SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

1Dante1

#95176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

mk ultra wrote: 31/07/2025 11:31 nije, ali ako ne funkcioniše, a ne funkcioniše, treba ga mijenjati
Apsolutno, nabiti ih nogom. Samo zelenim termitima staviti do znanja da ih isto ceka ako ne budu radili. Da ne dolaze svojom zaslugom
basicm

#95177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

mali_balon wrote: 31/07/2025 11:36
Trappist wrote: 31/07/2025 11:12 "Na području Kantona Sarajevo u šest mjeseci ove godine evidentirano je 6.879 saobraćajnih nesreća što je za 2.038 više u odnosu na isti period prošle godine. Riječ je o prosječno 38 udesa po danu u Kantonu Sarajevo."

sta kazu, kamere, radari, presretaci svi oni uticu na smanjenje saobracajnih nesreca :lol:
da smo kakva iole normalna drzava nakon ovog podatka bi ostavke pljustale same od sebe...
A jel se procitao clanak pa se naljepilo ili se samo naljepio naslov bez citanja.....
2% manje smtrnih slucajeva......a u ovu staistiku ulaze tkz fender bender udesi....da se ispunio EU obrazac ova brojka bi bila znatno manja......kako se ono kaze statistika kaze da svi jedemo sarmu samo neko kupus a neko meso.....
Zato bi ja uveo placanje izlaska policije na mjesto udesa ako je steta manja od npr 5000KM (nakon procjene osiguranja)....i nema povreda.....platiti policiji izlazak 5000KM oba vozaca popola.....odma bi bilo manje guzve a i ta statistika bi drugacija
Ti bi uveo? A kasko trazi policijski zapisnik, osiguranje se pravi ludim nekad na evropski…ko to treba da rijesi? Ko treba da odredi sta i kako raditi?
Najlakse prebaciti na narod i tako odbraniti svoju nesposobnost.
Odmah stranke zeleni plavi rozi, mup ks je rasulo i vodstvo odavno nije bilo nesposobnije, da mi ga brat vodi priznao bih.
black

#95178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black »

mk ultra wrote: 31/07/2025 11:30
black wrote: 31/07/2025 11:26
Trappist wrote: 31/07/2025 11:12 "Na području Kantona Sarajevo u šest mjeseci ove godine evidentirano je 6.879 saobraćajnih nesreća što je za 2.038 više u odnosu na isti period prošle godine. Riječ je o prosječno 38 udesa po danu u Kantonu Sarajevo."

sta kazu, kamere, radari, presretaci svi oni uticu na smanjenje saobracajnih nesreca :lol:
da smo kakva iole normalna drzava nakon ovog podatka bi ostavke pljustale same od sebe...
Helsinski godinu dana bez ijednog smrtnog slučaja u saobraćaju

Gradski i policijski zvaničnici potvrdili su ove sedmice da u proteklih 12 mjeseci u Helsinkiju nije zabilježen nijedan smrtni slučaj u saobraćaju.
Posljednja saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom u gradu dogodila se početkom jula 2024. godine.

Vlasti situaciju sada nazivaju izuzetnom.

"Mnogo je faktora doprinijelo ovome, ali ograničenja brzine su jedni od najvažnijih“, rekao je Roni Utriainen , saobraćajni inženjer u gradskom Odjeljenju za urbanu okolinu.

Više od polovine ulica Helsinkija sada ima ograničenje brzine od 30 km/h. Prije pedeset godina, taj udio je imao ograničenje od 50 km/h.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/hels ... /250730157
30kmh kod škola, piše vam
nije samo kod skola
In the centre of Helsinki, it is essential to drive slowly. The speed limit is typically only 30 km/h. Pay attention to the traffic signs and priority rules. Be extremely careful with trams that are unable to stop quickly. Especially when turning left over the tram tracks, look behind to see that the route is clear. With a slow speed and careful attitude, driving in the centre of Helsinki is not too difficult. It is good to know that the majority of Finnish drivers obey traffic rules well, and so should you.
mali_balon

#95179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

basicm wrote: 31/07/2025 11:44

A jel se procitao clanak pa se naljepilo ili se samo naljepio naslov bez citanja.....
2% manje smtrnih slucajeva......a u ovu staistiku ulaze tkz fender bender udesi....da se ispunio EU obrazac ova brojka bi bila znatno manja......kako se ono kaze statistika kaze da svi jedemo sarmu samo neko kupus a neko meso.....
Zato bi ja uveo placanje izlaska policije na mjesto udesa ako je steta manja od npr 5000KM (nakon procjene osiguranja)....i nema povreda.....platiti policiji izlazak 5000KM oba vozaca popola.....odma bi bilo manje guzve a i ta statistika bi drugacija
Ti bi uveo? A kasko trazi policijski zapisnik, osiguranje se pravi ludim nekad na evropski…ko to treba da rijesi? Ko treba da odredi sta i kako raditi?
Odmah stranke zeleni plavi rozi, mup ks je rasulo i vodstvo odavno nije bilo nesposobnije, da mi ga brat vodi priznao bih.
Cuj osiguranje se pravi ludim.....dze to ima....onda se to rijesava preko advokata....ako kasko trazi zapisnik neka onda oni plate izlazak policije..... rijeseno je sta i ko i kako treba da radi..ako ti nekog udaris pozadi jel to jasna situacija ko je kriv....nema tu sta ko dolaziti i odredjivati polozio si vozacki naucio si neke osnove zobsa....popuni se obrazac ti priznas krivicu i idemo dalje ako osiguranje zajebaje neka ih jos i advokat odere, pa kad se procuje nece vise ni jedno osiguranje zajebavati se....
emko1234

#95180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

mali_balon wrote: 31/07/2025 11:51

Cuj osiguranje se pravi ludim.....dze to ima....onda se to rijesava preko advokata....ako kasko trazi zapisnik neka onda oni plate izlazak policije..... rijeseno je sta i ko i kako treba da radi..ako ti nekog udaris pozadi jel to jasna situacija ko je kriv....nema tu sta ko dolaziti i odredjivati polozio si vozacki naucio si neke osnove zobsa....popuni se obrazac ti priznas krivicu i idemo dalje ako osiguranje zajebaje neka ih jos i advokat odere, pa kad se procuje nece vise ni jedno osiguranje zajebavati se....
oj uber stručnjaka, a vozi poni biciklo :lol: :lol:
BadBoy

#95181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

black wrote: 31/07/2025 11:49
mk ultra wrote: 31/07/2025 11:30
30kmh kod škola, piše vam
nije samo kod skola
In the centre of Helsinki, it is essential to drive slowly. The speed limit is typically only 30 km/h. Pay attention to the traffic signs and priority rules. Be extremely careful with trams that are unable to stop quickly. Especially when turning left over the tram tracks, look behind to see that the route is clear. With a slow speed and careful attitude, driving in the centre of Helsinki is not too difficult. It is good to know that the majority of Finnish drivers obey traffic rules well, and so should you.
Ako se dobro sjećam, negdje sam ranije pročitao da Finska ima jedan od najzajebanijih testova za vozačku.

Za sami početak, kod nas ima 30% vozača koji ne bi smjeli biti na cesti po raznim osnovama, i sigurno 30% vozila koji također ne bi smjeli biti na cesti jer ne ispunjavjaju osnovne tehničke uslove za sigurno učestvovanje u saobraćaju.

Dakle, problem napasti sa ove dvije početne tačke - polaganje vozačkog ispita (uključujući i autoškole) i tehničke preglede. Sa ove dvije stvari ne smije biti zajebancije, ginu ljudi ko zečevi zbog njihovih propusta.
Naslovnica

#95182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

mk ultra wrote: 31/07/2025 11:25

dakle slobodno radare i ostalo neka demontiraju jer ne rade ništa osim što pare uzimaju i prave veću nervozu u saobraćaju

debilizam

hvala MUPe još jednom vidimo se na izzborima :bih: :bih:

kad se cesta bude prilagodila tome da se nesreće ne dešavaju, kada bude normalno da pijan/drogiran ne pomišljaš ići autom, kada vezanje pojasa bude normalna stvar a ne stvar prisile, bit će malo bolje

ali za početak, bolje ceste i drakonske kazne u vidu 30d pritvora za alkoholisanu vožnju, a ne oduzimanje VD do otrežnjenja :run:
:thumbup:
Sve ono što je zdravorazuman stanovnik i vozač znao i ranije.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#95183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

evo ti video pa gleda

30 je samo u strogim zonama, ala kulovića kod nas, samo je sve organiziranije drugačije jbg...
last mohicans

#95184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Enormnom povećanju broja saobraćajki pripisujem najvise korištenju mobitela u vožnji, zatim nervozi zbog guzvi pa tek nesposobnosti vozača. Samo upratite koliki broj bruda,zena i ostalih uredno bleji u telefon dok vozi.
Hajlac

#95185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

U Ive Andrica fakat jedini lijek za ove majmune koji misle da je u pitanju ski skakaona je postavljanje KALDRME, kao u Helsinkiju. Ozezi Mehaga.

Image

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250729080
Last edited by Hajlac on 31/07/2025 13:33, edited 1 time in total.
Haris.ba

#95186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Hajlac wrote: 31/07/2025 13:28 U Ive Andrica fakat jedini lijek za ove majmune koji misle da je u pitanju ski skakaona je postavljanje KALDRME. Ozezi Mehaga.

Image

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250729080
Samo kamera. Nemoj lezecih vise.
Hajlac

#95187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

Haris.ba wrote: 31/07/2025 13:30 Samo kamera. Nemoj lezecih vise.
Kamera ce pomoci za, s korumpiranim sistemom, uvezane majmune ono bas puno.

Likovi neometano voze i divljaju sa HILJADAMA maraka neplacenih prekrsaja/kazni godinama, a javnost sazna tek kad neduzne pjesake ubiju.

Mojne ba suplje!
Trappist

#95188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Trappist »

Sve ste u pravu, samo kamere, radari presretaci i i mi cemo biti ko Helsinki, samo nam jos koja kamera fali :bih:
Thorgerson

#95189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Ljudi Helsinki se ne moze porediti ni po cemu sa Sarajevom. Ali bas ni po cemu.

I ja se nadam da nasi idioti nece vidjeti, eh tamo je 30 ogranicenje, hajmo i mi. Ako ces prepisivati, onda prepisi kompletan sistem.

U tom gradu strucni ljudi dumaju svaki dan kako da poboljsaju, usavrse saobracaj. Javni, putni bilo kakav. Rade sistematski. Postoji razlog zasto je negdje 30. Moze biti 30, jer imaju tranzitne autoputeve oko grada. Ne mozes u Sarajevu napraviti 30 ogranicenje kad imas jedan put. Da imamo gradsku autocestu, onda mozes. Ali dokle god imas samo jedan put kroz grad i ovih 60km/h je prrmala brzina.

Njihova ulaganja u infrastrukturu, ceste, javni prevoz su abnormalna za nase pojmove.

Ako uporedimo samo ove trenutne investicije nase vs, Helsinki, imaju 10x vise. 80 vs 800 mil EUR. Za javni prevoz. O cestama da ne govorimo. A grad kao grad povrsinom jeste veci, ali ne toliko. Evo vidim imaju 1.35mil metro area, Sarajevo ako uzmemo siru regiju ima 550.000.

To je jednostavno drugi svijet za nas. Plus, drugi mentalitet. Nece ti tamo niko se naklatiti na sirenu ako ne krenes, nece ti niko.blicati, nece te niko nikad prestici ako vozis po ogranicenju.

PS
Jos imajmo na umu da prije izgradnje pruge, nasa ulaganja u javni prevoz su bila - 0. Ne brojim nekakve polovne buseve, te subvencije. Dakle tek zadnjih godina mi ulazemo nesto.

Govorim o javnom saobracaju, jer to je tajna njihovog uspjeha. Ljudi koriste javni saobracaj. Al isto tako ne mozes nasim ljudima reci pa koristite i vi. Kako? Ja dodjem na stanicu i ko tele gledam u daljinu, ko indijanac osluskujem pod hoce l trola naici... da, bas prakticno.
mali_balon

#95190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

emko1234 wrote: 31/07/2025 12:00

Ja sam sa ponijem aktivan ucesnik u saobracaju i znam vise zakona od tebe rejsera...a da ne govorim da imam vise kilometara vozrnja sa ponijem, i to u rikverc nego ti sa autom
Last edited by mali_balon on 31/07/2025 14:18, edited 1 time in total.
Hajlac

#95191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

Nekoliko primjera rjesenja iz Helsinkija za forsirano tj. 100% efikasno usporavanje trkaca:

Image

Image

Image

Image

Ubilo se za Ive Andrica raskrsnicu. :izet:
Altsa

#95192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

tokio25 wrote: 30/07/2025 14:31
Altsa wrote: 30/07/2025 14:24
tokio25 wrote: 29/07/2025 19:30

valja kruziti
lakse sa glavne ulice i odmah na glavnu kad operes auto
Jedna od najgorih praonica. Jednom u ne znanju otisao da operem kola i nikad vise.
ne znam to nego negdje procitah da imaju ulaz u te praonice sa zadnje strane zato napisah komentar valja kruziti i sl
Prije se drito sa glavne ceste ulazilo. Sad mora okolo kole.
Ateista

#95193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Thorgerson wrote: 31/07/2025 13:45 Ljudi Helsinki se ne moze porediti ni po cemu sa Sarajevom. Ali bas ni po cemu.

I ja se nadam da nasi idioti nece vidjeti, eh tamo je 30 ogranicenje, hajmo i mi. Ako ces prepisivati, onda prepisi kompletan sistem.

U tom gradu strucni ljudi dumaju svaki dan kako da poboljsaju, usavrse saobracaj. Javni, putni bilo kakav. Rade sistematski. Postoji razlog zasto je negdje 30. Moze biti 30, jer imaju tranzitne autoputeve oko grada. Ne mozes u Sarajevu napraviti 30 ogranicenje kad imas jedan put. Da imamo gradsku autocestu, onda mozes. Ali dokle god imas samo jedan put kroz grad i ovih 60km/h je prrmala brzina.

Njihova ulaganja u infrastrukturu, ceste, javni prevoz su abnormalna za nase pojmove.

Ako uporedimo samo ove trenutne investicije nase vs, Helsinki, imaju 10x vise. 80 vs 800 mil EUR. Za javni prevoz. O cestama da ne govorimo. A grad kao grad povrsinom jeste veci, ali ne toliko. Evo vidim imaju 1.35mil metro area, Sarajevo ako uzmemo siru regiju ima 550.000.

To je jednostavno drugi svijet za nas. Plus, drugi mentalitet. Nece ti tamo niko se naklatiti na sirenu ako ne krenes, nece ti niko.blicati, nece te niko nikad prestici ako vozis po ogranicenju.

PS
Jos imajmo na umu da prije izgradnje pruge, nasa ulaganja u javni prevoz su bila - 0. Ne brojim nekakve polovne buseve, te subvencije. Dakle tek zadnjih godina mi ulazemo nesto.

Govorim o javnom saobracaju, jer to je tajna njihovog uspjeha. Ljudi koriste javni saobracaj. Al isto tako ne mozes nasim ljudima reci pa koristite i vi. Kako? Ja dodjem na stanicu i ko tele gledam u daljinu, ko indijanac osluskujem pod hoce l trola naici... da, bas prakticno.
:thumbup:

Nasi se uhvate par stvari i kontaju zato je tako, uhvate se onoga sto im ne najlakse, ne kontaju ili se prave da ne kontaju sta sve napredne drzave jos rade da poboljsaju sigurnost i koja su to ulaganja.
emko1234

#95194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

mali_balon wrote: 31/07/2025 13:54
emko1234 wrote: 31/07/2025 12:00

Ja sam sa ponijem aktivan ucesnik u saobracaju i znam vise zakona od tebe rejsera
Ma ti si Hašimovo mudo.
kabal1337

#95195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Hajlac wrote: 31/07/2025 14:06 Nekoliko primjera rjesenja iz Helsinkija za forsirano tj. 100% efikasno usporavanje trkaca:

Image

Image

Image

Image

Mi nemamo lezece, mi imamo ulegnuca. Nema potrebe
Ateista

#95196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

kabal1337 wrote: 31/07/2025 14:20
Hajlac wrote: 31/07/2025 14:06 Nekoliko primjera rjesenja iz Helsinkija za forsirano tj. 100% efikasno usporavanje trkaca:

Image

Image

Image

Image

Mi nemamo lezece, mi imamo ulegnuca. Nema potrebe
Umjesto lezecih policajaca imamo lezece policajke. :mrgreen:
Hajlac

#95197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

kabal1337 wrote: 31/07/2025 14:20 Mi nemamo lezece, mi imamo ulegnuca. Nema potrebe
U tom slucaju ocito nemamo dovoljno velika i duboka ulegnuca, jer majmuni ovom ulicom jurcaju preko 80 na sat :twisted:
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#95198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by enko 1964 »

mk ultra wrote: 31/07/2025 12:47

evo ti video pa gleda

30 je samo u strogim zonama, ala kulovića kod nas, samo je sve organiziranije drugačije jbg...
Majke mi, ne vjerujem da gradske ulice mogu biti ovako prohodne.
Kod nas mogu ograničiti i na 12/h, i onako većinu dana prestojimo u koloni. :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#95199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

enko 1964 wrote: 31/07/2025 14:33
Majke mi, ne vjerujem da gradske ulice mogu biti ovako prohodne.
Kod nas mogu ograničiti i na 12/h, i onako većinu dana prestojimo u koloni. :D
pa mogu kad se planski grad projektuje
a ne gradi gdje ti volja i koliko ti volja

ovdje se trabunja o tome konstantno
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#95200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

sime_cipol wrote: 26/07/2025 20:55
nepass1 wrote: 24/07/2025 23:19
bitanga_sa_otesa wrote: 24/07/2025 21:27

jeste,dosadniji nego ikad :lol:
I naporniji nego ikad
Dok ga kakav dedo opet ne osoli ko jagnje pred ražanj :lol:
Na ovom forumu mnogi daju sebi previse za pravo, pa i sa ovim prozivanjem. Mjesecima sam ja morao da trpim uvrede i prozivanja forumasa da sam ja hebeni respo, mene ste solili, a sada kako vidim nasli ste drugu zrtvu.

Kada jednom krene bullying na forumu, to je nevjerovatno. Horda krene i ne staje.

Jos jednom da napomenem, mene ste prozivali samo jer ste sebi umislili, a vjerovatno je i ovo slucaj.
Post Reply