Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
drug profi

#9551 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

sanaman wrote:
drug profi wrote:
madner wrote:Samo kazem da je manje nego sto te pljackaju po ostatku Evrope sto se tice doprinosa. Dakle ako zelis to, USA je rjesenje.
Hajde da je tako. A jel mora tako biti? Sto je ta azdaja tolika? Kako je moguce da ti neko uzima novac a ne daje nista zauzvrat? Ovdje smo i zdravi i zivi samo zahvaljujuci spletu okolnosti, licnom trudu, i cistoj sreci. Ne bi mi bilo krivo, kad bih za taj novac dobio nesto sto vrijedi toliko onda kad mi zatreba. Jel se to moram iseliti ako mislim da moze drugacije nego sada?
Sta ocekujes za 100-150 eur mjesecnog izdvajanja za zdravstvo...realno sta ocekujes? Iskreno i realno, minimum. Tako da pored svih problema, neracionalnosti, neorganizovanosti, neuredjenosti, itd.

Da se ne stvori utisak kako mislim da je idealno i dobro, naravno da nije, ali i ocekivanja su prevelika obzirom koliko se izdvaja i koliko ljudi radi.
Ocekujem ono sto mogu dobiti za pola tih para na privatnom zdravstvenom osiguranju. Dakle pola dajem z asolidarnost, ali pola nek j emoje kad mi zatreba, a ne da me tretiraju isto ili gore odo onih koji nista ne izdvajaju.
sanaman

#9552 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sanaman »

Recimo da je tako, ti neces uplacivati vise 150, vec 70 eur...a 70 eur ces uplatiti u neki vid privatnog osiguranja. Nego kako cemo za neki komplikovaniji zahvat, ides na privatno ili drzavno? (BiH je los primjer, jer ces reci da svako malo se skupljaju pare). Sta mislis koliko je pretraga kod specijaliste, privatno..naravno. Mozda ti privatno osiguranje taj pregled plati, ali ce ti isto tako povecati premiju naredne godine sa 70 na 100 eur. Sta kada odes u penziju...sta mislis koliku bi premiju trazilo privatno osiguranje?

Prema izvjestaju ZZOKS, ca. 414.000 ljudi koristi zdravstvenu zastitu a prihod ca. 338 miliona KM (da bude lakse, ca. 175 milona eur). Kako mislis imati odlicnu uslugu, super zdravstvene isntitucije, nove aparate, super placene doktore i sestre...za te pare na toliki broj stanovnika?
drug profi

#9553 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Hajde da se ne ubjedjumeo. Vidim da jedes taj hljeb i branis nesto sto je odavno zrelo za rasturanje.

Evo da ti konkretno odgovorim: na stol ne bih legao hirurgu u drzavnoj ustanovi. Kratko i jasno. Skupio bih novac, kredit, uzeo od zivotnog osiguranja novac za lijecenje, i platio bih to da znam da je kako treba i da me sto prije osposobe za rad.
Ovako treba da cekam dijegnoze, pa redove, pa na kraju da odem gore, da spavam u upisanim i krvavim krevetima, da sestre istresaju huju i bezobrazluk na mene i jos sve to moram duplo da platim sa kovertama.
Daj mi ba cjenovnik i zdravo.
Pametan covjek ce misliti na starost, pa nece biti problem par hiljada eura za neki zahvat. Za bilo sta skuplje, ni ovaj zdravstveni sistem ti ne nudi besplatno, nego izvoli na humani telefon... :x
sanaman

#9554 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sanaman »

drug profi wrote:Hajde da se ne ubjedjumeo. Vidim da jedes taj hljeb i branis nesto sto je odavno zrelo za rasturanje.

Evo da ti konkretno odgovorim: na stol ne bih legao hirurgu u drzavnoj ustanovi. Kratko i jasno. Skupio bih novac, kredit, uzeo od zivotnog osiguranja novac za lijecenje, i platio bih to da znam da je kako treba i da me sto prije osposobe za rad.
Ovako treba da cekam dijegnoze, pa redove, pa na kraju da odem gore, da spavam u upisanim i krvavim krevetima, da sestre istresaju huju i bezobrazluk na mene i jos sve to moram duplo da platim sa kovertama.
Daj mi ba cjenovnik i zdravo.
Pametan covjek ce misliti na starost, pa nece biti problem par hiljada eura za neki zahvat. Za bilo sta skuplje, ni ovaj zdravstveni sistem ti ne nudi besplatno, nego izvoli na humani telefon... :x
Ja zivim vani, tako da ti pretpostavka nije ispravna. A od mojih niko nije na budzetu niti je zdrastveni radnik. Takodjer grijes kada trazis super uslugu za 150 eur mjesecno. Ali vjeruj mi da nisi jedini koji trazi maksimalno za minimalan novac. E to ne ide jer je neko je donji u svemu.
Petit_Beurre

#9555 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Petit_Beurre »

Image
drug profi

#9556 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

sanaman wrote: Ja zivim vani, tako da ti pretpostavka nije ispravna. A od mojih niko nije na budzetu niti je zdrastveni radnik. Takodjer grijes kada trazis super uslugu za 150 eur mjesecno. Ali vjeruj mi da nisi jedini koji trazi maksimalno za minimalan novac. E to ne ide jer je neko je donji u svemu.
Bolan, kad si vani, tek sad znam da ne znas o cemu pricas. Za 50 eura mogu dobiti isto sto mi nudi ZZO, za 120 eura mogu dobiti sve sto se kovertama kiti u klinici.
Ne smijem ti link postaviti, jer je reklama, ali proguglaj malo na suncu potrazi.

A neko jest donji. Onaj koji placa a ne dobija nista.
Last edited by drug profi on 10/09/2012 21:59, edited 1 time in total.
sanaman

#9557 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sanaman »

drug profi wrote:
sanaman wrote: Ja zivim vani, tako da ti pretpostavka nije ispravna. A od mojih niko nije na budzetu niti je zdrastveni radnik. Takodjer grijes kada trazis super uslugu za 150 eur mjesecno. Ali vjeruj mi da nisi jedini koji trazi maksimalno za minimalan novac. E to ne ide jer je neko je donji u svemu.
Bolan, kad si vani, tek sad znam da ne znas o cemu pricas. Za 50 eura mogu dobiti isto sto mi nudi ZZO, za 120 eura mogu dobiti sve sto se kovertama kiti u klinici.
Ne smijem ti link postaviti, jer je reklama, ali proguglaj malo na suncu potrazi.
Tipicno bosanski, opet pogresna pretpostvka...zivio u BiH, radio, placao doprinose, stajao u redu, trazio zirante za kredit, itd. Razumijem da je na forumu tesko pretpostaviti kakvo iskusvo, kako zivotno tako i radno, ima sagovornik, stoga polako sa pogresnim pretpostvakama :D

P.S mozes ici u privatnu poliklinku dok radis i primas platu...samo sta kada ne bude, al elem ovo je skroz druga tema. Uzurpirasmo prostor. Poenta price je da je osnova, tj. solidarnost potrebna i ja sam zagovornik iste. Da ista trenutno u BiH ne funkcionira ima vise razloga, ali je zbog toga kao institut ne treba dovoditi u pitanje.
drug profi

#9558 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Nisam je ni ja doveo u pitanje. Evo dajem 50 eura za solidarnost, ali daj da je 50 eura moje i da ja odlucim kome cu ih dati.
Proguglaj, sto sam ti rekao i uporedi ponude u rangu 50-100 eura mjesecno, i nivo usluge koji daje ZZO. Imaj na umu da u ZZO nije nista besplatno za one koji rade i placaju osiguranje, dobar dan na klinici se placa.
sanaman

#9559 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sanaman »

Razumijem ja tebe sta hoces reci, ali vjeruj sto si stariji to je veca opasnost o oboljenja. Ovo sve sto si naveo to su samo pregledi a ne lijecenje, to je ogronma razlika. Troskove lijecenja platiti ne mozes. Oni ce uspostaviti dijagnozu, dobices je na vrijeme...prije ces moci uraditi pregled, itd. Ali troskovi lijecenja, operacija koji slijede... :roll:
drug profi

#9560 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

sanaman wrote:Razumijem ja tebe sta hoces reci, ali vjeruj sto si stariji to je veca opasnost o oboljenja. Ovo sve sto si naveo to su samo pregledi a ne lijecenje, to je ogronma razlika. Troskove lijecenja platiti ne mozes. Oni ce uspostaviti dijagnozu, dobices je na vrijeme...prije ces moci uraditi pregled, itd. Ali troskovi lijecenja, operacija koji slijede... :roll:
Pa lafe moj, to je ono zasto sam ti rekao da ti ne znas o cemu pricam.
Ne dobijas nista, a kamoli adkevatnu i pravovremenu skrb. Kakve koristi imam od besplatnih lijekova ako mi ih daju prekasno ili ako nisu dovoljno dobri, ali su besplatni? Lijecenje cu platiti kad mi bude trebalo. A u drzavnoj klinici ga necu ni dobiti ako nemam vezu. I to cu jos morati da mu ljubim stopala kao da je iz svog dzepa dao.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#9561 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Lud i ponosan wrote:
Banksy wrote:
O poslodavcu naravno, prije svega, bez sumnje, ali ako osoba nije u stanju da se izbori za svoja prava, ili ako pristaje da radi kod poslodavca (Ganićev fakultet) koji ne uplaćuje doprinose, kako očekivati da se sutra kao načelnica izbori za svoje sugrađane i da štiti njihove interese i prava.
Dakle, po tvom, samo su sposobni ovi sto rade u drzavnim sluzbama? Jer, kod njih su plate redovne i uspjeli su se "izboriti" za svoja prava.
Ovaj rezon mi je smijesan moram ti priznati, posebno ako uzmemo u obzir BiH i trenutnu ekonomsku situaciju.

Mozemo to i drugacije posmatrati... Kasne plate, nisu redovne, ali je ona i dalje tu, sto znaci da je lojalna i da ne napusta brod koji tone.
Lud i ponosan.
Ukoliko postoji opcija koja nema "fleka" za kojom se ne povlače "repovi" koja je gradska , školovana i obrazovana i koja želi mijenjati društvo na bolje - za takvom opcijom će se lijepiti ovi komentari.
Recimo , ukoliko premijer Kantona mene ubjeđuje da moram platiti vodu 50 % skuplje jer ona odjednom ide "uzbrdo" (iako u prethodnih 500 godina je niko nije pokušao poskupjeti iz razloga "uzbrdo") , ukoliko se bivši ministar kulture diči sarajevskom multikulturom a ponosno ističe da su : "Bošnjaci spasili pravoslavnu Despića kuću" u odbrambenom ratu(kao da su naši borci neke kuće trebale braniti a neke nebraniti) i ukoliko imaš KANDIDATKINJU za načelnicu kojoj nije plaćen doprinos i koja za to nije kriva i zbog toga je ONA USTVARI NESPOSOBNA (kako smo samo glupi pa to ne vidimo joj,joj???) jer ne može natjerati poslodavca da posluje bolje , da ima više novca i sl....to je ustvari IDENTIČNO , GRIJESI SU ISTI iako nisu isti lud i ponosan...ni izbliza nisu isti jer Naša opcija grijeha - nema, iako ovi infatilni , da ne kažem, (Banovići ćao,ćao) kakvi komentari predstavljaju ustvari jednu veliku komediju..top listu nadrealista..

Kada takve isključivo maliciozne i zlonamjerne komentare postavlja osoba koja broji krvna zrnca kandidatima NS-a iako je za to niko nije angažovao jer su joj kao reprezent potencijalnog USPJEHA izgleda krvna zrnca, a potencijalnog NEUSPJEHA nemogućnost vlastitog poslodavca za poštenom isplatom , onda vam je jasno da je u pitanju isključivo i samo provokacija.
Stoga budite - oštri lud i ponosan jer samo tako gradimo društvo.
Od početka...

P.S....1,2,3,4,5......75,76,77...koliko je u ovom mom nizu arapskih a koliko rimskih brojeva?
Nemoj neko da je napisao rimski broj a nazvao se Arapinom jer to je jako važno !!!
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#9562 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Guido_Špišić wrote:
To što ti predlažeš je upravo kontraproduktivno. Najvažnija stvar je izbaciti religiju iz državnog budžeta i smjestiti je u sferi privatnog finansiranja od društva građana - vjernika ove ili one provinijencije jer postojanje religije u školi apslutno devalvira cijeli obrazovni sistem.
Sve ali sve sam očekivala izuzev da "branim" religiju.
:roll: :roll: :roll:

Pravo na religijsko učenje je osnovno ljudsko pravo.
Ukoliko se iz budžeta finansiraju gladiole u tržnim centrima , neka se finansiraju i vjerske škole.
U kom i kakvom omjeru - zavisi o specifičnosti i lokalne zajednice i religijske zajednice u cjelini.

Ne znam kad je ta škola koju navodiš OBNOVILA svoj rad (tamo piše da su je vlasti ukinule 1944) ali su čak i komunistički historičari/ke pisali/e da je najstarija VISOKOŠKOLSKA (a vi tjerajte nauku i dogmu do besvjesti) institucija u BiH , današnji FIN.
Stoga trebamo čuvati FIN kao malo vode na dlanu ma koje religije bili ili bili ateisti. Čuvati instituciju najstarijeg profesionalnog izučavanja kod nas( nikako ne mislim na bilo kakvu religijsku simboliku). Isključivost vodi samo u sukobe.
Petit_Beurre

#9563 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Petit_Beurre »

tvsabina wrote:
Lud i ponosan wrote:
Banksy wrote:
O poslodavcu naravno, prije svega, bez sumnje, ali ako osoba nije u stanju da se izbori za svoja prava, ili ako pristaje da radi kod poslodavca (Ganićev fakultet) koji ne uplaćuje doprinose, kako očekivati da se sutra kao načelnica izbori za svoje sugrađane i da štiti njihove interese i prava.
Dakle, po tvom, samo su sposobni ovi sto rade u drzavnim sluzbama? Jer, kod njih su plate redovne i uspjeli su se "izboriti" za svoja prava.
Ovaj rezon mi je smijesan moram ti priznati, posebno ako uzmemo u obzir BiH i trenutnu ekonomsku situaciju.

Mozemo to i drugacije posmatrati... Kasne plate, nisu redovne, ali je ona i dalje tu, sto znaci da je lojalna i da ne napusta brod koji tone.
Lud i ponosan.
Ukoliko postoji opcija koja nema "fleka" za kojom se ne povlače "repovi" koja je gradska , školovana i obrazovana i koja želi mijenjati društvo na bolje - za takvom opcijom će se lijepiti ovi komentari.
Recimo , ukoliko premijer Kantona mene ubjeđuje da moram platiti vodu 50 % skuplje jer ona odjednom ide "uzbrdo" (iako u prethodnih 500 godina je niko nije pokušao poskupjeti iz razloga "uzbrdo") , ukoliko se bivši ministar kulture diči sarajevskom multikulturom a ponosno ističe da su : "Bošnjaci spasili pravoslavnu Despića kuću" u odbrambenom ratu(kao da su naši borci neke kuće trebale braniti a neke nebraniti) i ukoliko imaš KANDIDATKINJU za načelnicu kojoj nije plaćen doprinos i koja za to nije kriva i zbog toga je ONA USTVARI NESPOSOBNA (kako smo samo glupi pa to ne vidimo joj,joj???) jer ne može natjerati poslodavca da posluje bolje , da ima više novca i sl....to je ustvari IDENTIČNO , GRIJESI SU ISTI iako nisu isti lud i ponosan...ni izbliza nisu isti jer Naša opcija grijeha - nema, iako ovi infatilni , da ne kažem, (Banovići ćao,ćao) kakvi komentari predstavljaju ustvari jednu veliku komediju..top listu nadrealista..

Kada takve isključivo maliciozne i zlonamjerne komentare postavlja osoba koja broji krvna zrnca kandidatima NS-a iako je za to niko nije angažovao jer su joj kao reprezent potencijalnog USPJEHA izgleda krvna zrnca, a potencijalnog NEUSPJEHA nemogućnost vlastitog poslodavca za poštenom isplatom , onda vam je jasno da je u pitanju isključivo i samo provokacija.
Stoga budite - oštri lud i ponosan jer samo tako gradimo društvo.
Od početka...

P.S....1,2,3,4,5......75,76,77...koliko je u ovom mom nizu arapskih a koliko rimskih brojeva?
Nemoj neko da je napisao rimski broj a nazvao se Arapinom jer to je jako važno !!!
:thumbup: :sax:
karababa

#9564 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by karababa »

Lud i ponosan wrote: Svi kukaju da ne postoji alternativa, a kad se ona pojavi i ponudi neke nove, mlade i sposobne ljude, koji su usli u politiku ciste i iskrene namjere i koji nude bolje sutra, onda im se trazi dlaka u jajetu, prebrojavaju se krvna zrnca, izmisljaju razlozi protiv...
:thumbup: :thumbup:
Lud i ponosan wrote:Ne mogu vise pisati, iznervirao sam se. :-D
x
bh_Warrior

#9565 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bh_Warrior »

Predsjednik te stranke je rekao kako su srbi ugrozeni od broja muslimana.Tako da bi ja debelo zaobisao ovu stranku
_Saša_

#9566 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by _Saša_ »

Pedja prenesi mladoj dami a kadidatu za nacelnika opcine Stari grad Arijani Aganovic, vec kad daje intervju u kojem govori sta ce uraditi za svoju opcinu barem jedanput i spomene problem sa nestancima vode u nocnim satima na ovom podrucju (sa cime se gradjani muce godinama).
Mislim da je to mnogo vaznije od uvodjenja besplatnog WIFI u centralnim dijelovima.
Seawolf

#9567 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

Zbog čega, kada se govori o ulasku teoloških fakulteta, u punopravno članstvo Univerziteta Sarajevo, sva priča završava na Fakultetu islamskih nauka i Katoličkom bogoslovnom fakultetu, kada u Sarajevu radi još jedna visokoškolska ustanova - Franjevačka teologija (u zgradi u Neđarićima).

Franjevačka teologija, postoji u Sarajevu od 1909-e godine (tada je bila u franjevačkom samostanu na Bistriku), a na rang fakulteta je podignuta 1944-e godine.

Jesu li to, odlukama Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, franjevci zaboravljeni, a isusovci protežirani.

Ili su franjevci ponovno pokazali svoju principijelnost i odabrali da budu nezavisni, umjesto da žive na jaslama poreskih obveznika.

I, da, moje mišljenje je da teološki fakulteti, nemaju šta da traže u članstvu Univerziteta Sarajevo.

Pozivanje na to da se radi o praksi prisutnoj "diljem svijeta" je neistina, niti na npr. Sorbonni u Parizu, niti na npr. Univerzitetu u Bologni, nema teoloških fakulteta, niti odsjeka.

Pozivanje na praksu u regiji, baš i ne bi trebala biti referenca, s obzirom na to kakav je u državama u regiji (valjda se misli na Hrvatsku i Srbiju), odnos između vjerskih institucija i države.
Petit_Beurre

#9568 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Petit_Beurre »

Image
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9569 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

bh_Warrior wrote:Predsjednik te stranke je rekao kako su srbi ugrozeni od broja muslimana.Tako da bi ja debelo zaobisao ovu stranku
EX. predsjednik stranke. A nevjerovatno je koliko se zloupotrebljava to sto je Bojan tada rekao, a rekao je nesto sto veze nema sa tim kako se zlonamjerno, pocesto, formulise.
JThomas

#9570 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JThomas »

koliko je onaj letak za novo sarajevo photoshopiran, jel ona sabina stvarno onako lijepa i uživo?
Boom71

#9571 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Boom71 »

samo da dam podrsku partijskim drugaricama & drugovima :-D .
Petit_Beurre

#9572 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Petit_Beurre »

JThomas wrote:koliko je onaj letak za novo sarajevo photoshopiran, jel ona sabina stvarno onako lijepa i uživo?
:lol: :mrgreen: Dobra koka
Image
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9573 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Cuj "koka". Gdje ces tako BA o buducoj nacelnici... :D

Razocaran sam... ;-)
JThomas

#9574 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JThomas »

zvučim k'o karanana, ali mislim da je blizu mog glasa :D

još je plus što ne lažete da ćete napraviti grbavicu...
bosna sar

#9575 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bosna sar »

Pozdrav svim kandidatima i kandidatkinjama NASE STRANKE za vijece i opcinu
za koju su se kandidovali. Uvidom u vase izborne liste vidi se da su to
sve mladi i dosta obrazovani ljudi. Zelim vam puno uspjeha i srece
koja ce vam biti bezprijekorno potrebna. Pa poslije izbora cemo vas
i kritikovati naravno ako nebudete ispostovali Obecano.
POZDRAV.....
Locked