novi.dan.nova.nafaka wrote:DaysleepeR wrote:KPNCTNJAH wrote:Po izgledu golfa mislim da je morao ici bar 150km/h ... strasno
odvadi malo

znas šta bi ostalo od motora i auta na 150 kmh

@Sleeper - ja se tebe sjećam sa neke od tema i stvarno se činiš jako kulturan i fin tip, motociklista.
Međutim, ne bih da me pogrešno shvatiš, ali mi se ne sviđa tvoje defaultno branjenje tvojiih "kolega" (kolege su ti samo po tome što volite vožnju motorom) - mislim da se skoro sa sigurnošću može reći da je većina (ne svi, ali većina) motociklista kriva za sve nezgode što im se dešavaju, da redovno krše saobraćajne propise poput:
- prebrze vožnje (svakodnevno se viđaju scene usijanih glava sa motorima kako voze gradom 100+)
- nepropisnog preticanja (obilaženja)
- "turiranja"
- vožnje bez propisane opreme
- prolaska kroz crveno itd, itd..
Što se tiče tvoje konstatacije o mogućoj brzni prilikom sudara, smatram da si jednu važnu stvar zanemario, a to je masa motocikla. Naime, slažem se da kada bi se 2 auta sudarila pri 150 km/h da ne bi od njih ništa ostalo, međutim, sa ove strane je bio motocikl lakši barem 7-8 puta od auta. Dakle, motor neće ostaviti isto oštećenje kao auto, ako se voze istom brzinom, nego nekoliko puta manju štetu. Pretpostavka od 100+ km/h je po meni sasvim realna...
druže, vidio sam ja raznih udesa, i vozim godinama i znam o čemu pričam.
koliko god imao jaku mašinu, nema toliko duge dionice u Sarajevu da bilo koja mašina može razviti 150 kmh. ne sumnjam da je išao oko 100 na sat, ali kad je već vidio da je u problemu naravno da je kočio te je u auto udario pri brzini od oko 60 kmh.
nemam ja namjeru niti ikakav interes da branim bilo koga od ljudi koji se ponašaju neodgovorno u sabraćaju, posebno na motoru, jer ja kao i jako puno mojih prijatelja koji normalno voze ispaštamo radi ovakvih.
meni je jednostavno degutantno nakon što neko pogine, dodatno se iživljavati nad tim nekim raznim epitetima, te člancima gdje je isti bio upucan. bio je upucan, nije upucao nekog, mogu ja sutra biti upucan šta to uopšte znači?
trebamo naći ljudskosti u sebi, maksimalna šteta je već učinjena, nema potrebe dodatno udarati mrtvog čovjeka, srećom nije nikog povukao sa sobom...
a da postoji problem, postoji, i to ne samo u Sarajevu, nego svugdje u svijetu. ljudi koji voze sportske motore su posebna sorta i kao takve ih treba shvatati. nema tu pomoći, to je droga koja se samo grobljem liječi...