Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#9651 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
pokusaj uradit suru od 3 recenice kao sto je najmanja sura u kuranu i da ima slicne karakteristike kao ona.
Nabaci suru, za poredjenje.
experiment kako da osjetite , opipate da je Kuran nadnaravna knjiga, Bozanska knjiga

Image

Image

Allah izaziva nevjernike da pokusaju uraditi barem jednu suru u uKuranu:

2:23. A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite

24. Pa ako ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije će gorivo biti ljudi i kamenje

17:88 Reci(im Muhammede): 'Kad bi se svi ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur'an, oni, takav kao što je on, na bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali.'

Karakteristika najmanje sure u Kuranu je

1. Kodirana brojcano
2. Sadrzi prorcanstvo
3. Strukturisana poeticno

Izazov je tako sto ces zapisati iz prve tri recenice koje god ti zelis , i ne smije biti prepravljanja, nesmijes koristiti , kompijuter , digitron , nista, samo svoj razum, i nek to neko zapise sto izrecitujes..pa da vidimo mozes li ove karakteristike najmanje sure ukonopnujes

dao sam vam experiment, izazov je tu, pa bujrum da vas vidim dokle ce te stici.... :)
Dozer

#9652 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Ti fakat imas problem mentalne blokade razumijevanja onoga sto ti se kaze...

Daj neku suru ba.

I, naravno, citat iz Kur'ana u kojem se spominje RIJEC DNK. Ili arheologija, genetika, informacija, itd. :D
shbc

#9653 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Sto se poeticnosti tice ima puno boljih autora od Muhameda. A vala i nisam neki ljubitelj poezije pravo da ti kazem. Nesto mi drazi triler ala Dan Brown. Ta numerologija ionako samo tebe fascinira. A sto se prorocanstva tice... Jebiga, i ja kad izvalim neku glupost proricem da ce me raja zajebavati.
Smrcak15

#9654 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Ti fakat imas problem mentalne blokade razumijevanja onoga sto ti se kaze...

Daj neku suru ba.

I, naravno, citat iz Kur'ana u kojem se spominje RIJEC DNK. Ili arheologija, genetika, informacija, itd. :D
Daj neku suru ba.
trazio si dobio si, gore, sura 108, Kevser
Dozer

#9655 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Daj ba te 3 recenice. Na nasem ili na eng. Ne pricam arapski.
Smrcak15

#9656 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Sto se poeticnosti tice ima puno boljih autora od Muhameda. A vala i nisam neki ljubitelj poezije pravo da ti kazem. Nesto mi drazi triler ala Dan Brown. Ta numerologija ionako samo tebe fascinira. A sto se prorocanstva tice... Jebiga, i ja kad izvalim neku glupost proricem da ce me raja zajebavati.
3 stvari moraju da budu u tri recenice koje izmislis, kako god ti je volja.

pa izvoli, ako mozes to nepismenom Muhammedu da pariras onda....nije valjda da nepismen covjek iz pustinje iz 7 stoljeca moze ovo da uradi a ti sad ne mozes?

1. poeticnost sama po sebi nije cudo, nego je to u ovom slucaju dokaz da je tekst skladan da nije nabacam samo da bi nastimao kodiranje brojcano.

neko bi mozda pokusao kodirati, pa kodiran nesto i onda mu tekst nigdje niscim ne lici.

Ovako kada se kodiran tekst ukrasi poeticnoscu to onda vec je malo veci level, a tek kad ubacis prorcanstvo, nesto sto ce se desiti pa s eobistini, ja znam da vam je ovo nemoguce uspjeti, zato vam i postiram to da uvidite kako niste u stanju ni jednu suru od 3 receni, ukuno 10 rijeci uraditi kao u Kuranu, a bucate se u prsa kako Kuran ovo biblija ono tora ovo....pa evo hajde Kuran te izaziva prihvati izazov junace 8-)
Smrcak15

#9657 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Daj ba te 3 recenice. Na nasem ili na eng. Ne pricam arapski.
moze na nasem, nema veze koji jezik.
broj dva

#9658 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Bilo koji bog koji ne može podnijeti ruganje i ismijavanje može odjebat zajedno sa svojim sljedbenicima.
Smrcak15

#9659 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Bilo koji bog koji ne može podnijeti ruganje i ismijavanje može odjebat zajedno sa svojim sljedbenicima.
Jesi li ti svjestan uopste sta si napisao ovdje, kao eto ako postoji bog a ne moze podnijeti zajebanciju na svoj racun neka odhebe :-)

Stani malo ba...prisaberi se, ako Postoji , on je gospodar univerzuma, ko si ti onda da se zahebavas na njegov racun?? A on ti moze dusu uzeti na koji god moguci i nemogu nacin...od grozdje koje zapadne u grlo i udavi te do da samo kaze budi i neka ulicna mafija te do smrti nalupani kriva ni duzna...jer je gospodar svega, samo kaze budi i stvari se desavaju.

Nesto kontam kada bi ja tebi rekao ako spageti cudoviste postoji a ne podnosi zajebanciju na svoj racun rekao bi mu da odjebe...ima li smisla da sicusni covjek furcati svom stvoritelj u cijim rukama je tvoja dusa....to samo pokazuje koliko nerealno razmisljas.

Nego treba da kazes ako ne podnosi zajebanciju na svoj racun, ako vec postoji : nadrljao sam ako mi se ne smiluje.

To bi bio realan odgovor ...a ako postoji nikoga ti druze neces smjeti odjebavati, ne odjebaje se gospodar univerzuma, sa takvom silom se ne sali, ma cak ne smijes u njegovoj blizini prozboriti dok ne dobijes odobrenje da govoris..a ti bi ko nesto odjebo :-)
beni-bu-man

#9660 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
broj dva wrote:Bilo koji bog koji ne može podnijeti ruganje i ismijavanje može odjebat zajedno sa svojim sljedbenicima.
Jesi li ti svjestan uopste sta si napisao ovdje, kao eto ako postoji bog a ne moze podnijeti zajebanciju na svoj racun neka odhebe :-)

Stani malo ba...prisaberi se, ako Postoji , on je gospodar univerzuma, ko si ti onda da se zahebavas na njegov racun?? A on ti moze dusu uzeti na koji god moguci i nemogu nacin...od grozdje koje zapadne u grlo i udavi te do da samo kaze budi i neka ulicna mafija te do smrti nalupani kriva ni duzna...jer je gospodar svega, samo kaze budi i stvari se desavaju.

Nesto kontam kada bi ja tebi rekao ako spageti cudoviste postoji a ne podnosi zajebanciju na svoj racun rekao bi mu da odjebe...ima li smisla da sicusni covjek furcati svom stvoritelj u cijim rukama je tvoja dusa....to samo pokazuje koliko nerealno razmisljas.

Nego treba da kazes ako ne podnosi zajebanciju na svoj racun, ako vec postoji : nadrljao sam ako mi se ne smiluje.

To bi bio realan odgovor ...a ako postoji nikoga ti druze neces smjeti odjebavati, ne odjebaje se gospodar univerzuma, sa takvom silom se ne sali, ma cak ne smijes u njegovoj blizini prozboriti dok ne dobijes odobrenje da govoris..a ti bi ko nesto odjebo :-)
Image
broj dva

#9661 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Smrcak15 wrote:

Dugo si kod šveda smrle, zaboravljaš naš inat i tvrdoglavost.
Je li smatraš da je pakao ok kazna za ruganje i ismijavanje ? Ne citiraj kuran, interesuje me tvoje mišljenje.
tuzlak1212

#9662 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

broj dva wrote:
Je li smatraš da je pakao ok kazna za ruganje i ismijavanje ? Ne citiraj kuran, interesuje me tvoje mišljenje.
pa zavisi koga i kako ismijavas i s kojim znanjem i kojim okolnostima, generalno to pakao za ruganje ne mora da bude neizbjezno ali hajmo malo analizirat jel to bas kontra nasoj psihi i logici da ako ismijavas i rugas se nekom da budes kaznjen
dijete u skoli ismijava jaceg i krupnijeg, bice bjen
ismijavaj klosara na cesti, izbost ce te
ismijavaj curu neku u lice jer se ne zna nasminkat, osamarit ce te
ismijavaj bolesno dijete pred roditeljem, izbost ce te na mrtvo ime
ismijavaj i rugaj se sefu, dobit ces sankciju

e sad ako bog postoji, ti ga ismijavas ti bi da ne budes kaznjen?... ne znam... :roll:
tesko je pricati o dokazivanju, odustao sam od toga, ali ne mozes reci da je koncept nelogican..
Smrcak15

#9663 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:
Smrcak15 wrote:

Nosim i ja tvrdoglavost iinat bosansku sa sobom gdje god krenem, samo sto sam ja realan...ne staje se na zulj jacem od sebe...to nije mudar put...jer bi bio bjen :lol:

Vidi koliko si ti nelogican i nerealan covjece...umjesto da kazes ja nevjerujem da bog postoji pa ako bi ga sreo, pokusao bi da se izvucem na njegovu milost, da oprosti meni neznalici itd

To bi nekako realno izgledalo...ali reci odjebao bi ga...druzeeeee ti onda zivis u nekom svom neracionalnom svijetu....druze ako ga ima ako ti se ne smiluje onda si najebao ti..a niikogati neces smjeti odjebavati dok dzehenem rezi, huci , hukce ko bijesan pas zavezan za lanac i pokusaje da te se docepa a ti ga preko oka gledas...ti druze nisi u poziciji da ikoga odjebajes u toj situaciji...gdje boziji poslanici pored tebe samo cujes govor "boze spasi, boze spasi"...ili mozda dok si sam u grobu, kada te svi napuste a tvoja zajebancija se pretvori "nedaj boze nikome.."...da li bi ti u toj situaciji odjebavao ikoga.

Ruganje je posljedica daleko gorih grijeha za koje ce covjek ici u dzehennem ako se Allah ne smiluje.
Ruganje tako malog sicusnog slabasnog stvorenja jednoj sili kao sto je Bog, ispred koga meleci drhte od straha...to samo pokazuje koliko ti ne poznajes onoga koga bi ti odjebao.
irac300

#9664 Re: Ateizam vs. Religija

Post by irac300 »

Ti nikako da skontas da to sto pises, pises iz svoje perspektive. Tebi je nemoguce objasniti da neko ne razmislja na taj nacin kao ti. Da ono sto je tebi dokaz, drugome nije. Da ono sto tebi velica boga, drugome lici na jeftini politicki pamflet, koji je imao smisla u periodu kada se stvarala nova religija itd, itd. Mogu ovako do sutra. Da skratim, lakse ti je uCerat metar u dupe, nego cenAt u glavu.
Smrcak15

#9665 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:Ti nikako da skontas da to sto pises, pises iz svoje perspektive. Tebi je nemoguce objasniti da neko ne razmislja na taj nacin kao ti. Da ono sto je tebi dokaz, drugome nije. Da ono sto tebi velica boga, drugome lici na jeftini politicki pamflet, koji je imao smisla u periodu kada se stvarala nova religija itd, itd. Mogu ovako do sutra. Da skratim, lakse ti je uCerat metar u dupe, nego cenAt u glavu.
Ovdje pricamo hipoteticki kako se postaviti ako se ispostavi da ima boga i kajo bi se covjek realno i ocekivano ponasao u toj situaciji...a to nije ni bluzu kako to broj dva predstavlja.
vatrogasac

#9666 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Smrcak15 wrote: Image
Izdangubih tražeći grešku vezano za broj 10 :mrgreen: i jeste zanimljivo, ali neću uzeti za bitno, meni ipak ovu suru čini mu'džizom i po meni sasvim dovoljno kao dokaz da je božanskog porijekla je riječ EBTER. Da se nekako svi oni mušrici teleportuju u današnjicu, povukli bi sigurno tu rugalicu.
Smrcak15

#9667 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

vatrogasac wrote:
Smrcak15 wrote: Image
Izdangubih tražeći grešku vezano za broj 10 :mrgreen: i jeste zanimljivo, ali neću uzeti za bitno, meni ipak ovu suru čini mu'džizom i po meni sasvim dovoljno kao dokaz da je božanskog porijekla je riječ EBTER. Da se nekako svi oni mušrici teleportuju u današnjicu, povukli bi sigurno tu rugalicu.

Zasto ebter :) da cujem
славянин

#9668 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Kako ide momci i djevojke - ima li letecih cudovista i milosnih Bogova sto pale ljude :D
vatrogasac

#9669 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Smrcak15 wrote: Zasto ebter :) da cujem
Ne mora proći Ferhadijom ili Saračima u 12h, ne mora doći na Mevlud ni u kuće ni u džamije, dovoljno bi im bio samo ovaj podatak. :mrgreen:
Muhamed je najčešće dječje ime u Engleskoj već petu godinu za redom

https://tribun.hr/muhamed-najcesce-djec ... inu-redom/
Bloo
Globalna šefica

#9670 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Ne mora proći Ferhadijom ili Saračima u 12h, ne mora doći na Mevlud ni u kuće ni u džamije, dovoljno bi im bio samo ovaj podatak. :mrgreen:

Kakve veze imaju Sarači sa demografskim promjenama u Engleskoj?
vatrogasac

#9671 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:

Kakve veze imaju Sarači sa demografskim promjenama u Engleskoj?
Koliko ti u Sarajevu u toku jednog dana čuješ ime Muhammed koje ima veze sa Poslanikom a.s., a Sarajevo je mnogo udaljeno od Mekke, a London još više.
Bloo
Globalna šefica

#9672 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:

Koliko ti u Sarajevu u toku jednog dana čuješ ime Muhammed koje ima veze sa Poslanikom a.s., a Sarajevo je mnogo udaljeno od Mekke, a London još više.
Ne razumijem na šta aludiraš.
vatrogasac

#9673 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:

Mušrici u vrijeme Muhammeda a.s. su se izrugivali Poslaniku a.s. da će ostati bez pomena u budućnosti jer nije imao muške djece. Suru koju je Smrle uzeo (sura Kewser) govori o tome da Muhammed a.s. neće ostati EBTER, bez pomena nego čak nasuprot.
Bloo
Globalna šefica

#9674 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:
vatrogasac wrote:

Mušrici u vrijeme Muhammeda a.s. su se izrugivali Poslaniku a.s. da će ostati bez pomena u budućnosti jer nije imao muške djece. Suru koju je Smrle uzeo (sura Kewser) govori o tome da Muhammed a.s. neće ostati EBTER, bez pomena nego čak nasuprot.
Lijepo. Religija se održala od Poslanikovog doba do danas. Velika pobjeda. Održali se i politeisti. Zemlja nastavlja da se okreće. Mali korak za Poslanika, veliki za islam...
Srećom pa patrijarhat se pomalo ljulja, a možda nekad i padne na koljena.

Meni su interesantnije te demografske promjene. :) Uzroci, jer brojnost tog imena je samo posljedica.
vatrogasac

#9675 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Lijepo. Religija se održala od Poslanikovog doba do danas. Velika pobjeda. Održali se i politeisti. Zemlja nastavlja da se okreće. Mali korak za Poslanika, veliki za islam...
Nije to samo kada se iščitava pažljivije sve ono što se dešavalo u to vrijeme. Jedno dijete koje je ostalo bez oba roditelja sa 6 godina je u tom okruženju djelovalo kao dijete bez ikakve ozbiljne perspektive o čemu opet govore izrugivanja Abdul-Uzaa i njegove supruge Ummi Džemile opisanih u kratkoj suri Tebbet. I ne samo to.
Locked