Dijamant je sam po sebi ok, medjutim problem je render koji je izgledao vrhunski a na kraju nisu odradili ni slicno. Poslije onog rendera smo dobili bezlicnu i potpuno obicnu zgradu, istu ko i more drugih, pa je razocarenje jos i vece. Da su od samog pocetka rekli da ce izgledati tako, bilo bi ok.azdralovic wrote:
Zasto su Dijamant i Meandar promasaji ako smijem da pitam?
Sarajevo Construction
- P308
#9651 Re: Sarajevo Construction
- Cossack
- dječak sa šibicama
#9653 Re: Sarajevo Construction
Malo je 15, treba bar 30 spratova
-
PeppermintSA
#9654 Re: Sarajevo Construction
Može li mi neko objasniti kome se grade ovi silni stambeni objekti? Sarajevo ima negativan demografski trend, popis je pokazao da grad ima manje stanovnika nego sto je imao 1991., ljudi masovno odlaze, a priliv ljudi iz unutrašnjosti je mali prvenstveno zbog toga sto je tek trećina državne teritorije migracijski izvor (Srbi i Hrvati uglavnom teže Beogradu i Zagrebu, dok studenti srpske i hrvatske nacionalnosti pored BG i ZG hrle i u Banja Luku i Mostar). Uz to, i Bošnjaci iz unutrašnjosti masovno bježe u zapadnu Evropu. Kada se uzme u obzir da u BiH realno živi 2,5 miliona stanovnika, a da polovina njih ne teži Sarajevu, zaista ne vidim čemu ovo? Kad pogledaš glavne gradove u regiji, svi su gotovo udvostručili broj stanovnika u zadnjih 30 godina (Beograd, Zagreb, Skoplje, Ljubljana...) dok je kod nas veliki pad stanovništva koji ne posustaje. Uz to, gradovi poput Ljubljane, zbog relativne stabilnosti Slovenije i činjenice da je ista u EU, privlače i strane građane - bilo iz bivše Jugoslavije bilo iz ostatka Evrope.
U mojoj zgradi u epicentru grada nadomak hotela Evrope živi, pored moje, još jedna porodica dok je 12 stanova prazno. Tek se dva povremeno ljeti izdaju strancima preko airbn’ba za kratkotrajne boravke.
Jebali smo ježa u leđa kad ovaj balon pukne...
- dječak sa šibicama
#9655 Re: Sarajevo Construction
Mozda peru pare preko nebodera, najlaksi nacin pranja para trenutno, bar mislim.
Prodace nekome, ima dijaspore koliko te volja, svaki seljo iz Osla ili Minhena, born in Rogatica recimo, ima zelju kupiti stan u Sarajevu. Neka stoji, sto bi se reklo, a ima i studenata za iznajmiti.
Nije to biznis bez veze.
Prodace nekome, ima dijaspore koliko te volja, svaki seljo iz Osla ili Minhena, born in Rogatica recimo, ima zelju kupiti stan u Sarajevu. Neka stoji, sto bi se reklo, a ima i studenata za iznajmiti.
Nije to biznis bez veze.
-
veliki_ah
#9656 Re: Sarajevo Construction
Jel ima i jedan render da na krovu nisu posadili drveće i travu? I naravno, ima li i jedna zgrada da je to urađeno kada je završeno?
- drndalo
#9657 Re: Sarajevo Construction
Hm, placati nove kvadrate po 3000, da bi ih izdavao studentu za 300 mjesecno? Povrat investicije?
Doduse, Dzeku shvatam, njemu valja ulagati pare gdje god, da barem glavnicu ocuva disperzijom...
Doduse, Dzeku shvatam, njemu valja ulagati pare gdje god, da barem glavnicu ocuva disperzijom...
-
PeppermintSA
#9658 Re: Sarajevo Construction
I to pare opljačkane u ratu:)dječak sa šibicama wrote:Mozda peru pare preko nebodera, najlaksi nacin pranja para trenutno, bar mislim.
Nije to biznis bez veze.
Sve one silne milijarde koje su ušle u BiH su završile na inostranim računima, pa ih sada SDA svita ulaze u nekretnine preko fiktivnih arapskih Shell firmi, tvrdeći da je riječ o stranim ulaganjima. Medjutim, problem je sto to stvara balon. Cijena kvadratnog metra će po prirodi padati jer će hipergradnja obarati cijenu, iako se sada vještački drži jako visoko. To je tržišna zadatost. Količina novoizgrađenih stambenih jedinica je tolika da naprosto nema dovoljno kupaca čak i kada se u računicu ubaci dijaspora. Najbolji ti je primjer Bosmal. On je urnek. Formirane su banke od istih tih para, poput BBI banke, iza koje konkretno stoji Hasan Cengic koji takodje stoji iza Bosmala. Nekretnine će kupovati imućni partijski apararchici koji će u tome vidjeti ulaganje, ali neće imati kome da tuše te stanove. Kapital se neće regenerisati, a kreditna zaduženost će ostajati. Obarace se kamatne stope koje su već niske za SDA kliku i dobicemo balon kao u Americi koji će kad tad puci. Ne mogu da vjerujem da se niko ne bavi tim pitanjem. Ovo je jako opasna rabota.
- drug_profi
#9659 Re: Sarajevo Construction
Ja kad sam god rekao da je to balon i da je neodrzivo, rekli su mi da nemam pojma.
Skoro svi se sti stanovi kupuju radi rentanja. Mijenaju se projekti u hodu pa se od 60 kvadrata prave 2 od 30 jer kupac u pretprodaji to trazi.
I na kraju kome ces rentati? Nekome ko zaradjuje 900-1000 maraka? Studentu koji je na budzetu roditelja?
Pa koliko takvih ima?
Skoro svi se sti stanovi kupuju radi rentanja. Mijenaju se projekti u hodu pa se od 60 kvadrata prave 2 od 30 jer kupac u pretprodaji to trazi.
I na kraju kome ces rentati? Nekome ko zaradjuje 900-1000 maraka? Studentu koji je na budzetu roditelja?
Pa koliko takvih ima?
- nosara
#9660 Re: Sarajevo Construction
Smijesni ste. Bandi se ne zuri, nisu to njihove posljednje pare koje se moraju vratiti odmah. Polako, promijenice se trendovi za 10-20 godina. a nekretnine ostaju.
Jedino sto ne mogu, a to je, bez ulaganja ogromnih para i rada, dovesti infrastrukturu u optimalno stanje. Ali, zasto bi njih na Poljinama bilo briga sto Sarajevo nema vode i zraka, sto je saobracaj u kolapsu itd...?
Seljo beljo, kad bi znao sta radi ovom gradu od rata naovamo, ne bi bio seljo beljo, bio bi covjek. Jebat' ga.
Jedino sto ne mogu, a to je, bez ulaganja ogromnih para i rada, dovesti infrastrukturu u optimalno stanje. Ali, zasto bi njih na Poljinama bilo briga sto Sarajevo nema vode i zraka, sto je saobracaj u kolapsu itd...?
Seljo beljo, kad bi znao sta radi ovom gradu od rata naovamo, ne bi bio seljo beljo, bio bi covjek. Jebat' ga.
- Cossack
- Cossack
-
azdralovic
#9663 Re: Sarajevo Construction
Ako pogledate projekte koji su trenutno u toku i broj stanova koji im ostane nakon sto je zgrada gotova jasno je da jos uvijek ima potraznja...
kada prestane potraznja prestat ce i graditi i to je to... pisao sam neki dan ovdje o tome, po otoci novogradnju prodaju po 3000 kvadrat, znaci ne oglasavaju nego uspjesno prodaju... da je napuhano jeste, ali ocigledno im se moze
kada prestane potraznja prestat ce i graditi i to je to... pisao sam neki dan ovdje o tome, po otoci novogradnju prodaju po 3000 kvadrat, znaci ne oglasavaju nego uspjesno prodaju... da je napuhano jeste, ali ocigledno im se moze
- VladaFBiH
#9664 Re: Sarajevo Construction
jel' puno drma?PeppermintSA wrote:
Može li mi neko objasniti kome se grade ovi silni stambeni objekti? Sarajevo ima negativan demografski trend, popis je pokazao da grad ima manje stanovnika nego sto je imao 1991., ljudi masovno odlaze, a priliv ljudi iz unutrašnjosti je mali prvenstveno zbog toga sto je tek trećina državne teritorije migracijski izvor (Srbi i Hrvati uglavnom teže Beogradu i Zagrebu, dok studenti srpske i hrvatske nacionalnosti pored BG i ZG hrle i u Banja Luku i Mostar). Uz to, i Bošnjaci iz unutrašnjosti masovno bježe u zapadnu Evropu. Kada se uzme u obzir da u BiH realno živi 2,5 miliona stanovnika, a da polovina njih ne teži Sarajevu, zaista ne vidim čemu ovo? Kad pogledaš glavne gradove u regiji, svi su gotovo udvostručili broj stanovnika u zadnjih 30 godina (Beograd, Zagreb, Skoplje, Ljubljana...) dok je kod nas veliki pad stanovništva koji ne posustaje. Uz to, gradovi poput Ljubljane, zbog relativne stabilnosti Slovenije i činjenice da je ista u EU, privlače i strane građane - bilo iz bivše Jugoslavije bilo iz ostatka Evrope.
U mojoj zgradi u epicentru grada nadomak hotela Evrope živi, pored moje, još jedna porodica dok je 12 stanova prazno. Tek se dva povremeno ljeti izdaju strancima preko airbn’ba za kratkotrajne boravke.
Epicentar je mjesto na Zemljinoj površini izravno iznad hipocentra ili žarišta potresa. Prema definiciji, predstavlja točku (manje područje) na Zemljinoj kori na kojoj je intenzitet potresa najveći.
Last edited by VladaFBiH on 07/08/2019 13:51, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#9665 Re: Sarajevo Construction
koja hipergradnja? da li znaš uopšte koliko se godišnje pravi stambenih jedinica u BiH ili u Sa?PeppermintSA wrote:I to pare opljačkane u ratu:)dječak sa šibicama wrote:Mozda peru pare preko nebodera, najlaksi nacin pranja para trenutno, bar mislim.
Nije to biznis bez veze.
Sve one silne milijarde koje su ušle u BiH su završile na inostranim računima, pa ih sada SDA svita ulaze u nekretnine preko fiktivnih arapskih Shell firmi, tvrdeći da je riječ o stranim ulaganjima. Medjutim, problem je sto to stvara balon. Cijena kvadratnog metra će po prirodi padati jer će hipergradnja obarati cijenu, iako se sada vještački drži jako visoko. To je tržišna zadatost. Količina novoizgrađenih stambenih jedinica je tolika da naprosto nema dovoljno kupaca čak i kada se u računicu ubaci dijaspora. Najbolji ti je primjer Bosmal. On je urnek. Formirane su banke od istih tih para, poput BBI banke, iza koje konkretno stoji Hasan Cengic koji takodje stoji iza Bosmala. Nekretnine će kupovati imućni partijski apararchici koji će u tome vidjeti ulaganje, ali neće imati kome da tuše te stanove. Kapital se neće regenerisati, a kreditna zaduženost će ostajati. Obarace se kamatne stope koje su već niske za SDA kliku i dobicemo balon kao u Americi koji će kad tad puci. Ne mogu da vjerujem da se niko ne bavi tim pitanjem. Ovo je jako opasna rabota.
evo ti jedan od mojih starih postova:
VladaFBiH wrote:Obzirom da Agencija za statistiku kaže da je u cijeloj BiH završeno ukupno stanova:
2013: 2.072
2014: 2.440
2015: 1.872
2016: 2.543
2017: 2.439
2018: 2.515
o kakvoj luđačkoj ekspanziji gradnje govorimo?!?!
http://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Sao ... 4_0_BS.pdf
Sve ovo ide uz sljedeće napomene što još dodatno umanjuje stvarni broj izgrađenih stanova:
U iskazane nove stanove uključuju se i dograđeni ili nadograđeni stanovi na postojećim građevinama ukoliko se grade kao nove stambene jedinice. Stanovi u obnovi iskazuju se kao novi stanovi samo ako su ponovno izgrađeni od temelja, bilo da su prije toga potpuno srušeni, bilo da su ostali djelimično sačuvani dijelovi pročelja zgrada
- Hajvan
#9666 Re: Sarajevo Construction
i sta predlazes?PeppermintSA wrote:Može li mi neko objasniti kome se grade ovi silni stambeni objekti? Sarajevo ima negativan demografski trend, popis je pokazao da grad ima manje stanovnika nego sto je imao 1991., ljudi masovno odlaze, a priliv ljudi iz unutrašnjosti je mali prvenstveno zbog toga sto je tek trećina državne teritorije migracijski izvor (Srbi i Hrvati uglavnom teže Beogradu i Zagrebu, dok studenti srpske i hrvatske nacionalnosti pored BG i ZG hrle i u Banja Luku i Mostar). Uz to, i Bošnjaci iz unutrašnjosti masovno bježe u zapadnu Evropu. Kada se uzme u obzir da u BiH realno živi 2,5 miliona stanovnika, a da polovina njih ne teži Sarajevu, zaista ne vidim čemu ovo? Kad pogledaš glavne gradove u regiji, svi su gotovo udvostručili broj stanovnika u zadnjih 30 godina (Beograd, Zagreb, Skoplje, Ljubljana...) dok je kod nas veliki pad stanovništva koji ne posustaje. Uz to, gradovi poput Ljubljane, zbog relativne stabilnosti Slovenije i činjenice da je ista u EU, privlače i strane građane - bilo iz bivše Jugoslavije bilo iz ostatka Evrope.
- drug_profi
#9667 Re: Sarajevo Construction
10 milijardi je na stednji, plus koliko jos prljavog novca po tavanimaazdralovic wrote:Ako pogledate projekte koji su trenutno u toku i broj stanova koji im ostane nakon sto je zgrada gotova jasno je da jos uvijek ima potraznja...
Svako od toga zeli praviti neki prihod. Kamate nikakve, berza qurac, ostaju samo nekretnine...
Ali...znate li sta znaci balon?
- Hajvan
#9668 Re: Sarajevo Construction
ocigledno ne znaju 
koristenje termina u koje se diskutanti ocigledno ne razumiju (jer ga pogresno koriste u zelji da opisu neku pojavu) dovljno govori, pa stoga i ne zelim ulaziti u raspraovu o tomu… niti o samoj pojavi koju su neprikladno opisali…
koristenje termina u koje se diskutanti ocigledno ne razumiju (jer ga pogresno koriste u zelji da opisu neku pojavu) dovljno govori, pa stoga i ne zelim ulaziti u raspraovu o tomu… niti o samoj pojavi koju su neprikladno opisali…
-
azdralovic
#9669 Re: Sarajevo Construction
Znam sta znaci balondrug_profi wrote:10 milijardi je na stednji, plus koliko jos prljavog novca po tavanimaazdralovic wrote:Ako pogledate projekte koji su trenutno u toku i broj stanova koji im ostane nakon sto je zgrada gotova jasno je da jos uvijek ima potraznja...
Svako od toga zeli praviti neki prihod. Kamate nikakve, berza qurac, ostaju samo nekretnine...
Ali... da li je ovo balon
Ali... sta i da jeste, u problemima ce biti samo oni koji su u tom momentu investirali u izgradnju i oni koji drze stanove za preprodaju
Ali... nemam vise ali
- drug_profi
#9670 Re: Sarajevo Construction
Naletih nedavno na ovaj tekst, a pošto se kretanja na tržištima uglavnom dešavaju povezano i sinhronizovano, ne bi bilo loše za pročitat jer ima dosta dodirnih tačaka sa nama.
http://www.novilist.hr:8090/Vijesti/Rij ... -od-ponude
http://www.novilist.hr:8090/Vijesti/Rij ... -od-ponude
- drug_profi
#9671 Re: Sarajevo Construction
Pa upravo tako. Ako kupuješ radi špekulacije, mogao bi dosta izgubiti. Ako kupuješ radi rentanja, također je upitan povrat. Ako kupuješ da stanuješ, to je jedini sigurno pravi potez.azdralovic wrote:Znam sta znaci balondrug_profi wrote:10 milijardi je na stednji, plus koliko jos prljavog novca po tavanimaazdralovic wrote:Ako pogledate projekte koji su trenutno u toku i broj stanova koji im ostane nakon sto je zgrada gotova jasno je da jos uvijek ima potraznja...
Ali... da li je ovo balon
Ali... sta i da jeste, u problemima ce biti samo oni koji su u tom momentu investirali u izgradnju i oni koji drze stanove za preprodaju
Ali... nemam vise ali
-
BadBoy
#9672 Re: Sarajevo Construction
Da li se isplati kupovati radi stanovanja u ovom balonu? Ili sačekati da to pukne?drug_profi wrote: Pa upravo tako. Ako kupuješ radi špekulacije, mogao bi dosta izgubiti. Ako kupuješ radi rentanja, također je upitan povrat. Ako kupuješ da stanuješ, to je jedini sigurno pravi potez.
-
azdralovic
#9673 Re: Sarajevo Construction
Zavisi koliko si vidovid i znas kada ce puci... Isto sto zavisi kako ce se kretati kamate na stambene kredite, hoce li cijena mozda ici jos gore jer ce Sarajevo iznenada postati lokacija dobrog zivljenja... svasta nesto pretpostavljas tu a niko ne zna sigurnoBadBoy wrote:Da li se isplati kupovati radi stanovanja u ovom balonu? Ili sačekati da to pukne?drug_profi wrote: Pa upravo tako. Ako kupuješ radi špekulacije, mogao bi dosta izgubiti. Ako kupuješ radi rentanja, također je upitan povrat. Ako kupuješ da stanuješ, to je jedini sigurno pravi potez.
- Henry Chinaski
#9674 Re: Sarajevo Construction
Prilično je teško da u Sarajevu cijene stanova budu puno manje u budućnosti. Ovdje nema balona i cijeme su još uvijek vrlo niste u odnosu na regiju.drug_profi wrote: Pa upravo tako. Ako kupuješ radi špekulacije, mogao bi dosta izgubiti. Ako kupuješ radi rentanja, također je upitan povrat. Ako kupuješ da stanuješ, to je jedini sigurno pravi potez.
- Haris.ba
#9675 Re: Sarajevo Construction
Ako nemaš stan, i imaš lovu - kupi. Dom gdje ne moraš gledati gazdu kako kupi rentu se ne može samo gledati kroz lovu.BadBoy wrote:Da li se isplati kupovati radi stanovanja u ovom balonu? Ili sačekati da to pukne?