Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
cules82

#9526 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cules82 »

kae onaj amfilohije ampfilmanohije amfibije kako li se zove da je koncita kriva za poplave, boga ti amflbhbofije pa sto onda nas udari nit je nasa nit smo ucestvovali nit glasali, idi ti covjece kakvom hodzi da ti skine sihre
amra67

#9527 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by amra67 »

Kakva je razlika izmedju ovih poplava, klizista.. sa BiH politicarima..NIKAKVA ! Cak i rast vode u rijekama ima svoj limit pa se nakon polplava povuce a ovi politicari vec +20 godina ne znaju sta znaci se povuci kad narodu doje do grla..treba oko vlade i predsjednistva isto tako simbolicno poceti praviti barikade od pijeska da se jos jednom pokaze da je voda sa njihove strane dosla do grla..Ovaj sav mulj i blato iskoristiti za to..bar imati neke koristi od toga..
Janjicar

#9528 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

Hopkins wrote:moze li neko objasniti kako i ko dijeli ovu pomoc sto stize sa svih strana .. ko otvara račune, meni se ovako cini da ima milion nekih racuna .. kontrolise li to iko i na koji nacin? na koji način direktni korisnici dolaze do te pomoci?
Ja mislim da oni svi uplacuju Crvenom Krizu ili nekoj svojoj organizaciji, kao npr. Novak Djokovic to radi preko svoje organizacije.
Straza

#9529 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

Hopkins wrote:moze li neko objasniti kako i ko dijeli ovu pomoc sto stize sa svih strana .. ko otvara račune, meni se ovako cini da ima milion nekih racuna .. kontrolise li to iko i na koji nacin? na koji način direktni korisnici dolaze do te pomoci?

Dolazi sa vise strana jer ima vise donatora( drzave, HO, udruzenja itd...) Mi smo u nasem dzematu skupili i odredili kome ce ici pomoc. Tacnije u koje podrucje. Ima ljudi koji su rodeni u tim nastradalim krajevima pa poznaju teren i kome je najneophodnije. To je bilo za hranu. Sada smo u fazi skupljanja novca i to ce biti uruceno direkrno u ruke. Nigdje nece biti zabiljezeno kao tranzakcija. Ja osobno ne znam ko su ti ljudi koji ce primiti novac ali mi ovdje u drustvu vjerujemo jedni drugima jer smo i ranije podrzavali neke akcije.

Misljenja sam da ce najvise novca uci ovako "na crno". To jeste iz ruku u ruku. Sad, sasvim je moguce da neko dobije sa vise strana a neko niotkud. Moguce. Jedini nacin da se to izbjegne je da se napravi lista i ide po redu. Samo skeptican sam u vezi toga.

A postoji i varijanta da se ide preko nekog udruzenja u Bosni. Poznaju teren. Ali i njih ima puno i oni odreduju prioritete po njihovim kriterijama.
simonese

#9530 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by simonese »

http://www.poplave.ba/
amra67

#9531 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by amra67 »

krater wrote:
:thumbup:
drzava je tako dobro organizovana da Bog sacuvaj ! Tako da dijele oni koji su sami sebe postavili i umislili da su vlast jer kad nema macke misevi kolo igraju..a gdje ima puno miseva tu vlada epidemija..
zlajaBHF

#9533 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by zlajaBHF »

Iz Danske ce se dijeliti direktno ljudima koji su pogodjeni ovom katastrofom. Od Prijedora do Janje.
Ljudi iz nase humanitarne organizacije idu sa kamionima i odlucivati ce sta, koliko i kome.
Ako smo recimo prikupili 200.000 maraka, po domacinstvu ce se podjeliti po 2000 KM, sto znaci 100 domacinstava ce dobiti novac. Roba ce se mozda dijeliti na slican nacin.

Znaci necemo ici preko lokalnih organizacija niti drzave.

Baem sada u ovom prvom valu......kasnije bi trebale drzavne vlast da kordiniraju pomoc.
costacurta

#9534 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by costacurta »

O'zone wrote:PreCednik se vratio praznih rukA :(
Dodik se nada ruskoj pomoći za saniranje šteta od poplava
23. maj 2014. u 19:13

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u Sankt Peterburgu s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o pomoći za poplavama ugrožena područja u RS, javlja Fena.

"Mogu da ocjenim da je sastanak bio veoma uspješan i da je obilovao nizom konkretnih dogovora koje ćemo realizovati u narednom periodu", ustvrdio je entitetski predsjednik.
Dal' je frajer svjetan koliko štete pravi ovakvim potezima?
Tačno imam osjećaj da je izgubljen u vremenu i prostoru, priprema se donatorska konferencija za cijelu BiH i organizuje je vijeće ministara na državnom nivou i zar tokmaku više nije jasno da feninga više niko neće dati tamo nekom entitetu, Dejtonu, srezu, opštini nego svi strejndžeri traže isključivo da to bude na nivou države, ali jok, tokmak piša uz vjetar.
Evo i braća Rusi mu isto rekli ali blento otišo i tamo da priča o Dejtonu umjesto o poplavi i pomoći. Mogu misliti kad je Putinu (ako ga je uopšte i vidio) počeo priču o Krimu i Ukrajini kako ga je ovaj gledao u čudu i kont'o:
"Jebote lika, zemlja mu sva pod vodom on o sranju u Ruandi."
Jest hajvan da ne povjeruješ, vjerujem da je ljudima u Doboju, Šamcu i Bijeljini prevashodno bitan Dejton :roll: taman pod vedrim nebom spavali, ali oni ultimativno traže od međunarodne zajednice da pare i sva druga pomoć bude naslovljena i upućena na ime Republika Srpska inače nek' ne šalju ništa :roll:
Last edited by costacurta on 23/05/2014 22:35, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9535 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Truba »

Image

Image
Last edited by Truba on 23/05/2014 22:34, edited 1 time in total.
KENJAC

#9536 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by KENJAC »

Mi smo skupili , pa skoro dva dobra kamiona odjece i hrane i po uputama ljudi koji su vicni tom poslu pakovali smo na sljedeci nacin! Npr, ja sto sam dao bilo je na kutiji napisano "Musko 187 cm visine 89 kg" ono od mog sina bilo je u kutiji "Dijete 9 godina" vrlo dobar fol , tako kad dodje da se odma sve zna bez da se kutije otvaraju! Na kutijama sa hranom smo stavljali natpise " Sa , ili bez svinjetine" i "Ima ili nema stakla" ... mnogo olaksava raspodjelu ! Ako ko salje lijekove iz inostranstva OBAVEZNO na kutiji nek napise prevod i nacin upotrebe! Ovdje mislim prije svega na one tablete za ciscenje vode ! Ako su vozaci stranci treba im reci da se kroz citavu SFRJ NE PLACA cestarina za humanitarnu pomoc !
Mu'min

#9537 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mu'min »

eluna wrote:nokia, nije mi frka cak i otići to pokupovati ovdje ili presadu u hercegovini, ali MUMIN to talodjer radi iz dijaspore. ..... ako hoces konraktiraj njega jer se već uvezao sa nekim. ljudima, ali ako želiš mogu i ja odraditi nabavku presade paprika itd.
Evo ja sam već pisao Nokiji na PP.
Ti ako možeš nabaviti sadnice paradajza, paprike i patlidžana bilo bi super!!!
MOSALJOZE

#9538 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MOSALJOZE »

Raja evo već drugi dan iz Olova,ja i moja ekipa,i mogu vam reć da se narod već tamo počeo kurčit,i podjebavat.Ne znamo za sela,nismo tamo zalazili,ali u Olovu za volontere "posla nema".Sve što se trebalo uraditi,uradjeno je.Narod je prilično zahtjevan.Od nas trazili da im kopamo zemlju da sade cvijeće.Stvarno ih ima bezobraznih,to je za ne povjerovat.
nema me tamo

#9539 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by nema me tamo »

MOSALJOZE wrote:Raja evo već drugi dan iz Olova,ja i moja ekipa,i mogu vam reć da se narod već tamo počeo kurčit,i podjebavat.Ne znamo za sela,nismo tamo zalazili,ali u Olovu za volontere "posla nema".Sve što se trebalo uraditi,uradjeno je.Narod je prilično zahtjevan.Od nas trazili da im kopamo zemlju da sade cvijeće.Stvarno ih ima bezobraznih,to je za ne povjerovat.

Hahahahaha

Pa kad si vec otisao kopaj ljudima nek' sade cvijeće.. :lol: :lol: :lol: :lol:
Janjicar

#9540 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

MOSALJOZE wrote:Raja evo već drugi dan iz Olova,ja i moja ekipa,i mogu vam reć da se narod već tamo počeo kurčit,i podjebavat.Ne znamo za sela,nismo tamo zalazili,ali u Olovu za volontere "posla nema".Sve što se trebalo uraditi,uradjeno je.Narod je prilično zahtjevan.Od nas trazili da im kopamo zemlju da sade cvijeće.Stvarno ih ima bezobraznih,to je za ne povjerovat.
Stvarno ima nekulturne raje, isto kao da mu ti moras doci i pomoci i kao da radis za pare. Odes nekom selu da pomognes a pola omladine u tom selu ispija kafe i ne pada napamet da izadju da pomognu dok iz drugog mjesta omladina dolazi da pomogne i na kraju samo ispadnes glup.
zlajaBHF

#9541 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by zlajaBHF »

Janjicar wrote:
Stvarno ima nekulturne raje, isto kao da mu ti moras doci i pomoci i kao da radis za pare. Odes nekom selu da pomognes a pola omladine u tom selu ispija kafe i ne pada napamet da izadju da pomognu dok iz drugog mjesta omladina dolazi da pomogne i na kraju samo ispadnes glup.
Ne trebaju ti koji ispijaju kafe biti primjer kakvi mi ostali trebamo biti.....

Vecina u ovoj situaciji reaguje kako treba, i na to se trebamo fokusirati
@mba

#9542 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by @mba »

Vlade RS-a prije nekoliko dana donijela izglasala je sramnu odluku o zabrani bilo kakvih uplata i transakcija putem banaka svim udruženjima i pojedincima koji se bave organizacijom pomoći ljudima zahvaćenim poplavama i klizištima. Nijedna banka u RS-u ne isplaćuje sredstva organizacijama i pojedincima koji rade na polju pomoći ugroženom stanovništvu. Ovom odlukom nanesena je nesaglediva šteta udruženjima koja pomažu bošnjačkim povratnicima u manjem bh. entitetu. Činjenica je da je bošnjačka dijaspora poprilično velika, oni imaju potrebu pomoći svojim sunarodnjacima i to čine na visokom nivou. Vlade manjeg bh. entiteta na ovaj način vrši direktnu opstrukciju pomoći ugroženim Bošnjacima. Putem ove odluke Vlada želi napuniti vlastite budžete ili u najmanju ruku preusmjeriti svu pomoć na stanovništvo koji nisu Bošnjaci i pokazivati svoju humanost preko leđa Bošnjaka.

Obavještavamo i savjetujemo sve one koji žele pomoći Bošnjake u manjem entitetu Bosne i Hercegovine da imaju na na umu ovu sramnu odluku i pokušaj opstrukcije Vlade RS-a. Nemojte dozvoliti da vas ovakve odluke pokolebaju, kontaktirajte ljude od povjerenja na terenu i nastavite pomagati bošnjačke povratnike preko udruženja i pojedinaca sa kojima ste i do sada uspješno sarađivali. Sa udruženjima i pojedincima od povjerenja na terenu direktno dogovorite kako uspješno zaobići navedene opstrukcije Vlade RS-a i nastaviti i dalje pomagati ugroženim Bošnjacima.
@mba

#9543 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by @mba »

Janjicar wrote:

a znas koliko je takve omladine danas u bosni i hercegovini, klasicni "sadaka mentalitet"
Alfons Kauders

#9545 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

@mba wrote:
Vlade RS-a prije nekoliko dana donijela izglasala je sramnu odluku o zabrani bilo kakvih uplata i transakcija putem banaka svim udruženjima i pojedincima koji se bave organizacijom pomoći ljudima zahvaćenim poplavama i klizištima. Nijedna banka u RS-u ne isplaćuje sredstva organizacijama i pojedincima koji rade na polju pomoći ugroženom stanovništvu. Ovom odlukom nanesena je nesaglediva šteta udruženjima koja pomažu bošnjačkim povratnicima u manjem bh. entitetu. Činjenica je da je bošnjačka dijaspora poprilično velika, oni imaju potrebu pomoći svojim sunarodnjacima i to čine na visokom nivou. Vlade manjeg bh. entiteta na ovaj način vrši direktnu opstrukciju pomoći ugroženim Bošnjacima. Putem ove odluke Vlada želi napuniti vlastite budžete ili u najmanju ruku preusmjeriti svu pomoć na stanovništvo koji nisu Bošnjaci i pokazivati svoju humanost preko leđa Bošnjaka.

Obavještavamo i savjetujemo sve one koji žele pomoći Bošnjake u manjem entitetu Bosne i Hercegovine da imaju na na umu ovu sramnu odluku i pokušaj opstrukcije Vlade RS-a. Nemojte dozvoliti da vas ovakve odluke pokolebaju, kontaktirajte ljude od povjerenja na terenu i nastavite pomagati bošnjačke povratnike preko udruženja i pojedinaca sa kojima ste i do sada uspješno sarađivali. Sa udruženjima i pojedincima od povjerenja na terenu direktno dogovorite kako uspješno zaobići navedene opstrukcije Vlade RS-a i nastaviti i dalje pomagati ugroženim Bošnjacima.
pa ovo je cak i dobra vijest, da se slucajno negdje usput dio te pomoci ne preusmjeri na ciscenje kakvih spomenika cetnickim vojvodama i sanacije poplavljenih prostorija curguzovih veterana... dakle dijasporo, pare slati direkt povratnicima i tacka... ni marke nigdje drugo :D
Boskero

#9546 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:32, edited 1 time in total.
Janjicar

#9547 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

@mba wrote:
Janjicar wrote:

a znas koliko je takve omladine danas u bosni i hercegovini, klasicni "sadaka mentalitet"
Nije samo omladina u pitanju nego ima i starijih osoba koji ti se i ne zahvale ali ima i onih koji ti zahvaljuju do neba.

Ono sto me iznenadilo u jednom gradu je da sam na radnoj akciji vidio momke koji su bili u prvim redovima na protestima kada su se palile zgrade.
raskopusa

#9548 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

znam da je neprilično ali mi je ovaj tekst izmamio osmeh u ovim tmurnim danima, preporuka ko vrata :thumbup: :thumbup:

http://nematihpara.wordpress.com/2014/0 ... rdinatora/
art vandeley

#9549 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by art vandeley »

Navjeci nivo rijeke Save ikad :-)

Image

Orašje
muzicar_iz_parka

#9550 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by muzicar_iz_parka »

Gospoda dobojski opstinari neodgovornim ponasanjem zadnjih decenija su najvise krivi.
Nakon velike poplave 1965 magistrala je podignuta malo uvis da bi se sprijecilo ponovne poplave a takodje proglasilo vodozastitno podrucje u djelu grada gdje je sada probila voda.
Medjutim kroz vremenske promjene 90ih na vlast su dosli ljudi sa smislom za biznis, pa su tamo gdje nije trebalo dozvolili gradnju raznoraznih poslovnih objekata (izmedju magistrale i rijeke Bosne), a takodje i u vodozastitnoj zoni koja je nasipana pjeskom da bi prijateljski biznismen Dusanic iz Prnjavora napravio neke objekte tu. A i neki su sagradjeni u tom podrucju. A da bude jos gore, nikakvih nasipa nikad nije pravljeno. Znaci nista nisu uradili da bi umanjili rizik od poplave, cak nisu ni na vrijeme poceli sa evakuacijom stanovnistva, koja bi cak laganim hodom iz grada prema obliznjem uzvisenju trajala najvise sat-dva. Genijalci su pokusali nasipanjem pjeska zasustaviti proboj vode na dan kada je poplava dosla, ali i malo djete zna da od toga nema nikakve koristi.
Naravno ima i krivice u visim nivoima vlasti, kad nisu nista ulagali u mjere zastite od poplava.

Kad se desila poplava gdin gradonacelnik se kao izgubio, nigdje se ne pojavljuje, vecinu posla obavlja njegov zamjenik, samo se u dva navrata pojavio da da izjavu za medije i to je to, cak i prije preuzimanja vlast od strane vozda laktaskog.
Last edited by muzicar_iz_parka on 23/05/2014 23:44, edited 1 time in total.
Post Reply