shuma.ispod.pazuha wrote:
Da bi dokazao da je nadmasio Barsu

lik ih je nakantao jos dok je bio u Celziju kad je Boulahrouza "zalijepio" za Ronaldinha i unistio ih u revans utakmici preko kontri Duff-a i Gudjonsena

nema on sta da dokazuje bilo kome, pogotovo ne navijacima Barcelone, i bilo kome ko ima bilo kakve veze sa Barcelonom. Kada sudija odsvira kraj poslednje utakmice ove sezone Jose Mourinho ce biti jedini menadzer na svijetu koji je osvojio tri razlicite Lige vrhunskog kvaliteta plus Ligu prvaka dva puta(a treca je u najavi), o lokalnim Kupovima da ne pricam.
i kako to mislis da Barcelona uhvati zamah, koliko ja vidim pritisak koji je izvrsen da se i Barceloni sudi posteno je urodio plodom i povladjivanja vise nema(Unicef vam stoji pozadi a Katar naprijed pa se ispostavilo da ta prica nije bila uzalud), pa cak i kad se desi neki penal Messi fuli(kad sam vec kod njega sad u Barseloni igra bas kao i u reprezentaciji Argentine,bez dva dobra vezna on je prakticno beskoristan).Kakav god zamah da Barselona uhvati Mourinho je pokazao i Barceloni i Madridu ko je gazda( a pogotovo je to pokazao razmazenim navijacima Real Madrida a tu ne racunam onaj dio okorjelih fanova na njihovoj tribini), i da vidim tog lika koji bi sve one gadosti, podvale i medijski linc globalnih razmjera izdrzao na svojim plecima.
Konstantnom pricom o tome da taj lik mora opet nesto da dokazuje u stvari minimizirate obim svog fudbalskog znanja i zapravo ne oprastate uspjeh.
Kada ti, konkretno u ovom postu, tvrdis da za tebe nije uspjeh uzeti trofej i otici, onda se prvo obrati navijacima(ali onim pravim na njihovim sluzbenim forumima a ne domacim simpatizerima)Celzija,Intera, pa ih pitaj kako se i dan danas ime i prezime tog lika pjeva u cast najboljih vremena dok je on vodio klub. Da najboljih vremena jer ovo sad je bruka i sramota.
I naravno nikako ne moze da prodje bez trunjenja o kolicini para na raspolaganju, evo Andre Villas Boas ima sve pare svijeta i nista, evo Ranieri ima isti tim kao sto je imao i Benitez i opet nista ni prvi ni drugi.
Kada je stigao u Madrid nakon sto je dva puta odbio da vodi kraljevski klub, on je fino rekao u prvoj sezoni ne ocekujte nista ovaj klub treba da se gradi. Ako danas dobije Madrid je na plus 10 i da sto puta izgubi od barselone to je potpuno nevazno ako se uzimaju trofeji, kontas, trofeji, za trofeje se igra, ne za ljepotu, ne za stil, ne za pobjediti neku Barselonu, United ili Milan, svaki klub igra za trofeje, i zato je on najplaceniji na planeti jer upravo to donosi klubovima koji to godinama nisu osvojili. A sto se njegovih odlazaka tice, lik je nasao modus, ja imam plan, i kada ga ostvarim ja sam svoj posao obavio i odlazim, i to ne samo da je posteno, nego je i profesionalno. Njega placaju da donosi trofeje, iskljucivo da donosi trofeje, a ne da pobjedjuje rivale.
Mozda nisam bio dovoljno jasan...
Ljudi kada pricaju o uspjehu, jako su dvolicni... Kada Guardiola osvoji sestostruku krunu, jedinu do sada u svijetu fudbala, u svojoj prvoj sezoni, onda se prica kako ima sjajnu generaciju fudbalera i kako bi to svako mogao na njegovom mjestu... Kada Mourinho u dvije sezone osvoji jedan trofej (sad za sad) sa jednim od najvecih klubova na svijetu, koji moze kupiti svakog igraca kojeg pozeli, onda je on fubalski mag, najbolji od najboljih...
To je ono sto mene najvise nervira u svemu tome...
Ospem se kada Mourinho kaze kako on ne prati stampu i kako je njemu to nebitno, a ima citav PR odjel koji prati medije... Da je politicar, Mourinho bi bio predsjednik koje god zemlje pozeli jer ima sjajan javni nastup. Real je docekao da Barca u 22 kola prospe 18 bodova sto se nije desilo barem zadnje tri-cetiri sezone i sada je on fudbalski genije. Ja nikada nisam volio bahate i arogantne ljude, sve da su mi bliza porodica, ali mu moram priznati da je ostvario uspjeh u vecini klubova (iz Celzia je otpusten), ali je to sve privremenog karaktera... Napuse pritisak u ekipi koja je gladna uspjeha i prije nego sto balon pukne on ode... Guardiola u ovih par sezona je postao trener za kojeg se govori da ima svoju viziju fudbala, trener koji je unio nove stvari u fudbal igrajuci ponekad utakmice sa 8-9 veznih igraca... Mourinha nakon Reala moze priustiti samo jos samo dvije-tri ekipe, morat ce se kad tad skrasiti negdje... Ako neko misli da ce u Manchesteru (Unitedu) na ovu foru opstati 20-ak godina kao Ferguson, tesko se zeznuo...
Ovaj dio u sudjenju cu preskociti, rekao sam na tu temu sto sam imao...
Btw. ne znam sta ti znaci da je Mourinho pokazao ko je gazda? Za medijski linc je sam kriv, on voli stvarati tu atmosferu oko sebe, nista novo...
Da se razumijemo, ja ne ocekujem od njega da se dokazuje, boli me briga za njega, ali neko ko je sebe nazvao "Special One" je to sam sebi postavio na pleca... Nijedan drugi trener nije "Special" nesto, ali eto on je valjda nekakav vanzemaljac...
Kada sagledas sta je on ucinio u svakom svom bivsem klubu i sta je Guardiola ucinio u Barceloni, vidjet ces da je jedan osvojio trofeje nakon kojih su se klubovi tesko sastavljali sami sa sobom, a da je drugi zacementirao zdravu osnovu i fudbalsku filozofiju na osnovu koje se klub moze razvijati jos barem jednu-dvije generacije fudbalera uz to osvjajajuci trofeje... Ti razluci koji je koji...
Pare me, takodjer, ne zanimaju, svako trosi koliko mu se trosi... Iskreno smatram zalosnim da jedan od dva najveca kluba u Spaniji toliko malo nade polaze u svoje igrace, ali kad im se moze, sto da ne...
Jos jedna stvar, zasto bi se Mourinhu oprostila sezona-dvije da "stvori tim" kada se to nije prastalo bivsim trenerima... To sto ova ekipa napokon lici na nesto je rezultat, izmedju ostalog, i toga sto su napokon neko vrijeme bez velikih tumbanja, mijenjanja trenera, itd. Ali to su nekako skontali tek kada je dosao Mourinho...
Sto se pobjedjivanja rivala tice, placaju njega i za to, ali mu sad za sad progledavaju kroz prste za to... Njihovo rivalstvo je puno vece od trofeja i ti to znas, ali vidjet cemo do kad ce ovako gurati...
Evo dok pisem Real igra nerijeseno, sa 10 igraca se Levante ne moze odbraniti, barem sumnjam, tako da je sada Real na plus 10, 48 bodova do kraja prvenstva, kada pocne Liga prvaka umarat ce se i Real, pa cemo vidjeti kako ce sve zavrsiti... Ako uzmu, vidjet cemo da li je Mourinhu stalo do dominacije ili trofeja, iako vjerujem da slijedece sezone ide ili u Man. City ili u Tottenham...
Dosta o ovome, bio sam glup sto sam potegnuo ovo pitanje, ali sam morao odgovoriti...

Svako ima svoje misljenje i svoju neku nogometnu filozofiju, zato se vole neke ekipe i neki treneri, a ne zbog statistike, pa cu prestati ovdje...