BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

insomnia78

#9576 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

славянин wrote: Niko i ne tvrdi da je nemoguca misija, koliko bi kostao finalni proizvod kad uzmes u obzir sva skolovanja,istrazivanja,eventualnu gradnju fabrika za komponente pa onda i te za dronove. I dali bi taj proizvod po kvaliteti cijeni bio konkurentan.Eno primjer nekog osnovnog drona 400 maraka... neka je osnovni vojni 4000 mislim da realno bi te skuplje izaslo da ga sam pravis nego da kupis (mislim nagadjamo malo ali vodeci se logikom mislim da ne grijesimo puno)

Opet sto se tice sigurnosti mnogo lakse i jeftinije izgleda da kupis dronove za vojsku..
[/quote][/quote]
Ovdje se ide sa pogresnim postavkama. Sva ova prica se zasniva na “zlu ne trebalo” sto naravno nije pogresno ali je neostvarivo. U nasim uslovima da bi se nesto razvijalo i proizvodilo mora imati musteriju jer ga OS neces prodati. Znanje bez repromaterijala i komponenti ti opet nece nista koristiti u uslovima eventualne blokade. Takonda je to jedan zajebani zatvoren krug
insomnia78

#9577 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Guadalajara wrote:
славянин wrote:
insomnia78 wrote:Evo sto su braca Turci sad na sajmu predstavili.
Idealan za borbu protiv kurdskih ‘ajduka i “budala s brda”
Dobar i za sačekuše
Image
Taj dron je ocito specijalizovan da ganja kurde sa kalasima po brdima (mada i to ..) jer ako moze on da puca iz relativno male puske moze i onaj "odozdo na njega", malo drugaciji su oni sto su bili po brdima tj prage,pamovi itd. Dronovi za osmatranje su i vise nego korisni.
Ma ovo nije dron nego odron. Budalastinja zesca.
Dusu dao za sacekuse.
Guadalajara

#9578 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

insomnia78 wrote:
славянин wrote: Niko i ne tvrdi da je nemoguca misija, koliko bi kostao finalni proizvod kad uzmes u obzir sva skolovanja,istrazivanja,eventualnu gradnju fabrika za komponente pa onda i te za dronove. I dali bi taj proizvod po kvaliteti cijeni bio konkurentan.Eno primjer nekog osnovnog drona 400 maraka... neka je osnovni vojni 4000 mislim da realno bi te skuplje izaslo da ga sam pravis nego da kupis (mislim nagadjamo malo ali vodeci se logikom mislim da ne grijesimo puno)

Opet sto se tice sigurnosti mnogo lakse i jeftinije izgleda da kupis dronove za vojsku..
[/quote]
Ovdje se ide sa pogresnim postavkama. Sva ova prica se zasniva na “zlu ne trebalo” sto naravno nije pogresno ali je neostvarivo. U nasim uslovima da bi se nesto razvijalo i proizvodilo mora imati musteriju jer ga OS neces prodati. Znanje bez repromaterijala i komponenti ti opet nece nista koristiti u uslovima eventualne blokade. Takonda je to jedan zajebani zatvoren krug[/quote]

Da hoce kao sto nece nakupovati svega i svacega...Pa kad se stvori sirovinska i tehnicka baza sa tim se dalje moze budjiti nesto po svom. Kao sto Iranci rade. :D
Guadalajara

#9579 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

insomnia78 wrote: Dusu dao za sacekuse.
Pravi teroristicki NVO :lol:
detroit-mercy

#9580 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

славянин wrote:
detroit-mercy wrote:
Guadalajara wrote:
A šta si to ti puštao u serijsku proizvodnju pa si kompetentan za nju ? Serijski proizvodio i prodavao krompir ?
Pa godine rada u industriji koja se bavi serijskom proizvodnjom i R&D me vjerovatno cine donekle kompetentnim, jos posebno kad u malom prstu imas troskove, akvizicije pa onda R&Da na jednom projektu, troskove linija za proizvodnu kao i troskove koji se javljaju u toj istoj prozivodnji onda valjda imas neku tezinu u prici o subjektu. Trebas jos dodati, vidi mu gloove :skoljka: .
U sustini koliko bi te kostao taj finalni proizvod kada uzmes u obzir sva skolovanja,istrazivanja,eventualnu gradnju fabrika za komponente pa onda i te za dronove. I dali bi taj proizvod po kvaliteti cijeni bio konkurentan.Eno primjer nekog osnovnog drona 400 maraka... neka je osnovni vojni 4000 mislim da realno bi te skuplje izaslo da ga sam pravis nego da kupis (mislim nagadjamo malo ali vodeci se logikom mislim da ne grijesimo puno)

Pa to je ono o cemu upravo govorim, masa drugih zemalja, mnogo jacih po tehnologiji, znaju, resursima, moci pa ne pokusava uopste da ulazi u neke price ako ne vidi neku ekonomsku/drustvenu korist iza toga.
Ako cemo razvijati namjensku na osnovama zlu ne trebalo onda ista nece nikada na zelenu granu.
Nije problem jednoj Francuskoj ili USA skolovati kadar za aero space tehnologije, jer imaju industrije koje se bave time i u vojnom i u civilnom sektoru, imaju kompanije koje imaju potrebe za tim kadrovima.
Sta sa nama, uloziti resourse koje ionako nemamo da bi skolovali kadrove za koje ionako nemamo potrebu da bi razvijali granu industrije koje nema ni u tragovima :-) Mi nismo jedna Kina da mozemo ulupati milijarde u neki projek pa kud pukolo da puklo, nama svaki promasaj znaci novi gubitak stanovnistva; jer svaki promasaj neko mora platiti.
славянин

#9581 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
Zamisli muke na liniji, ti bi do sumarka u wc a ono zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz iznad :D :D
Guadalajara

#9582 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:
Zamisli muke na liniji, ti bi do sumarka u wc a ono zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz iznad :D :D
Iskopaš rupu ko ćuko i samo zatrpaš zemljom... :mrgreen:
General War

#9583 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

insomnia78 wrote:
General War wrote:
detroit-mercy wrote: Pa sad, da je tako jednostavno onda bi svako stancao sve :mrgreen: ljudi ulazu milijarde u R&D nako, imaju para na bacanje :skoljka: .
Pa i stancaju, da napomenem, hrvatska je osmatracke dronove koristila jos u oluji, srbija pravi svoje...
Pa dobro evo skrkamo kamaru para i skrpimo taj dron i sta ces sa njim? Da bog da da ces ga prodati da pokrijes ulozeno a sebi ga ne mozes ostaviti
Cjena + inovacija + PR...ako je sranje naravno da ga nece niko kupit plus skuplji nego slican na trzistu, naravno da ga nece niko.
insomnia78

#9584 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

General War wrote: Cjena + inovacija + PR...ako je sranje naravno da ga nece niko kupit plus skuplji nego slican na trzistu, naravno da ga nece niko.
Pa ako nako realno sta mislis koja opcija ima vece sanse
harisl

#9585 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by harisl »

detroit-mercy wrote:
Guadalajara wrote:
detroit-mercy wrote: Onda dolazi pitanje, a kad neko zavrsi taj smijer gdje ce raditi ili cemo skolovati kadrove Nijemcima.
Kao što sada stipendiraju studente(2000 maraka po godini) na PMFu i ETF. Mogu vala stipendirati i ove na tom nekom avionskom smjeru/odsjeku.
Nije problem nikog stipendirati, sta sa tim ljudima kada zavrse, da li imas industriju za te kadrove, da li imas potrebu za te kadrove.
Ili ce opet poslije toga na budzet i sa guza na guz u nekom odjelu za istrazivanje dronova i gubljenje vremena.
Tacno je to, ali mladim ljudima to imponuje, nije im zanimljivo ono sto pali (krave, lopata, krampa, ovce...). A i nebi bilo prvi put da ljudi ne rade u struci 100%. Opet se ima volumen predmeta da se lako prebaci na nesto drugo. Vala nam netreba vise ni ekonomista ni pravnika.

Nevezano za ovo gore, mislim da nasa namjenska industrija treba traziti sansu kroz kooperaciju sa slicnim industrijama u inostranstvu pa se polako gurati. A niko nam ne brani da skontamo nesto i sami, pa onda trazimo partnere, pa ako upali...

Bolje stojimo nego sto bi trebali (sa, ili bez dronova), a dusmani neka pocrkaju :)
General War

#9586 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

insomnia78 wrote:
General War wrote: Cjena + inovacija + PR...ako je sranje naravno da ga nece niko kupit plus skuplji nego slican na trzistu, naravno da ga nece niko.
Ovo je vise za neke privatne firme da se tim bavi...trziste je nezasito...nisam ja nesto potencirao pricu o dronovima i zaradi, meni nije jasno zasto nasa NI sa turcima nesto nije u kooperaciji napravila imajuci u vidu bratstvo i jedinstvo...nasi tenkovi i oklopna vozila goli ko lipici, a imamo i opremu i ljude za modernizaciju...znas koliko je M60 u svijetu i M117?
славянин

#9587 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

General War wrote:
insomnia78 wrote:
Ovo je vise za neke privatne firme da se tim bavi...trziste je nezasito...nisam ja nesto potencirao pricu o dronovima i zaradi, meni nije jasno zasto nasa NI sa turcima nesto nije u kooperaciji napravila imajuci u vidu bratstvo i jedinstvo...nasi tenkovi i oklopna vozila goli ko lipici, a imamo i opremu i ljude za modernizaciju...znas koliko je M60 u svijetu i M117?
Jes ali koliko kosta modernizacija jednog m60 ?
Guadalajara

#9588 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

harisl wrote: Tacno je to, ali mladim ljudima to imponuje, nije im zanimljivo ono sto pali (krave, lopata, krampa, ovce...). A i nebi bilo prvi put da ljudi ne rade u struci 100%. Opet se ima volumen predmeta da se lako prebaci na nesto drugo. Vala nam netreba vise ni ekonomista ni pravnika.

Nevezano za ovo gore, mislim da nasa namjenska industrija treba traziti sansu kroz kooperaciju sa slicnim industrijama u inostranstvu pa se polako gurati. A niko nam ne brani da skontamo nesto i sami, pa onda trazimo partnere, pa ako upali...

Bolje stojimo nego sto bi trebali (sa, ili bez dronova), a dusmani neka pocrkaju :)

:thumbup: :bih:
Ricken

#9589 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Ricken »

General War wrote:
insomnia78 wrote:
Problem naše NI je što sirovine nabavlja u Srbiji. Problem Srbije je što polu-proizvode nabavlja u Bosni. Jednostavno spojene posude.
insomnia78

#9590 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

OS nemaju nikakve veze sa namjenskom.
General War

#9591 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

славянин wrote: Jes ali koliko kosta modernizacija jednog m60 ?
Manje nego kad ga i posadu sprzi jedan rpg
славянин

#9592 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

General War wrote:
Pa tom logikom onda abramse ili leoparde nove uzeti :D pare su bitne a modernizacija m60 (na zadnji "update") je prilicno skupa... a mi trenutno nemamo para za to :-?

Cak i sa tim upgradeom m60 nisu nesto sigurne od rpgova..

Hint - broj 5 na slici..

Image
insomnia78

#9593 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Sto bi rekle kolege na temi o Siriji ma nije njemu nista. Malo ga saprati, prefarbati i ode on ponovo u borbu
155_mm

#9594 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

prvo tvrdi da BiH ne proizvodi eksploziv za inicijalne kapisle
славянин wrote:
asker wrote:
Aha, hajd priznaj da si se provalio i drugi put malo opreznije :kiss:
Ako ce ti biti lakse evo provalio sam se... ako ti nece biti lakse - jeli nazivas domacim proizvodom nesto cije komponente uvezes ? Upaljac za granatu proizvedes samo sto glavnu komponentu za isti moras da uvezes ..............

PS: Da je Vitezit "ziv" i da proizvodi detonatorski eksploziv to bi bila domaca proizvodnja - znaci napravis upaljac u BiH. Napravis kapislu za metak u BiH itd itd.
da bi na kraju priznao da nije imao pojma da GINEX proizvodi te eksplozive.
славянин wrote:
155_mm wrote:i onda se guslanje nastavlja sa upaljacima. kao bosnjani nisu u stanju napraviti upaljace, sto rece kolega, kao da BINAS pravi upaljace za cigare.
:lol:
a kad ubacis "binas bugojno" u googlet dobijes za zadnju sedmicu ili mjesec bezbroj linkova tipa "global market mechanical and electronic fuzes...."

nazalost ne znamo sta tamo pise jer dokument kosta nekoliko hiljada dolara. ali kazu da se u dokumentu radi o analizi svjetskog trzista artiljerijskih upaljaca na osnovu glavnih desetak svjetski igraca na tom polju. i pored njemackih, francuski, americkih, izraelskih, kineskih,... prozvodjaca se nalazi i BINAS bugojno.

:lol: :lol: :lol:
Eto jedne stavke koju zaista nisam znao - Da GINEX samostalno moze da proizvodi eksplozive za inic. kapisle i upaljace.Ako moze pa odlicno - jos onda savladati dio oko baruta sto se tice municije.
kako je moguce znati da se nesto ne proizvodi a ne znati da se proizvodi.

iznositi tvrdnje bez ikakvog poznavanja. znaci ne samo da se laze o forumasima nego se laze i o tvornicama namjenske industrije.

i sad mi svi trebamo da vjerujemo takvima u njihovu verziju stanja bh. NI.
:-)
General War

#9595 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

Ricken wrote:
Problem naše NI je što sirovine nabavlja u Srbiji. Problem Srbije je što polu-proizvode nabavlja u Bosni. Jednostavno spojene posude.
Sto bi bio problem? Cak sta vise, ja bih tu saradnju i prosirio...nevezano za politiku.
славянин

#9596 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:prvo tvrdi da BiH ne proizvodi eksploziv za inicijalne kapisle
славянин wrote:
asker wrote:
Aha, hajd priznaj da si se provalio i drugi put malo opreznije :kiss:
Ako ce ti biti lakse evo provalio sam se... ako ti nece biti lakse - jeli nazivas domacim proizvodom nesto cije komponente uvezes ? Upaljac za granatu proizvedes samo sto glavnu komponentu za isti moras da uvezes ..............

PS: Da je Vitezit "ziv" i da proizvodi detonatorski eksploziv to bi bila domaca proizvodnja - znaci napravis upaljac u BiH. Napravis kapislu za metak u BiH itd itd.
da bi na kraju priznao da nije imao pojma da GINEX proizvodi te eksplozive.
славянин wrote:
155_mm wrote:i onda se guslanje nastavlja sa upaljacima. kao bosnjani nisu u stanju napraviti upaljace, sto rece kolega, kao da BINAS pravi upaljace za cigare.
:lol:
a kad ubacis "binas bugojno" u googlet dobijes za zadnju sedmicu ili mjesec bezbroj linkova tipa "global market mechanical and electronic fuzes...."

nazalost ne znamo sta tamo pise jer dokument kosta nekoliko hiljada dolara. ali kazu da se u dokumentu radi o analizi svjetskog trzista artiljerijskih upaljaca na osnovu glavnih desetak svjetski igraca na tom polju. i pored njemackih, francuski, americkih, izraelskih, kineskih,... prozvodjaca se nalazi i BINAS bugojno.

:lol: :lol: :lol:
Eto jedne stavke koju zaista nisam znao - Da GINEX samostalno moze da proizvodi eksplozive za inic. kapisle i upaljace.Ako moze pa odlicno - jos onda savladati dio oko baruta sto se tice municije.
kako je moguce znati da se nesto ne proizvodi a ne znati da se proizvodi.

iznositi tvrdnje bez ikakvog poznavanja. znaci ne samo da se laze o forumasima nego se laze i o tvornicama namjenske industrije.

i sad mi svi trebamo da vjerujemo takvima u njihovu verziju stanja bh. NI.
:-)
:maca:
insomnia78

#9597 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

General War wrote:
Ricken wrote:
Sto bi bio problem? Cak sta vise, ja bih tu saradnju i prosirio...nevezano za politiku.
Problem je sto sva nadanja vezano za NI idu u smislu sta ako zapuca. Sto ko sto rekoh nije lose. Samo je malo zajebano sto uvijek zapuca sa iste strane
славянин

#9598 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

insomnia78 wrote: Problem je sto sva nadanja vezano za NI idu u smislu sta ako zapuca. Sto ko sto rekoh nije lose. Samo je malo zajebano sto uvijek zapuca sa iste strane
Nevezano za sigurnost - ali zasto ne proizvoditi sve kod kuce sto mozes i imati zatvoren krug ? I ako jos fino ustimas sve sigurno ces moci jeftinije da proizvodis nego da kupujes pojedine komponente iz inostranstva.Automatski si vise konkurentan.
Sa aspekta sigurnosti to je win win.
General War

#9599 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

славянин wrote:
General War wrote:
Pa tom logikom onda abramse ili leoparde nove uzeti :D pare su bitne a modernizacija m60 (na zadnji "update") je prilicno skupa... a mi trenutno nemamo para za to :-?

Cak i sa tim upgradeom m60 nisu nesto sigurne od rpgova..

Hint - broj 5 na slici..

Image
Nema tu logike, jedno je upgrade a drugo novi tenk.
Ovu sa tandem bojevom glavom vecinom zaustavlja kombinacija reaktivnog oklopa i senvic panela...nijedan tenk ne pruza 100% zastitu.
insomnia78

#9600 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Dobro mozemo ko Englezi u WWII topiti escajg i plehane tanjire
Post Reply