Situacija u Ukrajini

Ja mislim da se radi o psihopatama sa svim onim sto psihopate definise kao sto je nedostatak empatije za druga bica, nesposobnost za dozivljaj emocija i slicno.Mister Yes wrote:Vrijednost ljudskog života devalvira iz sekunde u sekundu. Za jedan dan se broj ljudi na planeti poveća za 210 hiljada. Otprilike 145 u minuti. Godišnje za 75 miliona. Šta tim ljudima kao što je Olbrajt znači pola miliona života kada se svjetska populacija za 3 dana poveća za pola miliona. Radi se o globalnim igračima koji gledaju globalno i vide samo ovu desnu cifru:UnscarD wrote:Kolko je to vitalno za USA interese da se trgovina odvija u USD (koju silom namecu) najbolje ilustruje komentar Medlin Olbrajt kada je pitaju da li je pola miliona dijece bila vrijedna cijena i onda kaze ...da bila je. Pa sta je to bilo na kocki da vrijedi pola miliona mrtve dijece? USA kompletna ekonomija.
http://www.census.gov/popclock/
Svi rastu barem malo (zapadne zemlje zbog migracija a ne nataliteta) osim pravoslavnih zemalja praktično (jer imaju slabe imigracije):UnscarD wrote:Neko je gore pomenuo rast populacije na 15 miliardi ljudi ...takvo predvidjanje ne postoji. UN zvanicno predvidja 9 milijardi do 2040 godine i to na osnovu opseznih statistika koje su radili. Zapad vec nema rast a na istoku je usporen. Jos se bum od oko 1,5 milijardi ocekuje u Africi i onda ce se stvari ustabiliti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Projection ... ion_growth
Ne mora da znači. Ti ljudi sigurno tuguju kada im umre neko blizak. Ali kada se gleda globalno broj stanovnika zemlje strahovito raste.UnscarD wrote: Ja mislim da se radi o psihopatama sa svim onim sto psihopate definise kao sto je nedostatak empatije za druga bica, nesposobnost za dozivljaj emocija i slicno.
Neki dan je bilo na nekom portalu da ljudi il 40 il 60 % hrane bace.Mister Yes wrote:Ne mora da znači. Ti ljudi sigurno tuguju kada im umre neko blizak. Ali kada se gleda globalno broj stanovnika zemlje strahovito raste.UnscarD wrote: Ja mislim da se radi o psihopatama sa svim onim sto psihopate definise kao sto je nedostatak empatije za druga bica, nesposobnost za dozivljaj emocija i slicno.
Pa ok ... ovo sto sam je gledao predvidja oko 12Milijardi i onda stagnaciju ili flat line ... poenta jeste da rast populacije nece ici u beskonacno.Mister Yes wrote:Svi rastu barem malo (zapadne zemlje zbog migracija a ne nataliteta) osim pravoslavnih zemalja praktično (jer imaju slabe imigracije):UnscarD wrote:Neko je gore pomenuo rast populacije na 15 miliardi ljudi ...takvo predvidjanje ne postoji. UN zvanicno predvidja 9 milijardi do 2040 godine i to na osnovu opseznih statistika koje su radili. Zapad vec nema rast a na istoku je usporen. Jos se bum od oko 1,5 milijardi ocekuje u Africi i onda ce se stvari ustabiliti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Projection ... ion_growth
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... rowth_rate
A ja sam vidio projekcije od 11 milijardi do kraja ovog vijeka.
Idealno društvo je utopija. Neko će uvijek morati čistiti smeće i kopati ugalj to jest raditi fizičke nepopularne poslove. Samim tim uvijek će biti razlika u kvaliteti života među ljudima. A tamo gdje ima razlika ima i nepravde. A gdje ima nepravde mora imati i sile da se oni koji bi se bunili drže pod kontrolom. Život na planeti počiva na razlici i nepravdi. Lav jede biljojede a oni jadni nikog ne jedu (osim trave jel). Ali da nema tog "circle of life" ne bi bilo ni života. Isto je i u odnosima među ljudima. Uvijek će biti onih koji rintaju i onih koji vladaju. Da smo svi isti (isto sposobni) niko ne bi htio raditi teške fizičke poslove i nastala bi totalna anarhija.mirsek wrote:Neki dan je bilo na nekom portalu da ljudi il 40 il 60 % hrane bace.
Kad bi se svi ljudi na svijetu skupili mogli bi stati na obalu australije.
Zamislite onolike hiljade milijardi proracuna za vojske da se ulozi u lijekove ili nove nacine konvertovanja energije kakav bi bio standard svim ljudima na planeti.
Da nije lazne oskudice, ne bi bilo kapitalizma i extra profita.
Idealno drustvo jeste utopija ali BOLJE drustvo od ovoga nije. Vecina stvari koje si pomenuo se moze potpuno automatizovati ali to nije EKONOMSKI ISPLATIVO iz perspektive danasnjeg sistema a ne iz perspektive tehnicke mogucnosti ili resursa.Mister Yes wrote:Idealno društvo je utopija. Neko će uvijek morati čistiti smeće i kopati ugalj to jest raditi fizičke nepopularne poslove. Samim tim uvijek će biti razlika u kvaliteti života među ljudima. A tamo gdje ima razlika ima i nepravde. A gdje ima nepravde mora imati i sile da se oni koji bi se bunili drže pod kontrolom. Život na planeti počiva na razlici i nepravdi. Lav jede biljojede a oni jadni nikog ne jedu (osim trave jel). Ali da nema tog "circle of life" ne bi bilo ni života. Isto je i u odnosima među ljudima. Uvijek će biti onih koji rintaju i onih koji vladaju. Da smo svi isti (isto sposobni) niko ne bi htio raditi teške fizičke poslove i nastala bi totalna anarhija.mirsek wrote:Neki dan je bilo na nekom portalu da ljudi il 40 il 60 % hrane bace.
Zamislite onolike hiljade milijardi proracuna za vojske da se ulozi u lijekove ili nove nacine konvertovanja energije kakav bi bio standard svim ljudima na planeti.
Iznenadilo bi me. Dobro bi bilo ako to možeš dokazati ili bar staviti link na neku stranicu koja iznosi tu teoriju.UnscarD wrote:Sto se tice "onih koji rintaju" da li ce te iznenaditi podatak da je sa trenutnim nivoom tehnologije i trenutno raspolozivim resursima TEHNICKI moguce napraviti sistem drustva u kojem bi radilo svega 5% ljudi ?
Ide PP da ne idemo u OT bas prwevise....Mister Yes wrote:Iznenadilo bi me. Dobro bi bilo ako to možeš dokazati ili bar staviti link na neku stranicu koja iznosi tu teoriju.UnscarD wrote:Sto se tice "onih koji rintaju" da li ce te iznenaditi podatak da je sa trenutnim nivoom tehnologije i trenutno raspolozivim resursima TEHNICKI moguce napraviti sistem drustva u kojem bi radilo svega 5% ljudi ?
Naravno da je idealno drustvo utopija, kao i idealno zdravlje ili idealna zena. Poenta je u stalnom progresu, stalnom poboljsanju kvalitete zivota. Nepravda i patnja medju ljudima nije nuzna, pogotovo ne medju ljudima, za to postoji civilizacija, i civiliziran nacin zivljenja.Mister Yes wrote:Idealno društvo je utopija. Neko će uvijek morati čistiti smeće i kopati ugalj to jest raditi fizičke nepopularne poslove. Samim tim uvijek će biti razlika u kvaliteti života među ljudima. A tamo gdje ima razlika ima i nepravde. A gdje ima nepravde mora imati i sile da se oni koji bi se bunili drže pod kontrolom. Život na planeti počiva na razlici i nepravdi. Lav jede biljojede a oni jadni nikog ne jedu (osim trave jel). Ali da nema tog "circle of life" ne bi bilo ni života. Isto je i u odnosima među ljudima. Uvijek će biti onih koji rintaju i onih koji vladaju. Da smo svi isti (isto sposobni) niko ne bi htio raditi teške fizičke poslove i nastala bi totalna anarhija.mirsek wrote:Neki dan je bilo na nekom portalu da ljudi il 40 il 60 % hrane bace.
UnscarD wrote:MOguce da ima logike u tome.
Ujedno bih i da odgovorim na stalne napade koji se na forumu provlace i koji otprilike glase : ako si za Rusiju, S.Koreju, Kinu itd itd , sto ne ides tamo da zivis nego se svi otimaju za to da zive na zapadu?
Ko iole poznaje istoriju, zna kako se zapad izgradio i na koji nacin je akumulirao bogatstvo. Zapad jeste bogat i kao sto su nekada "svi putevi vodili u Rim" tako i danas ljudi u potrazi za boljim zivotom, naravno da se odlucuju za zemlje pune bogatstva radije nego za one koje su u razvoju (uglavnom upravo zato sto su se tek (istorijski) nedavno oslobodile zapadne cizme, jer se nadaju da ce dio tog bogatstva naci put i do njih. Sami vladari na zapadu standard zivota svojh gradjana moraju odrzavati visim nego u ostatku svijeta jer bi se u suprtnom suocili sa pobunom iznutra. Samo po sebi to nije nikakakav argument koji bi taj zapadni sistem trebao da amnestira. To sto se neko odlucuje na zivot na zapadu radi licne koristi ne znaci da taj neko usljed toga nema pravo da kritikuje zapad. Ja tu ne vidim nikakv logicki obrazac tako da taj argument smatram povrsnim AD Hominem pokusajem diskreditacije sugovornika.
Ja licno zivim u Sarajevu i nemam namjeru da idem nigdje ali me nerviraju ovakvva logicka izvrstanja koja valjda hoce da kazu da ako zelis sebi boljitak nakon napacenog zivota, onda treba da sutis i klimas glavom i tvoj glas u tom slucaju nema nikakvu vrijednost niti imas pravo na bilo kakvu kritiku. Nidje veze.
Ne dipr, mali.Mister Yes wrote:Radi se o tome da je svima jasno kako zemlje engleskog govornog područja preuzimaju svijet. U svakom smislu. I vojno, i ekonomski, i energetski, i kulturom (film, muzika, jezik, hrana itd) i na svaki drugi način. Ljudi širom svijeta u Rusiji vide jednu od zadnjih prilika da se to zaustavi. Lično nisam optimista da hoće ali želimo li zaista planetu amerikaniziranih ljudi?
Ja sam 100% amerikaniziran. Od MacDonaldsa, Coca-Cole, američkih sportova, američkih foruma, filmova, serija, muzike. Draže mi je pojesti Big Mac nego ne znam ti kakvo Bosansko jelo. Brza hrana dominira u mojoj ishrani. Kada žena napravi nešto "na kašiku" jedva se natjeram da pojedem. Ne sjećam se kada sam vode popio. Cola, Fanta, Ginger Ale ovo ono. I šta sam dobio? Masu problema sa probavom, hemeroide, osjetljivost na laktozu, nadutost, umor, pretilost, slab imunitet, povišen pritisak, šećer i još masu zdravstvenih problema. Želimo li planetu ljudi poput mene?
Za ne povjerovat, kad vidis koliko se ruskinje jebusportman1 wrote:
-pa imas danas 20% nerusa u rusiji,a rusi u bivsim sov. republikama nestaju i nece ih ni biti za 20 godina.
.
Jbt ti mozes SF flim snimitiUnscarD wrote:Bas tako ... USA je vojskom NAMETNULA potraznju za USD-om (prisiljavanjem zemaljaa da trguju naftom samo u USD) koji im daje vrijednost. Kina da bi kupila NAFTU MORA da ima USD. Kada se to promjeni, USA ekonomija ce biti u ozbiljnom problemu i toga su naravno svijesni. Zato je krajnje ozbiljno shvacen Gadafijeva prica o zlatnom dinaru, Iransko otvaranje prema juanu, Iracka trgovina naftom sa EU u EURO kao i kasnije zamjena nafte za hranu i lijekove. USA su na to odgovorile sankcijama Iraku usljed cijeih posljedica je prema UN-u umrlo pola miliona dijece. Procitajte ovu brojku ponovo. Kolko je to vitalno za USA interese da se trgovina odvija u USD (koju silom namecu) najbolje ilustruje komentar Medlin Olbrajt kada je pitaju da li je pola miliona dijece bila vrijedna cijena i onda kaze ...da bila je. Pa sta je to bilo na kocki da vrijedi pola miliona mrtve dijece? USA kompletna ekonomija.
Mozes ti i bolje Jeffkojefferson wrote:Jbt ti mozes SF flim snimitiUnscarD wrote:Bas tako ... USA je vojskom NAMETNULA potraznju za USD-om (prisiljavanjem zemaljaa da trguju naftom samo u USD) koji im daje vrijednost. Kina da bi kupila NAFTU MORA da ima USD. Kada se to promjeni, USA ekonomija ce biti u ozbiljnom problemu i toga su naravno svijesni. Zato je krajnje ozbiljno shvacen Gadafijeva prica o zlatnom dinaru, Iransko otvaranje prema juanu, Iracka trgovina naftom sa EU u EURO kao i kasnije zamjena nafte za hranu i lijekove. USA su na to odgovorile sankcijama Iraku usljed cijeih posljedica je prema UN-u umrlo pola miliona dijece. Procitajte ovu brojku ponovo. Kolko je to vitalno za USA interese da se trgovina odvija u USD (koju silom namecu) najbolje ilustruje komentar Medlin Olbrajt kada je pitaju da li je pola miliona dijece bila vrijedna cijena i onda kaze ...da bila je. Pa sta je to bilo na kocki da vrijedi pola miliona mrtve dijece? USA kompletna ekonomija.![]()
![]()
Nekad se umjesto gledanja youtuba i wikipedie islo u biblioteku, a danas, ccccc

US Offers Ukraine $50 Million Aid Package
_______Studija čije se objavljivanje priprema za jesenje izdanje utjecajnog znanstvenog časopisa Perspective On Politics tvrdi da SAD više nije demokracija, nego oligarhija koju obilježava dubinska politička korupcija.
'Usprkos naoko velikoj empirijskoj podršci za teorije o većinskoj demokraciji u brojnim prethodnim studijama, naša studija sugerira da većina američke javnosti zapravo ima malo utjecaja na politiku koju vlada usvaja i provodi. Amerikanci imaju mnoga obilježja ključna za demokratsku vladavinu, poput redovitih izbora, slobode govora i povezivanja, ali je Amerika kao demokratsko društvo ozbiljno ugrožena', konstatiraju u članku pod naslovom 'Testing Theories of American Politics' autori Martin Gilens i Benjamin I. Page s američkog Sveučilišta Princeton.
U studiji se zaključuje da 'stavovi običnog glasača statistički gledano imaju skoro pa nepostojeći utjecaj na politiku', za razliku od 'stavova ekonomskih elita i posebnih interesnih grupa'. Ukratko, SAD je time postao oligarhija, a prestao biti narodna demokracija.
pa vise mrzite ruse i amerikance od vlade BiHvito mannone wrote:Googlerica wrote:Zasto se na temi o Ukrajini ,najvise piste o Americi i Rusiji i njihovim problemima koji nemaju veze sa stanjem u Ukrajini![]()
![]()
haj se ti neceg drugog prihvati. ne kontas politiku, ali bas nimalo.
jes' valaagnostic_front wrote:Neka si joj rekao