FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Obuca9

#9551 Re: FC Barcelona

Post by Obuca9 »

505sCrtom wrote:102 Liga games Guardiola's Barcelona with Iniesta: 82W - 17D - 3L 4 without Iniesta: 20W - 7D - 7L
E ovo je onaj podatak koji me nekidan zanimao. Dakle, sa Iniestom, procenat poraza je 3%, a bez Inieste 20%...

Ima li neka slična statistika za Xavija i Messija?
oridjidji

#9552 Re: FC Barcelona

Post by oridjidji »

darius_maximus wrote:
Mozda nisam bio dovoljno jasan...

Ljudi kada pricaju o uspjehu, jako su dvolicni... Kada Guardiola osvoji sestostruku krunu, jedinu do sada u svijetu fudbala, u svojoj prvoj sezoni, onda se prica kako ima sjajnu generaciju fudbalera i kako bi to svako mogao na njegovom mjestu... Kada Mourinho u dvije sezone osvoji jedan trofej (sad za sad) sa jednim od najvecih klubova na svijetu, koji moze kupiti svakog igraca kojeg pozeli, onda je on fubalski mag, najbolji od najboljih...
To je ono sto mene najvise nervira u svemu tome...

Ospem se kada Mourinho kaze kako on ne prati stampu i kako je njemu to nebitno, a ima citav PR odjel koji prati medije... Da je politicar, Mourinho bi bio predsjednik koje god zemlje pozeli jer ima sjajan javni nastup. Real je docekao da Barca u 22 kola prospe 18 bodova sto se nije desilo barem zadnje tri-cetiri sezone i sada je on fudbalski genije. Ja nikada nisam volio bahate i arogantne ljude, sve da su mi bliza porodica, ali mu moram priznati da je ostvario uspjeh u vecini klubova (iz Celzia je otpusten), ali je to sve privremenog karaktera... Napuse pritisak u ekipi koja je gladna uspjeha i prije nego sto balon pukne on ode... Guardiola u ovih par sezona je postao trener za kojeg se govori da ima svoju viziju fudbala, trener koji je unio nove stvari u fudbal igrajuci ponekad utakmice sa 8-9 veznih igraca... Mourinha nakon Reala moze priustiti samo jos samo dvije-tri ekipe, morat ce se kad tad skrasiti negdje... Ako neko misli da ce u Manchesteru (Unitedu) na ovu foru opstati 20-ak godina kao Ferguson, tesko se zeznuo...

Ovaj dio u sudjenju cu preskociti, rekao sam na tu temu sto sam imao...
Btw. ne znam sta ti znaci da je Mourinho pokazao ko je gazda? Za medijski linc je sam kriv, on voli stvarati tu atmosferu oko sebe, nista novo...

Da se razumijemo, ja ne ocekujem od njega da se dokazuje, boli me briga za njega, ali neko ko je sebe nazvao "Special One" je to sam sebi postavio na pleca... Nijedan drugi trener nije "Special" nesto, ali eto on je valjda nekakav vanzemaljac...
Kada sagledas sta je on ucinio u svakom svom bivsem klubu i sta je Guardiola ucinio u Barceloni, vidjet ces da je jedan osvojio trofeje nakon kojih su se klubovi tesko sastavljali sami sa sobom, a da je drugi zacementirao zdravu osnovu i fudbalsku filozofiju na osnovu koje se klub moze razvijati jos barem jednu-dvije generacije fudbalera uz to osvjajajuci trofeje... Ti razluci koji je koji...

Pare me, takodjer, ne zanimaju, svako trosi koliko mu se trosi... Iskreno smatram zalosnim da jedan od dva najveca kluba u Spaniji toliko malo nade polaze u svoje igrace, ali kad im se moze, sto da ne...

Jos jedna stvar, zasto bi se Mourinhu oprostila sezona-dvije da "stvori tim" kada se to nije prastalo bivsim trenerima... To sto ova ekipa napokon lici na nesto je rezultat, izmedju ostalog, i toga sto su napokon neko vrijeme bez velikih tumbanja, mijenjanja trenera, itd. Ali to su nekako skontali tek kada je dosao Mourinho...

Sto se pobjedjivanja rivala tice, placaju njega i za to, ali mu sad za sad progledavaju kroz prste za to... Njihovo rivalstvo je puno vece od trofeja i ti to znas, ali vidjet cemo do kad ce ovako gurati...

Evo dok pisem Real igra nerijeseno, sa 10 igraca se Levante ne moze odbraniti, barem sumnjam, tako da je sada Real na plus 10, 48 bodova do kraja prvenstva, kada pocne Liga prvaka umarat ce se i Real, pa cemo vidjeti kako ce sve zavrsiti... Ako uzmu, vidjet cemo da li je Mourinhu stalo do dominacije ili trofeja, iako vjerujem da slijedece sezone ide ili u Man. City ili u Tottenham...

Dosta o ovome, bio sam glup sto sam potegnuo ovo pitanje, ali sam morao odgovoriti... :D Svako ima svoje misljenje i svoju neku nogometnu filozofiju, zato se vole neke ekipe i neki treneri, a ne zbog statistike, pa cu prestati ovdje... :D
Klasično svršavanje na na tuđu filozofiju fudbala koju Gvardiola samo slijedi, a to je filozofija fudbala Johana Krojfa koja je utjelovljena u Barseloni. 1979 godine Johan Krojf je obnovio rad La Masie koja je bila zatvorena i koja je prethodno služila kao radionica za arhitekte Nou Campa, a na prijedlog Johana Krojfa postala je fudbalska akademija, kojoj je temelje udario Nunjez. Prvi izdanak škole je bio Giljermo Amor, a potom su došli ostali...

Zašto je Johan Krojf presudan za stvaranje Barselonine nove filozofije fudbala?

Zato što je on izdanak jedne od najboljih akademija fudbala, a to je čuvena Ajaxova škola fudbala, koja je dala bezbroj igrača i utrala put ostalim akademijama. Johan Krojf je jedan od mnogih izdanaka te škole, ako ne i najbolji njeni predstavnik. Bio je dio čuvene Ajaxove generacije, koja je 3 godine za redom osvajala Kup šampiona, preteću lige šampiona i kada je Ajax igrao atomski fudbal tj. napadački fudbal kojem tada nije bilo sličnog u Europi i taj igrački put je i definisao njegovu filozofiju fudbala koja je u svome korijenu "uvijek napadačka".

I kao igrač i kao menadžer učinio je mnogo za Barselonu. Trebali spomenuti da je upravo on vodio Barsu do 4 naslova kao trener u La ligi od 1991 - 1994 godine i da je Barselona osvojila pod njegovim vodstvom kup pobjednika kupova i potom prvu titulu u Ligi Šampiona. Poznat je bio po tika-taka fudbalu tj. igri punoj kratkih pasova i atomskom fudbalu ciju filozofiju je naslijedio još iz igračkih dana, a koja se poslje ugurala njegovim vođenjem Barselone kao i filozofija igre koju zastupa Barsa.

Gvardiola ništa novo nije donjeo Barseloni, osim što je za razliku od Rajkarda, vratio se samo filozofiji fudbala koju je Barsa oduvijek gajila. Nije on otkrio igrače koje ima, već je to produkt dobrog rada čitave akademije La Masia koji je kad tad morao uroditi plodom. I sam je u mnogo intervjua rekao kako je Johan Krojf najzaslužniji za njegovo igračko, kao i trenersko sarzijevanje.

Ono što Luis Enrike radi u Romi je mjenjanje fudbalskih navika jedne ekipe i mjenjanje njene filozofije igranja fudbala i vjerovatno za par godina, gledaćemo ekipu koja će svojom igrom lićiti na Barsu.

Mourinho je za razliku od Gvardiole, trener koji je svoje iskustvo potvrdio i u drugim ekipama. Osvajao je trofeje sa Portom, Celzijem, Interom, Realom i ima ih pregršt raznih. Osvojio je dvaput ligu šampiona sa dva različita kluba što je pošlo za rukom samo Hoppu, Hicveldu i njemu i ako mu pođe za rukom da i treći put osvoji ligu šampiona sa Realom, biće prvi trener kome je to uspijelo sa tri različite ekipe.

Gvardiola je dobar trener, ali ne može u istu rečenicu sa Murinjom jer Murinjo je pokazao koliko je velik stručnjak. U prvoj sezoni na Santiago Bernabeu donjeo je jedan trofej koji se činilo nemoguće da će oteti Barsi, poslje svih blamaža u duelima sa Barsom i donjeo Realu prvo polufinale ligu šampiona nakon par godina.

Ove sezone, najvjerovatnije će osvojiti i Primeru, a u ligi šampiona ćemo vidjeti šta će biti jer ona uvijek nudi iznenađenja.

Tako da Barsi bi jedini trofej mogao biti kup kralja, a Realu osvajanje lige ...
skenderija04

#9553 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Gerard Pique je jutros imao mali problem. Neposredno pred put u Njemacku gradski autobus mu je raznio vrata na novom Audiju. Kriv je pique jer je ostavio otvotena vrata kada je izasao da uzme neku torbu koju je zaboravio

Image

http://www.sport.es/es/noticias/barca/a ... ue-1411163
oridjidji

#9554 Re: FC Barcelona

Post by oridjidji »

LSD wrote:
BHF_Manijak wrote:A cekaj, je li isto imati jednu titulu ili 2-3-4, eto necu vise govoriti? Barca je imala jednu, sto je nedovoljno da kazes da je crem de la crem evropskog fudbala. Sada je to jedan sasvim drugi nivo, no ja sam upravo to i napominjo "prije 10 godina" period. I ja ne umanjujem necije kvalitete zato sto on ima samo "3 ili 4" pa cak i 2 titule evropskog prvaka, ali jedna je bas malo, priznat ces i sam. Ne bi da ovo se sad pretvori kao u neki mjerac velicine kluba, to je ipak nesto sasvim smijesno, samo htjedoh naglasiti da je za takav klub kakav je Barcelona bilo premalo jedna titula prvaka Evropa i u tom momentu nista je nije razlikovalo od recimo jedno Celtica, Marseillea itd da sad ne kazem opet Crvene Zvezde.
Istina je da postoje samo tri tima koja imaju 5+ titula, ali ja i nisam o njima pricao, jer kada je maksimum necega 9(Realov broj) i kad je to mjera, onda brojka 3 ili 4 nisu skroz male.
Tacno je da su i Zvezda ,i Marsej, i Celtic, zatim Porto, Aston Villa,Steaua,Fejnord i Hamburg timovi koji su uzeli titule prvaka evrope PRIJE Barce (i timovi koji su samo po jednom uzeli tu titulu), ali ako ce to biti referenca da je Barca zbog toga bila "prosjecan evropski klub" - to je onda tragikomicno ;-)
Zaborvaljaš (ili ne znaš) da je Barca tri puta igrala u i finalima LP (što ne možemo reci za ove gore nabrojane klubove da su više ikad ponovili takve uspjehe) i izgubila i to tjesno (ako je to uopšte toliko bitno)...'61 od Benfice 3-2 i od '86 na penale od Steaue...jedino ju je Milan rasturio 4-0 u Atini, i to kad je Barca bila veliki favorit u tom finalu '94 (period kad je vodio Cruyff onaj svoj Dream team)....plus što je Barca osvojila 4 Kupa Kupova u svojoj historiji (otprilike današnji ekvialent Europa ligi) - ni sa ovim se ne može pohvaliti Steaua, Zvezda,Celtic, Aston Vila, Hamburg i ostali strašni "velikani" iz tog perioda....pa kako je onda Barca TADA bila prosjecan Evropski klub??
Pa bila je malo iznadprosječna ako pogledaš druge ekipe toga vremena koje su imale super rezultate u KEŠ-u kao što su Real, Bayern Minhen, Ajax, Milan, Liverpool, Juventus, Benfica. Barsa je svoju prvu titulu u KEŠ-u ili LŠ osvojila 1992 druge iako je prije igrala 3 finala i to u dugom vremenskom periodu.

Međutim u zadnje dvije decenije oni doživljavaju ekspanziju i ekipa su koja je osvojila najviše trofeja. Tako nije bilo oduvijek.
Better Man

#9555 Re: FC Barcelona

Post by Better Man »

oridjidji wrote:
LSD wrote:
BHF_Manijak wrote:A cekaj, je li isto imati jednu titulu ili 2-3-4, eto necu vise govoriti? Barca je imala jednu, sto je nedovoljno da kazes da je crem de la crem evropskog fudbala. Sada je to jedan sasvim drugi nivo, no ja sam upravo to i napominjo "prije 10 godina" period. I ja ne umanjujem necije kvalitete zato sto on ima samo "3 ili 4" pa cak i 2 titule evropskog prvaka, ali jedna je bas malo, priznat ces i sam. Ne bi da ovo se sad pretvori kao u neki mjerac velicine kluba, to je ipak nesto sasvim smijesno, samo htjedoh naglasiti da je za takav klub kakav je Barcelona bilo premalo jedna titula prvaka Evropa i u tom momentu nista je nije razlikovalo od recimo jedno Celtica, Marseillea itd da sad ne kazem opet Crvene Zvezde.
Istina je da postoje samo tri tima koja imaju 5+ titula, ali ja i nisam o njima pricao, jer kada je maksimum necega 9(Realov broj) i kad je to mjera, onda brojka 3 ili 4 nisu skroz male.
Tacno je da su i Zvezda ,i Marsej, i Celtic, zatim Porto, Aston Villa,Steaua,Fejnord i Hamburg timovi koji su uzeli titule prvaka evrope PRIJE Barce (i timovi koji su samo po jednom uzeli tu titulu), ali ako ce to biti referenca da je Barca zbog toga bila "prosjecan evropski klub" - to je onda tragikomicno ;-)
Zaborvaljaš (ili ne znaš) da je Barca tri puta igrala u i finalima LP (što ne možemo reci za ove gore nabrojane klubove da su više ikad ponovili takve uspjehe) i izgubila i to tjesno (ako je to uopšte toliko bitno)...'61 od Benfice 3-2 i od '86 na penale od Steaue...jedino ju je Milan rasturio 4-0 u Atini, i to kad je Barca bila veliki favorit u tom finalu '94 (period kad je vodio Cruyff onaj svoj Dream team)....plus što je Barca osvojila 4 Kupa Kupova u svojoj historiji (otprilike današnji ekvialent Europa ligi) - ni sa ovim se ne može pohvaliti Steaua, Zvezda,Celtic, Aston Vila, Hamburg i ostali strašni "velikani" iz tog perioda....pa kako je onda Barca TADA bila prosjecan Evropski klub??
Pa bila je malo iznadprosječna ako pogledaš druge ekipe toga vremena koje su imale super rezultate u KEŠ-u kao što su Real, Bayern Minhen, Ajax, Milan, Liverpool, Juventus, Benfica. Barsa je svoju prvu titulu u KEŠ-u ili LŠ osvojila 1992 druge iako je prije igrala 3 finala i to u dugom vremenskom periodu.

Međutim u zadnje dvije decenije oni doživljavaju ekspanziju i ekipa su koja je osvojila najviše trofeja. Tako nije bilo oduvijek.
Porto je uzeo dvije titule, a ne jednu!
hordash

#9556 Re: FC Barcelona

Post by hordash »

Mislim da ste vi u ovoj raspravi prije svega trebali razluciti sta smatrate pod prosjecnom ekipom. Da li su to recimo danasnji Shaktar, Porto, Benfica ili Totenham? Ili su to danasnji Milan, Chelsea, Bayern? Mada, po meni, kad se kaze prosjecno referise se na ove prve ekipe i smatram da je Barsa u tom smislu uvijek bila iznadprosjecna, samim tim sto je ucesnik evropskih takmicenja otkad se ona igraju. Ne mozete smatrati prosjecnom ekipu koja nijednom nije propustila neko evropsko takmicenje i koja je osvajala nekoliko evropskih takmicenja.
5 0 5

#9557 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

Barcelona and Athletic want to play the Spanish cup final at the Bernabeu. The federation will now talk with Madrid. Decision in one week.

Mourinho (coach Real Madrid): "Madrid board and fans don't want cup final at Bernabeu? As we don't play it, I don't care where it's played."

Image
shuma.ispod.pazuha

#9558 Re: FC Barcelona

Post by shuma.ispod.pazuha »

505sCrtom wrote: Mourinho (coach Real Madrid): "Madrid board and fans don't want cup final at Bernabeu? As we don't play it, I don't care where it's played."
a mozete i u Kini ako hocete :lol: :lol: :lol:
:arrow: http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet ... /120213077
5 0 5

#9559 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

sreca pa se njega ne pita
shuma.ispod.pazuha

#9560 Re: FC Barcelona

505sCrtom wrote:sreca pa se njega ne pita
sto jarane :D milion ljudi ti dodje na tekmu :D bar je tako kad igraju Inter i Milan Super Kup Italije :dance: nisi znao da igraju u Kini :? kakav je to marketinski potez covjece :mrgreen:
5 0 5

#9561 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

pogledaj video gore. ima li sta sladje...
shuma.ispod.pazuha

#9562 Re: FC Barcelona

505sCrtom wrote:pogledaj video gore. ima li sta sladje...
ima, al nema veze sa sportom :mrgreen: :dance: :lol:
5 0 5

#9563 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

Igraci koji su otputovali za njemacku:

Valdés, Pinto, Oier
Alves, Piqué, Puyol, Mascherano, Abidal, Adriano, Bartra
Cesc, Xavi, Iniesta, Thiago, Busquets, Santos, Sergi Roberto
Messi, Pedro, Alexis, Tello, Cuenca.
Ali_G

#9564 FC Barcelona

Post by Ali_G »

Fino je to oridjidji elaborirao. Misljenja sam da Barca ulazi u silaznu putanju. Vidi se golim okom, a i statistika pokazuje da bez Xavia i Inieste to ne funkcionise. Ovi novi momci su dobri igraci, al tesko da jedan sistem (la masia) ma koliko savrsen bio moze dugo vremena da pravi vrhunske igrace.
Naravno, fanovi Barce se nece sloziti sa tim:) ostat ce Barca i dalje u vrhu, ali sa tendencijom pada.
veljaca

#9565 Re: FC Barcelona

Post by veljaca »

Ali_G wrote:Fino je to oridjidji elaborirao. Misljenja sam da Barca ulazi u silaznu putanju. Vidi se golim okom, a i statistika pokazuje da bez Xavia i Inieste to ne funkcionise. Ovi novi momci su dobri igraci, al tesko da jedan sistem (la masia) ma koliko savrsen bio moze dugo vremena da pravi vrhunske igrace.
Naravno, fanovi Barce se nece sloziti sa tim:) ostat ce Barca i dalje u vrhu, ali sa tendencijom pada.
U zivotu postoje usponi i padovi. Zasto bi Barcelona bila izuzetak ?

Image

Vidi sadasnjeg trenera reala sto se raduje ... Uvijek se negdje nesto nauci ....
skenderija04

#9566 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

@ oridjidji

Pazljivo sam procitao tvoj post. Dosta tacnih istorijskoh podataka u vezi Masije . Cak se i slazem da je filozofija uvezena iz Holandije. Ono sto se ne mogu sloziti je
- Kazes da Guardiola nije nista izmislio nego je prihvatio gotovu filozofiju. Ni Krojf niti bilo koji trener Barcelone koji je sljedio taj nacin igre nije vrsio pritisak na dvadeset metara od gola protivnika.Znaci da je ta filozofija ciji je otac Rinus Micheles podlozna promjenama i novim taktickim detaljima a Guardiola je u ove tri i po godine usavrsio.
- Kazes da Guardiola nije izmislio niti jednog igraca. Ok , nije ali prvo trebamo definisati sta znaci izmisliti igraca. Ono sto je puno vaznije je dati sansu mladom igracu i vjerovati mu. Tu je velicina Guardiole. I drugi imaju odlicne skole. Real Madrid takodje. La Fabrica , kako zovu juniorski pogon je dao jako puno igraca. Trenutno u Primeri igra dvocifren broj igraca poniklih u Realu. Koliko ih igra u Realu? Lakse je u takmicenjima kao sto su LS ili bila koja liga petice kupiti gotov proizvod.
-Poredjenje Mourinho- Guardiola Nemoguce je porediti trenera koji je prisutan 15 godina u eliti i pocetnika. Ipak, pocetnik je nesto napravio. Drugo, i vracajuci se na temu filozofije igre moramo napraviti razliku izmedju njih dvojice u pristupu. Guardiola je uposlenik F.C. Barcelone a Mourinho je brand. Niti jedan niti drugi nece dovjeka biti treneri Reala i Barcelone. Iza Guardiole ce ostati nesto. Iza Mourinha znamo sta ostaje. Mozes izabrati bilo koju filozofiju, i jedna i druga su ok. Za sipatizere Barcelone prva je jedina ispravna. Za poklonike Mourinha sigurno da ona da cilj opravdava sredstvo pije vode. Svi znamo da nista nije vjecno i da ce Barcelona proci kroz krize ali isto tako znamo da ce se vratiti prije ili kasnije. Za one koji nemaju plan Mourinho je idealan trener.
veljaca

#9567 Re: FC Barcelona

Post by veljaca »

505sCrtom wrote:Igraci koji su otputovali za njemacku:

Valdés, Pinto, Oier
Alves, Piqué, Puyol, Mascherano, Abidal, Adriano, Bartra
Cesc, Xavi, Iniesta, Thiago, Busquets, Santos, Sergi Roberto
Messi, Pedro, Alexis, Tello, Cuenca.
Nadam se ovom timu .....
Baudelaire

#9568 Re: FC Barcelona

Post by Baudelaire »

Skenderija, mislim da se pogrešno posmatra to da Mourinho ostavlja pustoš iza sebe. To jednostavno nije istina. Slažem se inače sa ostatkom tvog posta, samo onaj dio oko toga da Mourinho ne ostavlja ništa iza sebe ne prihvatam. I Chelsea i Porto i Inter on je izdigao iz nekakvog prosjeka i donio im pregršt titula u kratkom roku. Poslije njegovog odlaska klubovi su se vratili u prosječnost. Kod Porta je bilo jasno da će trebati godina i godina da išta ponovo naprave, jer jednostavno nisu klub sa velikim kapacitetom i morali su ionako rasprodati 90% šampionske ekipe. Chelsea je ostao u vrhu nakon odlaska Mourinha, nisu nijednom fulili Ligu prvaka, a okosnica ekipe koju je on napravio je vodila ekipu i do finala Lige prvaka i do još jedne domaće titule. U Interu je problem bio drugačije prirode. Ono 2010. je Interu bio zadnji voz da nešto ostvari, jer je većina igrača bila dobro u godinama, i svakako teško da bi išta napravili u narednim sezonama. Nakon Mourinhovog odlaska, Inter je mogao prodati Sneijdera, Milita i Maicona, uzeti 90 miliona i kupiti najmanje 4-5 kvalitetnih igrača i nastaviti dominaciji u Seriji A, a sigurno bi bili konkurentniji i u Ligi prvaka nego što su sad. Mourinho je i sam napravio mini rekonstrukciju Intera prodajom Ibrahimovića. To je po meni posao stoljeća u fudbalu. Tu je dokazao da nije baš trener koji samo kupuje titule. Evo i u Realu on je potrošio možda 20 miliona više u odnosu na Guardiolu u posljednje dvije sezone, nije to drastična razlika.

Naravno, slažem se da je Guardiola dobro potcijenjen i da su on, Mourinho, Loew i Klopp najinteresantniji treneri današnjice. Možda tu dodati još Luis Enriquea, mada je za njeg dosta rano.
5 0 5

#9569 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

@veljaca:

busq nije dobio zeleno svijetlo od doktora. ipak je otputovao. mala je sansa da ce igrati.
skenderija04

#9570 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Ok Baudelaire , moze se posmatrati i tako. Porto kao sto kazes nije primjer. Chelsea je projekat gdje Mourinho postaje to sto jeste. E sad dolazi dio koji ce zapaliti dobar dio foruma ali moram ovo napisati. Nakon odlaska Mourinha Chelsea je bio terorisan od strane institucija kako evropskih tako i lokalnih. To je ostavstina Mourinha na koji ja mislim. U osvajanju svojih ciljeva uspije da napravi dosta neprijatelja koji kad tad posalju racune na naplatu. Onaj famozni mec Chelsea - Barcelona o kome se prica vec tri godine na forumu je jedan primjer. Tacno, Barca je bila pomazena. Ali zasto? Sjecas se eliminacionog meca Barca - Chelsea u Barceloni kada je Barca izbacila Chelsea? Nakon utakmice Mourinho nije dosao na Press konferenciju i poslao je nekok predstavnika da procita saopstenje gdje kaze da na taj nacin protestuje protiv sudijske kradje. Naravno, kradja je uvijek kada izgubi ali Chelsea je to dobro zaplatio. Mourinho ne. Inter se jos uvijek trazi tako da ne znamo sta je posijao u Milanu. Sad je u Madridu. Otici ce ili ne ali kad tad ce se naplatini ona konf. za stampu " Frisk, Stark, De Bleekerke........ O tome sam pisao, cilj opravdava sredstvo ali poslije njega problemi ostaju. Na to sam mislo ne samo na fudbalske rezultate. Mourinho je tip koji funkcionise po sistemu ili si sa mnom ili protiv mene. Real je kao institucija za ne prepoznati u zadnje dvije godine. Ok mozda i donese rezultate (zavisi sta je cilj Reala) ali je uspio vec jednu stvar koju niko prije njega nije. Na svim ali svim stadionima u Spaniji Madrid je docekan uvredama. To prije nije bio slucaj. Kakav ce racun ostaviti kad ode ostaje da se vidi.
LSD

#9571 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

Razlike su velike, po tom pitanju...Pep je vojnik Barce, ono što se kaže....to je njegov klub, njegov dom, njemu Barca nije prolazna stanica niti ce kad biti, taman i da ode sutra.
Mourinho je gloryhunter, ali vrlo uspješan i dobar....njemu je Real prolazna stanica u karijeri - kao što je bio i Porto i Čelzi i Inter...bitno je da mu je CV pun trofeja i da može svima mahati time i ponavljati kako je Specijalac....možda je njegova naredna stanica Bundes liga :-) ko zna - ne bi me cudilo ništa od njega...ne znam koliko ga švabija privlaci, ali i tamo bi uzeo titulu sigurno.
ultima_palabra

#9572 Re: FC Barcelona

Post by ultima_palabra »

skenderija04 wrote:Real je kao institucija za ne prepoznati u zadnje dvije godine. Ok mozda i donese rezultate (zavisi sta je cilj Reala) ali je uspio vec jednu stvar koju niko prije njega nije. Na svim ali svim stadionima u Spaniji Madrid je docekan uvredama. To prije nije bio slucaj. Kakav ce racun ostaviti kad ode ostaje da se vidi.
Nisam siguran... na većini stadiona je uvijek pristuno "hijos de puta" i "asi gana Madrid". Na stadionima gdje toga nije bilo prije (Getafe, Espanyol, Villareal i još neki) nema ni sada.
skenderija04

#9573 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

ultima_palabra wrote:
skenderija04 wrote:Real je kao institucija za ne prepoznati u zadnje dvije godine. Ok mozda i donese rezultate (zavisi sta je cilj Reala) ali je uspio vec jednu stvar koju niko prije njega nije. Na svim ali svim stadionima u Spaniji Madrid je docekan uvredama. To prije nije bio slucaj. Kakav ce racun ostaviti kad ode ostaje da se vidi.
Nisam siguran... na većini stadiona je uvijek pristuno "hijos de puta" i "asi gana Madrid". Na stadionima gdje toga nije bilo prije (Getafe, Espanyol, Villareal i još neki) nema ni sada.
Getafe nema navijace. Kao insticucija zivi zahvaljujuci covjeku koji se zove Angel Torres bivsi portparol Reala,izuzetno sposoban lik. Stadion na kome igra zove se Coliseo Alfonso Perez Munoz. Espanyol je druga prica. Istorijski je uvijek bio smatran filijalom Madrida iako je ta percepcija pogresna. Vec dvadesetak godina Espanyol je ono sto bi se reklo "o sebi pri sebi" i smatraju se jednakim . Villareal jos nije stigao da razvije rivalitet ni sa Valensijom. relativno nov u primeri.
Ja kada ovo kazem mislim na Malagu npr. Malaga le uvijek bila Realov teren, Juanito je iz Malage i Hierro..... Grad kome je Real bio drugi ili prvi klub. Onda dodje Mourinho i kaze da nikada ne bi trenirao Malagu. U Sevilli nikada nisu bili omrzuti. Prosle godine kamenjanje.Sjever Spanije ne racunam jer to su vec politicke teme.
ultima_palabra

#9574 Re: FC Barcelona

Post by ultima_palabra »

skenderija04 wrote:
ultima_palabra wrote:
Getafe nema navijace. Kao insticucija zivi zahvaljujuci covjeku koji se zove Angel Torres bivsi portparol Reala,izuzetno sposoban lik. Stadion na kome igra zove se Coliseo Alfonso Perez Munoz. Espanyol je druga prica. Istorijski je uvijek bio smatran filijalom Madrida iako je ta percepcija pogresna. Vec dvadesetak godina Espanyol je ono sto bi se reklo "o sebi pri sebi" i smatraju se jednakim . Villareal jos nije stigao da razvije rivalitet ni sa Valensijom. relativno nov u primeri.
Ja kada ovo kazem mislim na Malagu npr. Malaga le uvijek bila Realov teren, Juanito je iz Malage i Hierro..... Grad kome je Real bio drugi ili prvi klub. Onda dodje Mourinho i kaze da nikada ne bi trenirao Malagu. U Sevilli nikada nisu bili omrzuti. Prosle godine kamenjanje.Sjever Spanije ne racunam jer to su vec politicke teme.
Znam ja ko je Angel Torres... zanimljivo je da je Getafe bio trn u oku Madridu dok je Calderon bio predsjednik, otkako je Floro tu nisu uzeli ni boda :D

Za Malagu se slažem... Mourinho je potpuno nepotrebno ismijavao Pellegrinija koji je jedan gospodin, pritom naljutivši i Malagu.

Za Sevillu se ne slažem, ali nikako... tamo je Sergio Ramos najomraženiji lik, a njihovo dijete :-) Tamo nekad 2006-08 su gostovanja Madrida u Sevilli bile najnabrijanije utakmice... Madrid bi gubio bodove i dobivao po nogama ;-)
skenderija04

#9575 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Jeste, Sevilla je stari klub i rival ali nije bilo mrznje. Sergio je napravio gresku koja se u tom nekom navijackom krugu ne oprasta. Dva dana prije nego sto ce potpisati za Real izjavljivao je da ostaje u Sevilli. Glupost, ali navijaci su cudna sorta. Pazi Ultima, u Barceloni se Real docekuje na noz. Smatra se rivalom. Govorim o Espanyolu.
Vracajuci se na temu Mourinha. Znaci Malaga, Manolo Preciado u Gijonu.... Nema potrebe, on ce otici ali raja pamti i vrati.
Post Reply