PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ferratilis

#9601 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Rgano Store na Aliju, 29 dolara. Ima jos prodavaca, ali za Rgano znam da su 100% pouzdani, za ostale nisam siguran. Ako ne vjeruje Kinezima, druga opcija je maxgaming, ali su malo skuplji i nestane im miseva za dan.
relevantan

#9602 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

@devito

Taj izlazni ventilator ti je pogrešno okrenut. Zarotiraj ga da izbacuje vruć zrak napolje. Ovo kod tebe je vjerovatno softverski problem sa driverima/postavkama, ali karti sa ovolikim TDP-om definitivno treba svježeg zraka, zato mi je bilo malo šokantno pročitati da uopšte nema ventilatora u kućištu.
Kad budeš imao stoju viška, definitivno uzmi bolje kućište, kao što je recimo MS Black Widow ili MS Titan Pro, i uzmi neki tower kuler sa AM4 podrškom. Ima solidnih do 60 KM. To će ti definitvno poboljšati performanse ovog Ryzena sa XFR 2 i Precision Boost Overdrive, a i ova karta će uvijek držati maksimalni clock pod opterećenjem sa boljim hlađenjem u kućištu.

Za monitoring temperatura koristi HWMonitor ili HWinfo 64
devito

#9603 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by devito »

relevantan wrote:@devito

Taj izlazni ventilator ti je pogrešno okrenut. Zarotiraj ga da izbacuje vruć zrak napolje. Ovo kod tebe je vjerovatno softverski problem sa driverima/postavkama, ali karti sa ovolikim TDP-om definitivno treba svježeg zraka, zato mi je bilo malo šokantno pročitati da uopšte nema ventilatora u kućištu.
Kad budeš imao stoju viška, definitivno uzmi bolje kućište, kao što je recimo MS Black Widow ili MS Titan Pro, i uzmi neki tower kuler sa AM4 podrškom. Ima solidnih do 60 KM. To će ti definitvno poboljšati performanse ovog Ryzena sa XFR 2 i Precision Boost Overdrive, a i ova karta će uvijek držati maksimalni clock pod opterećenjem sa boljim hlađenjem u kućištu.

Za monitoring temperatura koristi HWMonitor ili HWinfo 64
Trenutna je situacija da kad krene sa laganjem, iskljucim freesync i vrati se na normalu i lijepo ide. znaci na klik ide, ako upalim opet pocne da laga.
aditon

#9604 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

tako sam i mislio, kod tebe dolazi do nekog konflikta s freesyncom. Nemoj ga ni paliti, bar ne na fortnite, ali svakako testiraj i na drugim igrama i pokušaj dokučiti šta tačno nije kako treba podešeno. Kable management ti je u katastrofalnom stanju što svakako utiče i na sam protok zraka u kućištu. Vjerovatno ti je modularna napojna i to bi se dalo lijepo srediti da bude kao na reklami za desktop računar :)
M416

#9605 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

aditon wrote:ma nema afterburner veze s ovim problemom konkretno...inače nisam do sada ni čuo da nekom AF pravi problem.. Ovo mi se sve čini kao neki fail s free syncom...možda je konflikti nastao ako je i scanlane sync uključen na RTTS-u. Sve disable što ima veze s syncom bilo koje vrste. Također nema veze po meni ni zbog toga što nije ventilatore stavio jer kaže da su temeperature i tako daleko od granice. Svakako probaj reinstal drivere grafike, ili da staviš zadnje oficijelne drivere, ne ove beta što se svaki mjesec izbacuju.
Ja mislim da bi se itekako iznenadio koliko globalno korisnika ima problema sa rivatuner statistics server i napomenuo sam random od slucaja do slucaja,a ne generalno svakome.Uglavnom problemi su tipa stuttering u nekim naslovima kao i fps drop.Vecina naravno nema nikakvih problema.Ovaj problem se navodi kao softverski sukob zato je random.Imas korisnika koji nagomilaju 10-tine softvera i logicno neki od tih pravi problem sa riva tuner.Samo sam napomenuo kao jedan od kamare mogucih problema mada vrlo je moguce da je i do monitora problem jer dosta korisnika prijavljuje probleme sa acer monitorima pa i sam sam imao problem sa acer predator gsync koji je iz kutije dosao defektan.Imao je ovaj problem samo sto je kod mene izbijala zelena boja :

https://us.v-cdn.net/6029997/uploads/mi ... 6FC326.jpg
devito

#9606 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by devito »

aditon wrote:tako sam i mislio, kod tebe dolazi do nekog konflikta s freesyncom. Nemoj ga ni paliti, bar ne na fortnite, ali svakako testiraj i na drugim igrama i pokušaj dokučiti šta tačno nije kako treba podešeno. Kable management ti je u katastrofalnom stanju što svakako utiče i na sam protok zraka u kućištu. Vjerovatno ti je modularna napojna i to bi se dalo lijepo srediti da bude kao na reklami za desktop računar :)
E da, znam. Sredit cu to sve malo. Vidjet cu malo sta se desava sa tim freesyncom uglavnom ni na googluu nema puno slicnih problema.
Kuciste mi je sad za sad sasvim okej, a to cu srediti sigurno. Ovo mi je prvi build.
Uglavnom hvala puno na pomoci.
dzeko1

#9607 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

Sredi kablunge zasad onda, ovo sto imas je katastrofa. Osiguraces bolji protok zraka,ako sredis malo taj haos. Kupis vezica, i sa njima malo sredis kablove, imas po yt milion klipova o cable managmentu. :D
Plavo-bijeli

#9608 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

https://www.ebay.com/itm/New-Boxed-Logi ... 1666113131

Naručio sam ovo, kod nas prodaju čak i po 100 km.. sramota.. kao "stari" miš, ali vrlo kvalitetan i za ove pare najbolji.
Kako se sad strpiti dok ovo dođe.. pojma nemam.
typeOnegative

#9609 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Dvadesetak dana u prosjeku. Dobar miš a još bolja cijena :-D
stativa

#9610 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by stativa »

.
Last edited by stativa on 01/01/2019 16:41, edited 1 time in total.
stativa

#9611 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by stativa »

I ja smekam neki mis primarno za FPS-ove, a u tom cjenovnom rangu.

Je li bolji G300s ili recimo ovaj g102?

https://www.ebay.com/itm/Christmas-NEW- ... :rk:1:pf:0
Last edited by stativa on 01/01/2019 16:41, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#9612 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

typeOnegative wrote:Dvadesetak dana u prosjeku. Dobar miš a još bolja cijena :-D
Ovakvu cijenu ne smiju kod nas jer ne bi nikad prodali one druge "kineske" miševe, a i ovo bi im non stop bilo rasprodato.
I ja mislim 20, a možda se desi i ranije. Do tada ću ovo kupiti :D
https://www.next.ba/product.asp?product ... de=0160866
Plavo-bijeli

#9613 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

stativa wrote:I ja smekam neki mis primarno za FPS-ove, a u tom cjenovnom rangu.

Ma kod mene nije ni za FPS, više mi je radi ugođaja jer sam čitav dan na kompjuteru.
Ja sam uzeo g300s zbog ove liste, gdje je prvi: https://www.tomsguide.com/us/pictures-s ... ce.html#s3
a i da sam znao da se moze g102 uzeti po istoj cijeni, opet bih isti uzeo jer mi se čini ugodniji.
ferratilis

#9614 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

stativa wrote:I ja smekam neki mis primarno za FPS-ove, a u tom cjenovnom rangu.

Bolji ti je g102/203 zbog senzora :thumbup:

Doduse, svaki Logitech mis ima solidan senzor, ali ovaj g102 je za cijenu nevjerovatan mis. Evo koristim ga vec godinu i po, ne mogu mu pronaci manu. Skoro sam kupio ovaj novi MX518, ali sam se vratio na g203, iako je triput jeftiniji :D
Raptor44

#9615 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raptor44 »

ferratilis wrote:

Bolji ti je g102/203 zbog senzora :thumbup:

Doduse, svaki Logitech mis ima solidan senzor, ali ovaj g102 je za cijenu nevjerovatan mis. Evo koristim ga vec godinu i po, ne mogu mu pronaci manu. Skoro sam kupio ovaj novi MX518, ali sam se vratio na g203, iako je triput jeftiniji :D
Nisam znao da ga i ti koristiš, ja sam do prije mjesec dana ga nabavio i oduševljen sam. Pulsefire mi je isto bio dobar ali jednostavno mi nije odgovarao ruci tako da sam ga zamijenio s ovim. Što se tiče samog izgleda miša, ja ljepšeg u životu nisam vidio, daleko bolje izgleda uživo s RGB osvjetljenjem nego na slikama, senzor odličan, miš super lagan kao i kabal koji je milion puta bolji od onog kojeg sam imao na pulsefire te je i duži. Svaki klik je pravo zadovoljstvo, volio bih samo da je miš malkice duži i širi jer tad bi mi bio perfektan.
Također dosta ljudi je zamijenilo svoj duplo skuplji g pro za g203 zbog boljeg kabla, klikova, kotačića..
aditon

#9616 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Sretna Nova 2019 raja, da svakako bude bolja i uspješnija od prethodne :serbo:
amar1994

#9617 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by amar1994 »

aditon wrote:Sretna Nova 2019 raja, da svakako bude bolja i uspješnija od prethodne :serbo:
hvala takodje :sampanjac:
Maharadza

#9618 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

MAY YOUR FPS BE HIGH AND YOUR TEMPS LOW! LONG LIVE THE MASTER RACE! :mrgreen:

Image
Kataklinger

#9619 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Kataklinger »

Da pitam i ovdje, obzirom da je ovo jedna od aktivnijih tema u kontekstu racunara/laptopa etc...

Zna li neko kako se riješiti ovih "ogrebotina" na Macbook-u?

Image
Qler

#9620 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Qler »

Sto se miševa tiče ja samo MX seriju ganjam :) na posao sam odnio MX Revolution, a kući imam MX master, mx anywhere 2s i ergo :) igram RTS tako da je master odličan :)
aditon

#9621 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

postoje gelovi i tečnosti za poliranje izgrebanih površina. Također može pomoći i kaladont za istu svrhu. Što se tiče proizvoda napravljenih baš za ovu namjenu, to ne znam, tj ne znam niti jedan imenom koji bi mogao preporučiti. Probaj na youtube pronaći savjet
ala7

#9622 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ala7 »

Zdravo raja, imam laptop (oko 5 i jače godina star) Dell Vostro 3560, 4GB, 1GB graf, 500GB, i5, W10.. Treba mi neko ko ima iskustva i znanja oko laptopa, htio bih malo dobaciti rama ali zauzeta su mi oba slota (2x2gb), da li bi mogao izbaciti sa jednog slota ram mermoriju i ubaciti 8 gb (1x 2gb i 1x 8gb).. Da li bi to imalo efekta ikakvog po radu laptopa i da li je izvodivo uopšte. Valjda me razumijete.. Pozz
l33t

#9623 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by l33t »

ala7 wrote:Zdravo raja, imam laptop (oko 5 i jače godina star) Dell Vostro 3560, 4GB, 1GB graf, 500GB, i5, W10.. Treba mi neko ko ima iskustva i znanja oko laptopa, htio bih malo dobaciti rama ali zauzeta su mi oba slota (2x2gb), da li bi mogao izbaciti sa jednog slota ram mermoriju i ubaciti 8 gb (1x 2gb i 1x 8gb).. Da li bi to imalo efekta ikakvog po radu laptopa i da li je izvodivo uopšte. Valjda me razumijete.. Pozz
PItanje je koliko je max RAM-a za taj laptopt vidim verziju sa 6GB RAM. moguce da mu je to max, stavi jednu 2GB jednu 4GB i obavezno SSD i laptop ko nov...

https://us.hardware.info/product/156152 ... ifications

po ovome ako je to taj model: pise da je expandable do 16GB, tako da bi mogao uraditi i taj upgrade, samo gledaj da su iste frekvencije 1600MHz, tj taj od 8GB sto budes uzimao da je 1600.
diablobih

#9624 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Samo ssd, nije bitan toliko ram.
l33t

#9625 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by l33t »

diablobih wrote:Samo ssd, nije bitan toliko ram.
mozda hoce neku igru povremeno :D
Post Reply