Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
arzuhal

#9526 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by arzuhal »

Da, to sam primjetio...U sinoćnjom intervjuu Dodik govori muslimani, pa malo kasnije muslimani-Bošnjaci...i tako više puta...Pa onda natuknu kako je glavna figura u muslimana reis i da političari prepisuju od njega...Okrenuo priču, poslušao svoje savjetnike, gled'o izlaganja Dr. Dabića pa odlučio da krene i direktno sa onim o čemu još nije: islamu, islamskoj državi, terorizmu, prijetnjama...
Bosnolog

#9527 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

Alfa_Ze wrote:
Image

Dobrica Ćosić: Dodik je najbolji srpski političar, s ratnom spremnošću da brani stečeno
Duhovni inspirator proteklog rata, ponovo je pronasao svog ljubimca u nastavaku sprovodjenja nedovrsene velikosrpske politike.Jos jedan dokaz u nizu, da Srbija nije odustala od teritorijalnih pretenzija prema teritoriju Bosne i Hercegovine
Ova dvonoga ideoloska bolesnoumna spodoba je ovim rijecima objavila nama rat,ocito je da ulogu Dabica i Milosevica preuzima fasisoidno krunisani Dodik,....Ovo su jako ozbljne najave i prijetnje od ove dvonoge aveti zla,.....stoga treba pojacati snajpersko lovacka udruzenja i vanredne lovoizvidacke izlete lijepim bosanskim sumam i izletistima,...Onako samo da se jos bolje utvrdi teren a i proljece stize,..zmano dobro da se tada zvijeri bude iz sna i gladi,.....
1gorstak

#9528 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

Godina 2009
Manji entitet rodjeni/umrli : 11.641 / 14.767 (- 3.126)
Veci entitet rodjeni/umrli : 22.129 / 18.898 (+ 3.231)

Znaci bez emigracije ka Srbiji, bez imigracije sa Sandzaka, za samo godinu dana, razlika u broju stanovnika se povecala u korist FBiH za 6.357 stanovnika. Ako dodamo migracije, taj je broj jos i veci. Dodik nema puno opcija ...

1. raspisati referendum o otcjepljenju manjeg entiteta

2. pristati na to da manji entitet izgubi monoetnicki karakter (naziv, obiljezje...) a da zadrzi nadleznosti koje i sada ima

3. nastaviti insistirati na etnickoj podjeli, na sto ce Sarajevo uzvracati manevrima koji vode daljem prenosu nadleznosti

Prva opcija vodi u rat, treca opcija (uz demografska kretanja) pretvara BiH u drzavu (samo) Bosnjaka, ostaje srednji put, stvarni dogovor i stvarni kompromis. Cetvrte opcije Dodik nema.
HarnagaHarnaga

#9529 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by HarnagaHarnaga »

Real Khan wrote:
HarnagaHarnaga wrote:Mene cudi vecina diskutanata koji se tako olako sprdaju sa Dodikom, a on ide sve dalje i dalje. Evo vec je i do "mirnog razdruzenja" dosao, a niko ni k..m da mrdne. Malo se oglasi nekakva Doris Pack i to je to. Medjunarodna zajednica je ili izgubila konce (sjecamo se smjena Poplasena, Sarovica..., nametanja odluka...) ili ovo Dodik radi u dosluhu sa njima dok se Bosnje trzaju izmedju nekakvog klempe, onoga pedercica zlatka pa i ovoga djilkosa iz Sandzaka. Prognoziram da ce Dodik, najdalje za dvije godine (a ako odu stranci i prije), odglumiti nekakav incident i po oprobanom receptu zbog ugrozenosti povuci sve Srbe iz zajednickih organa, raspissati referendum i nakon rezultata proglasiti nezavisnu rs. Za to vrijeme Klempo ce kriviti Hareta ovaj pedercica Zlaju, a o svemu ce se u paru izjasniti i Fahro od Sandzzak te svemoguci reis iz jednog od Fahrinog nebodera.
Zašto te čudi sprdanje sa klaunom poput Dodika? Ako zanemarimo jeftinu propagandu i populističke izjave koje mu služe za varanje svog biračkog tijela (da će učiniti ovo ili ono, a ono na kraju - NIŠTA), ja ne vidim da je Dodik došao igdje osim do ugla ringa gdje može ili predati meč ili krenuti na sve ili ništa i fasovati... Čuj, "došao do mirnog razdruživanja" :shock: Ja, naprotiv, mislim da on čitavo vrijeme tapka u mjestu, šlajdra u blatu i govnima i to sranje sve više frca i prska okolo... Dakle, kada neko šlajdra a ne želiš mu pomoći da se ne uprljaš, možeš samo sjediti i praviti se da ne kontaš u čemu je njegov problem...ili samo reći: " ne gumo komšija, nešto me uštaklo u leđima" :D A što se tiče prognoze da će prije ili kasnije "povući sve Srbe iz zajedničkih institucija", mogu ti reći tri stvari:
1) Općeniti rečeno, prognoziranje u politici je jako teško i češće se fula u predviđanjima nego što se pogodi. To je zbog milijardu zavisnih i nezavisnih varijabli koje u trenu promijene situaciju, kontekst, akciju i reakciju...
2) Dodik može "povući" sve Srbe (pa i nas ostale) samo za neku stvar, a povlačenje bilo koga iz institucija BiH ne dovodi u pitanje legalitet i legitimitet institucija BiH,
3) ne postoji ništa što se zove "zajedničke institucije" nego INSTITUCIJE BOSNE I HERCEGOVINE (dakle, nema tu nekakvih "zajedničkih institucija" koje su kao nastale "spajanjem entiteta", nego dobra stara Bosna i Hercegovina ima svoje izvorne institucije i svoj izvorni suverenitet).
Sve i da se povuku predstavnici iz RS-a, koliko ja znam, još uvijek je na snazi ona odluka Visokog Predstavnika (tadašnjeg Lajčaka) koja u suštini pokriva eventualni pravni vakuum u slučaju odlaska (ili ne dolaska na posao) predstavnika iz bilo kojeg entiteta... Nego, samo sjedi i gledaj komšiju Dodija kako šlajdra i ne sekiraj se previše :D
Ne znam da li sam negdje od tebe procitao da si na nekom polozaju sa kojeg mozes vise znati nego mi obicni smrtnici, ali ja sam ama bas zabrinut za BiH. Vise nego 1992 - 1995. Tada mi je sigurnost davala puska u mojim rukama, sada mi dodje muka dok slusam Dodikovo sve otvorenije provociranje. Po meni ono je gore nego ono Karadzicevo pred agresiju, samo sto mi ni tada nismo vidjeli (rata nece biti, za rat je potrebno dvoje...komunisti zagrljeni naravno dok nije pocelo a onda se vecina srpskih komunista pretvorili u cetnike i koljace) pa smo bezbeli najebali, kao sto ne vidimo ni sada i medjusobno se glodjemo. Zanosimo se kako cemo mi Dodiku dati po usima a daj Boze da jedva ne docekamo priliku da se iskrvimo izmedju sebe. Mozes ti pricati sta hoces, ali Dodik je sprijecio svaku akciju da se Bosna ucini normalnom drzavom i u najmanju ruku zacementirao sadasnje stanje sa tendencijom da u prvom pogodnom trenutku ode i korak dalje. Zasto mislite da se i raspolozenje stranaca ne bi moglo promjeniti, pa da im jednog dana sve dokurci. Zar mislite da Rusi ne bi drugi dan priznali tu tzv ts, samostalnu drzavu? A ako bude potkusurivanje na vecoj razini (npr. priznaje Kosova), ispusismo ga mi samo tako. E na tu opciju Dodik igra i mi ga mozemo nazvati konjinom i medjedom, ali Bogami on za sada diktira tempo. Step by step. Halabuka bi oko zakona o referendumu, on prodje i bice osnova za raspisivanje istog, kad-tad. Da je srece da se snage koje su za BiH udruze, da se otvoreno kaze da se izjave koje dolaze od Dodika nece tolerisati i zaprijeti da ce ako ne prestane tada i tada biti sankcionisano. Posle toga, ako se ne popravi dzukelu uhapsiti a po potrebi zavesti red na cijelom teritoriju BiH.
HarnagaHarnaga

#9530 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by HarnagaHarnaga »

Dodik wrote:
1gorstak wrote:Godina 2009
Manji entitet rodjeni/umrli : 11.641 / 14.767 (- 3.126)
Veci entitet rodjeni/umrli : 22.129 / 18.898 (+ 3.231)

Znaci bez emigracije ka Srbiji, bez imigracije sa Sandzaka, za samo godinu dana, razlika u broju stanovnika se povecala u korist FBiH za 6.357 stanovnika. Ako dodamo migracije, taj je broj jos i veci. Dodik nema puno opcija ...

2. pristati na to da manji entitet izgubi monoetnicki karakter (naziv, obiljezje...) a da zadrzi nadleznosti koje i sada ima

3. nastaviti insistirati na etnickoj podjeli, na sto ce Sarajevo uzvracati manevrima koji vode daljem prenosu nadleznosti

Prva opcija vodi u rat, treca opcija (uz demografska kretanja) pretvara BiH u drzavu (samo) Bosnjaka, ostaje srednji put, stvarni dogovor i stvarni kompromis. Cetvrte opcije Dodik nema.

nazalost moracu da te razocaram..medju umrlim je znacajan dio muslimana povratnika,povratnici su uglavnom stariji ljudi koji su se vratili na svoje da tu umru isto tako u vecem entitetu :lol: :lol: hrvati imaju znatan dio u novorodjenim tako da od toga sto ti navodis nema nista

vec duze vrijeme pratim sta ti i ostali iz veceg entiteta :lol: lupetate i mogu samo da vam kazem ...psi laju a karavani prolaze
Da, da....a medju umrlima u federaciji nema Srba povratnika "koji su se vratili da umru na svoje", jeli tako? Za drugi dio posta najradije bi ti se sjetio stare zbog onoga psi i ako to izuzmemo moram ti reci da si debelo u pravu. Samo dokle ce to biti tako, veliko je pitanje?
1gorstak

#9531 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

Dodik wrote:nazalost moracu da te razocaram..medju umrlim je znacajan dio muslimana povratnika,povratnici su uglavnom stariji ljudi koji su se vratili na svoje da tu umru isto tako u vecem entitetu :lol: :lol:
Kao da ja nisam i to ubacio u kalkulaciju, kao i Srbe koji su se vratili svojim kucama u FBiH, a koji su (takodje) uglavnom stariji ljudi. Dodik nema vremena da se prenemaze i mora poceti djelovati konstruktivno ako zeli dobro srpskom narodu u BiH.
hrvati imaju znatan dio u novorodjenim tako da od toga sto ti navodis nema nista
Obraduj me i reci koliko znacajan dio ? 30 % ? 40 % ? Svi kazu da broj Hrvata pada, crkva, politicari, a ti nasao podatke iz jednog kantona (za kojeg ne znas da ima ukupno manje stanovnika nego grad Tuzla, ne opstina nego grad) i onda gradis kule na tom pijesku.
Bosnolog

#9532 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

Dodik wrote:
sta si ti baba vracara,gledas u grah :lol: mogli bi se ti traktori pretvoriti u brodove i trajekte koji voze k Stambulu :lol:
Ti novajlija kao da imas Dodotres,dok si tako veseo,....Ti kao da nisi nista naucio iz porslosti da su mnogi na BiH zube polomili,..Prizivanje crne sudbine i nije bas smijesno jedinao ako nisi pod uticajem brljopije ili napusen trave,....Pazi ti da taj brod kojim Pedodik kormila ka sve opasnijim hridovima ne dozivi brodolom,ti kao da nisi svijestan da vecina putnika na tom istom brodu su nepolivaci,....Potonuce broda ce imati katastrofalne posljedice a ti se nastavi Dododresirati ,.....
hercegovac_pravi

#9533 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by hercegovac_pravi »

Porast straha je direktno proporcionalan porastu trolova. Prijatno do sljedeće registracije. :thumbup:
Bosnolog

#9534 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

Dodik wrote:
Bosnolog wrote:
Dodik wrote:
sta si ti baba vracara,gledas u grah :lol: mogli bi se ti traktori pretvoriti u brodove i trajekte koji voze k Stambulu :lol:
Ti novajlija kao da imas Dodotres,dok si tako veseo,....Ti kao da nisi nista naucio iz porslosti da su mnogi na BiH zube polomili,..Prizivanje crne sudbine i nije bas smijesno jedinao ako nisi pod uticajem brljopije ili napusen trave,....Pazi ti da taj brod kojim Pedodik kormila ka sve opasnijim hridovima ne dozivi brodolom,ti kao da nisi svijestan da vecina putnika na tom istom brodu su nepolivaci,....Potonuce broda ce imati katastrofalne posljedice a ti se nastavi Dododresirati ,.....
Ima u interexu kupiti dobra cuga,ledena vodka ,preporucujem svima :D :D ...ne trebas da se sekiras ionako si ti daleko od BiH i sta god da se desi tebe nece dotaci..a nece se nista desiti...
Vidim ja da si se ti nadolilo te ledene vodke rusobojke pa ti hrabros curi iz usta,......Samo se ti tjesi gdje sam i nadaj se mirnom razdruzenju,isto je zagarantovano u protivnom ako bude belaj a sve su prilike da ce biti ,....Milokrad je rekao da mozete dva dana izdrzati,valjda koliko treba za utovar onog sto se moze ponijeti,.....Zivi ti uz svoju vodku i guslaj mokre snove,samo znaj da ce trijeznjenje ce biti bolno,......
1gorstak

#9535 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

Dodik wrote:
1gorstak wrote:
Dodik wrote:nazalost moracu da te razocaram..medju umrlim je znacajan dio muslimana povratnika,povratnici su uglavnom stariji ljudi koji su se vratili na svoje da tu umru isto tako u vecem entitetu :lol: :lol:
Kao da ja nisam i to ubacio u kalkulaciju, kao i Srbe koji su se vratili svojim kucama u FBiH, a koji su (takodje) uglavnom stariji ljudi. Dodik nema vremena da se prenemaze i mora poceti djelovati konstruktivno ako zeli dobro srpskom narodu u BiH.
hrvati imaju znatan dio u novorodjenim tako da od toga sto ti navodis nema nista
Obraduj me i reci koliko znacajan dio ? 30 % ? 40 % ? Svi kazu da broj Hrvata pada, crkva, politicari, a ti nasao podatke iz jednog kantona (za kojeg ne znas da ima ukupno manje stanovnika nego grad Tuzla, ne opstina nego grad) i onda gradis kule na tom pijesku.
ja imam vremena koliko hocu ,sljedece izbore dobijam sa preko 50%,rs je betonirana,nama ovakvo stanje odgovara,sto duze to bolje
Ne vjerujem. Manji entitet se zaglavio na ringispilu propadanja (kako je to rjecito srocio Bojan Bajic) i onaj ko zeli dobro srpskom narodu mora dici ruke od sovinistickog projekta etnicke podjele.
hrvati imaju svoje teritorije koje kontrolisu kao i RS ,i na kraju ako njih bude i 100 000 to je opet njihovo,zar mislis da ce neko iz sarajeva ili zenice ili tuzle ici da zivi u livno,siroki itd
Pa nece, nego ce se u Sarajevu prostom vecinom imenovati direktore javnih preduzeca po Hercegovini, preglasavanjem definisati trasu autoputa itd. Ako Hrvatima Livna kapu kroji bosnjacka parlamentarna vecina u Sarajevu, kakva korist od hrvatske vecine u Livnu ?
hrvati imaju dobar prirastaj narocito u hercegovini...
Pitao sam za konkretne podatke, koji je to udio u ukupnom prirastaju u FBiH ? 30 % ? 40 % ? Ja bih volio da si u pravu, pa budi dobar i navedi izvor na kojem temeljis taj svoj stav.
uskoro ce i u akciju ,mozete ocekivati nesto slicno samo sto ovog puta nece biti trupa SFORa da ih zaustave
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_s ... ercegovini
To je vec domen naucne fantastike. Tada Sarajevo na raspolaganju nije imalo SIPA-u, ni Oruzane Snage a i HDZ-u nije bilo alternative, danas se vec moze razgovarati sa nizom hrvatskih politicara koji bi se distancirali od te pobune kojoj se nadas.
Hypo-Alpe-Adria

#9536 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Hypo-Alpe-Adria »

1gorstak wrote:

Slažem se. Prva opcija vodi u veliku avanturu. Rat je preteška riječ. Ovaj put se ne može ponoviti 92.
Uostalom ako i uradi referendum, a dođe do nasilja, MZ će to prekinuti ali rezultati referenduma će biti tu, i nikada više ništa neće biti isto.

Druga opcija. RS je, slično kao i Federacija kozmetički ''ušmikan'' određenim ustavnim izmjenama. Imamo zakon o konstitutivnosti, domove naroda, raznorazne podpredsjednike RS-a i Federacije i ostalešminke o konstitutivnosti. S te strane, RS je legalno-pravno u istoj poziciji kao i FBiH. Što to ne funkcionira u praksi (u oba entiteta), to je druga stvar. Ovdje ne postoje dobri momci. RS na kraju krajeva može dalje ići u popuštanje u marginalnim stvarima (nazivlje, obilježje) ali će suština biti ista. Rezultati čišćenja i poslijeratnog preseljavanja se na taj način neće ukloniti. Znači da ostaje status quo. Država će sve više slabiti, jer će najveći dio energije biti usmjeravan na međusobno nadmudrivanje i prepucavanje dvaju entiteta. Znači - Sjeverna Irska do groba. Ili još bolje - Cipar. Buduće generacije (a već i sada neke) će se polako prilagoditi takvom ustroju zemlje, jer neće imati naše kolektivno sjećanje.

3 Opcija. Napad je najbolja obrana. Iz nekadašnje priče od prije 4 i više godina o ukidanju RS-a, došlo se do borbe za očuvanje same države. Na maksimalističke zahtjeve uzvrati maksimalistički. Sudar dvije lokomotive. Obično se pri takvim nesrećama oba vlaka izvrnu iz tračnica.
MZ lagano mijenja stav o BiH. Ne nudi rješenja, čak i ne pritiska više ni jednu stranu. Valjda se nadaju da će vrijeme nerealne retorike utihnuti i da će se konačno sjesti za stol, ali stvarno otvorenih karata, bez figa u džepovima.
I treba o svemu pričati, doslovice o svemu.. osim o upitnosti same države. To nek bude limit koji se ne smije dovesti u pitanje. A ostalo, sve nek ide na stol.
Ali jedno je već sada sigurno - koncept građanskog društva u ovoj državi nikada nije imao šanse, a pogotovo ne danas. Tu vrstu poslastice moramo ipak prepustiti republikanskim društvima.
Abacija

#9537 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
1gorstak wrote:

Slažem se. Prva opcija vodi u veliku avanturu. Rat je preteška riječ. Ovaj put se ne može ponoviti 92.
Uostalom ako i uradi referendum, a dođe do nasilja, MZ će to prekinuti ali rezultati referenduma će biti tu, i nikada više ništa neće biti isto.

Druga opcija. RS je, slično kao i Federacija kozmetički ''ušmikan'' određenim ustavnim izmjenama. Imamo zakon o konstitutivnosti, domove naroda, raznorazne podpredsjednike RS-a i Federacije i ostalešminke o konstitutivnosti. S te strane, RS je legalno-pravno u istoj poziciji kao i FBiH. Što to ne funkcionira u praksi (u oba entiteta), to je druga stvar. Ovdje ne postoje dobri momci. RS na kraju krajeva može dalje ići u popuštanje u marginalnim stvarima (nazivlje, obilježje) ali će suština biti ista. Rezultati čišćenja i poslijeratnog preseljavanja se na taj način neće ukloniti. Znači da ostaje status quo. Država će sve više slabiti, jer će najveći dio energije biti usmjeravan na međusobno nadmudrivanje i prepucavanje dvaju entiteta. Znači - Sjeverna Irska do groba. Ili još bolje - Cipar. Buduće generacije (a već i sada neke) će se polako prilagoditi takvom ustroju zemlje, jer neće imati naše kolektivno sjećanje.

3 Opcija. Napad je najbolja obrana. Iz nekadašnje priče od prije 4 i više godina o ukidanju RS-a, došlo se do borbe za očuvanje same države. Na maksimalističke zahtjeve uzvrati maksimalistički. Sudar dvije lokomotive. Obično se pri takvim nesrećama oba vlaka izvrnu iz tračnica.
MZ lagano mijenja stav o BiH. Ne nudi rješenja, čak i ne pritiska više ni jednu stranu. Valjda se nadaju da će vrijeme nerealne retorike utihnuti i da će se konačno sjesti za stol, ali stvarno otvorenih karata, bez figa u džepovima.
I treba o svemu pričati, doslovice o svemu.. osim o upitnosti same države. To nek bude limit koji se ne smije dovesti u pitanje. A ostalo, sve nek ide na stol.
Ali jedno je već sada sigurno - koncept građanskog društva u ovoj državi nikada nije imao šanse, a pogotovo ne danas. Tu vrstu poslastice moramo ipak prepustiti republikanskim društvima.
Interesatno je kako ti opravdavanjem poziva na referendum u pc-u ne dajes sansu gradjanskom drustvu. Gradjansko drustvo u BiH i pc ne idu zajedno.
dallton

#9538 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

cini mi se @abacija da je gornji post povezao nepovezive stvari...
Hypo-Alpe-Adria

#9539 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

1gorstak wrote:
hrvati imaju svoje teritorije koje kontrolisu kao i RS ,i na kraju ako njih bude i 100 000 to je opet njihovo,zar mislis da ce neko iz sarajeva ili zenice ili tuzle ici da zivi u livno,siroki itd
Pa nece, nego ce se u Sarajevu prostom vecinom imenovati direktore javnih preduzeca po Hercegovini, preglasavanjem definisati trasu autoputa itd. Ako Hrvatima Livna kapu kroji bosnjacka parlamentarna vecina u Sarajevu, kakva korist od hrvatske vecine u Livnu ?
To i jest ono što vodi Dodika.
Naučio je dosta upravo na primjeru tih Livnjaka. I ne treba mu bolji primjer za motivaciju.
Kakva mu korist od većine, ako će mu se dešavati što i Livnjacima.
Danas trasa auto puta, sutra...ne smijem ni izgovoriti.
osa

#9540 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by osa »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
1gorstak wrote:
Naučio je dosta upravo na primjeru tih Livnjaka. I ne treba mu bolji primjer za motivaciju.
upravo tako misleći da preglasavanjem i samovoljom jačaju bih, bošnjaci u stvari rade sasvim nešto kontra....
Abacija

#9541 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
1gorstak wrote:
Naučio je dosta upravo na primjeru posavskih Hrvata. I ne treba mu bolji primjer za motivaciju.
Kakva mu korist od većine, ako će mu se dešavati što i Posavcima.
dallton

#9542 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

umjesto da mudro jacaju bih tako sto ce recimo hdzu na koljenima prinjeti sve ono sto nisu mogli u ratu uzeti...

kako to @osa inace si veliki pobornik prihvatanja realnog stanja osim u slucaju ono jada u zapadnoj hercegovini? tu valjda emocije rade sta li
osa

#9543 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by osa »

dallton wrote:umjesto da mudro jacaju bih tako sto ce recimo hdzu na koljenima prinjeti sve ono sto nisu mogli u ratu uzeti...

kako to @osa inace si veliki pobornik prihvatanja realnog stanja osim u slucaju ono jada u zapadnoj hercegovini? tu valjda emocije rade sta li
pusti ih da žive sa svojim jadom, ne vidim da te kruha traže, dapače....
Hypo-Alpe-Adria

#9544 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Abacija wrote: To i jest ono što vodi Dodika.
Naučio je dosta upravo na primjeru posavskih Hrvata. I ne treba mu bolji primjer za motivaciju.
Naučio je dosta upravo na primjeru Sarajevskih Hrvata. I ne treba mu bolji primjer za motivaciju.
Kakva mu korist od većine, ako će mu se dešavati što i Sarajevskim Hrvatima.
Danas trasa auto puta, sutra...ne smijem ni izgovoriti
dallton

#9545 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:umjesto da mudro jacaju bih tako sto ce recimo hdzu na koljenima prinjeti sve ono sto nisu mogli u ratu uzeti...

pa ja sam ih pustio davno i drago mi je da cujem da im je dobro...znaci ne moramo dalje brinuti o hdzu i ostalom, njima je super
1gorstak

#9546 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
1gorstak wrote:

:) Da stvari tako funkcionisu, Dodik bi vec organizovao referendum. Fino si ti to smislio, velikosrbi organizuju pobunu, a medjunarodna zajednica ih zastiti :) Genijalno.
RS na kraju krajeva može dalje ići u popuštanje u marginalnim stvarima (nazivlje, obilježje) ali će suština biti ista.
Karakter administrativne podjele je kljucna stvar, to je sustina. Postenom covjeku ne smeta decentralizacija, nekakav vid zastite od bosnjacke dominacije je neophodan i za tu decentralizaciju mogu posluziti danasnje administrativne jedinice (s tim da bi kantone trebalo ojacati). Ali, sve dok HDZ i Dodik tu administrativnu podjelu vide kao etnicku podjelu, kao razdvajanje naroda, Bosnjaci se s tim (opravdano) nece pomiriti. Kada se prestane nametati samo srpski identitet manjem entitetu, kada bude svejedno gdje ko zivi, politika u BiH ce postati sporedna stvar.
Znači da ostaje status quo. Država će sve više slabiti,
Drzava jaca, kako je oslabila u zadnjih 4 godine ? Dodik prica svasta ? To je nikakav argument, mi smo i sada pred Novu godinu imali prebacivanje nadleznosti na nivo drzave (izboreno pritiscima iz vana), tako da o nekakvom slabljenju drzave nema ni govora. Pokusao je sabotirati Elektroprenos pa nije uspjelo, gdje je to Dodikovo rusenje drzave, ali budi konkretan, njegova prica je stvar za sebe.
Napad je najbolja obrana. Iz nekadašnje priče od prije 4 i više godina o ukidanju RS-a, došlo se do borbe za očuvanje same države.
Netacno, cini mi se da je Real Khan dao dobro poredjenje, Dodik je stjeran u cosak ringa i nema gdje, pa zato ocaj.
OK, hajde da se dogovorimo da entiteti zadrze sto vise nadleznosti, da se FBiH oslabi u korist kantona a da se eliminise svaki vid etnicke podjele u toj decentralizaciji, da se po Hecegovini po javnim ustanovama ne nalazi samo obiljezje hrvatskog naroda, da se manji entitet ne zove kako se zove, nego nekako neutralno. I svi zadovoljni, Srbi i Hrvati imaju decentralizaciju, Bosnjaci se ne osjecaju kao u getu. To je kompromis.
Last edited by 1gorstak on 27/03/2010 22:02, edited 1 time in total.
Abacija

#9547 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
Abacija wrote: To i jest ono što vodi Dodika.
Naučio je dosta upravo na primjeru Sarajevskih Hrvata. I ne treba mu bolji primjer za motivaciju.
Kakva mu korist od većine, ako će mu se dešavati što i Sarajevskim Hrvatima.
Naučio je dosta upravo na primjeru sarajevskih Srba. I ne treba mu bolji primjer za motivaciju.
Kakva mu korist od većine, ako će mu se dešavati ono što se desilo i sarajevskim Srbima (onomad kad je Krajisnik naredio iseljavanje sa Grbavice).

A ne rece Dodik (inace tadasnji clan parlametna na Palama) nista protiv prisilnog iseljavanja Srba od strane srpske vojske. Ko ce na koga nego svoj na svoga. Aferim!

P.S. I onda se cude kada neko ovdje pomene traktorijadu. Kud ces vece traktorijade od Grbavice odmah po prestanku rata! :-)
Last edited by Abacija on 27/03/2010 22:01, edited 1 time in total.
osa

#9548 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:

pa ja sam ih pustio davno i drago mi je da cujem da im je dobro...znaci ne moramo dalje brinuti o hdzu i ostalom, njima je super

ne vidim zašto bi brinuo, a vjerujem da se to i ne očekuje, ljudi bi brinuli sami o sebi, ako je moguće....
Hypo-Alpe-Adria

#9549 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Abacija wrote: Naučio je dosta upravo na primjeru sarajevskih Srba. I ne treba mu bolji primjer za motivaciju.
Kakva mu korist od većine, ako će mu se dešavati ono što se desilo i sarajevskim Srbima (onomad kad je Krajisnik naredio iseljavanje sa Grbavice).

A ne rece Dodik (inace tadasnji clan parlametna na Palama) nista protiv prisilnog iseljavanja Srba od strane srpske vojske. Ko ce na koga nego svoj na svoga. Aferim!

P.S. I onda se cude kada neko ovdje pomene traktorijadu. Kud ces vece traktorijade od Grbavice odmah po prestanku rata! :-)
Iz Sarajeva i dan danas cure i jedni i drugi (S-H). Ne samo 1995. To se svakodnevno dešava.
Već su ih Kinezi pretekli brojčano.
Sad ćeš reći ekonomska situacija, recesija, nezaposlenost, potraga za poslom i ostali stereotipi.
Ne. To je dugoročna strategija
Zna se ko se doseljava u Sarajevo u sve većem broju- Sandžaklije (i to ne pravoslavne) i Albanci (također).
Njih izgleda ne pogađaju gore navedene nevolje.

Vratite nam Deda Mraza. :D
Real Khan

#9550 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Real Khan »

HarnagaHarnaga wrote:
Real Khan wrote:
HarnagaHarnaga wrote:Mene cudi vecina diskutanata koji se tako olako sprdaju sa Dodikom, a on ide sve dalje i dalje. Evo vec je i do "mirnog razdruzenja" dosao, a niko ni k..m da mrdne. Malo se oglasi nekakva Doris Pack i to je to. Medjunarodna zajednica je ili izgubila konce (sjecamo se smjena Poplasena, Sarovica..., nametanja odluka...) ili ovo Dodik radi u dosluhu sa njima dok se Bosnje trzaju izmedju nekakvog klempe, onoga pedercica zlatka pa i ovoga djilkosa iz Sandzaka. Prognoziram da ce Dodik, najdalje za dvije godine (a ako odu stranci i prije), odglumiti nekakav incident i po oprobanom receptu zbog ugrozenosti povuci sve Srbe iz zajednickih organa, raspissati referendum i nakon rezultata proglasiti nezavisnu rs. Za to vrijeme Klempo ce kriviti Hareta ovaj pedercica Zlaju, a o svemu ce se u paru izjasniti i Fahro od Sandzzak te svemoguci reis iz jednog od Fahrinog nebodera.
Zašto te čudi sprdanje sa klaunom poput Dodika? Ako zanemarimo jeftinu propagandu i populističke izjave koje mu služe za varanje svog biračkog tijela (da će učiniti ovo ili ono, a ono na kraju - NIŠTA), ja ne vidim da je Dodik došao igdje osim do ugla ringa gdje može ili predati meč ili krenuti na sve ili ništa i fasovati... Čuj, "došao do mirnog razdruživanja" :shock: Ja, naprotiv, mislim da on čitavo vrijeme tapka u mjestu, šlajdra u blatu i govnima i to sranje sve više frca i prska okolo... Dakle, kada neko šlajdra a ne želiš mu pomoći da se ne uprljaš, možeš samo sjediti i praviti se da ne kontaš u čemu je njegov problem...ili samo reći: " ne gumo komšija, nešto me uštaklo u leđima" :D A što se tiče prognoze da će prije ili kasnije "povući sve Srbe iz zajedničkih institucija", mogu ti reći tri stvari:
1) Općeniti rečeno, prognoziranje u politici je jako teško i češće se fula u predviđanjima nego što se pogodi. To je zbog milijardu zavisnih i nezavisnih varijabli koje u trenu promijene situaciju, kontekst, akciju i reakciju...
2) Dodik može "povući" sve Srbe (pa i nas ostale) samo za neku stvar, a povlačenje bilo koga iz institucija BiH ne dovodi u pitanje legalitet i legitimitet institucija BiH,
3) ne postoji ništa što se zove "zajedničke institucije" nego INSTITUCIJE BOSNE I HERCEGOVINE (dakle, nema tu nekakvih "zajedničkih institucija" koje su kao nastale "spajanjem entiteta", nego dobra stara Bosna i Hercegovina ima svoje izvorne institucije i svoj izvorni suverenitet).
Sve i da se povuku predstavnici iz RS-a, koliko ja znam, još uvijek je na snazi ona odluka Visokog Predstavnika (tadašnjeg Lajčaka) koja u suštini pokriva eventualni pravni vakuum u slučaju odlaska (ili ne dolaska na posao) predstavnika iz bilo kojeg entiteta... Nego, samo sjedi i gledaj komšiju Dodija kako šlajdra i ne sekiraj se previše :D
Ne znam da li sam negdje od tebe procitao da si na nekom polozaju sa kojeg mozes vise znati nego mi obicni smrtnici, ali ja sam ama bas zabrinut za BiH. Vise nego 1992 - 1995. Tada mi je sigurnost davala puska u mojim rukama, sada mi dodje muka dok slusam Dodikovo sve otvorenije provociranje. Po meni ono je gore nego ono Karadzicevo pred agresiju, samo sto mi ni tada nismo vidjeli (rata nece biti, za rat je potrebno dvoje...komunisti zagrljeni naravno dok nije pocelo a onda se vecina srpskih komunista pretvorili u cetnike i koljace) pa smo bezbeli najebali, kao sto ne vidimo ni sada i medjusobno se glodjemo. Zanosimo se kako cemo mi Dodiku dati po usima a daj Boze da jedva ne docekamo priliku da se iskrvimo izmedju sebe. Mozes ti pricati sta hoces, ali Dodik je sprijecio svaku akciju da se Bosna ucini normalnom drzavom i u najmanju ruku zacementirao sadasnje stanje sa tendencijom da u prvom pogodnom trenutku ode i korak dalje. Zasto mislite da se i raspolozenje stranaca ne bi moglo promjeniti, pa da im jednog dana sve dokurci. Zar mislite da Rusi ne bi drugi dan priznali tu tzv ts, samostalnu drzavu? A ako bude potkusurivanje na vecoj razini (npr. priznaje Kosova), ispusismo ga mi samo tako. E na tu opciju Dodik igra i mi ga mozemo nazvati konjinom i medjedom, ali Bogami on za sada diktira tempo. Step by step. Halabuka bi oko zakona o referendumu, on prodje i bice osnova za raspisivanje istog, kad-tad. Da je srece da se snage koje su za BiH udruze, da se otvoreno kaze da se izjave koje dolaze od Dodika nece tolerisati i zaprijeti da ce ako ne prestane tada i tada biti sankcionisano. Posle toga, ako se ne popravi dzukelu uhapsiti a po potrebi zavesti red na cijelom teritoriju BiH.
Ma nije ovo priča "mirno spavajte, rata biti neće"...ja sam i te kako budan i pratim svaki korak, jer kod mene važi ono staro pravilo: "ko se o mlijeko oprži - i u jogurt puše"... :wink:
Sad, malo o Zakonu o referendumu u RS-u...Prije svega, još uvijek taj zakon nije prošao svu proceduru i završit će na Ustavnom sudu...ali nije sporno čak ni to da li će zakon proći ili ne, nego šta konkretno taj zakon pruža. Odmah da kažem kako ne pruža ama baš ništa konkretno i korisno velikosrpskom cilju, jer RS ima pravo na referendum o pitanjima u okviru VLASTITIH ingerencija, a pitanja suvereniteta države, vanjska politika, odbrana, NATO-integracija, itd. jednostavno NISU PITANJA U OKVIRU RS INGERENCIJA. Dakle, Dodik može legitimno oplesti referendum o izgradnji puta, mosta, vodovoda ili fabrike, ali o onim ključnim pitanjima ne može bez referenduma na prostoru cijele BiH... Ta priča o Zakonu o referendumu je samo predizborna da Dodik ućutka SDS i radikale jer su ga prozivali za neprovođenje predizbornih obećanja...Nije ni čudo da je sam Dodik najavljivao (suflirao) da će "Bošnjaci uložiti vitalni interes..." jer dok prođe sva procedura, proći će i izbori, a on ostade "čist" pred opozicijom...Ma to je rauberska finta za neupućene, moj prijatelju...
Locked