Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#9626 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

konektovan wrote:
basicm wrote:
konektovan wrote:Sta ce bolje zakociti, recimo novi mercedes A na tigru ili dacia sandero na contiju, pri brzini od 60 km/h????
Nek bude da je suha podloga. :mrgreen:
Ko moze s Daciom :mrgreen:
Samo da vidim, je li pored guma vazan i sam kocioni sistem??? :mrgreen:
Jeste važan i kočioni sistem. To i sam znaš, zamo ljude podgrijavaš da se svađaju :-D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9627 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Halo ba, nisam ti ja Dzevad Galijašević da podgrijavam. :mrgreen: :lol:
condy

#9628 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Samo zagrijava :-D na svadju :P :D
NediM17

#9629 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Kad smo kod kocionog sistema, ovaj novi Cee'd grize brutalno, a Alpin 5 ne da bas da isprovociras ABS. :izet:
jefferson

#9630 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Dope_Man wrote:Na taj post sam se i referirao gore. I sad vidim da si upravo ti na to odgovorio da Michelin i Matador nece jednako kociti na 40 pored te famozne skole. Istina, nece apsolutno jednako kociti. Ali ja ne bi nikad tvrdio da je ta razlika toliko ogromna koliko je ti zelis prikazati i mislim da u tom pretjerujes i pravis odmah ubistvo ako nisi na Michelinu. Ali vjerovatno si iskusniji i imas vise znanja. Ja priznajem da nisam nesto pametan za to, ono malo sto znam pokupih citajuci testove u potrazi za gumama. I iz toga mi se ne cini da cu napraviti masakr jer umjesto Michelina vozam Uniroyal. Da to mislim ne bih prosao pored skole.

Ali opet kazem, ako imas za premium super.. vozi na najboljem sto imas. Da imam viska kesa i ja bi vozao Michelin il tako nesto. Ali mi se cini smijesno drzati ovdje pridike da Matador i Michelin nece obje dovoljno dobro zakociti na 40 kad ogroman broj vozaca koji prodju pored te skole i brzinom vecom od 40 voze gume stare 7-8 i vise godina od ko zna kakvih proizvodjaca.
Ja sam rekao da procitas od pocetka. Da si procitao vidio bi post u kojem sam rekao da se ljudi pokriju onoliko koliko su dugi. Imao sam ja na svojim autima od SFRJ Tigra, Trayala, preko Save S2 do Michelina Pilot Super Sport.
I ja sam kupovao gume tipa Sava jer je to bilo jedino sto sam mogao priustiti. Ali nikad nisam kupio Savu sa rezonom: imam para za Michelin ili sta god, ali kupit cu Savu jer ako ona traje ovoliko a ova ovoliko.....
Drugo, nije stvar koja guma ima bolje performanse nova. Tu su opet premium gune bolje. Stvar je koja ima bolje performanse nakon par godina. E tu razlika postaje drasticna.
Last edited by jefferson on 15/02/2018 18:28, edited 2 times in total.
supercali

#9631 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

condy wrote:Tema su zimske gume!

Gume se porede u jednakim uvjetima eksplotacije. Barem na svim testovima. Sad ove neke vaše kombinatorike, ne rade se na zvaničnim testovima. Tako ide priča koju ja razumijem ovako, auto sa tigar gumama ide brzinom 40 km/h a auto sa michelin gumama 140 km/h, i onda dođemo do zaključka da će kod iznenadnog i naglog kočenja biti sigurniji ko - tigar i da je zato isplativ za kupovinu :roll: :? :-D

U svim jednakim uvjetima, ove trećerazredne gume nemaju šta tražiti pored premium guma michelina ili continentala. Kao nepremium vozila, ona su trećerazredna vozila u odnosu na premium :wink: :-D
Tema o kojoj pricamo su ljetne gume a ne zimske pa ih poredi u kakvim hoces uslovima ljeti jednako
supercali

#9632 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Dope_Man wrote:Na taj post sam se i referirao gore. I sad vidim da si upravo ti na to odgovorio da Michelin i Matador nece jednako kociti na 40 pored te famozne skole. Istina, nece apsolutno jednako kociti. Ali ja ne bi nikad tvrdio da je ta razlika toliko ogromna koliko je ti zelis prikazati i mislim da u tom pretjerujes i pravis odmah ubistvo ako nisi na Michelinu. Ali vjerovatno si iskusniji i imas vise znanja. Ja priznajem da nisam nesto pametan za to, ono malo sto znam pokupih citajuci testove u potrazi za gumama. I iz toga mi se ne cini da cu napraviti masakr jer umjesto Michelina vozam Uniroyal. Da to mislim ne bih prosao pored skole.

Ali opet kazem, ako imas za premium super.. vozi na najboljem sto imas. Da imam viska kesa i ja bi vozao Michelin il tako nesto. Ali mi se cini smijesno drzati ovdje pridike da Matador i Michelin nece obje dovoljno dobro zakociti na 40 kad ogroman broj vozaca koji prodju pored te skole i brzinom vecom od 40 voze gume stare 7-8 i vise godina od ko zna kakvih proizvodjaca.
Poenta razlike u matadoru i miselinu je ta da postavljac pitanja cini mi se kataklinger trazi gume velicinu 18 a to sigurno nije fiesta ili punto
Znaci vozis auto od 20+ hiljada i onda cogancis na gumama kao sto LikeLike napisa
Onda kupi auto na koje idu maximalno 16-17 plati ga manje pa ces imati za gume kako treba
Ja na auto koje ima vece felge od 15 nikad ne bih stavio tigar matador i sl te gume su dobre u dimenzijama 15 i nize i tu ne bih nikad bjezao da stavim te nove gume

E sada posto nase ljude vecinom udaraju kompleksi daj da ja vozim pasata i sl al jebo gume brisace kocnice i ave unutra nek se vidi okolo da ja imam limuzinu
citroen xm

#9633 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

To je druga stvar.
supercali

#9634 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

citroen xm wrote:To je druga stvar.
Pa to je upravo stvar o kojoj pisemo a vi prebacujete na drugu stvar
konektovan

#9635 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Covjek zimi uzima najbolje, a ljeti pravi kompromis, svako drugacije rezonuje.
Ti respo nemaš pravo solit pamet, kad godišnje ne prelaziš više od 5ooo km. :mrgreen:
supercali

#9636 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

konektovan wrote:Covjek zimi uzima najbolje, a ljeti pravi kompromis, svako drugacije rezonuje.
Ti respo nemaš pravo solit pamet, kad godišnje ne prelaziš više od 5ooo km. :mrgreen:
Prelazim od 10 do 12 hiljada godisnje osim prosle jer sam na put isao sa prijateljem i njegovim autom i kakve to veze ima koliko prelazim
Logika govori da ljudi cigance a prave se gospoda
Sta fali ako ja na porsea stavim protekt isto ce zakociti ako vozim 40
basicm

#9637 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Dobro mi ne mozemo a da blebecemo o ovim stvarima, neka stavlja ko sta hoce na sta hoce samo nek su normalne gume, da nisu slickovi.
supercali

#9638 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Ma neka stavlja al nemoj da ugrozi druge stavljanjem bilo cega na nesto sto ne ide jbg
konektovan

#9639 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Ljudi prave kompromise. Nedavno vidim, austrijanac, al' pravi, na mercedes okac stavio nove tigar gume.
Neki forumski mudraci, takvog cojeka bi pravo u ludnicu. :mrgreen:
drug_profi

#9640 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

konektovan wrote:Ljudi prave kompromise. Nedavno vidim, austrijanac, al' pravi, na mercedes okac stavio nove tigar gume.
Što jel to ako je austrijanac mora biti pametniji od prosjeka?
konektovan

#9641 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

drugi profil wrote:
konektovan wrote:Ljudi prave kompromise. Nedavno vidim, austrijanac, al' pravi, na mercedes okac stavio nove tigar gume.
Što jel to ako je austrijanac mora biti pametniji od prosjeka?
Vala, pametniji je od forumske vecine. :mrgreen:
supercali

#9642 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Kao sto rece iznad forumas ako je austrijanac ne znaci da ne pati od kompleksa da je pametniji i sl
Mjesto rodjenja ne odredjuje kakav ces biti nego odgoj okruzenje i sl
konektovan

#9643 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Nerazbiram te respo, sorry. :D :lol:
Dope_Man

#9644 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dope_Man »

To cigancenje stvarno jeste glupost, voziti auto od 15-20 i vise milja a stediti na gumi jeste u najmanju ruku glupost. Ali ipak gore u koementarima ispade i cudo da kod nas u skolama ne pravimo svaki dan masakr gori nego ameri, samo umjesto oruzja kod nas bi auto bilo sredstvo za isti jer pobogu ne moze stati neka jeftina guma sa 40 kmh kako treba.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9645 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

odgoj je vrlo usko vezan za mjesto rodjenja i okruzenje :-D
zdruzdjo

#9646 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zdruzdjo »

Evo ga jedan
Znate ono: dolazi u seosku zadrugu lola na motokultivatoru sa plavom radnom kapom i sav od sjena. Dok naginje pivu klipacu za prodajnim pultom, jaranu i ljubinki za kasom kaze: "e dosao juče Zićro iz Sarajeva da vidi stara-majku i vozi jagura, eee jaguara!!!! jebo' te grom", a onda spusti flašu i podrigne tako jako, da upregnutom konju od jarana ispred zadruge moraju stravu saljevati mjesec dana koliko se prepao.
Zićro se za to vrijeme odvezao nazad u Sarajevo gdje u banci traži kredit na 5 godina. Mora kupiti dizne, krajnice i disk pločice za jaguara. Kupio je već gume ove godine sto se vidi na slici.
Image

JEBO TE MI SMO ČUDO
jefferson

#9647 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

citroen xm wrote:To je druga stvar.
Ja fakat ne znam iz cega si ti zakljucio da smo mi rekli da se apsolutno mora voziti Michelin?
Diskusija je upravo pocela oko cigancenja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#9648 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Gluho bilo...nove Tigar gume :shock:
Vala i jeste za ludnice.
basicm

#9649 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

zdruzdjo wrote:Evo ga jedan
Znate ono: dolazi u seosku zadrugu lola na motokultivatoru sa plavom radnom kapom i sav od sjena. Dok naginje pivu klipacu za prodajnim pultom, jaranu i ljubinki za kasom kaze: "e dosao juče Zićro iz Sarajeva da vidi stara-majku i vozi jagura, eee jaguara!!!! jebo' te grom", a onda spusti flašu i podrigne tako jako, da upregnutom konju od jarana ispred zadruge moraju stravu saljevati mjesec dana koliko se prepao.
Zićro se za to vrijeme odvezao nazad u Sarajevo gdje u banci traži kredit na 5 godina. Mora kupiti dizne, krajnice i disk pločice za jaguara. Kupio je već gume ove godine sto se vidi na slici.
Image

JEBO TE MI SMO ČUDO
S jedne strane ruzno na jaguaru makbel, ali s druge, ovo auto je 6-7 hiljada KM, znaci nista skuplje od golfa 4, 5, citroen pezova itd.
Tomahawk11
Globalni moderator

#9650 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Kako me jedan Jaguar ostavio u oblaku dima na Skenderiji....znači, da troši kameni ugalj, manje bi dimio :shock:
Ako je Jaguar, ne mora značiti da nije kanta :-D
Pa čovjek neki dan slupao X5, na njemu žnj gume, šara misaona imenica.
Post Reply