Slažem se da se ne treba Bayern forsirati baš u toj mjeri, ali što se tiče današnjeg odabira, nijedna utakmica na papiru nije djelovala naročito zanimljivo, ko je mogao predvidjeti da će Werder-Hertha biti zanimljiva a Dortmund-Ingolstadt dosadna utakmica...BarbaDue wrote:Ne ali recimo utakmica werder-herta je za laika bila zaniljivija. U ostalom, meni smeta što svaku bajernovu prenose bez obzira skim igrao, pa tako neke utakmice kada igra sa fenjerašem budu patnja za gledsnje. Ali ne, bajern je to.
Bundesliga
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Ajatolah_
#9551 Re: Bundesliga
- Mišo_Kovač
#9552 Re: Bundesliga
Ne forsira se bayern jer je bayern, već se forsira prvak. Takva polikita eurosporta
kad se dortmundu birvaktile slucajno omaklo da osvoji dvije titule (
) prenosili su svaku njihovu utakmicu. Tako to ide i vozdra 
P.S. Đe je Groove? Popušio je dva kola na kicktippu, propast ce ko werder
- Tito_i_Partija
#9553 Re: Bundesliga
Eurosport, k'o i svaki biznis, gleda da napravi sto vise para. Pare se prave sa najrenomiranijim klubovima, a ne predvidjanjem koja ce utakmica za laika bit' "zanimljivija". Ima smisla, zar ne?BarbaDue wrote:Ne ali recimo utakmica werder-herta je za laika bila zaniljivija. U ostalom, meni smeta što svaku bajernovu prenose bez obzira skim igrao, pa tako neke utakmice kada igra sa fenjerašem budu patnja za gledsnje. Ali ne, bajern je to.
Usput, zaboravite
- BarbaDue
#9554 Re: Bundesliga
Istina, ima smisla
ali eto moradoh se izrondati.
- Logovan
#9555 Re: Bundesliga
BarbaDue wrote:Ne ali recimo utakmica werder-herta je za laika bila zaniljivija. U ostalom, meni smeta što svaku bajernovu prenose bez obzira skim igrao, pa tako neke utakmice kada igra sa fenjerašem budu patnja za gledsnje. Ali ne, bajern je to.
Usput, zaboravite
Podsjećaju me na Hayat kada su jedno vrijeme prenosili utakmice Primere. Svako kolo prenos utakmice ili Reala ili Barcelone, nebitno s kim su igrali.
- vicious
#9556 Re: Bundesliga
Ma meni je najsmjesnije bilo zadnje kolo prosle sezone, u borbi za opstanak sve gori, jedno tri utakmice u kojima se direktno odlučuje ko ce ispasti, isto tako još par utakmica za plasman u Evropu, a oni hladno prenose Bayern-Mainz, revijalnu tekmu koja ne odlučuje baš ništa.
- veella
#9557 Re: Bundesliga
Dvije Dortmundove slucajne tituleMišo_Kovač wrote:Ne forsira se bayern jer je bayern, već se forsira prvak. Takva polikita eurosportakad se dortmundu birvaktile slucajno omaklo da osvoji dvije titule (
) prenosili su svaku njihovu utakmicu. Tako to ide i vozdra
I dan danas nocna mora
Tako to ide i vozdra
- Mišo_Kovač
#9558 Re: Bundesliga
Osim što ne znate igrati fudbala, ne znate ni za šalu

- Tito_i_Partija
#9559 Re: Bundesliga
Kako ja znam, utakmice koje se prenose se odlucuju unaprijed, prije pocetka sezone. Ugovor sa Bundesligom je takav da ne mogu svrljat' kako im pase, nego moraju emitovat' ono sto je dogovoreno.vicious wrote:Ma meni je najsmjesnije bilo zadnje kolo prosle sezone, u borbi za opstanak sve gori, jedno tri utakmice u kojima se direktno odlučuje ko ce ispasti, isto tako još par utakmica za plasman u Evropu, a oni hladno prenose Bayern-Mainz, revijalnu tekmu koja ne odlučuje baš ništa.
- Tito_i_Partija
#9560 Re: Bundesliga
Ovaj Wolfsburg propade k'o kauc otkako im zuco ode. Jeb'o ih Draxler, haman i on ubleha k'o i Schurrle.
-
missko
#9561 Re: Bundesliga
Samo sto Drax zabijaTito_i_Partija wrote:Ovaj Wolfsburg propade k'o kauc otkako im zuco ode. Jeb'o ih Draxler, haman i on ubleha k'o i Schurrle.
- Tito_i_Partija
#9562 Re: Bundesliga
Ko bolan zabija, ovo danas mu je tek treci il' cetvrti gol u sezoni.missko wrote:Samo sto Drax zabijaTito_i_Partija wrote:Ovaj Wolfsburg propade k'o kauc otkako im zuco ode. Jeb'o ih Draxler, haman i on ubleha k'o i Schurrle.
- vicious
#9563 Re: Bundesliga
Ali to je nemoguće jer se tad još ne znaju termini odigravanja utakmica, a oni zavise i od toga dokle koji klub dogura u drugim takmičenjima.Tito_i_Partija wrote:Kako ja znam, utakmice koje se prenose se odlucuju unaprijed, prije pocetka sezone. Ugovor sa Bundesligom je takav da ne mogu svrljat' kako im pase, nego moraju emitovat' ono sto je dogovoreno.vicious wrote:Ma meni je najsmjesnije bilo zadnje kolo prosle sezone, u borbi za opstanak sve gori, jedno tri utakmice u kojima se direktno odlučuje ko ce ispasti, isto tako još par utakmica za plasman u Evropu, a oni hladno prenose Bayern-Mainz, revijalnu tekmu koja ne odlučuje baš ništa.
Ok, zadnje kolo se igra u isto vrijeme, ali ako bi se tako određivalo moglo bi se desiti da se u određenom kolu preklapaju termini utakmica koje su određene za direktan prenos.
Uostalom retardirano je godinu ili pola godine unaprijed odrediti da ćeš u zadnjem kolu prenositi Bayern-Mainz, kad se može desiti da oni budu na 8. i 12. mjestu, a da se titula odlučuje na utakmici HSV-Schalke (znam, sci fi, ali eto hipotetički).
- Tito_i_Partija
#9564 Re: Bundesliga
Naravno da se vec znaju termini. Ne pricamo o pravljenju rasporeda pet godina unaprijed, termini se znaju na pocetku sezone. Bundesliga je najmanja liga petice koja jako rijetko ima razloga da mice termine. A koji klub dogura dokle uopste nije bitno. Otkupljaju se sve utakmice jedne ekipe ili sampiona (npr. Bayerna), pa onda na to dodas jos i cetvrt/polu/finala kupa, uz odredjene utakmice na datom terminu, bez obzira na to ko ce dotle dogurat'.vicious wrote:Ali to je nemoguće jer se tad još ne znaju termini odigravanja utakmica, a oni zavise i od toga dokle koji klub dogura u drugim takmičenjima.Tito_i_Partija wrote:Kako ja znam, utakmice koje se prenose se odlucuju unaprijed, prije pocetka sezone. Ugovor sa Bundesligom je takav da ne mogu svrljat' kako im pase, nego moraju emitovat' ono sto je dogovoreno.vicious wrote:Ma meni je najsmjesnije bilo zadnje kolo prosle sezone, u borbi za opstanak sve gori, jedno tri utakmice u kojima se direktno odlučuje ko ce ispasti, isto tako još par utakmica za plasman u Evropu, a oni hladno prenose Bayern-Mainz, revijalnu tekmu koja ne odlučuje baš ništa.
Ok, zadnje kolo se igra u isto vrijeme, ali ako bi se tako određivalo moglo bi se desiti da se u određenom kolu preklapaju termini utakmica koje su određene za direktan prenos.
Uostalom retardirano je godinu ili pola godine unaprijed odrediti da ćeš u zadnjem kolu prenositi Bayern-Mainz, kad se može desiti da oni budu na 8. i 12. mjestu, a da se titula odlučuje na utakmici HSV-Schalke (znam, sci fi, ali eto hipotetički).
Znaci, sa gledista jednog biznisa koji svoj program emituje u citavoj evropi, unaprijed uzimas utakmice najistaknutijeg i najpopularnijeg brenda njemackog fudbala da sebi osiguras sto vise gledatelja i time osiguras najvise sponzora, koji naravno tebi donosi najveca primanja. Mozda je nama interesantnija utakmica plejoffa ispadanja Hamburga i KFC-a ako je Bayern uzeo ligu vec u Martu, al' to ne znaci da je interesantna i sponzorima koji taj prenos de facto finansiraju. Klub koji je drugi na listi UEFA coeficienta, sa preko 300 hiljada registrovanih fanova (daleko vise nego npr. Dortmundovih 115,000), ce naravno unijet' daleko vise love nego dvoboj ispadanja njemacke lige za koje vecina evrope prosto boli kurac.
Hajmo uzet' primjer iz druge lige: Da li bi se vecini evrope gledala utakmica kandidata ispadanja iz Eredivisie prosle sezone, Go Ahead Eagles-a i Dordrechta, ili utakmica Ajaxa/PSV-a sa nekim iz sredine tabele, recimo Twente-om?
Ja stvarno ne znam sto se ovoliko ibretite. Sa ekonomskog aspekta ovo ne moze bit' jednostavnije.
- vicious
#9565 Re: Bundesliga
Ma kontam ja šta ti govoriš, ali nije tako. Evo baš sam malo tražio to oko određivanja termina, i evo na ovim stranicama sve fino piše:Tito_i_Partija wrote:Naravno da se vec znaju termini. Ne pricamo o pravljenju rasporeda pet godina unaprijed, termini se znaju na pocetku sezone. Bundesliga je najmanja liga petice koja jako rijetko ima razloga da mice termine. A koji klub dogura dokle uopste nije bitno. Otkupljaju se sve utakmice jedne ekipe ili sampiona (npr. Bayerna), pa onda na to dodas jos i cetvrt/polu/finala kupa, uz odredjene utakmice na datom terminu, bez obzira na to ko ce dotle dogurat'.vicious wrote:Ali to je nemoguće jer se tad još ne znaju termini odigravanja utakmica, a oni zavise i od toga dokle koji klub dogura u drugim takmičenjima.Tito_i_Partija wrote: Kako ja znam, utakmice koje se prenose se odlucuju unaprijed, prije pocetka sezone. Ugovor sa Bundesligom je takav da ne mogu svrljat' kako im pase, nego moraju emitovat' ono sto je dogovoreno.
Znaci, sa gledista jednog biznisa koji svoj program emituje u citavoj evropi, unaprijed uzimas utakmice najistaknutijeg i najpopularnijeg brenda njemackog fudbala da sebi osiguras sto vise gledatelja i time osiguras najvise sponzora, koji naravno tebi donosi najveca primanja. Mozda je nama interesantnija utakmica plejoffa ispadanja Hamburga i KFC-a ako je Bayern uzeo ligu vec u Martu, al' to ne znaci da je interesantna i sponzorima koji taj prenos de facto finansiraju. Klub koji je drugi na listi UEFA coeficienta, sa preko 300 hiljada registrovanih fanova (daleko vise nego npr. Dortmundovih 115,000), ce naravno unijet' daleko vise love nego dvoboj ispadanja njemacke lige za koje vecina evrope prosto boli kurac.
Hajmo uzet' primjer iz druge lige: Da li bi se vecini evrope gledala utakmica kandidata ispadanja iz Eredivisie prosle sezone, Go Ahead Eagles-a i Dordrechta, ili utakmica Ajaxa/PSV-a sa nekim iz sredine tabele, recimo Twente-om?![]()
Ja stvarno ne znam sto se ovoliko ibretite. Sa ekonomskog aspekta ovo ne moze bit' jednostavnije.
http://www.fussball-spielplan.de/termin ... undesliga/
http://www.bundesliga.de/de/liga/matche ... sicht/#/19
Do 25. kola su termini već određeni, i to su u decembru tek određivali termine za kola 21 do 25. Za ova kasnija kola još nisu određeni termini, i to naravno da ima veze s tim dokle će dogurati u drugim takmičenjima. Pa samo u EL imaju još 4 kluba, pa Bayern i Wolfsburg u CL.
- Mišo_Kovač
#9566 Re: Bundesliga
Idalje stoji ovo što je Tito napisao - čak i u tih zadnjih par kola, kada se realno moze birati interesantnija i bitnija utakmica za prijenos, daleko je isplativije prenositi bayern. Ogromne se pare vrte oko njih, a to je u konačnici ono što zanima ljude koji su otkupili tv prava. Niko ne prenosi fudbal jer voli to raditi, već da zarade keš 
- vicious
#9567 Re: Bundesliga
@Šomi:
Jeste, stoji sve to, ALI ako prenosi pay tv tipa Sky ili tako nešto, za NJEMAČKU (uostalom tamo možeš birati koju utakmicu ćeš gledati, tako da nije relevantno za ovo).
Prenose o kojima mi ovdje pričamo radi Eurosport koji drži prava za istočnu Evropu i Skandinaviju, i to je nešto neuporedivo.
Jeste, stoji sve to, ALI ako prenosi pay tv tipa Sky ili tako nešto, za NJEMAČKU (uostalom tamo možeš birati koju utakmicu ćeš gledati, tako da nije relevantno za ovo).
Prenose o kojima mi ovdje pričamo radi Eurosport koji drži prava za istočnu Evropu i Skandinaviju, i to je nešto neuporedivo.
-
missko
#9568 Re: Bundesliga
Nema to veze sa zaradom u zadnjim kolima nego jednostavno unaprijed kupe sve i to je to. Kontaju da nema van Njemacke navijaca bilo kojeg drugog ligasa osim Bayerna
- vicious
#9569 Re: Bundesliga
Znam, ali eto takav način poslovanja mi je van pameti. Opet kažem, teoretski se može desiti da se pitanje prvaka rješava u nekoj desetoj utakmici, a oni da prenose "trening" Bajerna i Majnca. Amaterski totalno.missko wrote:Nema to veze sa zaradom u zadnjim kolima nego jednostavno unaprijed kupe sve i to je to. Kontaju da nema van Njemacke navijaca bilo kojeg drugog ligasa osim Bayerna
- Tito_i_Partija
#9570 Re: Bundesliga
Mozda gledajuci sa fudbalskog aspekta, ali sa finansijskog apsolutno nije. Budi siguran da cak iako Bayern dobije titulu u desetom kolu, opet ce njihove naredne, nebitne utakmice donijet' vise para Eurosportu nego neke druge, jer utakmice sampiona i najrenomiranije ekipe u ligi su uvijek u potraznji, sto od sponzora pa do gledatelja. Van Njemacke Bundesliga jednostavno nema toliki interes da bi bilo isplatljivo emitovati susrete ekipa sa dna tabele, dok recimo EPL ima. Al' ne mozes rec' da je to amaterski, jer sve, al' fakat sve se u ovom sportu vrti oko para.vicious wrote:Znam, ali eto takav način poslovanja mi je van pameti. Opet kažem, teoretski se može desiti da se pitanje prvaka rješava u nekoj desetoj utakmici, a oni da prenose "trening" Bajerna i Majnca. Amaterski totalno.missko wrote:Nema to veze sa zaradom u zadnjim kolima nego jednostavno unaprijed kupe sve i to je to. Kontaju da nema van Njemacke navijaca bilo kojeg drugog ligasa osim Bayerna
- vicious
#9571 Re: Bundesliga
Ma naravno, znamo da se sve vrti oko para.Tito_i_Partija wrote:Mozda gledajuci sa fudbalskog aspekta, ali sa finansijskog apsolutno nije. Budi siguran da cak iako Bayern dobije titulu u desetom kolu, opet ce njihove naredne, nebitne utakmice donijet' vise para Eurosportu nego neke druge, jer utakmice sampiona i najrenomiranije ekipe u ligi su uvijek u potraznji, sto od sponzora pa do gledatelja. Van Njemacke Bundesliga jednostavno nema toliki interes da bi bilo isplatljivo emitovati susrete ekipa sa dna tabele, dok recimo EPL ima. Al' ne mozes rec' da je to amaterski, jer sve, al' fakat sve se u ovom sportu vrti oko para.vicious wrote:Znam, ali eto takav način poslovanja mi je van pameti. Opet kažem, teoretski se može desiti da se pitanje prvaka rješava u nekoj desetoj utakmici, a oni da prenose "trening" Bajerna i Majnca. Amaterski totalno.missko wrote:Nema to veze sa zaradom u zadnjim kolima nego jednostavno unaprijed kupe sve i to je to. Kontaju da nema van Njemacke navijaca bilo kojeg drugog ligasa osim Bayerna
Ali mene muči jedna druga stvar.
Naime, ljudi iz Eurosporta očigledno imaju neslućene vizionarske moći (i siguran sam da uzimaju lopatom na kladari).
2010. kad je Bajern osvojio svoju dvadesetineznamnijakoju titulu, oni su znali da naredne sezone neće moći meda i da će Dortmund (koji je tad bio 5.) u sezoni 2010/11 biti prvak, pa su na vrijeme obezbijedili prenos utakmice Dortmund-Frankfurt u zadnjem kolu.
I ne samo to. Oni su znali i da će BVB odbraniti titulu, pa su isto tako na početku sezone odredili da će u zadnjem kolu prenositi Dortmund protiv lažne Borusije.
E onda su, logično, skontali da je tu kraj, i da će naredne sezone opet Bayern zajahati. I tako evo i dan danas.
- Tito_i_Partija
#9572 Re: Bundesliga
Znaci kupuju prava na sve utakmice, pa sami odredjuju koje ce bit' emitovane. Al' glavna poenta moje stavke i dalje stoji: zasto pojedini misle da bi se trebala pustit' utakmica borbe za opstanak, kad je ocigledno da su im utakmice sampiona (il' vecih klubova) daleko lukrativnije?Eurosport and DFL Sports Enterprises GmbH have extended their long-standing partnership for two additional seasons: 2015-2016 and 2016-2017.
The deal renews Eurosport's exclusive TV and digital rights, including sub-licensing rights, for all matches of Bundesliga and Bundesliga 2 in 22 territories* in the Nordic, Central and Eastern European region. Bundesliga is the elite German championship and Bundesliga 2 the second-tier of German football.
-
missko
#9573 Re: Bundesliga
Ma ne moze biti ni da je sve do para jer da jeste normalno bi bilo da je veca gledanost i potraznja za utakmicom koja odlucuje nesto i samim tim privllaci vise gledatelja sto otvara sponzorima bolje uslove reklamiranja
- Tito_i_Partija
#9574 Re: Bundesliga
Sve i jeste do para. Problem je sto mi mislimo da je potraznja veca za "utakmicom koja odlucuje nesto", bazirano mozda na nekolicini ljudi ovde na forumu, al' nije. Vjeruj da korporacija k'o sto je Eurosport ne bi nikad propustila priliku da dobro zaradi, a vjerujem da oni imaju bolji pregled sta se vise trazi nego mi.
- vicious
#9575 Re: Bundesliga
Ma ne može biti lukrativnija utakmica Bayern Mainz od onih sto odlučuju o nečemu, nema šanse. Pa tu tekmu zadnjeg kola niko živ nije gledao, osim možda ovih par wannabe Bavaraca iz bosanskih pripizdina. Svi su trazili streamove ili su okrenuli na neke Engleze, Francuze, Italijane... sta god. Bayernove utakmice su ionako negledljive, jedino je zanimljivo hoće li broj dodavanja preći 500. I onda ovi magovi puste revijalnu tekmu. Time samo prave antipropagandu ligi. Eto ne moraju ni borbu za opstanak pustiti, bilo je jakih utakmica koje su odlučivale o plasmanu u CL, EL...
I o kakvim sponzorima i gledaocima pričamo ovdje, reklame uvijek iste furaju na ES, a kablovski operateri im placaju pausalno po broju korisnika, bilo da faking utakmicu gledaju 3 čovjeka ili 300 000.
I o kakvim sponzorima i gledaocima pričamo ovdje, reklame uvijek iste furaju na ES, a kablovski operateri im placaju pausalno po broju korisnika, bilo da faking utakmicu gledaju 3 čovjeka ili 300 000.