Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Donnie Smith

#9651 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

Duma Key, S. King. So far so good.
Grean

#9652 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Pohvala za sve ciji se postovi ne svode na klasicno "trenutno citam" a bilo vas je dosta sa preporukama i obrazlozenjima. Na kraju krajeva valjda zbog toga tema i postoji, da pomogne u izboru sljedece knjige.

Ja bas zavrsio "Pola zutog sunca" ili polovica, zavisi kako ko prevodi.

Preporuka za sve koji vole istorijsku fikciju, vole romane koji obradjuju drustvene i politicke relacije drustva ma o kojoj zemlji se radilo i za one koji misle da je dovoljno lijepo putovati svijetom kroz knjige (ako ne i ljepse).

Uglavnom roman je o postkolonijalnoj Nigeriji, politickoj situaciji, relacijama izmedju Hausa, Yoruba i Igbo naroda, relacijama izmedju muslimana, hriscana i pobornika lokalnih africkih religija koji ce dovesti do drzavnog udara, masakra na sjeveru zemlje te na kraju do odcjepljenja Biafre i otvorenog rata sa centralnom vladom koju su podrzavala dva od tri vecinska naroda.

Image

http://www.najboljeknjige.com/content/k ... 1275&tab=2
Gojeni H

#9653 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Image

The story begins and ends with the disaster that struck the coastal city of Sendai and destroyed the Fukushima nuclear station, with consequences for hundreds of miles around. The author points to systemic failures in the nuclear industry, a combination of the use of casual labour and a management culture that encouraged unquestioning loyalty over robust risk-assessment.

https://www.theguardian.com/books/2013/ ... ing-review
Last edited by Gojeni H on 27/12/2016 09:29, edited 2 times in total.
Gojeni H

#9654 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Image
Nocni Monni

#9655 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nocni Monni »

Image
Liku je svaka knjiga ista, ali bukvalno svaka, djevojka, muškarac, ljubav zbog ljubavi same, Erihovi poglupi klišeji o ljubavi tipa
On: Draga imaš li bocu kalvadosa
Ona: Da dragi, još jednu, jedna boca zivot cijeli, zivimo danas kao da nema sutra. :lol: :lol:
On: Deder mi naspi

Zaljubljujem se u zenske likove koje crta, neurotične, nepouzdane, spontane, zanimljivo je pročitati 3,4 knjige od njega, nakon toga postaje previše predvidljiv i jednosmjeran.
Ima li ko da je pročitao cijelog gospodina nepredvidljivog Remarka?
Koja vam se knjiga izdvaja iz jednoličnosti njegovog opusa?
Meni je najjedinstvenija "Iskra Zivota", barem koliko se sjećam, davno sam ju čitao.

"Na zapadu ništa novo" najemotivnije dozivljena (tj. suze sam lio na zadnjoj stranici kada Remark piše "xxx je lezao mrtav.....Iz radio emitera dopire dobro poznati glas voditelja vijesti "danas je taj i taj dan, novine objavljuju da na zapadnom frontu nema značajnih dešavanja" ", kiša lije, a ja sjeban ko crna zemlja ostao lezati na krevetu još pola sata nakon završetka čitanja.
Grean

#9656 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Nocni Monni wrote:Image
Liku je svaka knjiga ista, ali bukvalno svaka, djevojka, muškarac, ljubav zbog ljubavi same, Erihovi poglupi klišeji o ljubavi tipa
Ona: Da dragi, još jednu, jedna boca zivot cijeli, zivimo danas kao da nema sutra. :lol: :lol:

Zaljubljujem se u zenske likove koje crta, neurotične, nepouzdane, spontane, zanimljivo je pročitati 3,4 knjige od njega, nakon toga postaje previše predvidljiv i jednosmjeran.
Meni je najjedinstvenija "Iskra Zivota", barem koliko se sjećam, davno sam ju čitao.

"Na zapadu ništa novo" najemotivnije dozivljena (tj. suze sam lio na zadnjoj stranici kada Remark piše "xxx je lezao mrtav.....Iz radio emitera dopire dobro poznati glas voditelja vijesti "danas je taj i taj dan, novine objavljuju da na zapadnom frontu nema značajnih dešavanja" ", kiša lije, a ja sjeban ko crna zemlja ostao lezati na krevetu još pola sata nakon završetka čitanja.
Ja sam procitao samo Na zapadu nista novo ali iskreno ne sjecam se radnje, bilo je to mozda u osnovnoj ili srednjoj. Knjiga iz kucne biblioteke, dosla mi je pod ruku pa sam procitao. Nije bilo ciljano.
fekir

#9657 Re: Šta trenutno čitate?

Post by fekir »

Image
doktor78

#9658 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
Knjiga o 25 godina postojanja jednog od najboljih listova u bivsoj Jugi. Ko je citao i volio Feral, mora procitati i ovu knjigu
Damir0406

#9659 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Damir0406 »

Grean wrote:

Ja sam procitao samo Na zapadu nista novo ali iskreno ne sjecam se radnje, bilo je to mozda u osnovnoj ili srednjoj. Knjiga iz kucne biblioteke, dosla mi je pod ruku pa sam procitao. Nije bilo ciljano.
Istina je da su mu sve knjige "slične" ali ja uživam u njegovom pisanju, baš se fino odmorim, Tri ratna druga i Na zapadu ništa novo :thumbup:

OFTOPIK: Zna li ko šta je sa onog buvljaka sa knjigama koji je bio na Pofalićima kod Konzuma, nisu više tamo?
King_Kenny

#9660 Re: RE: Re: Šta trenutno čitate?

Post by King_Kenny »

doktor78 wrote:Image
Knjiga o 25 godina postojanja jednog od najboljih listova u bivsoj Jugi. Ko je citao i volio Feral, mora procitati i ovu knjigu
Odlicna knjiga. Uzivao sam citajuci. Manjkavost: Nije objasnjeno sta bi s Viktorovim prijateljem koji je s njim uredjivao studentaki list i presucen je Jergovicev odlazak iz Ferala i Viktorov tekst o njemu, iako Pavelic nekoliko puta u knjizi citira Jergoviceve tekstove i interviewe...
Beavis

#9661 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Beavis »

Bekim Sejranovic - Ljepsi kraj
Tek poceo, ako je u pola ko Tvoj sin Huckleberry Finn ja zadovoljan :D
kox

#9662 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kox »

Pročitao sam Sabrana djela Remarka tamo nekada '93-'94. Posebno vrijeme za čitanje takvog pisca pa mi je možda zato i 'legao' . Meni je među najdražim piscima.
Trenutno čitam: Michel Houellebecq - Pokoravanje

http://www.mvinfo.hr/knjiga/10578/pokoravanje
King_Kenny

#9663 Re: Šta trenutno čitate?

Post by King_Kenny »

Laszlo Krasznahorkai - Satantango
Madjarska zabit, zivopisni likovi, sjajan tekst
nacho_

#9664 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

John Le Carré - Izdajnik po našem ukusu :)
Grean

#9665 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Poceo "Grad lopova", David Banioff.

Pisac je producent serije "Igre prijestolja" a ovaj roman je biografskog tipa kako sam shvatio, prepricava pricu svog dede sa oceve strane koji je prezivio opsadu Lenjingrada.

Tek poceo pa nemam sta reci o tome koliko je dobra knjiga. Uvod je interesantan.

Kao sto pomenuh u prethodnom postu volim istorijsku fikciju a ovo mu dodje jos bolje, istorija a uz to zasnovano na stvarnim likovima.

http://www.najboljeknjige.com/content/k ... rettyPhoto
doktor78

#9666 Re: RE: Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

King_Eric wrote: Odlicna knjiga. Uzivao sam citajuci. Manjkavost: Nije objasnjeno sta bi s Viktorovim prijateljem koji je s njim uredjivao studentaki list i presucen je Jergovicev odlazak iz Ferala i Viktorov tekst o njemu, iako Pavelic nekoliko puta u knjizi citira Jergoviceve tekstove i interviewe...
Upravo završio. Fantastična knjiga.
Nocni Monni

#9667 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nocni Monni »

Image
-Tako je,- misli Natalija (Natalija je zena jednog od trojice Artamonovih, Petra, Petra ruznog, tihog, na početku braka senzibilnog, kasnije grubog (što bi rekla Colonia, tipično muški :-D . Natalija je u braku sa njim, sa njima zive i ostala braća, Aleksej i Nikita, Aleksej je zli, mračni, ljudomrzac, lijep, Nataliji se dize pička na njega pa ga izbjegava) i zadrhtavši seća se kako je Aleksej ubio njenog ljubimca: do svojih trinaest meseci medved je trčao po dvorištu, pripitomljen i umiljat kao pseto, ulazio u kuhinju i, propinjući se na zadnje šape, molio hleba, tiho mumljajući i ZMIRKAJUĆI smešnim očima.
Bio je sav smešan, dobar, i POIMAO JE DOBROTU.
SVI SU GA VOLELI, Nikita (Nikita je grbavac u porodici Artamonovih, jedan od tri brata, najljudskiji od sve trojice, iako takav, otac ga je na samrti zadnjeg spomenuo (otac im umre negdje na sredini romana, pa ih ponaosob proziva, savjetuje i blagodari za budući zivot,)) ga je njegovao, raščešljavajući mu GRUDVICE GUSTE, UVALJANE VUNE, vodio ga je na kupanje u reku i MEDVED GA JE TAKO ZAVOLEO da je zver podigavši njušku nemirno mirisala vazduh i frkčući trčala po dvorištu kad bi Nikita odlazio nekud, navaljivala u kancelariju, u sobu svoga zaštitnika; više puta je tako razbila staklo na prozoru i polomila okvir.
NATALIJA JE VOLELA DA GA HRANI PŠENIČNIM HLEBOM I ŠEĆERNIM SIRUPOM. ON SE SAM NAUČIO DA UMAČE PARČAD HLEBA U ŠOLJU SA SIRUPOM: RADOSNO MUMLAJUĆI, njišući se na dlakavim nogama, on je gurao hleb u ruzičastu..................
S tim milim zverom moglo se govoriti, on je već mnogo štošta shvatao (Natalijine misli o medvjedu).........
Ali ga je jedared Aleksej napojio votkom (ovdje počinje pad medvjeda), pijani medvjed je igrao, prevrtao se, popeo se na krov kupatila, počeo je da ruši dimnjak i da crepove kotrlja dole: skupila se gomila radnika i kikotala se (LJUDI I NJIHOVA LJUBAV SPRAM TUĐEG PADA) , gledajući ga.
Od toga dana, skoro svakog praznika, Aleksej je, na veselje ljudima, opijao medvjeda i zver je tako navikla da pijanči........
vEZALI SU GA ZA LANAC (čitaj početak teksta, početak medvjedov), ali on je razlupao svoju kućicu i S LANCEM O VRATU, s trupcom na drugom kraju lanca, počeo je da hoda po dvorištu, RAZMAHUJUĆI ŠAPAMA I motajući glavom.
Hteli su da ga uhvate, ali on povredi Nikitu, dohvativši ga šapom po bedru.
Tada dotrča Aleksej s kocem i iz trka ga zabode zveru u trbuh.Natalija vide s prozora kako medved čučnu NA ZADNJE NOGE I ZAMAHA ŠAPAMA, KAO DA MOLI OPROŠTAJ OD LJUDI KOJI SU RAZJARENO VIKALI OKO NJEGA........... ZALOSNO RIČUĆI , zver podmetnu glavu pod novi udarac sekire, Aleksej zabode medvedu sekiru u potiljak...........
Zao joj je bilo medveda (NATALIJI) , ali je bilo još zalije , zašto se neustrašivi, okretni i veseli obešenjak ( ALEKSEJ) dever vezao sa nekom ništavnom djevojkom, a nju, Nataliju, ne vidi.

Aleksej je zao jer su ga ljudi istukli, došao je kući u modricama jednom, i od tada više nikada nije bio isti.
Pio je, gledao podsmješljivo na ljude oko sebe, bio ravnodušan spram sveta oko sebe.

Natalija se zaljubila u Alekseja, jer on nije bio sposoban da se zaljubi u bilo koga, ili šta.

Nikita je dobar jer je grbav.

Svijet je takav jer je jednostavno takav, nikakav, medvjedić je ubijen, grbavko je dobar, zao je poštovan, boga nema.
Beavis

#9668 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Beavis »

Bantustan
Tri lika iz Srbije krecu na putovanje Afrikom i srecu ljude koje su prethodno preko neta upoznali. Egipat, Sudan, Kenija... Tokom putovanja su kacili na blog kratke price onog sto su dozivjeli i kasnije sve to preuredili u ovu knjigu.Meni dosta zanimljiva knjiga, ako smo mi zemlja treceg ovo su zemlje trinaestog svjeta :mrgreen:
Et ukratko, kome je Afrika zanimljiva bujrum.
Donnie Smith

#9669 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

Završila Reketaša, od Džon Grišama. Nažalost, prepuna je pravopisnih, gramatičkih i stilskih grešaka (Nova knjiga) što mi je cijelo vrijeme odvlačilo pažnju sa inače vrlo zanimljivog štiva. Prvoklasan pravni triler, kao uostalom i svaki od Grišama. Valjda snime i film (ako već i nisu) :D

Ocjena 8/10
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9670 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

tako je meni uništeno fukoovo klatno
:roll:
Donnie Smith

#9671 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

Black swan wrote:tako je meni uništeno fukoovo klatno
:roll:
Vulkan izdavač? Ja sam htjela pisati ovima iz Nove knjige, da ih upitam kako ih nije sramota objaviti na poleđini imena osoba zaduženih za korekturu i to dvoje radilo na tome, sigurno su dobile honorar, plaću šta već, pa odustanem, ne da mi se natezati. Nema stranice bez greške, i to najčešće one koje je korektura trebala ispraviti - duplo slovo, fali slovo (tipfeler)...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9672 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image
mi slim daje o-vo
ne ma knjjig e sviše g reša k-a

e tako je
ma_zdra'o

#9673 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ma_zdra'o »

Je l' vama Ime ruže dobra knjiga i zašto?
Sanchez22

#9674 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Sanchez22 »

Image
Grean

#9675 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Grean wrote:Poceo "Grad lopova", David Banioff.

Pisac je producent serije "Igre prijestolja" a ovaj roman je biografskog tipa kako sam shvatio, prepricava pricu svog dede sa oceve strane koji je prezivio opsadu Lenjingrada.

Tek poceo pa nemam sta reci o tome koliko je dobra knjiga. Uvod je interesantan.

Kao sto pomenuh u prethodnom postu volim istorijsku fikciju a ovo mu dodje jos bolje, istorija a uz to zasnovano na stvarnim likovima.

http://www.najboljeknjige.com/content/k ... rettyPhoto
Image

Zavrsio je i ako koga interesuje odlicna knjiga.

Zasnovana na istinitoj prici, biografija njegovog dede koji je prezivio opsadu Lenjingrada. Eh sad, pitanje je koliko je to opis stvarnih dogadjaja a koliko je pisac dao masti na volju da je napravi interesantnijom.

Malo je previse herojska da bi bila autenticna prica ali to je ne cini manje interesantnom.
Post Reply