Republika Turska

Post Reply
General War

#9626 Re: Republika Turska

Post by General War »

insomnia78 wrote: Pa nije Turska Daesh pa da konkursom traze pilote. Imaju vojnu masineriju za "proizvodnju" pilota i svega ostalog. Nije bas da ti trebaju letacki asovi za gadjanje meta na zemlji

S moje sokoćalo
Kad ti se raspadne komandni sastav da bog da, ali imam osjecaj da su kurdi trenutno turskoj najmanji problem. Ok mozda grijesim...jer je sbb-kbb.
Matzan

#9627 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

sandromen wrote:
sandromen wrote:
mario001 wrote:hapsenje visokih oficira zracne baze... komandanata oficira pilota.... jbote ne znam jesam li u zivotu vidio da je ovoliko svojih vojnika drzava uhapsila :mrgreen: :-)

http://www.mynet.com/haber/yasam/incirl ... -2541912-1
Na hiljade ih je pohapšeno i smješteno u logore.
Image

Image

Turci komentarišu kako se bolje Kurdi iz PKK odnose prema zarobljenim Turskim vojnicima nego AKP.

Image
Još zarobljenih vojnika Turske Armije.

Image

Ma ovo bijede treba pošamarati i poslati kući.
Zna se ko u vojsci naređuje i donosi odluke.
SA 071

#9628 Re: Republika Turska

Post by SA 071 »

de balzac wrote:
gospodja profiterka wrote:Sad iskopah svoje postove s one teme o rušenju ruskog bombardera... :D
I ne prođe mnogo...
Pojma Tajip nije imao o ovome, pojma. Ali valja sad priznati da postoje barem dvije parastrukture koje naredbe primaju iz drugih izvora i koje mu podmeću sve veće klipove u točkove, od bombaškog napada u Ankari, preko rušenja ruskog aviona do jučerašnjeg atentata na onog kurdskog aktivistu.

Međutim, stjeran je u kut: ako prizna, priznao je slabost i manjak efektivne kontrole nad svim strukturama, uključujući vojsku; ako ne prizna, zahlađenje odnosa s Rusijom i ozbiljni privredni gubici, o sve glasnijoj medijskoj kampanji protiv njega na zapadu da ne govorim.

Vrlo nezgodna situacija.
Ukoliko si ispravno shvatio moj post, onda razumiješ da ja Erdogana ne smatram odgovornim za rušenje ruskog aviona. To bi, kako si i sam uočio, bilo kontraintuitivno u svakom pogledu, a Tajip nije glup čovjek. Međutim, njemu u strukturama djeluju hizmećari koji naredbe primaju samo od zna-se-već-koga, ali i kemalisti koji će ga rado povaliti, a dobro su uvezani sa vojnim i sigurnosnim strukturama nekih drugih zemalja.

Tajip se ne usuđuje sada priznati da nema kontrolu nad tim parastrukturama i da nema pojma šta će mu sljedeće učiniti.

sada na temi kada su počele kurzirati ove priče oko rušenja ruskog aviona, odmah sam se sjetio tvoje skepse i analiza glede ovog slučaja. svaka ti čast!
i uopće, vrlo pametno i racionalno rasuđivanje imaš. čitam sa pažnjom tvoje komentare, a dosad nisam lajko :D , pa evo sad :thumbup:
Ovoga se sjećam jer mislim da je ovim drugim citiranim meni odgovorila. S obzirom da je među glavnim organizatorima bio upravo komandant zračnih snaga, moglo bi biti da su Erdi u slučaju obaranja ruskog aviona zabili klip ovi isti. Samo je on glupo odreagovao tada, a indikativno da se sada našao izvinjavati kada je puč već bio na putu...
L u c i f e r

#9629 Re: Republika Turska

Post by L u c i f e r »

Image
General War

#9630 Re: Republika Turska

Post by General War »

sandromen wrote:
sandromen wrote:
mario001 wrote:hapsenje visokih oficira zracne baze... komandanata oficira pilota.... jbote ne znam jesam li u zivotu vidio da je ovoliko svojih vojnika drzava uhapsila :mrgreen: :-)

Image

Image

Turci komentarišu kako se bolje Kurdi iz PKK odnose prema zarobljenim Turskim vojnicima nego AKP.

Image

Image
:-) Kako me ovo podsjeca na slike iz Sirije :(
jao_situacije

#9631 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

sandromen wrote:
sandromen wrote:

Image

Image

Image

Image
strašno..
breuer

#9632 Re: Republika Turska

Post by breuer »

vidi Erdo bio komunista u početku :?
mario001

#9633 Re: Republika Turska

Post by mario001 »

Ne kontam sta se cudite ovim fotografijama, gdje bi vi sa stotinama uhapsenih vojnika, vodili ih u stanicu ili sta??
Ne ocekujte da ce biti bas pazljivi sa njima, pokusali su poskama promjeniti ono sto vecina tog naroda zeli godinama, ko god to bio oni ga zele.
E sad mako vi zelite to promjeniti registrujte se i glasajte u Turskoj, ostavite se suplje :D
General War

#9634 Re: Republika Turska

Post by General War »

mario001 wrote:Ne kontam sta se cudite ovim fotografijama, gdje bi vi sa stotinama uhapsenih vojnika, vodili ih u stanicu ili sta??
Ne ocekujte da ce biti bas pazljivi sa njima, pokusali su poskama promjeniti ono sto vecina tog naroda zeli godinama, ko god to bio oni ga zele.
E sad mako vi zelite to promjeniti registrujte se i glasajte u Turskoj, ostavite se suplje :D
Je li bi ti ovo radio svojoj vojsci? Nije problem predaja i tvdoglavost naroda..problem je tretman koji je APSOLUTNO neprihvatljiv.
Zgoljo

#9635 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Najjace kad pocnu moralizirati kako je jadno sto neki svode problem na vjerske podjele,kao primitivno je to, a upravo njima je to zivotna zvijezda vodilja.Oni su,za one koji nisu upratili,islamofobi,tacnije islamomrzitelji jer je islamofob preblaga i neadekvatna rijec da opise to stanje uma.

Ali lajkišem i to :mrgreen:
Last edited by Zgoljo on 17/07/2016 23:42, edited 1 time in total.
sandromen

#9636 Re: Republika Turska

Post by sandromen »

mario001 wrote:Ne kontam sta se cudite ovim fotografijama, gdje bi vi sa stotinama uhapsenih vojnika, vodili ih u stanicu ili sta??
Vojnik sluša naređenja. Sutra bi ovi isti dali život za Tursku kad bi zaratili protiv Amerike, Rusije EU ili nekog drugog.
Hapsi onog ko je izdo naređenje. Kada iz komande dođe zapovijed vojnik je tu da je sluša, nikada ne preispituje. Jesi ti jarane kada bio u vojsci ili još držiš mater za skute?
seln

#9637 Re: Republika Turska

Post by seln »

insomnia78 wrote:E cuj zarobljenih :D
Sta, oni dosli dobrovoljno?
Matzan

#9638 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

GLASOVITI STRUČNJAK ANALIZIRAO PROPALI PUČ U TURSKOJ: "To su izvele pristaše Gulena a njega kontrolira CIA"!

O dramatičnim događajima u Turskoj koji su šokirali svijet za Dnevnik hr govorio je William Engdahl, jedan od vodećih svjetskih geopolitičara, autor velikog broja knjiga iz oblasti geopolitike i odličan poznavalac bliskoistočne scene.

"Ovaj je udar bio je reakcija na nedavne dramatične geopolitičke zaokrete koje je izveo Erdogan. Organizirani su najvjerojatnije od mreža unutar Turske koje su povezane s CIA-om. No ovo je bio očajnički potez, vrlo loše pripremljen", rekao je Engdahl.

Što mislite da su razlozi ovakvog postupka vojske?

Ima cijela mreža oficira u turskoj vojsci koja je lojalna pokretu Fetullaha Gulena. On je stopostotno čovjek kojeg kontrolira CIA. Već godinama živi u egzilu u Pennsylvaniji, nakon što je dobio putovnicu i zelenu kartu od jednog od bivših vodećih ljudi u CIA-i, Grahama Fullera, te bivšeg američkog ambasadora u Ankari. Gulen je desetljeće dug, ludi, projekt CIA-e u pokušaju da ga se iskoristi kao instrument za smjenu režima u Turskoj. Prisjetite se samo masovnih protesta protiv Erdogana 2013. godine. To je bilo kada je Gulen, koji je ranije sklopio dogovor s Erdoganovom strankom, potpuno promijenio retoriku, te počeo žestoko kritizirati Erdogana, nazivajući ga tiraninom, uglavnom u medijima koji su bili pod njegovom kontrolom. Od tada je i Erdogan napravio značajan zaokret u odnosu prema njegovom dotadašnjem savezniku. To je bila čista borba za moć.

Vjerujete li da ovi događaji u Turskoj mogu dovesti do građanskog rata?

Sumnjam. Pokret pod vodstvom Gulena u posljednje dvije godine značajno je smanjen pod utjecajem Erdogana i njegovih službi. Tradicionalna, tzv. Ataturkova vojska koja je čuvar državnog poretka nestala je davno, još tokom 80-tih godina prošlog stoljeća. Sada će biti zanimljivo promatrati vanjsku politiku Erdogana. Njegovo približavanje Rusiji, obnavljanje pregovora oko plinskog pravca iz Rusije, preko Turske do grčke granice. Osim toga približavanje Izraelu. I ono što je najkritičnije, čini se da je Erdogan postigao dogovor s Putinom, da Turska umanji napore za rušenje Asada u Siriji. To je veliki geopolitički poraz Baracka Obame. CIA nije nevina u ovom događaju i zato su Obama i NATO pokušali to prikriti 'podrškom demokratski izabranoj vlasti predsjednika Erdogana'. Pogledajte što se dogodilo u Ukrajini, kada je održan protest u februaru 2014. godine, kada je smijenjen Viktor Janukovič koji je bio 'demokratski izabran predsjednik Ukrajine'. Pogledajte kakav je nered Washington ostavio kako bi isprovocirao tenzije između Rusije i Evropske unije.

Kako očekujete da će se postaviti Sjedinjene Države i Rusija u odnosu na nedavne događaje u Turskoj?

Trebalo bi biti jasno, iz svega što sam do sada naveo da Washington stoji iza izvedenog puča koji je bio reakcija na Erdoganov politički zaokret od prije mjesec dana, kada je počeo razvijati odnose s Izraelom, Rusijom i Asadom u Siriji.

Kakav će utjecaj imati činjenica da je Turska članica NATO saveza?

To mi je vrlo teško za procijeniti. Washinton očajnički treba Tursku u NATO-u kao dio globalne strategije oko kontrole naftih izvora na Istoku, a u novije vrijeme i izvora prirodnog plina. To je razlog zašto je puč propao, kako bi Obama mogao 'ohrabriti' svog 'prijatelja' Erdogana.

Kako mislite da će događaji u Turskoj utjecati na migrantsku krizu, vjerujete li da možemo očekivati ponovno otvaranje tzv. Balkanske rute?

Prerano je za takve ocjene. Ako Erdogan i Asad, potpomognuti Putinom i Rusijom, uspiju ostvariti pravi mir, prestat će dotok izbjeglica iz zaraćenih područja. Ljudi se žele vratiti kući i izgraditi ponovno svoj život u svojoj domovini.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/347 ... a_cia.html
mario001

#9639 Re: Republika Turska

Post by mario001 »

General War wrote:
Je li bi ti ovo radio svojoj vojsci? Nije problem predaja i tvdoglavost naroda..problem je tretman koji je APSOLUTNO neprihvatljiv.
Ne moze biti "moj" neko ko je noc prije tenkom isao da me zgazi ili pucao iz helikoptera na mene...Po meni nije u redu ni jedno ali sami su birali taj put, fakat sami, trebali su kalkulisati sa ovim
insomnia78

#9640 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

seln wrote:
Uhapseni majka mu stara

S moje sokoćalo
SA 071

#9641 Re: Republika Turska

Post by SA 071 »

Zgoljo wrote:Kolega SA 071,citao sam do onog dijela da je Irak bio jaca vojna sila od danasnje Turske,a onda sam zaboravio i sta sam predhodno procitao :mrgreen:

Druze,ovo su šahovske partije,bolje reci kartaške,dobija ludji i veci blefer.
Putin je otkrio jednu znacajnu manu Amerikancima a pogotovo zapadnoevropskim zemljama,nisu spremni puno rizikovati.
Prije toga to su otkrili gospodin Kim i gospodin Ahmedinedzad.

Erdogan to mora kapitalizirati,sad ili nikad.Inace Tursku nikad nece ostaviti na miru.
Druže, '91 je Sadamov Irak bio sila, imao dalekometne rakete Scud i nuklearne reaktore jer je pokušavao napraviti nuklearnu bombu. Poslije pustinjske oluje i invazije zapadne koalicije, Irak se nije oporavio, a napad 2003. je bio samo definitivno ovladavanje resursima. Dakle, stukli su Irak u dvije faze. Turci su vojno daleko i od nuklearne tehnologije i od krstarećih raketa, a nemaju ni naftu ni plin kojima je Irak raspolagao.

Stoga, kada im se Sadam učinio opasnim po njihove interese na BI (a okupirao je Kuvajt i prijetio napadom na Saudiju) jednostavno su ga uklonili (doduše iz dvije faze). Znači, bude li se Prdogan puno kurčio završiće, što reče General s nečim u guzici...
seln

#9642 Re: Republika Turska

Post by seln »

Zgoljo wrote:Najjace kad pocnu moralizirati kako je jadno sto neki svode problem na vjerske podjele,kao primitivno je to, a upravo njima je to zivotna zvijezda vodilja.Oni su,za one koji nisu upratili,islamofobi,tacnije islamomrzitelji jer je islamofob preblaga i neadekvatna rijec da opise to stanje uma.

Fakat nam ne trebaju balavci da nas uce islamu. Kuci, pa tamo proglasavaj islamofobe, nabio te Erdogan i ti njega.
insomnia78

#9643 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

General War wrote:
Pa sta da rade sa ljudima koji su optuzeni za veleizdaju?
Kako ameri postupaju sa onim malim cvikom?

S moje sokoćalo
Matzan

#9644 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

Mislim da ih neće ni nešto posebno kažnjavati, u smislu nekih višegodišnjih zatvora isl.,
već više da su ih sklonili da ne smetaju dok se situacija ne raščisti.
Zgoljo

#9645 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

U domovini idola mnogih od njih vojnici pučisti ne bi osjetili blagodat zivota u nekoj hali,ruku vezanih na ledja,odnosno ne bi osjetili blagodat zivota nikako.
Ali eto,nije to problem,problem je sto se s jadnim turskim pucistima,veleizdajnicima postupa nehumano.Cak ce biti toliko bezobrazni i da ih izvedu na sud :izet:
Last edited by Zgoljo on 17/07/2016 23:48, edited 1 time in total.
mario001

#9646 Re: Republika Turska

Post by mario001 »

sandromen wrote:
Vojnik sluša naređenja. Sutra bi ovi isti dali život za Tursku kad bi zaratili protiv Amerike, Rusije EU ili nekog drugog.
Hapsi onog ko je izdo naređenje. Kada iz komande dođe zapovijed vojnik je tu da je sluša, nikada ne preispituje. Jesi ti jarane kada bio u vojsci ili još držiš mater za skute?
Krivo, da je ovo islo komandim lancem negdje bi procurilo sve to i na vrijeme bi se otkrilo, ovo je dio neke organizacije koja je izvela sve to.
Ako je isla komanda zasto nije stitine hiljada vojnika izaslo na ulicu, zasto nisu svi avioni bili u zraku.
Ovo je odradila neka ekipa koja je imala medjusobno povjerenje da ovo planira, organizuje i izvede do kraja.
Procitao sam negdje da je komanda vojske bila na nekoj svadbi
seln

#9647 Re: Republika Turska

Post by seln »

insomnia78 wrote:
seln wrote:
Uhapseni majka mu stara

S moje sokoćalo
Vojnik u akciji (bar tako tvrde groupies), s puskom u rukama, pa uhapsen?
Btw. jesu li cetnici bili u pravu kad su ovako tretirali nase zarobljen (ili bijase uhapsene) vojnike?
Zgoljo

#9648 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

seln wrote:
Zgoljo wrote:Najjace kad pocnu moralizirati kako je jadno sto neki svode problem na vjerske podjele,kao primitivno je to, a upravo njima je to zivotna zvijezda vodilja.Oni su,za one koji nisu upratili,islamofobi,tacnije islamomrzitelji jer je islamofob preblaga i neadekvatna rijec da opise to stanje uma.

Fakat nam ne trebaju balavci da nas uce islamu. Kuci, pa tamo proglasavaj islamofobe, nabio te Erdogan i ti njega.
Kolega francuzica,vi ste prilicno bahati,da ne kazem bezobrazni.Cudi me da vam se tolerira takovo ponasanje.
Point.

#9649 Re: Republika Turska

Post by Point. »

sandromen wrote:
sandromen wrote:

Image

Image

Image

Image
Gotovo nikakva razlika kad kozojebi u Siriji i Iraku pohapse civile u Barcinim i Milan dresovima. Karakteristicno za islamiste, bez obzira iz koje zemlje da su, je da se prema zarobljenicima odnose kao prema zivotinjama. To tuce, prebija, dere se ko stoka i cesto se i noza late. Vidim da i turci praktikuju tu hrabrost. I oni bi u EU?
insomnia78

#9650 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

seln wrote:
insomnia78 wrote:
seln wrote: Sta, oni dosli dobrovoljno?
Uhapseni majka mu stara

S moje sokoćalo
Vojnik u akciji (bar tako tvrde groupies), s puskom u rukama, pa uhapsen?
Btw. jesu li cetnici bili u pravu kad su ovako tretirali nase zarobljen (ili bijase uhapsene) vojnike?
A nasi su cetnike ko begove vodili? Nema ovo veze sa cetnicima, i ti to dobro znas.

Normala da ces ga svezati i natjerati da legne
Kako bi ti tretirao zarobljene vojnike?
Mislim, nije da ih maltretiraju

S moje sokoćalo
Post Reply