Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9626 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ne fali nista...bice viska dijelova :lol:
amar1994

#9627 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

iif it ain't broke , don't fix it :lol:
walk_M-A-N

#9628 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by walk_M-A-N »

Throttle wrote:Ako pocne zezat probaj istekat konektor sa MAFa i vidi ima li promjene u vuci i jel vuce ravnomjerno.. Ako bude bolje, onda je MAF, moze bit zaprljan il da je zblesavio skroz pa da treba mijenjat.. Ako baca gresku mislim da prekida pa da je zamjena jedini lijek, rijetko izbacuje lampu na tabli ako je zaprljan, obicno se samo manifestuje u nedostatku snage, vecoj potrosnji itd.. Al opet nek ti neko strucniji potvrdi prije zamjene
Vuča i snaga su subjektivna mjerila.
I meni se čini da mi slabije povuče nego nekad. Nemam greški, što je bilo (a baš EGR, IAT senzor) očistio i nisu se više pojavile.
Može li se izmjeriti snaga? Prvo sa različitim gorivom, pa ako nije to, onda gledati dalje. I gdje?
Last edited by walk_M-A-N on 27/06/2017 23:50, edited 1 time in total.
amar1994

#9629 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

moze se izmjeriti , samo ne mjeri ni svaka dyno masina isto ;-) , takodje i gume igraju ulogu :thumbup:

a ono sto izmjeri ce uvijek biti manje od fabricke deklaracije(koju mjere na radilici) , jer dyno mjeri na tockovima pa ima gubitaka na prenosu i gumama :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9630 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

tarikBA wrote:
NediM17 wrote:Pa pase li obicni set od onog sa 90ks? Ako pase, stavis to i miran si. Generalno bice malo vise vibracija, ne bi trebao imati nikakvih drugih problema.

I to ti je bolja opcija nego reparacija zamajca, Nema od tog posla nista.
zar bi moglo tako nesto, nebi to bila losa opcija. mada cu vozit dok ne budem mogao ubacit u brzinu... jer realno, sad mi se ne daje 1000KM :? :? :?
Odes u euromotorio i kupis zamajac, na rate, i rijesis problem. Znam da nije mala cifra, ali sve te alternative, su samo alternative.
bitanga_sa_otesa

#9631 Re: Pitamo Mehanicare ?

imal se dje zitigu na rate?
amar1994

#9632 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol: :lol:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#9633 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

NediM17 wrote:
tarikBA wrote:
NediM17 wrote:Pa pase li obicni set od onog sa 90ks? Ako pase, stavis to i miran si. Generalno bice malo vise vibracija, ne bi trebao imati nikakvih drugih problema.

I to ti je bolja opcija nego reparacija zamajca, Nema od tog posla nista.
zar bi moglo tako nesto, nebi to bila losa opcija. mada cu vozit dok ne budem mogao ubacit u brzinu... jer realno, sad mi se ne daje 1000KM :? :? :?

@liaar
Ja sam vozio taj 2.0HDi 66kw davno bas, i u par navrata u gradskim guzvama mi je isto izlazio na 110stepeni. Koliko dugo imas auto i jesi li to prvi put primijetio? Ja cak mislim da je to normalno, pogotovo ako ne ide nikada preko 110 stepeni.

I to nema nikakve veze s klimom i ventilatorom klime!
Auto kod mene od kraja marta, do ovih temperatura nisam primjetio, a ni obraćao pažnju.
A to i kad sam upratio, bilo je bez klime upaljene.
Nisam ni pratio do koliko max ide temperatura, ali ako se desi opet obratit ću pažnju
NediM17

#9634 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Fakat ne znam, dajem solidne sanse da je to normalno, ali opet otidji do Dedovica ili do nekoga ko zna sa Pezoima, pa makar pitaj.

Jer ako to ipak nisu normalne temperature za njega, mozes ostetiti dihtung glave ili samu glavu motora.
tarikBA

#9635 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tarikBA »

joj saljivdzija :run:
hellhammer

#9636 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hellhammer »

Throttle wrote:Nema ti to veze, bar koliko ja kontam, ventilator bi trebao da radi i kad auto dodje na radnu temperaturu, nevezano za rad klime, cak stavise, prioritet je da ohladi vodu u motoru :roll:
Ako imas dva ventilatora, onda je jedan od klime, jedan od vode, obicno je jedan ispred hladnjaka a jedan iza, do motora
U svakom slucaju, ne smije dizat temperaturu ako je ugasena klima
Imao sam nekada davno golf 4 1.6 SR. I isti slucaj mi se javljao u gradskoj dizao temperaturu. Nije palio ventilator. Nikada ga nisam cuo da se upalio. Kupio ga pred zimu i ajd reko necu puniti klimu do proljeca. Isao kod raznih elektricara i svi su tvrdili da tako treba da bude ako ne dize iznad 110. Odem na kraju u nipex i pita me covjek jel prazna klima. Kaze napuni je i bit ce sve ok. Tak je kod tog golfa bilo. Nevezano jel upaljena klima ili ugasena moralo je biti freona u njoj da bi ventilator hladnjaka uopste funkcionirao
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#9637 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

NediM17 wrote:Fakat ne znam, dajem solidne sanse da je to normalno, ali opet otidji do Dedovica ili do nekoga ko zna sa Pezoima, pa makar pitaj.

Jer ako to ipak nisu normalne temperature za njega, mozes ostetiti dihtung glave ili samu glavu motora.
Danas ću otići u 206 na Stupu, jutros kad sam zatvarao garažu vidim neku fleku na podu, po položanju mislim da je to pred kraj motora, dođe između točkova prednjih, da vidim to pa ću usput i to provjeriti.
hellhammer wrote:
Throttle wrote:Nevezano jel upaljena klima ili ugasena moralo je biti freona u njoj da bi ventilator hladnjaka uopste funkcionirao
Bio sam jučer kod električara koji mi je tvrdio da treba da se pali sa klimom, ali i meni je malo glupo da moram ručno kontrolisati hlađenje motora ... :-)
Taj isti kaže da ako hladi auto, da freona ima. A Boga mi digitalna ne laže, na 14° se smrznem u autu :D
Throttle

#9638 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Ventilator mora vrtit ako je klima ugasena a temperatura porasla iznad radne za taj motor, ako ukljucis klimu onda bi trebao upalit ventilator na vecu brzinu, to da ti moras palit klimu (koju svi ni nemaju) da bi ohladio motor je van pameti
tempuser

#9639 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

basicm wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:rekao sam ja odmah da je ventilator...
Zar nema 2 ventilatora, jedan za motor drugi za klimu?
Negdje ima, negdje nema. Moj auto ima 2 ventilatora koji se pale prema potrebi, a ne jedan klima, drugi rad motora, cak se taj pomocni bio i pokvario, a da nije bilo nikakvih simptoma i otkriveno je na dijagnostici. Klima i temp. motora bili 100% kako treba. Noviji model istog auta ima samo jedan ventilator ali znatno vech dimenzija.
Last edited by tempuser on 28/06/2017 10:18, edited 1 time in total.
condy

#9640 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Ventilator kod 2.0 hdi, mislim da se mora upalit na 103 stepena. Ta temp mu je okidač za ventilator. Ako se ne pali na 110 onda nije dobar ventilator, odnosno neki senzor koji ga aktivira. Postoji mogućnost, da u kabini ne očitava pravilno temperaturu na instrument ploči, pa je u tom slučaju najbolje ga prikopčat na dijagnostiku kad je visoka temperatura na instrument tabli pa da se provjeri i na dijagnostici koja je temperatura. To treba provjeriti kod mehaničara nije s tim zezati.
amar1994

#9641 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

condy wrote:Ventilator kod 2.0 hdi, mislim da se mora upalit na 103 stepena. Ta temp mu je okidač za ventilator. Ako se ne pali na 110 onda nije dobar ventilator, odnosno neki senzor koji ga aktivira. Postoji mogućnost, da u kabini ne očitava pravilno temperaturu na instrument ploči, pa je u tom slučaju najbolje ga prikopčat na dijagnostiku kad je visoka temperatura na instrument tabli pa da se provjeri i na dijagnostici koja je temperatura. To treba provjeriti kod mehaničara nije s tim zezati.
:thumbup:

u suprotnom rizikuje dihtung glave , a u najgorem slucaju da ode glava :run:
Herr Flick

#9642 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Herr Flick »

Kod mene na ovim vrucinama na mojoj 407 temp kad se vozim 60-70 km/h je izmedju 80-85 stepeni,do 90 jedino dodje ako sam u gradu pa prva druga brzina,kad idem uz brdo na +35 temp je najvise 85 :-)
amar1994

#9643 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Herr Flick wrote:Kod mene na ovim vrucinama na mojoj 407 temp kad se vozim 60-70 km/h je izmedju 80-85 stepeni,do 90 jedino dodje ako sam u gradu pa prva druga brzina,kad idem uz brdo na +35 temp je najvise 85 :-)
slicno je i na mom autu :) :thumbup:
sarajlija120

#9644 Pedala kočnice propada!

Post by sarajlija120 »

Pozdrav forumaši!

Izvinite ako tema već postoji, malo mi je hitno. Imam problem sa kočnicom. Nakon što sam izašao iz grada, vozio sam 3-4 kilometra magistralom i kad sam trebao stati na semaforu, kočnica mi je propala. Uhvatila je tek iz drugog puta. Poslije toga je slabije kočila, dakle hvatala tek iz drugog ili trećeg puta i tako nekih 4-5 kilometara, manje više. Kasnije se unormalila i lijepo sam stigao na odredište.

Evo majstor jutros kaže da je sve uredu. Kaže da se ulje pregrijalo pa blokiralo neki točak. Je li moguće da se ulje pregrije pa da postane rijetko? Da napomenem da je taj dan stajalo na vrućini skoro cijeli dan prije nego sam krenuo. Sutra trebam putovati 80 km, ne znam smijem li voziti iako majstor kaže da je sve ok. Help? :zoka:
dgL_

#9645 Re: Pedala kočnice propada!

Post by dgL_ »

sarajlija120 wrote:Pozdrav forumaši!

Izvinite ako tema već postoji, malo mi je hitno. Imam problem sa kočnicom. Nakon što sam izašao iz grada, vozio sam 3-4 kilometra magistralom i kad sam trebao stati na semaforu, kočnica mi je propala. Uhvatila je tek iz drugog puta. Poslije toga je slabije kočila, dakle hvatala tek iz drugog ili trećeg puta i tako nekih 4-5 kilometara, manje više. Kasnije se unormalila i lijepo sam stigao na odredište.

Evo majstor jutros kaže da je sve uredu. Kaže da se ulje pregrijalo pa blokiralo neki točak. Je li moguće da se ulje pregrije pa da postane rijetko? Da napomenem da je taj dan stajalo na vrućini skoro cijeli dan prije nego sam krenuo. Sutra trebam putovati 80 km, ne znam smijem li voziti iako majstor kaže da je sve ok. Help? :zoka:
Zasto ti majstor nije zamjenio kociono ulje ako misli da je ono prestaro i prerijetko? Nije to ni neki posao niti je nesto skupo
kabal1337

#9646 Re: Pedala kočnice propada!

Post by kabal1337 »

Imas vlage u kocionom ulju. Kada se ugrije vlaga se pretvara u paru, i zato ti propada kocnica. Zamijeni ulje u sistemu.
-Sigurno nece pregrijati ako auto stoji na suncu. Ulje u dobrom stanju ima tacku kljucanja ne ispod 240 C (kada ovu temperaturu dostignes osjecas na pedali kako propada, itd. - nije to to. Normalnom, a i agresivnijom voznjom po cesti sigurno neces osjetiti ovo. - Ako je dobra (nova) tecnost i ako kocioni sistem nema problema) , ako je DOT 4...
-Zamijeniti ulje ( Ionako je preporuceno svake 2 godine)
-Ozraciti sistem
Last edited by kabal1337 on 28/06/2017 12:28, edited 1 time in total.
sarajlija120

#9647 Re: Pedala kočnice propada!

Post by sarajlija120 »

dgL_ wrote:
sarajlija120 wrote:Pozdrav forumaši!

Zasto ti majstor nije zamjenio kociono ulje ako misli da je ono prestaro i prerijetko? Nije to ni neki posao niti je nesto skupo
Zašto nije zamjenio pojma nemam, valjda ga je smatrao dobrim i da se samo pregrijalo? Tako sam ga shvatio. Ne da je rijetko samo od sebe već se razrijedilo od pregrijavanja, zato sam baš rekao da je kasnije bilo ok. Nisam pametan.
zforumas

#9648 Re: Pedala kočnice propada!

Post by zforumas »

Sta imas bit' pametan, zamijeni ulje jebo te!!!
sarajlija120

#9649 Re: Pedala kočnice propada!

Post by sarajlija120 »

kabal1337 wrote:Imas vlage u kocionom ulju. Kada se ugrije vlaga se pretvara u paru, i zato ti propada kocnica. Zamijeni ulje u sistemu.
-Sigurno nece pregrijati ako auto stoji na suncu. Ulje u dobrom stanju ima tacku kljucanja ne ispod 240 C (kada ovu temperaturu dostignes osjecas na pedali kako propada, itd. - nije to to. Normalnom, a i agresivnijom voznjom po cesti sigurno neces osjetiti ovo. - Ako je dobra (nova) tecnost i ako kocioni sistem nema problema) , ako je DOT 4...
Hvala na odgovoru. Ne znam sad smijem li pod ovakvim uvjetima preći 80 km dvaput? Znači majstor mi reče da je sve ok, a poznajem ga dosta i išao sam često njemu. :roll:
bitanga_sa_otesa

#9650 Re: Pedala kočnice propada!

glicerin se ne moze razrijediti takav je kakav je...pregledaj ima li na tockovima tragova curenja,ako nema mogao bi biti glavni kocioni...mislim moze biti 10 drugih razloga,posjeti nekog majstora pismenijeg...
Post Reply