Jeste fula. Cekali smo 15 godina i sad problem jos cekati pa eto i jednu godinu, krpiti dok ne krene Prva. Ne. Zasto to raditi, bolje uraditi potpunu rekonstrukciju, pa onda to srusiti ubrzo. Umjesto da se tim novcem uradila neka druga ulica.Logovan wrote: Pa to sa ulicom Halida Kajtaza uopšte nije fula. Kao prvo, zašto da se vozimo po rupama, zašto da uništavamo auta dok čekamo te radove.A kao drugo, sami Bog zna kada će početi radovi na tom dijelu. Dok oni poruše objekte, dok ovo, dok ono, prođe vremena i vremena.
![]()
Bolje ovako. Asfaltirano, ravno, bez rupa i čekamo radove.
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Thorgerson
#9576 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Ned071
#9577 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Fahro?
O genije, sta ima?
A da dže si, što cinis? Evo, savjetujem mao.
Cuj, evo uradicemo Halida Kajtaza da ti ne lupa pod prozorom. Jbg nece jos transverzala.
A shtoooo? Pa zakocilo malo, al nema veze. jbg bila parada sta ces. Al potpisivacemo svake hefte neke ugovore on gradnji i da cemo rusiti neke zgrade, nek raja konta da se sta radi ozbiljno. Imaju dva bagera, nek motaju tamo vamo po Šipu.
Nista samo vi nastavite zajebavat geeeenije, zvacu ja Okruglog...
O genije, sta ima?
A da dže si, što cinis? Evo, savjetujem mao.
Cuj, evo uradicemo Halida Kajtaza da ti ne lupa pod prozorom. Jbg nece jos transverzala.
A shtoooo? Pa zakocilo malo, al nema veze. jbg bila parada sta ces. Al potpisivacemo svake hefte neke ugovore on gradnji i da cemo rusiti neke zgrade, nek raja konta da se sta radi ozbiljno. Imaju dva bagera, nek motaju tamo vamo po Šipu.
Nista samo vi nastavite zajebavat geeeenije, zvacu ja Okruglog...
- Haris.ba
#9578 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mora se to sa Federalnom direkcijom za ceste. Neki problem postoji. Mislim da je još problem oko imovine - a to je općina i kanton nadležni.Thorgerson wrote:XII transverzala ce se morati sto prije rijesiti. Kakva korist od Stupske petlje, ako se dolazi do uskog grla? Dakle, ništa nije riješeno. U špici je i dalje haos tamo.
Mislim da još dugo te ceste neće biti. A ono je sada vjerovatno najgluplji čep u Sarajevu.
Pa sada ozbiljno se razmatra neki podvožnjak praviti. Ili pokušati zgradu u neko ostrvo ostaviti. Godinama se jedno radilo, sada pokušava drugo....Uglavnom, nema se para da se ljudima isplate stanovi.Thorgerson wrote:- Juzna longitudinala stala. Zastoj totalni. Sve dakle do sada sto je ulupano u nju pada u neku ruku u vodu jer nije kompletirana barem do Dobrinje. Jer tek onda ima nekog smisla. Do Hrasnog, te sa onom zgradom od koje su ocito odustali da je ruše, miču, nema nikakvog smisla. Gužve su gore nego prije. Narocito sa debilnim semaforom kod Hife.
Vidiš da je problem sa spojem na 5 transferzalu. Kakvo pružanje do Dobrinje....
- Logovan
#9579 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovo kao ona priča, neka nećemo raditi, kreću radovi prve transverzale za godinu pa ta godina prođe, pa onda opet tako, pa opet, opet. I nikad.Thorgerson wrote:Jeste fula. Cekali smo 15 godina i sad problem jos cekati pa eto i jednu godinu, krpiti dok ne krene Prva. Ne. Zasto to raditi, bolje uraditi potpunu rekonstrukciju, pa onda to srusiti ubrzo. Umjesto da se tim novcem uradila neka druga ulica.Logovan wrote: Pa to sa ulicom Halida Kajtaza uopšte nije fula. Kao prvo, zašto da se vozimo po rupama, zašto da uništavamo auta dok čekamo te radove.A kao drugo, sami Bog zna kada će početi radovi na tom dijelu. Dok oni poruše objekte, dok ovo, dok ono, prođe vremena i vremena.
![]()
Bolje ovako. Asfaltirano, ravno, bez rupa i čekamo radove.
Meni ovako bolje.
- nepass1
#9580 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
normalno da,je sbb projekat. da ne bi pala vlada gradi se prva transferzalaThorgerson wrote:Zasto se ova vlada toliko uhvatila prve transverzale da je totalno, ali totalno zapostavila ostale projekte? Mislim jeste bitna prva, ali zar nije bitnije rijesiti ovo u gradu sto se zaguzvalo i gdje su problemi. Ili barem jednu stvar zavrsiti do kraja?
- Juzna longitudinala stala. Zastoj totalni. Sve dakle do sada sto je ulupano u nju pada u neku ruku u vodu jer nije kompletirana barem do Dobrinje. Jer tek onda ima nekog smisla. Do Hrasnog, te sa onom zgradom od koje su ocito odustali da je ruše, miču, nema nikakvog smisla. Gužve su gore nego prije. Narocito sa debilnim semaforom kod Hife.
- XII transverzala ce se morati sto prije rijesiti. Kakva korist od Stupske petlje, ako se dolazi do uskog grla? Dakle, ništa nije riješeno. U špici je i dalje haos tamo.
Ne znam, sve je to lijepo sastanci, krasno. Ali to sve treba da se obavlja i za ostale ceste koje su zile kucavice.
Mislim ja i dalje necu da vjerujem da je ovo neki SBBov projekat, jer njima treba bukvalno 0,05% te 1. transverzale.
-
El_comadante
#9581 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
koliko sam upratio da južnu prave do suda, mislim kad nastave od Hrasnog. a do Dobrinje kad će e to je pitanje, kao i to što je stala XII na stupskoj petlji i stoji već 5 godina, od 2014., tako. nažalostThorgerson wrote:Zasto se ova vlada toliko uhvatila prve transverzale da je totalno, ali totalno zapostavila ostale projekte? Mislim jeste bitna prva, ali zar nije bitnije rijesiti ovo u gradu sto se zaguzvalo i gdje su problemi. Ili barem jednu stvar zavrsiti do kraja?
- Juzna longitudinala stala. Zastoj totalni. Sve dakle do sada sto je ulupano u nju pada u neku ruku u vodu jer nije kompletirana barem do Dobrinje. Jer tek onda ima nekog smisla. Do Hrasnog, te sa onom zgradom od koje su ocito odustali da je ruše, miču, nema nikakvog smisla. Gužve su gore nego prije. Narocito sa debilnim semaforom kod Hife.
- XII transverzala ce se morati sto prije rijesiti. Kakva korist od Stupske petlje, ako se dolazi do uskog grla? Dakle, ništa nije riješeno. U špici je i dalje haos tamo.
Ne znam, sve je to lijepo sastanci, krasno. Ali to sve treba da se obavlja i za ostale ceste koje su zile kucavice.
Mislim ja i dalje necu da vjerujem da je ovo neki SBBov projekat, jer njima treba bukvalno 0,05% te 1. transverzale.
-
mistek
#9582 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa nek prvo riješe banalne stvari, tipa nulte.
Ono je haos zbog čega i kako se stvara čep.
Zagrebačka i famozna zgrada također. Zbog jedne osrednje zgrade ispašta cijeli grad, a za prvu transferzalu eto treba srušiti 10 puta više.
Dvanaesta je usko grlo u svako doba i ne kontam šta je tu problem pa ne rješavaju? Trasa je makar odokativno čista i ne djeluje da je nauka nešto raditi tu. Možda nije prioritet, ali ne djeluje zahtjevno.
Prva je sasvim ok da doguraju do Pennya u naredne 2-3 godine recimo. Ako uz to riješe raskrsnicu sa Putem života/Kranjčevićevom, napravljena je ok stvar.
I meni nije jasno što su lokalne zajednice odustale od gradnje kružnih tokova na mjestima gdje bi se rasteretio saobraćaj. Onaj u Novom Sarajevu roka još semafora, a masa nekih kružnih obećavana. Kod fabrike duhana su morali skontati jal dodatnu traku, jal kružni, ali valjda to riješe sa novim zgradama. Kod Energoinvesta bi isto značio, mada manje. Ali, tu ima prostora za fantastičan KT (koji su trebali projektovati odmah). I onda bi legao na svakom križanju poput Ložionička/Envera Šehovića/Kolodvorska, Malta/Envera Šehovića, Fetaha Bećirbegovića/Nedima Filipovića (pogotovo), Paromlinska/Fetaha Bećirbegovića (pogotovo). Pa u Azize Šaćirbegović i Topal Osman paše riješiti se makar polovine semafora (mislim da ih ima 11-12 u ove dvije ulice) itd.
Zagrebačka i famozna zgrada također. Zbog jedne osrednje zgrade ispašta cijeli grad, a za prvu transferzalu eto treba srušiti 10 puta više.
Dvanaesta je usko grlo u svako doba i ne kontam šta je tu problem pa ne rješavaju? Trasa je makar odokativno čista i ne djeluje da je nauka nešto raditi tu. Možda nije prioritet, ali ne djeluje zahtjevno.
Prva je sasvim ok da doguraju do Pennya u naredne 2-3 godine recimo. Ako uz to riješe raskrsnicu sa Putem života/Kranjčevićevom, napravljena je ok stvar.
I meni nije jasno što su lokalne zajednice odustale od gradnje kružnih tokova na mjestima gdje bi se rasteretio saobraćaj. Onaj u Novom Sarajevu roka još semafora, a masa nekih kružnih obećavana. Kod fabrike duhana su morali skontati jal dodatnu traku, jal kružni, ali valjda to riješe sa novim zgradama. Kod Energoinvesta bi isto značio, mada manje. Ali, tu ima prostora za fantastičan KT (koji su trebali projektovati odmah). I onda bi legao na svakom križanju poput Ložionička/Envera Šehovića/Kolodvorska, Malta/Envera Šehovića, Fetaha Bećirbegovića/Nedima Filipovića (pogotovo), Paromlinska/Fetaha Bećirbegovića (pogotovo). Pa u Azize Šaćirbegović i Topal Osman paše riješiti se makar polovine semafora (mislim da ih ima 11-12 u ove dvije ulice) itd.
- _Reds_
#9583 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
U Zagrebačkoj nema Fahro interes, da ima prvo bi se onda rušila.mistek wrote:Pa nek prvo riješe banalne stvari, tipa nulte.Ono je haos zbog čega i kako se stvara čep.
-
elk
#9584 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ja i dalje godinama cekam barem rupe da se zakrpe na aneksu za pocetak...a citam o cestama,transferzalama,rusenju zgrada...i tunelu kroz mojmilo(zar iko moze povjerovati da su oni u stanju ovo napraviti?!)....
- vjeshalica
#9585 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ako nece u skorije vrijeme da nastave longitudinalu onda je normala sa saniraju ako nista da ne moras autom kroz saKt prolaziti i tandrkat
Al jebe se sda kamarili do juce su kozjim stazama hodili i ovako sjebano je njima pariz
Al jebe se sda kamarili do juce su kozjim stazama hodili i ovako sjebano je njima pariz
- Ned071
#9586 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
pa tvoji su gradžani na vlasti već godinu, sto ne asfaltirate
- Thorgerson
#9587 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da, onako na prvu tako izgleda.nepass1 wrote: normalno da,je sbb projekat. da ne bi pala vlada gradi se prva transferzala
Ali covjece valjda znas gdje je Fahrin toranj? Toranj je udaljen mozda 200m od onog dijela PRve koji je veci izgrađen, kod Mašinske.
A da ta teza nema neku logiku govori i ovo:
- toranj izgrađen 2009. godine?! Dakle punih 10 godina i sad odlučio Fahro eto ajmo pravit?
- Mjesto gdje se sada pravi Prva, jedno 3 km udaljeno od Fahrine zgrade? Ako je već Fahri zapelo, zasto nije rađeno prvo kod njegovog brloga?
- Fahro je mogao i drugim načinima dovući dvije trake 100m od Kranjčevićeve + kružni tok i to je to.
- Kakve veze ima Fahrin toranj sa ljudima koje su iselili iz zgrada kod Bosnalijeka? Sa nekim firmama koje su iselili na tom dijelu? Nikakve.
Zato kažem. Ja bih shvatio da je Fahrin toranj na Barama, na Šipu pa ok fura ovo.
Mada to stoji, da njegovi guraju ovo. Zašto, nemam pojma...a prilaz tornju sigurno nije razlog.
Meni više izgleda da su oni se tu ugurali na foru, jer su vidjeli da projekat svakako kreće, jer prva trans je veliki projekat koji će značiti puno desetinama hiljada ljudi (a to su glasovi). I ako se uz to poveže tvoje ime, dobijaš parče tih glasova). Pa ko biva oni to zahtjevaju, oni to guraju, bla bla a sve krenulo još prošle godine i sa prošlom vladom.

- vjeshalica
#9588 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Moji nisu ne znam ciji su meni su svi istiNed071 wrote:pa tvoji su gradžani na vlasti već godinu, sto ne asfaltirate
Pogotovo ako su razmazena djeca razmazenih nekadasnjih titoista i komunista
Pljuvala po njima ima vise od 8 godina kad su o njima na pocetku pokedinci na forumu pricali ko da je Pejgamber dosao da nas spasi
- wewa
#9589 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
doslo vrijeme da je sramota biti gradjanin... 
- Banksy
#9590 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
čuj građanin, gluho bilowewa wrote:doslo vrijeme da je sramota biti gradjanin...
- wewa
#9591 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Banksy wrote:čuj građanin, gluho bilowewa wrote:doslo vrijeme da je sramota biti gradjanin...utjerali nas seljaci u šišu, ne smiješ više ni priznat šta si
... građanin? nisam, pu, pu, bože sačuvaj

- Banksy
-
elk
#9593 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Gradzanin koji slavi rodzendan na miljackoj 
- So What!
#9594 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Misterije o objektu Penny plus u Velešićima: Imaju li dozvole, šta je legalno, a šta nelegalno izgrađeno...
FaktorIz KUIP-a ističu kako "na osnovu utvrđenog stanja, a s obzirom na to da na navedenoj lokaciji Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS nije vodilo postupak odabravanja građenja, kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija nije nadležna za kontrolu izvedenih radova".
Od kako je počela izgradnja Prve transverzale u Sarajevu, u posljednjih nekoliko mjeseci vode se polemike oko prodajnog objekta Penny plus u Velešićima koji se, prema svemu sudeći, nalazi na trasi ove saobraćajnice.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u izjavama za pojedine medije kazao kako će Vlada platiti odštetu toj firmi za objekte koji se nalaze za trasi Prve transverzale.
Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik SBB-a Zvonko Marić upitao je Fortu kako je moguće da se na zemljištu na kojem je prije 40 godina ucrtana Prva transverzala, gradi neki objekat.
- Postavljam pitanje, koliko novca je ta firma zaradila na tim bespravno izgrađenim objektima, koliko je Penny oštetio budžet i sad ga treba nagraditi za to. Pitam zbog čega inspekcija nije izdala nalog da se ukloni ovaj divlji objekt - kazao je Marić.
Premijer KS Forto je odgovarajući na pitanje zastupnika Marića kazao kako on nema dokumentaciju o tom objektu, ali da je nakon postavljenog pitanja zastupnika Marića zatražio od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se izvrši inspekcijski nadzor u vezi sa postavljenim pitanjima.
- Kad nam se dostave nalazi, razmotrit ćemo najbolje načine za uklanjanje objekata – kazao je Forto.
Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kazali su Faktoru kako je na osnovu zahtjeva izvršen inspekcijski nadzor još prošlog mjeseca u firmi Penny plus d.o.o. Sarajevo u Velešićima, u ulici Halida Kajtaza bb Sarajevo.
- Inspekcijskom kontrolom je utvrđeno da trenutno na lokalitetu egzistira šest objekata (čija je površina osnove cca 9.296 m2, a površina sprata 1.030 m2), te više natkrivenih i nenatkrivenih stovarišnih površina. Prostori između objekata koriste se kao parkinzi i pristupne saobraćajnice. Inspektoru je na zapisnik izjavljeno da je na predmetnom lokalitetu postojalo više starih objekata (isti su prikazani na kopijama katastarskog plana, te uvedeni u predočene ZK izvadke), te da su radovi na rekonstrukciji, dogradnji i izgradnji trenutno postojećih objekata izvođeni u periodu od 1996. do 2017. godine – navode iz inspekcije.
Iz inspekcije ističu kako za navedene radove nije predočena urbanistička saglasnost, odobrenje za građenje i upotrebna dozvola.
- Također, zapisnikom je konstatovano da se firma Penny plus d.o.o. Sarajevo, u skladu sa važećim propisima iz oblasti urbanizma i građenja, obraćala Općini Novo Sarajevo, Općini Centar i Gradu Sarajevo sa zahtjevima za legalizaciju radova na izgradnji poslovnog objekta u ulici Halida Kajtaza bb Sarajevo, a koje i jesu nadležne za postupke odobravanja građenja. Shodno odredbama Odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera zahtjevi za donošenje rješenja o naknadnoj urbanističkoj saglanosti, odobrenju za građenje i upotrebnoj dozvoli, podnose se bez obzira na površinu nelegalno izgrađene građevine općinskom načelniku ili gradonačelniku ukoliko se objekat nalazi između dvije općine u sastavu Grada, u čijoj nadležnosti su i poslovi inspekcijskog nadzora – pojašnjavaju iz Inspekcije.
Također, ističu kako "na osnovu utvrđenog stanja, a s obzirom da na navedenoj lokaciji Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS nije vodilo postupak odabravanja građenja, kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija nije nadležna za kontrolu izvedenih radova".
Iz Općine Novo Sarajevo za Faktor su kazali da su provjerom ustanovili da se Penny plus ne nalazi na području ove općine.
- Predmetni objekat koji se nalazi na trasi Prve transverzale nije na području Općine Novo Sarajevo. Upućujemo vas da spomenuti zahtjev podnesete Općini Centar Sarajevo – kazali su iz Općine Novo Sarajevo.
Općina Centar, na čijem području se nalazi objekat o kojem se ovih dana vode polemike odgovorila je na upit Faktora te razjasnila neke nejasnoće.
- Općina Centar Sarajevo nije izdavala nikakve dozvole već je kompanija Penny obnovila postojeće objekte od firme koju su kupili u privatizaciji putem upisa dionica. Dakle, kompanija Penny je u postupku privatizacije otkupila zemljište na kojem su se nalazili objekti koji su imali odobrenja. Ova firma ima oko osam hiljada kvadratnih metara objekata sa urednim dozvolama, odnosno objekata koji su ranije imali dozvole, a koji su renovirani ili nadograđeni. Pomenuta kompanija također ima oko četiri hiljade kvadratnih metara poslovnih prostora koji nemaju odgovarajuće dozvole - pojasnili su iz Općine Centar.
Ističu kako je vlasnik zemljišta na kojem je i izgrađen ovaj prodajni objekat upravo firma Penny plus koja je u procesu privatizacije stekla vlasničke udjele.
- Stav općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića je da ništa ne može ometati izgradnju Prve transverzale. Očekujemo da se nađe odgovarajuće rješenje za izmještanje poslovnih prostora kompanije Penny, te da se to što prije riješi, s obzirom na to da se realizacija ovog projekta nalazi u vrhu prioriteta Općine Centar – zaključuju iz Općine.
Podsjećamo, firma Penny plus je krajem oktobra uputila žalbu na javni poziv za rušenje objekata koji se nalaze od Kranjčevićeve do ulice do Braće Begić što je dovelo do odgađanja rušenja objekata na toj dionici.
Iz firme na upite novinara Faktora nisu željeli razgovarati o toj žalbi.
-
Forumerrer
#9595 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Uvijek je Fahro gurao ovo, nisi ti to dobro pratio. A gura zato smo mu izgradnja dize cijenu tornja i poslovnih prostora. Nije isto kada se uskljucujes na autoput preko Vogosce i preko buduce transferzale i kada imas normalno ukljucenje na cestu.Thorgerson wrote:Ali covjece valjda znas gdje je Fahrin toranj? Toranj je udaljen mozda 200m od onog dijela PRve koji je veci izgrađen, kod Mašinske.
A da ta teza nema neku logiku govori i ovo:
- toranj izgrađen 2009. godine?! Dakle punih 10 godina i sad odlučio Fahro eto ajmo pravit?Što nije to guro prije sta ja znam 7
Mi toliko stagniramo u cestogradnji, da bi nam u ovom trenutku jedino pomoglo da se istovremeno grade i gradski autoput, juzna longitudinala i prva transferzala.
- VladaFBiH
#9596 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
kako fin spin opštine - ne nalaze se sporni objekti ali se i dalje nalazi glavni i najveći objekat bez ikakve dozvole na teritoriji ove opštineSo What! wrote:Misterije o objektu Penny plus u Velešićima: Imaju li dozvole, šta je legalno, a šta nelegalno izgrađeno...
FaktorIz KUIP-a ističu kako "na osnovu utvrđenog stanja, a s obzirom na to da na navedenoj lokaciji Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS nije vodilo postupak odabravanja građenja, kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija nije nadležna za kontrolu izvedenih radova".
Od kako je počela izgradnja Prve transverzale u Sarajevu, u posljednjih nekoliko mjeseci vode se polemike oko prodajnog objekta Penny plus u Velešićima koji se, prema svemu sudeći, nalazi na trasi ove saobraćajnice.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u izjavama za pojedine medije kazao kako će Vlada platiti odštetu toj firmi za objekte koji se nalaze za trasi Prve transverzale.
Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik SBB-a Zvonko Marić upitao je Fortu kako je moguće da se na zemljištu na kojem je prije 40 godina ucrtana Prva transverzala, gradi neki objekat.
- Postavljam pitanje, koliko novca je ta firma zaradila na tim bespravno izgrađenim objektima, koliko je Penny oštetio budžet i sad ga treba nagraditi za to. Pitam zbog čega inspekcija nije izdala nalog da se ukloni ovaj divlji objekt - kazao je Marić.
Premijer KS Forto je odgovarajući na pitanje zastupnika Marića kazao kako on nema dokumentaciju o tom objektu, ali da je nakon postavljenog pitanja zastupnika Marića zatražio od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se izvrši inspekcijski nadzor u vezi sa postavljenim pitanjima.
- Kad nam se dostave nalazi, razmotrit ćemo najbolje načine za uklanjanje objekata – kazao je Forto.
Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kazali su Faktoru kako je na osnovu zahtjeva izvršen inspekcijski nadzor još prošlog mjeseca u firmi Penny plus d.o.o. Sarajevo u Velešićima, u ulici Halida Kajtaza bb Sarajevo.
- Inspekcijskom kontrolom je utvrđeno da trenutno na lokalitetu egzistira šest objekata (čija je površina osnove cca 9.296 m2, a površina sprata 1.030 m2), te više natkrivenih i nenatkrivenih stovarišnih površina. Prostori između objekata koriste se kao parkinzi i pristupne saobraćajnice. Inspektoru je na zapisnik izjavljeno da je na predmetnom lokalitetu postojalo više starih objekata (isti su prikazani na kopijama katastarskog plana, te uvedeni u predočene ZK izvadke), te da su radovi na rekonstrukciji, dogradnji i izgradnji trenutno postojećih objekata izvođeni u periodu od 1996. do 2017. godine – navode iz inspekcije.
Iz inspekcije ističu kako za navedene radove nije predočena urbanistička saglasnost, odobrenje za građenje i upotrebna dozvola.
- Također, zapisnikom je konstatovano da se firma Penny plus d.o.o. Sarajevo, u skladu sa važećim propisima iz oblasti urbanizma i građenja, obraćala Općini Novo Sarajevo, Općini Centar i Gradu Sarajevo sa zahtjevima za legalizaciju radova na izgradnji poslovnog objekta u ulici Halida Kajtaza bb Sarajevo, a koje i jesu nadležne za postupke odobravanja građenja. Shodno odredbama Odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera zahtjevi za donošenje rješenja o naknadnoj urbanističkoj saglanosti, odobrenju za građenje i upotrebnoj dozvoli, podnose se bez obzira na površinu nelegalno izgrađene građevine općinskom načelniku ili gradonačelniku ukoliko se objekat nalazi između dvije općine u sastavu Grada, u čijoj nadležnosti su i poslovi inspekcijskog nadzora – pojašnjavaju iz Inspekcije.
Također, ističu kako "na osnovu utvrđenog stanja, a s obzirom da na navedenoj lokaciji Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS nije vodilo postupak odabravanja građenja, kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija nije nadležna za kontrolu izvedenih radova".
Iz Općine Novo Sarajevo za Faktor su kazali da su provjerom ustanovili da se Penny plus ne nalazi na području ove općine.
- Predmetni objekat koji se nalazi na trasi Prve transverzale nije na području Općine Novo Sarajevo. Upućujemo vas da spomenuti zahtjev podnesete Općini Centar Sarajevo – kazali su iz Općine Novo Sarajevo.
Općina Centar, na čijem području se nalazi objekat o kojem se ovih dana vode polemike odgovorila je na upit Faktora te razjasnila neke nejasnoće.
- Općina Centar Sarajevo nije izdavala nikakve dozvole već je kompanija Penny obnovila postojeće objekte od firme koju su kupili u privatizaciji putem upisa dionica. Dakle, kompanija Penny je u postupku privatizacije otkupila zemljište na kojem su se nalazili objekti koji su imali odobrenja. Ova firma ima oko osam hiljada kvadratnih metara objekata sa urednim dozvolama, odnosno objekata koji su ranije imali dozvole, a koji su renovirani ili nadograđeni. Pomenuta kompanija također ima oko četiri hiljade kvadratnih metara poslovnih prostora koji nemaju odgovarajuće dozvole - pojasnili su iz Općine Centar.
Ističu kako je vlasnik zemljišta na kojem je i izgrađen ovaj prodajni objekat upravo firma Penny plus koja je u procesu privatizacije stekla vlasničke udjele.
- Stav općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića je da ništa ne može ometati izgradnju Prve transverzale. Očekujemo da se nađe odgovarajuće rješenje za izmještanje poslovnih prostora kompanije Penny, te da se to što prije riješi, s obzirom na to da se realizacija ovog projekta nalazi u vrhu prioriteta Općine Centar – zaključuju iz Općine.
Podsjećamo, firma Penny plus je krajem oktobra uputila žalbu na javni poziv za rušenje objekata koji se nalaze od Kranjčevićeve do ulice do Braće Begić što je dovelo do odgađanja rušenja objekata na toj dionici.
Iz firme na upite novinara Faktora nisu željeli razgovarati o toj žalbi.
-
neki
#9597 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Glavni i najveći objekat je na teritoriji opštine Novo Sarajevo, i on nije sporan jer se, navodno, ne nalazi na trasi 1. transferzale..VladaFBiH wrote: kako fin spin opštine - ne nalaze se sporni objekti ali se i dalje nalazi glavni i najveći objekat bez ikakve dozvole na teritoriji ove opštine
A od opštine centar nije spin nego zaglupljivanje, jer je obaveza opštinske inspekcije da obustavi bilo kakve intervencije na postojećim objektima koji su na utvrđenim infrastrukturnim trasama, a ovdje se nije radilo samo o renoviranju, nego o rušenju i izgradnji novih objekata širih gabarita na mjestu gdje je gradnja zabranjena.
Najveća odgovornost zbog svega što se dešilo je upravo na opštini Centar..
- VladaFBiH
#9598 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
upravo - centar je dobro usrao s ovim ali objekat na teritoriji opštine NS nema aposlutno nikakav papir za razliku od centra - ako nije sporno što neko napravi ono bez papira onda ne znam šta je spornoneki wrote:Glavni i najveći objekat je na teritoriji opštine Novo Sarajevo, i on nije sporan jer se, navodno, ne nalazi na trasi 1. transferzale..VladaFBiH wrote: kako fin spin opštine - ne nalaze se sporni objekti ali se i dalje nalazi glavni i najveći objekat bez ikakve dozvole na teritoriji ove opštine
A od opštine centar nije spin nego zaglupljivanje, jer je obaveza opštinske inspekcije da obustavi bilo kakve intervencije na postojećim objektima koji su na utvrđenim infrastrukturnim trasama, a ovdje se nije radilo samo o renoviranju, nego o rušenju i izgradnji novih objekata širih gabarita na mjestu gdje je gradnja zabranjena.
- So What!
#9599 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
neki wrote:Glavni i najveći objekat je na teritoriji opštine Novo Sarajevo, i on nije sporan jer se, navodno, ne nalazi na trasi 1. transferzale..VladaFBiH wrote: kako fin spin opštine - ne nalaze se sporni objekti ali se i dalje nalazi glavni i najveći objekat bez ikakve dozvole na teritoriji ove opštine

- So What!
#9600 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pokrenuta peticija protiv gradnje sarajevske transverzale između dva muzeja
Radio Sarajevo
Pokrenuta je online peticija sa ciljem da se spriječi gradnja sarajevske Prve transverzale između Zemaljskog muzeja i Historijskog muzeja.
U obrazloženju je navedeno da će saobraćajnica presjeći Vilsonovo šetalište i time ga značajno skratiti, i to za nekoliko desetina metara.
Tvrdi se da će se povećati misija štetnih gasova iz motornih vozila, da će se morati posjeći veliki broj stabala, te da će se nestati zelena površina koja se koristi za rekreaciju i kulturna dešavanja - prostor između dva pomenuta muzeja.
Peticiju je do sada potpisalo više od devet stotina osoba. Upućena je Ministarstvu za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo. Možete joj pristupiti klikom na ovaj link.
Planirano je da trasa Prve transverzale počinje od Jošanice, preko Vogošće, Šipa, Velešića, Željezničke stanice, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, dva muzeja do Grbavice gdje će se spojiti sa postojećom saobraćajnicom.
Ranije, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić je poručio da je gradnja ove saobraćajnice, kako je rekao, jedan od najvažnijih projekata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dodavši:
"Ona je planirana kao saobraćajnica koja u sebi ima i predviđen tramvajski saobraćaj do naselja Šip."
Prostorno-planska dokumentacija za transverzalu je usvojena 80-ih godina prošlog vijeka. Glavni projekat na osnovu kojeg su dobijene dozvole izrađen je 2008. godine.