Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
suza81

#9526 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

radenska wrote:recite mi molim vas za porodiljsko odsustvo, kad sam bila trudna s prvim djetetom, ila sam prijavljena nekih 8 mjeseci pred porod i 28 dana pred termin sam dobila papir da sam otisla na porodiljsko.
Sad zovem zavod za zastitu zana novi grad i oni mi kazu da se porodiljsko otvara od termina poroda, eto ako imam kakvih godisnjih da uvezem ali da se taj mjesec racuna samo ako ste bili na bolovanju prije. Ja je nista nisam shvatila, samo me je naljutila. Sad meni knjigovodja trazi taj papir, a i kad se predaju papiri za porodiljsku naknadu trazi se isto dokaz kad se je otislo na porodiljsko
Znaci pitanje za zene koje su bile u radnom odnosu za vrijeme trudnoce kada su otisle na porodiljsko i da li su dobile neki papir
Porodiljsko otvara ginekolog i to najranije 28 dana prije termina i taj papir dostavljas u firmi i kad predajes za naknadu. Iskopiraj koji primjerak kad ti gin da.
Cholina_Lokica

#9527 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

radenska wrote:kako ne mozete da nadjete. Ima ogromnih u waikikiju, ja kupila dvoje odlicne farmerke. U SCC. Cini mi se da su 46 broj, mrsko mi ici sa gledati.
Danas mi na kontroli rece da ce i ova beba biti izmedju 4500 i 5 kg. Samo da mi se je vise rijesiti, strasno mi je veliki napor sta god da radim.
Ne znam ti, ja sve ono sto sam vidjela, meni je pokratko :roll: Ja sam 187 i sa obicnim farmerkama imam problema, i jos sad sa tim :lol:
granita

#9528 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Meni je Dr. Divanovic rekao da smije. Ja sam ga pila i to litrima i rodila zdravo, pravo bebce u terminu, a caj sam pila od negdje 5. mjeseca.[/quote]
kako biti pametan? neki kazu ovo,neki ono. ja nasla ovo pa ko velim da ne izazivam vraga. imam kuci :nane, zalfije,kantariona...sve domace,mirisu cajevi ko dusa. ;-) sveta kamilica nicemu ne smeta.
"Pouzdano se zna i da u trudnoći čaj od hibiskusa, majčine dušice, peršuna, nevena, žalfije, kantariona, lista maline, hajdučke trave, ruzmarina, matičnjaka i anisa mogu da naškode plodu tako što izazivaju kontrakcije materice ili druge probleme."
cijelio clanak mozete procitati ovde.
http://demetra.rs/index.php?option=com_ ... &Itemid=78[/quote]

E, svasta. Stvarno covjek ne zna. Bolje da pitas svog doktora onda, sto je sigurno sigurno je. Ja kontrakcije nisam imala ni kad sam se krenula poradjati, tako da kod mene taj hibiskus nije ni djelovao. :-D
dpjokala26

#9529 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dpjokala26 »

granita wrote:
E, svasta. Stvarno covjek ne zna. Bolje da pitas svog doktora onda, sto je sigurno sigurno je. Ja kontrakcije nisam imala ni kad sam se krenula poradjati, tako da kod mene taj hibiskus nije ni djelovao. :-D
ko ima rizicnu trudnocu bolje da se sacuva. ima raznih cajeva. eto citam da u vocnom caju od jagode nema tog voca ni u tragovima,sve boja,neki okusi,hibiskus...tako da treba kupovati cajeve u biljnim apotekama. onda znamo sta pijemo.
dpjokala26

#9530 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dpjokala26 »

ovako nesto kontam da sasijem.imam rolki,kosuljica i mjenjam.jos jedne deblje hlace i dosta.

Image
safran

#9531 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Cholina_Lokica wrote:
radenska wrote:kako ne mozete da nadjete. Ima ogromnih u waikikiju, ja kupila dvoje odlicne farmerke. U SCC. Cini mi se da su 46 broj, mrsko mi ici sa gledati.
Danas mi na kontroli rece da ce i ova beba biti izmedju 4500 i 5 kg. Samo da mi se je vise rijesiti, strasno mi je veliki napor sta god da radim.
Ne znam ti, ja sve ono sto sam vidjela, meni je pokratko :roll: Ja sam 187 i sa obicnim farmerkama imam problema, i jos sad sa tim :lol:
E čuj 187? Čim su tebe zaljevali (i što mene malo ne zališe). Ništa onda, trofrtaljke su svakako in.
Ma.Le.Na

#9532 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

da li neko ima iskustva sa dr. Muratom Djuderijom?
ako i nas forumski ima neko misljenje o njemu?
trazim gdje da otvorim karton kod drzavnog ginekologa, trebace mi za bolovanje..trudnicko..porodiljsko itd.
Cholina_Lokica

#9533 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

safran wrote:
Cholina_Lokica wrote:
E čuj 187? Čim su tebe zaljevali (i što mene malo ne zališe). Ništa onda, trofrtaljke su svakako in.
Ma kad budem sa najvecim stomakom bice vec ljeto, ali eto trebace mi malo na prelazu tako te odjece... Al' haj' o tom po tom, oko gluposti se srkletim :lol:
Maybach

#9534 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Ja kako se ove prehlade nikako do kraja otarasit,iz pidzama i trenerki ne izlazim.brat bratu je najudobnije :) kad krenem se oblacit pa hajd kompresivne carape pa hajd opet preko nesto,pa dok gornji dio skontam,elem nista nisacim.svaka cast trudnicama koje imaju zelju da se sredjuju,doduse ja sam na bolovanju,da idem na posao morala bih.ja cekam snizenja pa da kupim pidzame,spavacice i duge dzempere.kad ko sta vidi da je pocelo,javljajte!u tifaniju ima trudnickih stvari,trenerki,helanki i hlaca ali su brojevi problem.
jexy

#9535 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jexy »

Ma.Le.Na wrote:da li neko ima iskustva sa dr. Muratom Djuderijom?
ako i nas forumski ima neko misljenje o njemu?
trazim gdje da otvorim karton kod drzavnog ginekologa, trebace mi za bolovanje..trudnicko..porodiljsko itd.
Nemam licno iskustva, ali prijateljica je kod njega vodila trudnocu u domu zdravlja u Hadzicima. Ima jako cudnu praksu da trudnice prima samo jedan dan u sedmici i to nema nikakvog narucivanja, nego dodje ujutro i ceka dok je ne prozove po nekom svom sistemu i tako svaki put. Znala je cekati po 5-6 sati.

Takodjer, iz iskustva druge prijateljice koja je trudnocu vodila privatno i kada je doslo vrijeme da otvori porodiljsko, otisla je kod dr.Djuderije, ali on je odbio da joj otvori porodiljsko, jer nije kod njega vodila trudnocu, tako da znas da zna biti malo nezgodan po tom pitanju.

Ako ti karton u domu zdravlja treba samo zbog otvaranja porodiljskog, evo moje licno iskustvo. Trudnocu sam vodila privatno, a kada sam trebala otvorit porodiljsko, tacno na taj dan od kada sam zeljela otvoriti bolovanje otisla sam u dom zdravlja na Otoci i tu mi je doktor otvorio bolovanje i dao onu veliku uputnicu za porod. Tada sam prvi put tu otisla, znaci uopste nisam imala otvoren karton i niko mi nije pravio nikakva ni pitanja ni probleme. Svo osoblje tu je jako ljubazno i susretljivo prema trudnicama.
Maybach

#9536 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Zene imate li kakve isprobane recepte za podizanje zeljeza,pored lijekova?
manekenka u penziji

#9537 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Maybach wrote:Zene imate li kakve isprobane recepte za podizanje zeljeza,pored lijekova?
Cvekla kao salata,
Grozdice kao grickalice,
Hurme pod obavezno.

Pila sam prenatal i kombinovala sa ovim gore. Najmanje zeljezo mi je bilo 15 nekad krajem 8og mj.trudnoce :)
safran

#9538 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Sve ovo što je manekenka navela je OK ali ako su ti generalno loši parametri crvene krvne loze (ukupan br. eritrocita, konc. hemoglobina i hematokrit) na donjoj granici ili ispod, nemoj se zafrkavati - uzmi feroglobin ili nešto slično tome uz vitamine koje već piješ.
Maybach

#9539 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Zeljezo mi je 16 ali je hemoglobin ispod normale kao i crvena k.z i hematokrit.pijem vitamine,uzela sam tothemu ali moram i hranom,mada sam i do sad jela cveklu i slicno ali dzaba izgleda
safran

#9540 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Da li ti je Tothemu preporučio ljekar ili si uzela na svoju ruku? Pitam jer ti željezo i nije nisko a kontraindikacija za tothemu je upravo anemija koja nije uzrokovana nedostatkom željeza. Prije će biti da ti nedostaju vitamini potrebni za umnožavanje eritrocita i sintezu hemoglobina - vit. B kompleksa, prije svega B12. Stoga sam i spomenula Feroglobin jer uz Fe sadrži i B12 a mislim i vit. C koji je potreban za resorpciju željeza.
Maybach

#9541 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Nije nista preporucio posebno ali posto tothemu imam kuci rekao je da moze,plus c vit.pijem prenatal od orthomola vec,plus magnezij,sto se tice onoga sto uzimam i inace.pa sad ne znam.feroglobin sam uzimala i prije ali ne znam dal mi je sada dovoljan.ja sam i inace uglavnom anemicna,dal sa zeljezom dal sa hemoglobinom ili oboje,ali ima perioda i kada to sve bude dobro kao sto je bilo na pocetku trudnoce.dosta sam vadila i krv u zadnje vrijeme,jedno 9 puta do 6og mjeseca mads to nije razlog.
P.s.feroglobin je bio must have za vrijeme studentskih dana :)
safran

#9542 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

E pa ništa onda, mnogo dobre i skupe vitamine piješ, nastavi kako radiš do sljedećih nalaza. Orthomol ima vitamine B kompleksa u suvišku, nema da fali. Sa željezom je nešto slabiji ali uzimaš tothemu. Što se tiče hrane manekenka ti je navela (grožđice naročito), meni pada na pamet još i tahin kao izvor Fe (uzima se pomiješan s medom u jednakim omjerima). U mojoj drugoj trudnoći se meni strašno jelo crno grožđe. Mislim, inače ga volim ali ovo je bilo kako oči otvorim samo vidim crne bobe. Uradim redovne nalaze kad anemija. Tijelo samo tražilo šta mu nedostaje (i feroglobin sam uzela, naravno).
radenska

#9543 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

sta ja ona da jedem, pijem tothemu, zeljezo 3. Ja se generalno dobro osjjecam, ali problem nastaje poslije poroda. Ne mogu da se pomjerim bez da ne padnem u nesvijest. Tako je barem bilo s prvim djetetom. Porod otprilike za 15ak dana po terminu. KAze katica da ce i ova beba biti pokrupna, izmedju 4500 i 5 kg
Maybach

#9544 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Hvala na savjetima!Ja uzimam i pekmez od jabuka,kazu da pomaze al meni eto trenutno bas i ne pomaze,ali probajte,sve je individualno izgleda.
safran

#9545 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

@radenska
Ne znam, trebaš istražiti uzrok anemije. Mogući uzroci anemije su vrlo heterogeni, od običnog nedostatka nutrijenata preko poremećaja resorpcije željeza ili B12, do poremećaja regulacije produkcije hemoglobina ili diobe eritrocita. Postoje i neki puno ozbiljniji uzroci ali njih ćemo preskočiti. Dakle, nakon što se porodiš i stabiliziraš stanje u kući ( grohotom :lol: ) istraži uzroke.
julisiz es grant

#9546 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

safran wrote:@radenska
Ne znam, trebaš istražiti uzrok anemije. Mogući uzroci anemije su vrlo heterogeni, od običnog nedostatka nutrijenata preko poremećaja resorpcije željeza ili B12, do poremećaja regulacije produkcije hemoglobina ili diobe eritrocita. Postoje i neki puno ozbiljniji uzroci ali njih ćemo preskočiti. Dakle, nakon što se porodiš i stabiliziraš stanje u kući ( grohotom :lol: ) istraži uzroke.
Anemija u trudnoći je tzv. sideropenijska anemija, tj anemija zbog nedostatka željeza. Nedostatak željeza nastaje iz jednostavnog razloga što su u trudnoći povećane potrebe za njim, tj potrebno je tokom cijele trudnoće unijeti dodatnih 1000 mg Fe, od čega 300 mg potroši beba, 200 se izluči putem crijeva, a 500 mg potrebno je da popuni nove eritrocite (jer se u trudnoći stvori masa od 450 mL dodatnih eritrocita). Da bi trudnica "stigla" sve te povećane potrebe, koje uglavnom nastaju u 2. polovini trudnoće, bilo bi potrebno da unosi 6-7 mg Fe dnevno, ali pošto se rijetko ko danas tako hrani, dolazi do relativnog manjka Fe, pa se kod većine trudnica nakon 20. sedmice razvije anemija, te postane neophodno uzimati preparate Fe.
safran

#9547 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Svjesna sam navedenog. Ako sam dobro razumjela ona nema anemiju tokom trudnoće već nakon poroda. Inače moj post je više motiviran činjenicom da se anemija uglavnom tumači kao nedovoljno unošenje željeza a ne mora to uvijek biti slučaj.
julisiz es grant

#9548 Re: Trudnjače i porodilje online

safran wrote:Svjesna sam navedenog. Ako sam dobro razumjela ona nema anemiju tokom trudnoće već nakon poroda. Inače moj post je više motiviran činjenicom da se anemija uglavnom tumači kao nedovoljno unošenje željeza a ne mora to uvijek biti slučaj.
Anemija u trudnoći (nastala mehanizmom koji sam opisao) + gubitak krvi od oko 500 ml (litar za carski rez) na porodu (da, ovo su procjene gubitka krvi kad sve teče KAKO TREBA) dovode do još veće anemije po porodu. Zato se i preporučuje uzimanje preparata Fe bar još 2-3 mjeseca nakon poroda.
JanuaryJones

#9549 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Doktore znate li zašto ne rade spinalnu anesteziju za carski u Vojnoj?
julisiz es grant

#9550 Re: Trudnjače i porodilje online

JanuaryJones wrote:Doktore znate li zašto ne rade spinalnu anesteziju za carski u Vojnoj?
Vjerovatno zato što njihovi anesteziolozi neće/ne znaju/ne smiju to da rade. Nekog drugog objašnjenja nemam.
Post Reply