Hm. Ne bih se složio sa prve tri rečenice, naime, iako je nešto staro ne znači da mu je prošlo vrijeme, ne znači da je moderna zamjena za to bolja, ali nema veze.dustaban wrote:Vjerovatno vozis Yugu!Hakiz wrote:Majka mu stara, ja ateista a pišem pisma (i to nalivperom) i razglednice, fotografišem na filmu ne digitalno, koristim analognu audio-opremu...dustaban wrote:Cemu logaritamske tablice kraj kalkulatora, cemu kino kraj TV-a, cemu skola kraj interneta... ???
Cemu religija kraj ociju i mozga?!
Nije sve staro loše.
Otimanje novome moze biti simpaticno ali je... jebiga znas i sam.
Zapravo nije problem ako neko iz sentimentalnih razloga jos uvijek pise perom, vrti gramofonske ploce, vozi oldtajmere... problem je KAD NE VIDI da je tome proslo vrijeme.
Upravo je takav slucaj sa religijom. I nije rijec o odbacivanju boga, naprotiv, rijec je o spoznaji da religija nije vise ekskluzivni nacin manifestovanja religioznosti. Religije koje poznajemo su u vrijeme interneta je B-E-S-M-I-S-L-E-N-E !
Jer Bog, ako postoji, on je online!
I naravno, internet, postavlja i novu "teoriju boga" - Bog je ono cega smo svi mi dio... odnosno ono u sto nas je sve uvezala Mreza.
Kad dodje druga civilizacija, za vrijeme naseg postojanja ili nakon toga, sresti ce se sa nasom Knjigom. A to nije nijedna od ovih koju religije podmecu vec je to ona koju je napisao Bog kojeg jos nismo svjesni niti smo svjesni da svi smo zapravo njegovi djelici. Dakle nismo svjesni da je rijec o Knjizi koju smo svi zajedno ispisali.
Da rijec je o Wikipediji!
Amen
Ateizam vs. Religija
-
Hakiz
#9576 Re: Ateizam vs. Religija
- Plavo-bijeli
#9577 Re: Ateizam vs. Religija
Što više razmišljam o Zemlji, Suncu, galaksijama i sve što više istražujem o istim sve više i više sam uzbuđen o stvarima o kojima ćemo tek saznati, a i o stvarima o kojim nikada nećemo. Sve mi je više nevjerovatnije i nevjerovatnije da postoje ljudi koji vjeruju da su posebni na jednoj nebitnoj planeti, te da su posebni iz razloga jer ih je stvorio određeni Bog, koji će patiti sve ostale koji ga ne vole i ne poštuju, eh.... gledam Dragon Ball i stvari koje vidim u tom crtanom su mi realnije i ozbiljnije od religije i nekih stvari koja ona iznosi, a sada ih vole nazvati "anegdotama" itd..
- tuzlak1212
#9578 Re: Ateizam vs. Religija
samo zato sto se pojavila nova, alternativna slika svijeta sada u 21. stoljecu sa svime sto nas okruzuje i znanjem kojim posjedujemo ne znaci da je tradicionalna za odbacit jer i ova danas ce jednom postati tradicionalna
mnogi drustveni poretci su propali unazad 1500-2000 godina i dosli neki novi sada a islam, krscanstvo, judaizam prezivise sve to, prezivit ce i ovo danasnje bjezanje od religija od strane ljudi jer nema istu snagu nesto sto je od covjeka i nesto sto je od Boga pa kolko god se ovo troje medjusobno negiralo
mnogi drustveni poretci su propali unazad 1500-2000 godina i dosli neki novi sada a islam, krscanstvo, judaizam prezivise sve to, prezivit ce i ovo danasnje bjezanje od religija od strane ljudi jer nema istu snagu nesto sto je od covjeka i nesto sto je od Boga pa kolko god se ovo troje medjusobno negiralo
- insomnia78
#9579 Re: Ateizam vs. Religija
100%. Pogledaj samo oaze koje vode ovi koji se drze bozije rijeci
- Plavo-bijeli
#9580 Re: Ateizam vs. Religija
Izvini, ali ja fakat odavno veću glupost nisam pročitao. To što će se neka sadašnja vjerovanja postati tradicionalna u budućnosti, ne znači da se ne treba odreći tih prijašnjih. Čim se nešto pokaže kao netačno, idemo dalje. Zato mi se sviđa nauka. To tradicionalno se može izučavati na predmetu "Historija" i "Historija i religija". I to je to.tuzlak1212 wrote:samo zato sto se pojavila nova, alternativna slika svijeta sada u 21. stoljecu sa svime sto nas okruzuje i znanjem kojim posjedujemo ne znaci da je tradicionalna za odbacit jer i ova danas ce jednom postati tradicionalna
To što su se Kršćanstvo i Islam zadržale nema uopšte veze sa tom nekom pretposavkom da je "božanska" religija i isto je jedna velika glupost. Religija je tek krenula opadati u posljednjih 50ak godina sa rastom tehnologije, interneta itd...I opada sve više i više. Islam spašava to što ne daju da se javno piše protiv istog, ne samo što nedaju nego i prijete smrću u državama gdje neko misli da napusti religiju i onda još piše protvi iste. Neobraznovanost je drugi razlog i što je neka država neobrazovanija, monoteistička religija je više prisutna u istoj. Može se hladno dokazati i usporediti. Što više bude raslo obrazovanje, sve će više i više opdadati religija. ISlam se opet bori tako što ne daju da se priča o 'teoriji evolucije' itd...
- tuzlak1212
#9581 Re: Ateizam vs. Religija
necemo opet poceti istu diskusiju od prije 10-15 stranica ili mozda cak vise na ovoj istoj temi o nauci i religiji... i nauci uopce i religiji uopcePlavo-bijeli wrote:Izvini, ali ja fakat odavno veću glupost nisam pročitao. To što će se neka sadašnja vjerovanja postati tradicionalna u budućnosti, ne znači da se ne treba odreći tih prijašnjih. Čim se nešto pokaže kao netačno, idemo dalje. Zato mi se sviđa nauka. To tradicionalno se može izučavati na predmetu "Historija" i "Historija i religija". I to je to.tuzlak1212 wrote:samo zato sto se pojavila nova, alternativna slika svijeta sada u 21. stoljecu sa svime sto nas okruzuje i znanjem kojim posjedujemo ne znaci da je tradicionalna za odbacit jer i ova danas ce jednom postati tradicionalna
To što su se Kršćanstvo i Islam zadržale nema uopšte veze sa tom nekom pretposavkom da je "božanska" religija i isto je jedna velika glupost. Religija je tek krenula opadati u posljednjih 50ak godina sa rastom tehnologije, interneta itd...I opada sve više i više. Islam spašava to što ne daju da se javno piše protiv istog, ne samo što nedaju nego i prijete smrću u državama gdje neko misli da napusti religiju i onda još piše protvi iste. Neobraznovanost je drugi razlog i što je neka država neobrazovanija, monoteistička religija je više prisutna u istoj. Može se hladno dokazati i usporediti. Što više bude raslo obrazovanje, sve će više i više opdadati religija. ISlam se opet bori tako što ne daju da se priča o 'teoriji evolucije' itd...
religija je krenula opadati jos u vrijeme humanizma i renesanse pa nije opala, u vrijeme komunizma pa nije opala, kritika na religiju postoji onoliko dugo koliko postoji religija i to ti je tako... kazem sad se pojavio novi pogled, do sad vjerovatno nikad vidjen barem ne da su ovoliko siroke ljudske mase dijelile misljenje i izgleda kao da je doslo vrijeme "hajde cao religije sve na svijetu" ali nije doslo, to se samo pricinjava
- medvjed23
#9582 Re: Ateizam vs. Religija
religije će uvijek biti, jer kad religiju odstraniš iz svjetonazora, ostaje samo neugodna stvarnost; besmisao, entropija i smrt.. neobrazovanost možda nekad i iščezne, al sklonost da maštamo i nadamo se - teško..
-
zijancer
#9583 Re: Ateizam vs. Religija
misliš da je vjera protivteža neugodne stvarnosti?
- medvjed23
#9584 Re: Ateizam vs. Religija
mislim.. čeka me smrt, al nema veze, živjeću vječno u raju.. trpim nepravdu, al ok, podnošljivo je, jer dušmani će biti kažnjeni u paklu.. nemam curu, al šta fali, imaću hurije.. sve se to fino izbalansira, al, nažalost, više u mojoj glavi nego u stvarnosti..
-
zijancer
#9585 Re: Ateizam vs. Religija
milost je jedino svjetlo u toj stvarnosti, izgleda..hm
-
Dogmano
#9586 Re: Ateizam vs. Religija
Sa Vašim zaključkom se neće svi složiti, ali ste lijepo opisali sabur nekog finog vjernika koji je u stanju da mnogo trpi radi svoga uvjerenja. Bez obzira da li su ta uvjerenja stvar glave ili stvarnosti, takvo ponašanje pojedinca kreira ljepšu stvarnost svim bićima oko njega. Opet, kod nekih to ode u drugu krajnost pa pomisle da su bolji od drugih i ponašaju se kao životni učitelji uvijek, svakome i svugdje.medvjed23 wrote:mislim.. čeka me smrt, al nema veze, živjeću vječno u raju.. trpim nepravdu, al ok, podnošljivo je, jer dušmani će biti kažnjeni u paklu.. nemam curu, al šta fali, imaću hurije.. sve se to fino izbalansira, al, nažalost, više u mojoj glavi nego u stvarnosti..
Ponovit ću da religiju smatram jednim (ali ne i jedinim) načinom traganja za višim smislom (i Bogom). Religija je na izvjestan način i dio tradicije neke zajednice u smislu obavljanja raznih zajedničkih obreda i na taj način, kroz te obrede, dolazimo u interakciju sa zajednicom i imamo priliku da je mijenjamo. Šta fali klanjati dženazu, vjernicima selam nazvati, otići na Bajram namaz pa i na džumu namaz ako se stigne. Šta fali izuti se kada se ulazi u svoj dom ili se vodom očistiti nakon nužde
Nemojte da radi ljudi mrzimo religiju ili, još gore, da ljude mrzimo radi religije. Nemojmo zamrziti Boga radi religija.
- medvjed23
#9587 Re: Ateizam vs. Religija
religija je za ekstroverte..
najčešće podrazumijeva zbližavanje ljudi kroz odgovarajuće rituale i kao takva predstavlja širi pojam od vjere.. vjeru, čistu vjeru bez ritualnih dodataka, u srcu može nositi i samotnjak.. s tim u vezi, mogu se složiti da religija nije jedini način traganja za (najvišim) smislom..
- MarlboroGold
#9588 Re: Ateizam vs. Religija
Ne valja ni pretjerani sabur... nekad imam osjećaj da su ljudi emocionalni zombiji ili da su na teškim drogama kad s takvima razgovaram.
- Idemedosumom
#9589 Re: Ateizam vs. Religija
Ne valja nijedna krajnost. Najbolje je srednjom trakom ići.
Što bi Hazim ef. reci, "Naša vjera je mjera."
- Smrcak15
#9590 Re: Ateizam vs. Religija
Bravo bravoIdemedosumom wrote:Ne valja nijedna krajnost. Najbolje je srednjom trakom ići.
Nista ne treba pretjerivati
- irac300
#9591 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:Bravo bravoIdemedosumom wrote:Ne valja nijedna krajnost. Najbolje je srednjom trakom ići.
Što bi Hazim ef. reci, "Naša vjera je mjera."![]()
![]()
'aj biži.
- beni-bu-man
#9592 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote: Bravo bravo![]()
![]()
rece ekstremni radikalista
- Idemedosumom
#9593 Re: Ateizam vs. Religija
E jeste netolerantni 
- MarlboroGold
-
zijancer
#9595 Re: Ateizam vs. Religija
MK wrote:Smisao ljepote u grozoti svemirskog zbivanja uočio je čovjek onoga trenutka kada je postao pjesnikom. Smisao života jeste u tome da je sve što živi - životinja, a smisao ljudskom životu daje čovjek time, što je, pojavivši se kao Orfej među zvjerovima, prestao biti životinjom.
- zagortenej
#9596 Re: Ateizam vs. Religija
Šah mat ateisti
- славянин
#9597 Re: Ateizam vs. Religija
zagortenej wrote:
Šah mat ateisti
Evo nadjoh video na listi od tvog
Da vidimo sta kazu forumasi... onanisete li vi ?
- zforumas
#9598 Re: Ateizam vs. Religija
Samo kad mi dodje da odem pociniti blud

- irac300
#9599 Re: Ateizam vs. Religija
Ja se ovog lika sa drugog videa sjećam još kada je bio u Face to face emisiji, kada je Senad suočio njega i onog hrvatskog novinara Dragu Pilsela. Ne sjećam se tačno šta su pričali, ali znam da mu ovaj vehabija nije na kraju htio pružiti ruku, kao ne pozdravlja se sa ćafirima.славянин wrote:zagortenej wrote:
Šah mat ateisti
Evo nadjoh video na listi od tvogInteresantno stivo
![]()
Da vidimo sta kazu forumasi... onanisete li vi ?
- Smrcak15
#9600 Re: Ateizam vs. Religija
Ama ne sjecas covjece...brkas ljude..to je bio adnan pezo a ne elvedin pezicirac300 wrote:Ja se ovog lika sa drugog videa sjećam još kada je bio u Face to face emisiji, kada je Senad suočio njega i onog hrvatskog novinara Dragu Pilsela. Ne sjećam se tačno šta su pričali, ali znam da mu ovaj vehabija nije na kraju htio pružiti ruku, kao ne pozdravlja se sa ćafirima.славянин wrote:zagortenej wrote:
Šah mat ateisti
Evo nadjoh video na listi od tvogInteresantno stivo
![]()
Da vidimo sta kazu forumasi... onanisete li vi ?I onda ga vidim on k'o nešto propovijeda, 'ebo me svak', ako ovo ponašanje nije za psihijatrijsko promatranje. Što bi rek'o jedan moj komšija, ludo pa živi.