Ne može ni tako. Mnooogo učtivije.Bodkin wrote:Ok. Evo jos jednom, sta su neoliberali i ko su bili liberali?
Republika Turska
- Challenger__
#9551 Re: Republika Turska
-
Zgoljo
#9552 Re: Republika Turska
Pa sve uredu,ali zasto ne vidim stranice i stranice o krsenju ljudskih prava na temama tih zemalja i tih predsjednika nego samo na Erdoganovoj?
- seln
#9553 Re: Republika Turska
lekum dinikum ve lije din.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa čekaj jesi li ti sproveo anketu, slušaš li ti makar sebe šta pričaš? Pa ti si taj koji imputira cijelom narodu lizanje guzice Erdoganu.seln wrote:Vidi, ja tebi ostavljam pravo na vlastito misljenje i ne pada mi na pamet da ti odgovaram tako arogantno. Naravno, ukoliko to smatras tvojim misljenjem i ne imuptiras tvoje misljenje svim Bosnjacima. Jesi li sproveo neku anketu medju Bosnjacima? I na kraju, s kojim pravom odlucujes ko je u pravu?Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ko to kaže, ti?Ja imam dijametralno suprotno mišljenje. Svako ima pravo ljubiti guzicu kome hoće i pritom da slobodno bira pozu koja mu je najdraža.
Evo ja podržavam Erdogana čisto iz interesa, zaboli me za njegovom partijom i ljubavlju. Ako Rusi ponude Bošnjacima više dobiće moju naklonost. Tom patetikom o dzepnom diktatoru nikoga nećeš fascinirati. Meni je jednostavno fascinantna prikrivena mržnja iz tvojih postova prema Turskoj. Takvim stavom samo Bošnjacima pokazuješ koliko su u pravu kada podržavaju legalnu i legitimnu vlast Turske.
Drugo, cemu ta paranoidna teza o mrznje prema Turskoj?
Ko ne voli Erdogana, taj mrzi Tursku?
Razmisli samo na trenutak...zar ti to ne zvuci paranoidno?Ja ti govorim da u politici nema ljubavi već samo interes. Neki Bošnjaci možda i gaje sentimentalne veze prema Turskoj generalno (legitimno jer je to njihovo pravo) ali svako ko iole razmišlja gleda interes jer se od ljubavi ne živi, to smo imali priliku osjetiti. Sa istim onim pravom sa kojim ti tvrdiš da su Bošnjaci ludi što podržavaju Erdogana ja recimo smatram da nisu jer u današnjem svijetu mali narodi ne mogu samo i isključivo da se okrenu sebi, zatvore u sebe, već trebaju pomoć i potporu većih. Smješno, diletantno i naivno je u doba globalizacije govori o okretanju samo samom sebi. Ta priča koju ti pričaš je providna a iza nje stoji čista mržnja prema Turskoj, ruku na srce nisi ti jedini koji zastupaš te teze. Erdogan nije Turska, ja govori o podršci legitimnoj vladi u Turskoj ne Erdoganu. Erdogan je danas tu na idućim izborima ne mora ali ja ću i dalje podržati Tursku ako njihova podrška BiH ostane na istom nivou, zar je to tako teško shvatiti?
- cyprus
#9554 Re: Republika Turska
Challenger__ wrote:Znam da jesi. Bio toga svjestan ili ne.cyprus wrote:Evo ne smeta mi... Ako je Putin neka suprotnost neoliberalizmu, evo jesam, neoliberal sam...

Fuck yeah...
- Kombat
#9555 Re: Republika Turska
Citam o ovim pilotima turskih F-16 koji su imali Golluma na nisanu...Steta...istorija ce im suditi
- Janjicar
#9556 Re: Republika Turska
To je vec pitanje za neki istrazivacki rad na temu "Konstutivnost i vjerska pripadnost naroda u BiH, njihov mentalitet i stavovi o Majci Rusiji, Braci Turcima i Lipoj našoj Hrvatskoj"Zgoljo wrote:Pa sve uredu,ali zasto ne vidim stranice i stranice o krsenju ljudskih prava na temama tih zemalja i tih predsjednika nego samo na Erdoganovoj?
- kamen spoticanja
#9557 Re: Republika Turska
http://m.milliyet.com.tr/konya-da-asker ... m-2279335/Challenger__ wrote:sunceKOtepsija wrote:kamen spoticanja wrote:Danas udruzene policijsko vojne snage na juris zauzele avio bazu u Konji koju su pod kontrolom drzali pucisti
-
jastuk1
#9558 Re: Republika Turska
Eh, super odgovor - to je baš ono što sam mislio odgovoriti za sunceKOtepsija.arzuhal wrote:Ako neko misli da je politika i bavljenje politikom (osim ako izuzmemo one lijepe filozofske rasprave o politici od Platona do Gazalije i Hasana Kafije Prušćaka, koji u njoj vide plemenitu vještinu kojom se nesebično radi na postizanju društvene, dakle opće sreće i napretka) predstavlja stjecište morala, pravde, časti i sl. onda...sunceKOtepsija wrote:jastuk1 wrote: Miješaš kruške i jabuke. Pozivaš se na PETLJANJE I LAGANJE.
A JA SAM GOVORIO O PROMJENAMA STAVA I PRAGMATIČNOSTI - a ne o petljanju i laganju. Turska je promijenila političko stajalište - sve zemlje to stalno rade.predsjednik Republike licno ti odgova, ne ja dobri covjece, znas turski, evo sta kaze predsjednik o ljudima koji "do podne jedno od podne drugo"
![]()
![]()
U razvijanju teorije evolucije se došlo do zaključka da u prirodi ne opstaju ni najjači niti najinteligentniji nego najprilagodljiviji. Prevedno u društveno-politički jezik to bilo najpragmatičniji, najskloniji oportunizmu.
Ergo, onaj koji hoće da sačuva, da odbrani, da ojača državu u svakom pogledu - političkom, sigurnosnom, ekonomskom...- mora biti spreman na svašta nešto, ovisno od pozicije na kojoj se nalazi i on i država mu. To veze nema sa ublehama o časti, poštenju, iskrenosti i sl. jer to sve i nema veze s opstankom, s politkom, s odnosim na međunarodnoj sceni.
Zato ja, naprimjer, samtram da je za Tursku najuputnije da radi na što boljim odnosima s Rusijom, s Iranom, s arapskim svijetom - ma šta o tome mislili USA i Evropa - za sebe, za svoju poziciju u regionu i svijetu, za svoju sigurnost, ekonomiju, itd. Ako je Turskoj najveći problem PKK onda ništa logičnije nema od toga da ima što bolje odnose sa Rusijom, Sirijom, Irakom i Iranom, nema ništa logičnije i potrebnije jer je ideja PKK nacionalističko-slobina ideja: svi Kurdi u jednoj državi. Ako ima takve ekonomske odnose s Rusijom (od izvoza poljoprivrednih proizvoda do turizma, od gasa do krimskih Tatara), ništa nasušnije nema od što bolje saradnje s Rusijom. I tako dalje.
Ko god je spreman raditi tako zarad svoje zemlje i svog naroda, nema tu ništa od "laganja, dvostrukih aršina, meljanja", tu se radi o vođstvu.
A inače eto ispravno sam bio prognozirao i promjenu stava prema Siriji nekoliko dana prije zvanične promjene. Yeee za mene... ha ha Ali isto tako nema više daljih dodvoravanja Turske (osim prema arapima generalno), s tim što će se na žaokice iz Egipta - kao što je bilo ovo kočenje osude puča ili šta već u UN-u, sad praviti ludi (ono kao da ih nisu čuli).
Kad ljudi dobro i sveobuhvatno poznaju postavke političkih partija i ono čemu streme i način kako sistematično i postepeno mogu doći do zadatog cilja - onda potezi bilo koga nikad nisu začuđujući.
- kamen spoticanja
#9559 Re: Republika Turska
Imas li ti forumsko ogledalo?Challenger__ wrote:Umislio si da možeš nastupati sa imaginarne pozicije profesora prema đaku? Hahaha. Ne možeš, da imaš tri američka pasoša. Probaj mnogo učtivije.Bodkin wrote:Sta znaci neoliberalni? Sta su karakteristike neoliberala? I ko su bili liberali?
-
Bodkin
#9560 Re: Republika Turska
Ma nebitno. Ako misli da dobija nesto time sto ne odgovori ili odgovori, neka ostane takokamen spoticanja wrote:Imas li ti forumsko ogledalo?Challenger__ wrote:Umislio si da možeš nastupati sa imaginarne pozicije profesora prema đaku? Hahaha. Ne možeš, da imaš tri američka pasoša. Probaj mnogo učtivije.Bodkin wrote:Sta znaci neoliberalni? Sta su karakteristike neoliberala? I ko su bili liberali?
- Janjicar
#9561 Re: Republika Turska
Da se prisjetimojefferson wrote:Nekako najbolja dijagnoza do sada.Janjicar wrote:Haha na ovom forumu ako nisi za Erdogana onda si za Putina, ako nisi za Putina za Erdogana si xD
Sta ocekivat od naroda koji je Torabiju vodu nosio...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/torabi-o ... /101030039
-
jefferson
#9562 Re: Republika Turska
Ma kreten na kvadrat. Valjda mati i otac i dalje donose zivotne odluke pa ovdje svoje frustracije lijeci.kamen spoticanja wrote:Imas li ti forumsko ogledalo?Challenger__ wrote:Umislio si da možeš nastupati sa imaginarne pozicije profesora prema đaku? Hahaha. Ne možeš, da imaš tri američka pasoša. Probaj mnogo učtivije.Bodkin wrote:Sta znaci neoliberalni? Sta su karakteristike neoliberala? I ko su bili liberali?
- vivaldi
#9563 Re: Republika Turska
pa jebiga, ekonomski napredak je vidljiv golim okom zato ga narod i voli jer je vecina populacije njegovu vladavinu osjetila u novcaniku i na infratsrukturi.Janjicar wrote:Erdogan ? 45 mil. glasaca Turaka ga je izabralo ( preko 60% za njegovu partiju) znaci njima odgovara
ne moze niko ocekivati od naroda da studiozno analizira kako je i zasto nastao taj napredak. oni ga jednostavno vezu za erdogana i to je sasvim razumljivo.
ali erodgan vec godinama unazad podriva temelje vlastitog uspjeha, neobjasnjivom vanjskom politikom, pogotovo prema amerima i zapadu, a to jednostavno ne moze na dobro, i to mislim ne dugorocno vec srednjorocno, a cim pocne stagnacija tada ce se promjenit i raspolozenje u narodu.
- kamen spoticanja
#9564 Re: Republika Turska
Pupupu ne ponovilo seJanjicar wrote:Da se prisjetimojefferson wrote:Nekako najbolja dijagnoza do sada.Janjicar wrote:Haha na ovom forumu ako nisi za Erdogana onda si za Putina, ako nisi za Putina za Erdogana si xD
- Drvosjeca iz Dejcica
#9565 Re: Republika Turska
Nema tu ni trunke vjere.seln wrote: lekum dinikum ve lije din.
-
jefferson
#9566 Re: Republika Turska
I onda se pitamo sto je drzava u ovakvom sranju.Janjicar wrote:Da se prisjetimojefferson wrote:Nekako najbolja dijagnoza do sada.Janjicar wrote:Haha na ovom forumu ako nisi za Erdogana onda si za Putina, ako nisi za Putina za Erdogana si xD
- seln
#9567 Re: Republika Turska
Kako kome...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nema tu ni trunke vjere.seln wrote: lekum dinikum ve lije din.
-
L u c i f e r
#9568 Re: Republika Turska
"Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović primio je danas u Sarajevu marokanskog iscjeljitelja Mekkija Torabija, koji je početkom oktobra došao u glavni grad Bosne i Hercegovine."
Nisam mogo dalje citati
E moj dobri bosnjo, kakvi smo super nam je
Nisam mogo dalje citati
E moj dobri bosnjo, kakvi smo super nam je
-
SA 071
#9569 Re: Republika Turska
Ma ne mogu oni u istu rečenicu vjeruj mi.cyprus wrote:Erdogan i Putin su ko jaje jajetu...
Kritikovati jednog, a veličati drugog je hipokrizija par ekselans...
Putin vlada čvrsto, ali gotovo 90% Rusa ga podržava, jer znaju u kakvom su sranju bili prije Putina i gdje su sad. Vratio im je malo onog ponosa koji su imali. A Erdu podržava polovina stanovništva, a druga polovina ga mrzi. Stalno mijenja stavove i ponašanje, što kod Putina nije slučaj. U Erdu se niko ne može pouzdati, a s Putinom ako si nešto dogovorio to će biti urađeno.
Činjenica jeste samo da su slični po tome što su i jedan i drugi podigli na noge svoje zemlje tokom trajanja x mandata, s tim da je Erdo na putu da usere sve dobro što je napravio, a u Putinovom slučaju SAD i EU pokušavaju da mu useru sve dobro što je napravio za Rusiju.
- Danguba
#9570 Re: Republika Turska
Ok.Janjicar wrote: Druze ti ne shvatas poentu da ima ljudi na svijetu, u BiH, konkretno ovdje na forumu koji ne podrzavaju ni neke Putinove stavove, ni Erdoganove, ni Obamine itd. nego razmisljaju svojom glavom.
Amerika je narusila ljudska prava u Guantanomu, Erdogan zlocinima nad Kurdima, Putin razdorom Ukrajine itd.
Tema Turska onda pricamo o njoj.
Erdogan ? 45 mil. glasaca Turaka ga je izabralo ( preko 60% za njegovu partiju) znaci njima odgovara, da li svjesno ili ne guraju Tursku ka Islamizaciji vidjet cemo. Ako Erdogan ovo iskoristi pa uvede promjene u ustavu i on bude glavni za sve, onako tvoje razmisljanje da li je jednom covjeku pametno dati sve ovlasti ? Pa makar on bio ne znam ti sta ?
Okvirno pitanje onako me interesuje, da li si stava da Islam treba da ima Hilafet i Kalifu ? Tj glavnog za Islam u svijetu ?
Postujem tvoj stav ali ko si ti da pricas sta je za Turke najbolje, gdje grijese i cemu ih vodi njihov izabrani vodja?
Onih 45 miliona se vjerovatno ne bi slozilo sa tobom i sta sada. Vecina bi rekla da tvoji stavovi i vizija zivota nicemu ne vode.
Postuj svaciju volju ili iznosis licno svoj stav bez pomisli o nametanju bilo kome tvojih pogleda na svijet.
Mozda si u pravu a drugi to drugacije gledaju.
- Janjicar
#9571 Re: Republika Turska
A kad se promijenit raspolozenje naroda i kad vec opasno krene "nizbrdo" da li ce moci tako lahko skinuti ga s vlasti ? To je ono najbitnije.vivaldi wrote:pa jebiga, ekonomski napredak je vidljiv golim okom zato ga narod i voli jer je vecina populacije njegovu vladavinu osjetila u novcaniku i na infratsrukturi.Janjicar wrote:Erdogan ? 45 mil. glasaca Turaka ga je izabralo ( preko 60% za njegovu partiju) znaci njima odgovara
ne moze niko ocekivati od naroda da studiozno analizira kako je i zasto nastao taj napredak. oni ga jednostavno vezu za erdogana i to je sasvim razumljivo.
ali erodgan vec godinama unazad podriva temelje vlastitog uspjeha, neobjasnjivom vanjskom politikom, pogotovo prema amerima i zapadu, a to jednostavno ne moze na dobro, i to mislim ne dugorocno vec srednjorocno, a cim pocne stagnacija tada ce se promjenit i raspolozenje u narodu.
Imam prijatelja koji vec 20g posluje s Turskim kompanijama i kaze da u zadnje vrijeme nije to too, konkretno Istanbul par zadnjih godina cijene idu gore a place su male s obzirom na standard i da mu mnogi govore da je bolje bilo 2002-2008 nego sad.
- seln
#9572 Re: Republika Turska
Nije vazno.plain vanilla wrote:ne skontah komentar, moze li pojasnjenjeseln wrote:Od tebe fakat nisam ocekivao ovako jeftin populizam.plain vanilla wrote:
treba rulji ukinuti pravo glasa, 'ta ce oni glasati, samo nek elita glasa
i kod nas isto, samo nek glasaju budzetlije i bogati bizMismeni
da je sirotinja pametna, ne bi bila sirotinja
-
SA 071
#9573 Re: RE: Re: Republika Turska
Ovo je ukratko najbolje izvedena analiza međunarodnih dometa i potencijala Erdoana...mirsek wrote:Erdogan ce biti onoliko jak koliko mu najjaci dozvole zato mu je bolje da se pocne ponasati dijametralno suprotno od sadasnjeg ponasanja i glumljenja bosforskog kabadahije da ne bi dozivio atentat ili naoruzavanje kurda na istoku zemlje.Zgoljo wrote:Naravno,duboko sam svjestan da je prihvatljivost Putina presudno uslovljena sirovom snagom kojom raspolaze.Zato ja i zelim gospodinu Erdoganu da bude sto snazniji jer snaga danas odredjuje jesi li prihvatljiv ili nisi.
Sent from my LG-H500 using Tapatalk
- Matzan
#9574 Re: Republika Turska
Kaže CIA da ih je iznenadio ovaj neuspjeli puč.
Oni su ga planirali tek u avgustu.
Oni su ga planirali tek u avgustu.
- Janjicar
#9575 Re: Republika Turska
Odgovor na ovo potrazi u ustavu BiH Član II, tačka 3 : Sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine uživaju ljudska prava i slobode iz stava 2. ovogDanguba wrote:Ok.Janjicar wrote: Druze ti ne shvatas poentu da ima ljudi na svijetu, u BiH, konkretno ovdje na forumu koji ne podrzavaju ni neke Putinove stavove, ni Erdoganove, ni Obamine itd. nego razmisljaju svojom glavom.
Amerika je narusila ljudska prava u Guantanomu, Erdogan zlocinima nad Kurdima, Putin razdorom Ukrajine itd.
Tema Turska onda pricamo o njoj.
Erdogan ? 45 mil. glasaca Turaka ga je izabralo ( preko 60% za njegovu partiju) znaci njima odgovara, da li svjesno ili ne guraju Tursku ka Islamizaciji vidjet cemo. Ako Erdogan ovo iskoristi pa uvede promjene u ustavu i on bude glavni za sve, onako tvoje razmisljanje da li je jednom covjeku pametno dati sve ovlasti ? Pa makar on bio ne znam ti sta ?
Okvirno pitanje onako me interesuje, da li si stava da Islam treba da ima Hilafet i Kalifu ? Tj glavnog za Islam u svijetu ?
Postujem tvoj stav ali ko si ti da pricas sta je za Turke najbolje, gdje grijese i cemu ih vodi njihov izabrani vodja?
Onih 45 miliona se vjerovatno ne bi slozilo sa tobom i sta sada. Vecina bi rekla da tvoji stavovi i vizija zivota nicemu ne vode.
Postuj svaciju volju ili iznosis licno svoj stav bez pomisli o nametanju bilo kome tvojih pogleda na svijet.
Mozda si u pravu a drugi to drugacije gledaju.
člana, što uključuje:
h) Slobodu izrazavanja.
Vjerovatno nisi procitao moj post prije par stranica gdje sam rekAo zasto ne podrzavam Erdogana, da li ga postujem ? Postujem ga zbog tih 45 miliona glasaca. Da li dozivim orgazam na spominjanje njegovog imena ? Ne dozivim.