Sirija vol. 2

Locked
Challenger__

#95726 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

ISIL se još uvijek mrda...

Image
Challenger__

#95727 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

al Tanf je pod USA kontrolom. Izgleda da je to free-ISIL zona. Klasika.
Krokodajl

#95728 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

sumirprimus wrote:fazon je sto izgleda i krokodil zna arapski kako opisa saxov... :D
Nešto malo da, ali ko god imalo zna i ko je učio može da vidi kada neko piše da li zna ili ne, primjetio sam kod saxxxa da kada zalijepi tekst i kada to transkriptuje na latinicu da se drži pravila kako to ide, a ne ono "kako zvuči", svaki jezik ima svoja pravila pa tako i Arapski, to se ne može tek tako samouk naučiti, tako da vjerujem da je imao profesionalnu poduku Arapskog, odnosno da je studirao FIN kako je sam rekao.
sumirprimus

#95729 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Krokodajl wrote:
sumirprimus wrote:fazon je sto izgleda i krokodil zna arapski kako opisa saxov... :D
Nešto malo da, ali ko god imalo zna i ko je učio može da vidi kada neko piše da li zna ili ne, primjetio sam kod saxxxa da kada zalijepi tekst i kada to transkriptuje na latinicu da se drži pravila kako to ide, a ne ono "kako zvuči", svaki jezik ima svoja pravila pa tako i Arapski, to se ne može tek tako samouk naučiti, tako da vjerujem da je imao profesionalnu poduku Arapskog, odnosno da je studirao FIN kako je sam rekao.
meni arapi uvijek djeluju pejsnicki raspolozeni, mislim kad slusam prevode..
ono u fazonu, npr.jbcmo vam majku kod njih ide, i dok sunce gori na nebu i zvijezde se krecu u nasim srcima kucace vjecna ceznja da vam na tisucu nacina jbmo majku :lol: :lol:
sarajevoxxxx

#95730 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Što se tiče mojih stavova prema Turskoj, jesu se promjenili i to uglavnom najviše nakon tzv. propalog vojnog udara, a i ranije vidjelo se da nije to to.

O Hezbollahu i Iranu sam također promjenio mišljenje i to uglavnom nakon vojne intervencije Hezbollaha u Kusajru.

SDF je imao moju podršku u Deir Ez-Zouru jer se i njihov odnos prema režimu promjenio tj. počeli su otvoreno govoriti i pisati protiv režima za razliku od onog perioda kada su zauzimali Menbedž i uglavnom to je to.
Challenger__

#95731 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:Nešto malo da, ali ko god imalo zna i ko je učio može da vidi kada neko piše da li zna ili ne, primjetio sam kod saxxxa da kada zalijepi tekst i kada to transkriptuje na latinicu da se drži pravila kako to ide, a ne ono "kako zvuči", svaki jezik ima svoja pravila pa tako i Arapski, to se ne može tek tako samouk naučiti, tako da vjerujem da je imao profesionalnu poduku Arapskog, odnosno da je studirao FIN kako je sam rekao.
Ma jašta je. Završio fakultet islamskih nauka, zna arapski, ima materiju u malom prstu, ali je interpretira iz selefi-perspektive. Uvjeren sam da nikad ništa o sebi nije lagao.

Njegova lična pozicija u odnosu na dešavanja u Siriji i muslimanskom svijetu generalno su sasvim druga priča, to je stvar perspektive i uvjerenja a ne tiče se ličnog identiteta koji je, uostalom, sasvim irelevantan.
Krokodajl

#95732 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

sumirprimus wrote: meni arapi uvijek djeluju pejsnicki raspolozeni, mislim kad slusam prevode..
ono u fazonu, npr.jbcmo vam majku kod njih ide, i dok sunce gori na nebu i zvijezde se krecu u nasim srcima kucace vjecna ceznja da vam na tisucu nacina jbmo majku :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:

Kada čitam Dimashq now, pa nešto se desi, kod njih vijest tipa "O Kasiune, o grade Šame tisućljetni, narode tvoj voljeni i zemljo Sirijo, naši heroji branitelji, junaci ljubljeni danas asfaltirali kilometar puta".

Il tek oni stihovi što ih lijepe po slikama.
sumirprimus

#95733 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

:lol: e to to..
kod nas bi rekli ulizice a ne pjesnici :D
nesloga

#95734 Re: Sirija vol. 2

Post by nesloga »

sarajevoxxxx wrote:Što se tiče mojih stavova prema Turskoj, jesu se promjenili i to uglavnom najviše nakon tzv. propalog vojnog udara, a i ranije vidjelo se da nije to to.

O Hezbollahu i Iranu sam također promjenio mišljenje i to uglavnom nakon vojne intervencije Hezbollaha u Kusajru.

SDF je imao moju podršku u Deir Ez-Zouru jer se i njihov odnos prema režimu promjenio tj. počeli su otvoreno govoriti i pisati protiv režima za razliku od onog perioda kada su zauzimali Menbedž i uglavnom to je to.
kad bude sljedeci vojni udar u Turskoj, Ameri skinu brkicu i dovedu nekog mladog gullenovca na vlast, obnovljena otomanska drzavnost ce promjeniti dosta stvari i u Siriji i u Iranu.
Krokodajl

#95735 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

sumirprimus wrote::lol: e to to..
kod nas bi rekli ulizice a ne pjesnici :D
I komentari su po FB takvi u stihovima, ne znaš jel se svađaju il pišu sonet :lol:
sumirprimus

#95736 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

i brko zavodi strahovladu,a taman smo se navikli na beko shop :D
Challenger__

#95737 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

nesloga wrote:kad bude sljedeci vojni udar u Turskoj, Ameri skinu brkicu i dovedu nekog mladog gullenovca na vlast, obnovljena otomanska drzavnost ce promjeniti dosta stvari i u Siriji i u Iranu.
Ti to ozbiljno ili se za*ebavaš?
nesloga

#95738 Re: Sirija vol. 2

Post by nesloga »

najozbiljnije! Ni pomislio ne bih sta se sprema da se ne napih ko stoka na holiday partyju ni 200 metara od state departmenta sa par gullenovaca i generacijskih republikanskih apartcika, pravih wasp-ovaca, srecom ja manje nego neki od njih. Valjda sam dobro cuo. Brkica je mrtav covo, samo mu niko jos nije javio.
Challenger__

#95739 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

E ako si lično čuo, onda je to druga priča... :zzzz:
sumirprimus

#95740 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

:shock:
JA BIH da :skoljka: :run:
Maystor

#95741 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Dobro Sarajevoxxxx, bio si borac, vjerujemo ti. Ako bude referenduma, zvaćemo te opet.
sarajevoxxxx

#95742 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

sumirprimus wrote:ma vjerovatno je hard core vjernik,arapski, hafiz sta vec..ovo nije uvreda..boze sacuvaj.
samo kazem, prosjecni razocarani bosnjo da se ne lazemo.
zna arapski, ako se slika onda su slike s prstom gor jelde..
na fejsu ako ga ima citati iz kurana...i tako..
nepravda u alepu palestini..
u iraku..od sija i amera..
znamo svi takvih kolko hoces sto ne znaci da se druzimo. cisto sumnjam da se po istim mjestima krecemo :D
Par rečenica o ovome gore:

- Ovo za prosječni Bošnjo, na zadnjem popisu izjasnio sam se kao Bosanac a ne Bošnjak. Nisam razočaran, često osuđujem, često se kritikuje, ali volim biti pozitivan.

- Na Fejsu sam rijetko, nema tih slika sa prstom, nema nepravde, :-)
sarajevoxxxx

#95743 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Krokodajl wrote:
Nisam studirao FIN, fakultet sam završio u Jordanu.
sarajevoxxxx

#95744 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Vašington demantovao navode nekih medija kako su saglasni da Asad ostane na vlasti do 2021. i objavili da se drže Ženeve

https://www.facebook.com/2011madardaily ... 6894043268
astala_vistala

#95745 Re: Sirija vol. 2

Post by astala_vistala »

Sta te nagnalo da dodjes iz jordana da branis bosnjake muslimane koji u svojoj historiji nikakve veze sa selefizmom nemaju? Ideolosko uvjerenje? Novac? Jer selefijama su veci neprijatelji drugi pravci u islamu nego katolici i jevreji sto ti ovde i demonstriras.
sarajevoxxxx

#95746 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Dva turska vojnika poginula u jutrošnjim borbama u blizini Kobanea protiv pripadnika YPG-a. Turska vojska he pokušala ući na sirijsku teritoriju iz pravca sela Ašmeh.

- Deir Ez-Zour: Cijela zapadna okolina Al-Bu Kemala ponovo u potpunosti u rukama Isila.

#ديرالزور
تنظيم #داعش يستعيد السيطرة على ريف #البوكمال الغربي بالكامل بعد معارك مع قوات النظام والمليشيات المساندة له
#صوت_وصورة

- SDF zauzeo naselje Suvejdan u okolini Deir Ez-Zoura.

#فرات_بوست
#دير_الزور الريف الشرقي :
ميليشيات #قسد و بتمهيد جوي من قوات التحالف الدولي تسيطر على بلدتي سويدان جزيرة و الجرذي الغربي .
#ديرالزور_تباد

- Oko 25 pripadnika Isila zarobljeno i 13 poginulo u jutrošnjem neuspjelom napadu na tačku 55 u okolini vojne baze Tenf. Isil je položaje vojne formacije FSA "Megavir sewreh" napao iz pravca pustinje.
sarajevoxxxx

#95747 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

astala_vistala wrote:Sta te nagnalo da dodjes iz jordana da branis bosnjake muslimane koji u svojoj historiji nikakve veze sa selefizmom nemaju? Ideolosko uvjerenje? Novac? Jer selefijama su veci neprijatelji drugi pravci u islamu nego katolici i jevreji sto ti ovde i demonstriras.
Nisam došao iz Jordana. Živio i odrastao u Bosni, u Jordanu sam studirao. Ne branim Bošnjake muslimane, ili nije mi to cilj, zašto bih ih branio? Nisam selefija, ili nemam nikakvu potrebu da se tako izjašnjavam, jesam musliman, slijedim hanefijski mezheb. Muslimanima jesu među najvećim neprijateljima sami muslimani i to je ovaj rat u Siriji pokazao. 99 % ubijenih civila ubice su muslimani ili su došli po zahtjevu i molbi muslimana.
astala_vistala

#95748 Re: Sirija vol. 2

Post by astala_vistala »

sarajevoxxxx wrote:
astala_vistala wrote:Sta te nagnalo da dodjes iz jordana da branis bosnjake muslimane koji u svojoj historiji nikakve veze sa selefizmom nemaju? Ideolosko uvjerenje? Novac? Jer selefijama su veci neprijatelji drugi pravci u islamu nego katolici i jevreji sto ti ovde i demonstriras.
Nisam došao iz Jordana. Živio i odrastao u Bosni, u Jordanu sam studirao. Ne branim Bošnjake muslimane, ili nije mi to cilj, zašto bih ih branio? Nisam selefija, ili nemam nikakvu potrebu da se tako izjašnjavam, jesam musliman, slijedim hanefijski mezheb. Muslimanima jesu među najvećim neprijateljima sami muslimani i to je ovaj rat u Siriji pokazao. 99 % ubijenih civila ubice su muslimani ili su došli po zahtjevu i molbi muslimana.
Posten odg,ali kosi se sa tvojim postovima,na forumu si jako dugo i tvoji se postovi kose sa ovim gore navednim,to jeste bezuvjetno si na strani selefijskih grupa u Siriji i najveci neprijatelji su Iran I sije,to jeste dalje apsolutno podrzavas sve sto dolazi iz zaliva sunitskih vladara koji otvoreno finansiraju i podrzavaju selefije,i nekad najveca kontradiktornost jeste mrznja prema Hezbolahu kao posljednoj liniji otpora prema cionistima,ako si musliman,sunit bezsumnjivo skolovan i to ne dovodim u pitanje,zar bar emocije nisu na strani Palestinskog naroda ?
Challenger__

#95749 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Zemlje članice OIC-a usvojile deklaraciju u kojoj priznaju državu Palestinu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.
:arrow: LINK

_______

Nikako ne mogu da se otmem utisku da smo kao savremenici bili svjedoci prvog čina jedne gigantske sage, drame, epopeje koja je otpočela 2011-e godine na zidinama Damaska, a da nas nevidljiva ruka sada uvodi u njen drugi čin.

Image

Kao što Damaška kapija vodi u stari Jerusalim, tako je sirijska saga bila uvertira u samo srce drame.

Image

Da, prvi čin je okončan, evo nas, definitivno, u drugom.
sarajevoxxxx

#95750 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

astala_vistala wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Posten odg,ali kosi se sa tvojim postovima,na forumu si jako dugo i tvoji se postovi kose sa ovim gore navednim,to jeste bezuvjetno si na strani selefijskih grupa u Siriji i najveci neprijatelji su Iran I sije,to jeste dalje apsolutno podrzavas sve sto dolazi iz zaliva sunitskih vladara koji otvoreno finansiraju i podrzavaju selefije,i nekad najveca kontradiktornost jeste mrznja prema Hezbolahu kao posljednoj liniji otpora prema cionistima,ako si musliman,sunit bezsumnjivo skolovan i to ne dovodim u pitanje,zar bar emocije nisu na strani Palestinskog naroda ?
Ljudski život je najveća svetinja i mislim da tako trebamo svi razmišljati. Smatram da ima mnogo manipulacije sa svetim mjestima u Kudsu i da svijesno svi ili sve strane u tome učestvuju.Kuds je sveto mjesto i neka ostane tako.Ljudski život je ipak ispred, ubiti jednog čovjeka je kao usmrtiti sve ljude. Rušiti čast jednog muslimana, ne život nego čast, je po hadisu Poslanika s.a.v.s. teže Allahu dž.š. od rušenja Kabe.

A evo vidimo u ovim ratovima koliko je sve to daleko od islamskog učenja:

- Isilovac ubija sebe jer smatra da veći cilj zahtijeva i opravdava to.

- Palestinka u rukama drži dijete i kaže:"Jedan kamen u Kudsu mi je draži od života ove bebe".

- Nasrallah za vrijeme najvećih masakara u Halebu govori kako put prema Kudsu ide preko Haleba.

- Režim 6 godina vodi rat zbog jednog čovjeka ili zbog 500 ljudi za koje smatra da niko živ sem njih ne može voditi državu itd.

- Turci ravnaju kurdske gradove jer to tako ide.

- A Kurdi ili Pešmerge su najveće kukavice i najbrže biježe od svih vojski, jer nisu htijeli ratovati u Iraku.
Locked