Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ja71

#9576 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

Image
amar1994

#9577 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

BarbaDue wrote:Vjerovatno te ne bi ni cjelogodišnje gume ostavila na cjedilu. (Pod uslovom da nisu ćelave) :wink:
nisam siguran .
emko1234

#9578 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

citroen xm wrote:Od kada postoji ova tema, a postoji dugo, ista priča se vrti u krug i to od strane 10 aktera. :skoljka: Pa valjda je svima jasno da je Mišelin bolji od Tigra. Nije tu stvar nikakva isplativost prilikom kupovine, stvar je u mogućnostima. Mnogi ne mogu priuštiti 4 Mišelin gume, ali mogu Tigar. Puno se razbacujete tuđim novcem. :run:

Svi vozite dobra ili solidna auta sa ABS-om, a mnogi i sa ESP-om pa vam uvijek nešto fali. Vozio sam dugo vremena, a i sada vozim auto bez ABS-a i bilo kakvih drugih pomagala, na Tigar i Sava gumama i nikada nisam ugrozio ni sebe ni druge jer vozim ujednačeno i nimalo bahato. Garantujem glavom da je bezbjedniji po druge vozač Golfa 2 sa Tigar gumama nego neki letač sa savremenim autom i svim premijum gumama. Dakle za to dajem glavu na panj.

Usput, kupio sam Matador C gume jer sam dobio za njih preporuke od vozača teretnih auta, dakle od ljudi kojima život i posao zavisi od auta i gume. Vidjećemo šta sam kupio, ali mislim da neću biti nezadovoljan.
Svake godine se o istoj priči truni.
Imao sam prilike da vozim na svim vrstama guma, od toya i firestona do save i uniroyala, pa do michelina i dunlopa.

I jedno je sigurno, ovo boldirano je jedino ispravno. Svaka guma će svoje odraditi ukoliko je vožnja ujednačena sa zakonskim propisima i uslovima na cesti, pa čak i protekt. Govorim to iz perspektive nekoga ko je bio divljak na cesti dosta dugo vremena, imao prilike da vozi svašta, i tačno znam gdje je granica dulopa 3d wintersporta koji sam najčešće vozio na privatnom autu ko zimsku gumu a gdje uniroyala ili save na sluzbenim.

Ali činjenica je da u uslovima normalne eksploatacije ni sava neće nigdje stati ko ni dunlop. Naravno, kad se vozi na granici, vidi se zašto je sava duplo jeftinija, ali to svakako nije tema emisije. Pričam o zimskim, jer kad su ljetnje u pitanju, za normalnog čovjeka apsolutno nema razlike. Normalan insan kad se nebo otvori svakao uspori i vozi duplo opreznije. Hajvanu tri michelina ne mogu pomoći. Opet govorim iz svoje perspektive jer sam ja bio taj hajvan :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9579 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote:
NediM17 wrote:Da ste kad probali Michelin koji je usao u petu sezonu, vidjeli bi da je i takav bolji nego nov Tigar ili Sava.
Premium gume voze 5 sezona bez problema ako se ne potrose prije toga, naravno moras imati i dva seta.
Zato i platiš za 5 sezona. :wink: :mrgreen:
Al' generalno, odvadi malo Nedimaga. :mrgreen:
Slozio bih se ovdje sa kolegom.
jefferson

#9580 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

emko1234 wrote:
citroen xm wrote:Od kada postoji ova tema, a postoji dugo, ista priča se vrti u krug i to od strane 10 aktera. :skoljka: Pa valjda je svima jasno da je Mišelin bolji od Tigra. Nije tu stvar nikakva isplativost prilikom kupovine, stvar je u mogućnostima. Mnogi ne mogu priuštiti 4 Mišelin gume, ali mogu Tigar. Puno se razbacujete tuđim novcem. :run:

Svi vozite dobra ili solidna auta sa ABS-om, a mnogi i sa ESP-om pa vam uvijek nešto fali. Vozio sam dugo vremena, a i sada vozim auto bez ABS-a i bilo kakvih drugih pomagala, na Tigar i Sava gumama i nikada nisam ugrozio ni sebe ni druge jer vozim ujednačeno i nimalo bahato. Garantujem glavom da je bezbjedniji po druge vozač Golfa 2 sa Tigar gumama nego neki letač sa savremenim autom i svim premijum gumama. Dakle za to dajem glavu na panj.

Usput, kupio sam Matador C gume jer sam dobio za njih preporuke od vozača teretnih auta, dakle od ljudi kojima život i posao zavisi od auta i gume. Vidjećemo šta sam kupio, ali mislim da neću biti nezadovoljan.
Svake godine se o istoj priči truni.
Imao sam prilike da vozim na svim vrstama guma, od toya i firestona do save i uniroyala, pa do michelina i dunlopa.

I jedno je sigurno, ovo boldirano je jedino ispravno. Svaka guma će svoje odraditi ukoliko je vožnja ujednačena sa zakonskim propisima i uslovima na cesti, pa čak i protekt. Govorim to iz perspektive nekoga ko je bio divljak na cesti dosta dugo vremena, imao prilike da vozi svašta, i tačno znam gdje je granica dulopa 3d wintersporta koji sam najčešće vozio na privatnom autu ko zimsku gumu a gdje uniroyala ili save na sluzbenim.

Ali činjenica je da u uslovima normalne eksploatacije ni sava neće nigdje stati ko ni dunlop. Naravno, kad se vozi na granici, vidi se zašto je sava duplo jeftinija, ali to svakako nije tema emisije. Pričam o zimskim, jer kad su ljetnje u pitanju, za normalnog čovjeka apsolutno nema razlike. Normalan insan kad se nebo otvori svakao uspori i vozi duplo opreznije. Hajvanu tri michelina ne mogu pomoći. Opet govorim iz svoje perspektive jer sam ja bio taj hajvan :)
Hoces reci da ce Matador pri 40km/h u skolskoj zoni zakociti isto kao Michelin pri 40km/h u skolskoj zoni? Drzis se propisa itd?
Ovdje niko ne govori o 200km/h. Ovdje se govori o normalnoj voznji. I ja sam vozao na svakakvim gumama, ali radije bi imao Michelin kada prolazim pored skole koja je 70 metara od moje kuce nego Matador, Barum i slicno.
Ovdje se niko ne razbacuje tudjim novcem. Prica je krenula od toga: sto bi uzeo jedan Michelin kaada mogu dva Matadora.
Naravno, ako se nema para onda se pokrijes koliko si dug. Iako ta prica po meni pije viode na autima tipa Corsa itd. Tip vozi novog Golfa i kupuje Tigar. izvini, ali to je pristup da je se jebat a da ne udje.
jefferson

#9581 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

To sto guma je dobra u jednom eksploatacionom sektoru, ne znaci da je dobra u drugom.
Maxxis pravi extra gume za bicikla, ali onu za auta ne bi pogledao. Rusi prave extra gume za avione npr. A nigdje ih u privatnom sektoru.
citroen xm

#9582 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

Samo kažem, ovo je 356-ta stranica u kojoj se priča vrti u krug. Problem je što se neko ko kupi Tigar gumu doživljava kao kamikaza.
supercali

#9583 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

citroen xm wrote:Samo kažem, ovo je 356-ta stranica u kojoj se priča vrti u krug. Problem je što se neko ko kupi Tigar gumu doživljava kao kamikaza.
Nije tacno da se dozivljava kao kamikaza to je tvoj zakljucak
Zavisno od auta dozivljava se gospodom na baterije
jefferson

#9584 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

citroen xm wrote:Samo kažem, ovo je 356-ta stranica u kojoj se priča vrti u krug. Problem je što se neko ko kupi Tigar gumu doživljava kao kamikaza.
Tvoj zakljucak. Vrati se stranicu iza i pogledaj komentar.
Ovdje je u pitanju izbor izmedju Matadora i Michelina. Svjestan izbor.
Mislim da smo davno dosli do zakljucka da bilo koja nova guma je bolja od izlaufane gume. Ako se nema para, normalno da se kupuje ono sto se moze. Problem su kalkulacije tipa: ja kupim Matador koji traje dvije godine, ili Michelin koji traje cetiri. Onda bolje Matador jer te dvije je "svjeziji." To sto nov ili polovan Matador je jedno 18.5 svjetlosnih godina iza Michelina izgleda je irelevantno.
Takodje, vozaci teretnih auta ne vozaju na Matadoru jer je dobar, nego zato sto je jeftin. Boli qrtz gazdu ili upravu kakve su matador gume po mokrom ili snijegu. sve dok gazi.
condy

#9585 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Tema su zimske gume!

Gume se porede u jednakim uvjetima eksplotacije. Barem na svim testovima. Sad ove neke vaše kombinatorike, ne rade se na zvaničnim testovima. Tako ide priča koju ja razumijem ovako, auto sa tigar gumama ide brzinom 40 km/h a auto sa michelin gumama 140 km/h, i onda dođemo do zaključka da će kod iznenadnog i naglog kočenja biti sigurniji ko - tigar i da je zato isplativ za kupovinu :roll: :? :-D

U svim jednakim uvjetima, ove trećerazredne gume nemaju šta tražiti pored premium guma michelina ili continentala. Kao nepremium vozila, ona su trećerazredna vozila u odnosu na premium :wink: :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#9586 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Inače su nam putevi za 140 km/h...
Dope_Man

#9587 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dope_Man »

Mislim da je originalno neko zelio reci da ce i Sava i Tigra i Michelin stati podjednako na normalnim brzinama, a da se razlika primjeti na visim brzinama i ekstremnijim uvjetima. Nacitah se dosta testova i dalo bi se zakljuciti da bi razlika bila mozda u metar-dva, ako i toliko pri toj maloj brzini. Razlika je veca u testovima jer su obicno testirani u kocenju sa 60 ili 80.
530i

#9588 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Nit je to istina nit su dva metra sitnica.
UmaX

#9589 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by UmaX »

Gume trebaju biti spram auta, problem je sto upravo kod vecih i narocito vecih i nestandardnih dimenzija budu ogromne razlike izmedju jeftinih i kvalitetnih guma, po 4-5x.
LikeLike

#9590 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LikeLike »

Ja ne mogu shvatiti da neko ima 30-40k maraka da da za auto, a onda na njega stavi tigar ili savu. :D
Throttle

#9591 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Throttle »

Ustat kad se spomene El Tigre :lol:
jefferson

#9592 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Dope_Man wrote:Mislim da je originalno neko zelio reci da ce i Sava i Tigra i Michelin stati podjednako na normalnim brzinama, a da se razlika primjeti na visim brzinama i ekstremnijim uvjetima. Nacitah se dosta testova i dalo bi se zakljuciti da bi razlika bila mozda u metar-dva, ako i toliko pri toj maloj brzini. Razlika je veca u testovima jer su obicno testirani u kocenju sa 60 ili 80.
Put kocenja se testira na 40, 60, 80 i 100km/h.
Metar-dva? Pa pjesaci ginu zbog 20cm a ne dva metra.
Jedina stvar koja ostvaruje kontakt izmedju auta i ceste je guma, i jbg tu se kalkulise. Fakat to ne mogu shvatiti.
I Tigar i Michelin ce stati podjednako na 40km/h kad na vrbi zasvrbi.
ja71

#9593 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

moje skromno misljenje je da vrhunski proizvodjaci (Continental, Michelin, Goodyear, Pireli ...) debelo naplacuju svoje ime.
Proizvodjaci B kategorije (Fulda, Semperit, Kleber, Vredestein, Hankook, Sava ...) nude skoro iste performance za puno manje para.
Uglavnom su ovi proizvodaci B kategorije u vlasnistvu ovih iz A kategorije tako da profitiraju iz tehnologija vrhinskih guma
Tomahawk11
Globalni moderator

#9594 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

ja71 wrote:moje skromno misljenje je da vrhunski proizvodjaci (Continental, Michelin, Goodyear, Pireli ...) debelo naplacuju svoje ime.
Proizvodjaci B kategorije (Fulda, Semperit, Kleber, Vredestein, Hankook, Sava ...) nude skoro iste performance za puno manje para.
Uglavnom su ovi proizvodaci B kategorije u vlasnistvu ovih iz A kategorije tako da profitiraju iz tehnologija vrhinskih guma
Pa uvijek je i bilo, tako ti je i sa telefonima, tehnikom, sa svim.
Qler

#9595 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Vidi, ja sam sad zamijenio dvije Conti TS850 jer su 2013 godina, i osjeti se da nisu vise u top stanju :) vozene samo u zimskim sezonama, nisu dana ljeta vidjele... I sad cu ih dati jaranu, on ce voziti ovu i vjerovatno narednu zimu na njima...

Vredestain bas i nije jeftin...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9596 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

zima skoro prosla a vi jos o zimskim gumama :lol:
Dope_Man

#9597 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dope_Man »

jefferson wrote: Put kocenja se testira na 40, 60, 80 i 100km/h.
Metar-dva? Pa pjesaci ginu zbog 20cm a ne dva metra.
Jedina stvar koja ostvaruje kontakt izmedju auta i ceste je guma, i jbg tu se kalkulise. Fakat to ne mogu shvatiti.
I Tigar i Michelin ce stati podjednako na 40km/h kad na vrbi zasvrbi.
Da, ginu zbog 20 cm, ali realno koliko puta auto udara na kraju zaustavnog puta? Sigurno se puno cesce desi da udari jer iznenada izleti na 5-6 metara od auta gdje nema gume i kocnice koja ce ga spasiti jer ce obicno i sam vozac lose/sporo reagovati. Ipak i testove valjda rade malo bolji vozaci i ako on na jednom testu zakoci za 30 metara, vjerovatno bi prosjecan covjek zakocio za jos koji vise.

Hocu samo reci da se malo pretjeruje ovdje sa nekakvim brojevima i premiumima. Ko ima neka uzima premium, super. Sto vise takvih, meni draze. Ali ovo je BiH, zagledaj se u DOTove po parkingu i vidjeces koliko hoces no-name guma iz prosle decenije, o cemu se onda prica da ne moze Sava stati kraj skole ako ide 40 :-)
Last edited by Dope_Man on 15/02/2018 10:46, edited 1 time in total.
jefferson

#9598 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

ja71 wrote:moje skromno misljenje je da vrhunski proizvodjaci (Continental, Michelin, Goodyear, Pireli ...) debelo naplacuju svoje ime.
Ni blizu.
basicm

#9599 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Pao snijeg pa probudio neke iz zablude da imaju gume.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9600 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Jucer bas zagledao gume u komšiluku, pa skoro polovina vozila na ljetnim gumama.
Post Reply