Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
SirokiB

#9601 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

Postrojbe MUP-a HNŽ-a pomažu ugroženim u poplavama

- Policijske postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko – neretvanske županije već treći dan se nalaze u Orašju gdje su poslani na ispomoć kolegama i lokalnom pučanstvu ugroženom u posljednjim poplavama - potvrdio je u izjavi za Mostarsku panoramu Radija Herceg Bosne Slađan Bevanda, resorni ministar.

On je istaknuo i kako je jučer jedna postrojba županijskoga MUP-a otišla put Maglaja u misiji pomoći kolegama i lokalnoj zajednici.

MUP HNŽ - a nakon što su BiH zadesile poplave ponudio je konkretnu pomoć postrojbama MUP–a županija: Zeničko – Dobojske, Tuzlanske, Posavske, Policije Brčko – Distrikta i MUP-a Republike Srpske.

Od Gojka Vasića, direktora policije MUP-a Republike Srpske ministru Slađanu Bevandi pristigla je i zahvala na, kako se ističe, iskazanoj spremnosti za pomoć u spašavanju i evakuiranju pučanstva, te održavanju sigurnosnog stanja, tijekom izvanrednog stanja prouzročenog poplavama.

Istodobno su ministra Bevandu obavijestili kako se stanje postupno poboljšava, te da raspoloživim sredstvima MUP Republike Srpske uspijeva pružiti zaštitu ljudima i održati povoljno stanje javnog reda i mira.

Image
:thumbup:
Istina boli

#9602 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Istina boli »

Pismonosa wrote:
snaga_znanja wrote:Ocigledno nam je carina uhodana k'o i civilna zastita u slucaju katastrofa... :D
Jes vala, dobro si. Izgleda da nam sve funkcioniše po istom principu.

Puštajte ljude glupani!
Izvini ali za te spodobe izraz glupani je skoro pa kompliment. Ali ostanimo na nivou i kulturni. Eto su se odjednom zabrinuli da nam droga ne udje u nasu sredjenu drzavu.
morti

#9603 Re: Sjeme za Janju

Post by morti »

morti wrote:
Mu'min wrote:
morti wrote:Ako neko zna za konvoj koji ide u ili prolazi kroz ovo povratničko mjesto...

Još ima nade za povratničko naselje
APEL: JANJI SU POTREBNE SJEMENKE I HRANA ZA STOKU!

Janja je mjesto koje je također pogođeno poplavama, ali se o ovom gradiću malo piše i priča. Nakon što je naša ekipa jučer posjetila Semberiju uvjerili smo se u tešku situaciju građana, a pogotovo stanovnika Janje koji su pretrpjeli katastrofu na njihovim poljoprivrednim dobrima.

Stanovnici spominju gotovo ujednačeno najveći problem - uništenim usjevima i gladnim životinjama. Kako kažu, dobijaju hranu i odjeću, ali to im jednostavno nije potrebno. Ono što bi spasilo ovaj povratnički gradić od gladi jeste jednostavna pomoć u sjemenkama koje se još uvijek mogu pretvoriti u iskoristivo povrće i hrana za stoku koja je, bili smo svjedoci, na izmaku snage.
Mada je Janja u dijelu Bosne gdje je sezona kraća al sem kompira, luka i još nekih sitnica što šta bi se moglo sijati.
Doduše bilo bi na kraj sezone al bolje i za zimnice nego ništa.
VELIK PLUS bi bio što bi si mještani mogli ostaviti SJEMENA ZA 2015 pa je i to manji trošak.

Za sada mogu sijati: krastavice, salatu, dinje.
Za paprike je pokasno (osim sadnice al to valja kupiti), žito bi se moglo isto sijati al bilo bi za pečenjaka, ne znam da li bi uspjelo uzreti mada je i to velik uspjeh.
Mogu se sijati kakve sorte graha za mohune...
Špinać se sija u 7-8. mjesecu
Isto tako nije još kasno za mrkvu, blitvu, celer, bosiljak, luk vlasac, radić,...

Eluna & Morti ko od vas bi za Janju prihvatio sjeme ukoliko bi ja od sebe šta sabrao i poslao?
Zadak bi bio na prijateljski način svakom podijeliti ono što bude nafake pa nek raja posadi i izmijeni sjeme...

Znam da je ova moja akcija mala stvar al eto ako jednu familiju snadbijem sa sjemenima uspio sam.

Da li ima podatak za koliko familija bi trebalo ovakvih "sjemenekih paketa"?

Pozivam sve dijasporce da ove gore boldane stvari kupe i proslijede kako direkt u ruke onim koji stvanro se time bave (da ne bude ove otimačine i krađe za koju čujem). Na svakom pakovanju piše od kada se može sijati na otvorenom. Ako bude ugodna sezona bi će nafake i može svašta roditi bolje nego inače.

Još jedna ideja.
Preko poznanika uplatite pare da lično od kupiti veću količinu sadnica iz rasadnika iz krajeva BiH koji nisu imali poplave i neka to umjesto sjemena dijele narodu.
Svakom po 10 sadnica svake vrste (paprika, paradajz, patlidžan,...) svakako je bolje nego nešto treće.
UP!!!

AKO NEKO IDE U JANJU OVO SU VRIJEDNE INFORMACIJE!!!
ČISTO DA SE PONOVI

:bih:
Straza

#9604 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

MOSALJOZE wrote:Raja evo već drugi dan iz Olova,ja i moja ekipa,i mogu vam reć da se narod već tamo počeo kurčit,i podjebavat.Ne znamo za sela,nismo tamo zalazili,ali u Olovu za volontere "posla nema".Sve što se trebalo uraditi,uradjeno je.Narod je prilično zahtjevan.Od nas trazili da im kopamo zemlju da sade cvijeće.Stvarno ih ima bezobraznih,to je za ne povjerovat.

Shvatam tvoj osjecaj.

Od pocetka govororim da su najugrozeniji povratnici. Oni nisu dobili nikakvu pomoc od lokalnih vlasti. Jedino ako nesto stigne iz Federacije ili od nasih ljudi koji su trenutno vani.
Zato ako si u mogucnosti i ako imas volje, pomozi tim ljudima. Oni ce ti biti zahvaln do neba. Vjeruj mi.

Od Jusica kod Zvornika do Podzepe.
eluna

#9605 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Pismonosa wrote:
eluna wrote: mogu oni demantovati sta hoce ali su izgleda pobrkali loncice i to opsano
Naravno, određenom krugu ljudi je najbitnije da se ovakve informacije plasiraju u javnost i da narod zaista vjeruje da se to događa. Cilj je u svakom slučaju ostvaren. Kontinuitet nepovjerenja i distanciranje ljudi jednih od drugih. Neki demant manje - više. Kome je to bitno.
ajd ne zajebaji pismonosa, ako hoces stavi neki pozitivan primjer, fotku, nesto ...... prestani potencirati gluposti, nije svijet bas toliko lud, zna narod ipak ko je ko
eluna

#9606 Re: Gotove sadnice / Janja

Post by eluna »

splinter wrote:
eluna wrote:
Mu'min wrote:
Eluna to ti je za one dijasporce iz DE i AT koje Nokija spominje i koji bi u parama donirali. Ja što sam dobio vamo para ja ću to prema dogovoru sa donatorom kupiti sjemena i skupa sa onom pošiljkom proslijediti do Janje.
Nije puno al halalosum. :)

ms
Mu'min
znaci nokia i ja ostajemo na vezi za presadu, vazi da znam kome da pisem :-D
Pozz
Ako ti bude potrebna kakva pomoč oko rasada iz Hercegovine možda i ja mogu šta pomći
hvala, javni se na pp :thumbup:
eluna

#9607 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

sead80 wrote:Pozz svima,
Ljudi sinoc mi je zet sa grupom prijatelja krenuo sa punim kombijem humanitarne pomoci za Janju..
Sad me zove telefonom i kaze da vec od 2 ujutro stoje na terminalu Orasje zajedno sa Jos nekih 50tak kombija..NASI im nedaju da udju u BiH, hoce da ihm vrate sve nazad..Razlog "nesto se promijenilo"!!?!

Stadt je t Sta je to ljudi moji????!!!!!
GP orasje je tek jutros otvoreno, moguce da ybog toga ima frke
eluna

#9608 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

snaga_znanja wrote:Ocigledno nam je carina uhodana k'o i civilna zastita u slucaju katastrofa... :D
halo bolan, GP orasje je bilo pod vodom, a gradic je i sada, da li rade terminali, imaju li komunikaciju/ LJUDI SU JUTROS OTVORILI PRELAZ .......de malo smanjite tenzije
eluna

#9609 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Straza wrote:
Nokija wrote:Jako je vazno da se ljudima pomogne u dugorocnom smislu. Zato apel na sve koji skupljaju novac: specijalno pomozite ljudima koji se bave poljoprivredom i stocarstvom. Uvezite se sa domacim firmam koje proizvode ili prodaju plastenike i sl. Trebace i poljoprivrednih masina.

Tacno,

Vrijeme je da se prede i na drugu fazu pomoci.

Prva faza hrana, odjeca i ciscenje puteva u objekata od smeca
Druga faza je nabavka stoke, sjemena

I treca faza ce biti obnova kuca i objekata.

Posebno za nase ljude koji su trenutno vani. Sada se trebamo fokusirati na skupljanje novca za kupovinu onoga sto navodis u svojoj poruci.
najbolje je da se novac akumulira i to obaveyno vani / ni slucajno kod nas u drzavi jer ce da nestane, pa isti samo aktivirati kad za to dodje vrijeme
O'zone
Globalni moderator

#9610 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Na pisti u kasarni Rajlovac u Sarajevu, neupotrebljiva stoje dva helikoptera OSBiH.

Kako saznajemo, ne lete samo zbog nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

Ispravni su za let, ali su im istekli resursi lopatica glavnog i repnog rotora. Zbog nekoliko hiljada maraka helikopteri nisu letjeli tokom evakuacija i pružanja pomoći stanovnicima područja ugroženih poplavama i klizištima.

Doznajemo da se od januara šalju dopisi Ministarstvu odbrane BiH da se riješi ovaj problem, međutim, do sada nije bilo odgovora
Hoće kasnit regres?
Pismonosa

#9611 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Pismonosa »

eluna wrote:
Pismonosa wrote:
MRŠ!!
oprosti sto potrefih u sridu sto bi rekli dalmatinci

ma nemoj, ne moras halalit, sam si sebi vec odgovorio kako treba :thumbup: :kiss:
Potrefim te ja u sridu, jes čula! I to četvrtkom! Mami svojoj govori kako potencira gluposti. Svakom si loncu poklopac, bog te ne ubio. Utuni malo.
eluna

#9612 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

O'zone wrote:
Na pisti u kasarni Rajlovac u Sarajevu, neupotrebljiva stoje dva helikoptera OSBiH.

Kako saznajemo, ne lete samo zbog nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

Ispravni su za let, ali su im istekli resursi lopatica glavnog i repnog rotora. Zbog nekoliko hiljada maraka helikopteri nisu letjeli tokom evakuacija i pružanja pomoći stanovnicima područja ugroženih poplavama i klizištima.

Doznajemo da se od januara šalju dopisi Ministarstvu odbrane BiH da se riješi ovaj problem, međutim, do sada nije bilo odgovora
Hoće kasnit regres?
ne znam koji helikopteri stoje u rajlovcu, ali iy butmira stalno neki lete
Pismonosa

#9613 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Pismonosa »

Mračajski proto wrote:Napeto je. :)
:D
sead80

#9614 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sead80 »

eluna wrote:
halo bolan, GP orasje je bilo pod vodom, a gradic je i sada, da li rade terminali, imaju li komunikaciju/ LJUDI SU JUTROS OTVORILI PRELAZ .......de malo smanjite tenzije
Nije istina.. GP Orasje je vec u petak ujutro bio otvoren za SAV SAOBRACAJ, jer mi je dajdza u petak ujutro presao granicu sa autom i otisao za Brcko!!!!
eluna

#9615 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

sead80 wrote:
eluna wrote:
Nije istina.. GP Orasje je vec u petak ujutro bio otvoren za SAV SAOBRACAJ, jer mi je dajdza u petak ujutro presao granicu sa autom i otisao za Brcko!!!!
onda bht jutros laze ........nemam sta drugo da kezem
eluna

#9616 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/mjestani ... 0524020#13

izuzetno cijenim ljude koji se brinu sami o sebi .....svaka cast za Konjevic Polje :thumbup:

Mještani kažu da se osjećaju zaboravljenim potpuno. Slična sitacija je bila i prije poplava, sada je još gore. Ovogodišnja sjetva je uništena, a ona ih je trebala prehraniti. Sada nemaju ništa.

nokia, da dodate i njih na one vase liste za sm=jemena i presadu
Last edited by eluna on 24/05/2014 12:09, edited 1 time in total.
P308

#9617 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by P308 »

SirokiB wrote:
Postrojbe MUP-a HNŽ-a pomažu ugroženim u poplavama

- Policijske postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko – neretvanske županije već treći dan se nalaze u Orašju gdje su poslani na ispomoć kolegama i lokalnom pučanstvu ugroženom u posljednjim poplavama - potvrdio je u izjavi za Mostarsku panoramu Radija Herceg Bosne Slađan Bevanda, resorni ministar.

On je istaknuo i kako je jučer jedna postrojba županijskoga MUP-a otišla put Maglaja u misiji pomoći kolegama i lokalnoj zajednici.

MUP HNŽ - a nakon što su BiH zadesile poplave ponudio je konkretnu pomoć postrojbama MUP–a županija: Zeničko – Dobojske, Tuzlanske, Posavske, Policije Brčko – Distrikta i MUP-a Republike Srpske.

Od Gojka Vasića, direktora policije MUP-a Republike Srpske ministru Slađanu Bevandi pristigla je i zahvala na, kako se ističe, iskazanoj spremnosti za pomoć u spašavanju i evakuiranju pučanstva, te održavanju sigurnosnog stanja, tijekom izvanrednog stanja prouzročenog poplavama.

Istodobno su ministra Bevandu obavijestili kako se stanje postupno poboljšava, te da raspoloživim sredstvima MUP Republike Srpske uspijeva pružiti zaštitu ljudima i održati povoljno stanje javnog reda i mira.

Image
:thumbup:
Na prvu od ovog u plavoj majici pomislih da je Bakir Izetbegovic :D
It_is_a_Leclerc

#9618 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Pola konvoja koji dolaze iz dijaspore kao krajnjeg primaoca imaju "Bosnu", "Bošnjake poplavljenog dijela BiH", "poplave" i slične traljavo napisane formulare koji ne vrijede ni za babino brašno, pa onda granični policajac (svojom dobrom voljom) pita gdje ide taj konvoj, pa kad to sazna, onda zove u CK FBiH ili CKRS da mu daju broj tog lokalnog ogranka CK, pa onda taj neko iz CK preuzme odgovornost za tu pošiljku, pa GP ispuni darovnicu umjesto njega. Pa onda treba pregledati robu...Prema tome, s ozbirom da Vijeće ministara nije pojednostavilo proceduru carinjenja, ovo je najviše "ispod radara" što granićna policija može ići. Prema tome, jedini glupani u cijeloj priči su u Vijeću ministara. Granična policija samo radi po naređenju. Al' haj ti objasni našem narodu...

Mislio sam još dodati, što se te druge faze tiče, u jednom momentu će se država morati uključiti u sve, ma kolilo to ljudima smetalo i koliko nepovjerljivi bili. Jer, ako vi mislite da je dugoročna pomoć tutnuti nekom ko nema ni u lijevoj ni u desnoj, u ruke 20 000 maraka i reći: "Evo ti za kuću", to neće ići. Tim više što za pojedina naselja uopšte nema nade da bi mogla ostati na tom mjestu i vjerovatno će, kao Rudo u "stogodišnjim vodama" prošlog stoljeća, biti izmještena na sigurniju lokaciju.
eluna

#9619 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Također, Petar Đokić, ministar u Vladi Republike Srpske, posebno se zahvalio građanima Gradačca, a koji su nesebično pomogli susjedne općine u Republici Srpskoj i kako kaže "prešli preko događaja iz prošlosti i pokazali svoju ljudsku stranu".

http://www.klix.ba/vijesti/bih/voda-je- ... /140524022

svaka cast ........... samo se bojim da mu njegovi kucu ne zapale
cules82

#9620 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cules82 »

momak Mersudin Kurtalic ( 16 ) iz Zavidovica koji je za vrijeme poplava zadobio teške opekotine u eksploziji benzina dok je htjeo upaliti agregat je preminuo
neka ti Dragi Allah podari dzennet
art vandeley

#9621 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by art vandeley »

cules82 wrote:momak Mersudin Kurtalic ( 16 ) iz Zavidovica koji je za vrijeme poplava zadobio teške opekotine u eksploziji benzina dok je htjeo upaliti agregat je preminuo
:(
Janjicar

#9622 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

cules82 wrote:momak Mersudin Kurtalic ( 16 ) iz Zavidovica koji je za vrijeme poplava zadobio teške opekotine u eksploziji benzina dok je htjeo upaliti agregat je preminuo
Nije valjda ? :S

Da mu dragi Allah dz.s podari dzennet
sead80

#9623 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sead80 »

Samo da kazem da su na GP Orasje upravo pustili sve sa humanitarnom pomoci da predju granicu..nakon 11 sati cekanja..ipak!!
Straza

#9624 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

Tuzno

Rahmet mu dusi
moa

#9625 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by moa »

ZASTO GRADJANSKA DUBIOZA KOLEKTIV NE NAPRAVI KONCERT HUMANITARNOG KARAKTERA KAO STO JE SINOC URADIO ZOSTER
Post Reply