Kolinda wrote: ↑17/03/2022 16:45
Anquilla wrote: ↑17/03/2022 16:27
Ali čemu nepozivanje stranaka iz RS-a na ove pregovore, kad stranke iz FBiH same to ne mogu izglasati?
Da li ti, lično, misliš da je to prihvatljivo za stranke iz RS-a?
I da, ako navode "predstavnik jednog naroda i ostalih građana" u tom prijedlogu, apsolutno je korak unazad u odnosu na ovo što imamo
Po onome što se moglo pročitati stranke iz RS a će glasati za ono što se dogovore H/B ukoliko se ne dira u RS....
Zašto bi bio korak unazad, možda zato što bi Mujo mogao predstavljati Hrvate i ostale ili Željko Bošnjake i ostale, pa valjda je to bit presude ESLjP....osim ako ne misliš da opća većina a ne većina iz konstitutivnih naroda treba odlučiti o članovima predsjedništva onda treba sve ukinuti, samo se tada boljim za sudbinu BiH....
E znamo da kad riječ daju, u beton je uklesano, valjda neće neki
špirići i neke
majkićke izraditi.
A vrlo dobro znaš razliku člana iz reda nekog naroda, i predstavnika nekog naroda.
Pravno gledano, članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda su prije predstavnici entiteta FBiH, jer su odatle birani, nego predstavnici jednog od tih naroda.
Imaginarni predstavnik "jednog naroda i ostalih građana", je ništa drugo do svođenje države na etnos, upravo suprotno od uređenja demokratskih država čiji se građani prvenstveno identifikuju sa nacijom, ne narodom iz kojeg dolaze.
Taj model ne funkcioniše ni kod etničkih Rusa u Ukrajini, kamoli će se oprostiti potpisivanje toga proBiH predstavnicima.
Kao neko ko je, de facto, ugroženiji od onih na čiju se ugroženost poziva HDZ i HNS, kao što rekoh, bolji je ovaj IZ neko takve vratolomije, gdje mene neko predstavlja kao fusnotu.
Za sudbinu BiH se ja ne bojim, bila je prije ovog, biće poslije ovog.
Meni je ovdje živjet' i 'mrijet, ja bolje domovine nemam