NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#9526 Re: RE: Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

kB27 wrote:
moke_31 wrote: Mali servis radio prošle godine nekad u ovo doba, nasuo punu sintetiku i majstor reče da promijenim opet za 2 godine,tj. sljedeće jer prelazim malu kilometražu. Ne vjerujem da je do ulja i filtera.
Sinoć išao do Hadžića i na brzoj cesti nije mogao više od 110 u petoj.

Sent from my E2303 using Tapatalk
Do ulja sigurno nije, ali do filtera može biti. Mali servis, koliko znam, 10.000km ili godina dana, dakle to 'mijenjaj svake 2 godine jer ne prelaziš puno' mislim da nije ispravno - ali provjeri. :)

Koji motor je u pitanju, 1.6? Probaj zamijeniti i filter zraka, to ti je 10ak KM a može puno smanjiti performanse ako je začepljen. Koliko je bitno da imaš dobro gorivo, toliko (ako ne i više) je važno da u motor dolazi dovoljna količina zraka.

Zamijeni filter i nakon što to goriva potrošiš pređi na Euro5 na malo 'provjerenijim' pumpama, očito nisi prvi ko sumnja na gorivo na toj pumpi. Ne znači da je do goriva, ali da otkloniš tu dilemu.

EDIT: Kakva ti je prosječna potrošnja u zadnje vrijeme?
ma daj kakve dvije godine na tom motoru!!!!!, svaku godinu na (krace realcije) 10000km ili (otvorena voznja) 20000km i ne ide full sintetika

koliko puta moram staviti link sta se desi radi pogresnog ulja i tih dugih intervala izmjene

http://www.turbopower.com.uy/doc/falla- ... v6ted4.pdf

Image
Image

:thumbup: :run:
quarterback

#9527 Re: RE: Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by quarterback »

moke_31

#9528 Re: RE: Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by moke_31 »

kB27 wrote:
moke_31 wrote: Mali servis radio prošle godine nekad u ovo doba, nasuo punu sintetiku i majstor reče da promijenim opet za 2 godine,tj. sljedeće jer prelazim malu kilometražu. Ne vjerujem da je do ulja i filtera.
Sinoć išao do Hadžića i na brzoj cesti nije mogao više od 110 u petoj.

Sent from my E2303 using Tapatalk
Do ulja sigurno nije, ali do filtera može biti. Mali servis, koliko znam, 10.000km ili godina dana, dakle to 'mijenjaj svake 2 godine jer ne prelaziš puno' mislim da nije ispravno - ali provjeri. :)

Koji motor je u pitanju, 1.6? Probaj zamijeniti i filter zraka, to ti je 10ak KM a može puno smanjiti performanse ako je začepljen. Koliko je bitno da imaš dobro gorivo, toliko (ako ne i više) je važno da u motor dolazi dovoljna količina zraka.

Zamijeni filter i nakon što to goriva potrošiš pređi na Euro5 na malo 'provjerenijim' pumpama, očito nisi prvi ko sumnja na gorivo na toj pumpi. Ne znači da je do goriva, ali da otkloniš tu dilemu.

EDIT: Kakva ti je prosječna potrošnja u zadnje vrijeme?
Prije sam stavljao polusintetiku i mijenjao svake godine ulje, sad majstor reče da sa punom sintetiku ne moram. Motor je 2.0 HDI. Meni momak na bp pumpi reče da oni imaju samo dizel 5-cu?

To sa potrošnjom je cirkus, troši ko upaljač pogotovo ljeti, a i ja lagan na papučici.
kB27

#9529 Re: RE: Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by kB27 »

moke_31 wrote: Prije sam stavljao polusintetiku i mijenjao svake godine ulje, sad majstor reče da sa punom sintetiku ne moram. Motor je 2.0 HDI. Meni momak na bp pumpi reče da oni imaju samo dizel 5-cu?

To sa potrošnjom je cirkus, troši ko upaljač pogotovo ljeti, a i ja lagan na papučici.
Ja bih se ipak držao preporuke proizvođača a ne majstora - i po pitanju ulja i po pitanju intervala zamjene. Taj motor bi trebao moći razviti bar 180kmh na ravnoj cesti, tako da definitivno nešto užasno ne štima. Primijetiš li neke čudne zvukove nakon što tek upališ auto (pogotovo kad je hladnije)? Koliko znam čest problem kod tih motora je sa podloškama dizni, što je poprilično jeftino za riješiti. Najčešći simptom je gubitak snage i 'caktanje' iz prostora gdje je smješten motor.
moke_31

#9530 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by moke_31 »

Koje onda ulje da stavljam u ovaj motor? 2.0 HDI, 66kw, 90 KS???

Nema čudnih zvukova kad se upali, a caktanje iz motora se ne čuje, djeluje ko da normalno radi ali kad se gas daje nema snage, slabo vuče i pedala gasa propada a ono ništa.

Moram pod hitno majstoru, nema zezancije.
Last edited by moke_31 on 31/07/2016 18:32, edited 1 time in total.
amar1994

#9531 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

moke_31 wrote:Koje onda ulje da stavljam u ovaj motor? 2.0 HDI, 66kw, 90 KS???

Nema čudnih zvukova kad se upali, a caktanje iz motora se ne čuje, djeluje ko da normalno radi ali kad se gas daje nema snage, slabo vuče i pedala gasa propada a ono ništa.

Moram pod hitno majstoru, nema zemalja.
http://www.peugeot.com.au/media/deliacm ... df583b.pdf
moke_31

#9532 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by moke_31 »

amar1994 wrote:

Moram pod hitno majstoru, nema zemalja.
http://www.peugeot.com.au/media/deliacm ... df583b.pdf
Hvala na ovim tabelama. Ja sam prošle godine nasuo 5w40 koje je prema ovoj tvojoj tabeli idealno za 307? Ili sam ja pogrešno protumačio tabelu? Samo što nije bilo totalovo, zaboravio sam koje je.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#9533 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Leon16v »

Bar na ulju nemoj štediti, ja vozim 1.5 dci 65ks, ni malo ga ne mazim, 5l platim 80 km sa filterom, tako da znam sta sam uzeo i ne brinem se.
Gorivo ne sipam na nekim nindža pumpama, uglavnom Neskovic mi je ok sto se tice dizela, nekad i petrol ili ina.
Svakih 2000 km, naspem onaj liqui moly dizel aditiv 11-12 KM, veze nemam da li pomaze, al garant ni ne odmaže :lol:
Last edited by Leon16v on 31/07/2016 19:13, edited 1 time in total.
RLewis

#9534 Re: RE: Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by RLewis »

Nepass wrote:Jucer krenem na put, kod vjecnice mi se upali rezerva. Naspem pun rezervoar kod neskovica ona benzinska iza tunela "celjigovici" naspe mi 42,5l. Rezervoar 45l. Rezerva je 7l. Nema sanse da sam u tih 15km potrosio 4,5l?
Ili ja pogresno racunam?
I ranije sam tu sipao i sve mi se cinilo da auto vise trosi. Izgleda da fino zakidaju na pumpi
Meni rezervoar moze biti 7 dana samo ako radniku na petrolu kazem sipaj kolko moze stat a to je jos 5 ili 7 litara u onaj famozni odusak, vag grupacija je u pitanju

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk
preludezalude

#9535 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by preludezalude »

Da nije neko ukrao turbinu. :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9536 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Truba »

ni sto metara od ove barke gdje su se danas vjencali dodik i bakir
pumpa 3M palo gorivo sa 1.73 na 1,66
na sas u vojkovicima benzin 1.63
530i

#9537 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by 530i »

Black swan wrote:ni sto metara od ove barke gdje su se danas vjencali dodik i bakir
Eto pozitivnog efekta odma' :lol: :lol: :lol:
citroen xm

#9538 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by citroen xm »

Jašta, ako se još jednom sastanu otkrićemo naftna polja. [emoji38]
amar1994

#9539 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:

mandic : 1.63 dizel cini mi se

kako je dobra samousluzna praona u lukavici :D 8-) , nigdje na onakvu sapunicu ne naleti , do sad :P :mrgreen:
Nepass

#9540 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Nepass »

kB27 wrote: 10k km taksijem je više od 10k KM. :mrgreen:
Tako da.. i kod mene je nešto slično što se kilometraže tiče, i imam osjećaj da malo vozim, ali kad skontaš to i nije tako. Dnevno bih, ako samo jednom bilo gdje izlazim iz kuće, plaćao cca. 10KM taksi da odem i vratim se.

E sad druga stvar je što čovjek počne obavljati autom neke stvari koje uopće ne mora. :mrgreen:
Jebi ga ne bih na more isao taksijem ili ove relacije do zenice npr.
Ima i do lokacije gdje zivis, radno mjesto mi 8min pjeske ( sa autom mi duze treba) carsija mi jos bliza itd. Onda nemam djece pa da treba auto u te svrhe.
Mada ja ovo vise naglas razmisljam, tesko ds bih se nakanio odreci auta.
A ne mozes ga ni prodati svi hoce zamjene :D
pepeljara

#9541 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by pepeljara »

Dakle danas odlucuju (odnosno utvrdjuju povecanje akcize)
E sad gledajte kako musa dere jarca. Tacno u vrijeme kad kazu da ce se akcize dici pumpe ce podici i dodatno profitirati mimo zakona bez obzira od vremena kad ce trebati dizati akcize..

Jer smo u Bosni ;) i jer je javna kradja gradjana vec ustaljena stvar.

:bih:
Tomahawk11
Globalni moderator

#9542 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Tomahawk11 »

Pa zato ni ne spustaju cijene ovih dana. Ceka se da dignu akcize, pa ce onda ko fol spustiti 5 kpf :zzzz:
Grof

#9543 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Grof »

Na Gazprom Wisa ne radi totem već neko vrijeme. Zna li neko koliko je sad tamo dizel?
pepeljara

#9544 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by pepeljara »

Ne radi na pola ep pumpi...keiju ma....im

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9545 Re: RE: Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

Black swan wrote:ni sto metara od ove barke gdje su se danas vjencali dodik i bakir
Ima vec par dana kako je tu pojeftinio benzin, a dizel su podigli sa 1.61 na 1.63 kpf.

poslano sa Sonija Ze
Ned071

#9546 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Ned071 »

Gazprom mostar nafta 1.76 i 1.86. Benzin 1.86. Energopetrol jablanica nafta 1.66 i 1.76. Zapadna hercegovina nafta uglavnom 1.76. Hevatska crodux i i ina nafta i bentin oko 8.4 kune. Plin marka
kB27

#9547 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by kB27 »

Nepass wrote: Jebi ga ne bih na more isao taksijem ili ove relacije do zenice npr.
Ima i do lokacije gdje zivis, radno mjesto mi 8min pjeske ( sa autom mi duze treba) carsija mi jos bliza itd. Onda nemam djece pa da treba auto u te svrhe.
Mada ja ovo vise naglas razmisljam, tesko ds bih se nakanio odreci auta.
A ne mozes ga ni prodati svi hoce zamjene :D
Dobro, doduše.. ali opet bi bilo cimanje da te neko odvuče, ili bar taksi do autobuske stanice, itd. itd. :D
Kako, pa ja prošle godine prodao samo što sam stavio na pik. :mrgreen: Dođe neki kulturan čikica odmah sa lovom, i mene iznenadilo kako sam brzo završio stvar. :D
pepeljara

#9548 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by pepeljara »

Cekamo izbore :D

Prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložilo Vijeće ministara BiH skinuti su sa dnevnog reda današnje sjednice.
Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zahtjev Komisije za budžet i finansije koja je tražila produženje roka od 30 dana za dostavu mišljenja o zakonskim prijedlozima koji se odnose na akcize, sistem indirektnog oporezivanja i raspodjelu prihoda.
Komisija je zatražila i da o njima, u najkraćem roku, mišljenje dostavi i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
O povećanju akciza Parlamentarna skupština BiH najvjerovatnije će raspravljati u septembru, jer u augustu zbog godišnjih odmora neće biti sjednica.
dgL_

#9549 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

preludezalude wrote:

Dosta gluposti si se naslusao, niti jedan filter niti ulje niti interval izmjene nema apsolutko nikakve veze sa problemom koji ti imas... Autu ti je mozda prljava turbina, mozda te je FAP filter sto kod Pugova zna biti mana... Imao je stari prije 406 2.2 HDI 130 ks i auto je letilo kad ga je uzeo... Poslije toga jedno vrijeme ni naopako auto ne ide kako bi trebalo... Dok nije ocistio FAP filter.. Medjutim kratkog vijeka je to bilo... Kroz godinu ili dvije se isto desilo (prelazi 40.000 godisnje) tako da otidji nek ti to pogledaju... Ako auto nece preko 110, to ne moze biti ni do goriva, ni do ulja, ni do filtera ili iceg slicnog... Zacepio je negdje i to je to... Sretno
moke_31

#9550 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by moke_31 »

dgL_ wrote:
preludezalude wrote:

Dosta gluposti si se naslusao, niti jedan filter niti ulje niti interval izmjene nema apsolutko nikakve veze sa problemom koji ti imas... Autu ti je mozda prljava turbina, mozda te je FAP filter sto kod Pugova zna biti mana... Imao je stari prije 406 2.2 HDI 130 ks i auto je letilo kad ga je uzeo... Poslije toga jedno vrijeme ni naopako auto ne ide kako bi trebalo... Dok nije ocistio FAP filter.. Medjutim kratkog vijeka je to bilo... Kroz godinu ili dvije se isto desilo (prelazi 40.000 godisnje) tako da otidji nek ti to pogledaju... Ako auto nece preko 110, to ne moze biti ni do goriva, ni do ulja, ni do filtera ili iceg slicnog... Zacepio je negdje i to je to... Sretno
Ovaj pežo nema FAP filter, imao je neki klasični filter koji sam ja izbacio kad sam mijenjo auspuh. Do toga ne bi trebalo biti, kao ni do ulja, filter ulja ili filtera goriva (proimijenio prošle godine najesen). Možda su podloške dizni što neko napisa.

Jučer sam pregledao i filter zraka koji je prilično čist ali mi se učinilo da čujem neko zujanje iz cijevi koja dovodi zrak do filtera i ona ide prema točku negdje dole. Da li može biti problem ta cijev, je li u njoj nešto začepljeno? :-) :-)

Neću više ovdje o ovome, nije tema. U svakom slučaju, hvala svima na sugestijama.
Post Reply