Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
- konoplja
#9527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mogao bi se sloziti da su zivlji, ali reci da su ovi mrtvi i da nema zivota je glupost. Ako je prvi grad zivlji, to ne znaci da drugi ne vrvi i nije ziv. Mozda manjim intenzitetom, mozda to tebi nije dovoljno, ali onda je to veoma subjektivno. Podmuklo je reci da su mrtvi, u tom slucaju si totalno opijen subjektivnocu.
Svi su nesto kao emocionalno povezani sa Sarajevom, i kad bi vam dosao neko iz Londona ili NYC-a pa poceo pricati kako je Sarajevo tup i dosadan grad, da je mrtav i nista se ne desava, da je dosadno do jaja, kako nista ne radi 24/7, kako je malo kulture i raznolikosti, nema indijske hrane, nema sushija da valja, nema meksicke hrane, na ulici jedva da vidis ljude druge boje koze i slicno stali bi u odbranu Sarajeva i trazili neku objektivnost.
Rekli biste da jest mozda istina u poredjenju sa Londonom i NYC, ali nije istina da je Sarajevo mrtav grad i da nema kulture i raznolikosti.
Stoga je glupost reci da su neki od navedenih Njemacki gradova mrtvi i dosadni.
Ne moze grad od 500k stanovnika od kojih je 100k stranaca koji su donjeli sa sobom svoju kulturu i nacin zivota biti mrtav. Kao sto sam gore napisao bas moras biti smotan i asocijalan da ne znas sebi urediti zivot u takvoj sredini i povezati se sa ljudima koji ti pasu.
-
Osmi Socrates
#9528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Južne zemlje su zakon jer rade manje i onda se žale da su u velikoj financijskoj krizi. Uvijek su, zapravo, u krizi. 
-
Osmi Socrates
#9529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Doduše, čak i unutar jedne zemlje mogu postojati ovakve različitosti. Italija je klasičan primjer. Zato su dugo i imali "hladni i manje hladni" građanski rat.
-
Bodkin
#9530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Djelimicno se slazem sa tobom. Mada nedjeljom su njemacki gradovi stvarno pustinjakonoplja wrote: ↑23/08/2023 17:13Mogao bi se sloziti da su zivlji, ali reci da su ovi mrtvi i da nema zivota je glupost. Ako je prvi grad zivlji, to ne znaci da drugi ne vrvi i nije ziv. Mozda manjim intenzitetom, mozda to tebi nije dovoljno, ali onda je to veoma subjektivno. Podmuklo je reci da su mrtvi, u tom slucaju si totalno opijen subjektivnocu.
Svi su nesto kao emocionalno povezani sa Sarajevom, i kad bi vam dosao neko iz Londona ili NYC-a pa poceo pricati kako je Sarajevo tup i dosadan grad, da je mrtav i nista se ne desava, da je dosadno do jaja, kako nista ne radi 24/7, kako je malo kulture i raznolikosti, nema indijske hrane, nema sushija da valja, nema meksicke hrane, na ulici jedva da vidis ljude druge boje koze i slicno stali bi u odbranu Sarajeva i trazili neku objektivnost.
Rekli biste da jest mozda istina u poredjenju sa Londonom i NYC, ali nije istina da je Sarajevo mrtav grad i da nema kulture i raznolikosti.
Ne moze grad od 500k stanovnika od kojih je 100k stranaca koji su donjeli sa sobom svoju kulturu i nacin zivota biti mrtav. Kao sto sam gore napisao bas moras biti smotan i asocijalan da ne znas sebi urediti zivot u takvoj sredini i povezati se sa ljudima koji ti pasu.
-
Karikaturist
#9531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Inace ovdje kod nas sve vrvi od zivljine
Rasprava na temu moj je tata jaci od tvog.
Rasprava na temu moj je tata jaci od tvog.
- konoplja
#9532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja se ne slazem s tim da su gradovi pustinja nedjeljom. Ne mozes u shopping, ali su trgovi puni ljudi, kao i obale rijeka i jezera, redovi da se udje u kiosk i kupi piva ili vino, tradicionalne njemacke brauerei i kneipe pune; ne mozes do stola doci, em si za toga ili turskog restorana ili nekog grckog ili ti volja za talijanskom hranom, svejedno. Pa onda ljudi po parkovima se druze, rostilje pale, dodaju se loptom. Svasta nesto se desava, ali eto shopping centri su zatvoreni i ne mozes na frizuru.Bodkin wrote: ↑23/08/2023 17:42Djelimicno se slazem sa tobom. Mada nedjeljom su njemacki gradovi stvarno pustinjakonoplja wrote: ↑23/08/2023 17:13
Mogao bi se sloziti da su zivlji, ali reci da su ovi mrtvi i da nema zivota je glupost. Ako je prvi grad zivlji, to ne znaci da drugi ne vrvi i nije ziv. Mozda manjim intenzitetom, mozda to tebi nije dovoljno, ali onda je to veoma subjektivno. Podmuklo je reci da su mrtvi, u tom slucaju si totalno opijen subjektivnocu.
Bas sahara
-
moimoi
#9533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@konoplja
Mozes li se sjetiti kako smo uopste zapoceli i zasto tu raspravu?
Koliko mene pamcenje sluzi pocelo je sa cijenom stanova tj mojom tvrdnjom da tesko “nova dijaspora” moze do stanova, posto su cijene enormne, a banke traze 20% pologa. Da tesko neko ko je u Njem nakon 5-12 godina ima ustedjevinu od 100k-200k (koju je voljan svu dati) da bi podigao kredit za recimo trosoban stan. Jedino ukoliko se ne radi o jako maloj sredini gdje su stanovi/kuce znatno povoljnije.
Tu se nasao neko ko je reagovao na 200k u stilu- da li sam normalna, ne kostaju stanovi toliko osim u centrima velikih gradova
Sada te pitam, uzimajuci u obzir da znas, koliko kosta trosoban stan u recimo Stutgartu? Eto znamo da je Minhen najskuplji. Dakle, da zelim stan u Stutgartu, a ne selu pored Stutgarta, (nemam auto)u nekom normalnom naselju, javnim prevozom da sam za 10-15 min u centru.
Koliko mene pamcenje sluzi pocelo je sa cijenom stanova tj mojom tvrdnjom da tesko “nova dijaspora” moze do stanova, posto su cijene enormne, a banke traze 20% pologa. Da tesko neko ko je u Njem nakon 5-12 godina ima ustedjevinu od 100k-200k (koju je voljan svu dati) da bi podigao kredit za recimo trosoban stan. Jedino ukoliko se ne radi o jako maloj sredini gdje su stanovi/kuce znatno povoljnije.
Tu se nasao neko ko je reagovao na 200k u stilu- da li sam normalna, ne kostaju stanovi toliko osim u centrima velikih gradova
Sada te pitam, uzimajuci u obzir da znas, koliko kosta trosoban stan u recimo Stutgartu? Eto znamo da je Minhen najskuplji. Dakle, da zelim stan u Stutgartu, a ne selu pored Stutgarta, (nemam auto)u nekom normalnom naselju, javnim prevozom da sam za 10-15 min u centru.
- konoplja
#9534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa eto, saznala si jucer koliko je cijena prosjecnog kvadrata u Stuttgartu. Tako da, mozes naci trosobne stanove u Stuttgartu od nekih 300k do Uhh ovo je previse u zavisnosti od godine gradnje, kvalitete i lokacije.moimoi wrote: ↑23/08/2023 17:58 @konoplja
-
Sonron
#9535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije Konoplja, ali evo linkmoimoi wrote: ↑23/08/2023 17:58 @konoplja
https://www.immobilienscout24.de/Suche/ ... g-kaufen#/
Ništa ispod 300K € i to 10-15 minuta udaljen sa javnim prevozom.
- Ozimician
#9536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jest ako je vrijeme baš lijepo, dakle 10-20% dana godišnje zavisi gdje živiš.konoplja wrote: ↑23/08/2023 17:55Ja se ne slazem s tim da su gradovi pustinja nedjeljom. Ne mozes u shopping, ali su trgovi puni ljudi, kao i obale rijeka i jezera, redovi da se udje u kiosk i kupi piva ili vino, tradicionalne njemacke brauerei i kneipe pune; ne mozes do stola doci, em si za toga ili turskog restorana ili nekog grckog ili ti volja za talijanskom hranom, svejedno. Pa onda ljudi po parkovima se druze, rostilje pale, dodaju se loptom. Svasta nesto se desava, ali eto shopping centri su zatvoreni i ne mozes na frizuru.
Bas sahara![]()
-
moimoi
#9537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Recimo da je 300k i to stan u najgoroj energetskoj kategoriji, da ga moras renovirati + kamata
+ polog (a neces isprazniti do 0 crni fond ako nisi idiot). Je li tako? Koliko bi nasa imaginarna porodica trebala imati ustedjevine nakon 5-10 god. Ona teta u vrticu, a on varioc
+ polog (a neces isprazniti do 0 crni fond ako nisi idiot). Je li tako? Koliko bi nasa imaginarna porodica trebala imati ustedjevine nakon 5-10 god. Ona teta u vrticu, a on varioc
-
Bodkin
#9538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam, meni su pustinjakonoplja wrote: ↑23/08/2023 17:55Ja se ne slazem s tim da su gradovi pustinja nedjeljom. Ne mozes u shopping, ali su trgovi puni ljudi, kao i obale rijeka i jezera, redovi da se udje u kiosk i kupi piva ili vino, tradicionalne njemacke brauerei i kneipe pune; ne mozes do stola doci, em si za toga ili turskog restorana ili nekog grckog ili ti volja za talijanskom hranom, svejedno. Pa onda ljudi po parkovima se druze, rostilje pale, dodaju se loptom. Svasta nesto se desava, ali eto shopping centri su zatvoreni i ne mozes na frizuru.
Bas sahara![]()
Ali i iz mog iskustva da je svaka pekara i bar pun nedjeljom je mozda u 5 gradova u njemackoj i 2 u austriji
Tako da agree to disagree
- Bloo
- Globalna šefica
#9539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Najbolji momenat mi je bio kad mi je Francuz rekao da je njemacki jezik tezak.Bodkin wrote: ↑23/08/2023 16:06 Zanimljivo kako dosta nasih ostvarenih ljudi pljuje njemacku radi jezika ali nikad francusku. Nije bas da u fr mozes bilo sta bez francuskog jezika. Ili italiju ili spaniju. U principu mali je broj zemalja gdje stvarno mozes bez domaceg jezika. To je holandija, skandinavija dijelom i bliski istok. Sve ostalo sumnjam
Ja volim sve jezike. To mi je struka.
-
Bodkin
#9540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je luksuz. Malo ko moze ovo priustiti generalno u svakom gradu zapadne evrope
Ako dvoje radi ok.
U becu je tu situacija puno bolja.
- Ozimician
#9541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin wrote: ↑23/08/2023 18:49Ne znam, meni su pustinjakonoplja wrote: ↑23/08/2023 17:55
Ja se ne slazem s tim da su gradovi pustinja nedjeljom. Ne mozes u shopping, ali su trgovi puni ljudi, kao i obale rijeka i jezera, redovi da se udje u kiosk i kupi piva ili vino, tradicionalne njemacke brauerei i kneipe pune; ne mozes do stola doci, em si za toga ili turskog restorana ili nekog grckog ili ti volja za talijanskom hranom, svejedno. Pa onda ljudi po parkovima se druze, rostilje pale, dodaju se loptom. Svasta nesto se desava, ali eto shopping centri su zatvoreni i ne mozes na frizuru.
Bas sahara![]()
pogotovo kad je vrijeme ruzno pa ne mozes pola nabrojanog
Ali i iz mog iskustva da je svaka pekara i bar pun nedjeljom je mozda u 5 gradova u njemackoj i 2 u austrijipogotovo iza 4 popodne
Tako da agree to disagree![]()
I to baš u ovih 5 gradova gdje svi Balkanci "lete", a on ih odvraća
-
Bodkin
#9542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa mislim njima je svaki tezak jer lome jezik kod izgovoraBloo wrote: ↑23/08/2023 18:49Najbolji momenat mi je bio kad mi je Francuz rekao da je njemacki jezik tezak.Bodkin wrote: ↑23/08/2023 16:06 Zanimljivo kako dosta nasih ostvarenih ljudi pljuje njemacku radi jezika ali nikad francusku. Nije bas da u fr mozes bilo sta bez francuskog jezika. Ili italiju ili spaniju. U principu mali je broj zemalja gdje stvarno mozes bez domaceg jezika. To je holandija, skandinavija dijelom i bliski istok. Sve ostalo sumnjam
TopOplakala.
Ja volim sve jezike. To mi je struka.
Ja sam znao dan popraviti ljudima na kursu njemackog dok su plakali zbog njemacke gramatike i kako je teska kad sam im objasnjavao pravila bosanskog
- Bloo
- Globalna šefica
#9543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja napravim/pravim lapsus na više jezika, ukljucujuci i maternji (naglasci me ponekad zeznu).
Highlight moje provale je problem sa umlautima koji cine ogromnu razliku kod izgovora rijeci schwull.
Ich bin feucht -I am (soaking) wet/sweaty. Vriste i dan danas.
Rumunski izmasakriram isto izgovor glasa ă ..anyway. Tesko je usvajati nove glasove kada ti se govorni aparat vec dobro razvio i okostao.
Mada je divan osjecaj kad se nekom obratis na njegovom jeziku (koji god uzasni nivo imas). <3 Poljaci te gledaju ko Titu. Plus ako im dobro izgovoris prezime. I Albanci <3.
- Bloo
- Globalna šefica
#9544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Volksfestovi, ulicna njaka desavanja...konoplja wrote: ↑23/08/2023 17:55 Ja se ne slazem s tim da su gradovi pustinja nedjeljom. Ne mozes u shopping, ali su trgovi puni ljudi, kao i obale rijeka i jezera, redovi da se udje u kiosk i kupi piva ili vino, tradicionalne njemacke brauerei i kneipe pune; ne mozes do stola doci, em si za toga ili turskog restorana ili nekog grckog ili ti volja za talijanskom hranom, svejedno. Pa onda ljudi po parkovima se druze, rostilje pale, dodaju se loptom. Svasta nesto se desava, ali eto shopping centri su zatvoreni i ne mozes na frizuru.
Bas sahara
Uostalom organiziraj se! Rostilj, board games, hiking, sight seeing!
-
moimoi
#9545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je najbolji onaj komicar.. ne znam mu ime
U stilu kako u svim jezicima lijepe stvari lijepo zvuce osim na njem
Ladybug, coccinelle etc a onda njem marienkäfer
Butterfly, papillon…vs. Schmetterling
-
Osmi Socrates
#9546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Radi sve al' ne miješaj jezike, osim ako nije neizbježno.
Ja miješam (na forumu) samo kad ne znam izraz na našem. Ponekad kod poštapalica. Ukinuću i to.
Ja miješam (na forumu) samo kad ne znam izraz na našem. Ponekad kod poštapalica. Ukinuću i to.
- Dope_Man
#9547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaki jezik je mjesavina svega i svacega.Osmi Socrates wrote: ↑23/08/2023 19:03 Radi sve al' ne miješaj jezike, osim ako nije neizbježno.![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#9548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ali ima i divnih mekanih
Nebel
Tochter
Tod
elfe...
I onda se ti pati sa smrt i Ljubljana i Čekrčiči
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#9549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dokaz da se moze zivjeti a da se ne radi 10+ satiOsmi Socrates wrote: ↑23/08/2023 17:27 Južne zemlje su zakon jer rade manje i onda se žale da su u velikoj financijskoj krizi. Uvijek su, zapravo, u krizi.![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#9550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa u ovako neformalnom...uvijekOsmi Socrates wrote: ↑23/08/2023 19:03 Radi sve al' ne miješaj jezike, osim ako nije neizbježno.![]()
Ništa ja ne ukidam.
Nada.
Nix.