Ukrajina

Post Reply
AleksoMKD

#9551 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Image

Situacija u Ukrajini
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#9552 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Mister Yes wrote:
UnscarD wrote:Kolko je to vitalno za USA interese da se trgovina odvija u USD (koju silom namecu) najbolje ilustruje komentar Medlin Olbrajt kada je pitaju da li je pola miliona dijece bila vrijedna cijena i onda kaze ...da bila je. Pa sta je to bilo na kocki da vrijedi pola miliona mrtve dijece? USA kompletna ekonomija.
Vrijednost ljudskog života devalvira iz sekunde u sekundu. Za jedan dan se broj ljudi na planeti poveća za 210 hiljada. Otprilike 145 u minuti. Godišnje za 75 miliona. Šta tim ljudima kao što je Olbrajt znači pola miliona života kada se svjetska populacija za 3 dana poveća za pola miliona. Radi se o globalnim igračima koji gledaju globalno i vide samo ovu desnu cifru:

http://www.census.gov/popclock/
Ja mislim da se radi o psihopatama sa svim onim sto psihopate definise kao sto je nedostatak empatije za druga bica, nesposobnost za dozivljaj emocija i slicno.

Tu isto ima interesantna analiza a ukoliko nekoga bas budu zanimali detalji, potrazit cu je. Jedna USA velika korporacija je dozvolila sedamdesetih izradu psiholoskog profila svih uposlenih. Radilo se o oko 40.000 ljudi. Podaci su cuvani u strogoj tajnosti a procenat psihopata je bio u skladu sa ocekivanjima i prosjekom. Ono sto je iznenadilo mnoge jeste pracenje uposlenih u periodu od 10 i 20 godina pri cemu je procentalno nevjerovatno veliki broj psihopata dogurao do senior menadzment pozicija unutar firme. Npr, ukoliko je procenat na dnu hijerarhije bio 3% , na vrhu je bio 40% sto je nevjerovatno i jedini logican zakljucak koji su izvukli je bio taj da korporativno kapitalisticko okruzenje upravo pogoduje profilu psihopata.
Predpostavljam da je isto ili jos gore sa politikom.
Last edited by UnscarD on 22/04/2014 13:33, edited 1 time in total.
Mister Yes

#9553 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

UnscarD wrote:Neko je gore pomenuo rast populacije na 15 miliardi ljudi ...takvo predvidjanje ne postoji. UN zvanicno predvidja 9 milijardi do 2040 godine i to na osnovu opseznih statistika koje su radili. Zapad vec nema rast a na istoku je usporen. Jos se bum od oko 1,5 milijardi ocekuje u Africi i onda ce se stvari ustabiliti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Projection ... ion_growth
Svi rastu barem malo (zapadne zemlje zbog migracija a ne nataliteta) osim pravoslavnih zemalja praktično (jer imaju slabe imigracije):

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... rowth_rate

A ja sam vidio projekcije od 11 milijardi do kraja ovog vijeka.
Mister Yes

#9554 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

UnscarD wrote: Ja mislim da se radi o psihopatama sa svim onim sto psihopate definise kao sto je nedostatak empatije za druga bica, nesposobnost za dozivljaj emocija i slicno.
Ne mora da znači. Ti ljudi sigurno tuguju kada im umre neko blizak. Ali kada se gleda globalno broj stanovnika zemlje strahovito raste.
mirsek

#9555 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

Mister Yes wrote:
UnscarD wrote: Ja mislim da se radi o psihopatama sa svim onim sto psihopate definise kao sto je nedostatak empatije za druga bica, nesposobnost za dozivljaj emocija i slicno.
Ne mora da znači. Ti ljudi sigurno tuguju kada im umre neko blizak. Ali kada se gleda globalno broj stanovnika zemlje strahovito raste.
Neki dan je bilo na nekom portalu da ljudi il 40 il 60 % hrane bace.
Kad bi se svi ljudi na svijetu skupili mogli bi stati na obalu australije.
Zamislite onolike hiljade milijardi proracuna za vojske da se ulozi u lijekove ili nove nacine konvertovanja energije kakav bi bio standard svim ljudima na planeti.
Da nije lazne oskudice, ne bi bilo kapitalizma i extra profita.
UnscarD

#9556 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Mister Yes wrote:
UnscarD wrote:Neko je gore pomenuo rast populacije na 15 miliardi ljudi ...takvo predvidjanje ne postoji. UN zvanicno predvidja 9 milijardi do 2040 godine i to na osnovu opseznih statistika koje su radili. Zapad vec nema rast a na istoku je usporen. Jos se bum od oko 1,5 milijardi ocekuje u Africi i onda ce se stvari ustabiliti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Projection ... ion_growth
Svi rastu barem malo (zapadne zemlje zbog migracija a ne nataliteta) osim pravoslavnih zemalja praktično (jer imaju slabe imigracije):

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... rowth_rate

A ja sam vidio projekcije od 11 milijardi do kraja ovog vijeka.
Pa ok ... ovo sto sam je gledao predvidja oko 12Milijardi i onda stagnaciju ili flat line ... poenta jeste da rast populacije nece ici u beskonacno.

Danasnja model ekonomije predvidja rast u beskonacno. Kada su te teorije nastajale to je bilo ok, svijet nije bio potpuno otkriven. Kako neko danas moze da ocekuje na konacnoj planeti sa konacnim resursima (koji se drasticno smanjuju), BESKONACAN rast i kako neko ne razmislja o promjeni modela ekonomije, is beyond me , 'sto bi rekli.
Mister Yes

#9557 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

mirsek wrote:Neki dan je bilo na nekom portalu da ljudi il 40 il 60 % hrane bace.
Zamislite onolike hiljade milijardi proracuna za vojske da se ulozi u lijekove ili nove nacine konvertovanja energije kakav bi bio standard svim ljudima na planeti.
Idealno društvo je utopija. Neko će uvijek morati čistiti smeće i kopati ugalj to jest raditi fizičke nepopularne poslove. Samim tim uvijek će biti razlika u kvaliteti života među ljudima. A tamo gdje ima razlika ima i nepravde. A gdje ima nepravde mora imati i sile da se oni koji bi se bunili drže pod kontrolom. Život na planeti počiva na razlici i nepravdi. Lav jede biljojede a oni jadni nikog ne jedu (osim trave jel). Ali da nema tog "circle of life" ne bi bilo ni života. Isto je i u odnosima među ljudima. Uvijek će biti onih koji rintaju i onih koji vladaju. Da smo svi isti (isto sposobni) niko ne bi htio raditi teške fizičke poslove i nastala bi totalna anarhija.
UnscarD

#9558 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Mister Yes wrote:
mirsek wrote:Neki dan je bilo na nekom portalu da ljudi il 40 il 60 % hrane bace.
Idealno društvo je utopija. Neko će uvijek morati čistiti smeće i kopati ugalj to jest raditi fizičke nepopularne poslove. Samim tim uvijek će biti razlika u kvaliteti života među ljudima. A tamo gdje ima razlika ima i nepravde. A gdje ima nepravde mora imati i sile da se oni koji bi se bunili drže pod kontrolom. Život na planeti počiva na razlici i nepravdi. Lav jede biljojede a oni jadni nikog ne jedu (osim trave jel). Ali da nema tog "circle of life" ne bi bilo ni života. Isto je i u odnosima među ljudima. Uvijek će biti onih koji rintaju i onih koji vladaju. Da smo svi isti (isto sposobni) niko ne bi htio raditi teške fizičke poslove i nastala bi totalna anarhija.
Idealno drustvo jeste utopija ali BOLJE drustvo od ovoga nije. Vecina stvari koje si pomenuo se moze potpuno automatizovati ali to nije EKONOMSKI ISPLATIVO iz perspektive danasnjeg sistema a ne iz perspektive tehnicke mogucnosti ili resursa.
Danasnji ekonomski sistem je rak planete. Danas je jeftinije paradajz uvesti iz Kine da bi se pojeo u NewYorku. To znaci da se transportovao preko pola svijeta na sta je utrosena ogromna kolicina resursa i opet je jeftiniji (gledano iz perspektive ekonomskog ssistema) nego da se uzgaja u NewYorku direktno. Isto je sa planiranom zastarom , zagadjenjem i brojnim drugim stvarima. Poenta je da ovaj sistem nije prirodan sistem nego nesto sto je covijek izmislio. Ako ga ja covjek izmislio, covjek ga moze i promjeniti.
Sto se tice "onih koji rintaju" da li ce te iznenaditi podatak da je sa trenutnim nivoom tehnologije i trenutno raspolozivim resursima TEHNICKI moguce napraviti sistem drustva u kojem bi radilo svega 5% ljudi ?
Mister Yes

#9559 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

UnscarD wrote:Sto se tice "onih koji rintaju" da li ce te iznenaditi podatak da je sa trenutnim nivoom tehnologije i trenutno raspolozivim resursima TEHNICKI moguce napraviti sistem drustva u kojem bi radilo svega 5% ljudi ?
Iznenadilo bi me. Dobro bi bilo ako to možeš dokazati ili bar staviti link na neku stranicu koja iznosi tu teoriju.
UnscarD

#9560 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Mister Yes wrote:
UnscarD wrote:Sto se tice "onih koji rintaju" da li ce te iznenaditi podatak da je sa trenutnim nivoom tehnologije i trenutno raspolozivim resursima TEHNICKI moguce napraviti sistem drustva u kojem bi radilo svega 5% ljudi ?
Iznenadilo bi me. Dobro bi bilo ako to možeš dokazati ili bar staviti link na neku stranicu koja iznosi tu teoriju.
Ide PP da ne idemo u OT bas prwevise....
fakat

#9561 Re: Ukrajina

Post by fakat »

Mister Yes wrote:
Naravno da je idealno drustvo utopija, kao i idealno zdravlje ili idealna zena. Poenta je u stalnom progresu, stalnom poboljsanju kvalitete zivota. Nepravda i patnja medju ljudima nije nuzna, pogotovo ne medju ljudima, za to postoji civilizacija, i civiliziran nacin zivljenja.
fakat

#9562 Re: Ukrajina

Post by fakat »

UnscarD wrote:MOguce da ima logike u tome.

Ujedno bih i da odgovorim na stalne napade koji se na forumu provlace i koji otprilike glase : ako si za Rusiju, S.Koreju, Kinu itd itd , sto ne ides tamo da zivis nego se svi otimaju za to da zive na zapadu?

Ko iole poznaje istoriju, zna kako se zapad izgradio i na koji nacin je akumulirao bogatstvo. Zapad jeste bogat i kao sto su nekada "svi putevi vodili u Rim" tako i danas ljudi u potrazi za boljim zivotom, naravno da se odlucuju za zemlje pune bogatstva radije nego za one koje su u razvoju (uglavnom upravo zato sto su se tek (istorijski) nedavno oslobodile zapadne cizme, jer se nadaju da ce dio tog bogatstva naci put i do njih. Sami vladari na zapadu standard zivota svojh gradjana moraju odrzavati visim nego u ostatku svijeta jer bi se u suprtnom suocili sa pobunom iznutra. Samo po sebi to nije nikakakav argument koji bi taj zapadni sistem trebao da amnestira. To sto se neko odlucuje na zivot na zapadu radi licne koristi ne znaci da taj neko usljed toga nema pravo da kritikuje zapad. Ja tu ne vidim nikakv logicki obrazac tako da taj argument smatram povrsnim AD Hominem pokusajem diskreditacije sugovornika.
Ja licno zivim u Sarajevu i nemam namjeru da idem nigdje ali me nerviraju ovakvva logicka izvrstanja koja valjda hoce da kazu da ako zelis sebi boljitak nakon napacenog zivota, onda treba da sutis i klimas glavom i tvoj glas u tom slucaju nema nikakvu vrijednost niti imas pravo na bilo kakvu kritiku. Nidje veze.

I ja sam jos odavno primjetio ovaj kontra-argument "idi zivi na Kubi ako ti se zapad ne svidja". Totalno anti-demokratski :lol: Inace mnogim ljudima je najlakse da svijet gledaju crno-bijelo, dobar-los, volim-mrzim, i tesko im je prihvatiti viseslojnost svijeta.
seln

#9563 Re: Ukrajina

Post by seln »

Mister Yes wrote:Radi se o tome da je svima jasno kako zemlje engleskog govornog područja preuzimaju svijet. U svakom smislu. I vojno, i ekonomski, i energetski, i kulturom (film, muzika, jezik, hrana itd) i na svaki drugi način. Ljudi širom svijeta u Rusiji vide jednu od zadnjih prilika da se to zaustavi. Lično nisam optimista da hoće ali želimo li zaista planetu amerikaniziranih ljudi?

Ja sam 100% amerikaniziran. Od MacDonaldsa, Coca-Cole, američkih sportova, američkih foruma, filmova, serija, muzike. Draže mi je pojesti Big Mac nego ne znam ti kakvo Bosansko jelo. Brza hrana dominira u mojoj ishrani. Kada žena napravi nešto "na kašiku" jedva se natjeram da pojedem. Ne sjećam se kada sam vode popio. Cola, Fanta, Ginger Ale ovo ono. I šta sam dobio? Masu problema sa probavom, hemeroide, osjetljivost na laktozu, nadutost, umor, pretilost, slab imunitet, povišen pritisak, šećer i još masu zdravstvenih problema. Želimo li planetu ljudi poput mene? :?
Ne dipr, mali.
seln

#9564 Re: Ukrajina

Post by seln »

sportman1 wrote:
-pa imas danas 20% nerusa u rusiji,a rusi u bivsim sov. republikama nestaju i nece ih ni biti za 20 godina.
.
Za ne povjerovat, kad vidis koliko se ruskinje jebu :shock:
jefferson

#9565 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

UnscarD wrote:Bas tako ... USA je vojskom NAMETNULA potraznju za USD-om (prisiljavanjem zemaljaa da trguju naftom samo u USD) koji im daje vrijednost. Kina da bi kupila NAFTU MORA da ima USD. Kada se to promjeni, USA ekonomija ce biti u ozbiljnom problemu i toga su naravno svijesni. Zato je krajnje ozbiljno shvacen Gadafijeva prica o zlatnom dinaru, Iransko otvaranje prema juanu, Iracka trgovina naftom sa EU u EURO kao i kasnije zamjena nafte za hranu i lijekove. USA su na to odgovorile sankcijama Iraku usljed cijeih posljedica je prema UN-u umrlo pola miliona dijece. Procitajte ovu brojku ponovo. Kolko je to vitalno za USA interese da se trgovina odvija u USD (koju silom namecu) najbolje ilustruje komentar Medlin Olbrajt kada je pitaju da li je pola miliona dijece bila vrijedna cijena i onda kaze ...da bila je. Pa sta je to bilo na kocki da vrijedi pola miliona mrtve dijece? USA kompletna ekonomija.
Jbt ti mozes SF flim snimiti :lol: :lol:
Nekad se umjesto gledanja youtuba i wikipedie islo u biblioteku, a danas, ccccc
UnscarD

#9566 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
UnscarD wrote:Bas tako ... USA je vojskom NAMETNULA potraznju za USD-om (prisiljavanjem zemaljaa da trguju naftom samo u USD) koji im daje vrijednost. Kina da bi kupila NAFTU MORA da ima USD. Kada se to promjeni, USA ekonomija ce biti u ozbiljnom problemu i toga su naravno svijesni. Zato je krajnje ozbiljno shvacen Gadafijeva prica o zlatnom dinaru, Iransko otvaranje prema juanu, Iracka trgovina naftom sa EU u EURO kao i kasnije zamjena nafte za hranu i lijekove. USA su na to odgovorile sankcijama Iraku usljed cijeih posljedica je prema UN-u umrlo pola miliona dijece. Procitajte ovu brojku ponovo. Kolko je to vitalno za USA interese da se trgovina odvija u USD (koju silom namecu) najbolje ilustruje komentar Medlin Olbrajt kada je pitaju da li je pola miliona dijece bila vrijedna cijena i onda kaze ...da bila je. Pa sta je to bilo na kocki da vrijedi pola miliona mrtve dijece? USA kompletna ekonomija.
Jbt ti mozes SF flim snimiti :lol: :lol:
Nekad se umjesto gledanja youtuba i wikipedie islo u biblioteku, a danas, ccccc
Mozes ti i bolje Jeffko ;-)

Nego kad si vec kod te biblioteke, mislim da sam ti vise puta napisao paralelu sa Gutembergom i stamparskom masinom i kako je internet nova infromaticka revolucija pa mi se ne da ponavljati ...ti idi u biliblioteku a moja biblioteka je gdje god imam net ;-) sta da ti kazem, zivim u korak sa vremenom ... :-D
Challenger__

#9567 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

- "I am a Zionist" Joseph Biden, zemlji kojoj su potrebne milijarde, SADA, obećao 50 miliona USD.

Image
US Offers Ukraine $50 Million Aid Package

IZVOR
Challenger__

#9568 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

- Često sam pisao na ovoj i drugim temama da današnje SAD više nisu demokratska zemlja (što jesu samo formalno), nego zemlja oligarhije, vladavine manjine. Ovo nije paušalna ocjena nego i stav uglednih lica američke akademske zajednice.

Image

"Amerika više nije demokracija nego oligarhija":
Studija čije se objavljivanje priprema za jesenje izdanje utjecajnog znanstvenog časopisa Perspective On Politics tvrdi da SAD više nije demokracija, nego oligarhija koju obilježava dubinska politička korupcija.

'Usprkos naoko velikoj empirijskoj podršci za teorije o većinskoj demokraciji u brojnim prethodnim studijama, naša studija sugerira da većina američke javnosti zapravo ima malo utjecaja na politiku koju vlada usvaja i provodi. Amerikanci imaju mnoga obilježja ključna za demokratsku vladavinu, poput redovitih izbora, slobode govora i povezivanja, ali je Amerika kao demokratsko društvo ozbiljno ugrožena', konstatiraju u članku pod naslovom 'Testing Theories of American Politics' autori Martin Gilens i Benjamin I. Page s američkog Sveučilišta Princeton.

U studiji se zaključuje da 'stavovi običnog glasača statistički gledano imaju skoro pa nepostojeći utjecaj na politiku', za razliku od 'stavova ekonomskih elita i posebnih interesnih grupa'. Ukratko, SAD je time postao oligarhija, a prestao biti narodna demokracija.
_______

'Testing Theories of American Politics', Martin Gilens i Benjamin I. Page, Princeton University - kompletan rad
Challenger__

#9569 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Niti se obazirem na to šta "većina vas" misli, niti američku oligarhiju, bivšu, rahmetli demokratiju, kompariram sa drugim oligarhijama. Pišem ono što pišem - SAD više nisu demokratska država - one su dubinski korumpirana oligarhija, a ovo je, kao što se da vidjeti i stav dijela američke akademske zajednice.
Co0l

#9570 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Rusija izvrsi agresiju na susjednu suverenu i nezavisnu drzavu,aneksira dio njene teritorije,u drugim dijelovima napadnute zemlje oranizuje 'desavanja naroda' i balvan revolucije kakve su vec vidjene na nasim prostorima a pioniri na to sve odgovaraju kako Amerika nije vise zemlja proleterska.Pa,dokle vise :D
Challenger__

#9571 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Ako ti stvarno misliš da je Ukrajina za SAD i RF "teritorijalno pitanje", onda, fakat - :lol: !!!
Googlerica

#9572 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

Zasto se na temi o Ukrajini ,najvise piste o Americi i Rusiji i njihovim problemima koji nemaju veze sa stanjem u Ukrajini :D
agnostic_front

#9573 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Neka si joj rekao :D
Googlerica

#9574 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

vito mannone wrote:
Googlerica wrote:Zasto se na temi o Ukrajini ,najvise piste o Americi i Rusiji i njihovim problemima koji nemaju veze sa stanjem u Ukrajini :D
:-) :-)

haj se ti neceg drugog prihvati. ne kontas politiku, ali bas nimalo.
pa vise mrzite ruse i amerikance od vlade BiH :D
krater

#9575 Re: Ukrajina

Post by krater »

agnostic_front wrote:Neka si joj rekao :D
jes' vala :D
Post Reply