Sirija

Locked
Maystor

#9626 Re: Sirija

Post by Maystor »

Challenger__ wrote: Majstore, imaš li ti neka razmišljanja o ovome? Ova vijest mi se često muva po glavi... :-)
U posljednje vrijeme mi (unutrašnja) situacija u Turskoj i nije bila u fokusu interesovanja. Evidentno je da im je spoljna politika doživjela slom, a od slogana "nula problema sa susjedima" došli su do 100% problema sa susjedima.

Gulenov pokret je velika misterija za mnoge. Ni meni nije jasno koliki je njihov stvarni utjecaj, jedni ga preuveličavaju, drugi minimiziraju. Mislim da bi otvoreni sukob (ako je do njega zaista došlo) mogao poprilično koštati Erdogana. On se u suštini održava na vlasti staljinističkim metodama (poput izbornog praga od 10%, da ne spominjemo hapšenja i prebijanja pisaca, novinara itd.). O kakvom se nedemokratskom sistemu radi najbolje govori činjenica da je na izborima 2002. g. AKP osvojio 34% glasova za koje je dobio 2/3 mjesta u parlamentu! Još je samo CHP prešao izborni prag sa 19%, a ostatak od 15 miliona glasova je anuliran izbornim pragom :!: :?:

(za one koji ne znaju) u BiH su Gulenovi sljedbenici možda i najaktivnija turska "sekta". Njihove su Bosna Sema škole i koledži, Burch univerzitet, razne firme, a imaju i dosta naših ljudi koji rade za njih.

Dakle, ukoliko ovaj sukob dovede do bilo kakvog okrupnjavanja na strani opozicije, Erdogan može otići u istoriju (možda i zatvor). Nažalost,čini se da je ideološki gap između različitih frakcija opozicije toliki da je realnije očekivati status quo tj. situaciju u kojoj Erdogan desetak razjedinjenih političkih protivnika gura ispod 10% izbornog praga i sa trećinom podrške birača popunjava dvije trećine parlamenta :D
RodneyMcKay

#9627 Re: Sirija

Post by RodneyMcKay »

Bas me interesuje da li je ovo tacno?

Image

PS.
Info za stanje u Damasku
Challenger__

#9628 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

!!!

Jeste li vidjeli Majstora! Majstore, zahvaljujem ti od srca u svoje i u ime drugih čitalaca. Molim te, počasti nas češće svojim blistavim minijaturama...

______

RodneyMcKay

Volio bih da je tako, ali mislim da su provladini izvori čitavu stvar predstavili malo... pretenciozno.
Almaz

#9629 Re: Sirija

Post by Almaz »

joe_black wrote:Danas čitam: Angola zabranjuje Islam kao religiju i masovno ruše Džamije. Kao osnovni argument za ovaj potez navodi se RADIKALIZAM I VEHABIJSKO TUMAČENJE ISLAMA (sve je počelo kada su vehabije kamenaovale jednu kršćanku) Međutim na Bratskoj stranici se ne navodi ovaj razlog zbog kojeg se ISLAM sada u Angoli tretira kao sekata...
Moze li link o kamenovanju krscanke?

Ja procitah nesto sasvim drugo:
""Proces legalizacije islama nije odobren od strane Ministarstva pravde i ljudskih prava, sve džamije će biti zatvorene do daljnjeg," kazala je Rosa Cruz Silva, ministar kulture te zemlje. Silva je to kazala tokom svoje posjete komisiji Narodne skupštine. Ona kaže da je odluka bila zadnja u nizu pojačanih napora u borbi protiv vjerskih sekti, uključujući i ilegalne sekte. Vlada Angole će također biti u obavezi da "ažurira nacionalni kontekst" kao način borbe protiv uspona nove vjerske kongregacije koja je u suprotnosti sa "navikama i običajima u Angoli", dodala je. Isto kao i Islam, Silva najavljuje da postoji najmanje 194 sekte kojima, također, slijedi zabrana."

Angola:
13 mio. stanovnika
Povrsina 1.246.700 Km2
Glavni grad Luanda
Gustina naseljenosti 10,5 stanovnika/Km2
Religija: Većina njeguje tradicionalne afričke religije, ca. 38% su katolici, a 15% su protestanati.
Maystor

#9630 Re: Sirija

Post by Maystor »

Challenger, sasvim iskreno, na temu sam se vratio zbog tebe i još nekoliko osoba čije postove smatram korisnijim od mnogih novinarskih članaka. Strahote sirijskog rata me ne ostavljaju ravnodušnim i često sebi pokvarim dan dolazeći na temu. A neki nas proglasiše navijačima strana u sukobu.
Pozdrav
sarajevoxxxx

#9631 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

joe_black wrote: Nemoj glumit Španca, sad ko fali im oruzja, pa sta je sa o onim silnim oruzjem koji po tvojim izvjestajima zarobe svaki dan barem po jedno skladiste
- Najveće skladište koje su zauzele snage sirijske opozicije bilo je ono u Mehinu, sve ostalo što se zarobi, dovoljno je za jedne ili dvije akcije, a poslije opet nemaš ništa.Režimske snage u svom posjedu imaju na desetine vojnih aerodroma, imaju stotine tenkova, stotine minobacaća, skudove, uređenu vojsku sa kompletnom infrastrukturom. Mogu sa lakoćom naoružati milion ljudi, da svi imaju svoj zadatak, i da konačno rat privedu kraju bez ovolikih silnih žrtava.

- Umjesto toga, režimska vlast se odlučila da prihvati pomoć Hezbollaha, radikalnih šiita iz Iraka i Irana, i time svijesno još više podstakli krvavi sektaški rat.Sirijski režim se od početka ponaša kao razmaženo dijete, koje je naviklo u životu da dobija sve na tacni. Prema jakim igračima podvi rep.Napravi se lud kada te izraelski avioni napadaju, ili kada ti drugi traže hemijsko oružje bez pogovora se daje.A sa druge strane prema svojim gradovima se ponašaju kao najgori okupator, koji je došao sa strane i kojeg ništa ne zanima i ništa ga ne veže za tu zemlju. Ovih dana režimski avioni bombarduju industrijsku zonu Haleba.Strašne slike Homsa i Darije govore same za sebe itd.

- Sirijski režim ima ponašanje tipićno jednom šonji, kojeg jači napucavaju, koji izbjegava sukob sa onima koji su ravnopravni, a onda tipićno za šonju traži mnogo slabije od sebe da se na njima dokazuje.edit..
sistematski pregled

#9632 Re: Sirija

Post by sistematski pregled »

Maystor wrote:
Challenger__ wrote: Majstore, imaš li ti neka razmišljanja o ovome? Ova vijest mi se često muva po glavi... :-)
U posljednje vrijeme mi (unutrašnja) situacija u Turskoj i nije bila u fokusu interesovanja. Evidentno je da im je spoljna politika doživjela slom, a od slogana "nula problema sa susjedima" došli su do 100% problema sa susjedima.

Gulenov pokret je velika misterija za mnoge. Ni meni nije jasno koliki je njihov stvarni utjecaj, jedni ga preuveličavaju, drugi minimiziraju. Mislim da bi otvoreni sukob (ako je do njega zaista došlo) mogao poprilično koštati Erdogana. On se u suštini održava na vlasti staljinističkim metodama (poput izbornog praga od 10%, da ne spominjemo hapšenja i prebijanja pisaca, novinara itd.). O kakvom se nedemokratskom sistemu radi najbolje govori činjenica da je na izborima 2002. g. AKP osvojio 34% glasova za koje je dobio 2/3 mjesta u parlamentu! Još je samo CHP prešao izborni prag sa 19%, a ostatak od 15 miliona glasova je anuliran izbornim pragom :!: :?:

(za one koji ne znaju) u BiH su Gulenovi sljedbenici možda i najaktivnija turska "sekta". Njihove su Bosna Sema škole i koledži, Burch univerzitet, razne firme, a imaju i dosta naših ljudi koji rade za njih.

Dakle, ukoliko ovaj sukob dovede do bilo kakvog okrupnjavanja na strani opozicije, Erdogan može otići u istoriju (možda i zatvor). Nažalost,čini se da je ideološki gap između različitih frakcija opozicije toliki da je realnije očekivati status quo tj. situaciju u kojoj Erdogan desetak razjedinjenih političkih protivnika gura ispod 10% izbornog praga i sa trećinom podrške birača popunjava dvije trećine parlamenta :D
Samo jedna opaska. Taj prag nije postavila AKP. To su bili izbori na kojima je ova partija prvi put učestvovala. tako da je taj "nedemokratski" sistem ipak neko drugi uspostavio.
Saxtrol

#9633 Re: Sirija

Post by Saxtrol »

sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:Stanovnici Damaska ne mare na mogucnost da im na haubu moze pasti granata. :D
Da i meni je to zapalo za oko. Drago mi je što je Damask daleko od katastrofe koja je zadesila Haleb ili Homs, ali glavni grad jedne države koja prolazi ratne strahote da to sve nijemo posmatra, izaziva mučninu kod čovjeka.Ovo se odnosi i na Haleb pod kontrolom sirijske opozicije ili Reku. Pogađaju li slike razorenog Homsa ikog drugog sem pripadnike sirijske opozicije.Je li njima kao Sirijcima imalo žao gradova ili kvartova na periferiji Damaska, koji su u potpunosti razoreni ? Ne znam u čemu je fora? Neki zavjet šutnje ? Dogovor miliona Sirijaca da niko ništa ne govori. Strah za vlastiti život, karijeru. Strah od zatvora ? Ili pogibije u redovima režimske vojske, odnosno FSA ?

Dakle, nebitno kome milioni građana Damaska, pa i Idliba, i Hame, i dijela Haleba koji je pod režimskom kontrolom, vjeruju. Neka vjeruju kome hoće, ali, pogađa li te ljude razaranje države, i ravnanje gradova koje su oni gradili.Da li Homs ili Dariju osjećaju svojom i oni građani Idliba i Damaska na isti način kao i onog jadnika koji je odrastao u Homsu ili Dariji. Nije zar da sve te gradove smatraju neprijateljskim ciljevima, koje treba uništiti i razoriti ?

Uredu, ubjeđeni su da su teroristi napali državu, ili da sa režimom treba završiti jednom zauvijek. Sve razumijem. I šta sada? Zavaliti se u fotelju i držati palčeve Libanoncima, Iračanima, Irancima,Saudijcima, Njemcima, Kosovarima, da što prije riješe problem terorizma, odnosno oholog diktatorskog režima? Država od 22 miliona vojnika, a par stotina ljudi ili par hiljada ljudi iz inostranstva je oslobađa od bijesnog režima odnosno terorista.

Nasrallah je nebrojeno puta jasno i glasno rekao da njegov Hezbollah ratuje u Siriji. BBC pravi čitave dokumentarce o pripadnicima iranske garde koji obučavaju sirijske vojnike. Ne prođe dan a da na netu ne osvane nova dženaza nekom poginulom Iračaninu.I sve to režim normalno posmatra, a ubi se da dokaže kako on ne ratuje protiv Sirijaca nego protiv NATO-a ili uvezenih terorista, ne znaju više ni oni. Zaista, koja strahota za jednu državu, za jedan narod, da u jeku sektaškog rata, tražiš pomoć od radikalnih šiita. To nije gašenje požara benzinom, već stvaranje novih žarišta i svijesno spaljivanje svega živog oko sebe. Isto važi i za Selima Idrisa i Džerbu koji nikad nisu prozvali Saudiju i otvoreno je optužili za sektaštvo. Znači, vođa države od 22 miliona ljudi nije u stanju sam sa svojim građanima da se suprostavi teroristima iz vana, i traži pomoć iz vana od šiita.Ili jednom Abduldžebaru Akidiju moraju donijeti prevagu desetak Tojota na kojima su nabrijani džihadisti ? U jednom Halebu gdje ima oko 3,5 miliona stanovnika? Milioni Sirijaca drže palčeve režimu, odnosno borcima sirijske opozicije, tako što ispijaju kahve po kafićima u Damasku, Idlibu, i Hami, odnosno u dijelu Haleba pod kontrolom sirijske opozicije, Reki, i dr ?
Mucninu izazivaju jedino tvoji upisi, gdje glumis emotivca nekog. Ja sam mislio da si klinjo sa nekim poteskocama, ali izgleda da imas samo poteskoce, a daleko si ti od klinje...

Zao im je sto su govna dosla u njihovu zemlju da ih kolju i da im prave islamsku drzavu. Zao im je sto se pacovi krije upravo po tim gradovima, gdje ti onda postavljas slike razrusenih gradova (kao civilne mete i te price). Zao im je sto su imali uredjenu drzavu, koja je imala probleme, kao i sve jedna drzava na svijetu, krenuvsi od najdemokratskije drzave na svijetu USA, a sto je neko odlucio da se njihova zemlja uvede u rat, dok djeca u najdemokratskijoj drzavi na svijetu, slusaju brintij spirs, lejdi gagu. Zao im je sto neko njih osudjuje kao radikalni sistem, dok zemlje koje vode rat protiv njih, nedaju zenama da voze auto, imaju robovlasnicko drustvo itd itd itd.

Vodja jedne vojske nije u stanju da se suprostavi unutrasnjem raspadu vojske, ili makar to do reorganizacije vojske nije bio. Upravo izdajnicko placenicka bagra je dovelo do stanja u Siriji kakvo je danas. Svaka iole normalan osoba ce se boriti protiv ovih radikalnih islamista, koji najvise samom islamu, a i ovom svijetu. Svaka cast Hezbolahu, Iracanima koji se bore godinama sa ovim teroristima u Iraku, sada se samo prosirila borba na Siriju, kao i Iranu.

Umjesto toga, režimska vlast se odlučila da prihvati pomoć Hezbollaha, radikalnih šiita iz Iraka i Irana, i time svijesno još više podstakli krvavi sektaški rat.Sirijski režim se od početka ponaša kao razmaženo dijete, koje je naviklo u životu da dobija sve na tacni. Prema jakim igračima podvi rep.Napravi se lud kada te izraelski avioni napadaju, ili kada ti drugi traže hemijsko oružje bez pogovora se daje.A sa druge strane prema svojim gradovima se ponašaju kao najgori okupator, koji je došao sa strane i kojeg ništa ne zanima i ništa ga ne veže za tu zemlju. Ovih dana režimski avioni bombarduju industrijsku zonu Haleba.Strašne slike Homsa i Darije govore same za sebe itd.
obozavam ovako obrtanje cinjenica. Ne postoji spontani rat, postoji samo planirani rat, a drugo je sto obican narod misli da je rat odjednom buknuo. Da bi doslo do rata, mora biti dobra priprema, kako u naoruzanju tako i u politickoj podrsci. Prema tome jedini koji su podstakli rat, su ono koji su podrazavali i podrazavaju treoriste.
fortitudo

#9634 Re: Sirija

Post by fortitudo »

HALO MAJMUNI, STA VAS BRIGA ZA SIRIJU.KAKO VAS NIJE BRIGA STO PENZIONERI NEMAJU DA JEDU,STO BIRATE ISTE MAJMUNE-LOPOVE NA VLAST.FUKARE OSTAVITE BILO KAKAV KOMENTAR VAN BOSNE JER OVDJE IMATE SVA SRANJA SVIJETA
sarajevoxxxx

#9635 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Saxtrol wrote:
Mucninu izazivaju jedino tvoji upisi, gdje glumis emotivca nekog. Ja sam mislio da si klinjo sa nekim poteskocama, ali izgleda da imas samo poteskoce, a daleko si ti od klinje...
...
budza

#9636 Re: Sirija

Post by budza »

sarajevoxxxxx,

imas li kakvih podataka kakav je sastav rezimske vojske (komnadni Kadar, vojska)... je li istina da je popunjena sa preko 70% sunita?
flexibila

#9637 Re: Sirija

Post by flexibila »

budza wrote:sarajevoxxxxx,

imas li kakvih podataka kakav je sastav rezimske vojske (komnadni Kadar, vojska)... je li istina da je popunjena sa preko 70% sunita?
Sve ga pitaj a to nemoj, to mu je rak rana :D
hape

#9638 Re: AW: Sirija

Post by hape »

Cheli jesi li to matere ti poceo sam sebi odgovarati pa cak i sam sebe hvaliti? :lol: :lol: :lol:

Makar promijeni izbor pojedinih rijeci koje samo ti ovdje koristis pa i konstrukciju recenica. Bices vjerodostojniji makar malo. :lol:
pat_i_mat

#9639 Re: AW: Sirija

Post by pat_i_mat »

hape_hapica wrote:Cheli jesi li to matere ti poceo sam sebi odgovarati pa cak i sam sebe hvaliti? :lol: :lol: :lol:

Makar promijeni izbor pojedinih rijeci koje samo ti ovdje koristis pa i konstrukciju recenica. Bices vjerodostojniji makar malo. :lol:
nekako se mora opravdati plata :D
asurbanipal

#9640 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Chisum wrote:
Kikibombona wrote:
Chisum wrote:Nego, pade mi na pamet... gdje je ovim bushmanima onaj duhovni vodja? :lol: Onaj nekakav shejh, koji li je kurac, sto ste ga nekada davno vrtili na temi. Onaj sto izgleda, prica i lupa neke budalastine, k'o sad da je sa Python-ovog kastinga izasao.
Mislis na Arfija? On je nekako bio najglasniji. :D

Japine

Zasto pobunjenici ne mobilisu milion Sirijaca?
Ne znam kako se svi ti idioti zovu, ali ovaj mi je bas ostao u sjecanju. Frajer izgleda kao neka zajebancija, parodija.

Edit: Nije, nije taj... :lol: Ovaj je imao nekakvu ridju bradu, ili bijelu, ne mogu vise da se sjetim.

Samo za Chisuma :mrgreen:

Inače, ovaj nazovi "šejh" je još davne 1971. godine izbačen iz sirijske vojske kao artiljerijski poručnik zbog djela sodomije, gdje je mlade vojnike, regrute, prisiljavao da imaju seksualne odnose s njim, zbog čega je boravio dva mjeseca u zatvoru, a nakon toga je i izbačen.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9641 Re: Sirija

Post by Truba »

jebač kamila prešao na dječake :D
evolucijski skok :D
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#9642 Re: Sirija

Post by A1fa »

Maystor wrote:
Challenger__ wrote:Ako neko nije vidio, snimak od ljetos... Bagra zaustavlja kamione i pita šofere šta su po vjeroispovjesti. Ljudi ne lažu, kažu šta jesu. I bagra ih pobije.

Još se čude što gube rat, još se čude što su bez podrške, bagra smrdljiva.

EDIT: Danas je bagra aktivirala još jednu autobombu. U Damasku. Žrtve - civili.
Već smo vidjeli razna zvjerstva, ali ovo je zaista nešto što normalan ljudski um ne može pojmiti.
A najdegutantnije mi je kad lokalni vehabosi počnu praviti paralele između ovih hordi koljača i boraca ARBiH. Fuj!
Ma Četnici klasični, pokakim vam se svima u oralne otvore koji mi još jednom za ovu gamad napišete da se bore za nečiju slobodu i protiv režima. Napišite i potpišite se svojim imenom i prezimenom ako vas nije stid!

Hvala Bogu dragom pa gubite svakim danom sve više uporišta i sve vas se više na tabutima vraća odakle ste otišli da maltretirate taj nevini narod. I onom ,,našem'' što su ga roknuli neki dan se pomokrim na kabur u koji ga spuste, majku vam poremečenu!!!!
pat_i_mat

#9643 Re: Sirija

Post by pat_i_mat »

A1fa wrote:
Maystor wrote:
Challenger__ wrote:Ako neko nije vidio, snimak od ljetos... Bagra zaustavlja kamione i pita šofere šta su po vjeroispovjesti. Ljudi ne lažu, kažu šta jesu. I bagra ih pobije.

Još se čude što gube rat, još se čude što su bez podrške, bagra smrdljiva.

EDIT: Danas je bagra aktivirala još jednu autobombu. U Damasku. Žrtve - civili.
Već smo vidjeli razna zvjerstva, ali ovo je zaista nešto što normalan ljudski um ne može pojmiti.
A najdegutantnije mi je kad lokalni vehabosi počnu praviti paralele između ovih hordi koljača i boraca ARBiH. Fuj!
Ma Četnici klasični, pokakim vam se svima u oralne otvore koji mi još jednom za ovu gamad napišete da se bore za nečiju slobodu i protiv režima. Napišite i potpišite se svojim imenom i prezimenom ako vas nije stid!

Hvala Bogu dragom pa gubite svakim danom sve više uporišta i sve vas se više na tabutima vraća odakle ste otišli da maltretirate taj nevini narod. I onom ,,našem'' što su ga roknuli neki dan se pomokrim na kabur u koji ga spuste, majku vam poremečenu!!!!
vozili oružje za Asada i njegove zločince, metak koji su dobili u glavu preblaga je kazna ta takve...
Co0l

#9644 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:!!!

Jeste li vidjeli Majstora! Majstore, zahvaljujem ti od srca u svoje i u ime drugih čitalaca. Molim te, počasti nas češće svojim blistavim minijaturama...
:lol: :lol:

Nemojte zivi bili,drzite se ubleha i poopcavanja,cim pocnete malo konkretniji biti na vidjelo izadje koliko malo znate o tome o cemu pricate i ostane samo ideoloska obojenost.
RodneyMcKay

#9645 Re: Sirija

Post by RodneyMcKay »

Bilo bi dobro da neko da informaciju vezano za ratište u Damasku. Pošto imam nekoliko informacija da su borci za slobodu uspjeli probiti obruć od SAA. Da li je to istina?

Drugi info da su doživili totalni debakl i da SAA koristi taktiku StaljnGrada da izgube moral i umru od gladi. Cilj SAA nije trenutno kontrola nad tom oblasti uvijek im je jedini cilj bila opsada da imaju što manje gubitka i da ih slabe redovnim bombardovanjem i unistavanjem sve sto hoda.

Trenutno vjerujem nakon više od godinu dana pračenja ove teme i pobune da SAA ima bolju poziciju, ali iskreno teško da mogu pobjediti rat je zezutna stvar

Ne mogu vjerovati da sam na početku vjerovao da je ASSAD totalni negativac :( :( , ali sada izgleda da je diktator jedina nada Sirije žalosno kako su se Arapi nisko pali.

Diktaturu ne opravdavam, ali u ovom slučaju je ona jedino dobro, vlada mora opstati ne zbog ASSADA nego zbog Sirije. Šteta što Selefije na forumu ne čitaju malo Historiju i recimo uzmu za primjer Sovjetski Savez kada se je raspao država je otišla u neku stvar jednostavno rečeno bezakonje. Tada dolazi Putin Vladimir koji uspostavlja demokratsku diktaturu ne znam kako da to nazovem,ali sve sekte, pobune, milijardere je stavio pod svoju kontrolu i morali su raditi kako on kaže. Čovjek je od propale države stvorio opet silu.

Pitanje za pro popunjenike:
Da li je čovjek Šehid ako brani svoja uvjerenja, a koja se kose sa Selefijskim učenjem?
npr. Musliman Sunit i prakticiram vjeru, ali stim da sam Sekularmo orjentisan ne mješam državu i vjeru i ne želim šerijat onako kako ga Selefije prakticiraju. Vjerujem da ovakvi ljudi ima i u Siriji i koji su na strani SAA .
Maystor

#9646 Re: Sirija

Post by Maystor »

A1fa wrote: Ma Četnici klasični, pokakim vam se svima u oralne otvore koji mi još jednom za ovu gamad napišete da se bore za nečiju slobodu i protiv režima. Napišite i potpišite se svojim imenom i prezimenom ako vas nije stid!

Moraš shvatiti da je to paradigma Sirije za kakvu se bore štakori. Kada bi sutra sirijska vojska bila poražena, misliš li da bi nusre, isili i ostala bagra položili oružje i ostavili državu sirisjkom narodu? Kako da ne.
asurbanipal

#9647 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Još malo umotvorina od "šejh" Arura.

Image
atg51

#9648 Re: Sirija

Post by atg51 »

Evo upravo citam u avazu da je neki lik iz Austrije (nas drzavljanin zivi u Austriji) prijetio nasem Imamu zato sto je pozvao ljude da ne idu da ratuju u Siriji. I jos ga nazvao "kjafirom". Covjeka koji je zavrsio studij Islamskih nauka i koji je svoj zivot posvetio religiji, Islamu, po njima nije vjernik. :roll:

Rat u Siriji nije religijski, rat u Siriji je geopoliticki.

Ofanziva u Istocnoj Guti je zapela totalno, mnogo je poginulih terorista, a ciljevi nisu ostvareni.
Mislim da ce ovaj prostor ubrzo preci pod kontrolu SAA.
asurbanipal

#9649 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

atg51 wrote:Evo upravo citam u avazu da je neki lik iz Austrije (nas drzavljanin zivi u Austriji) prijetio nasem Imamu zato sto je pozvao ljude da ne idu da ratuju u Siriji. I jos ga nazvao "kjafirom". Covjeka koji je zavrsio studij Islamskih nauka i koji je svoj zivot posvetio religiji, Islamu, po njima nije vjernik. :roll:
Po njima je kao što se gore vidi i Poslanik a.s., nevjernik. Nemoj da te to čudi, ipak su glavni kreatori njihove ideologije oni čiji su se preci prije 1400 godina borili protiv muslimana i Poslanika a.s.

atg51 wrote:Rat u Siriji nije religijski, rat u Siriji je geopoliticki.

Slažem se.
pat_i_mat

#9650 Re: Sirija

Post by pat_i_mat »

@"RodneyMcKay"
Drugi info da su doživili totalni debakl i da SAA koristi taktiku StaljnGrada da izgube moral i umru od gladi. Cilj SAA nije trenutno kontrola nad tom oblasti uvijek im je jedini cilj bila opsada da imaju što manje gubitka i da ih slabe redovnim bombardovanjem i unistavanjem sve sto hoda.
samo da istaknem..

Trenutno vjerujem nakon više od godinu dana pračenja ove teme i pobune da SAA ima bolju poziciju, ali iskreno teško da mogu pobjediti rat je zezutna stvar
ma hajdeee,ne budi tako pesimističan, sigurno je hrabra Sirijska Arapska Vojska već pred vratima pobjede, a plaćenički teroristi iz okolnih zemalja bježe duboko u pustinju...
Ne mogu vjerovati da sam na početku vjerovao da je ASSAD totalni negativac :( :( , ali sada izgleda da je diktator jedina nada Sirije žalosno kako su se Arapi nisko pali.
na početku čega, prvog registriranja na temu ? :D
Diktaturu ne opravdavam, ali u ovom slučaju je ona jedino dobro, vlada mora opstati ne zbog ASSADA nego zbog Sirije.
kao da iz tebe progovara sam sotona Asad..
Šteta što Selefije na forumu ne čitaju malo Historiju i recimo uzmu za primjer Sovjetski Savez kada se je raspao država je otišla u neku stvar jednostavno rečeno bezakonje. Tada dolazi Putin Vladimir koji uspostavlja demokratsku diktaturu ne znam kako da to nazovem,ali sve sekte, pobune, milijardere je stavio pod svoju kontrolu i morali su raditi kako on kaže. Čovjek je od propale države stvorio opet silu
šta im preporučuješ, nekog arapskog Putina ? pa imaju ga već u Asadu...

Pitanje za pro popunjenike:
Da li je čovjek Šehid ako brani svoja uvjerenja, a koja se kose sa Selefijskim učenjem?
:-) :-) budista ili hindus brane svoja uvjerenja koja se kose sa selefijskim učenjem, jel šehid, hm zanimljivo pitanje...
npr. Musliman Sunit i prakticiram vjeru, ali stim da sam Sekularmo orjentisan ne mješam državu i vjeru i ne želim šerijat onako kako ga Selefije prakticiraju.
[/quote]

a kako želiš šerijat ? ne želiš ga kako selefije prakticiraju, možda želiš nekako drugačije, kako ? ili ga ne želiš nikako?
Locked