Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
exliberal-ex wrote:
ja se nesjecam ovih baraka, ovo je ispod pjesackog mosta jel tako...
sjecam se ogreva koji je bio zapadno od trznog centra, bile par onih zgrada sto su ih zvali latinski kvart ako se nevaram...sjecam se mosta kod hitne
isto one one ambulante sto je bila u onim malim kucicama....uh ostao mi bas ruzan osjecaj one hladnoce...i zubarske stolice...
radionice su bile tacno izmedju ulica blagoje parovica i omera maslica ,na mjestu sadasnjih deova,pruga je isla ulicom omera maslica.
jel mislis na ambulantu u avde karabegovica,sve smrdilo na cumur kad udjes ,kao i u pionirskom centru bosko buha
strašna slika, nisam skontao gdje je to dok nisam vidio ovaj ćošak nebodera!
odakle li ih samo vadi!! prvoklasna kvaliteta.... polako sumnjam da ima vremeplov
exliberal-ex wrote:
ja se nesjecam ovih baraka, ovo je ispod pjesackog mosta jel tako...
sjecam se ogreva koji je bio zapadno od trznog centra, bile par onih zgrada sto su ih zvali latinski kvart ako se nevaram...sjecam se mosta kod hitne
isto one one ambulante sto je bila u onim malim kucicama....uh ostao mi bas ruzan osjecaj one hladnoce...i zubarske stolice...
radionice su bile tacno izmedju ulica blagoje parovica i omera maslica ,na mjestu sadasnjih deova,pruga je isla ulicom omera maslica.
jel mislis na ambulantu u avde karabegovica,sve smrdilo na cumur kad udjes ,kao i u pionirskom centru bosko buha
da avdo karabegovic...kako sam mrzio tu ambulantu kao dijete, ostala mi u sjecanju ona cekaonica, hladna.....jos kad trebas zubaru...kasnije smo isli u omera maslica dok se kumrovac nije napravio....
TEMPL” (VELIKI NOVI HRAM), jevrejski sefardski hram u Sarajevu, u Ulici Branilaca Sarajeva (sada „Bosanski kulturni centar“) nakon spaljivanja od ustaša
Sarajevska zgrada poznata kao “Kod vječne vatre” izgrađena je 1894. godine prema projektu arhitekata Karla Paržika i Josipa Vancaša. (Objekat je nastao 1893. godine, a otvoren je 1895. godine.) Isprva je to bio Hotel “Grand”, potom je služila kao Landesbank, sjedište Zemaljske banke, Službe društvenog knjigovodstva, dok je danas to sjedište Zavoda za platni promet.
Izgradnja ovog hotela poĉela je 1893.g, a 1895.g. štampa je objavila da je otvoren novi hotel koji je gradio Daniel A. Salom i da je građen po projektu Josipa Vancaša “na dva kata”.
Međutim, već iste godine došlo je do izmjene namjene i adaptacije za Zemaljsku banku koja je bila osnovana u Sarajevu 4.VIII 1895.g.
Dakle, dvospratni Vancašev “Grand-hotel” trebalo je preurediti i proširiti, te je nadograđen i treći sprat za potrebe Zemaljske banke. Ovaj projekt za Zemaljsku banku uradio je Karlo Paržik.
Ispred pročelja zgrade nalazi se Vječna vatra, koja je upaljena 1946. godine kao spomenik oslobodiocima Sarajeva i žrtvama fašizma koji su pali u II svjetskom ratu.
Admir_1984 wrote:Postoje li igdje slike stojcevca prije rata?
Pogledat cu ja po starim albumima....ja sam sa pokojnim starim ulazio u stojcevac prije olimpijade...trebao si imat posebnu propusnicu da udjes
Sjeca li se iko kad su trebalo propusnice da se popes sa autom na igman, pravac od hadzica ?
Pogledat cu ja po starim albumima....ja sam sa pokojnim starim ulazio u stojcevac prije olimpijade...trebao si imat posebnu propusnicu da udjes
Sjeca li se iko kad su trebalo propusnice da se popes sa autom na igman, pravac od hadzica ?
Mene je dedo često tamo vodio, bio minibus vratnik-stojcevac, sjećam se malo onih teniskih terena i onog restorana
naravno, samo ne znam više da li je stvarno trebala propusnica ili je bila u pitanju samo rampa sa normalnom kontrolom, to je bilo kad kreneš iz hadžića prema brezovači, malo iza hadžičkog groblja, jednu krivinu dalje. objekat se vidio i odozdo iz hadžića