BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Guadalajara

#9551 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

detroit-mercy wrote: Sto bi rekao ravno prije 27 godina :mrgreen: za skoro tri desteljeca, tehnologija, materijali i masa drugih stvari su se promijenili.
Kao sto sam vec ranije napisao, opet za referencu uzimamo NI bivse drzave, koja je imala kadar, pare, institute, trziste, uticaj.
Pa jebiga nismo repa bez korijena, moramo se na nešto pozivati jel ? Jeste se dosta toga promijenilo i unaprijedilo, ali se i dalje koriste autoklavovi za pečenje konstrukcije i to je i dalje osnovna tehnologija u avionskom inžinjerstvu. Mislim može se i bez ostalih tehnologija ali ovo je temelj sa autoklavovima i aluminijem i bez toga nema proizvodnje ničega što leti.
славянин

#9552 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Nego, dokle je barutana i ima li sta u vezi fabrike eksploziva ? :-D + zna li neko oko varesa sta spominju metale (ima li bakra :D )
Guadalajara

#9553 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

detroit-mercy wrote: Onda dolazi pitanje, a kad neko zavrsi taj smijer gdje ce raditi ili cemo skolovati kadrove Nijemcima.
Kao što sada stipendiraju studente(2000 maraka po godini) na PMFu i ETF. Mogu vala stipendirati i ove na tom nekom avionskom smjeru/odsjeku.
славянин

#9554 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
detroit-mercy wrote: Onda dolazi pitanje, a kad neko zavrsi taj smijer gdje ce raditi ili cemo skolovati kadrove Nijemcima.
Kao što sada stipendiraju studente(2000 maraka po godini) na PMFu i ETF. Mogu vala stipendirati i ove na tom nekom avionskom smjeru/odsjeku.
a dron 400 maraka :D
detroit-mercy

#9555 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

славянин wrote:Evo 205 dolara :D
Image

Ovaj je doduse malo skuplji
Image
Ma potrazi Hornet pa da vidis dokle su stigli :mrgreen:. Jos malo pa ce biti ko muha ili komarac :mrgreen:. Kutiju takvih kupis za milju i pustaj po linijama :mrgreen: .
I to je sto je dostupno trzistu, sta mislis sta jos imaju u planovima :mrgreen: .
Guadalajara

#9556 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:Nego, dokle je barutana i ima li sta u vezi fabrike eksploziva ? :-D + zna li neko oko varesa sta spominju metale (ima li bakra :D )
Dokle je, ne znam, ne pričaju ništa...

A za ovo drugo pitaj cigane... :D
detroit-mercy

#9557 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

Guadalajara wrote:
Nije problem nikog stipendirati, sta sa tim ljudima kada zavrse, da li imas industriju za te kadrove, da li imas potrebu za te kadrove.
Ili ce opet poslije toga na budzet i sa guza na guz u nekom odjelu za istrazivanje dronova i gubljenje vremena.
155_mm

#9558 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
155_mm wrote:
zbog cega iznosis ove lazi o meni. zasto izmisljas neke podatke o meni kad neznas ko sam ja.
zbog cega to radis? mislis da ces me sa time poniziti? ili?
Kakve lazi ? Da pretjerujes i to neukusno o svemu ? - procitaj sta pises u zadnjih 20 stranica.Nista ja ne izmisljam samo se vrati i citaj.

Zasto ukazujem na pretjerivanje ? Mozda zato jer zaista zelim razvoj NI industrije i bilo bi mi drago da se oruzje i municija ovdje pravi i to da bude 100% domaca proizvodnja - a da bi se doslo do toga mora se jos mnogo raditi i ne treba se "opustati". Medjutim citajuci tebe covjek lako moze zakljuciti da smo 10 godina dalje teskog rada i razvijanja dalje nego sto zaista jesmo.

Dalje taj dio oko ponizavanja ili sta vec , zaista uzimas stvari na pogresan nacin.Prestani da svoju bujnu mastu projektujes kao realnost.
pa lazno iznosis ovdje da znas da sam ja tinejdzer. zbog cega to radis?
славянин

#9559 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

detroit-mercy wrote:
Guadalajara wrote:
Nije problem nikog stipendirati, sta sa tim ljudima kada zavrse, da li imas industriju za te kadrove, da li imas potrebu za te kadrove.
Ili ce opet poslije toga na budzet i sa guza na guz u nekom odjelu za istrazivanje dronova i gubljenje vremena.
Prije ce biti da bi se potrosile pare na formiranje kabineta takvog,pa instituta za istrazivanje - ulozile pare u obrazovanje i onda ode diplomirani da radi za airbus :D
славянин

#9560 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
славянин wrote:
155_mm wrote:
zbog cega iznosis ove lazi o meni. zasto izmisljas neke podatke o meni kad neznas ko sam ja.
zbog cega to radis? mislis da ces me sa time poniziti? ili?
Kakve lazi ? Da pretjerujes i to neukusno o svemu ? - procitaj sta pises u zadnjih 20 stranica.Nista ja ne izmisljam samo se vrati i citaj.

Zasto ukazujem na pretjerivanje ? Mozda zato jer zaista zelim razvoj NI industrije i bilo bi mi drago da se oruzje i municija ovdje pravi i to da bude 100% domaca proizvodnja - a da bi se doslo do toga mora se jos mnogo raditi i ne treba se "opustati". Medjutim citajuci tebe covjek lako moze zakljuciti da smo 10 godina dalje teskog rada i razvijanja dalje nego sto zaista jesmo.

Dalje taj dio oko ponizavanja ili sta vec , zaista uzimas stvari na pogresan nacin.Prestani da svoju bujnu mastu projektujes kao realnost.
pa lazno iznosis ovdje da znas da sam ja tinejdzer. zbog cega to radis?
Zato sto tako pises/ponasas se - a ako nisi tinejdzer nego stariji onda jos gore.
155_mm

#9561 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@славянин

znaci samo sto ti se ne svidja sto neko pise ti daje pravo da iznosis lazi o nekome? ili?
Guadalajara

#9562 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote: Prije ce biti da bi se potrosile pare na formiranje kabineta takvog,pa instituta za istrazivanje - ulozile pare u obrazovanje i onda ode diplomirani da radi za airbus :D
Pa sta, ne treba biti ljubomoran i zavidan...Sutra mogu spijunirati za nas ko što Kinezi rade... :lol:
detroit-mercy

#9563 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

thekupus wrote:Pokrenuti proizvodnju dronova za vojne svrhe zapravo i nije toliko nemoguća misija. Na elektrotehničkom fakultetu već imamo tim koji je učestvovao u velikom evropskom projektu razvoja autonomnih sistema za snimanje UNESCO lokaliteta svjetskog naslijeđa. Moguće je proizvesti i fixed wing i multi rotor dronove, zavisno od potreba (oba tipa imaju svoje prednosti i mane).

Sigurno bi neke dijelove morali uvoziti, prije svega kamere. Vojni dronovi su opremljeni infracrvenim, termalnim i LiDAR kamerama.

Izvor: Ne sastavljam dronove, ali koristim ih za zračno snimanje u naučne svrhe.
Niko i ne tvrdi da je nemoguca misija, nego koliko je moguca misija da to sto napravis prodas nekome.
Evo ti francuz rece da jedna Francusa pa kupuje dronove od Amera.
Kolike su nase potrebe za dronovima, 5, 10, sto hiljada, million.
Je li mozemo napraviti dovoljno dobar da parira kineskim jeftisima. Jedno je praviti makete na faxu i takmicenjima iz avijatike a drugo pustiti nesto u serijsku proizvodnju.
Guadalajara

#9564 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

detroit-mercy wrote:
thekupus wrote:Pokrenuti proizvodnju dronova za vojne svrhe zapravo i nije toliko nemoguća misija. Na elektrotehničkom fakultetu već imamo tim koji je učestvovao u velikom evropskom projektu razvoja autonomnih sistema za snimanje UNESCO lokaliteta svjetskog naslijeđa. Moguće je proizvesti i fixed wing i multi rotor dronove, zavisno od potreba (oba tipa imaju svoje prednosti i mane).

Sigurno bi neke dijelove morali uvoziti, prije svega kamere. Vojni dronovi su opremljeni infracrvenim, termalnim i LiDAR kamerama.

Izvor: Ne sastavljam dronove, ali koristim ih za zračno snimanje u naučne svrhe.
Niko i ne tvrdi da je nemoguca misija, nego koliko je moguca misija da to sto napravis prodas nekome.
Je li mozemo napraviti dovoljno dobar da parira kineskim jeftisima. Jedno je praviti makete na faxu i takmicenjima iz avijatike a drugo pustiti nesto u serijsku proizvodnju.
A šta si to ti puštao u serijsku proizvodnju pa si kompetentan za nju ? Serijski proizvodio i prodavao krompir ?
славянин

#9565 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:@славянин

znaci samo sto ti se ne svidja sto neko pise ti daje pravo da iznosis lazi o nekome? ili?
Ne samo mi se ne svidja kada se iznose ocite neistine tj. lazi i preuvelicavaju stvari radi neke licne sujete.Posebno na temi koja bi mogla i trebala da bude veoma edukativna i da se na njoj plasiraju konkretne informacije i doprinese informisanju javnosti o razvoju te krucijalne industrije a pri tome i motivisalo da se ista razvija i dalje.

Sve na to tvoje ponasanje/pisanje oslikava tebe - jer ne vidim te licno - a ono sto pises je nesto sto bi neki tinejdzer pisao "oj mi smo najaci sve pravimo ako rat pocne mi cemo da sve to" otprilike ta mantra.
155_mm

#9566 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
155_mm wrote:@славянин

Ne samo mi se ne svidja kada se iznose ocite neistine tj. lazi i preuvelicavaju stvari radi neke licne sujete.Posebno na temi koja bi mogla i trebala da bude veoma edukativna i da se na njoj plasiraju konkretne informacije i doprinese informisanju javnosti o razvoju te krucijalne industrije a pri tome i motivisalo da se ista razvija i dalje.

Sve na to tvoje ponasanje/pisanje oslikava tebe - jer ne vidim te licno - a ono sto pises je nesto sto bi neki tinejdzer pisao "oj mi smo najaci sve pravimo ako rat pocne mi cemo da sve to" otprilike ta mantra.
i tvoj doprinos edukativnoj temi je iznosenje lazi o drugim forumasima? ili?
155_mm

#9567 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@славянин

cemu se ti nadas da ces postici na ovoj temi iznosenjem lazi o drugim forumasima?
славянин

#9568 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
:maca: The end - sada zatrpavas temu ne samo mastom nego i pokusavas nekakve debate da vodis.Greska moja u vezi tinedjzer, ako si stariji od 12 godina vec je jos gore.
155_mm

#9569 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
155_mm wrote:
:maca: The end - sada zatrpavas temu ne samo mastom nego i pokusavas nekakve debate da vodis.Greska moja u vezi tinedjzer, ako si stariji od 12 godina vec je jos gore.
ti sigurno imas neki cilj koji zelis postici laganjem o drugim forumasima. posto svjesno iznosis lazi o nekom koga ne poznajes. valjda bi bio red da ga izneses.
detroit-mercy

#9570 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

Guadalajara wrote:
detroit-mercy wrote: Niko i ne tvrdi da je nemoguca misija, nego koliko je moguca misija da to sto napravis prodas nekome.
A šta si to ti puštao u serijsku proizvodnju pa si kompetentan za nju ? Serijski proizvodio i prodavao krompir ?
Pa godine rada u industriji koja se bavi serijskom proizvodnjom i R&D me vjerovatno cine donekle kompetentnim, jos posebno kad u malom prstu imas troskove, akvizicije pa onda R&Da na jednom projektu, troskove linija za proizvodnu kao i troskove koji se javljaju u toj istoj prozivodnji onda valjda imas neku tezinu u prici o subjektu. Trebas jos dodati, vidi mu gloove :skoljka: .
thekupus

#9571 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by thekupus »

Guadalajara wrote:
Zašto ti je potreban ovako ružan komentar? Ovo je forum, naravno da nemaju svi visoki nivo znanja o svakoj temi o kojoj pričamo. Zato ljudi iznose svoja mišljenja, pretpostavke, i zato smo tu da diskutujemo o njiima. Nema potrebe za nekulturnom komunikacijom.

Vidim da su se i neki drugi forumaši oteli malo. Pozivam moderaciju da zaključa temu privremeno, ili da počisti ove glupe rasprave.
славянин

#9572 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

detroit-mercy wrote:
Guadalajara wrote:
detroit-mercy wrote: Niko i ne tvrdi da je nemoguca misija, nego koliko je moguca misija da to sto napravis prodas nekome.
Pa godine rada u industriji koja se bavi serijskom proizvodnjom i R&D me vjerovatno cine donekle kompetentnim, jos posebno kad u malom prstu imas troskove, akvizicije pa onda R&Da na jednom projektu, troskove linija za proizvodnu kao i troskove koji se javljaju u toj istoj prozivodnji onda valjda imas neku tezinu u prici o subjektu. Trebas jos dodati, vidi mu gloove :skoljka: .
U sustini koliko bi te kostao taj finalni proizvod kada uzmes u obzir sva skolovanja,istrazivanja,eventualnu gradnju fabrika za komponente pa onda i te za dronove. I dali bi taj proizvod po kvaliteti cijeni bio konkurentan.Eno primjer nekog osnovnog drona 400 maraka... neka je osnovni vojni 4000 mislim da realno bi te skuplje izaslo da ga sam pravis nego da kupis (mislim nagadjamo malo ali vodeci se logikom mislim da ne grijesimo puno)

Opet sto se tice sigurnosti mnogo lakse i jeftinije izgleda da kupis dronove za vojsku..
insomnia78

#9573 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Evo sto su braca Turci sad na sajmu predstavili.
Idealan za borbu protiv kurdskih ‘ajduka i “budala s brda”
Dobar i za sačekuše
Image
славянин

#9574 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

insomnia78 wrote:Evo sto su braca Turci sad na sajmu predstavili.
Dobar i za sačekuše
Image
Taj dron je ocito specijalizovan da ganja kurde sa kalasima po brdima (mada i to ..) jer ako moze on da puca iz relativno male puske moze i onaj "odozdo na njega", malo drugaciji su oni sto su bili po brdima tj prage,pamovi itd. Dronovi za osmatranje su i vise nego korisni.

Guadalajara

#9575 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
insomnia78 wrote:Evo sto su braca Turci sad na sajmu predstavili.
Dobar i za sačekuše
Image
Taj dron je ocito specijalizovan da ganja kurde sa kalasima po brdima (mada i to ..) jer ako moze on da puca iz relativno male puske moze i onaj "odozdo na njega", malo drugaciji su oni sto su bili po brdima tj prage,pamovi itd. Dronovi za osmatranje su i vise nego korisni.
Ma ovo nije dron nego odron. Budalastinja zesca.
Post Reply