Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#9651 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

ovo sto neko spoemnu godinu dana cekanja vize, sa sss cekas godinu dana, sa vss ne. za njemacku.
e sad fazon je sto ljudi sute o tome, sve normala dok se ne ispale, jebte ko da bjeze s kube na camcu a ne s vizom u dzepu :lol:
konjislav

#9652 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

insomnia78 wrote:
konjislav wrote:
insomnia78 wrote: Ma nece bolan. Ja smijem ruku dati da neko sad dodje i kadze hajmo u Njemacku osam od deset bi ih naslo opravdanje
Jesi li ti lud ili se praviš lud? U ambasadi se čeka na red godina i po kada sam ja zadnji put gledao, sada je možda i 2 godine. I ti kažeš 80% ljudi bi našlo izgovor. Momčino, ljudi već sad hoće da odu, njih 80%, ali neda švabija to tako. Oni to na kapaljku puštaju.
Izgubio bi ti i ruke i noge i život da se tako za prave kladiš.
Forumasa
A forumasi nisu ljudi iz te iste Bosne?
Pa vidiš da su mnogi sa foruma davno otišli i niko se vratio nije (osim Havane), eventualno pokoji kaže da će se vratiti, ali to je vrabac na grani.
Mnogi forumaši već rade na tome da odu, neki su nedavno otišli, i jedino nam ostaje grupa koja da hoće da ide teško bi im bilo, ne znaju jezik, nemaju fakulteta, nemaju para potrebnih u tuđinu da odeš (Ja spržio 6k€ za prvi mjesec), itd.
Pitanje je da li bi oni išli da im sada kažeš hajmo i naravno da postoji realan način da legalno odu?
Ti kažeš da bi njih 80% tražilo izgovore. Ja ti kažem da bih njih 80% pristalo na licu mjesta bez razmišljanja.
Nemoj misliti da to što su forumaši i što vise po ovom forumu da ih to čini posebnim i iznad običnog puka koji čeka godinu i po dana za termin u ambasadi.
Forumaši su obični ljudi, taj isti puk, neko obrazovan, neko ne baš toliko obrazovan, neko biznismen (Havana), neko običan radnik (svi ostali).

Nije mi jasno odakle ti ideja da su forumaši nešto drugačiji i posebniji od običnog naroda?

Eno ima tamo podforum gdje se ljudi raspituju o informacijama za ambasadu, potrebne papire, itd. Pišu o terminima koje čekaju ili na kojima su bili i sada brinu za vize.
Sve isti ti forumaši koje spominješ.
konjislav

#9653 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

sumirprimus wrote:ovo sto neko spoemnu godinu dana cekanja vize, sa sss cekas godinu dana, sa vss ne. za njemacku.
e sad fazon je sto ljudi sute o tome, sve normala dok se ne ispale, jebte ko da bjeze s kube na camcu a ne s vizom u dzepu :lol:
Jeste kod nas u Bosni. Prije sedmicu dana pricao sa kolegom Nikolom sa posla. Kaze mi on kod njih u Srbiji se ceka po 9 - 10 mjeseci za plavu kartu termin, znaci ovo sto sam ja dobio za 4 sedmice, kod njih se ceka po 10 mjeseci.
A ovi sa SSS-om, Boga pitaj koliko cekaju. Ja sam prije razgovora sa njim bas mislio da ambasadu u Beogradu ima veci kapacitet i da se manje ceka. Ili sam ja pogrijesio i nema veci kapacitet, ili fakat ima veci kapacitet samo je kod njih puno veca navala.
Po ovome sto mi je ispricao Nikola, u Srbiji je jos veci egzodus nego u Bosni, sto realno ima smisla jer je situacija u Srbiji jos gora nego u Bosni.
sumirprimus

#9654 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

pa ja i pricam o bosni, o srbiji nemam pojma nit me vala interesuje
insomnia78

#9655 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

90% dijaspore sa ove teme otislo u ratu
HAVANA

#9656 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

sumirprimus wrote:ovo sto neko spoemnu godinu dana cekanja vize, sa sss cekas godinu dana, sa vss ne. za njemacku.
Vidis ti sto sam ostario. :twisted: Kod mene kontra,ovih mojih sve vise ovde a plus smorise me sa otvaranjem firme,kupovanjem nake zemlje,hala,stana...Nema dana da me neko ne posalje negdje il nesta ne posalje mojim kamionom pa istovaram i jebene vodokotlice.Eto nema ovde vodokotlica za kupit,naki abu zenze vani. :-) Al neka ih,nek se vracaju. :D
sumirprimus

#9657 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

kupuju druze i ovde nekretnine, al se ne vracaju, to da se ima gdje preko ljeta doci.
doduse nije svugdje isto.
jebga, sto ljudi sto cudi,al fakat ovo sto ja znam, ma nema boga samo ih svabo(posto najcesce u svabiji zavrse i ponesto u skandinaviji) moze deportovat a sami dobrovoljno nema boga.
opet pstujem njihova odluka isto ko i ovi sto bi se vratili.
sloboda izbora.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9658 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by japin_mutapi »

512MB wrote:Dje je Melburn :D
protjerali ga iz australije pa se istresa ovdje
mirsek

#9659 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

sumirprimus wrote:jest sjeb da kako koja godina ,sve vise drugova, poznanika, vidjenika vani zavrsilo.
da li im je bolje il losije nije ni bitno, koliko da se vidjamo samo preko fejsa...
Kako sam upratio ti si stariji ciko, preko 40 godina. Jel to znaci da ide dosta starijeg svijeta, nije samo omladina ?
Melbourne_Australia

#9660 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

HAVANA wrote:Sunce,vidite sto je lijep dan.Hajmo na noge lagane.Danas se necemo svadjati.Hajmo se ljubit. :kiss: :oops:
Evo mene u Importanne u basti sjedim,sunci ubi, bujrum na fuka, ko god hoce :D
konjislav

#9661 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Melbourne_Australia wrote:
HAVANA wrote:Sunce,vidite sto je lijep dan.Hajmo na noge lagane.Danas se necemo svadjati.Hajmo se ljubit. :kiss: :oops:
Evo mene u Importanne u basti sjedim,sunci ubi, bujrum na fuka, ko god hoce :D
Zar nisi negdje na skijanju? :D
sumirprimus

#9662 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

mirsek wrote:
sumirprimus wrote:jest sjeb da kako koja godina ,sve vise drugova, poznanika, vidjenika vani zavrsilo.
da li im je bolje il losije nije ni bitno, koliko da se vidjamo samo preko fejsa...
Kako sam upratio ti si stariji ciko, preko 40 godina. Jel to znaci da ide dosta starijeg svijeta, nije samo omladina ?
jbo li te stariji ciko :lol:
ma ide raja, ovu djecu 20ak god i ne znam al vidim da dosta ide, fazon i jeste sto je u tz izrazeniji problem...
detroit-mercy

#9663 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

pustopoljina wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
pustopoljina wrote:Ne znam fakat...hepek treba neko ukljuciti.
Pa kako je u kontekstu?
Kakve veze ima bracno stanje i imas li jedno ili dvoje djece sa prostom izjavom da mozes zamisliti da ti dijete raste u bosni?
kako nem vezea, kazes da mozes zmaisliti svoje djetet da odrasta u BiH, a istovremeno ne mozes zamisliti sebe u toj istoj BiH , kuzis :)
Zenska glavo..kako mislis ne mozes sebe zamisliti?
-ne mozes sebe zamisliti jer je za tvoj rezon toliko grozno, ono ti ne mozes zivjeti ali dijete bi poslao ili
- ne mozes sebe zamisliti jer su se stvari iskomplikovale, pustio si korijenje, stvorio neki svoj svijet dijete ti se tu rodilo i boli ga briga za tvojim duhovima, ima svoje potrebe (ne glede hrane u vrticu, nego emocionalne,)...
Lako je, ljubavi, kad si sam i nikom nista ne dugujes, nikom se ne pravdas...cim je tu ukljucen jos neko, stvari vise nisu tako kako cemo-lako cemo.
Ma ljudi bezveze lupaju, djetinjstvo u BiH ili djetinjstvo ovdje je u principu u pet deka. Djeca su i u ratu odrastala a kamoli u miru, djeca se igraju istih igara i ovdje i tamo. Sad, ako uzmemo primjere nekog extremnog siromastva onda su ta djeca najebala ali po svim drugim parametrima tu je to negdje.
Problem nastaje poslije srednje skole ili faxa, ja vec rekoh imam dole necake koji zive sasvim solidno, cak i iznad BH prosjeka i hoce da idu. Ja ih pitam zasto i sami oni kazu. Sve je dobro kad si srednja i studiras, citav problem nastane onog momenta kad se nadjes sa diplomom u ruci.
славянин

#9664 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

detroit-mercy wrote: Ma ljudi bezveze lupaju, djetinjstvo u BiH ili djetinjstvo ovdje je u principu u pet deka. Djeca su i u ratu odrastala a kamoli u miru, djeca se igraju istih igara i ovdje i tamo. Sad, ako uzmemo primjere nekog extremnog siromastva onda su ta djeca najebala ali po svim drugim parametrima tu je to negdje.
Problem nastaje poslije srednje skole ili faxa, ja vec rekoh imam dole necake koji zive sasvim solidno, cak i iznad BH prosjeka i hoce da idu. Ja ih pitam zasto i sami oni kazu. Sve je dobro kad si srednja i studiras, citav problem nastane onog momenta kad se nadjes sa diplomom u ruci.
Nebih se slozio - prvo iz sistema obrazovanja i pristupa istom.
insomnia78

#9665 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Evo. Odvedes dijete da ga spasis
http://www.blic.rs/vesti/svet/decak-sa- ... el/4r0vwzq
Bezveze iz cista mira ga ubila baba od 75 godina
detroit-mercy

#9666 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:Evo. Odvedes dijete da ga spasis
Inace u Bazelu samo babe cekaju da roknu djecu eno i onaj u Bihacu skoro poroka djecu, onaj na Pagu pobaca djecu sa balkona, onaj u N. Travniku pjan zgazi zenu i troje djece.
Vazda se neki extremni primjeri uzimaju kao argument :-) .
insomnia78

#9667 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Nisu ekstremni primjeri. Ulice evropskih metropola su kudikamo opasnije od Sarajevskih
славянин

#9668 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

detroit-mercy wrote:
insomnia78 wrote:Evo. Odvedes dijete da ga spasis
Inace u Bazelu samo babe cekaju da roknu djecu eno i onaj u Bihacu skoro poroka djecu, onaj na Pagu pobaca djecu sa balkona, onaj u N. Travniku pjan zgazi zenu i troje djece.
Vazda se neki extremni primjeri uzimaju kao argument :-) .
Gluposti klasicne, kada vec se prica o temi odgoja i obrazovanja navoditi pojedinacne primjere psihopata sta su uradili je samo klasicna "kontraska" prica i blebetanje.
espn

#9670 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

insomnia78 wrote:Nisu ekstremni primjeri. Ulice evropskih metropola su kudikamo opasnije od Sarajevskih
Pa što si ti na evropskim ulicama, što se ne vratiš u sarajevske ulice?
detroit-mercy

#9671 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

славянин wrote:
detroit-mercy wrote: Ma ljudi bezveze lupaju, djetinjstvo u BiH ili djetinjstvo ovdje je u principu u pet deka. Djeca su i u ratu odrastala a kamoli u miru, djeca se igraju istih igara i ovdje i tamo. Sad, ako uzmemo primjere nekog extremnog siromastva onda su ta djeca najebala ali po svim drugim parametrima tu je to negdje.
Nebih se slozio - prvo iz sistema obrazovanja i pristupa istom.
Ja sam vise isao ka onom da je dijete dijete i da ga mnoge stvari koje nas opterecuju ne doticu toliko. Dijete ce rasti i biti sretno i u BiH i u USA i u Njemackoj. Najveci problem je perspektiva, mogucnosti i koliko toliko fer uslovi igre u kasnijem zivotu.
insomnia78

#9672 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

espn wrote:
insomnia78 wrote:Nisu ekstremni primjeri. Ulice evropskih metropola su kudikamo opasnije od Sarajevskih
Pa što si ti na evropskim ulicama, što se ne vratiš u sarajevske ulice?
Zato sto volim opasnost
mirsek

#9673 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Ova je odlicna.. :thumbup:
sumirprimus

#9674 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

i to je to. ha diploma zanata ha diploma vss
detroit-mercy

#9675 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Kao prvo Sarajevo nije metropola nego po svojoj velicini osrednji evropski grad.
Post Reply