PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

omar little

#9601 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by omar little »

Area_51 wrote:Nakon sarajevskog plenuma, iskazanih zahteva, koje sam nasao na internetu, kao svoj doprinos dao bih par pravnih komentra. Nemojte me napadat na prvu, samo iznosim pravno misljenje, sto je moja profesija. Svoje kometare dacu podebljano.

- Ukidanje "bijelog hljeba"

Ovo jeste pravno jasan prijedlog, samo je upitan sa drugog stanovista. Recimo da hocete dovesti nekog eksperta u Vladu Kantona Sarajevo, koji bi morao napustiti svoj posao i biti u totalnoj neizvjesnosti koliko dugo ce trajati Vlada u kojoj je clan. Kada njoj istekne mandat ili bude ranije smijenjena, taj neko bi ostao bez posla. Nisam siguran kako ima osoba koje bi pustile svoje posao i usle u avanturu, nakon koje bi mogle ostati bez posla. One ideje onog Siranovica, da poslije isteka mandata clan Vlade ide na Biro za zaposljavanje, siguran sam da niko od potencijalnih kandidata iz reda eksperata za clanove Vlade ne bi prihvatio. Ovo treba tako urediti da onaj ko prima »bijeli hljeb« ne moze paralelno raditi na svome poslu kao oni mahniti profesori iz SDP-a, koji su to imali po dva osnova i vrijeme primanja smanjit na sest mjeseci.
de, molim te, ako ti nije tesko, mi razjasni nesto oko tog bijelog hljeba. :) u federalnom zakonu se etablira to pravo (clan 11.), a onda kaze u clanu 62. da "Visinu i način ostvarivanja prava na naknade i dodatke na plaću za kantone utvrdit će vlada kantona, a za općinu i grad općinsko, odnosno gradsko vijeće."
visina i nacin ostvarivanja mogu znaciti da se ukine potpuno? znaci, moze li kanton ukinuti nesto sto je uvedeno u federalnom zakonu?
cijeli dan me ovo muci :D u tz kantonu su prihvatili taj zahtjev, a u zenici kazu da je to federalni nivo i da oni s tim nemaju nista.
Objektivni navijac

#9602 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Objektivni navijac »

vade_mecum wrote:
Alfons Kauders wrote:
vade_mecum wrote:

da, jer inace na birou mahom sjede gastroenterolozi, sudije, inspektori, inzinjeri i stotine drugih ljudi koji ispunjavaju staturne uslove da zive u tim strukama... :D inace se vazda oni pravo s biroa kupe i odmah pocinju raditi bez ikakve edukacije i polaganja raznih strucnih ispita :D
znaci placem od smijeha :D
Klasicna suplja rezimsko/budzetska prica. Kojom se pokusava zastiti budzetska kasta od promjena,koje se ne mogu izbjeci. Pokusava se zamagliti pitanje,onim jednostavnim: Pa ,znate,to ne moze,to nije tako. Inace @ Alfons je na ovoj temi napisao mali milion postova u zamagljivanju i omeksavanju stava forumskoga puka po pitanju ovih dogadjaja.
Konkretna replika :
1. Nisam tvrdio da bilo ko treba dobijati 600 KM ili bilo kakav definisan iznos. Nego da cijene trebaju biti prilagodzene trzistu rada. Za nase budzetlije trziste rada ne vrijedi i ne postoji,oni zive u svojoj socijalnoj utopiji,zasticeni kao bijeli medjedi. Ono sto treba ,to je postaviti realne cijene rada,sve budzetlije,racunajuci i experte treba probuditi i njezno im reci : Dobro jutro Kolumbo,kapitalizam je dosao :izet:
2. Svakome je jasno,da ti 'eksperti' cine samo 10-20 % budzetske populacije. Primjer zdravstvo,na svakoga ljekara dolazi najmanje 5-6 x toliko pomocnoga osoblja a tako je u svakoj struci.
3. Vidi se da se vas dvojica nikada u zivotu niste borili za posao pod realnim uslovima. Jer da jeste,znali biste da ovakva enormna africka nezaposlenost od 45 % ,ne znaci samo da ima puno nezaposlenih,nego i da su sva radna mjesta zauzeta i da na svako aplicira po nekoliko desetaka ljudi. Tako da vasi 'bajni experti' iz drzavnih sluzbi,kada bi se suocili sa smanjenjem plate u drzavnoj sluzbi,ne bi imali gdje otici,niti su u stanju promijeniti posao preko noc a ni bijeloga
hljeba vise nema :izet: Nego bi trpili i trpili,kao sto vecina ljudi u Bosni trpi 20 godina. Jednom kada dodze do kraha ovoga nerealnoga sistema drzavne sise,zacudicete se koliko je 'experata i ostalih budzetlija ,spremno raditi za mnogo,mnogo manje plate.
4. Ovi vasi experti su uglavnom sa kojekavim drustvenim naukama. Njihovi fakulteti iz Kiseljaka i Travnika,kao i njihovi BiH strucni ispiti ne piju vode nigdje u svijetu,u BiH nema slobodnih radnih mjesta,tako da bi 'experti' sami sebe udarali nogom u guzicu i za duplo manju platu.
5. Ovo je BiH . Nas standard je nizak,nase plate su niske. Ovdje i 'experti',ljekari i svi drugi trebali biti placeni u skladu sa standardom ove zemlje,kao i ljekari i 'experti' u Burundiju,Albaniji,Bjelorusiji i ostalim zemljama nasega ranga. Ako su 'experti' i ostali strucni i sposobni u svojoj struci,naci ce sebi dobroga posla i dobrih para ili u privatnim firmama ili vani,zelim im sve najbolje. Ali je neprihvatljivo da vise na drzavnoj sisi i da im njihov socijalni raj,placa gladni i napaceni narod BiH,kroz kredite i dugove MMF-a kojima se sponzorise budzetska kasta.
victom

#9603 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by victom »

"zapalit zgradu vlade federacije da se malo podgrije gulaš."
Last edited by victom on 01/03/2021 06:01, edited 2 times in total.
Mucni mozgom

#9604 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Mucni mozgom »

Objektivni navijac wrote:4. Ovi vasi experti su uglavnom sa kojekavim drustvenim naukama. Njihovi fakulteti iz Kiseljaka i Travnika,kao i njihovi BiH strucni ispiti ne piju vode nigdje u svijetu,u BiH nema slobodnih radnih mjesta,tako da bi 'experti' sami sebe udarali nogom u guzicu i za duplo manju platu..
Sve vrhunski visokoskolovani struci kadar

:thumbup:
Objektivni navijac wrote: 5. Ovo je BiH . Nas standard je nizak,nase plate su niske. Ovdje i 'experti',ljekari i svi drugi trebali biti placeni u skladu sa standardom ove zemlje,kao i ljekari i 'experti' u Burundiju,Albaniji,Bjelorusiji i ostalim zemljama nasega ranga. Ako su 'experti' i ostali strucni i sposobni u svojoj struci,naci ce sebi dobroga posla i dobrih para ili u privatnim firmama ili vani,zelim im sve najbolje. Ali je neprihvatljivo da vise na drzavnoj sisi i da im njihov socijalni raj,placa gladni i napaceni narod BiH,kroz kredite i dugove MMF-a kojima se sponzorise budzetska kasta..
Zasto da idu kad im sistem dozvoljava da se u državnim sluzbama porodicno a nekada i familijarno i zaposljavaju i to postaju porodicno familijarne firme i ovdje im je najbolje.Nema nigdje bolje za njih ovo je njihov raj. Nazalost takvi vec odlucuju u tim preduzecima o sudbinama radnika, buđetskim sredstvima , svojim placama i sudbinama radnika u tim istim javnim preduzecima Sve to uz podrsku njima odanih, poltrona, prodanih duša i gore navedenih diploma.
salik79

#9605 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by salik79 »

hgjk65i56i wrote: uh pati ne znaš ja živim u švicarskoj od 96 :lol: :lol: :lol: nego zapalil se šta

Nego, otkad je Kalinovik u Svicarskoj?! :lol: A jos i internet imate :D
salik79

#9606 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by salik79 »

Janjicar wrote:

Akustika ih izhandri :) Belac legenda :thumbup: :bih:
Sikandar

#9607 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Sikandar »

Čomski: Deset strategija manipulacije ljudima
Na osnovu rada jednog od najuticajnijih svjetskih intelektualaca, američkog lingviste Noama Čomskog, donosi spisak od deset strategija manipulacije putem medija.
1) PREUSMJERAVANJE PAŽNJE
Pažnju javnosti preusmjeravati sa važnih problema na nevažne. Prezaposliti javnost poplavom nebitnih informacija, da ljudi ne bi razmišljali i stekli osnovna saznanja u razumijevanju svijeta.
2) STVARANJE PROBLEMA
Ta metoda se naziva i “problem-reagovanje-rješenje”. Treba stvoriti problem, da bi dio javnosti reagovao na njega. Na primjer: izazvati i prenositi nasilje sa namjerom, da javnost lakše prihvati ograničavanje slobode, ekonomsku krizu ili da bi se opravdalo rušenje socijalne države.
3) POSTUPNOST PROMJENA
Da bi javnost pristala na neku neprihvatljivu mjeru, uvoditi je postepeno, “na kašičicu”, mjesecima i godinama. Promjene, koje bi mogle da izazovu otpor, ako bi bile izvedene naglo i u kratkom vremenskom roku, biće sprovedene politikom malih koraka. Svijet se tako vremenom mijenja, a da to ne budi svijest o promjenama.
4) ODLAGANJE
Još jedan način za pripremanje javnosti na nepopularne promene je, da ih se najavljuje mnogo ranije, unapred. Ljudi tako ne osete odjednom svu težinu promena, jer se prethodno privikavaju na samu ideje o promeni. Sem toga i “zajednička nada u bolju budućnost” olakšava njihovo prihvatanje.
5) UPOTREBA DJEČIJEG JEZIKA
Kada se odraslima obraća kao kad se govori djeci, postižemo dva korisna učinka: javnost potiskuje svoju kritičku svijest i poruka ima snažnije dejstvo na ljude.Taj sugestivni mehanizam u velikoj mjeri se koristi i prilikom reklamiranja.
6) BUĐENJE EMOCIJA
Zloupotreba emocija je klasična tehnika, koja se koristi u izazivanju kratkog spoja, prilikom razumnog prosuđivanja. Kritičku svijest zamjenjuju emotivni impulsi (bijes, strah, itd.) Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvjesnom, pa je kasnije moguće na tom nivou sprovesti ideje, želje, brige, bojazni ili prinudu, ili pak izazvati određena ponašanja.
7) NEZNANJE
Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv.
8) VELIČANJE GLUPOSTI
Javnost treba podsticati u prihvatanju prosječnosti. Potrebno je ubjediti ljude da je (in, u modi), poželjno biti glup, vulgaran i neuk. Istovremeno treba izazivati otpor prema kulturi i nauci.
9) STVARANJE OSJEĆAJA KRIVICE
Treba ubjediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, uslijed oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i podcijenjen pojedinac, opterećen osjećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.
10) ZLOUPOTREBA ZNANJA
Brz razvoj nauke u posljednjih 50 godina stvara rastuću provaliju između znanja javnosti i onih koji ga posjeduju i koriste, vladajuće elite. “Sistem”, zaslugom biologije, neurobiologije i praktične psihologije, ima pristup naprednom znanju o čoveku i na fizičkom i na psihičkom planu.
almir90

#9608 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by almir90 »

I šta je sada Širanović preuzeo vlast u Tuzli? I kakve su ovo izjave njegove da se političke osobe kriju iza njega i da ne želi reći o kome se radi?

Nešto mi je lik mutan skroz, kad ga gledam samo šara očima, nikako ne ulijeva povjerenje.
HAVANA

#9609 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by HAVANA »

hgjk65i56i wrote:koji je ovo jad od komentara svak svakome jamu kopa, niko brte nema gori od vas muslimana, musliman ili ćenifa isti je to smrad :lol: :lol: :lol:

Suti i pusi ,cekaju ti braca na red.

Image
Drvosjeca iz Dejcica

#9610 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

:jutro: režimske koke. :-D
Jučer je plasirana informacija da postoje indicije da su formirani Plenumi i u RS-u, samo nisu javni.
mayab

#9612 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by mayab »

E poserem se na ovakve demonstrante, pardon nekulturne teroriste!
http://--- NO LINKS ---/clanak/21272921816 ... ajcitaniji
Od mene vise nemaju podrsku, pi_čke jedne kukavičke!
Drvosjeca iz Dejcica

#9613 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

mayab wrote:E poserem se na ovakve demonstrante, pardon nekulturne teroriste!
Posr'o si se prvo sam sebi u usta takvim stavom.
Antifriz+

#9614 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Antifriz+ »

Prvi zahtjev plenuma u Tuzli je trebao biti otkazi za sve nabrojane u donjem klipu!

Drvosjeca iz Dejcica

#9615 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

croki wrote:
Drvosjeca iz Dejcica

:jutro: režimske koke. :-D
Jučer je plasirana informacija da postoje indicije da su formirani Plenumi i u RS-u, samo nisu javni.
Kad su vec formirani ili se formiraju bosnjacki Plenumi, za ocekivati je formiranje i srpskih i hrvatskih Plenuma!!
Jes' zato valjda moraju u ilegalu, tajno da se organizuju.
de balzac

#9616 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by de balzac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Što? Je l to ih ti braniš?

@mayab, pridružujem se. Teško majci koja je onakve retarde rodila.
Drvosjeca iz Dejcica

#9617 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

de balzac wrote:

Što? Je l to ih ti braniš?

@mayab, pridružujem se. Teško majci koja je onakve retarde rodila.
Da imate trunke pameti znali bi da pojedinci koji ovo rade ne predstavlajju sve demonstrante ili plenum. Svaka budala može uzeti kalaš i krenuti rokati po gradu i objektima, je li ovom matricom možemo reći da su svi Bošnjaci kao Jašarević ili da su sve žene kurve jer eto vi znate jednu koja se prodaje za pare. :pisnuo:

I da, podržavam mirne demonstracije i plenum.
L u c i f e r

#9618 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

kako očekuješ da te iko ozbiljno shvati
kad vrijeđaš ljude

tako i ovi hajvani na linku
sa ljudima se mora odnositi s poštovanjem
ako želiš/te biti poštovan/i :kravata:
nino90

#9619 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nino90 »

debilizam na djelu

Sent from my iPad using Tapatalk
nedim73m

#9620 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Da imate trunke pameti znali bi da pojedinci koji ovo rade ne predstavlajju sve demonstrante ili plenum. Svaka budala može uzeti kalaš i krenuti rokati po gradu i objektima, je li ovom matricom možemo reći da su svi Bošnjaci kao Jašarević ili da su sve žene kurve jer eto vi znate jednu koja se prodaje za pare. :pisnuo:

I da, podržavam mirne demonstracije i plenum.[/quote]

Samo postavlja se pitanje gdje su bili ti normalni protestanti nisam vidio niti jednog da je stao da odbrani ženu. Po meni svi isti i onaj što je lupio nogom u auto i oni što su nijemo posmatrali
Drvosjeca iz Dejcica

#9621 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

L u c i f e r wrote:
kako očekuješ da te iko ozbiljno shvati
kad vrijeđaš ljude

tako i ovi hajvani na linku
sa ljudima se mora odnositi s poštovanjem
ako želiš/te biti poštovan/i :kravata:
Vrijeđam? Drago mi je da to ti govoriš, licemjer koji sve protestante i plenum građana naziva budalama. :sad: Ovo je svakako vrhunac nepoznavanja osnovne kulture, etike i argumenta rasprave.
L u c i f e r

#9622 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

nino90 wrote:
debilizam na djelu

Sent from my iPad using Tapatalk
Image
guber90

#9623 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guber90 »

Da li ima istine u ovome sto FTV prica ne znam, ali ako je prijavljivan za nasilje u porodici, meni je to najgori oblik covjeka koji moze da kroci planetom.
L u c i f e r

#9624 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Posr'o si se prvo sam sebi u usta takvim stavom.
=
Ovo je svakako vrhunac nepoznavanja osnovne kulture, etike i argumenta rasprave.
L u c i f e r

#9625 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

guber90 wrote:
Da li ima istine u ovome sto FTV prica ne znam, ali ako je prijavljivan za nasilje u porodici, meni je to najgori oblik covjeka koji moze da kroci planetom.
tako je

ps:
plus ovi što kolegama forumašima govore da su izvršili veliku nuždu sebi u usta
degutantno i nadasve primitivno
Post Reply