Ukrajina

Post Reply
Havatar

#9526 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

pasha078 wrote:U zadnje vrijeme diskusija o Ukrajini skrece u pravcu "velik kapital" protiv .... ?? OK, US, EU i Turcinov i komp predstavljaju veliki kapital, to mogu progutat, a za sta Putin i Rusi stoje? Izvorni marxizam? Real socijalizam? "mali" kapital esnafskog tipa?

Fakat, s kim ovo veliki kapital "ratuje"????
Sa prljavim kapitalom.
hatemondays

#9527 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

U par rijeci ameri zajedno sa putinom uce evropske kurchevice pameti, puno su se evropljeni uskonfrcili pogotovo kad gospjoa merkel trazi satro evropski internet halooo gospodjo to vi neki mangupi eto sad belaja zali boze ovih ukrajinaca preko njih karaju ove mangupe iz eu.Kazna je to svabama sto brane edina spijuna takodje.

Sto se tice ovo ko je jaci ameri ili rusi, bitno je samo jedno ko ima silikonsku dolinu ima najvecu moc ostalo je suplja.Bez interneta pola bi dunjaluka bilo u zestokom belaja iste sekunde a nebih ni ja titntisra ovdje naravno.
radostan dan

#9528 Re: Ukrajina

Post by radostan dan »

pasha078 wrote:U zadnje vrijeme diskusija o Ukrajini skrece u pravcu "velik kapital" protiv .... ??
otišla tema u ku.ac...
fino smo raspoređivali trupe mjesec dana dok se nisu pojavili engelsi i rokafeljeri i trune političku ekonomiju po vazdan.
tri put sam došO u iskušenje da ih sviJU prijavim modu.
Last edited by radostan dan on 21/04/2014 22:55, edited 1 time in total.
Mister Yes

#9529 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

Radi se o tome da je svima jasno kako zemlje engleskog govornog područja preuzimaju svijet. U svakom smislu. I vojno, i ekonomski, i energetski, i kulturom (film, muzika, jezik, hrana itd) i na svaki drugi način. Ljudi širom svijeta u Rusiji vide jednu od zadnjih prilika da se to zaustavi. Lično nisam optimista da hoće ali želimo li zaista planetu amerikaniziranih ljudi?

Ja sam 100% amerikaniziran. Od MacDonaldsa, Coca-Cole, američkih sportova, američkih foruma, filmova, serija, muzike. Draže mi je pojesti Big Mac nego ne znam ti kakvo Bosansko jelo. Brza hrana dominira u mojoj ishrani. Kada žena napravi nešto "na kašiku" jedva se natjeram da pojedem. Ne sjećam se kada sam vode popio. Cola, Fanta, Ginger Ale ovo ono. I šta sam dobio? Masu problema sa probavom, hemeroide, osjetljivost na laktozu, nadutost, umor, pretilost, slab imunitet, povišen pritisak, šećer i još masu zdravstvenih problema. Želimo li planetu ljudi poput mene? :?
sportman1

#9530 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

najjaca bomba ikad( ps ne gledaj direktno u ekran jer mozes da osljepis od bljeska)

http://www.youtube.com/watch?v=WwlNPhn64TA
Kaligula I

#9531 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

agnostic_front wrote:Nije tačno to što pišeš, Amerika je bila kolonija, nikada imperija.

edit: Zapadna Njemačka nakon IISR. Koga je Z. Njemačka imperijalisala?

...a što je Amerika od WW pa na ovamo nego imperija i to najveća i najmoćnija svih vremena?...

...Uzrok i Prvog i Drugog vjetska rata je nepravedna podjela svijeta, prije svega kolonija... Naime, Njemačka, Italija i Japan su bile nezadovoljne zatečenom podjelom svijeta, a koja je bila po volji i mjeri Velike Britanije i Francuske, te su pokušali izvršiti REVIZIJU KOLONIJALIZMA u svoju korist... Treći svjetski rat bi mogao izazavati isti problem, ukoliko se neka od velikih sila osjeti zakinutom... Mada je sada borba za mrvice u odnosu na prošla vremena kada su kolonijalisti uzimali koliko i 'šakom i kapom'...

...u budućnosti, dakle u nekom pravednijem svjetskom poretku, će se u školama izučavati zapadnjačka civilizacija kao jedna od najpohlepnijih i najgramzivijih u povijesti čovječanstva, koja je svoj materijalni status ostvarila uglavnom na pljački i nasilnom izrabljivanju drugih naroda i kultura... Naveo bih kao primjer,opet, Četvrti križarski rat koji se dogodio 1204.godine i bezobzirnu pljačku Carigrada...

...Ko zna kakve negativne posljedice sa sobom nose današnje pljačke promotora i nositelja Zapadne 'civilizacije'? Činit zlo, a dobru se nadati...ide li to skupa? Povijest će kad tad Zapadu ispostaviti račune za 'popijeno'. To je samo pitanje vremena...zapravo ona već i ispostavlja račune...

evo jednog citata sa portala "advance.hr" kolumniste N. Babića:

"Pristup međunarodne zajednice nije uvijek dosljedan. Sjedinjene Države su odlučile da Kosovo mora biti neovisno unutar određenih granica, dok s druge strane imamo Kurdistan, Khalistan (domovinu Sikha op.a.) i mnoge druge zemlje koje puno više zaslužuju da ih se prizna kao takve.

Mogli bismo također spomenuti i primjer o kojem SAD nikada ne govori, a to je Izrael koji je izbrisao Palestinu sa zemljovida, a Palestince u židovskoj državi pretvorio u građane drugog reda.

Američka administracija je uvijek samovoljno donosila odluke o priznanju nekih država ili poklanjanju teritorija koje se ima pravo zvati "državom" nekome drugome, bez obzira na posljedice, no sada je račun došao na naplatu, što bi u konačnici mnogim svjetskim narodima moglo osigurati budućnost u stvarnom suverenitetu, a koji će biti sušta suprotnost onom prijetvornom pod kišobranom NATO saveza. Što na kraju reći, nego se čak zahvaliti Billu Clintonu, Georgu W. Bushu i Baracku Obami na megalomaniji i "humanosti", koji su u želji za globalnom hegemonijom otvorili Pandorinu kutiju i u svijetu poklonili presedan s kojim se više ne mogu nositi, a koliko god medijska propagandna mašinerija, o kojoj smo govorili na samom početku, bila moćna, ovi su argumenti ipak prejaki da bi se njima moglo manipulirati. "
Gojeni H

#9532 Re: Ukrajina

Post by Gojeni H »

Kaligula I wrote:
agnostic_front wrote:Kaligula,

Znaš šta je meni zanimljivo. Da upravo u tim zemljama u kojima vladaju imperijalisti, gdje ih samo zanima krupni kapital i to izrabljivanje bla bla, ljudi žive kao lordovi u poređenju sa nekom zabiti u Rusiji ili u zemljama u kojima se velike vođe brinu za potrebe sve i jednog člana društva. Kako to, mislim, kako je to moguće?

Još jedna stvar, pogledaj rast broj stanovnika prije industrijske revolucije i pogledaj rast broja stanovnika nakon industrijske revolucije. Primjećuješ li išta? Još jedna stvar, broj ekstremno siromašnih od 1990. godine se smanjio za gotovo milijardu ljudi. Šta se dešava tih godina u svijetu i da li se države okreću više kapitalizmu ili socijalizmu?

...koje li kontradikcije Bože mili...što misliš zašto ljudi u imperijalističkim državama žive 'kao lordovi'?...pa upravo zato što su to oteli od ljudi i i naroda siromašnih država...čista logika...da li znaš povijest npr Venecije...Venecija je bila Njujork 13. stoljeća koja se i podigla na račun propasti Bizanta... nakon velike pljačke u Evropi su kao pečurke počele da niču banke...Samo kovanog novca je bilo izvezeno na stotine tona, pri čemu je budžet najbogatijih država Evrope iznosio dvije tone zlata...Crkva sv. Marka je krunski dokaz te velike pljačke...Imperatorske konje Quadrige ukrali su križari iz Konstantinopolja...Izvezene su neprocjenjive vrijednosti i remek djela umjetnosti, ali su još više barbari iz Londona, Brisela, Pariza, Nirnberga jednostavno uništili, pretopili u novac ili bacili u smeće...I dan danas evropski muzeji su krcati ukradenim bizantskim dragocjenostima...

...to je samo jedan mali primjer kako su zemlje zapadne civilizacije startale...proanaliziraj svaku od tih kolonijalnih sila pojedinačno pa ćeš doći do zaključka zašto njihovi stanovnici žive 'kao lordovi'...mada ti je i ova teza diskutabilna...ne žive svi u tim zemljama 'kao lordovi'...radnička klasa je bliže ropskom nego lordovskom staležu...
Koliko se sjecam, Njemacka, Italija i Japan su bili gubitnici u drugom svjetskom ratu.
Island je bio dio Danske, Irci su se iseljavali a sada se drugi, ukljucjuci pojedine Bosnjake, useljavaju u njihovu zemlju.

Ovo u Ukrajini je bilo pitanje opstanka Ukrajinaca kao naroda sa svojim jezikom i kulturom.
Ovo "Ukrajina i Rusija jedna dusa" ili kako vec ide ta glupost, je tipicni primjer dugogodisnjeg ubijanja jednog naroda u pojam ... svim mogucim sredstvima.

S druge strane, Putin oportunista ... napalio raju zeljnu "dobrih" vijesti tipa "gladni smo, sve je u k.rcu od bolnica, penzija, plata, sigurnosti ... ali smo jaki i borimo se protiv mrskog zapada." Ovo je tako slicno istocnim barbarima.
sportman1

#9533 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

Gojeni H wrote:
Kaligula I wrote:
agnostic_front wrote:Kaligula,

Znaš šta je meni zanimljivo. Da upravo u tim zemljama u kojima vladaju imperijalisti, gdje ih samo zanima krupni kapital i to izrabljivanje bla bla, ljudi žive kao lordovi u poređenju sa nekom zabiti u Rusiji ili u zemljama u kojima se velike vođe brinu za potrebe sve i jednog člana društva. Kako to, mislim, kako je to moguće?

Još jedna stvar, pogledaj rast broj stanovnika prije industrijske revolucije i pogledaj rast broja stanovnika nakon industrijske revolucije. Primjećuješ li išta? Još jedna stvar, broj ekstremno siromašnih od 1990. godine se smanjio za gotovo milijardu ljudi. Šta se dešava tih godina u svijetu i da li se države okreću više kapitalizmu ili socijalizmu?

...koje li kontradikcije Bože mili...što misliš zašto ljudi u imperijalističkim državama žive 'kao lordovi'?...pa upravo zato što su to oteli od ljudi i i naroda siromašnih država...čista logika...da li znaš povijest npr Venecije...Venecija je bila Njujork 13. stoljeća koja se i podigla na račun propasti Bizanta... nakon velike pljačke u Evropi su kao pečurke počele da niču banke...Samo kovanog novca je bilo izvezeno na stotine tona, pri čemu je budžet najbogatijih država Evrope iznosio dvije tone zlata...Crkva sv. Marka je krunski dokaz te velike pljačke...Imperatorske konje Quadrige ukrali su križari iz Konstantinopolja...Izvezene su neprocjenjive vrijednosti i remek djela umjetnosti, ali su još više barbari iz Londona, Brisela, Pariza, Nirnberga jednostavno uništili, pretopili u novac ili bacili u smeće...I dan danas evropski muzeji su krcati ukradenim bizantskim dragocjenostima...

...to je samo jedan mali primjer kako su zemlje zapadne civilizacije startale...proanaliziraj svaku od tih kolonijalnih sila pojedinačno pa ćeš doći do zaključka zašto njihovi stanovnici žive 'kao lordovi'...mada ti je i ova teza diskutabilna...ne žive svi u tim zemljama 'kao lordovi'...radnička klasa je bliže ropskom nego lordovskom staležu...
Koliko se sjecam, Njemacka, Italija i Japan su bili gubitnici u drugom svjetskom ratu.
Island je bio dio Danske, Irci su se iseljavali a sada se drugi, ukljucjuci pojedine Bosnjake, useljavaju u njihovu zemlju.

Ovo u Ukrajini je bilo pitanje opstanka Ukrajinaca kao naroda sa svojim jezikom i kulturom.
Ovo "Ukrajina i Rusija jedna dusa" ili kako vec ide ta glupost, je tipicni primjer dugogodisnjeg ubijanja jednog naroda u pojam ... svim mogucim sredstvima.

S druge strane, Putin oportunista ... napalio raju zeljnu "dobrih" vijesti tipa "gladni smo, sve je u k.rcu od bolnica, penzija, plata, sigurnosti ... ali smo jaki i borimo se protiv mrskog zapada." Ovo je tako slicno istocnim barbarima.

-putin se bori za samog sebe jer uz ukrajinu,siriju i iran dolazi na red i rusija tj. njegova vlast.
zapad bi najradje vidio majdan u moskvi. zasto?
pa cilj je nametnuti zapadni oblik kapitalizma tj. globalizaciju cijelom svijetu pa tako i rusiji kako bi zapad u startu bio u prednosti jer je kod njih kapitalizam 100 godina i najvece korporacije. otvoriti se ,pustiti zapadni kapital unutra i onda si dobar makar se ponasao kao idi amin ili bokasa prema svome stanovnistvu.
najbolji primjer ti je saudija.
sportman1

#9534 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

pasha078 wrote:
Mister Yes wrote:Radi se o tome da je svima jasno kako zemlje engleskog govornog područja preuzimaju svijet. U svakom smislu. I vojno, i ekonomski, i energetski, i kulturom (film, muzika, jezik, hrana itd) i na svaki drugi način. Ljudi širom svijeta u Rusiji vide jednu od zadnjih prilika da se to zaustavi. Lično nisam optimista da hoće ali želimo li zaista planetu amerikaniziranih ljudi?

Ja sam 100% amerikaniziran. Od MacDonaldsa, Coca-Cole, američkih sportova, američkih foruma, filmova, serija, muzike. Draže mi je pojesti Big Mac nego ne znam ti kakvo Bosansko jelo. Brza hrana dominira u mojoj ishrani. Kada žena napravi nešto "na kašiku" jedva se natjeram da pojedem. Ne sjećam se kada sam vode popio. Cola, Fanta, Ginger Ale ovo ono. I šta sam dobio? Masu problema sa probavom, hemeroide, osjetljivost na laktozu, nadutost, umor, pretilost, slab imunitet, povišen pritisak, šećer i još masu zdravstvenih problema. Želimo li planetu ljudi poput mene? :?
Tacno. Ali da su Rusi u poziciji u kojoj su Ameri, sada bi pricali o rusifikaciji planete. Uostalom, tu rusifikaciju su osjetile sve republike bivseg SSSR-a pa i Ukrajina, zato im je i tako nejasna nacionalna opredijeljenost.

Dakle, nisu Rusi nevinascad. Cakstavise, tamo gdje su mogli, provodili su rusifikaciju silom, i nekov vrstom kulturnog "genocida". Amerikanizacija o kojoj pricas ovdje je uglavnom dobrovoljna. Cini mi se da bi ljudi radije odabrali US da bude gazda a ne Ruse. Bez obzira na sve minuse, kojih dakako ima.

-pa imas danas 20% nerusa u rusiji,a rusi u bivsim sov. republikama nestaju i nece ih ni biti za 20 godina.
a to sta bi da bi ti je bezveze. nikakav argument.
sto se amera tice njihov prioritet je globalizacija tj. mogucnost ste veceg otvaranja zemalja za njihov kapital ,a onda preko toga imaju i ostalo. ameri se bore za trziste bolan kako bi njihov oblik kapitalizma imao sto bolje startne pozcije,kako ne bi opet zapao u krizu velikih razmjera jer kriza je imanentna kapitalizmu tj. kako neoliberalni kapitalizam ne bi postao besmislen sto ce se jedan dan i desit.
vivaldi

#9535 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

pasha078 wrote:Ali da su Rusi u poziciji u kojoj su Ameri, sada bi pricali o rusifikaciji planete. Uostalom, tu rusifikaciju su osjetile sve republike bivseg SSSR-a pa i Ukrajina, zato im je i tako nejasna nacionalna opredijeljenost. Dakle, nisu Rusi nevinascad. Cakstavise, tamo gdje su mogli, provodili su rusifikaciju silom, i nekov vrstom kulturnog "genocida". Amerikanizacija o kojoj pricas ovdje je uglavnom dobrovoljna
ma to je upravo definicija svake sile, ocigledno tako mora. jebu silom i jedni i drugi
Kaligula I

#9536 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Gojeni H wrote:

...upravo ta činjenica govori o bolesnoj pohlepi, gramzivosti i nezasitosti KRUPNOG KAPITALA, koji pred sobom ruši i gazi svaki vid i oblik konkurencije...no, u odnosu na WWII on je metarmofozirao u kapitalizam transnacionalnih korporacija kojeg više ne zanima nacionalni predznak...kada govorim o KRUPNOM KAPITALU i njegovom interesu, onda me ne zanima nacionalni predznak...mene zanima interes radničke klase i drugih ugroženih socijalnih slojeva društva...

...ovu 'igru' oko Ukrajine ja ne vidim primarno kao američko-ruski sukob...ne, ja to prije vidim kao sukob dviju planetarnih geopolitičkih koncepcija kojima su slučajno Rusi i Ameri na čelu...

...Rusima, Kinezima, Irancima i drugima dajem pravo na jednakost...dok smo na terenu pravila igre moraju da vrijede za sve, dakle kako za Želju, Borac i Zrinjski, tako isto i za Real, Bjern i M United...a ako ne vrijede, e onda ne vrijede ni za koga...pa bez obzira kako se zvao i odakle bio...
Challenger__

#9537 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Tako je. Ovo je (i) borba pravnih koncepcija: "posebna prava" pojedinih grupa ili jednakopravnost. Na terenu Sirije, Irana, a danas i u Ukrajini se daju lekcije politici posebnosti, ekskluzivnosti.
Renta

#9538 Re: Ukrajina

Post by Renta »

Jadna ti borba za jednakost kad se ona svodi na "vi ste okupirali druge države i vodili imperijalnu politiku pa na to imamo pravo i mi"...

Divota od prava i jednakosti...
LBVIEW

#9539 Re: Ukrajina

Post by LBVIEW »

pasha078 wrote:U zadnje vrijeme diskusija o Ukrajini skrece u pravcu "velik kapital" protiv .... ?? OK, US, EU i Turcinov i komp predstavljaju veliki kapital, to mogu progutat, a za sta Putin i Rusi stoje? Izvorni marxizam? Real socijalizam? "mali" kapital esnafskog tipa?

Fakat, s kim ovo veliki kapital "ratuje"????
:thumbup:

Socijalisticki oligarsi, u rangu sa seicima od prije par desetljeca(danas su i oni par stepenica iznad) koji vedre i oblace/a Boga mi i skidaju na koju se namerace :D kako im se cefne u drzavi "velikog brata" pod palicom bivseg KGB-ovca . Drzava u kojoj nestaju novinari koji se usude zucnuti o aferima kamrata Putinija i 40 oligarha,klasnih razlika kakve ne postoje ni u omrazenoj SAD, pranja novca kolosalnih razmjera pout onog u Sociju,izrabljivanja radnika bilo svojih bilo onih sumskih u rasejanju :D je antipod "krupnom kapitalu"? :lol: :lol:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#9540 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Gojeni H wrote:
mirsek wrote:Jel vam jos uvijek u OOOmerici supljiraju da je kod vas trzisna laissez faire ekonomija ili ce opet neki novi El presidente da uzima iz drzavne kase desetine milijardi dolara da placa posrnule firme koje su pred gasenjem i tako ih nagradi za svoj vrhunski trzisni rezultat ? :D
Mislim da namjerno izbjegavas da odgovoris na pitanje koje je covjek postavio:
Da li je vise gladnih danas ili 1990 godine?
Evo da ti ja odgovorim. Ovo je argument koji se cesto koristi i vrlo je povrsan. Vise je gladnih bilo 1990 i jos vise 1900.
Da li ti mislis da je gladnih manje zbog ovog predatorskog kapitalizma? Razlog je drugi. Ukupna klicina bogatstva se usljed razlicitih faktora povecava na svijetu. Usljed tog novog bogatstva, mrvice dolaze i do tih najugozenijih pa ih je tako sve manje.
Sama distribucija tog bogatstva ima tendenciju daljnjeg raslojavanja.

Ovaj tvoj argument je kao kada bih ja poredio kako je zivio moj dedo 1900-te (dobro mozda ne bas moj dedo jer je on bio beg ali haj recimo neki pripadnik srednjeg staleza tada) i kako sada zivi srednja klasa i rekao kako je sada sve lijepo i bajno jer taj moj dedo je ako bi godina bila losa i susa bila, morao stezati kais da prezimi zimu a danas o tome ne moras da brines jer vala za cekera i jeftine salame ima uvijek taman da pruzis ruku pre granapom. Dakle taj hipoteticki dedo je znao biti bukvalno gladan kao pripadnik srednje klase a danas i onaj najsirmasniji je rijetko kad bukvalno gladan (ne pikam one transparente "gladni smo" pa onda jajima gadjaju predsjednistvo - nemaju oni pojma sta je glad).

Za to ukupno povecanje bugatstva i rast ekonomije jeste zasluzan i sam kapitalizam izmedju ostalog, ali puno vise TEHNOLOSKI razvoj.
Sa druge strane ono sto nije u redu je DISTRIBUCIJA tog kapitala i to je ono protiv cega se dize i OWS i grci i svi ostali ...pa prije samo 50-ak godina je bilo ok da CEO ima 10 puta vecu platu od prosjecne u njuegovoj firmi ...danas je ok da ima 300 puta vecu ...e to je problem.
Kako to izgleda u USA, mozes pogledati na videu ispod :
Last edited by UnscarD on 22/04/2014 10:52, edited 1 time in total.
UnscarD

#9541 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

agnostic_front wrote:nije tačno
UnscarD

#9542 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Glavni PROBLEM svijeta je struktura i mehanizam USA monetarnog sitema. To nije uvijek bilo tako i USA nisu uvijek bile boogie man. Od kako su PRIVATNE banke "otele" USA 23.12.1913 godine (glasanje nije bilo slucajno na taj dan jer su jedino tako mogli da proguraju taj famozeni Federal Reserve Act), od tada to ima veliki uticaj sirom svijeta. Ljudi imaju monopol na stampanje (odnosno proizvodnju jer nista se ne stampa) rezervne svjetske valute NI IZ CEG. Dok svi ostali moraju da rade i prozivode i stvaraju pravu vrijednost, banda bankarska je zajebala sistem tako da oni samo stvaraju vrijednost, ne proizvode nista. Da bi USA vlada dobila dolar, FED od USA vlade kupuje obaveznice. Sta su obaveznice? Garancije USA vlade da ce gradjani USA vratiti dug. Ako je svaki USD u opticaju opterecen dugom, kako je moguce vratiti DUG ? Nije moguce i to se zove duznicko ropstvo. Nakon USA, prevarili su vlade vecine zemalja uspostavom Breton Woods sistema. Kada je postalo jasno da USA ima vise USD nego zlata (usljed ratnih pohoda u Vijetanamu to je postalo svima ocigledno), Francuska, Njemacka itd su trazile svoje zlato nazad. Dobili su KURCINU? Dobili su Nixona koji je 1972 ukinuo zlatni standard - kao privremno. Nakon toga ulogu zlata je preuzela nafta i imamo radjanje pojma petrodolari. Svaka zemlja koja ne trguje naftom u USD dovodi u pitanje stabilnost USA ekonomije i zato je to pitanje od najveceg prioriteta za USA. Zato imamo Libiju, Siriju, Irak i pritisak na Iran.
Borba sa Rusijom je borba za spas USA ekonomije ali samo iz vizure bankarske bande, borba za spas njihovog sistema prozivodnje vrijednosti NI IZ CEGA. Poslednji USA predsjednik koji je pokusao da se pozabavi ovim problemom je bio Kenedy koji je kratko prije svoje smrti izdao famozni Executive Order 11110 ... ne impliciram naravno nista, izvedite sami svoje zakljucke.
Ja prvi nisam protiv USA vrijednosti (demokratije, sloboda i svega onoga sto je USA predstavljala nekada) ali sam protiv bankarske bande koja je "otela" Ameriku i koja u sprezi sa korumiranom vladom ima toliki uticaj na USA politiku da je koncept demokratije ubila, a ostavila nam privid iste.
Mister Yes

#9543 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

UnscarD wrote:Ja prvi nisam protiv USA vrijednosti (demokratije, sloboda i svega onoga sto je USA predstavljala nekada) ali sam protiv bankarske bande koja je "otela" Ameriku i koja u sprezi sa korumiranom vladom ima toliki uticaj na USA politiku da je koncept demokratije ubila, a ostavila nam privid iste.
To što ti se u USA sviđa ne bi moglo postojati bez toga što ti se ne sviđa. Da Amerika ne izrabljuje pola planete kod njih bi stanje bilo gore. To bi, uz sve njihove slobode, dovelo do haosa. Drugim riječima, mogu puštati slobode svega i svačega sve dok je u USA dobro. Ako bi u USA postalo loše te slobode bi dovele do nemira i anarhije pa bi i oni počeli ukidati slobode. Glas naroda kada je narod gladan mnogo je gadna stvar.

Tada ni podjela USA ne bi bila nemoguća. Separatizam se i javlja kada neko misli da je gladan zbog nekoga drugoga pa onda pomisli da ne bi bilo gladan kada bi se odvojio od tog ko ga pravi gladnim. Znači prvi preduslov je glad.
UnscarD

#9544 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

MOguce da ima logike u tome.

Ujedno bih i da odgovorim na stalne napade koji se na forumu provlace i koji otprilike glase : ako si za Rusiju, S.Koreju, Kinu itd itd , sto ne ides tamo da zivis nego se svi otimaju za to da zive na zapadu?

Ko iole poznaje istoriju, zna kako se zapad izgradio i na koji nacin je akumulirao bogatstvo. Zapad jeste bogat i kao sto su nekada "svi putevi vodili u Rim" tako i danas ljudi u potrazi za boljim zivotom, naravno da se odlucuju za zemlje pune bogatstva radije nego za one koje su u razvoju (uglavnom upravo zato sto su se tek (istorijski) nedavno oslobodile zapadne cizme, jer se nadaju da ce dio tog bogatstva naci put i do njih. Sami vladari na zapadu standard zivota svojh gradjana moraju odrzavati visim nego u ostatku svijeta jer bi se u suprtnom suocili sa pobunom iznutra. Samo po sebi to nije nikakakav argument koji bi taj zapadni sistem trebao da amnestira. To sto se neko odlucuje na zivot na zapadu radi licne koristi ne znaci da taj neko usljed toga nema pravo da kritikuje zapad. Ja tu ne vidim nikakv logicki obrazac tako da taj argument smatram povrsnim AD Hominem pokusajem diskreditacije sugovornika.
Ja licno zivim u Sarajevu i nemam namjeru da idem nigdje ali me nerviraju ovakvva logicka izvrstanja koja valjda hoce da kazu da ako zelis sebi boljitak nakon napacenog zivota, onda treba da sutis i klimas glavom i tvoj glas u tom slucaju nema nikakvu vrijednost niti imas pravo na bilo kakvu kritiku. Nidje veze.
agnostic_front

#9545 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

A zašto se tehnološki razvoj desio upravo na zemljama Zapada, a ne u Rusiji (Rusiju uzimam za primjer jer nije bila kolonija Zapada, da ne bude, nije im dao bankar)? Ispada da se tehnološki razvoj desio sam od sebe. Ko je finansirao taj tehnološki razvoj i zašto? Tako da moj argument da ogromna većina ljudi na svijetu živi puno bolje nego njihovi roditelji, ti si jednostavno razbio jer si zaključio da se tehnološki razvoj, eto jegiba, desio. Bravo.

Zašto se industrijska revolucija desila upravo u Britaniji, upravo u tom datom momentu, zašto ne u Rusiji, zašto ne u Kini? Zašto je ogroman broj ljudi izašao iz siromaštva u Kini tek od 1990.?

Dakle, ti znaš koliko neki CEO treba da ima para? Daj nam kriterij po kojem si odredio.
Da i ja ubacim video

Kakvi petrodolari, i kakvo više zlato. Od pojave onog Zeitgeista, ljudi su fakat ubijeđeni da ne može drugačije, nego sa zlatom, mora po zlatu. Gdje to piše? A iz čeg se prije 1913. printalo i ko je printao?
UnscarD

#9546 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

agnostic_front wrote:A zašto se tehnološki razvoj desio upravo na zemljama Zapada, a ne u Rusiji (Rusiju uzimam za primjer jer nije bila kolonija Zapada, da ne bude, nije im dao bankar)? Ispada da se tehnološki razvoj desio sam od sebe. Ko je finansirao taj tehnološki razvoj i zašto? Tako da moj argument da ogromna većina ljudi na svijetu živi puno bolje nego njihovi roditelji, ti si jednostavno razbio jer si zaključio da se tehnološki razvoj, eto jegiba, desio. Bravo.

Zašto se industrijska revolucija desila upravo u Britaniji, upravo u tom datom momentu, zašto ne u Rusiji, zašto ne u Kini? Zašto je ogroman broj ljudi izašao iz siromaštva u Kini tek od 1990.?

Dakle, ti znaš koliko neki CEO treba da ima para? Daj nam kriterij po kojem si odredio.
Da i ja ubacim video

Kakvi petrodolari, i kakvo više zlato. Od pojave onog Zeitgeista, ljudi su fakat ubijeđeni da ne može drugačije, nego sa zlatom, mora po zlatu. Gdje to piše? A iz čeg se prije 1913. printalo i ko je printao?
Puno pitanja imas a sva zahtijevaju opsirne odgovore. Pocet cu sa onim kracim. Ind. Revolucija se desila u Britaniji zbog toga sto je bogata lako dostupnim ugljem za razliku od Rusije a o Kini nemoj da pricamo jer u vrijeme kada se desava industrijska revolucija, V.Britanija drzi Kinu u kolonijalnom statusu. Naravno da to nije jedini razlog i da su iza toga i politicko-ekonomsko-socijalni razlozi ali ukoliko se mora izdvojiti jedan, to je onda UGALJ. Kada kazem ekonomski, na zalost to nije ono sto bi ti prizeljkivao. Bogatstvo V.Britanije iz tog perioda potice od trgovine drogom, robljem, reketa ostalim nacijama zamaskiranog u osiguranje robe (google history od Lloyd) itd itd ...

Da za tvoj argument da se djeca zive bolje od roditelja, razlog je upravo TEHNOLOSKI RAZVOJ. Ja uopste ne negiram da je kompetativni kapitalizam odigrao svoju znacajnu ulogu ali je ovaj danasnji predatorski kapitalizam postao kocnica. Ukoliko trebaju primjeri , javi.

Sto se tice poslednjeg pasusa, fulas poentu za kilometar. Nije uopste bitan povratak na zlatni standard niti je to pocelo problem. Problem je poceo sa oduzimanjem prava drzavama (prvo V.Britaniji pa onda i USA) da izdaju svoj novac a to je prepusteno privatnim bankarima. To je korijen problema. Kada se oslobodi covjecanstvo tog sistema, pravednija raspodijela bogatstva ce doci sama.

EDIT ... lagano smo u off topicu.
mirsek

#9547 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

agnostic_front wrote:A zašto se tehnološki razvoj desio upravo na zemljama Zapada, a ne u Rusiji (Rusiju uzimam za primjer jer nije bila kolonija Zapada, da ne bude, nije im dao bankar)? Ispada da se tehnološki razvoj desio sam od sebe. Ko je finansirao taj tehnološki razvoj i zašto? Tako da moj argument da ogromna većina ljudi na svijetu živi puno bolje nego njihovi roditelji, ti si jednostavno razbio jer si zaključio da se tehnološki razvoj, eto jegiba, desio. Bravo.

Da i ja ubacim video

Pa banknote su i nastale da ljudi ne bi nosali vrece srebra i zlata sa sobom.A u biti su bile potvrda koja govori koliko imas metala u banci.Nije to Zeitgeist, nego predmet na Ekonomiji koji se zove Bankarstvo i u njegovom uvodu imas istorijat razvoja banaka.Prvo si mijenjao robu za robu, pa robu za neki vrijedan predmet, pa za srebro i zlato, pa Tezauri, pa Bank of England itd, itd.
Najvaznije je to da si imao pokrice za svaki izdatu banknotu u nekoj standardiziranoj vrijednosti , npr. zlatu pa se nije moglo desiti da ti neko nastampa banknota bez ikakve protuvrijednosti u zlatu koju si morao imati kod neke banke.
Amerika je napustanjem zlatnog standarda upravo to uradila.Pocela je da stampa novac na kojem pise vrijednost a bez ikakvog pokrica za tu vrijednost tj.stampala i stampa bezvrijedni papir .Trenutno je vadi nafta jer trgovina naftom ide u dolarima al kad se to ukine, ode amerika u helać da se nece oporaviti sljedecih 100 godina.
UnscarD

#9548 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Bas tako ... USA je vojskom NAMETNULA potraznju za USD-om (prisiljavanjem zemaljaa da trguju naftom samo u USD) koji im daje vrijednost. Kina da bi kupila NAFTU MORA da ima USD. Kada se to promjeni, USA ekonomija ce biti u ozbiljnom problemu i toga su naravno svijesni. Zato je krajnje ozbiljno shvacen Gadafijeva prica o zlatnom dinaru, Iransko otvaranje prema juanu, Iracka trgovina naftom sa EU u EURO kao i kasnije zamjena nafte za hranu i lijekove. USA su na to odgovorile sankcijama Iraku usljed cijeih posljedica je prema UN-u umrlo pola miliona dijece. Procitajte ovu brojku ponovo. Kolko je to vitalno za USA interese da se trgovina odvija u USD (koju silom namecu) najbolje ilustruje komentar Medlin Olbrajt kada je pitaju da li je pola miliona dijece bila vrijedna cijena i onda kaze ...da bila je. Pa sta je to bilo na kocki da vrijedi pola miliona mrtve dijece? USA kompletna ekonomija.
Mister Yes

#9549 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

UnscarD wrote:Kolko je to vitalno za USA interese da se trgovina odvija u USD (koju silom namecu) najbolje ilustruje komentar Medlin Olbrajt kada je pitaju da li je pola miliona dijece bila vrijedna cijena i onda kaze ...da bila je. Pa sta je to bilo na kocki da vrijedi pola miliona mrtve dijece? USA kompletna ekonomija.
Vrijednost ljudskog života devalvira iz sekunde u sekundu. Za jedan dan se broj ljudi na planeti poveća za 210 hiljada. Otprilike 145 u minuti. Godišnje za 75 miliona. Šta tim ljudima kao što je Olbrajt znači pola miliona života kada se svjetska populacija za 3 dana poveća za pola miliona. Radi se o globalnim igračima koji gledaju globalno i vide samo ovu desnu cifru:

http://www.census.gov/popclock/
UnscarD

#9550 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Neko je gore pomenuo rast populacije na 15 miliardi ljudi ...takvo predvidjanje ne postoji. UN zvanicno predvidja 9 milijardi do 2040 godine i to na osnovu opseznih statistika koje su radili. Zapad vec nema rast a na istoku je usporen. Jos se bum od oko 1,5 milijardi ocekuje u Africi i onda ce se stvari ustabiliti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Projection ... ion_growth
Post Reply