Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
made_in_sarajevo

#9526 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by made_in_sarajevo »

ima li neko da poznaje Opel Omega 2.0 16V 1998 godiste. Servisi, odrzavanje, limarija, trapovi, itd...?

cuo sam do sad price kako propada,truhne,zadnji most propadne, trapovi katastrofa, teska za servisati kad tako ode nesto, slabo dijelova... nazovem motorex kaze covjek ko i za svako auto ima dijelova,a ako bas nesto ode vazda se moze naruciti.
tempuser

#9527 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Tom autu je limarija kriticna, sve ostalo manje-vise prosjek
commendatore

#9528 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by commendatore »

Eto volio bi omegu provozat kazu olicenje udobnosti
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9529 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

commendatore wrote:Eto volio bi omegu provozat kazu olicenje udobnosti
Ja sam se nedavno u Splitu vozio u taxiju, omega benzinjara konvertovana na plin. Opticki jako dobra izgledala, a u pitanju je zadnja serija. Ja sam bil odusevljen udobnoscu a jos vise mjenjacem, automatik, koji je tako glatko saltao, stvarno sam bio pozitivno iznenadjen.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#9530 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Jedno kratko pitanje,

Da li je moguce da je auto ima problema pri paljenju kada je zagrijan, ako jedan od onih pipaka od filtera goriva nije ukljucen u svoju boju?
Ned071

#9531 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Danas mi nesto pade na pamet... Jel se moze naci na netu negdje neki plan odrzavanja vozila? Recimo ona koja su presla vise od 100 hiljada? Tipa kad se mijenja koji remen i slicno?
kabal1337

#9532 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Ned071 wrote:Danas mi nesto pade na pamet... Jel se moze naci na netu negdje neki plan odrzavanja vozila? Recimo ona koja su presla vise od 100 hiljada? Tipa kad se mijenja koji remen i slicno?
User manual ? Vjerovatno ga imas u autu - Procitaj ?
Ned071

#9533 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Nemam...
kabal1337

#9534 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

skines sa neta u pdf formatu ?
commendatore

#9535 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by commendatore »

Ma to uputstvo pada u vodu kad kupisvpolovno auto..... moras odmah da uradis veliki servis bez pogovora ako ne zelis glavobolje
530i

#9536 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

kabal1337 wrote:
Ned071 wrote:Danas mi nesto pade na pamet... Jel se moze naci na netu negdje neki plan odrzavanja vozila? Recimo ona koja su presla vise od 100 hiljada? Tipa kad se mijenja koji remen i slicno?
User manual ? Vjerovatno ga imas u autu - Procitaj ?
Obično to bude navedeno u servisnoj knjižici.
Ned071

#9537 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

commendatore wrote:Ma to uputstvo pada u vodu kad kupisvpolovno auto..... moras odmah da uradis veliki servis bez pogovora ako ne zelis glavobolje
Nemam velikog servisa... Tako sam slucajno saznao npr kilometrazu na kojoj se mijenja mikroremen... Upravo sam to i mislio, moze li se na net naći pdf sa uputstvima?
pemanapemani

#9538 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by pemanapemani »

Desni zadnji točak na peugeotu 206 se malo nakrivio i ima lufta.

Može li se raditi samo jedna strana ili ide zamjena čitavog zadnjeg mosta/trapa?
530i

#9539 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Ide reparacija kompletnog zadnjeg trapa, tj. torzije, ako ništa nije iskrivljeno mimo toga.
Muskolo

#9540 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Muskolo »

Vozdra drustvo. Imam Renault Twingo 1.2 16V. Obicno sipam benzin na El Tarikl ili Ep. Auto bilo normalno. Jucer sam nasuo na Gasprom Breka. Nakon par kilometara auto je pocelo da trza, nece da primi gas, moram "pumpati" papucicu od gasa da bi auto primilo gas i krenulo. Danas je vec poceo da trza i da se gasi. Majstor kaze da je voda u benzinu i da to potrosim i da naspem na pumpi gdje inace sipam.
Sta vi savjetujete, da li da cistim rezervar ili da ovo potrosim, jer nisam puno natocio 20 maraka (sreca).
Auto je servirisirano redovno, nove su mu svjecice.
Hvala.
hellhammer

#9541 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hellhammer »

Muskolo wrote:Vozdra drustvo. Imam Renault Twingo 1.2 16V. Obicno sipam benzin na El Tarikl ili Ep. Auto bilo normalno. Jucer sam nasuo na Gasprom Breka. Nakon par kilometara auto je pocelo da trza, nece da primi gas, moram "pumpati" papucicu od gasa da bi auto primilo gas i krenulo. Danas je vec poceo da trza i da se gasi. Majstor kaze da je voda u benzinu i da to potrosim i da naspem na pumpi gdje inace sipam.
Sta vi savjetujete, da li da cistim rezervar ili da ovo potrosim, jer nisam puno natocio 20 maraka (sreca).
Hvala.
necistoce u gorivu, skini rezervoar i ocisti kao i sam sistem napajanja gorivom, iznenadit ces se koliko necistoca ima u rezervoaru, ne cekaj nikada da ti padne gorivo nisko u rezervoaru, sipaj na pola, zna se desiti kondenzacija kod praznih rezervoara
Astrix

#9542 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Astrix »

Danas na autoputu u Prnjavoru mi izbaci check engine grešku, dođem kući i pročitam grešku, ispade mi ovo:
Turbocharger (TC) wastegate regulating valve - circuit malfunction;
Regulator ventila za turbopunjač (TC) - kvar kruga;

Da napomenem da u vožnji nisam osjetio baš ništa, jučer 300 km i danas isto toliko. Tek znači u povratku u Prnjavoru na autoputu izbacilo grešku i do Sarajeva je stajala upaljena, kad sam stigao kući ugasim pa ponovo upalim auto i greške nema?
LeKo

#9543 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

Astrix wrote:Danas na autoputu u Prnjavoru mi izbaci check engine grešku, dođem kući i pročitam grešku, ispade mi ovo:
Turbocharger (TC) wastegate regulating valve - circuit malfunction;
Regulator ventila za turbopunjač (TC) - kvar kruga;

Da napomenem da u vožnji nisam osjetio baš ništa, jučer 300 km i danas isto toliko. Tek znači u povratku u Prnjavoru na autoputu izbacilo grešku i do Sarajeva je stajala upaljena, kad sam stigao kući ugasim pa ponovo upalim auto i greške nema?
Što će reći da je očitao previsok pritisak...
hopi

#9544 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

Muskolo wrote:Vozdra drustvo. Imam Renault Twingo 1.2 16V. Obicno sipam benzin na El Tarikl ili Ep. Auto bilo normalno. Jucer sam nasuo na Gasprom Breka. Nakon par kilometara auto je pocelo da trza, nece da primi gas, moram "pumpati" papucicu od gasa da bi auto primilo gas i krenulo. Danas je vec poceo da trza i da se gasi. Majstor kaze da je voda u benzinu i da to potrosim i da naspem na pumpi gdje inace sipam.
Hvala.
s lošim gorivom bi trebale biti manje razlike u vožnji a ne da jedva voziš

možda bobina otišla?
Muskolo

#9545 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Muskolo »

hopi wrote:
Hvala.
s lošim gorivom bi trebale biti manje razlike u vožnji a ne da jedva voziš

možda bobina otišla?
Izgleda da je do goriva, nikad vise gasprom.
bit101

#9546 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bit101 »

Ned071 wrote:
bit101 wrote:Pitanje:

Opel Astra J 2013 1.7 CDTI. Pocelo se pojavljivati obavjestenje "Service Vehicle Soon" i odem u Berlijetu, tamo mi kazu da je problem sa senzorom temperature ispusnih plinova, obrisu je i kazu da dodjem ako se vrati. Vratila se sutradan, kazu treba zamijeniti, i to taj senzor i jos jedan, sto kosta oko 500-600 km. Posto mi je to bilo puno, odem kod Sane (Safety Car) na Stupu, nakon pregleda (sa originalnom dijagnostikom) on kaze da su mi otisle dizne, i to sve cetiri, i pokaze mi dijagnostiku gdje pise za dizne da su im vrijednosti u rasponu od -400 do -600 mm3 (sta god to znacilo). Poslije toga sam bio jos kod dva majstora (koji doduse nisu imali originalnu dijagnostiku) i oni kazu da nisu dizne, te da je do njih problem da bi se to primijetilo na grubljem radu, nestabilnim obrtajima i dimu iz ispuha. Auto fakat dobro i glatko ide i ne gubi snagu (bar koliko se ja razumijem).
Sad, kome vjerovati i sta raditi? Sana hoce 1000 km da reparira sve cetiri dizne, da li to uraditi ili samo zamijeniti senzor? Da li je Sana pouzdan majstor? Je li moguce da je pogrijesio?
kod sane ima dobar majstor koji zna sa opelima. ali bih ti ja preporucio da se najavis i odes ako imas vremena do zenice. covjek se zove aid i mislim da je najbolji majstor za opele u bih. ako ti i on kaze isto, onda radi gdje ti je povoljnije ili gdje zelis...

http://www.dzamboservice.com/
Evo da javim, bio kod Aida, prikljucio originalnu dijagnostiku i sve pregledao, i prema njemu dizne su u odlicnom stanju, sve super. Problem pravi ovaj senzor koji cu zamijeniti.

Znaci veliki minus za Safety Car i Sanu kao majstora jer mi je rekao da su mi dizne skroz otisle i da nikako nije dobro voziti auto, i uz to trazio 1000 KM za reparaciju. Meni je ovim kod sebe zatvorio vrata nazalost. Kako sam skontao, problem je bio sa njegovom dijagnostikom koja nije update-ovana (verzija softvera iz 2011. godine dok je Aid koristio najnoviju 2017.), ali mislim da dobar majstor ne bi smio da o takvoj stvari zakljucuje samo na osnovu dijagnostickih parametara.
Ned071

#9547 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

:thumbup: sa srecom da rijesis i da se navozas...
Sa_u_srcu

#9548 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sa_u_srcu »

Pozdrav, treba mi odgovor nekog majstora da mi da savjet za diskove, vec druge kupujem i oni se krive a garanciju mi nece da uvaze. Koji su najbolji diskovi na trzistu? Audi je u pitanju
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9549 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Sa_u_srcu wrote:Pozdrav, treba mi odgovor nekog majstora da mi da savjet za diskove, vec druge kupujem i oni se krive a garanciju mi nece da uvaze. Koji su najbolji diskovi na trzistu? Audi je u pitanju
Hajde sad podijeli sa rajom, koji diskovi su u pitanju i gdje si kupovao? Mozda nekog postedis istog problema?! :wink:
kabal1337

#9550 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Sa_u_srcu wrote:Pozdrav, treba mi odgovor nekog majstora da mi da savjet za diskove, vec druge kupujem i oni se krive a garanciju mi nece da uvaze. Koji su najbolji diskovi na trzistu? Audi je u pitanju
Da li si probao Textar njega svi hvale navodno prva ugradnja na vecini vozila, ne znam da li Zimmerman pravi diskove za Audi- trebao bi 99% da pravi. Oni su po meni najbolji sto se tice kvalitete, i obrade. Ali su skuplji.
Post Reply