Pretpostavila sam. Hvala.julisiz es grant wrote:Vjerovatno zato što njihovi anesteziolozi neće/ne znaju/ne smiju to da rade. Nekog drugog objašnjenja nemam.JanuaryJones wrote:Doktore znate li zašto ne rade spinalnu anesteziju za carski u Vojnoj?
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- JanuaryJones
#9551 Re: Trudnjače i porodilje online
-
radenska
#9552 Re: Trudnjače i porodilje online
safran
objasni ovo grohotom hahahah
makar cu brzo smrsati ako nista
-
sabanss
#9553 Re: Trudnjače i porodilje online
Uvela direktorica razna pravilaJanuaryJones wrote:Doktore znate li zašto ne rade spinalnu anesteziju za carski u Vojnoj?
- Mis mekinjas
#9554 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa ko je zna uraditi, sigurna je.
Ja, kad sam isla na razgovor kod anesteziologa, odmah su mi rekli da se preferira spinalna jer je bezbjednija za pacijenta od totalne.
Nisam u Sa radila.
Ja, kad sam isla na razgovor kod anesteziologa, odmah su mi rekli da se preferira spinalna jer je bezbjednija za pacijenta od totalne.
Nisam u Sa radila.
- Cholina_Lokica
#9555 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja kad sam prosle godine operisana tamo, nije u pitanju CR bio nego druga operacija, ali i ona se moze raditi sa tom u kicmu, rece mi dr. kao to mozemo uraditi tako, ali ja kod nas nigdje ne preporucujem, i u buducnosti ne pristaj kod nas na to... Ne samo u vojnoj nego bilo gdjeJanuaryJones wrote:Doktore znate li zašto ne rade spinalnu anesteziju za carski u Vojnoj?
- JanuaryJones
#9556 Re: Trudnjače i porodilje online
Znam stanje našeg zdravstva i svjesna sam svih rizika proisteklih u zadnjih 20 god. Ja bih rado da vidim svoje dijete, odmah kad ga porode, a ne tek za 12 sati ko što je kod nas slučaj. Ali bolje i to nego bit invalid čitav život.Cholina_Lokica wrote:Ja kad sam prosle godine operisana tamo, nije u pitanju CR bio nego druga operacija, ali i ona se moze raditi sa tom u kicmu, rece mi dr. kao to mozemo uraditi tako, ali ja kod nas nigdje ne preporucujem, i u buducnosti ne pristaj kod nas na to... Ne samo u vojnoj nego bilo gdjeJanuaryJones wrote:Doktore znate li zašto ne rade spinalnu anesteziju za carski u Vojnoj?
- Cholina_Lokica
#9557 Re: Trudnjače i porodilje online
Jbg, znam, ali sta je tu je... Meni kad dodje vrijeme, nadam se da ce biti prirodni, jos to ne mozemo znatitermin nam je tek u 7. mjesecu, ali radije cu totalnu, nego riskirati
- JanuaryJones
#9558 Re: Trudnjače i porodilje online
Mi već planiramo drugu bebu, malcu je 10 mj i moraćemo opet na CR pa bih zato rado da vidim bebicu odmah jer imam iskustvo sa prvog CR. Možda se na kraju odlučimo za HR, ne znam nisam pametna. Imala sam dvije full anestezije u razmaku od 9 mj.Cholina_Lokica wrote:Jbg, znam, ali sta je tu je... Meni kad dodje vrijeme, nadam se da ce biti prirodni, jos to ne mozemo znatitermin nam je tek u 7. mjesecu, ali radije cu totalnu, nego riskirati
-
Maybach
#9559 Re: Trudnjače i porodilje online
Mozes to vidjeti u Bg ili ZG od najblizih,obzirom da su sve osobe koje znam u Bg rodile prirodno sa epiduralom,pa vjerovatno rade i CR.Moja sestra je rodila na CR sa epiduralom u Svici prije 9 godina i cak i tada je to tamo bila najnormalnija stvar,a njoj je taj porod bio kao pjesma.
- CherryLips
#9560 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanje za doktora,koliko je puta u toku trudnoću potrebno kontrolisati kompletnu krvnu sliku?
Ukoliko se radi o zdravoj osobi,bez oboljenja i bilo kakve terapije?
I da li se i u drugoj trudnoći titar antitijela radi u 16 i 32 sedmici? Prva beba Rh-,kao i majka.
I da li se i u drugoj trudnoći titar antitijela radi u 16 i 32 sedmici? Prva beba Rh-,kao i majka.
- vanad
#9561 Re: Trudnjače i porodilje online
Imala sam ja epiduralnu kod prvog porodjaja i govori meni anesteziolog, de se sad smiri i sklupcaj (!). Rekoh doktore dragi hem imam stomak do zuba hem me drmaju kontrakcije - kako da se smirim i sklupcam...pa se onda dogovorimo da cu ja javljati svaku kontrakciju da on stane i kad prestane kontrakcija on nastavi...helem, zabava nam je prava bila. Ali sve u svemu, ruke mu se pozlatile, super je to odradio. Tacno su kontrakcije postale podnosljive a nije pretjerao tako da se za pola sata rodila curica bez ikakvih problema. Kod drugog porodjaja sam jedva u salu stigla a ne za epiduralnu. Ali ruku na srce, nije drugi porodjaj ni bio za epiduralne. I da, ovo nije bilo u BiH.
-
julisiz es grant
#9562 Re: Trudnjače i porodilje online
Prije direktorice je nisu radili, ja i poznajem situaciju u OBS isključivo iz vremena ranijeg mendžmenta.sabanss wrote:Uvela direktorica razna pravilaJanuaryJones wrote:Doktore znate li zašto ne rade spinalnu anesteziju za carski u Vojnoj?Vjerujem da su imali neugodnih iskustava, jer cini mi se da metoda nije 100% bezbjedna. Nisam doktor ali znam curu koja je imala vrlo losa iskustva sa doduse sa epiduralnom.
Inače anesteziolozi u toj bolnici su posebna priča, otprilike država u državi, naglašemo svjesni toga da je njihova zadnja da li će se neko operisati ili ne, što su obilato koristili. Prije bih očekivao da nova direktorice razbije taj kružok i da se epiduralne anestezije i počnu primjenjivati.
-
julisiz es grant
#9563 Re: Trudnjače i porodilje online
Krvnu sliku svaka dva mjeseca, znači 4-5 puta u toku cijele trudnoće.CherryLips wrote:Pitanje za doktora,koliko je puta u toku trudnoću potrebno kontrolisati kompletnu krvnu sliku?
Da, treba raditi antitijela i u drugoj trudnoći, bez obzira na krvnu grupu prve bebe.
- MissGump
#9564 Re: Trudnjače i porodilje online
ćaaaoo
ulijećem na temu samo da bih pitala ako znate gdje ima kupiti onih veeelikih jastuka za trudnice one banana jastuke... bila bih mnogo zahvalna ako me tko može uputit i reći koliko koštaju
hvala unaprijed svima!
hvala unaprijed svima!
- manekenka u penziji
#9565 Re: Trudnjače i porodilje online
Danas zovu iz firme da im donesem nalaze koje sam dobila u toku trudnoce jer im pio/mio trazi.
Ja ne znam ima li smisla davati nesto tako privatno nekom kvaziekspertu iz zavoda? Uostalom, stanje moje maternice je moja privatna stvar a nalazi su svi u kartonu kod doktora porodicne medicine. Ja uopce nemam obavezu da iste cuvam. Uostalom, ja sam svoje bolovanje zakonski opravdala kroz doznake.
Je li se nekoj od vas slicno desilo? Jeste li dostavile nalaze?
Ja ne znam ima li smisla davati nesto tako privatno nekom kvaziekspertu iz zavoda? Uostalom, stanje moje maternice je moja privatna stvar a nalazi su svi u kartonu kod doktora porodicne medicine. Ja uopce nemam obavezu da iste cuvam. Uostalom, ja sam svoje bolovanje zakonski opravdala kroz doznake.
-
julisiz es grant
#9566 Re: Trudnjače i porodilje online
Kakve nalaze, laboratorije, ultrazvuka?manekenka u penziji wrote:Danas zovu iz firme da im donesem nalaze koje sam dobila u toku trudnoce jer im pio/mio trazi.
Kakve god, nemaju oni šta da traže nalaze, pogotovo ne da im tvoja firma ih dostavi (kao da je to dio NJIHOVE dokumentacije).
- manekenka u penziji
#9567 Re: Trudnjače i porodilje online
Tako sam i mislila. Zahvaljujem!
- CherryLips
#9568 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala. Znam da treba raditi antitijela i u drugoj trudnoći,već me zanimalo da li treba češće nego samo već pomenuta dva puta.julisiz es grant wrote:Krvnu sliku svaka dva mjeseca, znači 4-5 puta u toku cijele trudnoće.CherryLips wrote:Pitanje za doktora,koliko je puta u toku trudnoću potrebno kontrolisati kompletnu krvnu sliku?
Da, treba raditi antitijela i u drugoj trudnoći, bez obzira na krvnu grupu prve bebe.
-
julisiz es grant
#9569 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma ništa češće, sve isto.
-
dance_mom
#9570 Re: Trudnjače i porodilje online
ista stvar i kod mene...ustvari, ja sam svaki mjesec morala dostavljati ovjerenu kopiju nalaza na kojoj doktor iz bolnice, doma zdravlja, odakle već, koji vodi trudnocu svaki put mora naglasiti da se produzuje bolovanje, u suprotnom, PIO ce mi poslati kontrolu da se uvjeri da ja moram biti na bolovanju..samo bih voljela znati kako bi ta kontrola izgledala da nisam slala nalaze.manekenka u penziji wrote:Danas zovu iz firme da im donesem nalaze koje sam dobila u toku trudnoce jer im pio/mio trazi.
nego, je li se ikom desilo da mu doktor opste prakse odbija otvoriti porodiljno odsustvo par dana prije termina? Meni danas nije htjela dati ni doznake za novembar niti otvoriti porodiljno, bez obzira na na to kad mi je moj doktor zakljucio bolovanje. Doktore, znate li vi kako ta procedura tacno ide?
- banjaluka078
#9571 Re: Trudnjače i porodilje online
Prijateljica se raspituje za Nifty test, jer je starija prvorotkinja (40 godina) i preporučena joj je amniocenteza. Njena doktorica joj je rekla da je Nifty nova metoda i da joj ona ne vjeruje, tj. da ne zna da li je pouzdana kao amnio. Prijateljica bi najradije izbjegla mogućnost rizika s amnio, ali svakako želi obaviti gensku dijagnostiku, pa sad nema pojma šta da radi. Ima li ovdje neko iskustvo s tim testom?
Takođe, kakve su šanse za trudnoću kod osobe s blago povišenim TSH? Nije preko gornje granice, ali je skoro na samoj gornjoj granici.
Takođe, kakve su šanse za trudnoću kod osobe s blago povišenim TSH? Nije preko gornje granice, ali je skoro na samoj gornjoj granici.
-
duboka_misao
#9572 Re: Trudnjače i porodilje online
28 dana prije termina se moze otvoriti porodiljsko, ja sam sa bolovanja direkt produzila na porodiljsko 28 dana prije,ne vidim razlog da ne otvori u tom roku.dance_mom wrote:
nego, je li se ikom desilo da mu doktor opste prakse odbija otvoriti porodiljno odsustvo par dana prije termina? Meni danas nije htjela dati ni doznake za novembar niti otvoriti porodiljno, bez obzira na na to kad mi je moj doktor zakljucio bolovanje. Doktore, znate li vi kako ta procedura tacno ide?
- manekenka u penziji
#9573 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanje za doktora i kratak opis:
Prvi menzes nakon poroda i prestanka dojenja 18.9.
Drugi menzes 17.11.
02.12.se pojavilo neko povremeno krvarenje koje nije obilato, cas se manifestuje kao svjeza crvena krv a cas kao smeđa kao kada prestaje menzes. Nemam apsolutno nikakvih bolova niti ovo lici na menzes.
Do poroda sam imala policisticne jajnike i jako neredovne menstruacije.
Znam da ne mozete da gatate ali imate li pretpostavku sta bi moglo predstavljati ovo krvarenje?
Hvala!
Prvi menzes nakon poroda i prestanka dojenja 18.9.
Drugi menzes 17.11.
02.12.se pojavilo neko povremeno krvarenje koje nije obilato, cas se manifestuje kao svjeza crvena krv a cas kao smeđa kao kada prestaje menzes. Nemam apsolutno nikakvih bolova niti ovo lici na menzes.
Do poroda sam imala policisticne jajnike i jako neredovne menstruacije.
Znam da ne mozete da gatate ali imate li pretpostavku sta bi moglo predstavljati ovo krvarenje?
Hvala!
-
blugirl
#9574 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam o tome pisala koju stranicu prije i dr. je u svom postu takodje opisao da se radi o skrining testu, dakle testu koji kaze kolika je vjerovatnoca odn.rizik od trisomija i jos nekih anomalija. Ali ako dodje nalaz da je high risk, preporucuje se uradit amnio. Cak oni snose troskove. Samo kad amnio potvrdi da kromosomi nisu uredu, moze se uraditi abortus legalno.banjaluka078 wrote:Prijateljica se raspituje za Nifty test, jer je starija prvorotkinja (40 godina) i preporučena joj je amniocenteza. Njena doktorica joj je rekla da je Nifty nova metoda i da joj ona ne vjeruje, tj. da ne zna da li je pouzdana kao amnio. Prijateljica bi najradije izbjegla mogućnost rizika s amnio, ali svakako želi obaviti gensku dijagnostiku, pa sad nema pojma šta da radi. Ima li ovdje neko iskustvo s tim testom?
Ja sam ga radila, dosao je za 7 dana i pokazao mi low risk (ispod 0,05%) i spol djeteta. Spol je zasad potvrdjen uzv-om.
Ali nema se tu sta vjerovat ili ne vjerovat i sigurno je da test nije pouzdan kao amniocenteza. I jedno ne iskljucuje drugo.
-
neoxxx
#9575 Re: Trudnjače i porodilje online
Da li je slucajno neko imao isijas u trudnoci (glutealni misic je u pitanju) i ima li neki pametan savjet kako olaksati bolove? U 38. sedmici sam i ceka me CR za nekih 10-ak dana...