Sirija vol. 2
- rajv0sa
#95551 Re: Sirija vol. 2
Kurdića je ponijela popularnost ovih selefijskih daija Kuduzovića Pezića, pa se uputio tom stazom neke fejsbuk zvijezde, a Bogami izgubio je kredibilitet potpuno. Još nešto sam zapazio da niko od te selefijske uleme nije ni pomenuo ovu situaciju oko Jerusalema, trenutni fokus je na mevludu i pokušavanju da se na svaki način diskredituju svi koji imaju veze s tim. Mada kako su dobili bananu iz BKC opala je i njihova popularnost, barem u Sarajevu, vidim u Sandžaku još dominiraju.
- Opetja033
#95552 Re: Sirija vol. 2
Znam ja stav ef. Karalica po pitanju Sirije. Ne slazem se sa njim ali ga itekako postujem kao jednog od najvecih bosnjackih alima danasnjice. Mislim da cemo shvatiti o kakvom se moralnom i alimskom gigantu radi tek kada ga vise ne bude medju nama. Sto ne znaci da se moram ili trebam slagati sa njim u svemu.salik79 wrote:Ejvallah, tamam, vise ni ne treba. Hocemo li konacno diskutovati liseni kojekakvih glupih predrasuda?Opetja033 wrote:
Dao je i meni ali nije sa posvetom, bolja ste raja.Nisam je ni otvorio jos. Ne znam bas koliko je jos dobar sa bilo kim jer nije prosla neopazeno njegova sutnja.
Ne kaze Allah dz.s. tako u Kur'anu, tj polazis od kur'anske osnove ali onda zazivas prokletstvo "na svakoga koji je vrbovan od bilo koga i ko je neciji pijun" .
Ne pada mi na pamet zazivati Allahovo prokletstvo na druge ljude. To nema kur'ansko utemeljenje a i suprotno je sunnetu Poslanika a.s.
Ako se ogranicavas na nas dvojicu, nije problem: amin, amin, amin.
Skupo sam ja platio i placam svoju neutralnost i samostalnost. Ali obraz je najpreci.
A, drugi puta, upitaj Mahmut ef Karalica o svemu o cemu se nas dvojica ovdje sporimo, pa ces cuti sta veli...Ako zelis da ti citiram sta veli za Siriju?
- Superhikk
#95553 Re: Sirija vol. 2
Zašto se toliko trudiš da se predstaviš kao karikaturalan lik? Uspjeće ti to i bez truda. Samo podastiri sopstvene projekcije, otkačene od realnosti usljed emotivnih potresa koje je ista ta realnost nanijela ideologiji kojom si otrovan, ne moraš i očigledne laži.sarajevoxxxx wrote: Putin ga prvo ponizio u ovoj zadnjoj posjeti u Sočiju, doveo ga samog bez pratnje, upoznao ga sa svojim generalima, a sve bez sirijske zastave,

- salik79
#95554 Re: Sirija vol. 2
Dooobro, a slazes li se s njim u njegovom stavu i pogledu na Dzaferijski mezheb i sije, posto vidim da na drugoj temi nesto pletes, ali trenutno nemam vremena odgovarati, radim i tipkam s moba!?Opetja033 wrote:Znam ja stav ef. Karalica po pitanju Sirije. Ne slazem se sa njim ali ga itekako postujem kao jednog od najvecih bosnjackih alima danasnjice. Mislim da cemo shvatiti o kakvom se moralnom i alimskom gigantu radi tek kada ga vise ne bude medju nama. Sto ne znaci da se moram ili trebam slagati sa njim u svemu.salik79 wrote:Ejvallah, tamam, vise ni ne treba. Hocemo li konacno diskutovati liseni kojekakvih glupih predrasuda?Opetja033 wrote:
Dao je i meni ali nije sa posvetom, bolja ste raja.Nisam je ni otvorio jos. Ne znam bas koliko je jos dobar sa bilo kim jer nije prosla neopazeno njegova sutnja.
Ne kaze Allah dz.s. tako u Kur'anu, tj polazis od kur'anske osnove ali onda zazivas prokletstvo "na svakoga koji je vrbovan od bilo koga i ko je neciji pijun" .
Ne pada mi na pamet zazivati Allahovo prokletstvo na druge ljude. To nema kur'ansko utemeljenje a i suprotno je sunnetu Poslanika a.s.
Ako se ogranicavas na nas dvojicu, nije problem: amin, amin, amin.
Skupo sam ja platio i placam svoju neutralnost i samostalnost. Ali obraz je najpreci.
A, drugi puta, upitaj Mahmut ef Karalica o svemu o cemu se nas dvojica ovdje sporimo, pa ces cuti sta veli...Ako zelis da ti citiram sta veli za Siriju?
- sunceKOtepsija
#95555 Re: Sirija vol. 2
ako te zbog neceg postujem i cijenim to je zbog toga sto drzis do obraza i rijeci-posebno to sto ne pises na temama na kojima si rekao da necesOpetja033 wrote:

-
sumirprimus
#95556 Re: Sirija vol. 2
Jel to bogati dikaprio u stambolu??sunceKOtepsija wrote:ako te zbog neceg postujem i cijenim to je zbog toga sto drzis do obraza i rijeci-posebno to sto ne pises na temama na kojima si rekao da necesOpetja033 wrote:
- Opetja033
#95557 Re: Sirija vol. 2
Po pitanju dzaferijskog mezheba slijedim stav al Azhara i Ammanske deklaracije: smatram da, kako mezheb tako i oni koji ga slijede, pripadaju Ummetu i da ih se ne smije i ne moze tekfiriti. Smatram da svojim ucenjima ne izlazi iz okvira Islama.salik79 wrote:Dooobro, a slazes li se s njim u njegovom stavu i pogledu na Dzaferijski mezheb i sije, posto vidim da na drugoj temi nesto pletes, ali trenutno nemam vremena odgovarati, radim i tipkam s moba!?Opetja033 wrote:Znam ja stav ef. Karalica po pitanju Sirije. Ne slazem se sa njim ali ga itekako postujem kao jednog od najvecih bosnjackih alima danasnjice. Mislim da cemo shvatiti o kakvom se moralnom i alimskom gigantu radi tek kada ga vise ne bude medju nama. Sto ne znaci da se moram ili trebam slagati sa njim u svemu.salik79 wrote: Ejvallah, tamam, vise ni ne treba. Hocemo li konacno diskutovati liseni kojekakvih glupih predrasuda?
Ne smatram ga ravnopravnim mezhebima Ehlu Sunneta, ali isto tako ne smatram ravnopravnim ni selefijski pokret pa ne dovodim u pitanje ni njihovu pripadnost Islamu. Isto vazi i za ibadije, zejdije, zahirije. Smatram da je put cetiri mezheba Ehlu Sunneta ispravan, jer da ne smatram bio bih dzaferija, ibadija, selefija.
Poenta u onome sto sam pisao na drugoj temi jeste da danasnji dzaferijski mezheb nema veze sa ucenjima Imama Dzafera as Sadika a.s. Time ne zelim da negiram njihovu pripadnost islamskom ummetu.
Off topic smo, ali moram napomenuti slijedece: zejdijski mezheb je najblizi onoj iskonsko politicko-vjerskoj borbi Ehlul Bejta a.s. I sve do safavidske revolucije i pogroma nad sunnijama Irana, najveci i najuticajniji siitski mezheb je bio zejdijski a ne dzaferijski. Cak je termin "rafidije" dosao upravo od zejdija na racun ostalih siija, ukljucujuci i danasnje dzaferije. Dakle nisu ga pripadnici Ehlul Sunneta izmislili.
-
sarajevoxxxx
#95558 Re: Sirija vol. 2
Mislio sam na onaj sastanak sa generalima, nije bilo nikakve zastave osim ruske.Superhikk wrote:Zašto se toliko trudiš da se predstaviš kao karikaturalan lik? Uspjeće ti to i bez truda. Samo podastiri sopstvene projekcije, otkačene od realnosti usljed emotivnih potresa koje je ista ta realnost nanijela ideologiji kojom si otrovan, ne moraš i očigledne laži.sarajevoxxxx wrote: Putin ga prvo ponizio u ovoj zadnjoj posjeti u Sočiju, doveo ga samog bez pratnje, upoznao ga sa svojim generalima, a sve bez sirijske zastave,
- Opetja033
#95559 Re: Sirija vol. 2
Ne dam potupim trolovima i priglupim botovima da me isprovociraju i sve je OK.sunceKOtepsija wrote:ako te zbog neceg postujem i cijenim to je zbog toga sto drzis do obraza i rijeci-posebno to sto ne pises na temama na kojima si rekao da necesOpetja033 wrote:
-
sumirprimus
#95560 Re: Sirija vol. 2
Pokusah pratit opetj i izgubih se ..sad su sije i dzaferije???a rafidije neki koje su jemenci prokleli jeli???jao arapa pa sto su ovoliko zapetljani

-
Sehro
- Krokodajl
#95562 Re: Sirija vol. 2
E moj @savoxxx
Pa u zemlji u kojoj je ratno stanje na snazi sigurno će predsjednik Rusije najavljivat posjet, ono, protokol "u 13:00 izlazak iz aviona i svečani doček"...
jesi kada vidio kako putuje Američki predsjednik u Afganistan ? Skoro pa uvijek u nenajavljenoj posjeti, što ne znači da se on nije najavio domaćinu nego se nije najavio vascijelom dunjaluku.
Ako ja i ti ne znamo da Putin dolazi u Siriju, to ne znači da Asad ne zna.
Znaš ti koja procedura za to treba, za dolazak aviona, za sve ostale protokolarne stvari koje čak i u nenajavljenim posjetima ipak se poštuju, mediji se garant našli tu slučajno da uslikaju dolazak, u prolazu.
Nije to ko kad ti komšija bahne na kafu u 7 navečer...
Pa u zemlji u kojoj je ratno stanje na snazi sigurno će predsjednik Rusije najavljivat posjet, ono, protokol "u 13:00 izlazak iz aviona i svečani doček"...
jesi kada vidio kako putuje Američki predsjednik u Afganistan ? Skoro pa uvijek u nenajavljenoj posjeti, što ne znači da se on nije najavio domaćinu nego se nije najavio vascijelom dunjaluku.
Ako ja i ti ne znamo da Putin dolazi u Siriju, to ne znači da Asad ne zna.
Znaš ti koja procedura za to treba, za dolazak aviona, za sve ostale protokolarne stvari koje čak i u nenajavljenim posjetima ipak se poštuju, mediji se garant našli tu slučajno da uslikaju dolazak, u prolazu.
Nije to ko kad ti komšija bahne na kafu u 7 navečer...
- salik79
#95563 Re: Sirija vol. 2
Malo je reci da ti ovo zadnje veze s vezom nema. Iz kojih citaba, ili predavanja ti ove nebuloze. Vjeruj, glupo mi i opovrgavati.Opetja033 wrote:Po pitanju dzaferijskog mezheba slijedim stav al Azhara i Ammanske deklaracije: smatram da, kako mezheb tako i oni koji ga slijede, pripadaju Ummetu i da ih se ne smije i ne moze tekfiriti. Smatram da svojim ucenjima ne izlazi iz okvira Islama.salik79 wrote:Dooobro, a slazes li se s njim u njegovom stavu i pogledu na Dzaferijski mezheb i sije, posto vidim da na drugoj temi nesto pletes, ali trenutno nemam vremena odgovarati, radim i tipkam s moba!?Opetja033 wrote:
Znam ja stav ef. Karalica po pitanju Sirije. Ne slazem se sa njim ali ga itekako postujem kao jednog od najvecih bosnjackih alima danasnjice. Mislim da cemo shvatiti o kakvom se moralnom i alimskom gigantu radi tek kada ga vise ne bude medju nama. Sto ne znaci da se moram ili trebam slagati sa njim u svemu.
Ne smatram ga ravnopravnim mezhebima Ehlu Sunneta, ali isto tako ne smatram ravnopravnim ni selefijski pokret pa ne dovodim u pitanje ni njihovu pripadnost Islamu. Isto vazi i za ibadije, zejdije, zahirije. Smatram da je put cetiri mezheba Ehlu Sunneta ispravan, jer da ne smatram bio bih dzaferija, ibadija, selefija.
Poenta u onome sto sam pisao na drugoj temi jeste da danasnji dzaferijski mezheb nema veze sa ucenjima Imama Dzafera as Sadika a.s. Time ne zelim da negiram njihovu pripadnost islamskom ummetu.
Off topic smo, ali moram napomenuti slijedece: zejdijski mezheb je najblizi onoj iskonsko politicko-vjerskoj borbi Ehlul Bejta a.s. I sve do safavidske revolucije i pogroma nad sunnijama Irana, najveci i najuticajniji siitski mezheb je bio zejdijski a ne dzaferijski. Cak je termin "rafidije" dosao upravo od zejdija na racun ostalih siija, ukljucujuci i danasnje dzaferije. Dakle nisu ga pripadnici Ehlul Sunneta izmislili.
Eh, vidis, profesor Karalic ima identican stav prema sijskom mezhebu kao i ja. I ne vidim razlog zbog cega bih morao mijenjati svoju pravnu skolu, ako ga smatram ispravnim, kao i ostale pravne skole u islamu? Ali, jedno znam, luconose danasnjeg ummeta su upravo oni. I zbog toga u mom srcu zauzimaju 1 mjesto. A potvrdu ovoga sam opetovano dobio i od mog Sejha, bez da sam ga ikada to direktno pitao.
- Superhikk
#95564 Re: Sirija vol. 2
Ah da, izvini, ja zaboravih da si ti, između ostalog, i šef protokola, pa znaš đe treba okačiti koju zastavu. Jest, ponizili su ga. Kad se vratio, jedva čekao da zagrli Esmu ko Putina i da joj se isplače i izjada.sarajevoxxxx wrote:Mislio sam na onaj sastanak sa generalima, nije bilo nikakve zastave osim ruske.Superhikk wrote:Zašto se toliko trudiš da se predstaviš kao karikaturalan lik? Uspjeće ti to i bez truda. Samo podastiri sopstvene projekcije, otkačene od realnosti usljed emotivnih potresa koje je ista ta realnost nanijela ideologiji kojom si otrovan, ne moraš i očigledne laži.sarajevoxxxx wrote: Putin ga prvo ponizio u ovoj zadnjoj posjeti u Sočiju, doveo ga samog bez pratnje, upoznao ga sa svojim generalima, a sve bez sirijske zastave,
- Opetja033
#95565 Re: Sirija vol. 2
Ukratko: mezhebi su pravno-teoloske skole unutar Islama. Postojalo ih je bezbroj tokom historije, danas je preostalo malo njih.sumirprimus wrote:Pokusah pratit opetj i izgubih se ..sad su sije i dzaferije???a rafidije neki koje su jemenci prokleli jeli???jao arapa pa sto su ovoliko zapetljani![]()
Sunnitski mezhebi:
1) Hanefijski - kojem pripadamo i mi u BiH, otprilike 40-41% svih muslimana na svijetu pripada ovom mezhebu.
2) Malikijski
3) Safijski
4) Hanbelijski
5) Zahirijski mezheb - nekada dominantan u Andaluziji, danas gotovo pred istrijebljenjem. Neki ga stavljaju kao peti sunnitski mezheb, drugi tvrde da je pravac/skola za sebe.
Siitski mezhebi:
1) Dzaferijski - na njih se danas najcesce misli kada se govori o sijama. Preko 90% siita danas pripada ovom mezhebu.
2) Zejdijski - nekada najbrojniji siitski mezheb, danas vecina samo na sjeveru Jemena. Houthi pripadaju ovom pravcu. Vrlo bliski sunni muslimanima opcenito, pogotovo hanefijskom mezhebu. Cak ih i najzadrtije selefije/vehabije, pa i Al Qaida, smatraju muslimanima.
3) Ismailiti - Aga Khan, asasini, ovo ono.
Ibadije - vecina u Omanu, ima ih malo i po sjevernoj Africi. Ostatak starog haridzijskog pokreta. Ne pripadaju ni sunni ni shia Islamu vec su skola za sebe. Dobar dio istrazivaca ih smatra najstarijim islamskim pravcem/skolom.
Mimo ovoga imas druge ideolosko-duhovne skole poput sufizma (sa svojim derviskim redovima) i selefizma.
U principu ovo gore pobrojano predstavlja 98-99% muslimana na svijetu. Vecina muslimana ne dovodi u pitanje pripadnost Islama bilo koje od navedenih skupina.
Mimo ovoga imas grupacije poput alevija u Siriji, alevita u Turskoj (ne nije isto), Druza, ahmedija, Nation of Islam u SAD i ostalih sekti gdje ne postoji koncenzus muslimana oko njihove pripadnosti Islamu, tj kompatibilnosti njihovim ucenja sa tradicionalnim islamskim.
Izvinjavam se na off topicu.
- fosna2014
#95566 Re: Sirija vol. 2
Oooo kruše.sarajevoxxxx wrote:Mislio sam na onaj sastanak sa generalima, nije bilo nikakve zastave osim ruske.Superhikk wrote:Zašto se toliko trudiš da se predstaviš kao karikaturalan lik? Uspjeće ti to i bez truda. Samo podastiri sopstvene projekcije, otkačene od realnosti usljed emotivnih potresa koje je ista ta realnost nanijela ideologiji kojom si otrovan, ne moraš i očigledne laži.sarajevoxxxx wrote: Putin ga prvo ponizio u ovoj zadnjoj posjeti u Sočiju, doveo ga samog bez pratnje, upoznao ga sa svojim generalima, a sve bez sirijske zastave,
Nemas pojma a lupas. Bolje pitaj.
- Opetja033
#95567 Re: Sirija vol. 2
Ovo oko zejdijskog porijekla termina "rafidah" je opcepoznata stvar. O njoj pisu kako sunnitski tako i siitski autori. Ovaj termin je skovao Imam Zayd ibn Ali a.s. kao kritiku svih onih koji ne priznaju hilafet Ebu Bekra i Omera r.a. Ukucaj njegovo ime i "rafidah" pa ces dobiti bezbroj izvora, i sunnitskih i siitskih.salik79 wrote:Malo je reci da ti ovo zadnje veze s vezom nema. Iz kojih citaba, ili predavanja ti ove nebuloze. Vjeruj, glupo mi i opovrgavati.Opetja033 wrote: Po pitanju dzaferijskog mezheba slijedim stav al Azhara i Ammanske deklaracije: smatram da, kako mezheb tako i oni koji ga slijede, pripadaju Ummetu i da ih se ne smije i ne moze tekfiriti. Smatram da svojim ucenjima ne izlazi iz okvira Islama.
Eh, vidis, profesor Karalic ima identican stav prema sijskom mezhebu kao i ja. I ne vidim razlog zbog cega bih morao mijenjati svoju pravnu skolu, ako ga smatram ispravnim, kao i ostale pravne skole u islamu? Ali, jedno znam, luconose danasnjeg ummeta su upravo oni. I zbog toga u mom srcu zauzimaju 1 mjesto. A potvrdu ovoga sam opetovano dobio i od mog Sejha, bez da sam ga ikada to direktno pitao.
Za ostalo se u principu slazem. Mislim da su nijanse u pitanju. Smatram sva tri priznata siitska mezheba legitimnim i u Islamu utemeljenim. Iskreno, ja imam vise problem politicke prirode nego teoloske. Upravo ovo o cemu ti govoris kada spominjes luconose ummeta. Ne smatram da siije mogu biti luconose i predvodnici ummeta jer ne predstavljaju vecinu unutar istog. Da se razumijemo: to isto govorim i za selefije/vehabije, to bih isto rekao i za ibadije sutra. Sto apsolutno nema veze sa njihovom pripadnoscu Islamu.
Ali hajde, da ne idemo vise u off. Uglavnom nadam se da sam razjaznio svoj stav.
- Challenger__
#95568 Re: Sirija vol. 2
Putin o Jerusalimu: priznanje je kontraproduktivno, može izazvati sukobe.
Putin: Jerusalem recognition counterproductive, could spark conflict
- Challenger__
#95569 Re: Sirija vol. 2
EDIT: "Odluka o Jerusalimu je kontraproduktivna i destsabilizirajuća. Smatramo lošim sve poteze koji potkopavaju rezultate pregovora Izraelaca i Palestinaca. Takvi koraci destabilizuju i ne pomažu rješenju situacije, umjesto toga izazivaju konflikt.", izjavio je u Kairu.Challenger__ wrote:Putin o Jerusalimu: priznanje je kontraproduktivno, može izazvati sukobe.
Putin: Jerusalem recognition counterproductive, could spark conflict
-
sarajevoxxxx
#95570 Re: Sirija vol. 2
Došao sam u posjetu kod ruskog predsjednika. Sam prisustvovaoģ na sastancima sa ruskim generalima, na svim video snimcima sa Putinom niko sem njega se ne pojavljuje, na sastancima sa ruskim generalima bez sirijske zastave.Došao u svojstvu ruskog sekretara kojeg je trebalo upoznati sa ruskim kolegama koji su najzaslužniji što ga rulja u zadnjih 6 godina rata nije razapela negdje u pustinji Damaska baš kao i Gadafija i Saliha.To je jedina pobjeda o kojoj Asad može govoriti.Superhikk wrote: Ah da, izvini, ja zaboravih da si ti, između ostalog, i šef protokola, pa znaš đe treba okačiti koju zastavu. Jest, ponizili su ga. Kad se vratio, jedva čekao da zagrli Esmu ko Putina i da joj se isplače i izjada.
Sirija je u potpunosti razorena, preko pola miliona poginulo, deset miliona raseljeno unutar i van Sirije, infratsruktura uništena, na trećini teritorije Amerikanci dovukli desetine hiljada tona teškog oružja, uzeli mu naftna polja, narod mu i nakon 6 godina rata ubijaju ruski, američki, turski, irački, iranski, vojnici i plaćenici iz desetina drugih zemalja, a on od ruskih generala prima naredbe kada i gdje treba putovati, od ruskih novinara saznaje kada i koliko će se ruska vojska zadržati u Siriji ili kada će je napustiti itd.
Last edited by sarajevoxxxx on 11/12/2017 16:08, edited 1 time in total.
-
sarajevoxxxx
#95571 Re: Sirija vol. 2
Fašista i ratni zločinac govori o Kudsu. Lik koji je odgovoran za smrt desetina hiljada žena i djece u Siriji govori šta to pomaže riješenju političke situacije i šta to destabilizira region.Challenger__ wrote:Challenger__ wrote:Putin o Jerusalimu: priznanje je kontraproduktivno, može izazvati sukobe.
Putin: Jerusalem recognition counterproductive, could spark conflict[/
EDIT: "Odluka o Jerusalimu je kontraproduktivna i destsabilizirajuća. Smatramo lošim sve poteze koji potkopavaju rezultate pregovora Izraelaca i Palestinaca. Takvi koraci destabilizuju i ne pomažu rješenju situacije, umjesto toga izazivaju konflikt.", izjavio je u Kairu.
Što kaže Netanjahu ko to sve danas dijeli moralne lekcije
- salik79
#95572 Re: Sirija vol. 2
Kakve veze ima "vecina"?! Poslanik a.s. nije rekao da biramo vecinu, nego najboljeg izmedju nas. Ta logika o "vecini" bi se, onda, mogla primjeniti i na tadasnje sljedbenike Jezida l.a. i sljedbenike hazreti Husejna. Vecina je bila na Jezidovoj strani...Mislim, ne zelim sljedbenike niti jednog mezheba, neuzubillah, dovoditi u vezu s Jezidom, ali nekako mi na to vuce ovo "vecina". Jok, ne najbrojniji, nego najbolji medju nama! Sto je i Resulullah a.s. nagovijestio:Opetja033 wrote:Ovo oko zejdijskog porijekla termina "rafidah" je opcepoznata stvar. O njoj pisu kako sunnitski tako i siitski autori. Ovaj termin je skovao Imam Zayd ibn Ali a.s. kao kritiku svih onih koji ne priznaju hilafet Ebu Bekra i Omera r.a. Ukucaj njegovo ime i "rafidah" pa ces dobiti bezbroj izvora, i sunnitskih i siitskih.salik79 wrote:Malo je reci da ti ovo zadnje veze s vezom nema. Iz kojih citaba, ili predavanja ti ove nebuloze. Vjeruj, glupo mi i opovrgavati.Opetja033 wrote: Po pitanju dzaferijskog mezheba slijedim stav al Azhara i Ammanske deklaracije: smatram da, kako mezheb tako i oni koji ga slijede, pripadaju Ummetu i da ih se ne smije i ne moze tekfiriti. Smatram da svojim ucenjima ne izlazi iz okvira Islama.
Za ostalo se u principu slazem. Mislim da su nijanse u pitanju. Smatram sva tri priznata siitska mezheba legitimnim i u Islamu utemeljenim. Iskreno, ja imam vise problem politicke prirode nego teoloske. Upravo ovo o cemu ti govoris kada spominjes luconose ummeta. Ne smatram da siije mogu biti luconose i predvodnici ummeta jer ne predstavljaju vecinu unutar istog. Da se razumijemo: to isto govorim i za selefije/vehabije, to bih isto rekao i za ibadije sutra. Sto apsolutno nema veze sa njihovom pripadnoscu Islamu.
Ali hajde, da ne idemo vise u off. Uglavnom nadam se da sam razjaznio svoj stav.

A, sto se rafidija tice, knjiga "Ehlu-l-Kibla", Sejh Muhammeda Zekki Ibrahima r.a., Al-Azharskog alima:

Ujedno da iskoristim priliku i za Imamije/Dzaferije i Zejdije:

Last edited by salik79 on 11/12/2017 16:17, edited 1 time in total.
- Superhikk
#95573 Re: Sirija vol. 2
Poselami gasarajevoxxxx wrote:Došao sam u posjetu kod ruskog predsjednika.Superhikk wrote: Ah da, izvini, ja zaboravih da si ti, između ostalog, i šef protokola, pa znaš đe treba okačiti koju zastavu. Jest, ponizili su ga. Kad se vratio, jedva čekao da zagrli Esmu ko Putina i da joj se isplače i izjada.
- salik79
#95574 Re: Sirija vol. 2
Al' paz' njega: "Sto kaze Netanjahu"!!!!!sarajevoxxxx wrote: Što kaže Netanjahu ko to sve danas dijeli moralne lekcije
Sta veli Bagdadi, zastitnik civila?
- Opetja033
#95575 Re: Sirija vol. 2
@salik, razumijem sta zelis reci ali ne moze se bas porediti. Govorimo o dogadjaju koji je bio u djetinstvu Islama, kada se stvari nisu iskristalisale. Jednostavno vecina muslimana ne bi mogla prihvatiti siite kao luconose. Govorimo realno. Pogotovo nakon ovog pokolja u Siriji. Imidz Hizba iz 2007. i 2017. nije isti. Jednostavno je tako a prvenstveno su oni sami krivi.
Vezano za zejdije: naravno da termin "rafidija" ima drugo znacenje danas u odnosu na ono prvobitno. Ja sam govorio o tome kako je naziv nastao i od strane koga, a ne o tome da li se treba upotrebljavati danas i sta sada znaci. Govorimo ipak o jednom mileniju. Naravno da je to danas pogrdan naziv. Sa tim se slazem.
A povodom poznatog hadisa o Perzijancima: to niko ne negira. Pa koliko su samo velikih imena dali ovom Ummetu i koliko su nas zaduzili: Abu Hanife, Maturidi, Ghazali, Tabarani, Tirmizi, Rumi, Razi i al Razi, Ibn Sina, Suhrawerdi, Omar Khayyam, Hafiz, Naqshiband - da nabrojim samo neke od njih. Da ne govorim o dostignucima iz svjetovnih nauka. Giganti ovog ummeta.

Vezano za zejdije: naravno da termin "rafidija" ima drugo znacenje danas u odnosu na ono prvobitno. Ja sam govorio o tome kako je naziv nastao i od strane koga, a ne o tome da li se treba upotrebljavati danas i sta sada znaci. Govorimo ipak o jednom mileniju. Naravno da je to danas pogrdan naziv. Sa tim se slazem.
A povodom poznatog hadisa o Perzijancima: to niko ne negira. Pa koliko su samo velikih imena dali ovom Ummetu i koliko su nas zaduzili: Abu Hanife, Maturidi, Ghazali, Tabarani, Tirmizi, Rumi, Razi i al Razi, Ibn Sina, Suhrawerdi, Omar Khayyam, Hafiz, Naqshiband - da nabrojim samo neke od njih. Da ne govorim o dostignucima iz svjetovnih nauka. Giganti ovog ummeta.