Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
beni-bu-man

#9651 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Zejnep wrote:
E jesi našo primjer vjernika :-) ... s tim da oni to uopšte nisu :mrgreen: realno...možeš ti misliti za sebe da si Djeda Mraz ali svijet zna da nisi :mrgreen:
Ovdje pričamo o svakodnevnim vjernicima, ovi ISIL-ovci su za izučavanja i veze nemaju sa vjerom koja postoji 1438 godina a koju oni tek odnedavno tumače kako oni misle da treba.
S razlogom sam izabrao tu grupu tzv. vjernika, jer i oni misle da su u pravu a ne kao sto ti rece svakodnevni vjernici.....

Cudni su boziji putevi :-)
harač

#9652 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Dozer wrote:za bezopasna uvjerenja poput religije ne pada mi na pamet da nekoga ubjedjujem da grijesi ili bilo sta slicno
1. da si rekao "vjera", umjesto "religija", navedena bi tvrdnja, mozda, bila i odbranjiva;

2. medjutim, cak i da je religija uvijek opasna, to opet ne znaci da iko ikada ima duznost da drugoga ubjeduje da grijesi. ukoliko njegovo postupanje predstavlja opasnost za druge, a sto bi po prirodi stvari vodilo krsenju krivicnog prava, s tom se osobom niko nece ubjedjivati - ona ce biti kaznjena. ukoliko pak predstavlja opasnost za sebe, da li ce joj se pomoci ukazujuci joj na pogubnost i samodestruktivnost nekih vjerovanja stvar je nekog dobrocinstva, a nikako duznosti. u pluralistickom liberalnom drustvu navedeno vazi za sve ideologije

ove forumske rasprave, pak, stvar su... recimo razonode, jer se ne moze naci termin koji bi to ucinio iole intelektualnim poduhvatom
shmizlica

#9653 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

e, kad smo konačno na putu nekog normalnog, jel, razgovora :D jel može meni neko od vjernika opisati, napisati, ili šta već, svoje viđenje nastanka svijeta....ok bog nas je stvorio, ali kako, šta......

meni lično, a i nije da nešto previše razbijam glavu, evolicija mnogo logičnija od adama ili eve i ćeranja iz raja (miša mu i jabuka :twisted: )....možda ima i neko drugo objašnjenje :? evo priznajem da ne znam, pa da čujem šta vi mislite/vjerujete...kako god :)
aurora313

#9654 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

L u c i f e r wrote:Oceraste nakog smrleta a zaebaete s ovom prculadijom...
Psssst... Smrle je na tajnom zadatku. Stay tuned!
beni-bu-man

#9655 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

shmizlica wrote:e, kad smo konačno na putu nekog normalnog, jel, razgovora :D jel može meni neko od vjernika opisati, napisati, ili šta već, svoje viđenje nastanka svijeta....ok bog nas je stvorio, ali kako, šta......

meni lično, a i nije da nešto previše razbijam glavu, evolicija mnogo logičnija od adama ili eve i ćeranja iz raja (miša mu i jabuka :twisted: )....možda ima i neko drugo objašnjenje :? evo priznajem da ne znam, pa da čujem šta vi mislite/vjerujete...kako god :)

Pa to je nas dragi kolega smrcak vec objasnio, on (BOG) je reko budi i ono bidne :lol:
beni-bu-man

#9656 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

aurora313 wrote:
L u c i f e r wrote:Oceraste nakog smrleta a zaebaete s ovom prculadijom...
Psssst... Smrle je na tajnom zadatku. Stay tuned!
skuplja materijal (Clipove, slike itd. itd. )
shmizlica

#9657 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

voljela bih čuti nekog normalnijeg od smrleta i sekerbaya :mrgreen: i onog patriota :hm:
Smrcak15

#9658 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:e, kad smo konačno na putu nekog normalnog, jel, razgovora :D jel može meni neko od vjernika opisati, napisati, ili šta već, svoje viđenje nastanka svijeta....ok bog nas je stvorio, ali kako, šta......

ili šta već, svoje viđenje nastanka svijeta....ok bog nas je stvorio, ali kako, šta......
Bog kalibrirao i izmjerio koliko brza treba da bude expanzija i ostali parametri, prije nego je pokrenuo Big bang, kad je pokrenuo big Bang, te stvari su se odvijale onako kako je on nastimao da se odvijaju kako bi doslo od ovoga sto imamo sad.
evolicija mnogo logičnija od adama ili eve
meni nije, zato sto kroz evoluciju vjerujemo svjesno ili nesvjesno u ovo "Slucajni dogadjaji kreiraju komplexne strukture"

ako vidimo znake inteligente ruke logicno je da misli idu prema Bogu, a nije logicno da vjerujemo da je to slucajno nastalo tako.
kao sto nemozemo povjerovati da kad bi vjecno bacali casu od pod u nadi da ce se stvoriti 3 manje perfektne case je nelogicno isto kao sto je nelogicno "Slucajni dogadjaji kreiraju komplexne strukture"
Smrcak15

#9659 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:voljela bih čuti nekog normalnijeg od smrleta i sekerbaya :mrgreen: i onog patriota :hm:
onda preskoci moj odgovor
shmizlica

#9660 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

a šta ti je tačno logično kod adama i eve :?
shmizlica

#9661 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

Smrcak15 wrote: onda preskoci moj odgovor
no hard feelings :oops: ali napričaš svašta, a ne kažeš ništa. ja pitam za ono kako svete knjige opisuju postanak, gdje se to uklapa?
tlr

#9662 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

U čemu je problem?
Rasprava je bila ok dok je Sekerbay "harao" raspištoljen po temi, vrijeđao i argumentovao sa "ša ba ti znaš", a Smrle izvaljivao bukve iz korijena čeprkajući po Knjizi, a šaka razumnih im govorili ... nemojte da vas ovakvi brane majke vam ... niko ništa... Tad su vjernici šutili i virkali kroz šubu.

Sad, kad su svi ti što su došli ođekana na temu dobili ono što su iskali, sad odjednom nevjerica, šok.
Zabrinutost, pa eto to nije fino, nije rasprava na nivou. Ispašće i dg. islamofobija na kraju.

Sljedeći ko dođe sa nekom dilemom, pitanjem, argumentom, neka gleda da se prvo uljudno i fino pozdravi, poštuje sagovornika i argument, a onda će sve da bude na jednom visokom, da ne kažem akademskom nivou.
Smrcak15

#9663 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:
no hard feelings :oops: ali napričaš svašta, a ne kažeš ništa. ja pitam za ono kako svete knjige opisuju postanak, gdje se to uklapa?
nemoze ti sveta knjiga objasnjavati detaljno stvaranje covjeka, gdje ce da Bog pojasnjava u detalje, koliko cega je koristi, kuda je kablove/zivce razvodio, kako je kodirao gene itd itd

to je nepotrebno za ljude , nego kaze stvorio sam covjeka, eh pazi sad ovo, mi kad studiramo anatomiju covjeka vidimo jasno da je sve postavljeno poput puzli, sve na svom mjestu, i ne samo to nego stvori covjeka sa pecatom, kao sto stvori prirodu sa pecatom.

a kakv je to pecat, to je zlatni rez 1.618, znaci u omjeru, od raspodjele razgranjavanja drveca, rasta cvjetova na ruzama, omjeri na tijelu covjeka, omjeri na zivotinja, omjeri u biljkama, omjeri u Mekki i Kuranu, sve u omjeru 1.618

pa cak i na kvantnom nivou, mikro skala i tu su pronasli naucnici zadnjih Godina zlatni rez.
shmizlica

#9664 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

fazon i jeste da ti on ne objašnjava, nego ti to tako percipiraš :D
harač

#9665 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

shmizlica wrote:a šta ti je tačno logično kod adama i eve :?
doticni vec neko vrijeme koristi izraze "logicno" i "intuitivno" kao sinonime. jedna u nizu gresaka rasudjivanja
Smrcak15

#9666 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

necu plaho da vas vise zamaram, ako sta ko pametno pita, tu sam.

mada zabavno ce vam biti jako disktirati sa svojim istomisljenicima, kao sto je meni interesantno diskutovati sa vjernicima , gdje se svi slazemo oko iste stvari...nije to to,

svi smo mi zagovornici onoga sto jesmo, ateista je zagovornik onoga jer vjeruje da nema Boga i on fura tu liniju, vjernik isto tako je vjernik zato sto misli da je on upravu. inace nebi bilo to sto jesmo da nevjerujemo da smo u pravu u tome na cemu jesmo.
sekerbay

#9667 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by sekerbay »

arzuhal wrote:tamni dio ljudske duše
Ne postoji tamni dio duše. Duša je ruh, a ruh je od Allaha i ko takav nema tamnu stranu.
Šta očekuješ, možda ozbiljne, platonske rasprave :mrgreen:
Daj ba, šta ti je. Kocka je davno bačena i dostavljeno je ono što je trebalo biti dostavljeno.
Svi mi imamo rl u kojem su stvarni problemi. Forum je mjesto razonode i zeze.
shmizlica wrote:voljela bih čuti nekog normalnijeg od smrleta i sekerbaya :mrgreen: i onog patriota :hm:
Auuuuu, sad si me ujela za srce :-?
A taman sam se spremo da te zovnem na kafu i da ti onako u opustenoj i prijateljskoj atmosferi objasnim to što te zanima.
tlr

#9668 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

Smrcak15 wrote:necu plaho da vas vise zamaram, ako sta ko pametno pita, tu sam.

mada zabavno ce vam biti jako disktirati sa svojim istomisljenicima, kao sto je meni interesantno diskutovati sa vjernicima , gdje se svi slazemo oko iste stvari...nije to to,

svi smo mi zagovornici onoga sto jesmo, ateista je zagovornik onoga jer vjeruje da nema Boga i on fura tu liniju, vjernik isto tako je vjernik zato sto misli da je on upravu. inace nebi bilo to sto jesmo da nevjerujemo da smo u pravu u tome na cemu jesmo.
Neka te jarane.

Hajmo barem na ovoj temi pokušati javno priznati da smo ljudi (za promjenu), a ne uglađeni roboti.
Mi na Balkanu i kad se šopamo, to radimo zato što smo slični, zato što se zapravo razumijemo i volimo. Ti si pravo tvrdoglav insan i biće nešto od tebe. Sugestija da ubuduće, malo više koristiš razum, a manje se uzdaš u srce i "osjećaj" šta je istina, a ne.

Ide konstruktivan prijedlog...

Ako se Sekerbay iskreno izvini Dozeru za sve batine koje je dobio od njega i ja sam spreman da mu sve oprostim i možemo krenuti igru ispočetka.

Glede Boga ... sigurnog odgovora na pitanje ima li boga ili nema i koji li je... nećemo dobiti sve do zadnjeg daha, a kada se naše misli "rastoče", a naša djela ostanu živjeti zarobljena u prošlosti.

Ja sam rahat i sa tim. Treba ostaviti ponešto i za kraj. :)
arzuhal

#9669 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

sekerbay wrote:
arzuhal wrote:tamni dio ljudske duše
Ne postoji tamni dio duše. Duša je ruh, a ruh je od Allaha i ko takav nema tamnu stranu.
Šta očekuješ, možda ozbiljne, platonske rasprave :mrgreen:
Daj ba, šta ti je. Kocka je davno bačena i dostavljeno je ono što je trebalo biti dostavljeno.
Svi mi imamo rl u kojem su stvarni problemi. Forum je mjesto razonode i zeze.
Ja pravim, odnosno prihvatam distinkciju (i terminološku i suštinsku) između pojmova ruh (duh) i nefs (duša). Kada sam rekao duša mislio sam na nefs (koji je sklon zlu, odnosno sklon naređivanju da se zlo čini - emmarete bi-s-sui, dok je ruh, upravo obrnuto tome, emrullah), taj životni dio u nama prožet borbom da samo sebe zadovolji.

Ne, ne očekujem nekakve aman-zaman rasprave, to i nije tema, nego nijeti s kojima se ulazi u raspravu te onda sasvim očiti plodovi takvih rasprava i nijeta: šukanja, pod..bavanja i sve što vodi neprijateljstvu, a sasvim nepotrebno..
sekerbay

#9670 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by sekerbay »

Da, razlika je između ruha i nefsa.
Jedno muški, drugo ženski rod.
Nefs je ono što nastane kada se spoje duša i tijelo.
Dakle, razum, svijest, jok duša. Duša je ruh.
arzuhal wrote:nijeti s kojima se ulazi u raspravu te onda sasvim očiti plodovi takvih rasprava i nijeta: šukanja, pod..bavanja i sve što vodi neprijateljstvu, a sasvim nepotrebno..
Sukanje bez vrijeđanja, molit ću lijepo.
To su ona sitna prepucavanja i šale uz povremeno ubacivanje nekih argumenata. Onaj ko to ne shvata, fino se isključi iz diskusije i to je to.
Dozer

#9671 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Image

P.S. :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#9672 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:a kakv je to pecat, to je zlatni rez 1.618, znaci u omjeru, od raspodjele razgranjavanja drveca, rasta cvjetova na ruzama, omjeri na tijelu covjeka, omjeri na zivotinja, omjeri u biljkama, omjeri u Mekki i Kuranu, sve u omjeru 1.618
Zašto baš 1,618? Zašto ne neki lijep, okrugao broj? Nego baš u tri decimale.

Dovezao čovjek auto na servis, ljudi uradili i pita radnik gazdu koliko da naplati. Gazda izračuna pa kaže: Košta 426,24 KM. Zaokruži ti to na 450. Ali da ne bi izgledalo zaokruženo, neka bude 472,39.

Hoćeš reći da se bog tako igra?

Drugo pitanje, gdje se u svetim knjigama spominje omjer 1:1,618? Naime, ako je taj omjer toliko značajan, mora bi biti spomenut negdje, naročito u Kur'anu. Ako se može do u detalje ići u raspodjelu nasljedstva, nema šanse da tako značajan broj za odnose ne bude spomenut u svetim knjigama.

Ili je trebalo sačekati da taj odnos prvo ljudi shvate, pa da bi ga ti mogao pripisati božijem dizajnu?

Napomena: Nisu omjeri kod čovjeka u odnosu 1:1,618. Nego ljudi koji imaju taj omjer (na primjer odnos širine nosa i usana) su lijepi, oni koji nemaju nisu lijepi.

Odnos 1:1,618 jeste značajan, jeste zlatni rez, jeste matematički opis ljepote, ali nije bog to tako kreirao. Da jeste, zaslužio bi barem jednu, ako ne i dvije sure u Kur'anu.
Last edited by Hakiz on 12/12/2017 16:26, edited 2 times in total.
aurora313

#9673 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
shmizlica wrote:
nemoze ti sveta knjiga objasnjavati detaljno stvaranje covjeka, gdje ce da Bog pojasnjava u detalje, koliko cega je koristi, kuda je kablove/zivce razvodio, kako je kodirao gene itd itd

to je nepotrebno za ljude , nego kaze stvorio sam covjeka, eh pazi sad ovo, mi kad studiramo anatomiju covjeka vidimo jasno da je sve postavljeno poput puzli, sve na svom mjestu, i ne samo to nego stvori covjeka sa pecatom, kao sto stvori prirodu sa pecatom.

a kakv je to pecat, to je zlatni rez 1.618, znaci u omjeru, od raspodjele razgranjavanja drveca, rasta cvjetova na ruzama, omjeri na tijelu covjeka, omjeri na zivotinja, omjeri u biljkama, omjeri u Mekki i Kuranu, sve u omjeru 1.618

pa cak i na kvantnom nivou, mikro skala i tu su pronasli naucnici zadnjih Godina zlatni rez.
Ima li išta da je Knjiga propustila a ti Smrle nisi propustio da ponudiš komentar? Za sve imaš odgovor ali ga, eto, nema u Knjizi? Kako?
Smrcak15

#9674 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:a kakv je to pecat, to je zlatni rez 1.618, znaci u omjeru, od raspodjele razgranjavanja drveca, rasta cvjetova na ruzama, omjeri na tijelu covjeka, omjeri na zivotinja, omjeri u biljkama, omjeri u Mekki i Kuranu, sve u omjeru 1.618

Dovezao čovjek auto na servis, ljudi uradili i pita radnik gazdu koliko da naplati. Gazda izračuna pa kaže: Košta 426,24 KM. Zaokruži ti to na 450. Ali da ne bi izgledalo zaokruženo, neka bude 472,39.

Drugo pitanje, gdje se u svetim knjigama spominje omjer 1:1,618? Naime, ako je taj omjer toliko značajan, mora bi biti spomenut negdje, naročito u Kur'anu. Ako se može do u detalje ići u raspodjelu nasljedstva, nema šanse da tako značajan broj za odnose ne bude spomenut u svetim knjigama.

Ili je trebalo sačekati da taj odnos prvo ljudi shvate, pa da bi ga ti mogao pripisati božijem dizajnu?

Napomena: Nisu omjeri kod čovjeka u odnosu 1:1,618. Nego ljudi koji imaju taj omjer (na primjer odnos širine nosa i usana) su lijepi, oni koji nemaju nisu lijepi.

Odnos 1:1,618 jeste značajan, jeste zlatni rez, jeste nešto šta je matematički opis ljepote, ali nije bog to tako kreirao. Da jeste, zaslužio bi barem jednu, ako ne i dvije sure u Kur'anu.
to je pitanje gdje se ulazim u Boziji razum, to se samo njega moze pitati takva pitanja, kad dodjes na sudnji dan pitaj, mada ti to nece na um padati takva pitanja nego ce ti samo jedna rijec biti u glavi "Spas, Spas, Spas" kao sto ce i boziji poslanicima biti ta rijec na ustima na sudnjem danu, jer ce se i boziji poslanici bojati za svoje stanje pa ce im samo rijeci biti "Boze spasavaj"
nije to nikakva igra nego odluka. jer da je okrugli broj ti bi rekao a sto okrugli sto nije decimalni :-) nije se rodio ko je narodu ugodio.
nije nigdje osim u Kuranu, Kuran je programiran sav u zlatnom rez omjeru.
tacno, pa i ciljam na te ljude koje je Bog stvorio u zlatnom rezu, i dao im taj ukras na tijelima Preko zlatnog Reza.

Odnos 1:1,618 jeste značajan, jeste zlatni rez, jeste nešto šta je matematički opis ljepote, ali nije bog to tako kreirao. Da jeste, zaslužio bi barem jednu, ako ne i dvije sure u Kur'anu
kako nije junace, kao se nalazi u prirodi, zivotinja,a biljkama,, covjeku, poziciji Mekke, Kur'anu, pa cak i galaksiji nasoj.
Smrcak15

#9675 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote: Ima li išta da je Knjiga propustila a ti Smrle nisi propustio da ponudiš komentar? Za sve imaš odgovor ali ga, eto, nema u Knjizi? Kako?
pa zato sto nema smisla objasnjavati na detaljnom nivou stvaranje covjeka kad ni Muhammed ni iko ziv na zemlji planeti nebi razumio to, pa bi bilo golemi tekstovi , cifre i sta vec u Kuranu ili vise knjiga gdje bi stao sav taj opis, a niko nista nebi razumio osim pojedinih rijeci.

to bi bilo kao bacanje zlatnog nakita ovcama i kozama, niti razumije sta je to , samo onako glodje vidi tvrdi i ispljune....

kao sto ti ne razumijes specifikacije hemijskih supstanci u nekim lijekovima na detaljnom nivou tako isto mi nebi razumjeli detaljan opis stvaranja covjeka....to je od mudrosti da izostavi takve stvari.
Post Reply