Smartphone diskusije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
tokio25

#9576 Re: Smartphone diskusije

Post by tokio25 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 06/12/2025 12:47
Dzontra_Volta wrote: 06/12/2025 12:37 Pa vrati se korak unazad i isključi skroz bilo kakvo proslijeđivanje.
ovo je bas korak unazad

Image
kada pomjeris to jel pise ukljuci ili samo promjeni da je aktivno?
ako samo promjeni onda treba biti to ukljuceno
jer ono bukvalno su napravili da ako hoces da ne radi prosljedjivanje ukljucis to :D
malo kontraintuitivno al eto
kakavdanakneiskustvu

#9577 Re: Smartphone diskusije

Post by kakavdanakneiskustvu »

tokio25 wrote: 06/12/2025 12:52
kakavdanakneiskustvu wrote: 06/12/2025 12:47
Dzontra_Volta wrote: 06/12/2025 12:37 Pa vrati se korak unazad i isključi skroz bilo kakvo proslijeđivanje.
ovo je bas korak unazad

Image
kada pomjeris to jel pise ukljuci ili samo promjeni da je aktivno?
ako samo promjeni onda treba biti to ukljuceno
jer ono bukvalno su napravili da ako hoces da ne radi prosljedjivanje ukljucis to :D
malo kontraintuitivno al eto
piše uključi
tokio25

#9578 Re: Smartphone diskusije

Post by tokio25 »

jbg nekako mi je to kontra
ono za ukljuci pise iskljuci
kakavdanakneiskustvu

#9579 Re: Smartphone diskusije

tokio25 wrote: 06/12/2025 13:56 jbg nekako mi je to kontra
ono za ukljuci pise iskljuci
pa i meni
tokio25

#9580 Re: Smartphone diskusije

Post by tokio25 »

pa eto vidi kako funkcionise jedno kako drugo pa skontaj sta je sta
kakavdanakneiskustvu

#9581 Re: Smartphone diskusije

probao sam sev

na kraju cu izvaditi eronet kartoicu i mirna bosna

mislim nije da nisam to mogao odmah ali kontao da moze i bez toga
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9582 Re: Smartphone diskusije

Post by konektovan »

Narucio sebi poklopac baterije za Samsung A52s, pa me zanima, da li bih ja mogao to postaviti/zalijepiti ili se obratiti nekom servisu da to oni urade?! Kakvo ljepilo se koristi uopste za tu namjenu...?
@zippoo87
fortaleza

#9583 Re: Smartphone diskusije

Post by fortaleza »

Pa možeš i sam, kao poklopac baterije misliš na poklopac kućišta? Nema što drugo biti.

Pogledaj tutorijal za taj model, uglavnom su sad svi zalijepljeni po rubu plastike, ugriješ fenom, i onda iskoristiš nešto tanko poput onih "trzalica" cijelom dužinom telefona i tako skineš, nakon toga očistiš staro ljepilo i naneseš sloj na novi poklopac, zalijepiš i pritisneš dok se ne osuši nekim gumicama.

Ja sam koristio obično Loctite ljepilo, premda postoji i ona specijalizirana trakica.
zippoo87

#9584 Re: Smartphone diskusije

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 12/01/2026 10:59 Narucio sebi poklopac baterije za Samsung A52s, pa me zanima, da li bih ja mogao to postaviti/zalijepiti ili se obratiti nekom servisu da to oni urade?! Kakvo ljepilo se koristi uopste za tu namjenu...?
@zippoo87
Mozes,ako znas sta radis i ako imas potrebni alat i ljepilo.
Od alata ti treba fen da zagrijes telefon i rastopis ljepilo,onda neka tanka plastika,koja ce isjeci to ljepilo ispod poklopca,treba ti i vakuum onaj podizac da mao podignes poklopav i eventualno jos jedan metalni hepek sa kojim ces zavuci se ispod poklopca.
Ljepilo ima posebno koje se koristi za to i sta je najvaznije,kada se to sredi,dakle ocistis staro ljepilo pa naneses novo,onda trebas jedno 10ak gumica imati pri ruci,da gumicama telefon "uvezes",dok se to ljepilo ne osusi...3-4 sata minimum a idealno da prenoci.

Ako nemas nista od ovog,lakse ti je dati 10-20 KM,zavisno od servisa...svi to rade.
I da,ne treba stavljati previse ljepila jer ce ti izaci van poklopca i onda ce se vidjeti to ljepilo i biti ce neravno zalijepljen poklopac. Dobrog servisera ces bas po tome prepoznati,ako nema tragova da je lijepilo na poklopcu,znaci da je dobar a u loseg viri ljepilo sa svih strana.
konektovan

#9585 Re: Smartphone diskusije

Post by konektovan »

zippoo87 wrote: 12/01/2026 16:06
konektovan wrote: 12/01/2026 10:59 Narucio sebi poklopac baterije za Samsung A52s, pa me zanima, da li bih ja mogao to postaviti/zalijepiti ili se obratiti nekom servisu da to oni urade?! Kakvo ljepilo se koristi uopste za tu namjenu...?
@zippoo87
Mozes,ako znas sta radis i ako imas potrebni alat i ljepilo.
Od alata ti treba fen da zagrijes telefon i rastopis ljepilo,onda neka tanka plastika,koja ce isjeci to ljepilo ispod poklopca,treba ti i vakuum onaj podizac da mao podignes poklopav i eventualno jos jedan metalni hepek sa kojim ces zavuci se ispod poklopca.
Ljepilo ima posebno koje se koristi za to i sta je najvaznije,kada se to sredi,dakle ocistis staro ljepilo pa naneses novo,onda trebas jedno 10ak gumica imati pri ruci,da gumicama telefon "uvezes",dok se to ljepilo ne osusi...3-4 sata minimum a idealno da prenoci.

Ako nemas nista od ovog,lakse ti je dati 10-20 KM,zavisno od servisa...svi to rade.
I da,ne treba stavljati previse ljepila jer ce ti izaci van poklopca i onda ce se vidjeti to ljepilo i biti ce neravno zalijepljen poklopac. Dobrog servisera ces bas po tome prepoznati,ako nema tragova da je lijepilo na poklopcu,znaci da je dobar a u loseg viri ljepilo sa svih strana.
Ipak majstoru, nemam ni alat, a ne bih ni da sta userem zbog 10-20 KM. :thumbup:
Qler

#9586 Re: Smartphone diskusije

Post by Qler »

Htio bih da sredim Huawei P30, ima problem mutna prednja kamera, ne znam zašto, ali to je manji problem, svakako je slabo koristim, ali mikrofon nesto zeza, slabo me čuju. Korisim ga baš rijetko, ali eto volio bi da radi sve. Ima li neki dobar servis u Sarajevu da se preporuči?
Naslovnica

#9587 Re: Smartphone diskusije

Post by Naslovnica »

Google Pixel Pro 10, da lk je najbolji za te pare (oko 2k KM) ili ima nešto bolje.
Fokus je na fotografiji.
HVALA svima na odgovorima!
adsubzero

#9588 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Naslovnica wrote: 15/01/2026 18:08 Google Pixel Pro 10, da lk je najbolji za te pare (oko 2k KM) ili ima nešto bolje.
Fokus je na fotografiji.
Ne. Bukvalno sta god od kineskih flagshipa uzmes je bolje.
Naslovnica

#9589 Re: Smartphone diskusije

Post by Naslovnica »

adsubzero wrote: 15/01/2026 19:53
Naslovnica wrote: 15/01/2026 18:08 Google Pixel Pro 10, da lk je najbolji za te pare (oko 2k KM) ili ima nešto bolje.
Fokus je na fotografiji.
Zezaš da je toliko behind?!
:shock:
adsubzero

#9590 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Naslovnica wrote: 15/01/2026 21:01
Fokus je na fotografiji.
Ne zezam brate, zadnja dobra pixel kamera je bila pixel 3, od tad sve nizbrdo. Zadnje dvije godine sta su napravili kinezi ostavili su ih daleko iza.

I prijateljski savjet, ne kupuj telefone na osnovu dxomark recenzija :lol:
konektovan

#9591 Re: Smartphone diskusije

Post by konektovan »

Fokus je na fotografiji.
pitaj chat gpt sta ce ti reci?! :mrgreen:
Naslovnica

#9592 Re: Smartphone diskusije

Post by Naslovnica »

konektovan wrote: 16/01/2026 17:19
Fokus je na fotografiji.
pitaj chat gpt sta ce ti reci?! :mrgreen:
Evo objektivnog pregleda mišljenja i iskustava korisnika za Google Pixel 10 Pro (najnoviji flagship telefon iz Google-a, predstavljen sredinom 2025.). Ovaj sažetak obuhvaća stvarne recenzije, korisničke komentare i iskustva iz različitih izvora – uključujući komentare entuzijasta, profesionalne recenzije, ali i stvarne korisnike s Reddita.

---

📱 Opći dojam korisnika

👍 Pozitivni komentari

Kvaliteta fotografija i kamere — mnogi korisnici ističu izvrsne kamere s AI funkcijama poput ProRes Zoom, što daje odlične detalje i zoom fotografije.

Ekran — vrlo oštar, svijetao i ugodan ekran za gledanje video snimaka i surfanje.

Android iskustvo (Pixel UI) — čisti Android i novi Material 3 Expressive dizajn mnogima se sviđa zbog jednostavnosti i fluidnosti.

AI alati — korisnicima se neke AI funkcije dopadaju / smatraju korisnim (npr. generiranje teksta u Gboard-u).

Dobre svakodnevne performanse — veliki broj korisnika navodi da je telefon brz i fluidan za većinu svakodnevnih zadataka.

👎 Negativni komentari i problemi

Performanse — procesor Tensor G5 nije konkurentan flagship-čipovima drugih marki (Qualcomm/Apple) i zna biti slabiji u zahtjevnijim zadacima i igrama.

Baterija i optimizacija — neki korisnici prijavljuju slabiju autonomiju u praksi; u kombinaciji s AI funkcijama i kamerom baterija se brže troši.

Software bugovi povremeno — pojedini korisnici doživljavaju slučajne padove aplikacija, probleme s touch/gestama ili greške u softveru. Ti problemi se često rješavaju ažuriranjima, ali i dalje zna biti frustrirajuće.

Storage start-veličina — baza modela starta s 128 GB, što mnogi recenzenti smatraju premalim za današnji flagship.

Nema velike iterativne nadogradnje — neki su očekivali značajnije unapređenje u odnosu na Pixel 9 Pro, ali mnogi kažu da je razlika suptilna.

---

🗣️ Stvarna iskustva korisnika (iz Reddit i foruma)

🟢 Pozitivna iskustva

“Nema nikakvih problema – radi brzo i nijedna greška se ne događa.”

“Display je odličan, nema pregrijavanja i baterija traje cijeli dan uz prosječnu upotrebu.”

“Bolji osjećaj u svakodnevnom radu i brži od starog telefona.”

“Baterija je stvarno vrlo dobra.”

🔴 Negativna ili mješovita iskustva

“Audio u WhatsApp-u čudnog kvaliteta i drugi softverski problemi.”

“Telefon zna crkavati ili zamrznuti ekran.”

“Neki korisnici su bili razočarani kamerom i vratili telefon.”

“Razočaravajuća nadogradnja u odnosu na stari model.”

---

📊 Sažetak korisničkih ocjena (na temelju recenzija)

Kvaliteta Ocjena (uobičajeni konsenzus)

Kamera ⭐⭐⭐⭐☆ (često vrlo dobra)
Ekran ⭐⭐⭐⭐⭐
Softver & AI ⭐⭐⭐⭐☆ (potencijal ali ponekad nestabilno)
Performanse ⭐⭐⭐☆☆ (nije top-range)
Baterija ⭐⭐⭐☆☆ (djelomično ovisno o upotrebi)
Vrijednost za cijenu ⭐⭐⭐☆☆

(Ove ocjene su sintetizirane prema profesionalnim recenzijama i korisničkim komentarima.)

---

📌 Zaključak

Google Pixel 10 Pro je vrlo dobar telefon s izvrsnim ekranom, jakim kamerama i čistim Android iskustvom, ali ima nedostatke u performansama i softverskoj stabilnosti u usporedbi s drugim flagship konkurentima. Mnogi korisnici su zadovoljni i smatraju ga odličnim izborom, ali postoji značajan broj onih koji su doživjeli probleme ili osjećaju da cijena nije potpuno opravdana za ono što dobivate.

---

Želiš da ti napravim kratko usporedno mišljenje s drugim flagship telefonima (npr. Samsung i iPhone) kako bi lakše odlučio/odlučila koji mobitel izabrati? 📊📱

Očekivao sam da će reći "kupi šaomi brate".
:lol:
Sanjarko

#9593 Re: Smartphone diskusije

Post by Sanjarko »

Ovako majka odlučila da je možda vrijeme da promjeni smartphone nakon 6 godina skoro. Xiaomi Redmi neki kupljen u koroni ili pred početak iste, tu negdje. Štopa joj telefon itd. Preporuka je bila ovdje da ga ili tvornički resetujem ili da OS ažuriram koji nikad nije ažuriran bio jer nismo imali tada stabilan internet sa dovoljno prometa.

Best buy do 300, max 350 KM. A da nije Xiaomi, ni Samsung ne znam možda iako mene ovaj neki služi ima već 4 godine skoro ili 3, kažu teško je i jedan i drugi brend ovih smartphone sada neke aplikacije radi androida koji sve više ne znam kako da kažem zaključavaju, pa ne može više kao nekada s njima da se radi.

Da li da idemo na Samsung kao šta i ja i sestra imamo ili da vidim neki drugi brend ali koji?
Sanjarko

#9594 Re: Smartphone diskusije

Post by Sanjarko »

**Najbolje opcije za budžet 300–350 BAM u Bosni, bez Xiaomi i Samsung, su telefoni brendova Honor, Realme, Motorola, Nokia i TCL.** Ovi brendovi nude solidne modele u tom cjenovnom rangu, sa pristojnim performansama i pouzdanošću.

---

## 📌 Vodič za izbor
- **Budžet:** 300–350 BAM (oko 150–180 €).
- **Isključenja:** Nema Xiaomi, nema Samsung.
- **Prioriteti:** Dugotrajnost, jednostavnost korištenja, dobra baterija, pristojna kamera.
- **Brendovi koji se uklapaju:** Honor, Realme, Motorola, Nokia, TCL, ZTE.

---

## 🔎 Preporučeni brendovi i modeli

| Brend | Model (primjeri) | Cijena (BAM) | Prednosti | Slabosti |
|-------------|--------------------------|--------------|-----------|----------|
| **Honor** | Honor X6, Honor X7a | 320–350 | Dobar ekran, solidna baterija, jednostavan interfejs | Kamera prosječna |
| **Realme** | Realme Narzo 90, Realme C55 | 330–350 | Brz rad, moderan dizajn, dobra vrijednost | Softver manje poznat starijim korisnicima |
| **Motorola**| Moto G13, Moto E13 | 300–340 | Čist Android, pouzdanost, dobra baterija | Kamera slabija u noći |
| **Nokia** | Nokia G22, Nokia C32 | 300–350 | Jednostavan za korištenje, poznat brend | Hardver slabiji od konkurencije |
| **TCL/ZTE** | TCL 30, ZTE Blade V40s | 300–350 | Veliki ekran, pristojna memorija | Manje popularni, slabija podrška |

Sources:

---

## ⚠️ Na šta obratiti pažnju
- **Servis i garancija:** Honor i Motorola imaju bolju dostupnost servisa u BiH nego TCL ili ZTE.
- **Softver:** Ako majka voli jednostavnost, Motorola i Nokia su najbolji jer koriste čist Android bez komplikacija.
- **Baterija:** Realme i Honor modeli često nude baterije od 5000 mAh, što znači da će trajati cijeli dan bez punjenja.
- **Kamera:** Za osnovne potrebe (porodica, priroda), Honor i Realme nude najbolje kamere u ovom rangu.

---

## ✅ Moj prijedlog
Za tvoju majku bih posebno izdvojio:
- **Motorola Moto G13** – jednostavan, pouzdan, oko 320 BAM.
- **Honor X7a** – veliki ekran, jaka baterija, oko 340 BAM.
- **Realme C55** – moderan, dobar balans performansi i cijene, oko 330 BAM.

Ako želiš da joj telefon bude **što jednostavniji i dugotrajniji**, Motorola je najpraktičniji izbor. Ako želiš **više funkcija i bolju kameru**, Honor ili Realme su bolji.
Ko pita ne skita. Ići ću i pregledati ću Honor, Motorolu i Nokiju.
Sanjarko

#9595 Re: Smartphone diskusije

Post by Sanjarko »

Mobiteli

https://www.gsmarena.com/motorola_moto_g56_5g-13841.php
https://www.gsmarena.com/honor_x9c_smart-13536.php

https://www.gsmarena.com/motorola_moto_ ... -13623.php

E-sim me jedino kopka, valja zamjeniti karticu, na prvu Motorola g56 mi je se svidila, ali Honor je bolji izgleda. :)

Jbte tehniko, za nas "it" polupismene ili nepismene si jbna, ali neka te.
adsubzero

#9596 Re: Smartphone diskusije

Post by adsubzero »

Sanjarko wrote: 16/01/2026 20:34 Mobiteli

E-sim me jedino kopka, valja zamjeniti karticu, na prvu Motorola g56 mi je se svidila, ali Honor je bolji izgleda. :)

Interesuje li te mozda OnePlus 9 Pro polovan?
Sanjarko

#9597 Re: Smartphone diskusije

Post by Sanjarko »

adsubzero wrote: 16/01/2026 21:22

Ma majka je teška pri kupovini bilo čega. Ali vidi da joj je ovaj sadašnji usporen i slično.

Teško ču je nagovoriti da uzme bilo kakav. A ja bi joj kupio.

Zašparao sam malo, a malo bi preko invalidnine uzeo.

Ne vjerujem da bi pristala.
zippoo87

#9598 Re: Smartphone diskusije

Post by zippoo87 »

Sanjarko wrote: 16/01/2026 23:22

Ma majka je teška pri kupovini bilo čega. Ali vidi da joj je ovaj sadašnji usporen i slično.

Pa prvo ti odluci hoces li kupovati pa onda trazi sta da kupis.
Moj bi ti savjet bio polovan Samsung A54 8/128 GB.
Kosta oko 300 KM,do 350 KM mozes naci haman pa nov.
Ove Motorole dzaba gledas,to je u BiH slabo dobavljivo.
Ovaj Honor koji si postavio ej najniza klasa,ima TFT display ili u prevodu,najgori moguci display koji se moze ugraditi na telefon...ja ga ne bi dzaba da ga jedan dan koristim. Ima Honor odlicnih modela,samo nemoj najnizu klasu gledati...Recimo za 350 KM mozes uzeti odlicni Honor Magic 6 Lite 8/256 GB.
Najbolja opcija je da ti kazes imam toliko i toliko KM i evo ja cu ti naci u Zenici telefon koji je najbolji za te pare. Idi na polovan...ali od nekog sa kutijom i svim,u dobrom stanju...jer nov za 300 KM ces opet neko smece kupiti,tipa Samsung A16 ili neki najjeftiniji Redmi.
I ovaj telefon sto nudi kolega je zvijer,najjaci model ,ali malo je zastario...ali je flagship,brzina na max. A mati ce tek vidjeti sta je dobar telefon,kada pocne koristiti,u odnosu na to sto je sada imala. Niko ne zna sta je dobro,dok ne proba.
Sanjarko

#9599 Re: Smartphone diskusije

Post by Sanjarko »

zippoo87 wrote: 17/01/2026 01:40
Sanjarko wrote: 16/01/2026 23:22

Pa prvo ti odluci hoces li kupovati pa onda trazi sta da kupis.
Moj bi ti savjet bio polovan Samsung A54 8/128 GB.
Kosta oko 300 KM,do 350 KM mozes naci haman pa nov.
Ove Motorole dzaba gledas,to je u BiH slabo dobavljivo.
Ovaj Honor koji si postavio ej najniza klasa,ima TFT display ili u prevodu,najgori moguci display koji se moze ugraditi na telefon...ja ga ne bi dzaba da ga jedan dan koristim. Ima Honor odlicnih modela,samo nemoj najnizu klasu gledati...Recimo za 350 KM mozes uzeti odlicni Honor Magic 6 Lite 8/256 GB.
Najbolja opcija je da ti kazes imam toliko i toliko KM i evo ja cu ti naci u Zenici telefon koji je najbolji za te pare. Idi na polovan...ali od nekog sa kutijom i svim,u dobrom stanju...jer nov za 300 KM ces opet neko smece kupiti,tipa Samsung A16 ili neki najjeftiniji Redmi.
I ovaj telefon sto nudi kolega je zvijer,najjaci model ,ali malo je zastario...ali je flagship,brzina na max. A mati ce tek vidjeti sta je dobar telefon,kada pocne koristiti,u odnosu na to sto je sada imala. Niko ne zna sta je dobro,dok ne proba.
👍 Ići ćemo onda na Samsung možda, znam da je ovaj njegov šta ga je ponudio dobar smartphone, ali bez majčinog pristanka ne mogu ništa za sada.

Nije ona heavy user, kao ni ja. Vjeruj mogao bi joj i starinski kupiti ne bi se bunila.

Imala je do 2019 ili 2020 možda i duže Nokia 3310 od 2003 godine.

Jedva je nagovorio da uzme ovaj sadašnji od mene. Bio moj nekada, ja koristio ga.

Nokia 3310 smrti nije imala. Ali na kraju otišao punjač i otišla baterija.
Naslovnica

#9600 Re: Smartphone diskusije

Post by Naslovnica »

adsubzero wrote: 15/01/2026 22:31
Naslovnica wrote: 15/01/2026 21:01

Ne zezam brate, zadnja dobra pixel kamera je bila pixel 3, od tad sve nizbrdo. Zadnje dvije godine sta su napravili kinezi ostavili su ih daleko iza.

I prijateljski savjet, ne kupuj telefone na osnovu dxomark recenzija :lol:
Šta kupiti novo do 1600-1700KM, sa računom i normalnom garancijom, u normalnoj prodavnici?
Fokus na kameri ali nije odlučujući faktor.
HVALA!
Post Reply