Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
S4mpion

#9651 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

maximilijana wrote: bajk nije posebno nesto ali je poklon i meni je jako drag :)

ma 3 lika i tri razlicita prijedloga :) najbolje da se jednostavno promijene unutrasnje gume :D za sad mi dovoljno da mogu za vikend malo vozati..i iduce sedmice na posao pa ga ostaviti na servisu (da citiram "čika majstora": "potrajat ce ovo par dana" - valjda cijepa atome sta li)

bajk nije posebno nesto ali je poklon i meni je jako drag :)

mozda bolje da kupim GRAS-ov mjesecni kupon? hahahaa
Maximilijana, ako je promjena guma sve što treba obavit na bajku onda uzmi i ti zamijeni. Ako ne znaš, uči. Nekad ni ja nisam imao pojma o takvim stvarima, pa sam naučio. Stvarno nije u pitanju cijepanje atoma, a teško mi je kad vidim da već nekoliko dana muku mučiš s ljudima zbog tako proste stvari. :mrgreen:
shandrprcSA

#9652 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shandrprcSA »

eto :D ni 5 min joj ne treba :D :D

quarterback

#9653 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

calculator wrote:Ne mogu da shvatim "rekreativno uživanje" u vožnji biciklom kroz Sarajevo, kraj "milion" automobilskih auspuha i kompletne tjeskobe ulica :-)
na sta se ovo odnosi, kriticnu masu?
thekupus

#9654 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by thekupus »

quarterback wrote:
calculator wrote:Ne mogu da shvatim "rekreativno uživanje" u vožnji biciklom kroz Sarajevo, kraj "milion" automobilskih auspuha i kompletne tjeskobe ulica :-)
na sta se ovo odnosi, kriticnu masu?
vjerovatno generalno na voznju biciklom

nije samo u uzivanju poenta, nego i u ekonomicnosti, brzini, jednostavnosti, i doprinosa smanjenju zagadjenja, sto su sve karakteristike voznje biciklom

a niz je mjesta gdje se moze i uzivati, npr. vilsonovo, barice, zmajevac, dariva, velika aleja, skakavac- to je sve sarajevo
thekupus

#9655 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by thekupus »

danas prvi put poslije 2 godine na biciklu, prije toga sam znacajno aktivan bio
jedna lagana voznja Kosevo-Vrelo Bosne-Bistrik pa preko Darive nazad na Kosevo, lipota zivota

staza je fina skroz, ali vazno je skontati kako uraditi onaj dio na ilidzi do aleje

Veliki broj pjesaka hoda stazom, brojao sam- 12 puta sam ljudima (ljubazno) sugerisao da ne hodaju po biciklistickoj stazi, uglavnom su me odmah poslusali, samo mi je jedan momak kratke kose rekao: "Sta tebe boli ku**c gdje ja hodam". Svakakvih budala ima.
Na jednom mjestu staza prolazi kroz stanicu za autobus, i svi ljudi stoje bas na stazi.
quarterback

#9656 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

ja stvarno ne razumijem sta tebe boli q sto je on seljak :D
sizifinho

#9657 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sizifinho »

samo si trebao naletjeti na njega i onda što prije ustati i odpedalati hahaha
ne bi ni skontao šta mu se desilo a ti bi već bio daaaleko...

Ja sam u petak išao tabanfijakerom do vrha trebevića, biciklom mi je trebalo onako od 10 do možda 14 sam bio gore, sa pauzama itd... pheške od 10 do 16 i 30. Haman bolje pjehe onda ić :P

Oh da, još jedna stvar... ja o tome nikad nisam razmišljao, vjerujem da je to nekako opće poznato ali eto nije zgoreg napisati:
Pazite na zalazak sunca...jer kad jednom sunce zađe, vjerujte mi, svako skretanje je pogrešno. Skoro pogrešno da policija mora dolaziti po vas :lol:
walk_M-A-N

#9658 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by walk_M-A-N »

http://m.klix.ba/lifestyle/putovanja/pa ... /150504075
auti među mladima više nisu statusni simboli, a bicikli su postali trend.
Grad Beč je u saradnji sa firmom Gewista pokrenuo inicijativu bike sharinga (javnih gradskih bicikala).
Podaci iz 1993. godine pokazuju da je 40 posto stanovnika Beča pri svakodnevnim putovanjima biralo vlastite automobile, 29 posto javni transport, a tri posto bicikle. U 2012. postotak onih koji su posezali za autima smanjio se na 27 posto, a korisnika javnog prevoza porastao na 39 posto. Postotak biciklista se popeo na šest.
Hemera

#9659 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hemera »

thekupus wrote:danas prvi put poslije 2 godine na biciklu, prije toga sam znacajno aktivan bio
jedna lagana voznja Kosevo-Vrelo Bosne-Bistrik pa preko Darive nazad na Kosevo, lipota zivota

staza je fina skroz, ali vazno je skontati kako uraditi onaj dio na ilidzi do aleje

Veliki broj pjesaka hoda stazom, brojao sam- 12 puta sam ljudima (ljubazno) sugerisao da ne hodaju po biciklistickoj stazi, uglavnom su me odmah poslusali, samo mi je jedan momak kratke kose rekao: "Sta tebe boli ku**c gdje ja hodam". Svakakvih budala ima.
Na jednom mjestu staza prolazi kroz stanicu za autobus, i svi ljudi stoje bas na stazi.
Ima par mjesta gdje nikako ne možeš zaobići stazu i staza je recimo markirana na dijelovima gdje je prilaz trotoaru prilagođen ljudima sa kolicima tako da i oni ispadaju uljezi i smetači na stazi.
maximilijana

#9660 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by maximilijana »

S4mpion wrote:
maximilijana wrote: bajk nije posebno nesto ali je poklon i meni je jako drag :)

ma 3 lika i tri razlicita prijedloga :) najbolje da se jednostavno promijene unutrasnje gume :D za sad mi dovoljno da mogu za vikend malo vozati..i iduce sedmice na posao pa ga ostaviti na servisu (da citiram "čika majstora": "potrajat ce ovo par dana" - valjda cijepa atome sta li)

bajk nije posebno nesto ali je poklon i meni je jako drag :)

mozda bolje da kupim GRAS-ov mjesecni kupon? hahahaa
Maximilijana, ako je promjena guma sve što treba obavit na bajku onda uzmi i ti zamijeni. Ako ne znaš, uči. Nekad ni ja nisam imao pojma o takvim stvarima, pa sam naučio. Stvarno nije u pitanju cijepanje atoma, a teško mi je kad vidim da već nekoliko dana muku mučiš s ljudima zbog tako proste stvari. :mrgreen:
pa ne zelim da naucim to jer ako postoji majstor (ocito ne) da zamjeni sto ne bi on to uradio :) vjerujem da si ti onda majstor i za ostale stvari? :D :D :D :D :D sam sve naucio...pametnica ;)

i ja ne bih da prljam svoje rukice kad mogu platiti majstoru za to :)

hvala na savjetu..vjerujem da doma pitu razvijas ;)
S4mpion

#9661 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

maximilijana wrote:
pa ne zelim da naucim to jer ako postoji majstor (ocito ne) da zamjeni sto ne bi on to uradio :) vjerujem da si ti onda majstor i za ostale stvari? :D :D :D :D :D sam sve naucio...pametnica ;)

To biciklo treba tebi i tebi pravi problem, ne tamo nekom majstoru. Ja ti samo dadoh dobronamjeran savjet, a ti k`o uvrijeđena mlada. :mrgreen:

Dobro, onda ganjaj majstora.
maximilijana

#9662 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by maximilijana »

S4mpion wrote:
maximilijana wrote:

To biciklo treba tebi i tebi pravi problem, ne tamo nekom majstoru. Ja ti samo dadoh dobronamjeran savjet, a ti k`o uvrijeđena mlada. :mrgreen:

Dobro, onda ganjaj majstora.
dobronamjeran savjet: napravi sama , vala i nije dobronamjeran :D :D :D

nit prostora nit pumpe za gumu nit ikakve opreme da je zamjenim :) :uvrijedjenamlada: :) ;)

odoh citati knjigu :

Image
shandrprcSA

#9663 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shandrprcSA »

jedan za maxi Image jedan za sampiona Image

:D
S4mpion

#9664 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

maximilijana wrote:
dobronamjeran savjet: napravi sama , vala i nije dobronamjeran :D :D :D

nit prostora nit pumpe za gumu nit ikakve opreme da je zamjenim :) :uvrijedjenamlada: :) ;)

odoh citati knjigu :

Image
Savjet je stvarno bio dobronamjeran, al` ne mogu se ja, izgleda, oprat. :mrgreen:

Još jedan dobronamjeran savjet:
Ako budeš češće vozila bajk, obavezno nabavi ključ za točkove i pumpu i nauči ih koristit, prvenstveno radi sebe. To će ti, kao biciklisti, često trebat. U penny-u je to oko 7KM. A ako je majstor tu, tim bolje. :mrgreen:
maximilijana

#9665 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by maximilijana »

shandrprcSA wrote:jedan za maxi Image jedan za sampiona Image

bolje da si sliku kljuca za tockove i sliku pumpe postavio ;) :P :D :D
S4mpion

#9666 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

shandrprcSA wrote:jedan za maxi Image jedan za sampiona Image

Očekiv`o sam Snickers. Tnx :mrgreen:
dadoka84

#9667 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Skidanje tocka, zamjena untrasnje, vracanje tocka i pumpanje je posao koji se obavi za 5 minuta... Eventualno minut dva za stelovanje kocnica ako je potrebno.
maximilijana

#9668 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by maximilijana »

dadoka84 wrote:Skidanje tocka, zamjena untrasnje, vracanje tocka i pumpanje je posao koji se obavi za 5 minuta... Eventualno minut dva za stelovanje kocnica ako je potrebno.

:thumbup:
:run:

:sax:
sizifinho

#9669 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sizifinho »

dadoka84 wrote:Skidanje tocka, zamjena untrasnje, vracanje tocka i pumpanje je posao koji se obavi za 5 minuta... Eventualno minut dva za stelovanje kocnica ako je potrebno.
ima li kakav video tome u prilog?
dadoka84

#9670 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Ima

U ratu sam znao tri puta u dva sata lijepiti gumu, non stop skidaj i vracaj. Stakla bilo na sve strane :D
Unutrasnje gume su mi znale biti dizajnom kao bosanski cilim. :D
dadoka84

#9671 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

thekupus wrote: Veliki broj pjesaka hoda stazom, brojao sam- 12 puta sam ljudima (ljubazno) sugerisao da ne hodaju po biciklistickoj stazi, uglavnom su me odmah poslusali, samo mi je jedan momak kratke kose rekao: "Sta tebe boli ku**c gdje ja hodam". Svakakvih budala ima.
Ne isplati se, mozes samo na kakvu budalu naletit tako.

Ja vozim ravno dok se ne sklone, a ako sam im iza ledja obidjem ih i vratim se u traku...
quarterback

#9672 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

trebace vremena za to
thekupus

#9673 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by thekupus »

Ma ja kontam da je duznost svih biciklista da sto vise ljudi upozore da izbjegavaju setkanje po stazi

Jer ako te upozore 3 razlicite osobe kasnije ces paziti gdje hodas, i vremenom ce sve vise ljudi to nauciti. Ali vazno je da biciklisti ne budu napadni, nego da fino i ljubazno ljudima sugerisu
sizifinho

#9674 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sizifinho »

kako vi nabijate kondiciju i skidate salo s bajkom? Koje rute radite, koliko vremena?
Morel 30-45 min dnevno?
ćiribiribela

#9675 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by ćiribiribela »

Samo da se upisem, ne vozim kroz Sarajevo ali vozim biciklo. :D
Post Reply