Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#9526 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Dozer wrote:...Vjerovati u religijskom smislu, i vjerovati u smislu imati misljenje o necemu - drasticno je razlicito. Razlog jasan - ja cu bez ikakvih problema promijeniti misljenje (ili to svoje "vjerovanje") o necemu ako mi se ponude relevantni argumenti i dokazi.
Hoces li ti odustati o svoje vjere/relgije ako se dokaze da nas nije stvorio nikakav bog, pogotovo ne na nacin kako je to opisano u vjerskim knjigama?...
Znamo da nema šta da se dokazuje oko boga/bogova... znaju to i oni. Ali, i da im se to božanstvo skine dokazima sa pedastala, našli bi nešto drugo kao ispriku da se to, eto, nije to dogodilo, nego se dogodilo nešto drugo i da bog/bogovi i dalje vladaju. Vjernik valjda mora da vjeuje u nešto pa makar im se pružio razlog za nevjerovanje.

Jer rezonski bi bilo reći da mnoštvo bivših i sadašnjih bogova bi bar trebalo da izazove kod vjernika kojekakve sumnje da traže odgovore na pitanja, ali eto, to se njima ne može dogoditi.

Sjetih se Solženjicina i njegovog Gulaga. Staljin je imao svakodnevne spiskove uhapšenih iz bilo kog razloga, kojim bi pročešljao one koje treba likvidirati od onih koji idu kopati u Sibir. I šta se događa? Svi ti uglavnom pošteni i dobri logoraši koji su masovno vjerovali u partiju i Staljina, stalno spominju: Eh, kada bi drug Staljin znao kakva je greška napravljena u vezi mene...
Dozer

#9527 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Sva poenta je u tome da ljudi i danas u sebi "vuku" one iskonske strahove od nepoznatog i neobjasnjivog.
Nekada su ultimativna pitanja ljudima bila "zasto s nema pada vatra?" (munje), ili "koliko je ono bice koje hoda gore?" (grmljavina), itd. itd.

Kako se koja "misterija" otrkivala i razjasnjavala, a sto je radila nauka, jel'te, tako su religije sve vise i brze ostajale bez "bozijih cuda".
Danas tih "bozijih cuda" skoro da i nema, i sva se svode na saptanje o nekim tzv. "brojcanim cudima" i na prepricavanja o kojekakvim "mocima raznoraznih poslanika".
I sve to je na nivou djecije bajke danas.

Jedino na sta jos ne postoje odgovori su pitanja naseg postanka, odnosno postanka zivota na planeti uopste, kao i ono o starosti i velicini svemira.
I to je jos jedino na sta se danasnje religije mogu pozivati u smislu tvrdnji i postojanju boga.
Onog momenta kada se dodje do odgovora i na ova pitanja, a sto ce se vjerovatno desiti u narednih 10-20 godina, postojece abrahamske religije slobodno mogu stavii kljuc u bravu.
Ramzess Veliki

#9528 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Sva poenta je u tome da ljudi i danas u sebi "vuku" one iskonske strahove od nepoznatog i neobjasnjivog.
Nekada su ultimativna pitanja ljudima bila "zasto s nema pada vatra?" (munje), ili "koliko je ono bice koje hoda gore?" (grmljavina), itd. itd.

Kako se koja "misterija" otrkivala i razjasnjavala, a sto je radila nauka, jel'te, tako su religije sve vise i brze ostajale bez "bozijih cuda".
Danas tih "bozijih cuda" skoro da i nema, i sva se svode na saptanje o nekim tzv. "brojcanim cudima" i na prepricavanja o kojekakvim "mocima raznoraznih poslanika".

Jedino na sta jos ne postoje odgovori su pitanja naseg postanka, odnosno postanka zivota na planeti uopste, kao i ono o starosti i velicini svemira.
I to je jos jedino na sta se danasnje religije mogu pozivati u smislu tvrdnji i postojanju boga.
Onog momenta kada se dodje do odgovora i na ova pitanja, a sto ce se vjerovatno desiti u narednih 10-20 godina, postojece abrahamske religije slobodno mogu stavii kljuc u bravu.
Ima jarane, ima. Jednom mozda budem u prilici da ti ispricam. Mada mislim da si i ti to morao prozivljavati, mozda si zaturio u sjecanju.
Ali ove religije to ne pokrivaju.
HardcoreMX

#9529 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:Sva poenta ..... mogu stavii kljuc u bravu.
...ateizma posto je tema..
Image
apsidejzi

#9530 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by apsidejzi »

Smrcak15 wrote:
apsidejzi wrote:
Smrcak15 wrote:a sta mislis ovo

Bog kad programira genetske kodove, on koristi vec postojece ako pasu u neki drugim bicima koje planira napraviti, pa samo dio koda kopira u drugom bicu, nekome kopira dosta nekome manje, uglavnom, kao kad bi ja sad programirao u C++ programu, pa koristio vec postojeci kod u neke druge funkcije. pa poslije te funkcije kad bi imale razum, i pocele kontati, mislile bi kao ti mozda, mi smo eovlvirali jedno od drugih...

upravo ti tako kontas, a ne kontas da je mozda Bog koristio isti kod gdje je bilo moguce koristiti isti kod ako je nepotrebno bilo praviti novi kod u novim bicima.
Mislim da il nisi nikad programirao il ne razumijes da genetski kod ne funkcionise na isti nacin.
stani malo, jeli ti to tvrdis da ako neko dijeli izmedju sebe velik postotak genetskog koda da je evolviralo iz zajednickog pretka ili ?
Jok eto, Bog nije znao smislit jedinstveni kod za svaku vrstu pa se nadao da ga nikad necemo provaliti.
Hakiz

#9531 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Dozer wrote:Sva poenta je u tome da ljudi i danas u sebi "vuku" one iskonske strahove od nepoznatog i neobjasnjivog.

Neće staviti ključ u bravu. Uvijek im ostaje smrt, temelj svake abrahamske religije.
Smrcak15

#9532 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

apsidejzi wrote: Jok eto, Bog nije znao smislit jedinstveni kod za svaku vrstu pa se nadao da ga nikad necemo provaliti.
kakvo je to razmisljanje, pa to ne prolazi ni kod ljudi a da prodje kod BOga, de malo ukljucite mozak, i dublje razmisljajte a ne povrsno.

recimo kod programera kad hoce da napisu neki kod

oni kaze

ako ABC > DFG
onda X
ako ABC < DFG
onda y

recimo to je mali djelic koda, funkcija za nesto

kod zivotinja, recimo ako osjeti tijelu treba hrana da daje signal gladi u stomaku

pa Bog samo taj dio ukonponuje u genetski KOd covjeka, jer nema potrebe nesto novo izmisljati kad je taj kod funkcionalan

ako oznake ">" i "<" imaju tu funkciju ako je vece jedno od drugog da se aktivira ta vrsta koda ili gena, kako god

nepotrebno je sad izmisljati toplu vodu, pa trazi novu oznaku za vece jedno od drugoga

samo da bi kao eto dokazao ljudima da mogu , pa izmisli novu oznaku

erecimo ovu { ili ovu }

pa stavi
ako ABC } DFG
onda X
ako ABC { DFG
onda y

jeli ovo potrebno bilo, jeli mudro bilo imalo izmisljati nesto novo sto ce apsolutno imatyi istu funkciju a nista novo nece doprinijeti.
zato se koristi oznaka svugdje > ili <

pa isto tako koristi dijelove kodova izmedju svojih stvorenja jer nema potrebe toplu vodu ponovo izmisljati, kad vec ima nesto funkcionalno, jer kad bi izmislio nesto novo sto jepotpuno ista funkcija a nikakvo poboljsanje, ja nevidim mudrost u tome, zbog cega bi to radio.

zato odgovor bi bio, moze itekako jedinstven kod za svaku vrstu gdje nema slicnosti izmedju stvorenja, ali pitanje je onda kakva bi mudrost tu bila izmisljati nesto novo na vece postojece a funkcionalno, a to novo nista ne doprinosi poboljsanju.
kao kad bi mi zamijenili oznaku < za { , a > za {

jesmo li doprinijeli poboljsanju koda? nismo, zato je potpuno opravdano kopirati vec postojece funkcionalne dijelove u druga bica koja ce se stvoriti kao sto i mi kopiramo vec postojece funkcionalne oznake ili kodove kako god.
Zaitsev

#9533 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zaitsev »

Ovaj Smrle kako piše, još malo pa bog... On na svaku ima odgovor i o svemu zna sve. Od botanike, matematike, elektrotehnike, termodinamike, preko programiranja, zoologije, hemije, nanobiologije, pa do historije, filozofije, fizike, astronomije, kvantne-mehanike, itd. itd. i u svemu ekspert jebote...

Pravopis ga malo hebe, ali u svakom žito ima kukolja... :D
Edouard

#9534 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Edouard wrote: Zoro, ti si meni simpatičan čojek, ali pogledaj šta pišeš. Šta ti je to očito s naukom kad si više puta ovdje naveo da te nauka i filozofija ne zanimaju, ali ti ipak znaš da ja nauku ne pratim.
Dakle, teorija se bazira na nečem već potvrđenom, i gradi se mic po mic po trenutnim dokazima.
Evo, samo u ovoj tvojoj jednoj rečenici toliko je nesuvislosti, zbrke pojmova, kao i u skoro svim ostalim rečenicama koje si ovdje naveo, tako da nema smisla ništa te demantirati. CMB, kvantne teorije...,ma koje kvantne teorije, zbrka u glavi.
Ali ćeš ipak važno na samom početku ko neki arbitar napisati: "I očito je da se ne baviš naukom ili da je nisi pratio."
To šta navedeš neki pojam o kojem pojma nemaš,jel' zaista misliš da se nešto razumiješ u nauku, pa molim te nemoj se nepotrebno brukati. Ili misliš da se ne brukaš jer ni ostali poput Hakiza i drugih nisu nešto upućeniji od tebe. Razumijem ja želju ateista da prikažu kako se njihov pogled na svijet bazira na nauci, ali zaboravi tu floskulu, ateizam kao jedno mišljenje/vjerovanje, nema veze s naukom.
I... šta si oviJEm šćeo reći? I dalje misliš da je teorija dokaz, jel‘ tako?!
Zoro dragi, nemam ja tu šta misliti kad su drugi to odavno smislili. Teorija i dokaz nisu ista stvar, ali su međusobno jako povezani.
Naučna teorija može se definirati kao sistem suštinskih iskaza nekog područja nauke ili naučne discipline.
Možemo je definirati i kao naučno tumačenje zakonitosti razvoja prirodnih pojava.
Pomoću naučne metode naučna teorija je dokazana (s dovoljnom pouzdanošću potvrđena) naučna hipoteza koju privremeno prihvaćamo kao opće načelo promatranja predmeta naučne discipline.
Ili, jednostavnije: prije naučne teorije postoji hipoteza, i kada, i ako, ta hipoteza bude potvrđena, dokazana, postaje teorijom, i traje dok traje, dok je neko ne opovrgne, dopuni
L u c i f e r

#9535 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote: Testira a sve zna :D

Samilostan a muci :D
u moru netacnih postavki samo cu ti pokazati tvoju nelogicnost sa ovim primjerima
Samilostan a muci :D
kazes tako, a neznas da kad bi bio samo Samilostan a ne i onaj koji kaznjava, bio bi nepravedan automatski, jesi li svjestan toga.

pa hajde da vidimo onda jeli tako

Ako je samo samilostan a nikad ne kaznjava, to znaci zlocinac i zrtva imaju isti kraj, a cim im je isti kraj to znaci Kuran i vjera koju spusti na zemlji su aposlutno nepotrebni, jer ionako mozemo do Raja sa zrtvom bez vjere i Kurana i sve ga ostalog, jer se svi oslanjamo na njegovu milost.

Pa to sto neko nekoga muci siluje, ubija, proganja, nema to veze, jer heeej ipak je onaj gore Samilostan kako Lucy kaze :-) pa daj da onda radimo sta nam naum padne bilo to dobro ili lose, nema restrikcija.

Eto zbog cega grijesis, tako isto vazi za sve ostale tacke koje si spomenuo, zbog tvog ne razmisljanja logicki zato i promasis sa argumentima.
Testira a sve zna :D
kod svi ovih pitanja, dovoljno je ici logikom, daj da okrenemo stol naopako--kao sto se na engleskom kaze, let me turn the table....

a sta evo da ne testira, pa direktno nas u Raj i Pakao stavi, pa mi onako iz pakla ili iz Raja se poslije pitamo zasto smo zavrsili u paklu(pogotovo ovi iz pakla) ?

A on kaze, pa eto , ja znam sve , znao sam da ce te biti neposlusni i stetu ciniti i sebi i drugima, pa sam vas postedio testiranja i uveo vas tu gdje ste sad.

Bili ovo bilo pravedno iz nase perspektive, da nas kaznjava za nesto sto nismo uradili? nebi niposto, a posto Bog za sebe tvrdi da je apsolutno pravedan, nikome se ni trun nepravde nece uradit...zato te pusti na test i to nakon sto te upitao(dok su duse bile u praiskonu/ezelu) hoces li da budes podlozan testu pa da ili te nagradim ili kaznim, mi svi koji smo ovdje pristali. Pa nas testira NE DA BI ON SAZNAO,JER ON VEC ZNA, nego da bi nama pokazao na sudnjem danu kakvim smo i sta zasluzujemo.

Svaka tacka gore ti je ovakva, totalno nelogicna, cim se malo logicki analizira vidis koliko je krhka i nema jaku podlogu da i mali povjetarac puhne na argument oborio bi ga.

Vi kao da ste operisani od abstraktnog hipotetickog razmisljanja, gdje se svojim razumom prodires u zone (sta bi bilo kad bi bilo), pa kad si u toj zoni izvlacis informacije kad bi bila takva situacija sta bi onda bilo, onda shvatis neke stvari.
Ono
Kad pocnes da obrazlazes
Pa skontas
Cemu
Corava posla
Uzivaj u svom uvjerenju
I besprijekornoj logici
Smrcak15

#9536 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Zaitsev wrote:Ovaj Smrle kako piše, još malo pa bog... On na svaku ima odgovor i o svemu zna sve. Od botanike, matematike, elektrotehnike, termodinamike, preko programiranja, zoologije, hemije, nanobiologije, pa do historije, filozofije, fizike, astronomije, kvantne-mehanike, itd. itd. i u svemu ekspert jebote...

boze sacuvaj.

to sto ja znam pomalo svega to je zato sto su me nevjernici natjerali na to, kroz diskusije o Kuranu, a Kuran ulazi u mnoga ova podrucja, pa sam morao izcitavati o svemu pomalo da vidim sta to oni u stvari napadaju.

sad ispade ko nesto lose znati pomalo o svemu. ja nevolim da im iko palamudi ni nevjernici ni vjernici, jer ima i nevbjernika i vjernika svakakvih, pa zato volim u svoje ruke uzeti stvari prostudirat temu da vidim o cemu se to radi, i tako se naucio o svemu pomalo.
Smrcak15

#9537 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

svako vrijeme ima svoja cuda sto bi se reklo, u vrijeme mojsija crna magija bila popularna pa Bog davao cuda u tom fazonu magije
u vrijeme Isusa medicina bila popularna pa mu davao cuda iz medicine, da lijeci dodirom bolesne, slijepe i ozivljava mrtve.

za vrijeme Muhammeda poezija popularna bila pa mu dao Kuran, koji je u tom jezickom smislu bio ocaravajuci za arape, pa cak i mi sad mozemo da vidimo kako poeticno tekstovi prate temu, a ja to nikad prije nisam vidio nigdje da rimovanje se mijenja na osnovu teme, to jos nisam cuo ni u pjesmu ni nekokj knjizi procitao,a da nepricam prstenasto simetricne kompozijcije, gdje su ajeti ogledalo jedno drugim, pa onda imamo ajete koji imitiraju okruzenje - to jos nigdje ni u jednoj knjizi nisam vidio prije.

a posto je sad proslo vrijeme poezije, sad je vrijeme nauke i tehnologije, pa se Kur'an transformisao kamelonski da bude cudo danasnjem vremenu nauke, gdje naucna cuda Kur'ana i brojcana cuda Kur'ana nadilaze nauku danasnjeg vremena kao sto su prijasnja cuda boziji poslanika nadilazila popuularnost necega tog doba.
Zaitsev

#9538 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zaitsev »

Smrcak15 wrote:
Zaitsev wrote:Ovaj Smrle kako piše, još malo pa bog... On na svaku ima odgovor i o svemu zna sve. Od botanike, matematike, elektrotehnike, termodinamike, preko programiranja, zoologije, hemije, nanobiologije, pa do historije, filozofije, fizike, astronomije, kvantne-mehanike, itd. itd. i u svemu ekspert jebote...

boze sacuvaj.

to sto ja znam pomalo svega to je zato sto su me nevjernici natjerali na to, kroz diskusije o Kuranu, a Kuran ulazi u mnoga ova podrucja, pa sam morao izcitavati o svemu pomalo da vidim sta to oni u stvari napadaju.

sad ispade ko nesto lose znati pomalo o svemu. ja nevolim da im iko palamudi ni nevjernici ni vjernici, jer ima i nevbjernika i vjernika svakakvih, pa zato volim u svoje ruke uzeti stvari prostudirat temu da vidim o cemu se to radi, i tako se naucio o svemu pomalo.
Smrle, to nije bio kompliment što sam napisao. Niti si otišao sebi u prilog što si na taj način replicirao, ali eto... :D
Smrcak15

#9539 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Zaitsev wrote:
Smrcak15 wrote:

boze sacuvaj.

Smrle, to nije bio kompliment što sam napisao. Niti si otišao sebi u prilog što si na taj način replicirao, ali eto... :D
ne bitno je li ili nije, nego samo kazes kako je doslo do toga....a hoces li ti meni reci ovkav onakav...ma boli Smrleta briga dok god tu nema argumenata protiv.
aurora313

#9540 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

aurora313 wrote:
Edouard wrote:(Hakiz)...Jel ti išta znaš o naučnoj teoriji? Mogo si barem malo proguglati. I koja je to vrsta naučne teorije koja je utemeljena, ali još nije verificirana, provjerena, dokazana. To se pravim imenom naziva besmislica, apsurd...
Edouard wrote:...Ili, jednostavnije: prije naučne teorije postoji hipoteza, i kada, i ako, ta hipoteza bude potvrđena, dokazana, postaje teorijom, i traje dok traje, dok je neko ne opovrgne, dopuni
Eto vidiš Edo... ozbiljno guglanje ponekada pomogne i ako ti to još nije potpuno jasno. Jedino što te koči je urođen strah vjernika da prati nešto što ga može smesti sa ‘puta istine‘. Al‘ neka... nisi bar kao Smrle a i to se računa. Ako tako nastaviš, bićeš jednom cijenjen član našeg ateističkog kluba. :D

Nego izvini za CMB jer sam mislio da svako ko spominje Veliki prasak treba da zna o CMB. To ti je Cosmic Microwave Background radiation, ili veoma čvrt dokaz—ne teorija—da se nekih 300.000 godina ranije dogodila nekakva veeelika eksplozija (Big Bang?). Veoma interesantna materija oko prvog nalaza nobelovaca (Penrose/Wilson), zatim satelita COBE i Planck koji su to potvrdili.

Za kvantnu mehaniku a posebno za ‘particle entanglement‘ ne mogu ti pomoći kao ni sebi. Komplikovano, ali fascinantno. YouTube ima bar desetak videa koji to objašnjavaju, a najbolje je poći od predavanja pokojnog Richarda Feynmana na Caltech.
aurora313

#9541 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:kakvo je to razmisljanje, pa to ne prolazi ni kod ljudi a da prodje kod BOga, de malo ukljucite mozak, i dublje razmisljajte a ne povrsno.
oni kaze
ako ABC > DFG
onda X
ako ABC < DFG
onda y
...
pa isto tako koristi dijelove kodova izmedju svojih stvorenja jer nema potrebe toplu vodu ponovo izmisljati, kad vec ima nesto funkcionalno, jer kad bi izmislio nesto novo sto jepotpuno ista funkcija a nikakvo poboljsanje, ja nevidim mudrost u tome, zbog cega bi to radio.
...zato je potpuno opravdano kopirati vec postojece funkcionalne dijelove u druga bica koja ce se stvoriti kao sto i mi kopiramo vec postojece funkcionalne oznake ili kodove kako god.
Fantastično!
(Btw, nije kompliment.)
L u c i f e r

#9542 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Ma da je ziv i zdrav, al puko je ko kokica...

Kae na drugoj temi duse nesta ulaze u raj ko ptice...

Bog ljude testira da bi im pokazo da ih nije nepravedno ocijenio...

Vjecno mucenje je okej sasvim... Itd.

Hvala ti dragi boze pa sam ateista po hiljadu puta.
apsidejzi

#9543 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by apsidejzi »

Smrcak15 wrote:

boze sacuvaj.

To sto znas pomalo svega i jeste problem. Evo ova iznad rasprava u vezi genetskog koda i kompjuterskog koda. Ja sam prije par postova napisao da ti il ne znas sta je kompjuterski kod il ne znas sta je genetski kod. Ispostavice se da ne znas ni jedno. Mozda si nekad pisao neki osnovni kod, tamn dovoljno da nazires kako funkcionise ali bez stvarnog znanja. (to je vidljivo iz nacina na koji pises if statement u postu iznad).

Genetski kod se zove kod, ali to zapravo nije kod. To je memorija. U genetskom kodu ne postji if/else ne postoji loop i sl. Al nije moj posao da te skolujem i obrazujem.
Smrcak15

#9544 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:kakvo je to razmisljanje, pa to ne prolazi ni kod ljudi a da prodje kod BOga, de malo ukljucite mozak, i dublje razmisljajte a ne povrsno.
oni kaze
ako ABC > DFG
onda X
ako ABC < DFG
onda y
...
...zato je potpuno opravdano kopirati vec postojece funkcionalne dijelove u druga bica koja ce se stvoriti kao sto i mi kopiramo vec postojece funkcionalne oznake ili kodove kako god.
Fantastično!
(Btw, nije kompliment.)
ako je tako ironicno fantasticno, de ti nama onda objasni zasto bi ja trebao sad kad kodiram da promijenim

znak > u }

a

znak < u {

ako im je ista funkcija, kad tako znas fino komentarisat, hajde nam objasni i ovo :)
Smrcak15

#9545 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

apsidejzi wrote:
Smrcak15 wrote:

boze sacuvaj.

To sto znas pomalo svega i jeste problem. Evo ova iznad rasprava u vezi genetskog koda i kompjuterskog koda. Ja sam prije par postova napisao da ti il ne znas sta je kompjuterski kod il ne znas sta je genetski kod. Ispostavice se da ne znas ni jedno. Mozda si nekad pisao neki osnovni kod, tamn dovoljno da nazires kako funkcionise ali bez stvarnog znanja. (to je vidljivo iz nacina na koji pises if statement u postu iznad).

Genetski kod se zove kod, ali to zapravo nije kod. To je memorija. U genetskom kodu ne postji if/else ne postoji loop i sl. Al nije moj posao da te skolujem i obrazujem.
Genetski kod se zove kod, ali to zapravo nije kod.
nije tacno, evo ti i Richard dawkins kaze da je genetski kod kao kod u kompijutera samo sto nije binarno

U genetskom kodu ne postji if/else ne postoji loop i sl. Al nije moj posao da te skolujem i obrazujem
znam ja da ne postoji ali sam to uzeo kao primjer da bi vam docarao sta hocu da kazem, radi lakse komunikacije.
Smrcak15

#9546 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:Ma da je ziv i zdrav, al puko je ko kokica...

Hvala ti dragi boze pa sam ateista po hiljadu puta.
pusti da obrazlozim, to nisam ja rekao, nego je rekao poslanik Muhammed da vjernikova dusa tokom boravka u Berzahu, period izcekivanja SUdnjeg dana u grobu, dusa vjernika je u ptici, koja leti po Dzennetu, jede i pije odakle hoce. znaci to je islamsko vjerovanje.

sad je pitanje kakva je mudrost da je vjernik prije sudnjeg dana nego bude ponov stvoren kao dusa i tijela iz zemlje da bi se sudilo ljudima?

Vrlo jednostavno, isto kao kad covjek ide na godisnji odmor, pa kad hoce ici na tu planiranu destinaciju, hoce da procita o to destinaciji, da vidi slike, da vidi video , jednostavno da zna kuda ide, i kad vidi sve to, javlja se logicno i zelja za posjetom tom mjestu ako se radi o nekoj liijepoj destinaciji. pa umjesto da gledas slike, i video raja, Bog omoguci vjerniku da udje u Raj kao dusa u ptici, i da moze da razgleda sta ga ceka, onako skanira terene po dzennetu i normalno da ce zelja i ceznja za ulaskom biti jos veca, pa zato ce vjernik govoriti u tom zgrobnom zivotu, dok bude smao dusa, Allahu ubrzaj Sudnji dan...kako bi sto prije usao tamo.

znaci ima mudrost u tome sto Allah daje da vjernici udju u Raj i razgledao ga poput ptice koje leti dzenetskim prostranstvima kako bi se upoznao i kako bi jos vise zudio za ulaskom tamo.
kako to ti fino izokreces :-) ne nego testira i da se pokaze ko ce bolje postupati jer nam je data slobodna volja, da ti raspolazes sa njom kako hoces, cim imas da biras svoj zivotni put, ti si onda vec pod testom.

nemora to nuzno biti i vjecno mucenje, moze onda odrediti da nakon isteka kazne covjek umre i ode u nistavilo, da vise nije svjestan sebe...

On moze to odrediti kao sto je to nznacio u Kuranu da moze tu odluku uraditi nakon nekog vremena.

dva ajeta koji to jasno ukazuju, da moze doci to promjene planova

A na Dan kada On sve sakupi: "O skupe šejtanski, vi ste mnoge ljude zaveli!" - "Gospodaru naš," - reći će ljudi, štićenici njihovi - "mi smo jedni drugima bili od koristi i stigli smo do roka našeg koji si nam odredio Ti!" - "Vatra će biti prebivalište vaše" - reći će On - "u njoj ćete vječno ostati, osim ako Allah drugačije ne odredi." Gospodar tvoj je zaista Mudri i Sveznajući. (6:128)

moze jednostavno uciniti da pomru u dzehennemu i ne osjete vise bol, i na taj nacin ostanu vjecno u dzehenemu ali ne osjecajuci za sebe ni za patnju.

kako god, Allah kaze da nikome nece nepravdu uciniti, pa ti ako hoces vjeruje da on hoce uciniti nepravdu, pa dodji onda ako smijes ispred njega sa pogresnim uvjerenjem o njemu pa poslije kad te razuvjeri dzaba ti se onda kajati, mozes se kajati dok ti zubi ne popadaju ,ne pali to vise.

Hvala ti dragi boze pa sam ateista po hiljadu puta
:lol:
drugim rijecima
hvata ti boze sto si me ucinio da nevjerujem u tebe, paradox teski, toliko velik, i tezak da bi se zemlja zatresla ili stvrila crna rupa na forumu i sviju nas progutala :lol:
irac300

#9547 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by irac300 »

@Smrle, okupiš li ti nekada tamo na sjeveru Švede oko sebe pa im palamudiš tako? Baš me zanima reakcija ljudi uživo kada te slušaju, naravno, ako si ikada ovakve stvario izgovorio naglas koje ovdje prosipaš?!
aurora313

#9548 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:...pa isto tako koristi dijelove kodova izmedju svojih stvorenja jer nema potrebe toplu vodu ponovo izmisljati, kad vec ima nesto funkcionalno, jer kad bi izmislio nesto novo sto jepotpuno ista funkcija a nikakvo poboljsanje, ja nevidim mudrost u tome, zbog cega bi to radio.
Fantastično!
(Btw, nije kompliment.)
ako je tako ironicno fantasticno, de ti nama onda objasni zasto bi ja trebao sad kad kodiram da promijenim
znak > u } a, znak < u {
ako im je ista funkcija, kad tako znas fino komentarisat, hajde nam objasni i ovo :)
Nije prilaz programiranju za čuđenje. Fascinantno je da ti tako neznalački izvlačiš zaključke oko kodiranja kod živih bića po nekoj svojoj jednostavnoj 'logici' koja je za tebe paralela za sve i svakoga.
Edouard

#9549 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
aurora313 wrote:
Edouard wrote:(Hakiz)...Jel ti išta znaš o naučnoj teoriji? Mogo si barem malo proguglati. I koja je to vrsta naučne teorije koja je utemeljena, ali još nije verificirana, provjerena, dokazana. To se pravim imenom naziva besmislica, apsurd...
Edouard wrote:...Ili, jednostavnije: prije naučne teorije postoji hipoteza, i kada, i ako, ta hipoteza bude potvrđena, dokazana, postaje teorijom, i traje dok traje, dok je neko ne opovrgne, dopuni
Eto vidiš Edo... ozbiljno guglanje ponekada pomogne i ako ti to još nije potpuno jasno. Jedino što te koči je urođen strah vjernika da prati nešto što ga može smesti sa ‘puta istine‘. Al‘ neka... nisi bar kao Smrle a i to se računa. Ako tako nastaviš, bićeš jednom cijenjen član našeg ateističkog kluba. :D

Nego izvini za CMB jer sam mislio da svako ko spominje Veliki prasak treba da zna o CMB. To ti je Cosmic Microwave Background radiation, ili veoma čvrt dokaz—ne teorija—da se nekih 300.000 godina ranije dogodila nekakva veeelika eksplozija (Big Bang?). Veoma interesantna materija oko prvog nalaza nobelovaca (Penrose/Wilson), zatim satelita COBE i Planck koji su to potvrdili.

Za kvantnu mehaniku a posebno za ‘particle entanglement‘ ne mogu ti pomoći kao ni sebi. Komplikovano, ali fascinantno. YouTube ima bar desetak videa koji to objašnjavaju, a najbolje je poći od predavanja pokojnog Richarda Feynmana na Caltech.
...veoma čvrt dokaz—ne teorija
Zoro, opet brkaš pojmove, suprostavljajući ih međusobno.
Nismo spominjali Veliki prasak, ali kad ga već spominješ, pošteno je navesti i ime utemeljitelja te još danas važeće teorije o nastanku svemira, a to je belgijski katolički svećenik, astronom i fizičar Georges Lemaitre.
I CMB o kojem govoriš, opažanje je, potvrda, dokaz valjanosti Lemaitre-ove dotada hipoteze o nastanku svemira, koja po tome postaje važeća teorija.
Ali nije išlo jednostavno, pa tako i ateisti kao pristaše pristaše nepomičnog, beskonačnog i vječnog svemira, vjerovaše upravo onako kako su vjerovali i stari Grci prije 2.500 godina, i nisu prihvaćali Lemaitre-ovu naučnu hipotezu sve do 1965. godine kada su Arno Penzias, a ne Penrose, i Robert Wilson otkrili CMB. Ti si nešto pobrkao, jer Penrose nema veze s time.
Zoro, na studiju sam pored ostalih fizika čitav jedan semestar imao posebno kvantnu, a jedan nuklearnu fiziku, pa nisam u tome ono, što bi se reklo, kao pao s kruške i da me podučavaju wiki fizičari.
aurora313

#9550 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:Zoro, na studiju sam pored ostalih fizika čitav jedan semestar imao posebno kvantnu, a jedan nuklearnu fiziku, pa nisam u tome ono, što bi se reklo, kao pao s kruške i da me podučavaju wiki fizičari.
E pa nemoj se samo time hvaliti, nego uvijek malo pročačkaj. Nisam do toga dolazio preko Wiki kako kažeš, nego čitajući i kopajući svuda, a posebno slušajući predavanja na YouTube.

Naravno da je Lemaitre nešto ‘skontao‘ oko praska, ali vidim da bi ti dobio groznicu da nisi spomenuo da je on bio i sveštenik. Srećom, nije otišao naučno tako daleko pa da otkrije nešto opasnije, što ga je moglo koštati mantije i koječega. Ali ti prećera sa ...I CMB o kojem govoriš, opažanje je, potvrda, dokaz valjanosti Lemaitre-ove dotada hipoteze o nastanku svemira, koja po tome postaje važeća teorija, ali oprašta ti se... neiskustvo.

Jeste, Arno Penzias. Ali kada si u penziji kao ja, onda penzija/Penzias se lako pomiješaju. :D
Post Reply