Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9551 Re: Poplave u cijeloj BiH
frajko koji ima salon auta neoštećen u poplavama dolazi po humanitarnu pomoć i pita da mu daju hranu da da radnicima koji mu nešto rade jer valjda nema gdje kupiti 
-
Googlerica
#9552 Re: Poplave u cijeloj BiH
infrastruktura bivse juge i nezanja gradonacelinka opstina , vlro je malo osptina koje su napravile i zastitile obalu betonskim blokovima uz tok rijeke Savemuzicar_iz_parka wrote:Gospoda dobojski opstinari neodgovornim ponasanjem zadnjih decenija su najvise krivi.
Nakon velike poplave 1965 magistrala je podignuta malo uvis da bi se sprijecilo ponovne poplave a takodje proglasilo vodozastitno podrucje u djelu grada gdje je sada probila voda.
Medjutim kroz vremenske promjene 90ih na vlast su dosli ljudi sa smislom za biznis, pa su tamo gdje nije trebalo dozvolili gradnju raznoraznih poslovnih objekata (izmedju magistrale i rijeke Bosne), a takodje i u vodozastitnoj zoni koja je nasipana pjeskom da bi prijateljski biznismen Dusanic iz Prnjavora napravio neke objekte tu. A i neki su sagradjeni u tom podrucju. A da bude jos gore, nikakvih nasipa nikad nije pravljeno. Znaci nista nisu uradili da bi umanjili rizik od poplave, cak nisu ni na vrijeme poceli sa evakuacijom stanovnistva, koja bi cak laganim hodom iz grada prema obliznjem uzvisenju trajala najvise sat-dva. Genijalci su pokusali nasipanjem pjeska zasustaviti proboj vode na dan kada je poplava dosla, ali i malo djete zna da od toga nema nikakve koristi.
Naravno ima i krivice u visim nivoima vlasti, kad nisu nista ulagali u mjere zastite od poplava.
Kad se desila poplava gdin gradonacelnik se kao izgubio, nigdje se ne pojavljuje, vecinu posla obavlja njegov zamjenik, samo se u dva navrata pojavio da da izjavu za medije i to je to, cak i prije preuzimanja vlast od strane vozda laktaskog.
-
Googlerica
#9554 Re: Poplave u cijeloj BiH
predivan gest humaosti , Bos, Samac je lijep gradicvatrogasac wrote:
- It_is_a_Leclerc
#9555 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dobojlije, jel ostalo išta od željezničke u Doboju i onih kafanica pored ?!

- nKrkan
- eluna
#9557 Re: Poplave u cijeloj BiH
APEL CRVENOM KRSTU
dajte molim vas pošaljite na svaki granični prelaz po jednog aktivistu, carinici imaju belaj da nađu organizaciju koja će da primi pošiljku pomoći koja nije naslovljena ni na jednu organizaciju niti na institucije. Ukoliko bi svaki granični prelaz imao jednog vašeg aktivistu, one sekunde kada se pojavi takva pošiljka mogla bi ući u proceduru carinjenja, a takvih je pošiljki izgeda mnogo.
dajte molim vas pošaljite na svaki granični prelaz po jednog aktivistu, carinici imaju belaj da nađu organizaciju koja će da primi pošiljku pomoći koja nije naslovljena ni na jednu organizaciju niti na institucije. Ukoliko bi svaki granični prelaz imao jednog vašeg aktivistu, one sekunde kada se pojavi takva pošiljka mogla bi ući u proceduru carinjenja, a takvih je pošiljki izgeda mnogo.
- eluna
#9558 Re: Poplave u cijeloj BiH
usput - to što carinici traže ko će prihvatiti pošiljku je zaista velikan pomoć i ono što e smijemo zaboraviti.....svaki carinik bi jednostavno mogao da vrati takvu pošiljku - nemojte sutra po temama o nabavci iz inostranstva da pljujete po ljudima koji rade svoj posao kada i kako treba, ali evo i više od togaeluna wrote:APEL CRVENOM KRSTU
-
Mustang1
#9559 Re: Poplave u cijeloj BiH
Da hoce Europa udariti sa nekim ultimatumima politicarima sada .. Tipa ako ne usvojite to i to necete dobiti tu i tu pomoc
Pa nek stisnu u ovakvoj situaciji da nesto ne usvoje a da narod ispasta
Ja ne mogu spavati od bolova u rukama
- eluna
#9560 Re: Poplave u cijeloj BiH
ne pali to ......... i do sada su tako govorili pa gledajMustang1 wrote:Da hoce Europa udariti sa nekim ultimatumima politicarima sada .. Tipa ako ne usvojite to i to necete dobiti tu i tu pomocPa nek stisnu u ovakvoj situaciji da nesto ne usvoje a da narod ispasta
![]()
pali samo narod na ulici i zatvoriti ih u zgrade kao kad je bilo za jmbg
-
Mustang1
#9561 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa njihovo odbijanje da usvoje nesto u ovakvom trenutku i tako onemoguce da stigne pomoc bi dovelo do izlazenja na ulice kao 7. februara 
- eluna
#9562 Re: Poplave u cijeloj BiH
da se ne zagubiladyblue18 wrote:Kopiram sa pomozi.ba
Ovo je procedura oko uvoza humanitarne pomoći iz inostranstva pa Vas molim da uradite share slike kako bi što više ljudi bilo upućeno u proceduru.
- eluna
#9563 Re: Poplave u cijeloj BiH
kad krenete ponesite sa sobom spisak ljudi, inače vam neće dati da uđete u zemljuzlajaBHF wrote:Iz Danske ce se dijeliti direktno ljudima koji su pogodjeni ovom katastrofom. Od Prijedora do Janje.
Ljudi iz nase humanitarne organizacije idu sa kamionima i odlucivati ce sta, koliko i kome.
Ako smo recimo prikupili 200.000 maraka, po domacinstvu ce se podjeliti po 2000 KM, sto znaci 100 domacinstava ce dobiti novac. Roba ce se mozda dijeliti na slican nacin.
Znaci necemo ici preko lokalnih organizacija niti drzave.
Baem sada u ovom prvom valu......kasnije bi trebale drzavne vlast da kordiniraju pomoc.
- eluna
#9564 Re: Poplave u cijeloj BiH
mogu vrlo lako .....ima rasadnika u hercegovini, samo recite da li treba da najavim da ostave i eventualno uzgajaju dok ne dođe vrijeme za prenos u semberiju i posavinu a sa druge strane, da počnem prikupljati informacije kome i koliko toga trebaMu'min wrote:Evo ja sam već pisao Nokiji na PP.eluna wrote:nokia, nije mi frka cak i otići to pokupovati ovdje ili presadu u hercegovini, ali MUMIN to talodjer radi iz dijaspore. ..... ako hoces konraktiraj njega jer se već uvezao sa nekim. ljudima, ali ako želiš mogu i ja odraditi nabavku presade paprika itd.
Ti ako možeš nabaviti sadnice paradajza, paprike i patlidžana bilo bi super!!!
- eluna
#9565 Re: Poplave u cijeloj BiH
tamam tako ........ ove lezihljeboviće na veliko IGNORE ........promovisati ljude koji rade i trude se .......ima recimo u maglaju omladine koja već danima ne spava uopšte ... takve treba uslikati i promovirati, a ne ove niškoristi - pravilan termin od braće hrvata moram da kažem i baš ga usvajam .....neka mi zamjeraju hrvaštinu koliko god ko hoćezlajaBHF wrote:Ne trebaju ti koji ispijaju kafe biti primjer kakvi mi ostali trebamo biti.....Janjicar wrote:Stvarno ima nekulturne raje, isto kao da mu ti moras doci i pomoci i kao da radis za pare. Odes nekom selu da pomognes a pola omladine u tom selu ispija kafe i ne pada napamet da izadju da pomognu dok iz drugog mjesta omladina dolazi da pomogne i na kraju samo ispadnes glup.MOSALJOZE wrote:Raja evo već drugi dan iz Olova,ja i moja ekipa,i mogu vam reć da se narod već tamo počeo kurčit,i podjebavat.Ne znamo za sela,nismo tamo zalazili,ali u Olovu za volontere "posla nema".Sve što se trebalo uraditi,uradjeno je.Narod je prilično zahtjevan.Od nas trazili da im kopamo zemlju da sade cvijeće.Stvarno ih ima bezobraznih,to je za ne povjerovat.
Vecina u ovoj situaciji reaguje kako treba, i na to se trebamo fokusirati
- eluna
#9566 Re: Poplave u cijeloj BiH
moram da idem, pa vas molim prenesite ovu informciju daljeeluna wrote:APEL CRVENOM KRSTU
- no_mani=no_fjučr
- Pismonosa
#9568 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ljudi iz B. Šamca koji su davali izjave za televizije u regionu se žale da ne dobivaju nikakvu humanitarnu pomoć. Crveni Križ nazivaju svakakvim imenima. To sam gledao. Ove informacije o prebijanju tih Bošnjaka pristižu stalno i iz više izvora, tako da se ne trebaju olako odbaciti. Mada je policija RS-a ovo demantovala čini mi se.
- eluna
#9569 Re: Poplave u cijeloj BiH
mogu oni demantovati sta hoce ali su izgleda pobrkali loncice i to opsanoPismonosa wrote:Ljudi iz B. Šamca koji su davali izjave za televizije u regionu se žale da ne dobivaju nikakvu humanitarnu pomoć. Crveni Križ nazivaju svakakvim imenima. To sam gledao. Ove informacije o prebijanju tih Bošnjaka pristižu stalno i iz više izvora, tako da se ne trebaju olako odbaciti. Mada je policija RS-a ovo demantovala čini mi se.
jedan d dobojskih vozaca jeste musliman rodom iz gradacca, ali je DRZAVLJANIN evropske unije i to slovenije ...prema onome sto meni rekose, slovenacka amabasada je vec digla frku i trazi da se policajcima koji su ih tukli sudi ni manje ni vise nego u STRAZBURU
a neka se dobro pripaze svi yvanicnici u RS-u, ti gradovi su svi puni ljudi koji su iy dijaspore dosli na odmore, a stariji ljudi cak i po cejlo ljeto provode ovdje, a svi imaju dryavljanstva tamo negdje ....... ne dao im bog da premlate kakvog hasu koji ima americki pasos
- eluna
- Mu'min
#9571 Gotove sadnice / Janja
Eluna to ti je za one dijasporce iz DE i AT koje Nokija spominje i koji bi u parama donirali. Ja što sam dobio vamo para ja ću to prema dogovoru sa donatorom kupiti sjemena i skupa sa onom pošiljkom proslijediti do Janje.eluna wrote:mogu vrlo lako .....ima rasadnika u hercegovini, samo recite da li treba da najavim da ostave i eventualno uzgajaju dok ne dođe vrijeme za prenos u semberiju i posavinu a sa druge strane, da počnem prikupljati informacije kome i koliko toga trebaMu'min wrote:Evo ja sam već pisao Nokiji na PP.eluna wrote:nokia, nije mi frka cak i otići to pokupovati ovdje ili presadu u hercegovini, ali MUMIN to talodjer radi iz dijaspore. ..... ako hoces konraktiraj njega jer se već uvezao sa nekim. ljudima, ali ako želiš mogu i ja odraditi nabavku presade paprika itd.
Ti ako možeš nabaviti sadnice paradajza, paprike i patlidžana bilo bi super!!!
Nije puno al halalosum.
ms
Mu'min
- eluna
#9572 Re: Gotove sadnice / Janja
znaci nokia i ja ostajemo na vezi za presadu, vazi da znam kome da pisemMu'min wrote:
Eluna to ti je za one dijasporce iz DE i AT koje Nokija spominje i koji bi u parama donirali. Ja što sam dobio vamo para ja ću to prema dogovoru sa donatorom kupiti sjemena i skupa sa onom pošiljkom proslijediti do Janje.
Nije puno al halalosum.
ms
Mu'min
- Pismonosa
#9573 Re: Poplave u cijeloj BiH
Naravno, određenom krugu ljudi je najbitnije da se ovakve informacije plasiraju u javnost i da narod zaista vjeruje da se to događa. Cilj je u svakom slučaju ostvaren. Kontinuitet nepovjerenja i distanciranje ljudi jednih od drugih. Neki demant manje - više. Kome je to bitno.eluna wrote: mogu oni demantovati sta hoce ali su izgleda pobrkali loncice i to opsano
- Drvosjeca iz Dejcica
#9574 Re: Poplave u cijeloj BiH
A izgleda da jeste. Ja u prvom momentu nisam baš vjerovao ali gdje ima dima ima i vatre. Vlasti RS su izgubile kompas zbog poplava. Smatram da je Mile u prvi mah ove poplave htio iskoristiti u promociju RS-a kao države. Ako ste pratili RS je vandredno stanje proglasio tek dva ili tri dana iza F.BiH. U prvim izjavama Mile je to pravdao da u RS sve dobro fukcioniše te da je problem u F.BiH pa zato njima ne treba vandredno stanje. Kasnije, kada je "vrag odnio šalu" i priroda donijela potop bibliskih razmjera, onda su proglasili vandredno stanje ali nisu računali da će građani F.BiH kolektivno pomagati Srbima iz RS-a. To je formula koja je ovom psihopati pomutila sve račune pa zato ovakvim represivnim mjerama pokušava i na ovakav način iskoristiti sveukupnu nesreću. Ima negdje i ona izjava, tako negdje sa 15 na 16.05.2014. godine kada je Maglaj potpuno pod vodom a u F.BiH kuće nestaju pod klizištima jedna za drugom, gdje ovaj psihopata izjavljuje da je nama u F.BiH drago što je RS poplavljena.
-
splinter
#9575 Re: Gotove sadnice / Janja
Pozzeluna wrote:znaci nokia i ja ostajemo na vezi za presadu, vazi da znam kome da pisemMu'min wrote:
Eluna to ti je za one dijasporce iz DE i AT koje Nokija spominje i koji bi u parama donirali. Ja što sam dobio vamo para ja ću to prema dogovoru sa donatorom kupiti sjemena i skupa sa onom pošiljkom proslijediti do Janje.
Nije puno al halalosum.
ms
Mu'min
Ako ti bude potrebna kakva pomoč oko rasada iz Hercegovine možda i ja mogu šta pomći