Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
radenska

#9576 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Da li je neko imao probleme sa svrbezom u trudnoci. Ja cu da zgulim kozu sa stopala i nogu, ugl do koljena.Nikakve kreme ne pomazu
Cholina_Lokica

#9577 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Stvarno sto se tice tih testova, kad nam izmjere nuhalni, sta da radimo, double i triple ili taj nifty? Mi ovako nismo u rizicnoj skupini da tako kazem, ali hocemo da uradimo i vidimo... Blesavo mi je raditi sve to. Pa sta savjetujete?
suza81

#9578 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

neoxxx wrote:Da li je slucajno neko imao isijas u trudnoci (glutealni misic je u pitanju) i ima li neki pametan savjet kako olaksati bolove? U 38. sedmici sam i ceka me CR za nekih 10-ak dana...
Imala. Nista pametno ti ne mogu savjetovat :) proslo samo i prije poroda.
safran

#9579 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

blugirl wrote:
banjaluka078 wrote:Prijateljica se raspituje za Nifty test, jer je starija prvorotkinja (40 godina) i preporučena joj je amniocenteza. Njena doktorica joj je rekla da je Nifty nova metoda i da joj ona ne vjeruje, tj. da ne zna da li je pouzdana kao amnio. Prijateljica bi najradije izbjegla mogućnost rizika s amnio, ali svakako želi obaviti gensku dijagnostiku, pa sad nema pojma šta da radi. Ima li ovdje neko iskustvo s tim testom?

Takođe, kakve su šanse za trudnoću kod osobe s blago povišenim TSH? Nije preko gornje granice, ali je skoro na samoj gornjoj granici.
Ja sam o tome pisala koju stranicu prije i dr. je u svom postu takodje opisao da se radi o skrining testu, dakle testu koji kaze kolika je vjerovatnoca odn.rizik od trisomija i jos nekih anomalija. Ali ako dodje nalaz da je high risk, preporucuje se uradit amnio. Cak oni snose troskove. Samo kad amnio potvrdi da kromosomi nisu uredu, moze se uraditi abortus legalno.

Ja sam ga radila, dosao je za 7 dana i pokazao mi low risk (ispod 0,05%) i spol djeteta. Spol je zasad potvrdjen uzv-om.
Ali nema se tu sta vjerovat ili ne vjerovat i sigurno je da test nije pouzdan kao amniocenteza. I jedno ne iskljucuje drugo.
blue - ti si radila ili double ili triple - to nije Nifty - ne znam da ga iko nudi u BiH
Cholina_Lokica

#9580 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Nifty ima u Plavoj poliklinici
safran

#9581 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

suza81 wrote:
neoxxx wrote:Da li je slucajno neko imao isijas u trudnoci (glutealni misic je u pitanju) i ima li neki pametan savjet kako olaksati bolove? U 38. sedmici sam i ceka me CR za nekih 10-ak dana...
Imala. Nista pametno ti ne mogu savjetovat :) proslo samo i prije poroda.
Imala. Mazala nekom od onih krema tipa deep relief ili slično. Ako nećeš farmaceutske proizvode probaj bjelance sa kabašom (ne šalim se). Testirano na mužu - nije mu pomoglo 10-ak OHB12 - pomoglo mu ovo. Bjelance umlatiš da dobiješ snijeg, narendaš kabaš (jednu supenu kašiku na 2-3 bjelanceta), nastaviš mutiti - može onom žicom za jaja. Dobije se gelasta smjesa kojom obložiš bolno mjesto, preko staviš onih kuhinjskih ubrusa da to drži i ideš na spavanje.
neoxxx

#9582 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by neoxxx »

Vjeruj mi, u ovom trenutku bih pristala na sve tako da hvala na "receptu" :) Svakako cu pokusati, jer me srklet strasni vise hvata od nemoci....
Mis mekinjas

#9583 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

radenska wrote:Da li je neko imao probleme sa svrbezom u trudnoci. Ja cu da zgulim kozu sa stopala i nogu, ugl do koljena.Nikakve kreme ne pomazu
Mene je svrbilo. Pila sam na svoju ruku ovo:
Image
500mg.

Rekli mi doktori da ne grijesim, ali da uzroci svraba mogu biti svakakvi.
Uglavnom, meni je svrab prestao.
dpjokala26

#9584 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dpjokala26 »

imas li problem sa stitnom? svrab moze biti kao posljedica isusene koze.
Maybach

#9585 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Mene je svrbilo po stomaku i ledjima pa sam radila jetrene enzime jer sam se bojala holostaze ako se tako zove,ali posto sam u 2 trimestru,ona se valjda uglavnom javlja u trecem.Meni jedino pomaze bademovo ulje i bepanthen,sve one kreme i ulja za celulit su mi fuj bila.Koza mi je isto suha,grijanje nam pogorsava.Ne znam koji si mjesec ali reci ginekologu za svrab.A sto se tice tih testova,ja sam radila nuhalni u 12 sedmici kod ginekologa i odmah sam poslije s tim nalazom vadila i krv u bolnici-Ne znam kako se taj test zvao ali mi ginekolog ne govori vise da bih trebala i jedan drugi radit.
julisiz es grant

#9586 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

manekenka u penziji wrote:Pitanje za doktora i kratak opis:

Prvi menzes nakon poroda i prestanka dojenja 18.9.
Drugi menzes 17.11.
02.12.se pojavilo neko povremeno krvarenje koje nije obilato, cas se manifestuje kao svjeza crvena krv a cas kao smeđa kao kada prestaje menzes. Nemam apsolutno nikakvih bolova niti ovo lici na menzes.

Do poroda sam imala policisticne jajnike i jako neredovne menstruacije.
Znam da ne mozete da gatate ali imate li pretpostavku sta bi moglo predstavljati ovo krvarenje?

Hvala!
Vjerovatno anovulatorno krvarenje, to je čest problem prvih mjeseci nakon poroda i poznata priča, upravo sa simptomima koje opisuješ. Jednostavno, ovulacije se još nisu "uhodale", pa fali progesterona (koji se najviše luči nakon ovulacije), koji bi stabilizovao sluznicu materice nabujale od estrogena, pa ona pomalo "odilazi" u vidu krvarenja. Kod tebe problem može i da potraje, obzirom da imaš policistične jajnike. Uglavnom, ako se oduži-javiti se ginekologu.
blugirl

#9587 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blugirl »

safran wrote:
blugirl wrote:
banjaluka078 wrote:Prijateljica se raspituje za Nifty test, jer je starija prvorotkinja (40 godina) i preporučena joj je amniocenteza. Njena doktorica joj je rekla da je Nifty nova metoda i da joj ona ne vjeruje, tj. da ne zna da li je pouzdana kao amnio. Prijateljica bi najradije izbjegla mogućnost rizika s amnio, ali svakako želi obaviti gensku dijagnostiku, pa sad nema pojma šta da radi. Ima li ovdje neko iskustvo s tim testom?

Takođe, kakve su šanse za trudnoću kod osobe s blago povišenim TSH? Nije preko gornje granice, ali je skoro na samoj gornjoj granici.
Ja sam o tome pisala koju stranicu prije i dr. je u svom postu takodje opisao da se radi o skrining testu, dakle testu koji kaze kolika je vjerovatnoca odn.rizik od trisomija i jos nekih anomalija. Ali ako dodje nalaz da je high risk, preporucuje se uradit amnio. Cak oni snose troskove. Samo kad amnio potvrdi da kromosomi nisu uredu, moze se uraditi abortus legalno.

Ja sam ga radila, dosao je za 7 dana i pokazao mi low risk (ispod 0,05%) i spol djeteta. Spol je zasad potvrdjen uzv-om.
Ali nema se tu sta vjerovat ili ne vjerovat i sigurno je da test nije pouzdan kao amniocenteza. I jedno ne iskljucuje drugo.
blue - ti si radila ili double ili triple - to nije Nifty - ne znam da ga iko nudi u BiH
Nifty sam radila u Zg. Malo je skuplji pa se zato ne odlucuje vise trudnica, inace bi bio popularniji
manekenka u penziji

#9588 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

@julisiz:

Hvala doktore, rijesili ste me brige :)
Alhemicarkaa

#9589 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Pitanje za dr - utvrđivanje prohodnosti jajovoda - rtg ili uzv putem? Negdje sam "načula" da uzv totalno nepouzdana metoda i da se ne koristi?
safran

#9590 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

blugirl wrote: Nifty sam radila u Zg. Malo je skuplji pa se zato ne odlucuje vise trudnica, inace bi bio popularniji
Hvala blue.
julisiz es grant

#9591 Re: Trudnjače i porodilje online

Alhemicarkaa wrote:Pitanje za dr - utvrđivanje prohodnosti jajovoda - rtg ili uzv putem? Negdje sam "načula" da uzv totalno nepouzdana metoda i da se ne koristi?
Dobro si načula, jer se to i ne može valjano odraditi ultrazvukom. To je još samo jedna od šema uzimanja para naših privatnika. RTG (stručno: histerosalpingografija) je klasična i pouzdana metoda za utvrđivanje ne samo prohodnosti jajovoda, nego i postojanja eventualnih anomalija ili drugih promjena na materici koje mogu uticati na plodnost (npr. septumi, polipi, miomi šupljine materice), ali ne znam da li se igdje radi u Sarajevu. Mislim da je prebrzo i olako napuštena metoda.
Još se bolje prohodnost jajovoda utvrđuje laparoskopijom, jer se pod kontrolom oka na kameri ubrizgava kontrast i vidi se da li, i kroz koji jajovod prolazi. Dodatne prednosti su što se mogu ukloniti eventualne priraslice sa jajovoda ili napraviti novi otvor na njima ako su začepljeni. Takođe, ako su jajnici policistični, može se u istom zahvatu uraditi i driling (bušenje) jajnika, čime se smanjuje količina jajničkog tkiva koje produkuje androgene i tako se povećavaju šanse za ovulaciju i trudnoću. Ako se kombinuje sa histeroskopijom, mogu se uočiti i anomalije i druge promjene unutar materice. Glavni nedostaci su što se radi u opštoj anesteziji, što se prave (istina mali) rezovi na trbuhu i što, kao i kod svakog operativnog zahvata na trbuhu, postoji rizik (ma kako mal bio) da se ozlijede crijeva, te što se, bar u našim uslovima, leži 2-3 dana u bolnici.
bracika

#9592 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bracika »

RTG metoda (Hsg) se radi u poliklinici Sunce u Sarajevu, i kosta cca 300 km..
Alhemicarkaa

#9593 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

julisiz es grant wrote:
Alhemicarkaa wrote:Pitanje za dr - utvrđivanje prohodnosti jajovoda - rtg ili uzv putem? Negdje sam "načula" da uzv totalno nepouzdana metoda i da se ne koristi?
Dobro si načula, jer se to i ne može valjano odraditi ultrazvukom. To je još samo jedna od šema uzimanja para naših privatnika. RTG (stručno: histerosalpingografija) je klasična i pouzdana metoda za utvrđivanje ne samo prohodnosti jajovoda, nego i postojanja eventualnih anomalija ili drugih promjena na materici koje mogu uticati na plodnost (npr. septumi, polipi, miomi šupljine materice), ali ne znam da li se igdje radi u Sarajevu. Mislim da je prebrzo i olako napuštena metoda.
Još se bolje prohodnost jajovoda utvrđuje laparoskopijom, jer se pod kontrolom oka na kameri ubrizgava kontrast i vidi se da li, i kroz koji jajovod prolazi. Dodatne prednosti su što se mogu ukloniti eventualne priraslice sa jajovoda ili napraviti novi otvor na njima ako su začepljeni. Takođe, ako su jajnici policistični, može se u istom zahvatu uraditi i driling (bušenje) jajnika, čime se smanjuje količina jajničkog tkiva koje produkuje androgene i tako se povećavaju šanse za ovulaciju i trudnoću. Ako se kombinuje sa histeroskopijom, mogu se uočiti i anomalije i druge promjene unutar materice. Glavni nedostaci su što se radi u opštoj anesteziji, što se prave (istina mali) rezovi na trbuhu i što, kao i kod svakog operativnog zahvata na trbuhu, postoji rizik (ma kako mal bio) da se ozlijede crijeva, te što se, bar u našim uslovima, leži 2-3 dana u bolnici.
Je li moguće uraditi kod nas laparoskopiju bez da se prethodno uradi uzv ili rtg pregled? Osoba imala jednu takvu operaciju - nakon dijagnosticiranja priraslica uzv, i kasnije, nakon laparoskopije, opet uzv metodom dijagnosticirane nove priraslice, gdje je, prema tvrdnjama ginekologa, taj pregled ujedno bio i terapija. Nakon svih tih zahvata desila se trudnoća, i sad zbog sekundarnog steriliteta može li se skratiti put i odmaj ići na laparoskopiju?

Valjda nisam previše zakomplikovala.

Hvala.

edit: histerosalpingografiju radi poliklinika sunce.
julisiz es grant

#9594 Re: Trudnjače i porodilje online

Naravno da može, naravno, potreban je "obični" UZ pregled (bez ubrizgavanja tečnosti, za koji opet ponavljam da je beskoristan za utvrđivanje prohodnosti jajovoda i nijedan razuman ginekolog neće to ni tražiti).
DJUltra
Location: Ni na nebu ni na zemlji, u prokletoj zemlji koju ipak volim :)

#9595 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DJUltra »

Pozdrav svima.

Imam molbu za sve vas, ali molim vas samo za provjerene informaciju: da li Clexane i dalje ide na recept, tj. da li osiguranje pokriva troškove Clexana ( ova informacija je iz 2013. godine, jedan od ranijih postova )?

Radi se o Kantonu Sarajevo, planira se trudnoća, dijabetičar je u pitanju, ranije je bila operacija arterija donjih ekstremiteta. Prema nalazima doktora ( vaskularni, dijabetolog ) trudnoća je "odobrena" uz obavezno korištenje Clexana 40 mg sc 1x dnevno tokom cijele trudnoće umjesto Aspirin 100 i Dusodril.

Hvala unaprijed na odgovorima.
A_R

#9596 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by A_R »

Znate li da se ogtt moze jos uvijek uraditi u dz omer maslic? Treba li uputnica za to? Negdje sam nasla podatak da s sseamo kupi glukoza u apoteci, ali mi nije jasno moze li i bez uputnice :roll:
ciki4

#9597 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Treba ti uputnica,a u O.Maslic su radili,ipak nazovi i provjeri.glukozu imaš u svakoj apoteci
A_R

#9598 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by A_R »

ciki4 wrote:Treba ti uputnica,a u O.Maslic su radili,ipak nazovi i provjeri.glukozu imaš u svakoj apoteci
F
Hvala puno :)
Ma.Le.Na

#9599 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

Da li je moguće prisustvo muza na porodu na GAKu i koja je procedura?
blugirl

#9600 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blugirl »

Trudnice moje drage, jedno prakticno pitanje: jedete li vi sudzuke i suho meso? Ove industrijske naravno. Joj meni to tako mirise ali ne znam je li sigurno
Post Reply