Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dadoka84

#9526 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

-5 napolju
24.3 Dnevni,
22.5 spavaća.
474w trenutna.
romim

#9527 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

mma5788 wrote: 06/02/2020 18:45
Abate Fetel wrote: 06/02/2020 18:40
mma5788 wrote: 06/02/2020 18:33 Da li ima neko da se grije na obicnu klimu a ne na inverter. Moji tetak i tetka imaju najobicniju klimu VOX 400KM placena i super im je toplo u stanu.. I jedna prednost je sto im je vanjska jedinica ubacena na terasu pa nema otpora vjetra a racuni za struju im veci 50-60KM nego ljeti?
Neka misljenje o ovome.
Ne može grijat na minusima ustvari ne grije čim temperatura padne na 3 stepena
Ova je deklarisana na minus 5 i stvarno grije dobro.. Ali izolacija im je super i stolarija a i svi sa strane griju.. Tako da je to dokaz da moze da grije a ja mislim da ima veze i to sto je vanjska jedinica na terasi.
Ja stvarno ne znam jeli se ti sprdas, ili ti nesto fali?
Ako si se uvjerio na primjeru da je nesto dobro i da radi, zasto onda trazis misljenje drugih? Jeli vjerujes vise nekom na forumu nego svojim ocima?
Sledece, znas li uopste sta hoces?
Prvo pises o inverteru, pa o konvertorima i sad odjednom o obicnoj klimi.
Jeli moguce da je tolika nauka skontati da li konvertor ima ili nema termostat?
Jeli moguce da to pitanje postavljas na forumu, a niko ne zna ni koji su konvertori u pitanju, ili je normalno da otvoris prospekt i procitas?
romim

#9528 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

rovac13 wrote: 06/02/2020 21:21 Jel neko zabranio citanje teme od ranije.

Tema ima brat bratu 7-8 godina.
Pisalo se o grijanju,grijalicama i konvektorima,pa klimama i razlikama u potrosnji,pa o paljenju gasenju grijamja,pa o inverterima i obicnim klimama,pa o principu rada klime i zasto se ne smije vanjska jedinica zatvorir.

Umjesto da se tema podigne na visi nivo,oni nju vracaju na sami pocetak,sad treba ispocetka objasnjavat kako drzat grijalicu :)

To se prvo procita tema,pa onda ako ima nesuglasica pitanje i podpitanje.
Kako ce neko procitati sta se pisalo 7-8 godina, kad se o tome ima li konvertor termostat ili ne, pise 10 stranica?
romim

#9529 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

mma5788 wrote: 06/02/2020 21:15
Ermin ZM wrote: 06/02/2020 21:06
mma5788 wrote: 06/02/2020 19:53 Dosao sam kulturno i pitao a ne vi hejtujete svakoga ko nema para da kupi klimu. Mislite sta hoce, bas me..
Izvini, malo me pojede kuriozitet, ako se ne varam napisao si da si kupio stan. Haj nebitno, mozda si se momacki uvalio u kredit pa ti ne ostane. Ono sto nmg da svarim, ti sad hoces da rijesis grijanje za stan za koji si dao nekoliko desetina hiljada sa 400 km? Pa ljudi daju nekoliko hiljada.. koliko para toliko i muzike.
Drugo hoces obicnu klimu za 400 km a imas inverter kakav da je opet 5 puta bolji od te za 600?
Nije kredit nego nesto ustedjevine i mama je pomogla dosta.. Stvarno mi ne ostane.. Inverter cu kupiti sigurno ali sada citam svasta pa razmisljam o svemu i pitam da li je se neko susretao sa tim stvarima.. Mislim da cu najverovatnije zimu prezimiti sa konvektorima a sledeće godine kupiti inverter dobar ako ne uspije kupovina na rate..
Ustedio za stan, al mu ne ostane da ustedi za inverter :roll:
problemnatravunu

#9530 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by problemnatravunu »

mma5788 wrote: 06/02/2020 18:33 Da li ima neko da se grije na obicnu klimu a ne na inverter. Moji tetak i tetka imaju najobicniju klimu VOX 400KM placena i super im je toplo u stanu.. I jedna prednost je sto im je vanjska jedinica ubacena na terasu pa nema otpora vjetra a racuni za struju im veci 50-60KM nego ljeti?
Neka misljenje o ovome.
Grijem se na običnu Gree klimu , ali samo poneki dan u prelaznim periodima u proljeće i jesen, kad Toplane vise ne griju, odnosno kad jos uvijek ne pale grijanje....za tu je namjenu i kupljena a posluži i za hladjenje pokoji dan ljeta (praktično da radi svega nekoliko dana u godini, kad saberem , to je max 30 dana kada se pali)
mma5788

#9531 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

romim wrote: 07/02/2020 02:16
mma5788 wrote: 06/02/2020 18:45
Abate Fetel wrote: 06/02/2020 18:40

Ne može grijat na minusima ustvari ne grije čim temperatura padne na 3 stepena
Ova je deklarisana na minus 5 i stvarno grije dobro.. Ali izolacija im je super i stolarija a i svi sa strane griju.. Tako da je to dokaz da moze da grije a ja mislim da ima veze i to sto je vanjska jedinica na terasi.
Ja stvarno ne znam jeli se ti sprdas, ili ti nesto fali?
Ako si se uvjerio na primjeru da je nesto dobro i da radi, zasto onda trazis misljenje drugih? Jeli vjerujes vise nekom na forumu nego svojim ocima?
Sledece, znas li uopste sta hoces?
Prvo pises o inverteru, pa o konvertorima i sad odjednom o obicnoj klimi.
Jeli moguce da je tolika nauka skontati da li konvertor ima ili nema termostat?
Jeli moguce da to pitanje postavljas na forumu, a niko ne zna ni koji su konvertori u pitanju, ili je normalno da otvoris prospekt i procitas?
Je li se to ne smije ovdje postaviti pitanje ili sta.. Za koji ce onda forum? Znaci ako vam smetaju pitanja, ne odgovarate na njih.. Ja kao i svako sa jebeno malom platom se trudim da opstanem a ako ostali imaju para na bacanje ne morate pljuvati po nama na ovakav nacin.
Last edited by mma5788 on 07/02/2020 07:33, edited 2 times in total.
mma5788

#9532 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

romim wrote: 07/02/2020 02:35
mma5788 wrote: 06/02/2020 21:15
Ermin ZM wrote: 06/02/2020 21:06

Izvini, malo me pojede kuriozitet, ako se ne varam napisao si da si kupio stan. Haj nebitno, mozda si se momacki uvalio u kredit pa ti ne ostane. Ono sto nmg da svarim, ti sad hoces da rijesis grijanje za stan za koji si dao nekoliko desetina hiljada sa 400 km? Pa ljudi daju nekoliko hiljada.. koliko para toliko i muzike.
Drugo hoces obicnu klimu za 400 km a imas inverter kakav da je opet 5 puta bolji od te za 600?
Nije kredit nego nesto ustedjevine i mama je pomogla dosta.. Stvarno mi ne ostane.. Inverter cu kupiti sigurno ali sada citam svasta pa razmisljam o svemu i pitam da li je se neko susretao sa tim stvarima.. Mislim da cu najverovatnije zimu prezimiti sa konvektorima a sledeće godine kupiti inverter dobar ako ne uspije kupovina na rate..
Ustedio za stan, al mu ne ostane da ustedi za inverter :roll:
Tako je.. Bilo mi je vaznije kupiti koji kvadrat stana vise nego misliti o inverteru.. I ako ti smetaju moje objavi i pitanja ne moras odgovorati.. Ohladi malo
romim

#9533 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

[/quote]

Tako je.. Bilo mi je vaznije kupiti koji kvadrat stana vise nego misliti o inverteru.. I ako ti smetaju moje objavi i pitanja ne moras odgovorati.. Ohladi malo
[/quote]

Ako bas moram tako da ti odgovorim, nije problem. Forum sluzi da bi se raspravljalo o konkretnim pitanjima i iskustvima, a ne o tvojim retardiranim pitanjima da li tvoj konvertor ima termostat, jer je tebi tesko da procitas uputstvo.
Kontradiktoran si, uspio odvajati da ustedis i kupis stan bez kredita, a nisi u stanju za 10 mjeseci odvojiti da kupis inverter?
Kvadrat stana koliko znam kosta koliko jedan prilicno dobar inverter.
Sledece, ja ne znam gdje si do sad zivio, pa postavljas pitanje o misljenju da odrzavas temperaturu na 13-14 stepeni? Jesi kupio stan sa prozorima ili je bez prozora?
Zatrpavas temu retardiranim pitanjima, i onaj ko stvarno hoce nesto konkretno da procita, mora da lista tvoje gluposti do beskonacnosti.
I da, smetaju mi tvoje objave i pitanja da sam morao da reagujem, jer si me iznervirao tolikom kolicinom gluposti.
Pratim ovu temu vec duze vremena, ali nisam bio clan foruma.
Tvoje gluposti su me navele da se registrujem.
Abate Fetel

#9534 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Da se vratimo na temu

TOSHIBA SUPER DAISEKAI RAS-16N3AVP-3

2800 maraka, inače je 3400 tačno se dvoumim a nudi mi se ko na tacni :skoljka:
mma5788

#9535 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

romim wrote: 07/02/2020 11:38
[/quote]

Ako bas moram tako da ti odgovorim, nije problem. Forum sluzi da bi se raspravljalo o konkretnim pitanjima i iskustvima, a ne o tvojim retardiranim pitanjima da li tvoj konvertor ima termostat, jer je tebi tesko da procitas uputstvo.
Kontradiktoran si, uspio odvajati da ustedis i kupis stan bez kredita, a nisi u stanju za 10 mjeseci odvojiti da kupis inverter?
Kvadrat stana koliko znam kosta koliko jedan prilicno dobar inverter.
Sledece, ja ne znam gdje si do sad zivio, pa postavljas pitanje o misljenju da odrzavas temperaturu na 13-14 stepeni? Jesi kupio stan sa prozorima ili je bez prozora?
Zatrpavas temu retardiranim pitanjima, i onaj ko stvarno hoce nesto konkretno da procita, mora da lista tvoje gluposti do beskonacnosti.
I da, smetaju mi tvoje objave i pitanja da sam morao da reagujem, jer si me iznervirao tolikom kolicinom gluposti.
Pratim ovu temu vec duze vremena, ali nisam bio clan foruma.
Tvoje gluposti su me navele da se registrujem.
[/quote]

Ako ti smetaju moje gluposti nemoj da citas.. Svi imamo pravo da postavljamo sta hocemo,zato ohladiii
Abate Fetel

#9536 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Jel može bez nadjebavanja i spama?
mma5788

#9537 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

Izgleda da sta se god pita nekim clanovima smeta.. Cast izuzecima naravno.
Felix77

#9538 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Ima li neko da je imao neizolovan pod, pa ga izolovao toplotno, i sta je dobio najviše me zanima potrosnja na inverter
Abate Fetel

#9539 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Felix77 wrote: 07/02/2020 12:08 Ima li neko da je imao neizolovan pod, pa ga izolovao toplotno, i sta je dobio najviše me zanima potrosnja na inverter
Kakav neizolovan pod ne kontam?
romim

#9540 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

mma5788 wrote: 07/02/2020 12:06 Izgleda da sta se god pita nekim clanovima smeta.. Cast izuzecima naravno.
Da bi pratio temu, moram da citam i tvoje postove.
Usput podsjeti me za koju sezonu si planirao da ugradis klimu?
Kazes mala plata. Kako si uspio od male plate ustediti za kupovinu stana, a pomagas da ne mozes ustediti za inverter?
romim

#9541 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Abate Fetel wrote: 07/02/2020 12:04 Jel može bez nadjebavanja i spama?
Lijep pozdrav, al ne moras biti bas svakom loncu poklopac.
mma5788

#9542 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

romim wrote: 07/02/2020 12:27
mma5788 wrote: 07/02/2020 12:06 Izgleda da sta se god pita nekim clanovima smeta.. Cast izuzecima naravno.
Kazes mala plata. Kako si uspio od male plate ustediti za kupovinu stana, a pomagas da ne mozes ustediti za inverter?
Planiram da zimu 2020-21 prezimim sa konvektorima i da kasnije kupim inverter.. I nisam nikada rekao da ne bih stedio za inverter naprotiv ali nisam u mogucnosti ga ove godine kupiti..A pitam razne stvari da bih dao sto manje novca na struju. Nisam imao nikakvu zlu namjeru niti da zezam ikoga, nego vidim da se ljudi razumiju pa pitam svasta a normalno je da su nekima moja pitanja glupa ili nesto pa Boze moj.
romim

#9543 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Felix77 wrote: 07/02/2020 12:08 Ima li neko da je imao neizolovan pod, pa ga izolovao toplotno, i sta je dobio najviše me zanima potrosnja na inverter
Pozdrav.
Posto sam se tek registrovao, da ti odgovorim za pojavu budji. Nemoj da cistis vodom i trljas po zidu, jer ces morati to da krecis posle. Ostace ti tamne mrlje na zidu.
U toj prostoriji trebas pojacati grijanje, kao sto si vec uradio i ubacio konvertor.
Prozracuj prostoriju par puta dnevno, dovoljno ujutru, popodne i uvece po 5min.
Najbolje bi bilo kad bi napravio promaju da se brzo promjeni sav vazduh u prostoriji, a da se ne ohlade zidovi.
Kad ti se vlaga na zidu osusi, kupi MUFFA KILLER sredstvo za skidanje pljesni, glivica.
Poprskaj tim sredstvom i sve ce nestati sa zida. Zavisno koliko se budji pojavilo, mozda budes morao na nekim mjestima ponovo poprskati.
U roku pola sata nestaje sve sa zida kao da nista nije bilo.
Ako budes trljao zid bilo cim, utrljaces budj u boju i ostace ti fleke.
Usput da te upozorim da sredstvo ima jak i neugodan miris, pa je najbolje da ga prskas kad je malo bolje vrijeme, da mozes vise zraciti prostoriju.
Ovo ti pisem iz licnog iskustva jer zivim u kuci bez izolacije i imam problema sa pojavom vlage.
Postoje i druga sredstva na istom principu, al ih nisam isprobao, osim nekog po nazivu Savo, al se nije dobro pokazao jer samo djelimicno uklanja budj.
Ovaj mufa killer mozes uzeti po trznim centrima a cijena mu se krece od 5.90km do 7.90km za pakovanje 250ml
HardCore

#9544 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

romim wrote: 07/02/2020 12:48
Pozdrav.
Posto sam se tek registrovao, da ti odgovorim za pojavu budji. Nemoj da cistis vodom i trljas po zidu, jer ces morati to da krecis posle. Ostace ti tamne mrlje na zidu.
U toj prostoriji trebas pojacati grijanje, kao sto si vec uradio i ubacio konvertor.
Prozracuj prostoriju par puta dnevno, dovoljno ujutru, popodne i uvece po 5min.
Najbolje bi bilo kad bi napravio promaju da se brzo promjeni sav vazduh u prostoriji, a da se ne ohlade zidovi.
Kad ti se vlaga na zidu osusi, kupi MUFFA KILLER sredstvo za skidanje pljesni, glivica.
Poprskaj tim sredstvom i sve ce nestati sa zida. Zavisno koliko se budji pojavilo, mozda budes morao na nekim mjestima ponovo poprskati.
U roku pola sata nestaje sve sa zida kao da nista nije bilo.
Ako budes trljao zid bilo cim, utrljaces budj u boju i ostace ti fleke.
Usput da te upozorim da sredstvo ima jak i neugodan miris, pa je najbolje da ga prskas kad je malo bolje vrijeme, da mozes vise zraciti prostoriju.
Ovo ti pisem iz licnog iskustva jer zivim u kuci bez izolacije i imam problema sa pojavom vlage.
Postoje i druga sredstva na istom principu, al ih nisam isprobao, osim nekog po nazivu Savo, al se nije dobro pokazao jer samo djelimicno uklanja budj.
Ovaj mufa killer mozes uzeti po trznim centrima a cijena mu se krece od 5.90km do 7.90km za pakovanje 250ml
Ne bacaj na ovo pare, varkina isto radi a jeftinija hhaha
mma5788

#9545 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

Vlaga dosta zeznuta stvar.. :sad:
romim

#9546 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Ne znam za varikinu, jer nisam probao, al sam procitao da samo izbjeljuje prividno, a ne ubija gljivice.
Ovo sam probao i nevjerovatno djeluje.
Problem je izolacija. Kod mene je temperatura zida oko 18c, al u cosku gdje se spajaju zidovi sa betonskim stubom je 9c.
Rjesenje, pregrijavati prostoriju vise nego sto treba da bi se zidovi zagrijali dovoljno i sprijecilo stvaranje kondenza. Redovno provjetravanje, pogotovo ko ima dobru pvc stolariju koja odlicno dihtuje pa nema samostalne promjene vazduha u prostoriji.
romim

#9547 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

mma5788 wrote: 07/02/2020 12:37
Planiram da zimu 2020-21 prezimim sa konvektorima i da kasnije kupim inverter.. I nisam nikada rekao da ne bih stedio za inverter naprotiv ali nisam u mogucnosti ga ove godine kupiti..A pitam razne stvari da bih dao sto manje novca na struju. Nisam imao nikakvu zlu namjeru niti da zezam ikoga, nego vidim da se ljudi razumiju pa pitam svasta a normalno je da su nekima moja pitanja glupa ili nesto pa Boze moj.
Ispisao sam se i nije se poslao post. Sad cu ponovo, al skraceno.
Procitaj uputstvo i vidi imas li termostat na konvertoru, pa ces znati treba li ti termostatska uticnica.
Stan sa dobrom izolacijom, temperatura sa 22c ne bi trebala padati ispod 16c. Prema tome kad niai u stanu odrzavaj na 18, a kad si u stanu na 22c.
Obicna klima ne grije na minusima, prema tome sta ces dobiti ako je kupis?
Ko te ubjedjuje u suprotno neka ti detaljno napise koliki prostor grije, sa kakvom izolacijom, na kojim temperaturama.
Moj savjet, kupi inverter na rate za 1200km i ugradi do zime 20/21 jer ce ti konvertori minimum trecinu, ako ne i vise tog invertera pojesti racunima za struju.
mma5788

#9548 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

romim wrote: 07/02/2020 13:27
mma5788 wrote: 07/02/2020 12:37

Ispisao sam se i nije se poslao post. Sad cu ponovo, al skraceno.
Procitaj uputstvo i vidi imas li termostat na konvertoru, pa ces znati treba li ti termostatska uticnica.
Stan sa dobrom izolacijom, temperatura sa 22c ne bi trebala padati ispod 16c. Prema tome kad niai u stanu odrzavaj na 18, a kad si u stanu na 22c.
Obicna klima ne grije na minusima, prema tome sta ces dobiti ako je kupis?
Ko te ubjedjuje u suprotno neka ti detaljno napise koliki prostor grije, sa kakvom izolacijom, na kojim temperaturama.
Moj savjet, kupi inverter na rate za 1200km i ugradi do zime 20/21 jer ce ti konvertori minimum trecinu, ako ne i vise tog invertera pojesti racunima za struju.
Sto se tice invertera probacu stvarno,jer vidim da su ljudi zadovoljni sa takvim nacinom grijanja..Razmisljao sam i o grijanju na drva ali u stanu je malo nezgodno..
romim

#9549 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Koliki ti je stan?
Kakva je izolacija?
Ima li stanova ispod, iznad, pored, kolika je povrsina vanjskog zida?
Grijao sam se na drva, sad se grijem na pelet.
Klimu cu vjerovatno ugraditi kad budem u mogucnosti za grijanje u prelaznom periodu i hladjenje ljeti.
mma5788

#9550 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

romim wrote: 07/02/2020 13:40 Koliki ti je stan?
Kakva je izolacija?
Ima li stanova ispod, iznad, pored, kolika je povrsina vanjskog zida?
Grijao sam se na drva, sad se grijem na pelet.
Klimu cu vjerovatno ugraditi kad budem u mogucnosti za grijanje u prelaznom periodu i hladjenje ljeti.
Stan je 42m2 ali posto sam samac planiram da grijem samo kuhinju i dnevni boravak to je nekih 20-25m2..Izolacija jako dobra,samo jedan vanjski zid,do mene griju ispod mene ne(nije prodat stan),stolarija nova..Površinu vanjskog zida ne znam,rijec je o stanu sa kosinama.
I ja bih klimu koristio u ljetu jer su vrucine u takvim stanovima nepodnosljive,tako da bi mi se ona dvostruko isplatila.
Post Reply