I ja mislim da ce to Laktashenku dobro doci, mozda ne sada, ove godine, ali kasnije svakako da spoji cestu s Bijeljinom!drugi profil wrote:Koliko vidim, od Johovca do Modriče ide istom trasom.Matzan wrote:Slabo se tu šta poklapa.drugi profil wrote:AP B.Luka - Bijeljina poklapa se jednim dijelom sa Vc, neznam čemu tolika skepsa da će se to izgraditi?
Sporo vjerovatno, ali će vjerovatno biti i prije nego što Federacija završi svoje.
Ima samo jednu spojnu tačku - petlju Johovac.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- shake69
#9601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
probook
#9602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da ovde ova nova trasa najvise zahvata srpske zemljepalermo wrote:Trasa prolazi, kroz Kočine, Lakiševinu, Malo Polje, Ortiješ,praktički se uništava ruralni dio Mostara ......
Inače, dosta je tu zemlje u vlasništvu Srba, naravno zemlja u vlasništvu Bošnjaka prevladava...
-
tec
#9603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nikakvo prvobitno ne postoji - Vc koridor nikada nije trebao ići preko Tuzle (nikada se nije ni razmatralo niti planiralo) trasa koridora se poklapa se perfektno sa trasom koja postoji od sedamdesetih godina:ja71 wrote:prvobitno je Vc trebao ici preko Tuzle umjesto preko Doboja (i Zenice)
ne mogu se oteti dojmu da je promjena plana da sadasnju rutu Vc najvise ukakila daljnje planove:
- Srbi nisu voljni graditi svoju dionicu Vc-a znaci slabe sanse da se Vc potpuno zavrsi
- Tuzla (2. po velicini grad u FBiH) ce se nekakvim zaobilaznicama (+40km) NEKADA spojiti na Sarajevo
- ni ova dilema kako spojiti SA i BG ne bi postojala
E73 – 710 km (440 mi): Budapest – Szekszárd – Mohács – Osijek – Đakovo – Šamac – Zenica – Sarajevo – Mostar – Metković - Ploče
Jedino pomicanje je bilo prema Svilaju da bi se uskladilo sa prometnim prioritetima Hrvatske.
- rs već je pokrenula pripremu dokumentacije za tender za prvu dionicu odnosno Jahovac - Rudanka (Doboj sjever), dodatno ta cijela trasa Svilaj do Zenice je uvrštena u prometne prioritete BiH koji su predani EU.
-Tuzla se spaja PUNOM autocestom preko Zepca sa Sarajevom ( i prema sjeveru sa Brčkom) za koje je neki dan utvrđena trasa gdje sada može izvesti idejni projekat u glavni.
-Diskusija spajanja SA sa BG vode novinari, polu pismeni političari i po koji pijanac u kafani - a cijela priča je pokrenuta iz turske kao nekakva nacionalno/vjerska provokacija jer cijela priča ima više veze sa povezivanjem Istambula sa Sarajevom.
-
palermo
#9604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Moguće, u svakom slučaju zahvata dostaprobook wrote:Mislim da ovde ova nova trasa najvise zahvata srpske zemljepalermo wrote:Trasa prolazi, kroz Kočine, Lakiševinu, Malo Polje, Ortiješ,praktički se uništava ruralni dio Mostara ......
Inače, dosta je tu zemlje u vlasništvu Srba, naravno zemlja u vlasništvu Bošnjaka prevladava...
-
Hamolj
#9605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tražiti ustavnost karte jer Brčko nije prikazano kao distrikt !
- Laertes
#9606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima li gdje na karti ta trasa Tuzla-Žepče?tec wrote:Nikakvo prvobitno ne postoji - Vc koridor nikada nije trebao ići preko Tuzle (nikada se nije ni razmatralo niti planiralo) trasa koridora se poklapa se perfektno sa trasom koja postoji od sedamdesetih godina:ja71 wrote:prvobitno je Vc trebao ici preko Tuzle umjesto preko Doboja (i Zenice)
ne mogu se oteti dojmu da je promjena plana da sadasnju rutu Vc najvise ukakila daljnje planove:
- Srbi nisu voljni graditi svoju dionicu Vc-a znaci slabe sanse da se Vc potpuno zavrsi
- Tuzla (2. po velicini grad u FBiH) ce se nekakvim zaobilaznicama (+40km) NEKADA spojiti na Sarajevo
- ni ova dilema kako spojiti SA i BG ne bi postojala
E73 – 710 km (440 mi): Budapest – Szekszárd – Mohács – Osijek – Đakovo – Šamac – Zenica – Sarajevo – Mostar – Metković - Ploče
Jedino pomicanje je bilo prema Svilaju da bi se uskladilo sa prometnim prioritetima Hrvatske.
- rs već je pokrenula pripremu dokumentacije za tender za prvu dionicu odnosno Jahovac - Rudanka (Doboj sjever), dodatno ta cijela trasa Svilaj do Zenice je uvrštena u prometne prioritete BiH koji su predani EU.
-Tuzla se spaja PUNOM autocestom preko Zepca sa Sarajevom ( i prema sjeveru sa Brčkom) za koje je neki dan utvrđena trasa gdje sada može izvesti idejni projekat u glavni.
-Diskusija spajanja SA sa BG vode novinari, polu pismeni političari i po koji pijanac u kafani - a cijela priča je pokrenuta iz turske kao nekakva nacionalno/vjerska provokacija jer cijela priča ima više veze sa povezivanjem Istambula sa Sarajevom.
- drug_profi
#9607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima toga po netu.

- Laertes
#9608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislio sam malo preciznija trasa. Ovo je onako povučena linija, mislim da preko Modračkog jezera bi išla.
Ima li nešto kao što je za Mostar postavljano?
- omega369
#9609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I opet nema kvoruma u domu naroda

- DrugaGimnazija
#9610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nema precizne trase jer idejni projekat jos nije završen.Laertes wrote:Mislio sam malo preciznija trasa. Ovo je onako povučena linija, mislim da preko Modračkog jezera bi išla.
Generalno ide sa zapadne strane Modračkog jezera.
- drug_profi
#9611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad bude pri kraju idejni projekat, vidjećeš navale na zemljište po brdima i planinama.DrugaGimnazija wrote:Nema precizne trase jer idejni projekat jos nije završen.Laertes wrote:Mislio sam malo preciznija trasa. Ovo je onako povučena linija, mislim da preko Modračkog jezera bi išla.
Generalno ide sa zapadne strane Modračkog jezera.
-
ja71
#9612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ipak ostaje ovaj argument da ce se 2 najveca grada u FBiH spojiti (PUNOM) zaobilaznicom.tec wrote: -Tuzla se spaja PUNOM autocestom preko Zepca sa Sarajevom ( i prema sjeveru sa Brčkom) za koje je neki dan utvrđena trasa gdje sada može izvesti idejni projekat u glavni.
osim toga sumnjam da ce na A2 poceti ista graditi dok se A1 ne zavrsi
-
tec
#9613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A kako bi se to trebali spojiti direktno? Predložena trasa je jedina izvodljiva varijanta za autocestu.ja71 wrote:ipak ostaje ovaj argument da ce se 2 najveca grada u FBiH spojiti (PUNOM) zaobilaznicom.tec wrote: -Tuzla se spaja PUNOM autocestom preko Zepca sa Sarajevom ( i prema sjeveru sa Brčkom) za koje je neki dan utvrđena trasa gdje sada može izvesti idejni projekat u glavni.
osim toga sumnjam da ce na A2 poceti ista graditi dok se A1 ne zavrsi
- omega369
#9614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prikljucak u Opcini Jablanica?! Hmmm

- Matzan
#9615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo kažu da su napokon usvojili trasu.
Da vidimo šta će im sad biti izgovor da ne počnu sa ubrzanom izgradnjom.
Da vidimo šta će im sad biti izgovor da ne počnu sa ubrzanom izgradnjom.
-
155_mm
#9616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

ovi udarili posred carsije.
ali po ovome ostade aredrom na "bosnjackoj " strani avtoputa.
izdade cirilicar pucanstvo.
- omega369
#9617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta fali? Imace prikljucak u Jablanici

-
probook
#9618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo ko namjerno ubjedljivo najgoru trasu izabrali. Gledaj samo kako ide blizu aerodroma i kroz naselje, a gore brdo zjapi prazno.155_mm wrote:
ovi udarili posred carsije.
ali po ovome ostade aredrom na "bosnjackoj " strani avtoputa.
izdade cirilicar pucanstvo.
- animus
#9619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma ne mora to biti najgora opcija jer taj prostor izmedju aerodroma i mag. puta je svakako neiskoristen i vjerovatno bi tako i ostao. U tom dijelu oko aerodroma mi to djeluje prirodno a za ovaj drugi dio kroz malo polje nisam dovoljno upoznat. Ipak ce ovo puno manje kostat i prirodnije izgledati.
- holowey
#9620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /170210031
ma sta ce nama autoput, to je skupo, ne treba, ima vaznijih stvari, bla bla blaOdlučili su se za Brezu zbog blizine autoputa, aerodroma i željeznice.
- animus
#9621 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bit ce ovakvih vijesti aBd jos puno vise. Vrijednost autoputa nikad nije ni blizu onim naknadama sto se naplacuju. Cak što vise niže naknade povecavaju vrijednost autoputa.holowey wrote:https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /170210031ma sta ce nama autoput, to je skupo, ne treba, ima vaznijih stvari, bla bla blaOdlučili su se za Brezu zbog blizine autoputa, aerodroma i željeznice.
-
kakaljin
#9622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
holowey wrote:https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /170210031ma sta ce nama autoput, to je skupo, ne treba, ima vaznijih stvari, bla bla blaOdlučili su se za Brezu zbog blizine autoputa, aerodroma i željeznice.
Stvarno nidje veze, da radi blizine autoputa to prave tu
- DrugaGimnazija
#9623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kao da je aerodrom zaštićeno istorijsko nasljeđe pod zaštitom UNESCO, pa treba autoput od njega udaljiti.probook wrote: Ovo ko namjerno ubjedljivo najgoru trasu izabrali. Gledaj samo kako ide blizu aerodroma i kroz naselje, a gore brdo zjapi prazno.
Koliko ja znam, aerodrom je dio prometne infrastrukture i najviše smisla ima da autoput bas tuda prolazi i da je petlja bas tu na ulazu u aerodrom.
Sent from my iPad using Tapatalk
- animus
#9624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad malo bolje razmislim u svim drzavama gdje sam bio uz aerodrom je obavezno isao jedan ili vise autoputeva. Ipak taj dio uz aerodrom je tesko iskoristiti jer ne smijes graditi tako da autoput je logicno rješenje. Plus veliki kad trebaš koristiti aerodrom veliki je plus kad direktno sa autoputa dodjes na aerodrom. Zamisli turiste koji slete na aerodromi onda za kratko vrijeme autoputem dodju do mostara, medjugorja ili mora.
- drug_profi
#9625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne bi aerodrom bio daleko ni da je islo ranijom trasom. Kilometar mozda. Drugim rijecima beznacajno za putovanje.
Eh sad meni bas i nije jasna usteda ovdje, jer promjena trase se pravda ustedom. Mislim da je to suplja i da je ipak politika ovdje razlog.
Eh sad meni bas i nije jasna usteda ovdje, jer promjena trase se pravda ustedom. Mislim da je to suplja i da je ipak politika ovdje razlog.