Jugoslovenski list 1930
Montažne kabine za novinare, demontirane malo nakon olimpijade, mislim da su slične ili iste bile i na planinama oko ciljnih djelova staza.karanana wrote:ovaj objekat lijevo, sta je ovo? jel srusen? jel u toku rata? ja ga se ne sjecam ni od prije.
ili i sad postoji ali ne mogu da skontam?
Bog te mazo kao da gledam snimke Bavarske ili grad u švicarskim Alpama.Pitar sa Kariba wrote:
Koliko vidim na snimku, a vi me demantujte ako griješim, vide se neboderi na trgu pere kosorića i velana neboderi na čvili (od 8:44).Pitar sa Kariba wrote:
ne grijesis i ja sam isto mislio pitati,velana su pocetak 73-74 ih izgradjeni ,trg bi mogao biti 68-69..agent_zero wrote:
Koliko vidim na snimku, a vi me demantujte ako griješim, vide se neboderi na trgu pere kosorića i velana neboderi na čvili (od 8:44).
Kako ako je sredina ili kraj 60tih u pitanju?
Inače kvalitet snimka je na nivou početka 20tog vijeka
Upravo sam to isto pomislio, nešto ne štima ovdje.bitanga_sa_otesa wrote:ne grijesis i ja sam isto mislio pitati,velana su pocetak 73-74 ih izgradjeni ,trg bi mogao biti 68-69..agent_zero wrote:
Koliko vidim na snimku, a vi me demantujte ako griješim, vide se neboderi na trgu pere kosorića i velana neboderi na čvili (od 8:44).
Kako ako je sredina ili kraj 60tih u pitanju?
Inače kvalitet snimka je na nivou početka 20tog vijeka
vjerovatno su umiksani snimci iz raznih godinaagent_zero wrote: Upravo sam to isto pomislio, nešto ne štima ovdje.
A neboderi na trgu pere kosorića su se počeli graditi '69te koliko ja znam. A na videu se jasno vide izgrađeni.
Ali zato mogu razjebati sve zivo. To im je zanat.Banksy wrote:I još jedno tužno podsjećanje kako ovi 'ne mogu okrečiti što je On izgradio'.

zikamu wrote:Ugao ulica Koševo i Maršala Tita kod Velikog parka
Je li ovo na ČeCi?L.e.g wrote:
Description: Mostly men in urban clothes sitting outside of the restaurant "Jugoslavija". Also in the row of houses: the Officer's Cooperative "Oficirska Zadruga" and Ibrahim Žuljević, the shoemaker.
Comment: The postcard was sent from Sarajevo to Vienna in 1938.
Date: Not before 1918, Not after 1938
meni se cini preko puta ceke, pruga mi predaleko od stolova...julisiz es grant wrote:Je li ovo na ČeCi?L.e.g wrote:
Description: Mostly men in urban clothes sitting outside of the restaurant "Jugoslavija". Also in the row of houses: the Officer's Cooperative "Oficirska Zadruga" and Ibrahim Žuljević, the shoemaker.
Meni više ide da je ovo nekadašnji dio Titove, a sada Mula Mustafe Bašeskije.holowey wrote:meni se cini preko puta ceke, pruga mi predaleko od stolova...julisiz es grant wrote:Je li ovo na ČeCi?L.e.g wrote:
Mislim da je ovo preko puta Principovog mosta,na cosku je sada muzej, a sa lijeve strane je sada napravljena zgrada, pa je malo drugacije. Evo slike:julisiz es grant wrote:Je li ovo na ČeCi?L.e.g wrote:

Poslužiću se različitim izvorima fotografija (bez da bilo koji poimenično spominjem, kako ne bih nekoga ispustio, bez namjere da bilo čiju uslugu umanjim) kako bi ovu temu približili ljudima kojima ovo može biti interesantno i prisjetili se jednog perioda u životu Sarajeva koji je obilježen tramvajima tzv. Vašingtoncima.RJ57 wrote:
1958: Počinje izgradnja širokog kolosjeka na dionici Ilidža-Baščaršija. ugovorena je nabavka 50 polovnih tramvaja 'St. Louis PCC' iz Washingtona, proizvodnja 1944 (br. 1-50).
1959: Počinju pristizati PCC tramvaji iz Washingtona. Trebevićka žičara počinje sa radom.
1960: 10. oktobra prestaju voziti stari tramvaji a 29. novembra Pušta se u saobraćaj nova pruga Ilidža-Baščaršija. stare tramvaje zamjenjuje moderni i udobni PCC popularni "Vašingtonac". Neki od njih će voziti i 23 godine. U početku su bile linije 1, 2, 3, 4 a kasnije će biti puštene i linije 5 i 6.
1961/62: Nabavlja se još 21 PCC tramvaj (br.51-71) od kojih je jedan sačuvan do danas kao muzejski primjerak (br.71).
1963: Od 2 rashodovana PCC-a napravljen je prvi od 9 zglobnih "Vašingtonaca" (br. 100-108). Tapetar Enver Krdžalić pravi prvu "harmoniku", koja će povezati 2 tramvaja. u to vrijeme "Harmoniku" je bilo jako teško nabaviti pa je ova bila zlata vrijedna a Envera su prozvali "Zlatna ruka".
1965: 80 godina Gradskog Saobraćaja. vozni park čine:
TRAMVAJI: PCC solo i zglobni
1983: Kupuje se zadnjih 10 tramvaja K2-YU. Povlače se PCC tramvaji.
Tramvajska mreža u Sarajevu danas50 cars in 1958, followed by an additional 21 in 1962, all from Washington, D.C.. 20 cars spliced into 10 articulated cars between 1967-69.

Praviš preveliku pauzu između upisablecak wrote:
Ukoliko primjetite neku grešku, molim da mi skrenete pažnju da je ispravim.