Pa u tukli smo se istim oruzjem, sto bi bila razlika sljedeci put? Neces njima dat da ti cuuvaju oruzje vec da proizvodite i prodajete zajedno.insomnia78 wrote:Problem je sto sva nadanja vezano za NI idu u smislu sta ako zapuca. Sto ko sto rekoh nije lose. Samo je malo zajebano sto uvijek zapuca sa iste straneGeneral War wrote:Sto bi bio problem? Cak sta vise, ja bih tu saradnju i prosirio...nevezano za politiku.Ricken wrote:
Problem naše NI je što sirovine nabavlja u Srbiji. Problem Srbije je što polu-proizvode nabavlja u Bosni. Jednostavno spojene posude.
BH vojna industrija i naoruzanje
- General War
#9601 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
detroit-mercy
#9602 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na cemu zasnivas tvoju tvrdnju da je sve sto proizvedes kuci jeftinije nego iz uvozaславянин wrote:Nevezano za sigurnost - ali zasto ne proizvoditi sve kod kuce sto mozes i imati zatvoren krug ? I ako jos fino ustimas sve sigurno ces moci jeftinije da proizvodis nego da kupujes pojedine komponente iz inostranstva.Automatski si vise konkurentan.insomnia78 wrote: Problem je sto sva nadanja vezano za NI idu u smislu sta ako zapuca. Sto ko sto rekoh nije lose. Samo je malo zajebano sto uvijek zapuca sa iste strane
Sa aspekta sigurnosti to je win win.
- славянин
#9603 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tandem i jeste dizajniran da porazi reaktivni oklop prvim dijelom rakete a drugi da porazi okop normalni da kazemo.Sada ako ides sendvic panel + oklop + reaktivni oklop onda ... koliki je to tenkGeneral War wrote: Nema tu logike, jedno je upgrade a drugo novi tenk.
Ovu sa tandem bojevom glavom vecinom zaustavlja kombinacija reaktivnog oklopa i senvic panela...nijedan tenk ne pruza 100% zastitu.
- славянин
#9604 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa za osnovne komponente recimo, ako imas fabriku celika,aluminija a oces da pravis pusku vjerovatno ces taj celik i aluminij dobiti jeftinije pred nosom nego da ga uvozis sa strane.Ili ako imas fabriku eksploziva vjerovatno ces ga dobiti jeftnije nego iz inostranstva (posebno ako je ista vec dio namjenske industrije) jer ukidas transport,carinu pdv, i odbijas zaradu koju bi uzeli na tebi.detroit-mercy wrote: Na cemu zasnivas tvoju tvrdnju da je sve sto proizvedes kuci jeftinije nego iz uvoza
Naravno ovo se odnosi na jednostavne proizvode koje smo relativno lako sposobni proizvoditi..
PS: Da je kako doci do ovoga ....
- General War
#9605 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne, reaktivni unistava bg, tandem prolazi kroz slat oklop ili dodatne celicne ploce. Ovo sto na Sabru stavljaju jeste senvic oklop, ali kako rekoh nema 100% zastite vec povecanja zastite.славянин wrote:Tandem i jeste dizajniran da porazi reaktivni oklop prvim dijelom rakete a drugi da porazi okop normalni da kazemo.Sada ako ides sendvic panel + oklop + reaktivni oklop onda ... koliki je to tenkGeneral War wrote: Nema tu logike, jedno je upgrade a drugo novi tenk.
Ovu sa tandem bojevom glavom vecinom zaustavlja kombinacija reaktivnog oklopa i senvic panela...nijedan tenk ne pruza 100% zastitu.. Sada ovi novi tenkovi koriste nekakve kompozitne oklope (rusi dodaju i reaktivni oklop sada i to po pravilu) i dosta se pocelo reaktivnih oklopa ubacivati .. jedino ameri osiromaseni uranijum oklop na abramsu
-
155_mm
#9606 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
od kud ovo znas? kako je moguce da ovo znas? "znas" kao za inicijalni eksploziv?славянин wrote:Tj stavio si video te samohodke i ove iz bnt-a i objasnio da srbi poskusavaju da postignu performanse ove iz BNT-a (ima sve fino u predhodnim postovima), medjutim ja upitah koliko imamo tih haubica iz BNTa itd - ti hahaha piihiihi prototip - a ovamo ga poredis sa gotovim proizvodom i sve.Mozda ti cujes kakve zvukove guslanja u glavi ?155_mm wrote:uporedis najnoviji prototip srbijanske haubice sa snimka sa vec odavno poznatim prototipom BNT-ove haubice i ukazes na slicnosto koje su ocigledne dobijes nekoliko stranica guslanja kako se NI u bosnjana raspada.
i dobijes najjaci "dokaz" da su bosnjani ti kojiu stvari kopiraju druge. nazalost ceski orginal koji su bosnjani kopirali je nestao sa interneta.
ali umjesto toga nekoliko drugi haubica koje to trebaju da "dokazu" da bosnjani samo kradu i kopiraju. jedino sto eto bosnjani imaju neku limenu oblogu i to im je vrhunac inovacija. a to da je ta obloga u stvari dio automatskog punjaca sa 6 granata kojeg druge haubice sa slika nemaju izgleda nije ni bitno.
Postavio sam ti sliku 3-4 samohodke pa neka ljudi uporede tj. ocijene ima li slicnosti. Dali je ceska,ruska,svemirska to igra ulogu ? Ako sam ti ukazao da koncept i rjesenje apsolutno nije nikakva inovacija niti neki breakthrough industrije.. ti onda krenes o tome da slike koje sam stavio nisu od CESKE samohodne.
Ovo za kradju je kao za one masine iz igmana... srbi kopiraju ovi kopiraju oni kopiraju ono te masine za stancanje rasprostranjene po cijeloj evropi i tipske![]()
Opet znam da pricam sa tinejdzerom napaljenim na nacionalizam borbu prsa u prsta barem ako je kao na filmovima tako da sve uredu
- славянин
#9607 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
General War wrote:Ne, reaktivni unistava bg, tandem prolazi kroz slat oklop ili dodatne celicne ploce. Ovo sto na Sabru stavljaju jeste senvic oklop, ali kako rekoh nema 100% zastite vec povecanja zastite.славянин wrote:Tandem i jeste dizajniran da porazi reaktivni oklop prvim dijelom rakete a drugi da porazi okop normalni da kazemo.Sada ako ides sendvic panel + oklop + reaktivni oklop onda ... koliki je to tenkGeneral War wrote: Nema tu logike, jedno je upgrade a drugo novi tenk.
Ovu sa tandem bojevom glavom vecinom zaustavlja kombinacija reaktivnog oklopa i senvic panela...nijedan tenk ne pruza 100% zastitu.. Sada ovi novi tenkovi koriste nekakve kompozitne oklope (rusi dodaju i reaktivni oklop sada i to po pravilu) i dosta se pocelo reaktivnih oklopa ubacivati .. jedino ameri osiromaseni uranijum oklop na abramsu
A tandem-charge or dual-charge weapon is an explosive device or projectile that has two or more stages of detonation.
Tandem charges are effective against reactive armour, which is designed to protect an armoured vehicle (mostly tanks) against anti-tank munitions.The first stage of the weapon is typically a weak charge that either pierces the reactive armour of the target without detonating it leaving a channel through the reactive armour so that the second warhead may pass unimpeded, or simply detonating the armourplate causing the timing of the counter-explosion to fail. The second detonation from the same projectile (which defines it as a tandem charge) attacks the same location as the first detonation where the reactive armour has been compromised. Since the regular armour plating is often the only defence remaining, the main charge (second detonation) has an increased likelihood of penetrating the armour.
Last edited by славянин on 28/06/2019 21:32, edited 2 times in total.
- славянин
#9608 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
155_mm wrote:
od kud ovo znas? kako je moguce da ovo znas? "znas" kao za inicijalni eksploziv?
-
harisl
#9609 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma ja, pojedinima je bitno da ubiju u pojam i ono malo sto radi u nasoj zemlji. Stvarno se ne razumijem u eksploziv i tenkove i mitraljeze, vidim da ima rezultata, neko nesto kupuje, pa valjda nisu svi glupi da bacaju pare.Guadalajara wrote:harisl wrote: Tacno je to, ali mladim ljudima to imponuje, nije im zanimljivo ono sto pali (krave, lopata, krampa, ovce...). A i nebi bilo prvi put da ljudi ne rade u struci 100%. Opet se ima volumen predmeta da se lako prebaci na nesto drugo. Vala nam netreba vise ni ekonomista ni pravnika.
Nevezano za ovo gore, mislim da nasa namjenska industrija treba traziti sansu kroz kooperaciju sa slicnim industrijama u inostranstvu pa se polako gurati. A niko nam ne brani da skontamo nesto i sami, pa onda trazimo partnere, pa ako upali...
Bolje stojimo nego sto bi trebali (sa, ili bez dronova), a dusmani neka pocrkaju
![]()
Logicki gledano, najbolje bi bilo skoncentrisati se na nesto sto moze dobaciti do Beograda i odjednom bi nastao pravi mir, koji ce mi dron.
- славянин
#9610 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da dobar plan, pogodis beograd necim i odma si pobijedio.harisl wrote: Ma ja, pojedinima je bitno da ubiju u pojam i ono malo sto radi u nasoj zemlji. Stvarno se ne razumijem u eksploziv i tenkove i mitraljeze, vidim da ima rezultata, neko nesto kupuje, pa valjda nisu svi glupi da bacaju pare.
Logicki gledano, najbolje bi bilo skoncentrisati se na nesto sto moze dobaciti do Beograda i odjednom bi nastao pravi mir, koji ce mi dron.
-
harisl
#9611 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ova buranija u uskom okruzenju bi se namah sasusila...славянин wrote:Da dobar plan, pogodis beograd necim i odma si pobijedio.harisl wrote: Ma ja, pojedinima je bitno da ubiju u pojam i ono malo sto radi u nasoj zemlji. Stvarno se ne razumijem u eksploziv i tenkove i mitraljeze, vidim da ima rezultata, neko nesto kupuje, pa valjda nisu svi glupi da bacaju pare.
-
155_mm
#9612 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@славянин
pa sta je bilo sto si zanijemijo? ni slova da napises?
- славянин
#9613 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
155_mm wrote:@славянин
-
155_mm
#9614 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa cega se sad bojis da ista napises. a nekad si tekstove pisao na moje komentare. u cemu je problem?славянин wrote:155_mm wrote:@славянин
-
asker
#9615 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Usrase temu momacki 
-
155_mm
#9616 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa to im je glavni cilj na ovoj temi.asker wrote:Usrase temu momacki
- славянин
#9617 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa ja prije je prstala kvalitetom tema :asker wrote:Usrase temu momacki
neki izgleda da ne mogu da izdrze ovu tisinu u namjenskoj u bosnjana. bosnjani umjesto da vodaju neke vijetnamce po PRETIS-u, IGMAN-u, BNT-u oni sute.
i sad ti znaj imaju li balije tu samohodnu hauvicu ili ne. postoji li minobacac dalekog dometa ili ne. ima li taj takticki snajper 12.7 mm ili ne. sta je sa mitraljezom 12.7. kakva je to puska prosla testiranja u norveskoj i dobila NATO code ima li je ili ne. je li projelat RPG-7 jos ziv ili je propao. onaj AGL 40 mm je li to samo fotosop ili ima nesto. ima li raketni program u PRETIS-u ili nema. je li u onih 30 tak kontejnera u krugu PRETIS-a barutana stigla brodom iz USA ili sakupljaju staro zeljezo u njima. zbog cega je vecina prilaza objektima PRETIS-a renovirana.
je li slika oklopnjaka 6x6 fatamorgana ili bosnjani bas imaju nesto.
![]()
![]()
![]()
ovo je drugi oklopnjak. slika je sa zida u TRZ.
ako su ovi nasi cekali da micko prvi krene u nabavku oklopnjaka za policiju, docekali su.
sad vise ne vidim nikakav razlog da se ceka sa izlaskom u javnost sa domacim oklopnjakom.naravno ako nisu u pitanju neki tehnicki problemi koji koce. na slici je prototip 6x6 izgledao prilicno zavrsen. ali ko ce ga znati.po ovom sudanskom standardu treba za maksimalno ispaljenje minobacacke gramate 120 mm nekih 0.551 kg baruta.
a ovi rekose da u vitezitu ima 150 tona baruta. znaci dovoljno za nesto vise od 250.000 granata. naravno pod uslovom da se radi o artiljerijskom barutu.
cilj da dobri bosnjani dugorocno budu u mogucnosti da proizvode pjesadijsko oruzje ostvaren. ta prica je zavrsena.
mislim da vecini nije promaklo da je doslo do promjene u informisanju javnosti o dogadjanjima u namjenskoj industriji.
naravno, svakom je prepusteno da sam sebi smisli razloge i ugradi ih u svoje vlazne snove.
znaci ono bas kad zapnu, u PRETIS-u mogu nagurati na pola miliona granatli i raketli godisnje. ne kazem da je bas malo ako uzmemo u obzir da je Armije BiH za citav prosli rat ispalila oko 50.000 granatli i raketli. ali sve ispod miliona mozemo smatrati nedovoljnim.
Doduse pored ovakvih bisera opet ce da rokaju te haubicama dok ti pucas iz imaginarnog transportera.Nego gledam ovo iskopirali nam masinu iz Igmana![]()
Last edited by славянин on 28/06/2019 22:31, edited 1 time in total.
- insomnia78
#9618 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A dje je ta puska sa NATO kodom? Ima li je?
- General War
#9619 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vidis da su gori od CCCP-a u cuvanju tajni, cijeli se region zadeverao sta skrivajuinsomnia78 wrote:A dje je ta puska sa NATO kodom? Ima li je?
-
155_mm
#9620 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a sto te to interesuje? ti hoces da kupis? je li dozvoljeno u francuskoj imati automatsku pusku?insomnia78 wrote:A dje je ta puska sa NATO kodom? Ima li je?
-
Guadalajara
#9621 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
155_mm wrote:@славянин
Evo barutane i proizvodnje inicijalnih eksploziva u Ginexu.
https://imgur.com/a/UG1YITZ
Ovo su stare slike prije 10 godina i vise.
Last edited by Guadalajara on 28/06/2019 22:33, edited 1 time in total.
- insomnia78
#9622 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mozda i hocu. Za poklona155_mm wrote:a sto te to interesuje? ti hoces da kupis? je li dozvoljeno u francuskoj imati automatsku pusku?insomnia78 wrote:A dje je ta puska sa NATO kodom? Ima li je?
- славянин
#9623 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Znaci ima i barutana ? Zasto onda se prica o otvaranju barutane ?Guadalajara wrote:155_mm wrote:@славянин
Evo barutane i proizvodnje inicijalnih eksploziva u Ginexu.
https://imgur.com/a/UG1YITZ
Ti si rekao da ginex proizvodi (trenutno) eksplozive za inicijalne kapisle - dakle onda se proizvodi i imamo i to - mozda imamo onda i kakvu kalionicu bakra nisam upoznat ?
-
155_mm
#9624 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
znaci dozvoljeno je u francuskoj po zakonu imati automatsku pusku? ili?insomnia78 wrote:Mozda i hocu. Za poklona155_mm wrote:a sto te to interesuje? ti hoces da kupis? je li dozvoljeno u francuskoj imati automatsku pusku?insomnia78 wrote:A dje je ta puska sa NATO kodom? Ima li je?
-
asker
#9625 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Za tebe imam jos jednu jaransku exclusive informacijuславянин wrote:Pa ja prije je prstala kvalitetom tema :asker wrote:Usrase temu momacki
Jos jednu, BNT vec pravi i prodaje haubice, testiraju ih non stop, isprepadase onaj svijet dole. Ono sto jos nije predstavljeno je samohodna haubica, znaci sa-mo-hod-na.
Stancaju minobacace svih kalibara ko od sale.
Sta vi mislite odkud stotine miliona prometa Djole
Citajte hebote, ne na prvu pa na nos.
Sad da vam ja trazim clanke iz recimo zadnje 2-3 godine hocu klinac
A glase nesto ovako:
Novi pogon tu i tu
Novih 50, 80, 200 radnih mjesta tu i tu
Svecano otvaranje nove hale za ovo i ono
Dobit porasla za 200%
Od gasenja do udvostrucene proizvodnje
Gradjani negoduju protiv barutHane
Itd itd
Znam ja da je to tehnologija "ponesi Meho, ideee, kling klang klong, pali, booom", ali dovoljna kao sto ranije nekad napisah. Ne granicimo s nekom aman zaman silom.
U svakom slucaju bolja startna pozicija od leviski, starki, rejbanki i rashodovane lovacke puske.
A kako da to kontinuirano stancamo, pa ako neko odluci ugasit svjetlo da ima i na lageru? Lijepo, Nikembe iz Zaira nezna upravljat Reaper-om i Predatorom, al zna kling klang klong pali boom.
I to ide buraz, a veci zamah se tek ocekuje. Nabacalo se novih mladih radnika, novi pogoni, nove masine, haman 2 instituta za razvoj novih tehnologija NI u Sa i Tz.
Bit ce to super!