BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

asker

#9651 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

славянин wrote:
asker wrote:
славянин wrote: Znaci prave se haubice,barut,rakete za rpg,minobacaci svih kalibara,eksplozivi,barut,puske,12.7 snajper (jesam sta zaboravio ? )
Nikad pameti...
Boldano nisam pomenuo.................i ovo zadnje, opet ti bezobrazan?
Nisi ti ali jeste veoma lagano ovaj 155 , sudeci po tvom zakljucku da je tema prije ovog ukazivanja na prodaju magle bila kvalitetna ocito da se slazes sa njegovim zamislima ? Nikad pameti se nije odnosilo konkretno na tebe ali mozes prihvatiti to tako - ako konstruktivne upite i ukazivanje na ocito pretjerivanje prihvatas kao atak na NI i "dobre bosnjane" onda definitivno.
Imas cudnu potrebu da ubacujes rijeci u tudja usta, a vidim i citas misli na daljinu. Kad sam rekao da se sere tema mislio sam na pominjanje borbenih sistema sve sa slikama i video klipovima te dugim tekstovima koje blage veze nemaju sa "BH vojna industrija i naoruzanje".

Ok je argumentovano kritikovati (mada bih zaista, ali zaista volio procitati kritiku NI BiH zasnovanu na cinjenicama i trenutnim okolnostima u drzavi).

Meni licno odgovara sto se ovi iz Bratunca sepure s Despotom. Al stvarno. Nekad je bitno i biti prvi, pa i slagati, odglumiti da si faca, koristiti sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva da postignes cilj.
Tako neka ovi mazlumi iz NI u Federaciji malo promisle, Despot je odprilike limena kanta ali tu je, voza se, ide na sajmove. Ekipa iz Federacije posalje tetkinog malog s curom i Haminu mater sa braticem na sajam, gdje piju kafu za stolom i jedu cevape. Kritika takvog ponasanja ima mjesta.
General War

#9652 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

славянин

#9653 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

asker wrote:
Imas cudnu potrebu da ubacujes rijeci u tudja usta, a vidim i citas misli na daljinu. Kad sam rekao da se sere tema mislio sam na pominjanje borbenih sistema sve sa slikama i video klipovima te dugim tekstovima koje blage veze nemaju sa "BH vojna industrija i naoruzanje".

Ok je argumentovano kritikovati (mada bih zaista, ali zaista volio procitati kritiku NI BiH zasnovanu na cinjenicama i trenutnim okolnostima u drzavi).

Meni licno odgovara sto se ovi iz Bratunca sepure s Despotom. Al stvarno. Nekad je bitno i biti prvi, pa i slagati, odglumiti da si faca, koristiti sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva da postignes cilj.
Tako neka ovi mazlumi iz NI u Federaciji malo promisle, Despot je odprilike limena kanta ali tu je, voza se, ide na sajmove. Ekipa iz Federacije posalje tetkinog malog s curom i Haminu mater sa braticem na sajam, gdje piju kafu za stolom i jedu cevape. Kritika takvog ponasanja ima mjesta.
Pomijesao sam vas par , nije to nesto ciljano nego radim druge stvari paralelno na racunaru ;-) , mislim na spominjanje i projekcija sta mozemo da pravimo (u cemu se slazem sa tobom i prvi sam pisao da je glupost razmisljati o dronovima) mozda i konstruktivna.. dize ljestvicu ocekivanja jel gledamo sta drugi rade pa mozemo li i mi.Ono sto je meni gore je kada napisu pjesadijsko oruzije gotova stvar, a mi prodali 5 pusaka koje nismo ni vidjeli jos.

Pa upravo - sepure se na prazno - sto samo njima moze biti u minus, jer sepure se narod misli joj gledaj imamo svega a ovaj sklapa u garazi djelove. Kada sam spominjao nedostatke na promociji bh proizvoda namjenske industrija koja definitivno ima sta pokazati - iskocile su izjave koje upucuju "ma to je tajna haha hihihi pihihih" .

I slazem se sa dosta stvari jer ocito da imas informacija koje su tacne i korisne, ali kada pricamo o necemu dajte da vidimo pusku koju pravimo i da procitao prodala se - da vidimo gdje se pravi , da vidimo tu raketu za RPG a ne dijagram celika - znaci sve se pravi ali tanko sta da moze se vidjeti to je taj veo tajnosti oko oruzija koje se proizvodi manje vise 40 godina.
asker

#9654 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

anelsol wrote: Ovo za rakete za RPG u Pretisu jeli provjerena informacija?

2 godine stara informacija

"RPG 7 je potpuno novi proizvod koji radimo u saradnji sa velikim brojem kompanija. Izrađen je prototip, završeno je laboratorijsko i sada slijedi poligonsko testiranje. Koliko je ovaj projekat kompleksan najbolje svjedoči činjenica da je na njegovoj realizaciji angažovan toliki broj ljudi i kompanija. Pored Zavoda koji radi lansere za bacač i vrši sklapanje gotovog proizvoda, angažovani su ZRAK koji radi optiku, BNS koji pravi upaljače, Pretis izrađuje granate a Vitezit eksploziv"

https://www.biznisinfo.ba/hadzici/
славянин

#9655 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

asker wrote:

"RPG 7 je potpuno novi proizvod koji radimo u saradnji sa velikim brojem kompanija. Izrađen je prototip, završeno je laboratorijsko i sada slijedi poligonsko testiranje. Koliko je ovaj projekat kompleksan najbolje svjedoči činjenica da je na njegovoj realizaciji angažovan toliki broj ljudi i kompanija. Pored Zavoda koji radi lansere za bacač i vrši sklapanje gotovog proizvoda, angažovani su ZRAK koji radi optiku, BNS koji pravi upaljače, Pretis izrađuje granate a Vitezit eksploziv"

Moze li jedna slika te rakete - (u medjuvremenu vitezit ne postoji) ili sve sto se ima je recenica u izjavi ?
Image

Razumijes me o cemu pricam...
anelsol

#9656 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

asker wrote:

:thumbup: Ovo mi je promaklo.
Guadalajara

#9657 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:
Ma ne možeš količinski/tonažno porediti proizvodnju inicijalnih eksploziva sa proizvodnjom brizantnih eksploziva.
Naravno kolicine eksploziva za inicijatore su minorne - ali pricam o eksplozivu prije miksanja za inicijatorski... ono sto je poenta bila kako si i sam spomenuo je da je vitezit ipak bio karika izmedju bazne sirovine i inicijatorskog eksploziva.. nazalost vitezita vise nema tako da smo primorani vjerovatno da uvezemo to sto sada fali..

PS: Eto objasnio si da je zapravo neophodan eksploziv iz prve iskre (sad sam procitao) - dali znaci stoji moja teza da ne mozemo proizvesti upaljac za granatu ili kapislu za metak bez da uvezemo eksploziv eto ispade bas iz srbije ga uvozimo ????
Guadalajara wrote:
Prije rata Vitezit je proizvodio industrijski eksploziv na bazi amonijum nitrata, a većina hemijske kompozije tog eksploziva proizvoda azotara(bivša u Goraždu ili trenutna u Lukavcu).

Nije SPS/Vitezit nikad proizvodio eksplozive TNT, RDX ili HMX. Glavne bazne hemikalije za ove eksplozive proizvodila je azotara u Goraždu, a dalju obradu tj. mješanje obavljano je u Prvoj Iskri u Bariču.

SPS/Vitezit proizvodio je eksplozive kao što sam rekao na bazi AN, i hemikalije nitroglicerin, nitrocelulozu i ove ostale dodatke za barute. Ova fabrika prvo je izgrađena kao barutana. znači tvornica baruta, a ne eksploziva da ne bude zabune.
Eh dolazimo do jedne bitne karike koja je ostale iz bivše države...hahaha

Mi smo proizvodili bazne hemikalije u našim koksarama, rafinerijama i azotarama i drugim hemijskim fabrikama u BiH, potrebne za dalju procesnu obradu u kotlovima i finalnu proizvodnju eksploziva.

Procesnu obradu hemikalija za inicijalne eksplozive imamo u Ginexu i za industrijski eksplozive na bazi AN/Vitezit u Vitezu.

Prije rata Prva Iskra je obrađivala bazne hemikalije iz azotare u Vitkovićima/Goraždu, pa su poslije finalno proizvedene eksplozive TNT, RDX, HMX(od naših baznih hemikalija) slali u vojne fabrike u BiH.

Fabrika u Bariču uništena je među prvim vojnim postrojenjima 1999.godine. Tako da ni u Srbiji ne postoje industrijski velikotonažni kapaciteti za proizvodnju vojnih eksploziva TNT. RDX, HMX.Ovo što sad imaju je neki polu-industrijski pilot kapacitet za neka laboratorijska ispitivanja. I u Srbiji uvoze eksplozive ili vade/tope eksploziv iz starije municije, nešto slično što je Pretis radio.
славянин

#9658 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Znaci nemaju ni oni jednako :lol: onda odakle uvozimo bog sami zna. Ali opet se vracam na ono sto sam rekao tj. da ne proizvodimo ni upaljac za granatu sami niti kapislu za metak jer sam si napisao da nemamo proizvodnju eksploziva za isti - znaci ovisi se o uvozu.Sto opet dovodi do segmenta "nedaj boze" sta onda nemas pristupa odakle da uvezes - kako da proizvodis ??
Guadalajara

#9659 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:Znaci nemaju ni oni jednako :lol: onda odakle uvozimo bog sami zna. Ali opet se vracam na ono sto sam rekao tj. da ne proizvodimo ni upaljac za granatu sami niti kapislu za metak jer sam si napisao da nemamo proizvodnju eksploziva za isti - znaci ovisi se o uvozu.Sto opet dovodi do segmenta "nedaj boze" sta onda nemas pristupa odakle da uvezes - kako da proizvodis ??
Mogu se koristiti alternativne hemikalije i smješe za proizvodnju inicjalnih i brizantnih eksploziva...Ovdje je barut osjetljiv ali sa eksplozivima postoji veći izbor.
anelsol

#9660 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

славянин wrote:Znaci nemaju ni oni jednako :lol: onda odakle uvozimo bog sami zna. Ali opet se vracam na ono sto sam rekao tj. da ne proizvodimo ni upaljac za granatu sami niti kapislu za metak jer sam si napisao da nemamo proizvodnju eksploziva za isti - znaci ovisi se o uvozu.Sto opet dovodi do segmenta "nedaj boze" sta onda nemas pristupa odakle da uvezes - kako da proizvodis ??
Mi vjerovatno zadugo, a mozda i nikad, nećemo imati zaokružen proizvodnju od rude do finalnog proizvoda. Previse smo mala zemlja da bi bili neovisni od uvoza.
Last edited by anelsol on 28/06/2019 23:24, edited 1 time in total.
155_mm

#9661 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Guadalajara wrote:

Mi smo proizvodili bazne hemikalije u našim koksarama, rafinerijama i azotarama i drugim hemijskim fabrikama u BiH, potrebne za dalju procesnu obradu u kotlovima i finalnu proizvodnju eksploziva.

Procesnu obradu hemikalija za inicijalne eksplozive imamo u Ginexu i za industrijski eksplozive na bazi AN/Vitezit u Vitezu.

Prije rata Prva Iskra je obrađivala bazne hemikalije iz azotare u Vitkovićima/Goraždu, pa su poslije finalno proizvedene eksplozive TNT, RDX, HMX(od naših baznih hemikalija) slali u vojne fabrike u BiH.

Fabrika u Bariču uništena je među prvim vojnim postrojenjima 1999.godine. Tako da ni u Srbiji ne postoje industrijski velikotonažni kapaciteti za proizvodnju vojnih eksploziva TNT. RDX, HMX.Ovo što sad imaju je neki polu-industrijski pilot kapacitet za neka laboratorijska ispitivanja. I u Srbiji uvoze eksplozive ili vade/tope eksploziv iz starije municije, nešto slično što je Pretis radio.
sad mi je jasno zbog cega se kupuje eksploziv iz poljske i svicarske za nasu NI. da srbija proizvodi eksploziv u vecim kolicinama sigurno bi ga kupovali kod njih jer bi izasao jeftiniji i po cijeni i po transportu.

kao u ostalom sto iz istih razloga kupujemo kod njih barut i mesing. nije bas da niko drugi ne nudi mesingane trake i barut. ali srbija je najjefrijija po radnoj snazi a i zbog blizine najjeftiniji je transport.
славянин

#9662 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
Mogu se koristiti alternativne hemikalije i smješe za proizvodnju inicjalnih i brizantnih eksploziva...Ovdje je barut osjetljiv ali sa eksplozivima postoji veći izbor.
Imamo li kapacitet da proizvodimo dovoljne kolicine tog inicijatorskog eksploziva od tih hemikalija ? I jesu li nam dostupne mislim dali u slucaju rata se moze proizvoditi na dovoljnom nivou da pravis kapisle po potrebi za municiju.Dalje spomenuo si da ni ovdje a ni u srbiji se ne proizvodi tnt i rdx - dali mozemo na alternativni nacin da ga proizvodimo ? Jer cijela proizvodnja granata - raketa ovisi od toga. Dalje jos ne razumijem pricu o gradnji barutane a spomenu se da vec imamo barutanu ... jer barut ide za sve .. dakle treba :D
155_mm

#9663 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

istine radi samo da dodam da se manji dio baruta za nasu NI kupuje i u madjarskoj.
asker

#9664 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

Puno potenciras, rekao bih previse, cinjenicu da u slucaju rata necemo imati zaokruzenu proizvodnju ovoga ili onoga.
Necemo imati ni nafte, ni brasna, mesa, akumulatora, ni ovoga ni onoga..........................sve se to uvozi raznim kanalima u slucaju belaja. Onakvo hermeticko zatvaranje kao 92 je vise tesko, ako uopste, moguce. Pusti tu pricu.

Pricamo o razrusenoj, devastiranoj, vremenom pregazenoj, kadrovski desetkovanoj grani industrije od vitalnog znacaja za drzavu, koja se nekim cudom i prioritetnim ulaganjem, konsolidacijom digla iz pepela.

Dobre stvari se tek ocekuju!
Guadalajara

#9665 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote:
Guadalajara wrote:

sad mi je jasno zbog cega se kupuje eksploziv iz poljske i svicarske za nasu NI. da srbija proizvodi eksploziv u vecim kolicinama sigurno bi ga kupovali kod njih jer bi izasao jeftiniji i po cijeni i po transportu.

kao u ostalom sto iz istih razloga kupujemo kod njih barut i mesing. nije bas da niko drugi ne nudi mesingane trake i barut. ali srbija je najjefrijija po radnoj snazi a i zbog blizine najjeftiniji je transport.
Kupovali bi i oni cisterne baznih hemikalija za brizantne eksplozive da radi azotara u Vitkovićima. Vezano za bakar/mesing, u Srbiji kompletnu granu automobilske/elektro industrije baziraju na sirovinama iz Bora. Imaju desetine velikih fabrika kablova, Siemens elektromotora i sl.
славянин

#9666 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:istine radi samo da dodam da se manji dio baruta za nasu NI kupuje i u madjarskoj.
Eto vidis da mozemo normalno :maca: (oprosti morao sam macku smajli :D )
славянин

#9667 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

asker wrote:
Puno potenciras, rekao bih previse, cinjenicu da u slucaju rata necemo imati zaokruzenu proizvodnju ovoga ili onoga.
Necemo imati ni nafte, ni brasna, mesa, akumulatora, ni ovoga ni onoga..........................sve se to uvozi raznim kanalima u slucaju belaja. Onakvo hermeticko zatvaranje kao 92 je vise tesko, ako uopste, moguce. Pusti tu pricu.

Pricamo o razrusenoj, devastiranoj, vremenom pregazenoj, kadrovski desetkovanoj grani industrije od vitalnog znacaja za drzavu, koja se nekim cudom i prioritetnim ulaganjem, konsolidacijom digla iz pepela.

Dobre stvari se tek ocekuju!
E vjeruj mi jedno... u se' i u svoje kljuse.. tome treba stremiti jer ako se lekcija nije naucila u proslom ratu onda stvarno ne znam.Stremiti se ka zatvorenoj proizvodnji osnovnih stvari (municija,granate,eksploziv,puske,rpg + rakete) to je osnova i ako imas to pa nisi goloruk makar.

Bez nafte mozes sta vise nasa brda su za pjesadije... bez municije granata ne mozes.. Ali gledaj hermeticko zatvaranje tesko / nebi ja na to se oslonio jer prica je bila "nema rata mirno spavajte" medjutim neka super ako se mogne "raznim kanalima" uvoziti ali de da se stremi da se ne ovisi na to "nadamo se da ce biti tih kanala" nego osnovu da znamo mozemo praviti ...

Jeste NI ide naprijed SUPER !! i ajmo dalje jace bolje.. konkretno slike sajmovi prodaja pusaka granata... konkretne stvari da vidimo gradnju barutane nove , mozda obnovu vitezita pa i da se doda proizvodnja tnt a i slicno ... zasto ne ciljati na to. Ako neko napravi izbaci prototip transportera da se vidi taj transporter a ne slika nekog transportera na stolu pa ima da ga hvalimo obici pola svijeta pokazati kome stignes hvaliti lagati raditi sve da se prodaje... ali prije toga daj da ga napravimo :lol:
Guadalajara

#9668 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:
Imamo li kapacitet da proizvodimo dovoljne kolicine tog inicijatorskog eksploziva od tih hemikalija ? I jesu li nam dostupne mislim dali u slucaju rata se moze proizvoditi na dovoljnom nivou da pravis kapisle po potrebi za municiju.Dalje spomenuo si da ni ovdje a ni u srbiji se ne proizvodi tnt i rdx - dali mozemo na alternativni nacin da ga proizvodimo ? Jer cijela proizvodnja granata - raketa ovisi od toga. Dalje jos ne razumijem pricu o gradnji barutane a spomenu se da vec imamo barutanu ... jer barut ide za sve .. dakle treba :D
Mislim da nije velika težina ulaznih hemikalija za inicijalne eksplozive koje Ginex kupuje. Samo znam da ih ima mnogo u raznim hemijskim kompozicijama. To se unaprijed za 3-4 mjeseca kupuje, i sad zamisli ako je godišnji kapacitet milijardu komada inicijalnih kapisla koliko je to za 3-4 mjeseca...

Dio sirovina za TNT(Toluen, azotna kiselina) mozda 50-60 % proizvodi se u koksarama, rafinerijama, azotarama u BiH i u Srbiji. Problem je što se ne proizvodi koncentrovana azotna kiselina bez koje nema proizvodnje TNT-a...haha
славянин

#9669 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
Mislim da nije velika težina ulaznih hemikalija za inicijalne eksplozive koje Ginex kupuje. Samo znam da ih ima mnogo u raznim hemijskim kompozicijama. To se unaprijed za 3-4 mjeseca kupuje, i sad zamisli ako je godišnji kapacitet milijardu komada inicijalnih kapisla koliko je to za 3-4 mjeseca...

Dio sirovina za TNT(Toluen, azotna kiselina) mozda 50-60 % proizvodi se u koksarama, rafinerijama, azotarama u BiH i u Srbiji. Problem je što se ne proizvodi koncentrovana azotna kiselina bez koje nema proizvodnje TNT-a...haha
Dakle azotna kiselina..... moramo to nekako sklepati :D Ne znam sta je HAK u tuzli proizvodio dok ga ne izrezase u staro zeljezo ?
Last edited by славянин on 28/06/2019 23:41, edited 1 time in total.
Guadalajara

#9670 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:

Dakle azotna kiselina..... moramo to nekako sklepati :D Neznam sta je HAK u tuzli proizvodio dok ga ne izrezase u staro zeljezo ?
HAK - hlor-alkalni kombinat. Oni su koristili hemikalije na bazi soli, proivodili su tehnicke gasove hlor, kisik,vodonik elektrolizom. Izrezali su i pogone kaustične sode kažu zagađuje okolinu.
славянин

#9671 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
HAK - hlor-alkalni kombinat. Oni su koristili hemikalije na bazi soli, proivodili su tehnicke gasove hlor, kisik,vodonik elektrolizom. Izrezali su i pogone kaustične sode kažu zagađuje okolinu.
Hlor... joj :D to bi dobro doslo.... Steta onog postrojenja :oops: :oops: Nisam znao da su koksare bitne za proizvodnju eksploziva.. Sto se tice azotara - ima li koja u BiH da radi ??

I samo da opet upitam za barutanu - imamo li istu da moze proizvoditi znacajne kolicine baruta ??
asker

#9672 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

славянин wrote: E vjeruj mi jedno... u se' i u svoje kljuse.. tome treba stremiti jer ako se lekcija nije naucila u proslom ratu onda stvarno ne znam.Stremiti se ka zatvorenoj proizvodnji osnovnih stvari (municija,granate,eksploziv,puske,rpg + rakete) to je osnova i ako imas to pa nisi goloruk makar.

Bez nafte mozes sta vise nasa brda su za pjesadije... bez municije granata ne mozes.. Ali gledaj hermeticko zatvaranje tesko / nebi ja na to se oslonio jer prica je bila "nema rata mirno spavajte" medjutim neka super ako se mogne "raznim kanalima" uvoziti ali de da se stremi da se ne ovisi na to "nadamo se da ce biti tih kanala" nego osnovu da znamo mozemo praviti ...
Ovo da se bez nafte moze sve kontam da ti obrisem, da ljudi ne gledaju 2 puta, al necu :-D
Da sam ti, pitao bih te kolko imas godina................al nisam :-D

Granate su se bolan pravile i u ratu, bukvalno u podrumima i garazama.
Ogroman izvoz, ogromni ugovori, visegodisnji, podrazumjevaju da imas kolicine svega potrebnog i na lageru. Kako to ne razumijes? Rat (koji se, jel, nikad vise nece desiti) ti dodje hop cup veceras, sutra do dorucka.................pa gdje se ko zatekao, i sa kakvim efektivima. Razumijes? Zalihe ovise o obimu proizvodnje............to je osjetljiva grana, ozbiljan posao, muka ziva za implementirat.

Zato svaki rast i daljni napredak NI je nesto odlicno za sigurnost BiH.
славянин

#9673 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

asker wrote:
славянин wrote: E vjeruj mi jedno... u se' i u svoje kljuse.. tome treba stremiti jer ako se lekcija nije naucila u proslom ratu onda stvarno ne znam.Stremiti se ka zatvorenoj proizvodnji osnovnih stvari (municija,granate,eksploziv,puske,rpg + rakete) to je osnova i ako imas to pa nisi goloruk makar.

Ovo da se bez nafte moze sve kontam da ti obrisem, da ljudi ne gledaju 2 puta, al necu :-D
Da sam ti, pitao bih te kolko imas godina................al nisam :-D

Granate su se bolan pravile i u ratu, bukvalno u podrumima i garazama.
Ogroman izvoz, ogromni ugovori, visegodisnji, podrazumjevaju da imas kolicine svega potrebnog i na lageru. Kako to ne razumijes? Rat (koji se, jel, nikad vise nece desiti) ti dodje hop cup veceras, sutra do dorucka.................pa gdje se ko zatekao, i sa kakvim efektivima. Razumijes? Zalihe ovise o obimu proizvodnje............to je osjetljiva grana, ozbiljan posao, muka ziva za implementirat.

Zato svaki rast i daljni napredak NI je nesto odlicno za sigurnost BiH.
Jeste mi smo tehnicka vojska uvijek bili pa nafta je krucijalna da se tanka u tenkove,transportere,avione i kamione.50 km usiljeni mars a za artiljeriju ce se naci nekako te nafte da se slepa.

Pravile su se granate, topio eksploziv od neeksplodiranih,kanibalizirali dijelovi - a sve znas koliko se imalo tih granata, dodje hodza da prouci nad granatom jer imaju 4 :lol: doduse oni na brdu su bili zauzeti popovi jer oni su svestali kamione granata na veliko.

Osjetljiva grana , vec imamo dosta segmenata iste zasto ne stremiti da zatvorimo krug oko municije i lakog naoruzanja a mislim da mozemo ??
Guadalajara

#9674 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:
Hlor... joj :D to bi dobro doslo.... Steta onog postrojenja :oops: :oops: Nisam znao da su koksare bitne za proizvodnju eksploziva.. Sto se tice azotara - ima li koja u BiH da radi ??

I samo da opet upitam za barutanu - imamo li istu da moze proizvoditi znacajne kolicine baruta ??
Azotaru koja je proizvodila koncetrovanu azotnu kiselinu, sirovine za RDX, HMX, njoj su opuhali katalizatore od platine i srebre. Ostale su samo hale u kojima se nalazi AC Unity. Ostao je i toranj za otapanje azotnih gasova ali su svi metalni procesni dijelovi i peći sa generatorima za sagorijevanje uglja/koksa opljačkani.

Radi samo azotara u Lukavcu, mislim da su je modernizovani/automatizovali. Ima godisnji kapacitet oko 80.000-100.000 tona.
Modernizovana je i koksara u Zenici, mislim objavili su neki snimak. Kakvo je stanje sa koksarom u Lukavcu ne znam.

Da bitne su koksare, prve ulazne sirovine toluena za proizvodnju TNT u Njemackoj koristili su iz kosara.

Neko je negdje spominja da se tokom rata koristio parafin u barutima i eksplozivima...Odakle ? :D
славянин

#9675 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
Azotaru koja je proizvodila koncetrovanu azotnu kiselinu, sirovine za RDX, HMX, njoj su opuhali katalizatore od platine i srebre. Ostale su samo hale u kojima se nalazi AC Unity. Ostao je i toranj za otapanje azotnih gasova ali su svi metalni procesni dijelovi i peći sa generatorima za sagorijevanje uglja/koksa opljačkani.

Radi samo azotara u Lukavcu, mislim da su je modernizovani/automatizovali. Ima godisnji kapacitet oko 80.000-100.000 tona.
Modernizovana je i koksara u Zenici, mislim objavili su neki snimak. Kakvo je stanje sa koksarom u Lukavcu ne znam.

Da bitne su koksare, prve ulazne sirovine toluena za proizvodnju TNT u Njemackoj koristili su iz kosara.

Neko je negdje spominja da se tokom rata koristio parafin u barutima i eksplozivima...Odakle ? :D
Da je kako priheftat toj u lukavcu (azotari) da moze proizvoditi kao sto je ta sto je opljackana :oops: , a barutana ?
Post Reply