Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9576 Re: Šta trenutno čitate?
podrzite barem domace pisce i kupite knjigu
meni jeniz ponizenja citatzi nesto u pdfu
jedino neke bas skupe knjige i rijetke... neprevedene
-
BJB
#9577 Re: Šta trenutno čitate?
Tolilko sam umorna da se ne mogu ni svadjati..
Prestala sam kupovati knjiige..Kontam kad me svi na sve moguce nacine kradu, krascu i ja knjige i citati kad god stignem.
Kakva su vremena dosla, djeca ne citaju, stari ne citaju, omladina opcenito ne cita, cak ni ono sto moraju, autori ce morati podmicivati ljude da ih citaju.
Autori ce praviti share stranice i kaciti svoje knjige i moliti ljude da ih procitaju..
Je*em ti ovaj vakat, sto se ne rodih ranije i ne umrijeh prije svega ovoga..Nista mi se vise ne svidja.
@blackswan, na kamaru i domace pisce i domace izdavace, sto su nase knjige uvijek skupe k'o da su na zlatnom papiru stampane..Ne trebaju im ni debele korice, ni neki super lijepi papir, ako knjiga valja prodavace se bez obzira na izgled, ako je prevedena dobro isto tako..
Na svakom sajmu knjige nasih izdavaca 20KM, knjige srpskih izdavaa od 9-12 KM...
Prestala sam kupovati knjiige..Kontam kad me svi na sve moguce nacine kradu, krascu i ja knjige i citati kad god stignem.
Kakva su vremena dosla, djeca ne citaju, stari ne citaju, omladina opcenito ne cita, cak ni ono sto moraju, autori ce morati podmicivati ljude da ih citaju.
Autori ce praviti share stranice i kaciti svoje knjige i moliti ljude da ih procitaju..
Je*em ti ovaj vakat, sto se ne rodih ranije i ne umrijeh prije svega ovoga..Nista mi se vise ne svidja.
@blackswan, na kamaru i domace pisce i domace izdavace, sto su nase knjige uvijek skupe k'o da su na zlatnom papiru stampane..Ne trebaju im ni debele korice, ni neki super lijepi papir, ako knjiga valja prodavace se bez obzira na izgled, ako je prevedena dobro isto tako..
Na svakom sajmu knjige nasih izdavaca 20KM, knjige srpskih izdavaa od 9-12 KM...
- Truba
#9578 Re: Šta trenutno čitate?
pod pojmom domaći meni je BHS jezik
sve što ne moram prevoditi
engleski ne podnosim u ovoj priči i suzdržan sam prema ljudima koji čitaju na engleskom
nisam rekao da je pdf krađa...
jednostavno ne vidim uživanje u tome...
čitao sam ja 2001. onaj polarisov CD na kompjuteru i "uživao" te govorio kako nikako više ne trebam kupiti sf knjigu
ali shvatio kako to nije to
engleski ne podnosim u ovoj priči i suzdržan sam prema ljudima koji čitaju na engleskom
čitao sam ja 2001. onaj polarisov CD na kompjuteru i "uživao" te govorio kako nikako više ne trebam kupiti sf knjigu
- alcho
#9579 Re: Šta trenutno čitate?
Od 2001. se dosta toga promijenilo...imas epub formate, e-book readere, tako da se ne mora više čitati pdf sa monitora.Black swan wrote:pod pojmom domaći meni je BHS jezik
engleski ne podnosim u ovoj priči i suzdržan sam prema ljudima koji čitaju na engleskom![]()
![]()
![]()
![]()
E sad, naravno, oni koji nikad nisu citali sa e-book readera ce poceti da se javljaju sa pricom kako "to nije to" i kako oni nikad ne bi citali nista osim papirne knjige, jer nema "onaj smek".
- SkyLimit
#9580 Re: Šta trenutno čitate?
Ne vjerujem u knjige niti sprave koje će ti promjeniti život, ali ovo mi se čini najbolje potrošenih 5.90 KM u životu

- azurna_obala
#9581 Re: Šta trenutno čitate?

Jergović je na ovaj fazon napisao ''Sarajevo, plan grada'', bar se meni tako čini.
- quentin
#9582 Re: Šta trenutno čitate?
Neću da ulazim u priču oko elektronskog izdavaštva, piraterije, zaštite autorskih prava i sličih stvari jer su zaista komplikovane, pravno i moralno. Reći ću samo nešto oko procesa čitanja, sa papira ili ekrana. Što se mene tiče, knjiga je prije svega tekst. Osim klasičnih knjiga, čitao sam i sa e-book readera, tableta, čak i sa ekrana laptopa sam pročitao nekoliko knjiga, i u svim ti slučajevima jedino važno bio mi je kvalitet knjige. Sve ostalo se zaboravlja i zanemaruje. Čitanje je uživanje u tekstu, medij kroz koji do mene dolazi taj tekst je manje važan.Black swan wrote:pod pojmom domaći meni je BHS jezik
engleski ne podnosim u ovoj priči i suzdržan sam prema ljudima koji čitaju na engleskom![]()
![]()
![]()
![]()
- Gojeni H
- Truba
#9584 Re: Šta trenutno čitate?
imam tablet na kojemu su samo tri knjigealcho wrote:Od 2001. se dosta toga promijenilo...imas epub formate, e-book readere, tako da se ne mora više čitati pdf sa monitora.Black swan wrote:pod pojmom domaći meni je BHS jezik
![]()
![]()
![]()
E sad, naravno, oni koji nikad nisu citali sa e-book readera ce poceti da se javljaju sa pricom kako "to nije to" i kako oni nikad ne bi citali nista osim papirne knjige, jer nema "onaj smek".
abeceda rezidbe, rezidba i kosidba rezidba
sve ostalo je na papiru što me zanima
svakako svakom njegovo...
na kraju krajeva niko nikog ništa ne prisiljava
konfrontiramo mišljenja
- dobar osjecaj
#9585 Re: Šta trenutno čitate?
Ti mozes komotno promijeniti nick u arhaicniBlack swan wrote: imam tablet na kojemu su samo tri knjige
abeceda rezidbe, rezidba i kosidba rezidba
sve ostalo je na papiru što me zanima
svakako svakom njegovo...
na kraju krajeva niko nikog ništa ne prisiljava
konfrontiramo mišljenja
Jos i onaj komentar za citanje na engleskom. Na ovako malom trzistu i u ovako kratkom zivotu, citam sve sto mi je dostupno. Necu da dajem vise novca radi nekih sjecanja i emocija koje su odavno pogazene stvarnoscu.
- wewa
#9586 Re: Šta trenutno čitate?
dvije rijeci: ziviJo kindle!
onaj osjecaj kad mozes citati u mraku pored djeteta koje (konacno) spava.
zadnje sam procitala najnovijeg Pottera, prije toga Zohare od Nesba.
primam donacije u krimicima <3 ne diskriminiram engleski <3
onaj osjecaj kad mozes citati u mraku pored djeteta koje (konacno) spava.
zadnje sam procitala najnovijeg Pottera, prije toga Zohare od Nesba.
primam donacije u krimicima <3 ne diskriminiram engleski <3
- Truba
#9587 Re: Šta trenutno čitate?
za obje pitanje
koliko imate knjiga (stripova i ostalog papira)
ja neću da se po**** po mojih 600 knjiga od toga 453 skupljanih od 1995. i odvajanih od sendvica izlazaka i općenito guze i usta
jednostavno ne mogu to da učinim svojim knjigama one su dio mene i moga života... za većinu znam i dan kad sam ih kupio, koliko sam platio, kako sam se cjenjkao
neke sam i ukrao ne stidim se to priznati, rijetke sam dobio...
dok ih sve pročitam ne mogu nijednu u digitalnoj formi čitati
ponavljam... otkako sam nabavio tablet ne palim tv, ni laptop, a desktop ponekad samo da upišem neke podatke jer mi je lakše mišem raditi
imao sam knjiga na mobitelu ali i dalje nosim torbu s knjigama i čitam u svakoj slobodnoj prilici
evo i kad ovaj post završim odo nastaviti poglavlje hobita i jednu priču iz magazina futura kojeg sam skupljao 15 godina... od koncerta U2 do 2012.
ja neću da se po**** po mojih 600 knjiga od toga 453 skupljanih od 1995. i odvajanih od sendvica izlazaka i općenito guze i usta
jednostavno ne mogu to da učinim svojim knjigama one su dio mene i moga života... za većinu znam i dan kad sam ih kupio, koliko sam platio, kako sam se cjenjkao
ponavljam... otkako sam nabavio tablet ne palim tv, ni laptop, a desktop ponekad samo da upišem neke podatke jer mi je lakše mišem raditi
imao sam knjiga na mobitelu ali i dalje nosim torbu s knjigama i čitam u svakoj slobodnoj prilici
evo i kad ovaj post završim odo nastaviti poglavlje hobita i jednu priču iz magazina futura kojeg sam skupljao 15 godina... od koncerta U2 do 2012.
- wewa
#9588 Re: Šta trenutno čitate?
imam toliko knjiga da doslovce nemam gdje staviti vise nijednu...
izmedju ostalog, i zato mi je super kindle.
izmedju ostalog, i zato mi je super kindle.
- shmizlica
#9589 Re: Šta trenutno čitate?
labud od drveta šumu ne vidi....ne kaže niko da ne treba čitati papirne
nego da kindle (i ostali uređaji) predstavljaju lakšu dostupnost, praktičnost.....evoluciju čitalaštva
i sad ću ako kod nekog (ili negdje) naletim na knjigu koja me zanima posuditi, kupiti....al jednostavno nemam mjesta više za redati ih po kući u mjeri kao dosad
- Truba
#9590 Re: Šta trenutno čitate?
gutenberg i ja dislike
odbijam čitati na egleskom ( a čitao sam 1998. na engelskom više ne) i odbijam ekran
mudri beli čovek has spoken haugh

odbijam čitati na egleskom ( a čitao sam 1998. na engelskom više ne) i odbijam ekran
mudri beli čovek has spoken haugh
- Truba
#9591 Re: Šta trenutno čitate?
taj izraz ne poznajemshmizlica wrote:posuditi
big NO NO
ili posedovanje ili ništa
(ekavski da se bolje ureže u sjećanje nekako mi efektivnije
knjige koje posedujem a ne svide mi se prodajem... to je moj odnos prema njima
- shmizlica
#9592 Re: Šta trenutno čitate?
i ti si neka čudna zvjerčica 
- dobar osjecaj
#9593 Re: Šta trenutno čitate?
Babe i zabe. Nemam pojma koliko imam knjiga. Nemam odavno jedan dom pa sam prekinula mnoge emotivne veze s predmetima poput knjiga. U sustini, da sebi olaksam i zbacim teret brige, racunam da nemam vise nijednu knjigu. Procitam i rado proslijedjujem dalje sve sto nije strucna literatura koja mi treba svakodnevno. Okrutno i oslobadjajuce u istom dahu.Black swan wrote:za obje pitanje
jednostavno ne mogu to da učinim svojim knjigama one su dio mene i moga života... za većinu znam i dan kad sam ih kupio, koliko sam platio, kako sam se cjenjkaoneke sam i ukrao ne stidim se to priznati, rijetke sam dobio...
- Banksy
#9594 Re: Šta trenutno čitate?
Oslobađajuće, sigurno.
- piupiu
#9595 Re: Šta trenutno čitate?
Krokodajl wrote:100 godina samoće, po ko zna koji put...
I
- piupiu
#9596 Re: Šta trenutno čitate?
The Tipping Point - odlična, Blink - dobra, možda i najzanimljivija - ali mi se ne svidja terminologija (intuitivno znanje - mislim da je neprecizno pogrešne pretpostavke bazirane na akumuliranom iskustvu opisati kao 'intuitivno znanje', meni je intuitivno znanje nešto skroz drugo), Outliers - zanimljiva kao koncept, nisam sigurna da sam ga skroz kupila, David and Goliath - 'nako, možda sam se smorila - iako ga volim čitati, smara me ogromna količina informacija, detalja, primjera.BJB wrote:Cijela knjiga je takva..Digla_da_kreci wrote:Malcolm Gladwell/Outliers tek pocela i za sada je ok, prva prica je divna., ipak je najbolja od svih njegovih..The Tipping Point i David and Goliath nisu lose, preostale dvije su malo zbrkane, barem meni.
Ako ti se svidja Malcolm Gladwell, preporucujem i Ken Robinsona -The Element" i Out of our minds.
- Banksy
#9597 Re: Šta trenutno čitate?
Njegova What the Dog Saw: And Other Adventures, izvrsna, laka i inteligentna, preporučujem...
- piupiu
#9598 Re: Šta trenutno čitate?
Malo je mračan (odnosno, meni je Nora izazivala tjeskobu), ali je tata za raskrinkavanje malogradjanskog licemjerja i skidanje ideologija sa njihovih uzvišenih tronova, a ako voliš narodnu poeziju, zeru nadrealizma, patuljke i trolove, traganje za sobom - kreni od Per Ginta, ta je svakako klasik... Nora je muška feministička drama, pa nije ni to loše.aewi wrote:E hvala, jesi'l citao Ibzena? Imam neke njegove drame, jos ih nisam citaoBullet Tooth Tony wrote:Knut Hamsun je meniaewi wrote:Jos uvijek sam pod dojmom
Ovu slucajno dobih. Bas je bas, mislim da cu potraziti jos njegovih knjiga...![]()
![]()
![]()
Procitao sam Glad, Po zaraslim stazama , pod jesenjom zvijezdom .... Preporuka za Glad
-
aewi
- BambiGZ
#9600 Re: Šta trenutno čitate?
Potpuno se slazem i nikako mi nije jasno kakav je cejf citanja pdf knjiga? Ja stvarno ne vidim u tome nikakvo zadovoljstvo.Black swan wrote:podrzite barem domace pisce i kupite knjigu