IRAN

Post Reply
salik79

#9576 Re: IRAN

Post by salik79 »

Tabhana wrote:Dragi Salik, jesi li to Šija?
Ne kontam pitanje?! Mislim, zasto je to bitno u ovom kontekstu?
Tabhana

#9577 Re: IRAN

Post by Tabhana »

Sve je bitno na ovom svijetu, tako i to pitanje. Čovjek izgubi objektivnost onog trenutka kada dobije određene simpatije prema nekome.

Recimo meni je Njemačka vrh, njen fudbal, klubovi, disciplina, načina vođenja država itd, neko kaže da ne valja nešto u Njemačkoj, ja bi se osjećao dužan braniti je riječima :mrgreen:

Iran je pogriješio, ne KSA. Ovdje kod nas u BiH, ljudi stalno potenciraju da se poštuju zakoni, a što se to ne trebaju poštivati zakoni u drugim državama?

Ako je kriv, kriv je, ako nije, onda nije. Otiđi u Moskvu i počni propagirati nešto svoje na glas, a recimo dobijaš tu podršku o USA, aham, malo morgen.
salik79

#9578 Re: IRAN

Post by salik79 »

Tabhana wrote:Sve je bitno na ovom svijetu, tako i to pitanje. Čovjek izgubi objektivnost onog trenutka kada dobije određene simpatije prema nekome.

Recimo meni je Njemačka vrh, njen fudbal, klubovi, disciplina, načina vođenja država itd, neko kaže da ne valja nešto u Njemačkoj, ja bi se osjećao dužan braniti je riječima :mrgreen:

Iran je pogriješio, ne KSA. Ovdje kod nas u BiH, ljudi stalno potenciraju da se poštuju zakone, a što se to ne trebaju poštivati zakoni u drugim državama?

Ako je kriv, kriv je, ako nije, onda nije. Otiđi u Moskvu i počni propagirati nešto svoje na glas, a recimo dobijaš tu podršku o USA, aham, malo morgen.
Dragi Tabhana, jesi to ti evangelista, ili katolik?!
salik79

#9579 Re: IRAN

Post by salik79 »

Usput, Tabhana dragi, ko je kriv za par hiljada ubijenih hadzija, od kojih je veliki broj Iranaca?
arzuhal

#9580 Re: IRAN

Post by arzuhal »

Neko može biti šiija (u ovom slučaju ne mislim na @salika i ne javljam zbog njega, iako je njemu pitanje upućeno pa se unaprijed izvinjavam) a da to a priori ne znači i bezrezerevna podrška Iranu, odnosno politiku Irana. Neko može biti ateista i davati bezrezerevnu podršku Iranu. Kao što ni sve sunije ne podržavaju sve države gdje vladaju sunije ili su u većini.

Neko simpatiše šiije zbog politike Irana (ili odnosa drugih politika rema Iranu), a neko simpatiše Iran zbog većinskog šiizma. Nekada neko ode u Iran pa poželi da posjeti vrela šiitske duhovnosti u Komu i tu provede vrijeme, a delegati ga vuku za rukav jer prema protokolu moraju se poslušati lekcije političkih komesara o revolucionarnim dosezima i planovima koje IR Iran izvozi po svijetu. Svega ima na dunjaluku, ideologije na sve strane :mrgreen:
zrakomlat

#9581 Re: IRAN

Post by zrakomlat »

salik79 wrote:
Arteta wrote:Sudan prekinuo odnose s Iranom.
Vel'ke stete :lol:
E jesu ih zayebali.
breuer

#9582 Re: IRAN

Post by breuer »

Čeka se odluka slobodarske Somalije!
Co0l

#9583 Re: IRAN

Post by Co0l »

salik79 wrote:
Co0l wrote:
salik79 wrote: Ne mozes to bas porediti. Ako bi htio tu paraleku vuci, t bi ti bilo kao da Karadzicevi Srbi, pod premisom da su bili potpuno porazeni i razgulili odavdje, pricaju o zivotu u "islamskoj mudzahedinskoj BiH", ujedno se sa nostalgijom sjecajuci BiH u sklopu Jugoslavije.

Vidi, meni je bitno ko sta govori, a ne sta govori, tako da mi je daleko realnija i mjerodavnija slika o Iranu jednog Peter Scholl Latoura, ili Seana Stona, nego jedne Nahid Persson, stovateljke lika i djela sah Reze Pahlavija.
Al pod uslov da ti godi uhu sta govore :wink: Taj kriter ko sta govori a ne sta govori mi je oduvijek bio manjkav.Jer,ko je jedan Stone junior da se njegova pika?Ono,da prica o sedmoj umjetnosti i slicno pa hajde.Mada ni tu ne spada u top tier autoritete.
Znam ja vrlo dobro da Iran nije ono kako ga pojedini mediji na 'zapadu' predstavljaju,ali brate,daleko je i od dženeta na zemlji kako nam ga ti pokusavas predstaviti.
Ok. Necemo slusati mladjahnog Stonea. Ostat cemo pri Peter Scholl Latouru kao najpriznatijem njemackom ekspertu za BI. Njemu cemo vjerovati, zar ne?

I, naravno da je daleko od dzeneta na zemlji, jer ljudi su od mesa i krvi, a to je lahko kvarljiva roba. Ipak, u uvjetima pod kojima se razvijala I.R. Iran, to je i vise nego uspjesan model drustvenog uredjenja jedne apsolutno vecinske muslimanske zemlje. Da nije bilo 8-godisnje nametnute vojne agresije, te 4-decenijske embargo agresije, vjerovatno je moglo to biti daleko bolje, ali u poredjenju sa sahovim Iranom, te zemljama Arapskog poluotoka, Iran je pojam demokratski nastrojenog drustvenog uredjenja, prava, pravde i prosperiteta.
Sve to stoji,vise ili manje.I ja ne sporim to.Ali pricamo o onom dokumentarcu.Smjesno mi sto ga odbacujes argumentacijom da nije istinit inace Stone ne bi primio Islam u Iranu ili nije istina zato sto je autorka emotivno vezana za Iran prije islamske revolucije :D
vivaldi

#9584 Re: IRAN

Post by vivaldi »

sta bi sa onim sporazumom irana i usa oko nuklearnog programa? jel to propalo posto im opet ameri nesto prijete nakon onog lansiranja rakete neki dan? nigdje ne naletih na neku vijest oko onog sporazuma odavno..
Challenger__

#9585 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

sta bi sa onim sporazumom irana i usa oko nuklearnog programa?
Takav sporazum ne postoji niti je ikada postojao. Postoji sporazum Irana sa Njemačkom i pet stalnih članica SB/VS UN.
jefferson

#9586 Re: IRAN

Post by jefferson »

Kao sto bi Bill Maher rekao:
Religija? Najveca ubleha danasnjice. Toliko krvi proljeveno oko bajki koje su napisala plemena na Bliskom Istoku.
celava_dlaka

#9587 Re: IRAN

Post by celava_dlaka »

Imam osjecaj da ce Iran kulturno nasamarati saudijski klan :-D
Tabhana

#9588 Re: IRAN

Post by Tabhana »

salik79 wrote:Usput, Tabhana dragi, ko je kriv za par hiljada ubijenih hadzija, od kojih je veliki broj Iranaca?
Dragi Salik, niti jedno, niti drugo (odgovor na pitanje o vjeru).

Zar nije Ve Bil-Kaderi Hajrihi Ve Šerrihi Minellahi Teala?

Ako je za smrt hadžija kriva KSA, onda će oni, kao takvi odgovarati pred Bogom, ali opet imaš i kur'anski ajet koji kaže: „Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“ (El-Ma'ide: 32).

Nezamislivo je da vjernik ubije vjernika, to se može dogoditi samo – nehotice. Onaj ko ubije vjernika nehotice – mora osloboditi ropstva jednog roba – vjernika i predati krvarinu porodici njegovoj; oslobođen je krvarine jedino ako oni oproste. Ako on pripada narodu koji vam je neprijatelj, a sam je vjernik, mora osloboditi ropstva jednog roba – vjernika; a ako pripada narodu s kojim ste u savezu, mora dati krvarinu porodici njegovoj i osloboditi ropstva jednog roba – vjernika. Ne nađe li, mora uzastopce postiti dva mjeseca da bi Allah primio pokajanje – a Allah sve zna i mudar je. #
Onome ko hotimično ubije vjernika kazna će biti – Džehennem, u kome će vječno ostati; Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i prokleće ga i patnju mu veliku pripremiti.(En-Nisa: 92, 93).

Ja sam apsolutno protiv bilo kakvih podjela unutar islama, Muhamed s.a.v.s nije bio Sunni, Šija itd, on je bio samo musliman, to što su se ljudi podjelili na sekte pokazuje samo ljudsku slabost koja je sklona griješenju i izvrćanju vjere.
Tabhana

#9589 Re: IRAN

Post by Tabhana »

arzuhal wrote:
Neko može biti šiija (u ovom slučaju ne mislim na @salika i ne javljam zbog njega, iako je njemu pitanje upućeno pa se unaprijed izvinjavam) a da to a priori ne znači i bezrezerevna podrška Iranu, odnosno politiku Irana. Neko može biti ateista i davati bezrezerevnu podršku Iranu. Kao što ni sve sunije ne podržavaju sve države gdje vladaju sunije ili su u većini.

Neko simpatiše šiije zbog politike Irana (ili odnosa drugih politika rema Iranu), a neko simpatiše Iran zbog većinskog šiizma. Nekada neko ode u Iran pa poželi da posjeti vrela šiitske duhovnosti u Komu i tu provede vrijeme, a delegati ga vuku za rukav jer prema protokolu moraju se poslušati lekcije političkih komesara o revolucionarnim dosezima i planovima koje IR Iran izvozi po svijetu. Svega ima na dunjaluku, ideologije na sve strane :mrgreen:
Hej kolega @arzuhal, drago mi je zbog vaše replike :)

Ja mislim da za sve postoji neki razlog. Nisam pisao do sada na ozbiljnijim temama jer mi se ne da raspravljati sa znalcima na deset polja, ja se držim samo svoga faha i to stalno ponavljam.

Ono što mi je zapalo za oko, da su oni neutralni u smislu vjere na strani Irana jer su kao napredni, a ostali muslimani bradonje koji su zaostali u svemu, prije svega šerijat nazivaju zaostalim, a šerijat je jedna od osnovnih islamskih zakona, ali šta zna neuk čovjek :)

Ove teme su teške, mislim konkretno pisanje o islamu jer to velika odgovornost, pa ne ulazim u dublje diskusije jer nisam kompetentan, niti daija, pišem samo ono što znam, što sam učio kroz historije religija povezujući pomalo i politiku nekih zemalja naspram islamskom svijetu.
vivaldi

#9590 Re: IRAN

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
sta bi sa onim sporazumom irana i usa oko nuklearnog programa?
Takav sporazum ne postoji niti je ikada postojao. Postoji sporazum Irana sa Njemačkom i pet stalnih članica SB/VS UN.
haj dobro, a sta bi s tim sporazumom?
Challenger__

#9591 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:haj dobro, a sta bi s tim sporazumom?
Nakon postizanja Sporazuma, trebalo ga je usvojiti VS/SB UN, što se i desilo, jednoglasnom odlukom u drugoj polovini jula prošle godine. U međuvremenu su sprovedeni dogovoreni detalji (dislokacija uranijuma u RF i sl) da bi u drugoj polovini januara o.g. Iran počeo da uživa benefite Sporazuma.

Iran može izaći iz okvira Sporazuma i tako ga poništiti, što se ne dešava, ali isto tako pojedine države (kao USA, npr) mogu uvoditi unilateralne sankcije prema Iranu ali to ne poništava Sporazum.
vivaldi

#9592 Re: IRAN

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:haj dobro, a sta bi s tim sporazumom?
Nakon postizanja Sporazuma, trebalo ga je usvojiti VS/SB UN, što se i desilo, jednoglasnom odlukom u drugoj polovini jula prošle godine. U međuvremenu su sprovedeni dogovoreni detalji (dislokacija uranijuma u RF i sl) da bi u drugoj polovini januara o.g. Iran počeo da uživa benefite Sporazuma.

Iran može izaći iz okvira Sporazuma i tako ga poništiti, što se ne dešava, ali isto tako pojedine države (kao USA, npr) mogu uvoditi unilateralne sankcije prema Iranu ali to ne poništava Sporazum.
aha, benefiti su pretpostavljam ukidanje sankcija (bar jedlimicno) , sto bi se znaci moglo desiti za koji dan?
Challenger__

#9593 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

aha, benefiti su pretpostavljam ukidanje sankcija (bar jedlimicno) , sto bi se znaci moglo desiti za koji dan?
Ako se dobro sjećam, negdje oko 20. januara.
vivaldi

#9594 Re: IRAN

Post by vivaldi »

spasiba :D
@mba

#9595 Re: IRAN

Post by @mba »

salik79 wrote:
Ne kontam pitanje?! Mislim, zasto je to bitno u ovom kontekstu?

pa vidis da jeste :-D

jako glup potez kraljevske familije!
emmir1

#9596 Re: IRAN

Post by emmir1 »

Hoće udarit brat na brata?

Vidim mnogi analitičari se raspisali i najavljuju rat, ali nešto kontam, tenzije između Saudije i Irana nisu ništa novo.
Stalno se oni podbadaju, ne vjerujem da može prerasti u rat.

Nadao sam se nekom miru i sporazumu u Siriji i ovaj sukob je baš u nevrijeme došao.
Tabhana

#9597 Re: IRAN

Post by Tabhana »

Najmanje tu ima braće.
emmir1

#9598 Re: IRAN

Post by emmir1 »

Evo prilike i Turskoj da se pokaže kao lider islamskog svijeta i smiri tenzije.

Iako su sa Iranom u konfrotaciji u Siriji, imaju reklo bi se dobre odnose.
Sudeći po ekonomiji, posjetama, a i u mogućem sukobu Izraela i Irana, Erdoan se otvoreno stavio na stranu Irana.
emmir1

#9599 Re: IRAN

Post by emmir1 »

Tabhana wrote:Najmanje tu ima braće.

Ako je po Kur'anu onda su braća
Tabhana

#9600 Re: IRAN

Post by Tabhana »

Teške teme drug, jesu li sada svi muslimani?

Vidimo da se ljudi raznose po svijetu i kažu da su muslimani, opet nije na nama da sudimo, iako musliman ni pod razno neće povrijediti druge, a kamoli ubiti.
Post Reply