BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Guadalajara

#9626 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Guadalajara wrote:
155_mm wrote:@славянин

pa sta je bilo sto si zanijemijo? ni slova da napises?

Evo barutane i proizvodnje inicijalnih eksploziva u Ginexu.

https://imgur.com/a/UG1YITZ

Ovo su stare slike prije 10 godina i vise.
A evo kako izgledaju manji kotlovi za polu-industrijsku proizvodnju TNT/RDX/HMX u Prvoj Iskri.

Image

Image

Image
Last edited by Guadalajara on 28/06/2019 22:37, edited 1 time in total.
Ricken

#9627 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Ricken »

General War wrote:
Ricken wrote:
Problem naše NI je što sirovine nabavlja u Srbiji. Problem Srbije je što polu-proizvode nabavlja u Bosni. Jednostavno spojene posude.
Sto bi bio problem? Cak sta vise, ja bih tu saradnju i prosirio...nevezano za politiku.
Zato sto zavisis od politike jedne zemlje i njene cjenovne politike. Nama treba saradnja i zajednička strategija sa Srbijom na ovom polju, ali nažalost političke prilike ne doprinose stvaranju takvog ambijenta, pa gube obe strane.
славянин

#9628 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

asker wrote:
славянин wrote:
asker wrote:Usrase temu momacki :(
Pa ja prije je prstala kvalitetom tema :
Za tebe imam jos jednu jaransku exclusive informaciju :kiss: , Pretis pravi rakete za nas RPG.
Jos jednu, BNT vec pravi i prodaje haubice, testiraju ih non stop, isprepadase onaj svijet dole. Ono sto jos nije predstavljeno je samohodna haubica, znaci sa-mo-hod-na.
Stancaju minobacace svih kalibara ko od sale.

Sta vi mislite odkud stotine miliona prometa Djole :-D ?

Citajte hebote, ne na prvu pa na nos.

Sad da vam ja trazim clanke iz recimo zadnje 2-3 godine hocu klinac :-D

A glase nesto ovako:
Novi pogon tu i tu
Novih 50, 80, 200 radnih mjesta tu i tu
Svecano otvaranje nove hale za ovo i ono
Dobit porasla za 200%
Od gasenja do udvostrucene proizvodnje
Gradjani negoduju protiv barutHane
Itd itd

Znam ja da je to tehnologija "ponesi Meho, ideee, kling klang klong, pali, booom", ali dovoljna kao sto ranije nekad napisah. Ne granicimo s nekom aman zaman silom.
U svakom slucaju bolja startna pozicija od leviski, starki, rejbanki i rashodovane lovacke puske.
A kako da to kontinuirano stancamo, pa ako neko odluci ugasit svjetlo da ima i na lageru? Lijepo, Nikembe iz Zaira nezna upravljat Reaper-om i Predatorom, al zna kling klang klong pali boom.

I to ide buraz, a veci zamah se tek ocekuje. Nabacalo se novih mladih radnika, novi pogoni, nove masine, haman 2 instituta za razvoj novih tehnologija NI u Sa i Tz.
Bit ce to super!
Znaci prave se haubice,barut,rakete za rpg,minobacaci svih kalibara,eksplozivi,barut,puske,12.7 snajper (jesam sta zaboravio ? )
Imam i ja uss enterprajz u garazi. exclusive informacija :lol:

Nikad pameti...
славянин

#9629 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
Guadalajara wrote:

A evo kako izgledaju manji kotlovi za polu-industrijsku proizvodnju TNT/RDX/HMX u Prvoj Iskri.

Image

Image

Image
Prva iskra se nalazi gdje ?
155_mm

#9630 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@Guadalajara

znas li slucajno koliko bi kostalo slicno postrojenje za eksploziv kao ovo u iskri. mislim koliko pterecenje bi to bilo za nasu NI kasda bi se islo u jednu takvu investiciju.
Guadalajara

#9631 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:

Znaci ima i barutana ? Zasto onda se prica o otvaranju barutane ?

Ti si rekao da ginex proizvodi (trenutno) eksplozive za inicijalne kapisle - dakle onda se proizvodi i imamo i to - mozda imamo onda i kakvu kalionicu bakra nisam upoznat ?
Ginex u Goraždu proizvodi inicijalne eksplozive

Vitezit je imao kotlove za miksanje eksplozivnih hemikalija koje se koriste za proizvodnju baruta i eksploziva ali nisu imali bazne hemije što znači da su ovisili od drugih dobavljača. Da su imali baznu hemiju napravili bi haos 1993. godine.

Azotara u Goraždu proizvodila je bazne hemikalije za Vitezit/SPS. Danas bazne hemikalije za eksploziva proizvodii azotare i koksare u Lukavcu i Zenici, i rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči.(toluen, benzin, parafin, sumpor)

Binas i Pretis imaju topionice eksploziva ali nemaju kotlove za miksanje hemikalije i nemaju bazne hemije.
insomnia78

#9632 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Nisam siguran da li za sportsko streljastvo mozes imati AP
Vidio sam da u nekim streljanama nude pucanje iz Famasa i jos kojecega ali nisam siguran da je mozes legalno posjedovati. Poluautomatsku mozes sigurno ako si lovac ili sportski strijelac. Naravno ako ispunjavas sve uslove
Guadalajara

#9633 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote: Prva iskra se nalazi gdje ?
u Bariču. Prije rata su imali procesnu opremu, nešto slično kao SPS/Vitezit ali nisu imali bazne hemije već samo kotlove za miksanje eksplozivnih hemikalija. Ali ovo je uništeno 1999. godine u NATO bombardovanju. Ovo do sada je mini laboratorijska/eksperimentalna proizvodnja koja ne može da zadovolji potrebe vojne industrije.
Guadalajara

#9634 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote:@Guadalajara

znas li slucajno koliko bi kostalo slicno postrojenje za eksploziv kao ovo u iskri. mislim koliko pterecenje bi to bilo za nasu NI kasda bi se islo u jednu takvu investiciju.
Ako misliš na neku laboratorijsku polu-inudstrijsku proizvodnju...sigurno nekoliko stotina hiljada maraka. A sa manjom baznom hemijom možda do 1-2 miliona.
Last edited by Guadalajara on 28/06/2019 22:48, edited 1 time in total.
славянин

#9635 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:

Vitezit je imao kotlove za miksanje eksplozivnih hemikalija koje se koriste za proizvodnju baruta i eksploziva ali nisu imali bazne hemije što znači da su ovisili od drugih dobavljača. Da su imali baznu hemiju napravili bi haos 1993. godine.

Azotara u Goraždu proizvodila je bazne hemikalije za Vitezit/SPS. Danas bazne hemikalije za eksploziva proizvodii azotare i koksare u Lukavcu i Zenici, i rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči.(toluen, benzin, parafin, sumpor)

Binas i Pretis imaju topionice eksploziva ali nemaju kotlove za miksanje hemikalije i nemaju bazne hemije.
Znaci izgubljena je jedna vitalna karika u proizvodnji eksploziva (vitezit) ... sto znaci (sto sam i spomenuo) da nisi autonoman moras da uvezes ne mozes kuci da napravis taj eksploziv. Jesi li me sad razumio ?

Kada bi imali postrojenje sa kotlovima za miskanje hemikalija za eksploziv koje je vitezit imao imali bi sve za proizvodnju tog eksploziva od sirovine do finalnog proizvoda - od toga ti zavise i upaljaci za granate automatski,inicijalne kapisle za municiju automatski itd itd.

PS: I pricamo o fabrikama pravim a ne kao na prvom setu slika omanjoj hali koja sumnjam da moze da na large scale proizvodi bilo sta.
Last edited by славянин on 28/06/2019 22:49, edited 2 times in total.
155_mm

#9636 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

insomnia78 wrote:Nisam siguran da li za sportsko streljastvo mozes imati AP
Vidio sam da u nekim streljanama nude pucanje iz Famasa i jos kojecega ali nisam siguran da je mozes legalno posjedovati. Poluautomatsku mozes sigurno ako si lovac ili sportski strijelac. Naravno ako ispunjavas sve uslove
pa za koga bi ti nabavljao bh. automatsku pusku? ako se odlucis da je nabavis.
insomnia78

#9637 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Pa imam ja naroda i uBosni
asker

#9638 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

славянин wrote: Znaci prave se haubice,barut,rakete za rpg,minobacaci svih kalibara,eksplozivi,barut,puske,12.7 snajper (jesam sta zaboravio ? )
Nikad pameti...
Boldano nisam pomenuo.................i ovo zadnje, opet ti bezobrazan?
155_mm

#9639 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Guadalajara wrote:
155_mm wrote:@Guadalajara

Ako misliš na neku laboratorijsku polu-inudstrijsku proizvodnju...sigurno nekoliko stotina hiljada maraka. A sa manjom baznom hemijom možda do 1-2 miliona.
mislio sam da zadovolji potrebe nase NI. pa gdje srbija srbija proizvodi eksploziv da zadovolji svoje potrebe?
155_mm

#9640 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

insomnia78 wrote:Pa imam ja naroda i uBosni
pa od kad je u BiH zakonski dozvoljeno imati automatsko oruzje? to stvarno nisam znao.
Guadalajara

#9641 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:

Znaci izgubljena je jedna vitalna karika u proizvodnji eksploziva (vitezit) ... sto znaci (sto sam i spomenuo) da nisi autonoman moras da uvezes ne mozes kuci da napravis taj eksploziv. Jesi li me sad razumio ?

Kada bi imali postrojenje sa kotlovima za miskanje hemikalija za eksploziv koje je vitezit imao imali bi sve za proizvodnju tog eksploziva od sirovine do finalnog proizvoda - od toga ti zavise i upaljaci za granate automatski,inicijalne kapisle za municiju automatski itd itd.
Prije rata Vitezit je proizvodio industrijski eksploziv na bazi amonijum nitrata, a većina hemijske kompozije tog eksploziva proizvoda azotara(bivša u Goraždu ili trenutna u Lukavcu).

Nije SPS/Vitezit nikad proizvodio eksplozive TNT, RDX ili HMX. Glavne bazne hemikalije za ove eksplozive proizvodila je azotara u Goraždu, a dalju obradu tj. mješanje obavljano je u Prvoj Iskri u Bariču.

SPS/Vitezit proizvodio je eksplozive kao što sam rekao na bazi AN, i hemikalije nitroglicerin, nitrocelulozu i ove ostale dodatke za barute. Ova fabrika prvo je izgrađena kao barutana. znači tvornica baruta, a ne eksploziva da ne bude zabune.
155_mm

#9642 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

asker wrote:
славянин wrote: Znaci prave se haubice,barut,rakete za rpg,minobacaci svih kalibara,eksplozivi,barut,puske,12.7 snajper (jesam sta zaboravio ? )
Nikad pameti...
ma pusti ga vidis da jedan od najgorih trolova na ovoj temi.
insomnia78

#9643 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

155_mm wrote:
pa od kad je u BiH zakonski dozvoljeno imati automatsko oruzje? to stvarno nisam znao.
Zar se svi pridrzavaju zakona
славянин

#9644 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

asker wrote:
Nikad pameti...
Nisi ti ali jeste veoma lagano ovaj 155 , sudeci po tvom zakljucku da je tema prije ovog ukazivanja na prodaju magle bila kvalitetna ocito da se slazes sa njegovim zamislima ? Nikad pameti se nije odnosilo konkretno na tebe ali mozes prihvatiti to tako - ako konstruktivne upite i ukazivanje na ocito pretjerivanje prihvatas kao atak na NI i "dobre bosnjane" onda definitivno.

PS guadalajara je spomenuo barutanu:
Guadalajara wrote: Evo barutane i proizvodnje inicijalnih eksploziva u Ginexu.

Last edited by славянин on 28/06/2019 22:59, edited 1 time in total.
Guadalajara

#9645 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote: PS: I pricamo o fabrikama pravim a ne kao na prvom setu slika omanjoj hali koja sumnjam da moze da na large scale proizvodi bilo sta.
Ma ne možeš količinski/tonažno porediti proizvodnju inicijalnih eksploziva sa proizvodnjom brizantnih eksploziva.
anelsol

#9646 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

asker wrote:
славянин wrote:
asker wrote:Usrase temu momacki :(
Pa ja prije je prstala kvalitetom tema :
Za tebe imam jos jednu jaransku exclusive informaciju :kiss: , Pretis pravi rakete za nas RPG.
Jos jednu, BNT vec pravi i prodaje haubice, testiraju ih non stop, isprepadase onaj svijet dole. Ono sto jos nije predstavljeno je samohodna haubica, znaci sa-mo-hod-na.
Stancaju minobacace svih kalibara ko od sale.

Sta vi mislite odkud stotine miliona prometa Djole :-D ?

Citajte hebote, ne na prvu pa na nos.

Sad da vam ja trazim clanke iz recimo zadnje 2-3 godine hocu klinac :-D

A glase nesto ovako:
Novi pogon tu i tu
Novih 50, 80, 200 radnih mjesta tu i tu
Svecano otvaranje nove hale za ovo i ono
Dobit porasla za 200%
Od gasenja do udvostrucene proizvodnje
Gradjani negoduju protiv barutHane
Itd itd

Znam ja da je to tehnologija "ponesi Meho, ideee, kling klang klong, pali, booom", ali dovoljna kao sto ranije nekad napisah. Ne granicimo s nekom aman zaman silom.
U svakom slucaju bolja startna pozicija od leviski, starki, rejbanki i rashodovane lovacke puske.
A kako da to kontinuirano stancamo, pa ako neko odluci ugasit svjetlo da ima i na lageru? Lijepo, Nikembe iz Zaira nezna upravljat Reaper-om i Predatorom, al zna kling klang klong pali boom.

I to ide buraz, a veci zamah se tek ocekuje. Nabacalo se novih mladih radnika, novi pogoni, nove masine, haman 2 instituta za razvoj novih tehnologija NI u Sa i Tz.
Bit ce to super!
Ovo za rakete za RPG u Pretisu jeli provjerena informacija?
славянин

#9647 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
Ma ne možeš količinski/tonažno porediti proizvodnju inicijalnih eksploziva sa proizvodnjom brizantnih eksploziva.
Naravno kolicine eksploziva za inicijatore su minorne - ali pricam o eksplozivu prije miksanja za inicijatorski... ono sto je poenta bila kako si i sam spomenuo je da je vitezit ipak bio karika izmedju bazne sirovine i inicijatorskog eksploziva.. nazalost vitezita vise nema tako da smo primorani vjerovatno da uvezemo to sto sada fali..

PS: Eto objasnio si da je zapravo neophodan eksploziv iz prve iskre (sad sam procitao) - dali znaci stoji moja teza da ne mozemo proizvesti upaljac za granatu ili kapislu za metak bez da uvezemo eksploziv eto ispade bas iz srbije ga uvozimo ????
Guadalajara wrote:
Prije rata Vitezit je proizvodio industrijski eksploziv na bazi amonijum nitrata, a većina hemijske kompozije tog eksploziva proizvoda azotara(bivša u Goraždu ili trenutna u Lukavcu).

Nije SPS/Vitezit nikad proizvodio eksplozive TNT, RDX ili HMX. Glavne bazne hemikalije za ove eksplozive proizvodila je azotara u Goraždu, a dalju obradu tj. mješanje obavljano je u Prvoj Iskri u Bariču.

SPS/Vitezit proizvodio je eksplozive kao što sam rekao na bazi AN, i hemikalije nitroglicerin, nitrocelulozu i ove ostale dodatke za barute. Ova fabrika prvo je izgrađena kao barutana. znači tvornica baruta, a ne eksploziva da ne bude zabune.
Last edited by славянин on 28/06/2019 23:04, edited 2 times in total.
155_mm

#9648 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

insomnia78 wrote:
155_mm wrote:
Zar se svi pridrzavaju zakona
nije valjda da ti planiras da protivzakonito kupis automatsku pusku? ili sam te pogresno razumio?
Guadalajara

#9649 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote:
Ovo za rakete za RPG u Pretisu jeli provjerena informacija?
Aha, čak se metalni dijelovi projektila i lansera mogu proizvoditi i u BNT-u.

Evo dijela neke analize materijala.

Image
insomnia78

#9650 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

To noje odgovor na moje pitanje
Post Reply